"SNH News" - wydanie nr 1/2016 - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: "SNH News" - wydanie nr 1/2016 (/showthread.php?tid=331) |
"SNH News" - wydanie nr 1/2016 - Lacrox - 02-07-2016 SNH News - wydanie nr 1/2016 Liberec, Czechy... piękny, niedzielny wieczór. Tymczasem na skoczni swoje pierwsze zwycięstwo w Pucharze Świata "oblewa" Robin. Nie dał dziś szans rywalom, których pokonał skacząc na odległość 137.5m oraz 134.5m. Na podium również stanął Kamil Stoch, którego to podium było jego pierwszym w karierze. Lecz to nie wszystko co dziś udało mu się zdobyć - gdyż uzyskał również najdalszy skok wszechczasów na tym obiekcie, więc od dziś jest jego rekordzistą. W pierwszej serii skoczył 130.0m, w drugiej natomiast 138.0m! Gratulujemy tego sukcesu! Mimo zacnego świętowania, Kamil jednak znalazł dla nas czas i zgodził się na przeprowadzenie z nim wywiadu, który znajdziecie na samym dole artykułu. Ex aequo ze Stochem był Lacrox, czyli jeden z objawień tego sezonu. Jego jednak nie udało nam się złapać, gdyż od razu po dekoracji wyruszył do hotelu. Oddał dwa równe skoki, na odległość 134 metrów. Na dole artykułu wywiady z Kamilem Stochem oraz Robinem. Oto pełne wyniki dzisiejszych zawodów: klik Kod: [b]1. SERIA[/b] Ten konkurs zakończył czeski weekend. Teraz czeka nas kolejna podróż - do Willingen, gdzie rywalizacja na pewno będzie zacięta. To będzie również ostatni weekend przed najważniejszą imprezą tego sezonu - Mistrzostwami Świata w Lotach. Z tej okazji zapytaliśmy aktualnie najlepszą trójkę Pucharu Świata o ich cele lub "typy": Wojtekschiller3 - "Indywidualnie liczę na podium, natomiast drużynowo niestety nie wiem, ponieważ zastanawiam się czy w niej nie wystartować." Primoż Peterka - "Indywidualnie pierwsza ósemka, lecz po cichu liczę na medal. Jeśli chodzi o drużynówkę - nie jestem pewien czy będę na niej skakał." Anders Jacobsen - "Indywidualnie: Złoto dla Kamilusa, srebro dla BOKS, brąz dla sebola, drużynowo medal dla Polski." WYWIADY ROBIN (L - Lacrox, R - Robin) L: Jesteśmy już po konkursie, a przed państwem Robin, czyli dzisiejszy zwycięzca... Robinie! To Twój pierwszy zwycięski konkurs w karierze! Jak się po nim czujesz? R: Fantastycznie, nie wiem co powiedzieć, bo nawet na pierwszą szóstkę sie nie nastawiałem. L: Jak oceniłbyś swoje skoki? Jest coś do poprawy bądź udoskonalenia? R: Do poprawy na pewno jest pozycja dojazdowa, z nią mam duże problemy, dziś testowałem nową pozycje i wyszło. <uśmiech> L: Oj wyszło, i to bardzo! "Leży" Ci ta skocznia? R: Liberec? Powiem Ci szczerze, że tylko dzięki tym 137.5m wygrałem. Na treningach nic takiego się nie działo. L: Przed nami zawody w Willingen. Lubisz tam skakać? Co chcesz osiągnąć na Muhlenkopfschanze? R: Dobre miejsce przede wszystkim. Na treningach wychodziły mi skoki ponad 135 metrów i za rozmiar skoczni. L: Zaraz po weekendzie w Willingen, podróżujemy do Oberstdorfu na Mistrzostwa Świata w Lotach! Jakieś oczekiwania co do tych mistrzostw? R: Chcę powalczyć o medal, umiem skoczyć ponad 220 metrów i niższe miejsce niż piąte - będzie dla mnie porażką. L: Masz już skład na drużynówkę? R: Tak. Zibidob, ATG, Raver... ewentualnie BW134. L: W takim razie życzę Ci dobrego miejsca w Willingen oraz świetnych lotów w Oberstdorfie! Dzięki za wywiad, i gratuluję dzisiejszego zwycięstwa! R: Również dziękuje i powodzenia w następnych konkursach, dowidzenia. KAMIL STOCH (L - Lacrox, KS - Kamil Stoch) L: Witam, jesteśmy tuż pod Jested wraz z Kamilem Stochem, czyli rekordzistą dużej skoczni w Libercu. Powiedz mi Kamilu, jak ocenisz swój występ w konkursie? KS: Nie skakałem skoków treningowych, oraz we wczorajszym konkursie, dziś około 18 przyjechałem do Czech. Moim pierwszym skokiem tutaj, był skok z pierwszej serii. Nie miałem jeszcze odpowiedniego wyczucia, więc pierwsza odległość była słabsza. L: To Twoje pierwsze podium w karierze. Jak odczucia? KS: Niesamowite odczucie. Po pierwszym skoku czułem złość, myślałem, że skończę w okolicach dziesiątego miejsca. Jednakże skok w serii finałowej przywrócił mi radość do skakania, czuję się bardzo pewnie przed zbliżającymi się Mistrzostwami Świata w Lotach! L: Przed Mistrzostwami Świata w Lotach, czeka na nas jeszcze weekend w Willingen. Przyjedziesz? Jakie miejsce chciałbyś tam zająć? KS: Nie mam zaplanowanego miejsca, chcę poprostu oddać po dwa dobre skoki w obu konkursach i być jak najwyżej. L: Masz już drużynę na Mistrzostwa Świata w Lotach? KS: Tak. L: Jakieś cele na wspomniane wcześniej mistrzostwa? KS: Cele? Mam jedno wielkie marzenie, jest nim - stanąć na czele. Skończyć bywalców cwaniaczenie. Udowodnić, że dążenie do celu, pomoże w spełnieniu marzenia. L: W takim razie życzę Ci świetnego miejsca w Willingen oraz dalekich lotów indywidualnie, jak i z drużyną. Dzięki za wywiad! KS: Również dziękuję. W dzisiejszym wydaniu to już wszystko. Więcej już wkrótce! by Lacrox RE: "SNH News" - wydanie nr 1/2016 - zibidob - 02-08-2016 Fajny artykuł! Następnym razem złap mnie, mam dużo czasu po konkursie Możesz na PW. |