Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"SNH News" - wydanie nr 10/2016
"SNH News" - wydanie nr 10/2016

1) Podsumowanie zawodów w Oslo
2) Podsumowanie weekendu + zapowiedź następnego
3) Wywiad z H.Y.
4) Pozdrowienia itp.

1)

Dzisiejsze zawody na Holmenkollbakken okazały się na prawdę nietypowymi. Dlaczego? Czołówka poza rywalizacją, za to o wysokie miejsca biją się skoczkowie, którzy - bądźmy szczerzy - wiele w tym sezonie nie osiągnęli. Nie wliczając w to Lacroxa, który zakończył na miejscu czwartym, a po pierwszej serii był drugi - to wszyscy w najlepszej piątce to wielkie zaskoczenie, a to wyglądało tak:
1. H.Y.
2. Dumny Milanista
3. Sebol
4. Lacrox
5. ATG
H.Y. w tym sezonie na podium stanął, w swoim debiucie. Poza tym wiele nie wywalczył. Warto jednak dodać, że w Pucharze Świata debiutował niedawno. Dumny Milanista, złoty medalista Mistrzostw Świata w Lotach i to prawdopodobnie wszystko. Jest na pewno skoczkiem utalentowanym, lecz niekoniecznie umie wykorzystać ten potencjał. Z pewnością lepiej mu wychodzą występy w Pucharze Kontynentalnym, niż w Pucharze Świata. Sebol, który już trochę temu (choć nie aż tak dawno temu) wrócił do rywalizacji, i to jego pierwsze tak znamienite osiągnięcie w tym sezonie. Lacrox nie jest tu chyba niespodzianką. A więc został nam ATG, który ostatnio dość sporo odpuszcza. Jednak jeżeli przychodzi to skacze na poziomie 5-10 miejsca, nie inaczej było teraz.
To były te niespodzianki pozytywne, a co znajdzie się w negatywnych?
Na pewno będzie to bardzo słabe miejsce wojtkaschillera3, bo to jest miejsce dwunaste. Na pewno w tym haniebnym notowaniu znajdzie się też Raver, który zakończył trzynasty. No i BOKS, na którego wszyscy stawiali w Norwegii, tymczasem wczoraj nawet nie zakwalifikował się do 2. serii a dziś dopiero 6. miejsce. Tuż za nim uplasował się Primoż Peterka, który po tym konkursie niesamowicie urósł w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata i już tylko cud przeszkodzi mu w odebraniu Kryształowej Kuli.

2)

Weekend w kraju wikingów na pewno będzie wspominało wielu fanów Primoża Peterki, który - jak wspomniałem wcześniej - już sięga po Kryształową Kulę, brakuje mu do niej tylko kilku centymetrów. Mniej zadowoleni będą fani BOKS'a jak i pewnie on sam. Czemu się tu dziwić, stracił szansę na dogonienie drugiego Wojtka, a i może samego Primoża Peterki.
Ale nie tylko smutek czy radość nam towarzyszyła podczas tego świetnego weekendu. Były to również emocje, konkurs w Oslo był jednym z lepszych w historii Pucharu Świata - bowiem między pierwszym a piątym miejscem różnica wynosiła tylko 2.5m (!). Na dodatek możemy powiedzieć o złości, która również wdarła się w nasze uczucia. Wszystko przez okropne warunki jakie towarzyszyły skoczkom podczas konkursu na Lysgardbakken. Tym samym mogliśmy się nauczyć bardzo ważnej umiejętności, jaką jest cierpliwość...

3)

H.Y.:
(L - Lacrox, H - H.Y.)

L - Witaj, H.Y.! To Twoje pierwsze zwycięstwo w karierze, drugie podium - jak się czujesz po tym znakomitym osiągnięciu?
H - Jestem bardzo zadowolony, nie spodziewałem się takiego sukcesu. Za 1. razem lekko obiłem bandę, przy 2. skoku już nie ryzykowałem za bardzo i jak widać opłaciło się.

L - Co zostało do poprawy/ulepszenia w Twoich skokach?
H - Na pewno muszę poprawić psychikę, bo raz skaczę na totalnym luzie, a czasami się spinam. I czasem jest problem z "xnięciem" przez co zaliczam czasem skoki nie na bulę i poniżej K. Jeśli chodzi o wyjście z progu to mi wychodzi najlepiej, kąt uderzenia też w miarę dobry.

L - Jak oceniłbyś konkurs w Oslo pod względem sportowym i technicznym? Rywalizacja była zacięta, czyż nie?
H - Sportowo bardzo wysoki poziom, dużo dobrych i bardzo dobrych skoków, ale tak idealnie to tylko ATG skoczył. Technicznie też było bardzo dobrze, najlepiej ze wszystkich konkursów w których startowałem.

L - Holmenkollbakken to raczej łatwa czy trudna skocznia?
H - Bardziej łatwa, bo można nie ryzykując skoczyć za HS, ale także przy lekkim obiciu bandy można to zrobić. Także wszystkim nowicjuszom albo tym, którzy chcą potrenować kąt uderzenia piłki (niektórym może sprawiać problemy, bo jest trochę płaska) mogę polecić tą skocznię. <uśmiech>

L - Zbliżamy się do końca sezonu, zostały nam jeszcze finałowe konkursy w Planicy. Jesteś zadowolony z tego sezonu?
H - W sumie to tak, wprawdzie byłem ledwie na 4 konkursach, ale jakimś słabeuszem nie jestem, zdarza mi się namieszać w czołówce (Lahti, Oslo). Czasem też nie wychodzi (Kuopio). Najbardziej żałuję konkursu w Lillehammer, bo dużo osób zepsuło swoje skoki i mogłem się w II serii odkuć, ale tak wyszło, że nie mogłem wystartować.

L - Kto wygra rywalizację o Kryształową Kulę?
H - Primoż Peterka. Wojtek musiałby conajmniej zająć 1. i 8. miejsce / 2. i 3. miejsce przy nieobecności Primoża, więc na 99,9% obecny lider PŚ wygra cały cykl.

L - I na koniec, powiedz mi, jakie cele na zawody w Planicy?
H - Jako, że jeszcze nie ma skoczni to obstawiam takie bezpieczne TOP9. Stara mi w sumie pasuje, bardzo dobry dla mnie kąt nachylenia, więc dobre byłoby dla mnie tylko pogłębienie skoczni, aby można było latać dalej.

L - Powodzenia, gratuluję zwycięstwa i dzięki za wywiad!
H - Dziękuję i pozdrawiam całe SNH!

4)

Primoż Peterka: "Pozdrawiam ploter"
Raver: "Pozdrawiam pralkę!"
Zibidob: "Pozdrawiam was wszyscy, niech sprawiedliwość na tym forum powstanie, zapraszam AST '16 i STOP SPAM!!!!!"

Czekam na więcej! Big Grin

by Lacrox
Odpowiedz
Wydanie wyszło bardzo dobrze. Obszerne i treściwe. Czyta się miło i przyjemnie. Czekam na wywiad z H.Y.
[Obrazek: comment_Ecid7TTzpMLsAtMfve6gnHA7wMcXmEaW.gif]
Odpowiedz
Wywiad już jest, tylko musicie poczekać aż Lacrox wrzuci Tongue

A tak to bardzo ładnie, przyjemnie się czyta Wink
Odpowiedz
Wywiad dodany.
Trochę mi się zapomniało. Wybaczcie. :/
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości