Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"SNH News" - wydanie nr 5/2016
"SNH News" - wydanie nr 5/2016

1) Podsumowanie indywidualnych MŚwL.
2) Wywiady z medalistami, Lacrox'em i wojtkiemschillerem3.

1)

Połowa emocji już za nami. Dziś ok. godziny 20-stej poznaliśmy medalistów indywidualnych Mistrzostw Świata w Lotach! Najbardziej cieszyć może się Primoż Peterka, gdyż zdobył medal złoty (skoczył - 216.0, 207.0, 220.0, 217.0) pokonując w ostatniej serii dwóch rywali. Srebro zdobył niespodziewanie skijumphaxball, który do dziś słynął głównie z rekordu z dużej skoczni w Insbrucku (skoczył - 210.5, 210.0, 212.5, 220.5). Brąz wywalczył BOKS, który po 1. serii był skazywany na porażkę, mimo wszystko odrobił to trzema świetnymi lotami (skoczył - 181.5, 222.0, 213.0, 223.0). Tuż za podium uplasował się lider po 3. serii - Lacrox, który spalił swoją czwartą próbę skacząc zaledwie 176 metrów. Szansę na podium miał Terrorym., lecz jak wspominał po konkursie - odpuścił 4. skok, lecz gdyby wiedział, to na pewno by się postarał. Dalej Robin, Tramer - który spalił w 3. serii, Anders Jacobsen - który spalił w 4. serii, sebol - który również spalił w 4. serii i na końcu Jabol, któremu buli nie udało się przeskoczyć w swojej 2. próbie.

Jutro zawody drużynowe - godzina 19:00. Na starcie powinno pojawić się 5 drużyn.

2)

Wywiady:

Primoż Peterka: - złoty medalista
(L - Lacrox, PP - Primoż Peterka)

L - Rozmawiamy ze złotym medalistą Mistrzostw Świata w Lotach - Primożem! Gratuluję medalu!
PP - Witam i dziękuję bardzo.

L - A więc jak wrażenia? Liczyłeś na pierwszą ósemkę, i zmieściłeś się w niej. Nawet nie musiałeś się przepychać.
PP - Normalne wrażenia, jak zawsze. Cieszę się że udało się osiągnąć mój cel.

L - Jutro drużynówka, czujesz że możesz odlecieć tak jak dziś?
PP - Ja odleciałem? Wielu skoczków skakało lepiej ode mnie. A co do drużynówki to nie jestem pewny jeszcze czy w niej wystartuję.

L - Mimo wszystko liczysz jutro na medal?
PP - Nie liczę, bo medalik to już mam. Ale pewnie koledzy z drużyny liczą i to bardzo.

L - No cóż. I tak życzę Ci powodzenia! Dzięki za wywiad!
PP - Dziękuję.

skijumphaxball: - srebrny medalista
(L - Lacrox, S - skijumphaxball)

L - Przed nami zdobywca indywidualnego srebra MŚwL - skijumphaxbal! Witam, i gratuluję tego wielkiego sukcesu. Jak wrażenia?
S - Wrażenia świetne, duży awans z 8. na 2. miejsce, naprawdę było mi dobrze jak okazało się, że mam srebro.

L - Twoje marzenia się spełniły czy może marzyłeś o zwycięstwie?
S - Ja nawet nie marzyłem o zwycięstwie, myślałem o 5. miejscu, ale to dla mnie radość, iż zdobyłem 2. miejsce.

L - Jak ocenisz swoją prezencję w tych niezwykle emocjonujących, czterych seriach? Coś jest do poprawy na jutrzejszą drużynówkę?
S - Oceniam pozytywnie te cztery serie, ale do poprawy jeszcze mam wyjście z progu, bo w moich pierwszych 2 skokach nie było idealnie, dopiero w 2 ostatnich było już dobrze.

L - Jutro reprezentujesz Słowenię. Jakie cele?
S - Moje cele dla Słowenii - zdobyć srebrny medal w drużynie, ale jak się okazuje, ja nie będę jutro skakać w ekipie, ale życzę Słowenii miejsca 2-ego.

L - Mimo wszystko powodzenia. Dzięki za wywiad.
S - Ja życzę Słowenii także powodzenia, i ja również dziękuję za wywiad!

BOKS: - brązowy medalista
(L - Lacrox, B - BOKS)

L - A przed nami - indywidualny brązowy medalista Mistrzostw Świata w Lotach - BOKS! Gratuluję Ci tego wspaniałego wyniku, przecież po 1. serii byłeś jeszcze na straconej pozycji.
B - Witam, dziękuję.

L - Jak wrażenia po zdobyciu medalu? Jak zamierzasz świętować?
B - Miłe, choć nie spodziewałem się po 1. serii. A świętować zamierzam w prosty sposób - odbić się za niepowodzenie w indywidualnych, bo 3. miejsce to nie są moje ambicje, gdyż moje ambicje są dużo większe. A ponadto spróbuję powalczyć o medal w KG PŚ, bo 113 punktów do podium, gdzie przed nami 6 konkursów - to nie dużo.

L - Organizacja indywidualnych MŚwL była dobra?
B - Tak, bardzo dobra.

L - Jak ocenisz swoje wczorajsze jak i dzisiejsze skoki? Coś do poprawy na jutrzejszą drużynówkę?
B - Wczorajsza 1. seria - katastrofa spowodowana problemem technicznym, a w 2. serii już git było, dziś podejście na luzie bo się pogodziłem, że nie będzie medalu.

L - A więc jakie cele na jutrzejsze zawody?
B - Proste. Oddać swoje skoki licząc że nie będzie problemu z netem.

L - Zapowiada się świetny konkurs, jak myślisz - kto może powalczyć jeszcze o medal?
B - W prawdzie mówiąc każda reprezentacja może wygrać, bo w sporcie wszystko jest możliwe.

L - Mimo wszystko powodzenia, dzięki za wywiad!
B - Dzięki.

Lacrox: - zdobywca 4. miejsca
(AJ - Anders Jacobsen, L - Lacrox)

AJ - Witaj, Lacroxie!
L - Witaj, Andersie!

AJ - Indywidualne zmagania o tytuł Mistrza Świata w lotach narciarskich zostały zakończone. Zwycięża, sensacyjnie lub nie, Primož Peterka - jego postawa pokazuje, że aby wygrywać najważniejsze imprezy (Turniej Czterech Skoczni oraz MŚwL, jak i prawdopodobnie PŚ), nie trzeba oddawać skoków nad rekordy skoczni, a jedynie trzymać pewien poziom, pułap, to okazuje się wystarczające. Czy uważasz, że to jest najlepsze podejście?
L - Myślę, że tak. W skokach nie chodzi o rekordy, a o wyniki, więc wystarczy skakać swoje, jak to zrobił Primož.

AJ - Konkurs indywidualny potoczył się wbrew wcześniejszym przypuszczeniom: faworyt turnieju BOKS psuje pierwszy skok i o mało co, a nie byłoby go w kolejnych seriach, świetne skoki oddają zawodnicy z końca stawki PŚ - Dumny Milanista oraz wiktor123lol, którzy jednak odpuścili kolejne próby. Wielki nieobecny konkursu, wojtekschiller3 był stawiany w gronie faworytów, zastanawiano się, czy będzie w stanie pokonać BOKSA, tymczasem sam przegrał walkę z chorobą. Myślisz, że byłby w stanie zwyciężyć w zawodach?
L - Przy jego aktualnej formie wątpię by udało mu się zwyciężyć. Widziałem go jako faworyta ale do zajęcia miejsca na 2. bądź 3. stopniu podium.

AJ - Twoja postawa na pewno Cię nie satysfakcjonuje, jesteś liderem Pucharu Świata w lotach, podczas mistrzostwa ostatecznie plasujesz się na czwartej pozycji. Oczekiwałeś czegoś więcej? - zarówno chodzi tutaj o skoki, jak i o miejsce.
L - Cóż... na pewno liczyłem na medal, bo skoro już tak mi świetnie szło, to czemu nie pociągnąć tej passy dalej. Mimo wszystko cieszę się z tego 4. miejsca. Jeśli chodzi o skoki - chciałem przebić 220. metr, no niestety nie udało się. Na następnych lotach na pewno się o to postaram.

AJ - Przed nami konkurs drużyn, wiemy, że w roli faworytów stawiasz ekipę z Polski. Chcę zapytać Cię o Twoją drużynę - macie ustalony cel minimum?
L - Niczego nie ustalaliśmy, lecz każdy z nas chciałby zdobyć medal. Nieważne jakiego koloru.

AJ - Po perturbacjach, których doświadczyliśmy, wiele wskazuje na to, że w konkursie drużynowym wystarczy nie psuć skoków, a medal pewny. Czyżby rzeczywiście tak będzie, wedle Twojej opinii?
L - Z pewnością to powinno starczyć. Dziś przekonaliśmy się, że w skokach narciarskich wszystko może się wydarzyć, szczególnie w zawodach rozgrywanych na mamucie. Wystarczy więc skakać swoje.

AJ - Skoro poruszyłeś ten wątek, to trzeba przyznać, że niesamowity przeskok wykonał BOKS, który awansował koniec końców na podium, gdzie znalazł się też skijumphaxball, jest on dla Ciebie zaskoczeniem?
L - Większym zaskoczeniem był dla mnie pierwszy skok BOKS'a, lecz z tego co słyszałem - skakał w złych warunkach, więc nie mógł za daleko odlecieć. Gdy jednak zobaczyłem jego drugi skok, a na następny dzień - trzeci, to wiedziałem, że może jeszcze namieszać - i namieszał. Świetny zawodnik!

AJ - Zapytam Cię jeszcze o atmosferę panująca na imprezie, myślisz, że organizatorzy wykonali swoje zadanie?
L - W pierwszym dniu było małe zamieszanie, ale potem już wszystko wróciło do normy. Dzisiaj natomiast było jeszcze lepiej. Jeden z lepszych konkursów pod względem organizacji.

AJ - Obiekt im. Heiniego Klopfera odpowiada Twoim wymaganiom, czy przeciwnie, byle żeby ,,przejść'' dalej?
L - Najlepsza skocznia na jakiej skakałem, na prawdę. Bardzo gładko wychodzi się z progu, niewysoki lot, a jaki długi. Podczas tego zgrupowania poniżej dwustu metrów udało mi się skoczyć tylko dzisiaj.

AJ - Dziękuję za rozmowę. Życzę powodzenia Tobie i drużynie w konkursie zespołowym.
L - Dzięki, wzajemnie.

AJ - Tyle Lacrox. Dla "SNH News", Anders Jacobsen, Oberstdorf.

Wojtekschiller3: - wielki nieobecny
(L - Lacrox, W - Wojtekschiller3)

L - Jesteśmy tuż przed wielkim finałem, a z nami jest Wojtekschiller3! Wojtku, co się stało, że zabrakło Cię na MŚwL?
W - No cóż. Zaczęło się to podczas treningu w Engelbergu. Dopadło mnie jakieś chorubsko i wróciłem do hotelu w Engelbergu. Następnego dnia tak się źle czułem że nawet wylądowałem w szpitalu. Skończyło się na grypie ale i tak szkoda że nie wystąpiłem na MŚwL, no cóż. Następna okazja w Planicy

L - Jak się teraz czujesz?
W - No powiem tak. Czuje się strasznie osłabiony po tym co się stało. Być może odpuszcze sobie PŚ w Oslo.

L - W takim razie życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia. Trzymaj się! Dzięki za wywiad.
W - Dzięki.

By Lacrox, z pomocą Andersa Jacobsena. Wink

Jutro kolejne wydanie.
Odpowiedz
Dobre wywiadziki Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości