Ankieta: Kto według Ciebie wygra Turniej Czterech Skoczni 2016/17 ?
Ankieta jest zamknięta.
Gajek
5.88%
1 5.88%
Raver
17.65%
3 17.65%
BOKS
11.76%
2 11.76%
Friz
11.76%
2 11.76%
wojtekschiller3
5.88%
1 5.88%
Inny zawodnik
47.06%
8 47.06%
Razem 17 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 31/2016 - „Przed Turniejem Czterech Skoczni - analiza”
Turniej Czterech Skoczni jak zawsze odbędzie się na dwóch niemieckich i dwóch austriackich obiektach. Tutaj nie liczą się miejsca, a punkty, więc możesz wygrać ten prestiżowy puchar, nie stając nawet razu na podium.
Kto wygrywa Turniej Czterech Skoczni, później wygrywa Puchar Świata - taka zasada obowiązywała przez ostatnie trzy sezony.
Jeżeli i w tym sezonie miałaby zostać podtrzymana ta reguła, to zapewne większość ludzi z branży stawiałaby na Gajka.
Także przybliżmy nieco sylwetki głównych kandydatów do triumfu. Posłuchajmy również, co sądzi o nich i jakie szanse im daje nasz ekspert - Raver.

CHARAKTERYSTYKA OBIEKTÓW:
OBERSTDORF: Specyficzny obiekt, który nie należy do najbardziej lubianych. Jest dosyć łatwy technicznie, co sprawia, że często przypadkowi gracze osiągają tutaj najlepsze wyniki (przykładem Benji czy Nexor). Szykuje się loteryjny konkurs, a obstawianie konkretnego faworyta do wygrania zawodów można równie dobrze zamienić na losowanie piłeczki z nazwiskiem jednego zawodnika z listy startowej tego konkursu. Na Schattenbergschanzee co roku w pierwszej ,,trójce'' melduje się Anders Jacobsen, dlatego to w nim można upatrywać jednego z głównych aktorów spektaklu.
Podium dla: Andersa Jacobsena
GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Große Olympiaschanze zawsze przysparzała sporych emocji. W środowisku znana jest jako „płaska” - ze względu na bardzo niski kąt nachylenia zeskoku. Ciężko popełnić na niej błąd, przez co brylować powinni doświadczeni skoczkowie. Warto dodać, że właśnie w Ga-Pa szanse na walkę o wygranie Złotego Orła zaprzepaścili sobie przed laty Terrorym. czy Anders Jacobsen. Podczas ostatnich dwóch sezonów na ,,pudle'' meldował się ATG. Ten sezon jest dla niego zupełnie odwortny niż ten poprzedni, gdy walczył w pierwszej „trójce” KG. Liczymy jednak, że tutaj się ponownie przełamie.
Podium dla: ATG, Gajka
INNSBRUCK: Na pierwszy rzut oka, Bergisel wydaje się być przyjaznym obiektem. Bardzo niepozorna skocznia już niejednemu zawodnikowi spełzła sen z powiek. Szczególny próg wielu zawodnikom „nie leży”. Moment nieuwagi i przejeżdżamy ów element. Aby wygrać trzeba jednak ryzykować i asekuracyjne skakanie nie jest wskazane do osiągnięcia najwyższego celu w tej bitwie.
Podium dla: skijumphaxballa
BISCHOFSHOFEN: Jedyny w całym kwartecie obiekt szybki. Bywa bardzo mylący, gdyż prędkości na progu są niemal identyczne, przy czym odpowiednie trafienie piłki jest nie lada sztuką. Fakt, że nie każdy skoczek potrafi sobie poradzić z tego typu obiektami, sprawia, że klasyfikacja Turnieju może znacznie ulec zmianie. Sporo do odrobienia, ale i sporo do stracenia jest na skoczni im. Paula Ausserleitnera. Proporcja szczęścia na tej skoczni jest zdecydowanie bardziej pożądana w stosunku do pozostałych.
Podium dla: wojtkaschillera3, BOKSA.

TYPY:
GŁÓWNY FAWORYT:
Gajek
WARTY UWAGI: GetVacced
OBJAWIENIE: Friz
KIBICE LICZĄ NA: BOKS

W ostatnich dwóch edycjach triumfował Primož Peterka, przy czym nie wygrał ani jednego konkursu. Anders, gdy w sezonie 2015 sięgał po Złotego Orła, nie wygrał jedynie w Bischofshofen. Może w tym sezonie będziemy świadkami ustrzelenia przez któregoś potentata kwadrupletu ?
Terminy zawodów:
- Oberstdorf 29.12.2016
- Garmisch-Partenkirchen 01.01.2017
- Innsbruck 05.01.2017
- Bischofshofen 07.01.2017
Życzymy powodzenia wszystkich startującym !
Niech moc będzie z Wami !

Pytamy:
1. Jak uważasz: którą zajmiesz pozycję na koniec całego TCS ?
2. Czy komuś uda się wygrać więcej niż jeden konkurs ?
3. Która skocznia z turnieju pasuje Ci najbardziej ?
                                                                                                                                                                                                                                                                                         EJDŻEJ
Odpowiedz
1. Hm.. trudne pytanie. Pewnie pierwsze Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
2. Niestety, ale nie
3. Zdecydowanie Bischofshofen.

"Niech moc będzie z Wami !"... i z Duchem Twoim ! Big Grin
Odpowiedz
1 . Zajmę 1 miejsce
2 .Nie
3. Bischofshofen , ponimo iż tu może być różnie ale będzie wiele bul
Bilans podium 13 zwycięstw 7 drugich miejsc 11 trzecich miejsca bez konkursòw drużynowych .Rekord życiowy (oficjalny) 242.5 m Planica 
[Obrazek: 1LPnXqb.png]

Odpowiedz
1. 3 miejsce
2. Nie
3. Innsbruck, jestem tam królem Big Grin
REKORD ŻYCIOWY: 248,5m (VIKERSUND HS240) (11.09.2022r.)

ROZPOCZĄŁ KARIERĘ: 1.01.2016r.
SKOŃCZYŁ KARIERĘ: 9.06.2024r.

Odpowiedz
1. Jak uważasz: którą zajmiesz pozycję na koniec całego TCS ?
Pierwsze miejsce, każda inna pozycja to porażka.
2. Czy komuś uda się wygrać więcej niż jeden konkurs ?
Tak ja wygram, postaram się o komplet.
3. Która skocznia z turnieju pasuje Ci najbardziej ?
Ga-Pa, ale łatwiej mi wskazać najgorszą to z pewnością Biszo Big Grin

AJ będą te wywiady od brejlasa?
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz
1.Myślę że spokojnie będę się bił o podium
2.Raczej nie .
3.Jak ktoś jest w dobrej formie to każda skocznia mu pasuje
Odpowiedz
1. Będę się bił o wygraną do końca, wiedząc, że na Bergisel idzie mi całkiem dobrze.
2. O dziwo, szansa na to jest dosyć duża, więc wydaje mi się, że tak.
3. Raczej Ga-Pa, ale jeśli jestem w formie to każda Big Grin
4. Od strony wojtka nie widziałem żadnego zainteresowania rozmową ze mną, może zrobi to później... Tak czy inaczej, na 90% się pojawią.
Odpowiedz
1 będę walczyl o 1 to bylo moje postanowienie przed sezonem 2 mysle ze komus tak ale nie wiem komu xd. 3 czekam na innsbruck
Odpowiedz
1. może jakieś 14 albo coś...
2.Nie
3.GA-PA, Lubię na niej skakać i dlatego najlepiej się na niej spisuję.
Odpowiedz
1.Może 13 Big Grin
2.Coś czuje że nie ale mogę się mylić
3.Oberstdorf.....a jak się skończyło każdy wie wiec nie zdziwię się jak najlepiej spisze się w BISCHOFSHOFEN Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości