SNH News
16/2016
16/2016
PUCHAR ŚWIATA 2016
Już jutro o podobnych godzinach zainaugurujemy nowy sezon Pucharu Świata. Pierwszy weekend w Kuusamo. Jaki będzie ten konkurs, i jaki będzie ten sezon? Dziś postaramy się znaleźć na te pytania odpowiedź.
Kuusamo
Pierwszy, najważniejszy konkurs. Wszyscy zapewne będą zmotywowani w stu procentach. Będzie walka, lecz głównie między kim? Według nas w walce uczestniczyć będzie niezmiennie - elita, czyt. Primoż, wojtek, Anders, BOKS i inni, którzy byli wysoko na zakończenie poprzedniej zimy. Nowe twarze, które będą chciały zawalczyć to z pewnością Ziemovit, który nie jest jeszcze pewny startu w PŚ. Informacje nie są pewne, nie jest też pewne z jakich przyczyn objawienie letniego sezonu ma zrezygnować z zimy. Wracając do tych, którzy mogą namieszać - następny w kolejce jest Gajek, który lato zakończył w pierwszej dziesiątce, także również świetny sezon. Kilka razy stawał na podium, skakał regularnie, zawsze w czołówce. Kto jeszcze? Robin również dobrze się prezentował, może zaskoczyć, i być może... Jabol, który ma za sobą ciekawy sezon, był 12. podczas LGP. I to chyba tyle, choć nikt nie wyklucza "niespodzianek". W końcu to jest sport, w którym wszystko może się wydarzyć. Nikogo nie lekceważmy.
Puchar Świata
Od Finlandii do Słowenii, przez m.in Japonię, i tak - Kanadę, w końcu doczekaliśmy się tam występów. A chodzi dokładnie o skocznię w Whistler. Skocznia duża o punkcie konstrukcyjnym położonym na 125. metrze oraz rozmiarze skoczni usytuowanym na 140. metrze. Lecz nie to jest jedyną nowością tej zimy. Następną jest Fis Team Tour, który zastępuje Puchar Narodów, na razie jest on wprowadzony testowo, jednak jeśli się przyjmie to pewnie zobaczymy go podczas następnej zimy, bo pewnie na lato wróci Puchar Narodów, bądź coś innego. Ale nie o tym.
A więc kto podniesie Kryształową Kulę w świetle błysków i fleszy, wielu konfetti oraz pięknych fajerwerków? Sezon temu był to Primoż, w tym sezonie również ma duże szanse, jego potencjał wciąż nie jest wyczerpany, choć zostało go już niewiele, podczas gdy tacy zawodnicy jak Raver, Lacrox czy chociażby Ziemovit, wciąż nie poznali siebie będąc kontrolowanym przez swoją *prawdziwą* formę. Do gry, można powiedzieć, że już teraz, weszło wielu zawodników.
Kto więc będzie liczył się najbardziej?
Na pewno największe szanse ma wspomniana wcześniej czołówka, więc to ich szanse przeanalizujemy. Idąc drogą eliminacji, mniejsze szanse na zwycięstwo ma BOKS, który przyznał, że nie będzie go na kilku konkursach, co już na starcie zmniejsza mu szanse. Dalej eliminujemy... no właśnie, kogo? Każdy inny kandydat do podniesienia kuli, nie będzie musiał się borykać z takimi problemami jak brak startu w kilku konkursach, tym samym gonienie czołówki. Choć kto wie, nie każdy musi wypadać genialnie w każdym konkursie. Pewnie zdarzą się niespodzianki typu "bez awansu do 2. serii", co zmniejszy szanse owego zawodnika, lecz pamiętajmy, że tych konkursów jest multum.
Ostatecznie nie udało nam się odpowiedzieć... bo ciężko, bo kandydatów zbyt dużo... I chyba lepiej, że nie poznaliśmy odpowiedzi, będzie ciekawiej. Z resztą i tak będzie ciekawiej niz kiedykolwiek, bo poziom urósł. Módlmy się tylko o duże grono zawodników, i będzie świetnie.
Turniej Czterech Skoczni
Czyli trofeum, o które stara się wielu zawodników, lecz nie dla każdego jest ono równie cenne jak Puchar Świata. Na forum można spotkać tylko kilka osób, które publicznie mówią, że TCS jest dla nich naprawdę ważny. Jedną z tych osób jest BOKS, który jest zdecydowanym faworytem. Można być w stu procentach pewnym, że on nie odpuści. To tylko, a dla niektórych "aż", cztery konkursy. Według SNH News - to BOKS zwycięży.
FIS Team Tour
Innowacja w lidze. Pewnie wiele osób nie zna zasad tego turnieju, ale to nic trudnego. Lecz nie czas na wyjaśnienia, bo te na forum pojawią się niedługo. A więc jeśli chodzi o same przewidywania, nie będzie łatwo, bo nie znamy nawet drużyn, które będą w turnieju uczestniczyć. Gdy nadejdzie odpowiedni czas to wydamy specjalny numer własnie na temat tego turnieju. Stay tuned!
Mistrzostwa Świata w Libercu
No i w końcu najważniejsza impreza tego sezonu - Mistrzostwa Świata. Kto tym razem zwycięży? W gronie kandydatów na pewno znajdzie się, znowu, BOKS. W tamtym sezonie PŚ nie widzieliśmy go na Jested, podczas LGP jakoś nie błyszczał, lecz wiadomo jak traktuje się lato... Więc kto wie. Na pewno mentalnie wygrywa ze wszystkimi, nigdy nie widzieliśmy go zestresowanego. A skoczkiem jest przecież świetnym, więc myślę, że przyswoi sobie Jested do mistrzostw. Świetny przykład - Peter Prevc. Na Lahti też sobie nie radzi, a będzie musiał. Zobaczymy jak będzie. Następnym kandydatem będzie, ten który na czeskich skoczniach radzi sobie świetnie - Lacrox. Ciekawa statystyka, bo od czasu gdy występuje, w konkursach w Czechach nigdy nie był niżej niż na 2. miejscu. Pamiętamy jego dwa wspaniałe konkursy z Certaka - dwa zwycięstwa, oraz dwa konkursy w Libercu - dwa razy stawał na drugim miejscu. Podczas LGP Jested również pojawiło się w kalendarzu, na zakończenie sezonu letniego - tam też stanął na drugim stopniu podium. Sam też przyznaje, że Liberec to aktualnie jego ulubiona skocznia. A więc? BOKS czy Lacrox? A może Primoż, który raczej nigdy nie radził sobie na takich imprezach, ale może tym razem? A może to będzie jednak Raver? Skacze regularnie od... bardzo dawna. Tylko kilka razy wypadł słabo, czasem nie wystartował, tak zawsze był w czołówce. No i nie można zapomnieć o legendzie - Andersie Jacobsenie, a także o zwycięzcy LGP - wojtkuschillerze. Możliwości jest naprawdę wiele, lecz najpewniejszymi punktami są mimo wszystko BOKS i Lacrox, i to oni według SNH News zwyciężą, choć raz, jeden na dużej skoczni, drugi na normalnej. Albo jeden na tej i na tej? Wszystko przed nami. Mistrzostwa startują w połowie sierpnia.
O cele w startującym sezonie zapytaliśmy naszych użytkowników:
1. Cel na Puchar Świata?
2. Cel na Mistrzostwa Świata w Libercu?
Primoż Peterka:
"1. Mój cel jest jasny, skakanie na tyle ile mogę.
2. W Czechach celu większego nie mam, ale może będzie miejsce powyżej pierwszej ósemki na indywidualnych. Co do drużynówki to nie wiem czy wystartuję."
Robin:
"1. Nie będę się skupiał za bardzo na generalce, pojedyncze miejsca na podium zadowolą mnie, no i fajnie by było gdybym był w pierwszej 10, a moja drużyna by wygrała.
2. Miejsce w pierwszej piątce oraz conajmniej srebro w konkursie drużynowym."
Lacrox:
"1. Cel minimum w tym sezonie to najmniejszy stopień na podium klasyfikacji generalnej. Jeśli chodzi o loty - zamierzam obronić trofeum, choć nie będzie lekko, zwłaszcza że wybitnym lotnikiem nie jestem.
2. Dwa złote medale, tym razem się nie spalę. Nie po to tak ciężko trenowałem podczas lata. No i w sumie... to Liberec jest moją ulubioną skocznią, więc dlaczego by nie wygrać? <uśmiech>"
BOKS:
"1. Celem moim na Puchar Świata będzie wygrane TCS. Powalczyłbym też o zwycięstwo w klasyfikacji generalnej, lecz wiem iż na około 10 konkursach mogę nie być.
2. Oprócz wygrania TCS chcę powalczyć na mistrzostwach świata - o ile będę. Zakładająć, iż byłbym walczyłbym o zwyciestwo. A drużynowo bycie w 2. najlepszych drużyn, o ile będę. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć 50/50 nieobecności. Wiem, może zaskoczyć każdego moja nieobecność na Mistrzostwach, lecz mam nadzieje, iż będą udane dla każdego. Pozdrawiam."
Raver:
"1. Na moim debiutanckim Pucharze Świata bardzo dobrze mi szło. Gdybym uczestniczył wtedy w większej ilości konkursów prawdopodobnie liczyłbym się w walce o Kryształową Kulę. W LGP moje występy też były przyzwoite. Przechodząc do sedna chcę wygrać PŚ. Wiem, że będzie to bardzo trudne, gdyż rywalami moimi będą bardzo dobrzy zawodnicy tacy jak m.in. BOKS, Lacrox czy zdobywca PŚ 2015/16 Primož Peterka.
2. Mistrzostwa Świata w Libercu to duża impreza, na której chcę się pokazać z jak najlepszej strony. Skocznia jest dosyć łatwa do opanowania, dzięki czemu konkurs może być bardzo wyrównany. Liczę na medal. Łatwo z pewnością nie będzie. Jeśli chodzi o konkurs drużynowy to mam nadzieję, ze z moim teamem sięgnę po złoto. Prawdopodobnie będę w kadrze Japonii i ten kraj będę reprezentował."
Podsumowanie
Według SNH News zwyciężą...
Puchar Świata - ?
Turniej Czterech Skoczni - BOKS
FIS Team Tour - ?
Mistrzostwa Świata - BOKS/Lacrox
A Wy? Jak uważacie? Jakie są Wasze typy? Piszcie w odpowiedziach!
(A gdzie wątek o lotach narciarskich? Jak tak można! Skandal!
PS. Będzie osobny artykuł, przed zawodami na mamucie.)