Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"SNH News" - wydanie nr 1/2016
SNH News - wydanie nr 1/2016

Liberec, Czechy... piękny, niedzielny wieczór. Tymczasem na skoczni swoje pierwsze zwycięstwo w Pucharze Świata "oblewa" Robin. Nie dał dziś szans rywalom, których pokonał skacząc na odległość 137.5m oraz 134.5m. Na podium również stanął Kamil Stoch, którego to podium było jego pierwszym w karierze. Lecz to nie wszystko co dziś udało mu się zdobyć - gdyż uzyskał również najdalszy skok wszechczasów na tym obiekcie, więc od dziś jest jego rekordzistą. W pierwszej serii skoczył 130.0m, w drugiej natomiast 138.0m! Gratulujemy tego sukcesu! Mimo zacnego świętowania, Kamil jednak znalazł dla nas czas i zgodził się na przeprowadzenie z nim wywiadu, który znajdziecie na samym dole artykułu. Ex aequo ze Stochem był Lacrox, czyli jeden z objawień tego sezonu. Jego jednak nie udało nam się złapać, gdyż od razu po dekoracji wyruszył do hotelu. Oddał dwa równe skoki, na odległość 134 metrów.

Na dole artykułu wywiady z Kamilem Stochem oraz Robinem.

Oto pełne wyniki dzisiejszych zawodów: klik
Kod:
[b]1. SERIA[/b]
1. Robin                            137.5 m
2. lecimy_tutaj                            136.5 m
3. Primoz Peterka                        135.0 m
4. Tramer                               134.5 m
5. Lacrox                               134.0 m
5. Kamilus500                           134.0 m
7. skijumphaxball                       133.5 m
8. Raver                                131.5 m
9. Kamil Stoch                             130.0 m
10. Anders Jacobsen                    129.0 m
11. Cieslok002                             128.0 m
12. Terrorym.                              127.0 m
13. zibidob                             108.0 m
14. wojtekschiller3                     92.5 m

[b]2. SERIA[/b]
1. Robin                                137.5   134.5   272.0
2. Lacrox                               134.0   134.0   268.0
2. Kamil Stoch                     130.0   138.0   268.0
4. Tramer                           134.5   133.0   267.5
5. Primoz Peterka                      135.0   132.0   267.0
6. Anders Jacobsen                   129.0   135.5   264.5
7. Raver                                131.5   132.5   264.0
8. skijumphaxball                      133.5   125.0   258.5
9. cieslok002                             128.0   121.5   249.5
10. kamilus500                         134.0   110.5   244.5
11. zibidob                                108.0   120.0   228.0
12. Terrorym.                            127.0   94.0    221.0
13. wojtekschiller3                       92.5    126.0   218.5
14. lecimy_tutaj                         136.5   31.0    167.5

Ten konkurs zakończył czeski weekend. Teraz czeka nas kolejna podróż - do Willingen, gdzie rywalizacja
na pewno będzie zacięta. To będzie również ostatni weekend przed najważniejszą imprezą tego sezonu - Mistrzostwami Świata w Lotach. Z tej okazji zapytaliśmy aktualnie najlepszą trójkę Pucharu Świata o ich cele lub "typy":

Wojtekschiller3 - "Indywidualnie liczę na podium, natomiast drużynowo niestety nie wiem, ponieważ zastanawiam się czy w niej nie wystartować."
Primoż Peterka - "Indywidualnie pierwsza ósemka, lecz po cichu liczę na medal. Jeśli chodzi o drużynówkę - nie jestem pewien czy będę na niej skakał."
Anders Jacobsen - "Indywidualnie: Złoto dla Kamilusa, srebro dla BOKS, brąz dla sebola, drużynowo medal dla Polski."

WYWIADY

ROBIN

(L - Lacrox, R - Robin)

L: Jesteśmy już po konkursie, a przed państwem Robin, czyli dzisiejszy zwycięzca... Robinie! To Twój pierwszy zwycięski konkurs w karierze! Jak się po nim czujesz?
R: Fantastycznie, nie wiem co powiedzieć, bo nawet na pierwszą szóstkę sie nie nastawiałem.

L: Jak oceniłbyś swoje skoki? Jest coś do poprawy bądź udoskonalenia?
R: Do poprawy na pewno jest pozycja dojazdowa, z nią mam duże problemy, dziś testowałem nową pozycje i wyszło. <uśmiech>

L: Oj wyszło, i to bardzo! "Leży" Ci ta skocznia?
R: Liberec? Powiem Ci szczerze, że tylko dzięki tym 137.5m wygrałem. Na treningach nic takiego się nie działo.

L: Przed nami zawody w Willingen. Lubisz tam skakać? Co chcesz osiągnąć na Muhlenkopfschanze?
R: Dobre miejsce przede wszystkim. Na treningach wychodziły mi skoki ponad 135 metrów i za rozmiar skoczni.

L: Zaraz po weekendzie w Willingen, podróżujemy do Oberstdorfu na Mistrzostwa Świata w Lotach! Jakieś oczekiwania co do tych mistrzostw?
R: Chcę powalczyć o medal, umiem skoczyć ponad 220 metrów i niższe miejsce niż piąte - będzie dla mnie porażką.

L: Masz już skład na drużynówkę?
R: Tak. Zibidob, ATG, Raver... ewentualnie BW134.

L: W takim razie życzę Ci dobrego miejsca w Willingen oraz świetnych lotów w Oberstdorfie! Dzięki za wywiad, i gratuluję dzisiejszego zwycięstwa!
R: Również dziękuje i powodzenia w następnych konkursach, dowidzenia.

KAMIL STOCH

(L - Lacrox, KS - Kamil Stoch)

L: Witam, jesteśmy tuż pod Jested wraz z Kamilem Stochem, czyli rekordzistą dużej skoczni w Libercu. Powiedz mi Kamilu, jak ocenisz swój występ w konkursie?
KS: Nie skakałem skoków treningowych, oraz we wczorajszym konkursie, dziś około 18 przyjechałem do Czech. Moim pierwszym skokiem tutaj, był skok z pierwszej serii. Nie miałem jeszcze odpowiedniego wyczucia, więc pierwsza odległość była słabsza.

L: To Twoje pierwsze podium w karierze. Jak odczucia?
KS: Niesamowite odczucie. Po pierwszym skoku czułem złość, myślałem, że skończę w okolicach dziesiątego miejsca. Jednakże skok w serii finałowej przywrócił mi radość do skakania, czuję się bardzo pewnie przed zbliżającymi się Mistrzostwami Świata w Lotach!

L: Przed Mistrzostwami Świata w Lotach, czeka na nas jeszcze weekend w Willingen. Przyjedziesz? Jakie miejsce chciałbyś tam zająć?
KS: Nie mam zaplanowanego miejsca, chcę poprostu oddać po dwa dobre skoki w obu konkursach i być jak najwyżej.

L: Masz już drużynę na Mistrzostwa Świata w Lotach?
KS: Tak.

L: Jakieś cele na wspomniane wcześniej mistrzostwa?
KS: Cele? Mam jedno wielkie marzenie, jest nim - stanąć na czele. Skończyć bywalców cwaniaczenie. Udowodnić, że dążenie do celu, pomoże w spełnieniu marzenia.

L: W takim razie życzę Ci świetnego miejsca w Willingen oraz dalekich lotów indywidualnie, jak i z drużyną. Dzięki za wywiad!
KS: Również dziękuję.

W dzisiejszym wydaniu to już wszystko. Więcej już wkrótce!

by Lacrox
Odpowiedz
Fajny artykuł! Następnym razem złap mnie, mam dużo czasu po konkursie Wink
Możesz na PW.

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości