Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE XVI SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Kolejna kampania za nami. Już szesnasta w historii. Czteroletni cykl zakończony - sezonem, w którym odbywa się najważniejsza impreza, czyli Igrzyska Olimpijskie. Maratonów skoków było więcej - Turniej Czterech Skoczni, Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich, Raw Air. To wszystko daje się we znaki na koniec sezonu, ale emocje, które towarzyszą temu w trakcie sprawiają, że ten wysiłek nie idzie na próżno. Pora jak co roku na podsumowanie całego cyklu, porozmawiać z graczami, przyznać nagrody, przedstawić wyniki, a to wszystko okrasić garścią statystyk. Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Niżny Tagił:  
Podium: 1.Siatko, 2.cLouxXx, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: Friwer aka SkoczeK - 136.0 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Siatko
Podium: 1.jarek21cr, 2.cLouxXx, 3.dominikbosspl. Najdłuższy skok: jarek21cr, Anders Jacobsen - 135.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
2.Kuusamo:  
Podium: 1.skijumphaxball, 2.cLouxXx, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 141.0 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
Podium: 1.cLouxXx, 2.Franc, 3.Robek. Najdłuższy skok: jarek21cr - 143.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: Franc
3.Wisła:  
Podium: 1.skijumphaxball, Anders Jacobsen, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: cLouxXx - 136.0 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.cLouxXx, 2.jarek21cr, Czareq. Najdłuższy skok: cLouxXx - 136.0 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
4.Klingenthal:  
Podium: 1.skijumphaxball, 2.Gajek, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: skijumphaxball, cLouxXx - 146.0 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: Gajek
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.dominikbosspl, 3.Friwer aka SkoczeK. Najdłuższy skok: Siatko - 147.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: sdominikbosspl
5.Engelberg:  
Podium: 1.Fine Klimas, 2.229-652, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: Fine Klimas - 143.0 m. Liczba zawodników: 19. ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
Podium: 1.cLouxXx, 2.Anders Jacobsen, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: cLouxXx - 143.0 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
6.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:  
Podium: 1.Fabregas, 2.WutS, skijumphaxball. Najdłuższy skok: Fabregas, WutS, skijumphaxball, Fine Klimas - 140.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: WutS
Podium: 1.Dembele, 2.Quani, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: Franc, WutS, skijumphaxball, Dembele - 144.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: Dembele
7.Innsbruck & Bischofshofen:  
Podium: 1.WutS, 2.QSM, 3.cLouxXx, jarek21cr, Matixoo. Najdłuższy skok: WutS, Kajuch - 137.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: WutS
Podium: 1.skijumphaxball, 2.Dembele, 3.QSM. Najdłuższy skok: seplox, QSM - 146.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
8.Bischofshofen:  
Podium: 1.skijumphaxball, 2.cLouxXx, 3.Friwer aka SkoczeK. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 146.5 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: Kajuch
Podium: 1.skijumphaxball, QSM, 3.Czareq. Najdłuższy skok: Orzech - 147.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Czareq
9.Zakopane:  
Podium: 1.cLouxXx, 2.Fine Klimas, 3.QSM, Fabregas. Najdłuższy skok: cLouxXx, QSM, Fine Klimas - 140.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
Podium: 1.jarek21cr, Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Fabregas - 141.0 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Fabregas
10.Sapporo:  
Podium: 1.skijumphaxball, 2.QSM, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 141.0 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
Podium: 1.Dembele, 2.QSM, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: Dembele - 141.0 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Dembele
11.Willingen:  
Podium: 1.skijumphaxball, 2.Anders Jacobsen, 3.PGGracek. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 146.5 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: PGGracek
Podium: 1.QSM, 2.cLouxXx, 3.Czareq. Najdłuższy skok: cLouxXx - 148.5 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: Czareq
12.Zhangjiakou (ZIO):  
Podium: 1.QSM, PGGracek, Friwer aka SkoczeK. Najdłuższy skok: Kaza, Friwer aka SkoczeK, QSM, seplox, PGGracek, jarek21cr - 106.0 m. Liczba zawodników: 25. ZAWODNIK DNIA: PGGracek
Podium: 1.cieslok002, 2.jarek21cr, 3.Anders Jacobsen, Fabregas, Friwer aka SkoczeK, Luki, QSM, seplox. Najdłuższy skok: dominikbosspl - 141.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: cieslok002
Podium: 1.Norwegia, 2.Finlandia, 3.Austria. Najdłuższy skok: 229-652 - 141.0 m. Liczba zawodników: 19 (6). ZAWODNIK DNIA: 229-652
13.Lahti:  
Podium: 1.jarek21cr, 2.skijumphaxball, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: jarek21cr - 133.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
Podium: 1.Fabregas, 2.QSM, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: QSM - 133.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Fabregas
14.Lillehammer & Oslo:  
Podium: 1.QSM, 2.skijumphaxball, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: skijumpaxball, QSM - 141.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: QSM
Podium: 1.cLouxXx, 2.jarek21cr, QSM. Najdłuższy skok: jarek21cr - 137.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
Podium: 1.skijumphaxball, 2.Anders Jacobsen, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: jarek21cr, skijumphaxball - 136.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
15.Vikersund (MŚwL):  
Podium: 1.Fine Klimas, 2.Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Fabregas, Anders Jacobsen - 243.0 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
Podium: 1.Finlandia, 2.Norwegia, 3.Polska. Najdłuższy skok: Fine Klimas, Fabregas - 244.5 m. Liczba zawodników: 14 (4). ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
16.Oberstdorf (loty):  
Podium: 1.jarek21cr, 2.Siatko, 3.229-652. Najdłuższy skok: jarek21cr, Siatko - 234.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: Siatko
Podium: 1.jarek21cr, 2.QSM, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: jarek21cr - 237.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
17.Planica (loty):  
Podium: 1.SwordskiPL, 2.skijumphaxball, 3.Fabregas, Robek. Najdłuższy skok: SwordskiPL - 248.0 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: SwordskiPL
Podium: 1.skijumphaxball, 2.cLouxXx, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Fabregas - 248.0 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball

Początek sezonu to pokaz formy cLouxXxa, która dał jasny sygnał, że letni triumf w Grand Prix było preludium przed właściwym koncertem - sześć podiów z rzędu. Niewiele słabiej pokazywali się skijumphaxball i jarek21cr. Pierwszy sprawdzian jak zwykle podczas Turnieju Czterech Skoczni. Podczas konkursów najlepiej radzili sobie Fabregas, QSM, cLouxXx i sensacyjnie WutS - cała czwórka miała realne szanse na wygraną przed ostatnimi zawodami w Bischofshofen. Już w Ga-Pa szanse pogrzebał jarek, a na Bergisel skijump. Na obiekcie im. Paula Auserleitnera kapitalną walkę stoczyli wymienieni zawodnicy, za wyjątkiem WutSa, który odpadł po I serii. Ostatecznie najlepszy z nim okazał się QSM, który uplasował się na 3. miejscu. Jednakowoż cLouxXx utrzymał przewagę i wyprzedził QSM-a o... 1.5 punktu w końcowej tabeli Turnieju. Trzeci Fabregas stracił do zwycięzcy 7.5 ,,oczka". Bardzo wyrównany i zacięty Turniej Czterech Skoczni! CLouxXx stał się jednym z nielicznych zawodników, którzy wygrali całą imprezę, nie zwyciężając w żadnym z pojedynczych konkursów. Skoczkowie zostali w Bischofshofen i można rzec, że był to moment istotny z tego względu, że trzy szybkie zaserwował rywalom skijumphaxball, wygrywając wszystkie konkursy tamże i z Austrii wyjeżdżał w żółtym plastronie lidera. Na Wielkiej Krokwi lepszy od niego był cLouxXx i czym prędzej odzyskał prowadzenie w ,,generalce". Obok dwójki liderów V period to kapitalna postawa QSM-a, który mimo odpuszczenia pierwszej części sezonu robił regularne awanse w tabeli Pucharu Świata. Gdy wszyscy nastawiali się na wymianę ciosów do samego końcu pomiędzy skijumpem i cLouxXxem, to reprezentant Finlandii nie tylko raz za razem stawał na podium, ale także jego rywal grał mu na korzyść gubiąc pojedyncze punkty, na dodatek nie przyjechał do Sapporo - gdzie miejsce miał historyczny, pierwszy nocny konkurs. Najważniejszą imprezą sezonu, rzecz jasna, były Zimowe Igrzyska Olimpijskie, których przebieg wprawiał w osłupienie raz po raz. Faworyci wykładali się już na starcie - skijumphaxball, cLouxXx czy 229, a Fabregas i Dembele nawet nie weszli do konkursu. O ile trzech złotych medalistów na normalnym obiekcie nie powinno szczególnie dziwić, to jednak nazwiska już prędzej - PGGracek, Friwer aka SkoczeK, QSM. Na dużej skoczni ponownie blamaż lidera Pucharu Świata. Walka o medale była nieprawdopodobna - wystarczy powiedzieć, że liderującego dominikabossapl i ostatnich z awansem do finału cLouxXxa i kamilusa dzieliło 2.5 metra. Finałowa seria również wedle scenariusza ,,kopiuj - wklej". Ostrzał na rozmiar skoczni. Efekt końcowy - ośmiu medalistów! Zaskoczeniem na pewno był triumf ciesloka, który wyprzedził kolegów z kadry - jarek 0.5 punktu mniej i druga pozycja, na trzeciej pozycji razem z Andersem Jacobsenem uplasowali się Fabregas, Friwer aka SkoczeK, QSM, Luki, seplox. Unmöglich! Na deser drużynowe zawody, które bezapelacyjnie wygrywają Norwegowie, po raz trzeci z rzędu wygrywając konkurs drużyn na igrzyskach. Mimo błędów, medale udało się zdobyć Finom i Austriakom - odpowiednio drugie i trzecie miejsce. Niedługo po tym kolejna impreza - najkrótszy w historii Raw Air, bo składający się tylko z trzech konkursów. Mimo kapitalnych konkursów (trzy podia) cLouxXxa lepsi od niego okazali się gospodarze - jarek oraz Anders Jacobsen, którzy stoczyli wyrównaną batalię, a kapitan Norwegów po raz pierwszy zatriumfował w tym cyklu. Na koniec długiego sezonu, to co tygryski lubią najbardziej - loty. Pierw odbyły się one na Vikersundbakken, gdzie gościły Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich. Natomiast widać było, że wielu zawodników po prostu opadło z sił albo zwyczajnie odpuściło tę imprezę - niska frekwencja i gro słabych czy zepsutych skoków. Rezultatem tego był triumf indywidualny Fine'a Klimasa, który nieszczególnie musiał się wysilić by wygrać bezpośrednią walkę z Fabregasem i Andersem, którzy uzupełnili podium, na które nie załapał się cLouxXx, który trzy bardzo dobre próby zaprzepaścił bulą w ostatniej serii. Konkurs drużyn padł łupem Finów, którzy wzięli rewanż na Norwegach, triumfując o kilka punktów. Brązowe medale dla Polaków. Ostatnie cztery konkursy to Oberstdorf i Planica. W Pucharze Świata o 2. lokatę walczyli jeszcze jarek i cLouxXx, zaś Mała Kryształowa Kula była niepewna właściciela do ostatnich skoków sezonu. Skijumphaxball przypieczętował Kryształową Kulę siedemnastym podium i dziesiątą wygraną w sezonie. Jednak jej mniejszą wersję posiadł jarek21cr, który podobnie jak sezon temu zatriumfował w klasyfikacji PŚ w lotach, wyprzedzając skijumpa o 5 punktów. Anders Jacobsen 3. lokatę zajął, mając raptem cztery punkty więcej od Siatko. 
WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.skijumphaxball
2.cLouxXx
3.jarek21cr
[Obrazek: h1OzkT0.png]

II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.jarek21cr
2.skijumphaxball
3.Anders Jacobsen

[Obrazek: zY5ynvs.png]
III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:  
1.cLouxXx
2.QSM
3.Fabregas
[Obrazek: cPQhB0l.png]
IV.ZIMOWE IGRZYSKA OLIMPIJSKIE:
1.QSM
1.PGGracek
1.Friwer aka SkoczeK
[Obrazek: Ny92efT.png]

------------------------------------------------------------------------
1.cieslok002
2.jarek21cr
3.Anders Jacobsen
3.Fabregas
3.Friwer aka SkoczeK
3.Luki
3.QSM
3.seplox
[Obrazek: MCNDLoO.png]

-------------------------------------------------------------------------------
1.Norwegia
2.Finlandia
3.Austria
[Obrazek: xhVHgfk.png]

V.MISTRZOSTWA ŚWIATA W LOTACH NARCIARSKICH:
1.Fine Klimas
2.Fabregas
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: k7DAZwK.png]
----------------------------------------------------------------------------------------------
1.Finlandia
2.Norwegia
3.Polska
[Obrazek: npCU4Bc.png]
VI.RAW AIR:
1.Anders Jacobsen
2.jarek21cr
3.cLouxXx
[Obrazek: Nwbsz2o.png]

Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
skijumphaxball - 17 razy 
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ: skijumphaxball- 10 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: skijumphaxball- 3 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 cLouxXx - 6 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: Czareq - 3 razy (jedno drugie i dwa trzecie miejsca)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 9.5 pkt - jarek21cr nad Siatko, Oberstdorf (loty)
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - cLouxXx nad Finem Klimasem, Zakopane
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: Siatko - (1 konkurs), cLouxXx (16), skijumphaxball (14)
- Na podium stało łącznie: 22 zawodników
- Udział wzięło: 44 zawodników 
- Punktowało: 42 zawodników
- Najwięcej startów: jarek21cr, skijumphaxball - 31 na 31 możliwych
- Liczba buli konkursowych we wszystkich turniejach: 77
- Liczba skoków konkursowych we wszystkich turniejach: 931

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: jarek21cr
2.ODKRYCIE SEZONU: PGGracek
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: Dembele
4.KAPITAN SEZONU: Anders Jacobsen - Norwegia
5.SKOK SEZONU: skijumphaxball - 7998.0 m (jarek21cr - 7978.0 m)
6.MVP ZIO: Friwer aka SkoczeK
7.MVP MŚWL: Fine Klimas

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
skijumphaxball (zwycięzca Pucharu Świata, drugi zawodnik Pucharu Świata w lotach, wicemistrz olimpijski w drużynie, mistrz świata w lotach w drużynie)
AJ: Zwycięzca Pucharu Świata w skokach narciarskich 2022/23 - skijumphaxball. Gratulacje!
S: Dzień dobry! Witam serdecznie oraz dziękuje za wyrazy gratulacji, jest mi niezmiernie miło przeprowadzić ten wywiad po tym co się stało, co dalej nie wierze że się stało
AJ: To był ciężki sezon. Na początku sezonu cLouxXx miał dosyć solidną przewagę. Co według Ciebie sprawiło, że w drugiej połowie sezonu troszkę opadł z sił, co sprawiło, że nie był w stanie nawiązać Twojego tempa, a jednocześnie prawie dogonił go jarek?
S: cLouxXx niewątpliwie był moim najlepszym rywalem w tym sezonie, skakał zwykle daleko gdy brał udział w konkursach, ale właśnie, słowo klucz, brał udział w konkursach, ponieważ to jest jeden z dwóch czynników dla których przegrał tą kule, drugi to według mnie, brak zimnej krwi, czasem w sytuacjach bardzo ważnych, potrafił psuć, ja natomiast skakałem w każdym konkursie, odbębniony cały sezon 31 z 31 konkursów, ta frekwencja pomogła mi wygrać kule, a frekwencja cLouxXa mogła go pozbawić nawet zasłużonego wicelidera
AJ: Sezon temu drugie miejsce, teraz sezon zakończony sukcesem. Liczba podiów - 17 i zwycięstw - 10 też okazała. Jak podchodziłeś do poszczególnych zawodów? Na przykład w Bischofshofen - komplet zwycięstw na trudnym obiekcie. Dobre wyniki napędzały kolejne? Możesz powiedzieć, że wszedłeś w ten tak istotny w skokach ,,automatyzm"?
S: szczerze, ten sezon mi pokazał, że jak chcę, to umiem, czasem zdarzały się wpadki, ale to był sezon, gdzie tych wpadek jak na mnie było wyjątkowo mało, co zaskutkowało tym, że jestem dziś zwycięzcą, i fakt faktem, im bardziej przewaga rosła, tym bardziej napędzało mnie to, by tą kule sobie wywalczyć, a razem z walką i motywacją przychodziły wyniki, poprzedni oraz ten sezon to niewątpliwie moje najlepsze sezony w karierze, gdzie wszystko grało, moja frekwencja której zawsze brakowało, ale odrobiłem lekcje, i zrobiłem to co sobie zabierałem frekwencją przez całą karierę swą, czyli bogatszą kariere.
AJ: Niewiele brakło, abyś dołożył Małą Kryształową Kulę za loty. Tutaj minimalnie lepszy jarek. Jesteś rekordzistą świata w długości lotu. Jak ocenisz swoją postawę na mamutach w tej kampanii?
S: Była w miare dobra, o ile w Vikersund nie udało się nic specjalnego pokazać, o tyle już w Oberstdorfie czy też Planicy, to były loty, i przyjemnie mi się latało, szczególnie ostatni dzień w Planicy, zaznaczenie jubileuszowym 10 triumfem w sezonie, że to był mój sezon, lotami na łączną note 492,5, wspaniałe uczucie
AJ: Natomiast pozostałe turnieje w tym sezonie kończyły się dużym rozczarowaniem. Turniej Czterech Skoczni - brak awansu do finału na ,,Twojej skoczni" w Innsbrucku. Podczas Raw Air też wpadki. Główne imprezy, czyli ZIO oraz MŚ w lotach chyba tylko odrobinę uratowane przez medale w drużynie.
S: Tak, niewątpliwie ten sezon nie miał dla mnie wielkiego szału indywidualnie jeśli chodzi o turnieje, drużynowo wypadałem już całkiem dobrze, dlatego chciałbym teraz to poprawić, i w następnych sezonach lepiej atakować turnieje, gdy już wicemistrz oraz mistrz pucharu świata jest, teraz można zejść z tonu i rozłożyć siły tak, by turnieje wyszły lepiej
AJ: Zamieniłbyś Puchar Świata na przykład na złoto olimpijskie indywidualnie?
S: nie, dla mnie Kryształowa Kula to oznaka w tym sezonie tego, że zrobiłem wszystko co potrzeba, frekwencja, wyniki, przewaga 370 pkt, to wszystko mnie bardzo cieszyło, gdy medal złoty olimpijski już mam, a kuli nie miałem, nie zamieniłbym tej kuli, która w końcu odda moją kariere, którą zawsze marnowałem
AJ: Który konkurs w tym sezonie najmilej będziesz wspominał? A który najbardziej Cię rozczarował?
S: Najmilej wspominam konkurs w Sapporo, w którym wygrałem, i wtedy zdobyłem przewagę nad clouxXxem, rozczarowały mnie dwa konkursy w RAW AIR, gdy miałem szanse powalczyć o coś więcej
AJ: Jakie plany ma skijumphaxball na najbliższą przyszłość?
S: teraz skupie się na wygraniu LGP, byłem blisko wygrania LGP w poprzedniej edycji, gdy na końcu dałem to sobie wyrwać, teraz zamierzam skakać w każdym konkursie LGP i je wygrać, by mieć trofeum z zimy jak i lata, a potem zimowy sezon 2023? utrzymać wysoką pozycje w PŚ, być w czołówce, skakać na TOP 5 KG a najważniejsze, dobrze się pokazać na turniejach, to jest teraz mój priorytet, jako iż zostaje z SNH, kariery nie kończę, moimi celami jest teraz uzupełnienie kariery turniejowo, oraz zdobycie 100 podiów w karierze, i kto wie, jak kiedyś będzie osiągalna w SNH bariera 250,0m, to i sie o nią pokusić.
AJ: Skijujmpie, gratuluje udanego sezonu! Dziękuję Ci za wspólne emocje! Wszystkiego dobrego i powodzenia na narciarskim szlaku!
S: Dziękuje! do zobaczenia w LGP

jarek21cr (zwycięzca Pucharu Świata w lotach, trzeci zawodnik Pucharu Świata, drugi zawodnik Raw Air, wicemistrz olimpijski na skoczni dużej, mistrz olimpijski w drużynie, wicemistrz świata w lotach narciarskich w drużynie)
AJ: Jarek21cr - dzień dobry! Jak ocenisz sezon 2022/23 w Twoim wykonaniu?
J: Witam. W sumie nie jestem do końca zadowolony z mojej postawy w tym sezonie, niby zdobyłem dwa medale na IO i byłem w top 3 w generalce i na koniec obroniłem mała kryształowa kule ale po wcześniejszym sezonie ktory był wręcz  idealny ciężko być w pełni  zadowolony  z tych osiągnięć.
AJ: Czego najbardziej żałujesz?
J: Chciałem zdobyć druga  KK niestety się nie udało.
AJ: Brakło tutaj sporo. Przez dłuższy okres to była walka o utrzymanie w czołowej ,,trójce", by dopiero na koniec powalczyć o drugą lokatę. Co powodowało, że ta dyspozycja była wyraźnie słabsza niż sezon temu?
J: Chyba jednak spadek formy w moim wykonaniu od początku sezonu mi nie szło.
AJ: Próbowałeś to jakoś rozwiązać? Niektórzy zawodnicy robią przerwy, odpoczywają i wracają ze świeżym podejściem. Ty postawiłeś na ciągły rytm konkursowy. Jak ocenisz to z perspektywy sezonu - to była słuszna koncepcja?
J: Postawiłem na ciągle skakanie bo nie chciałem żeby mi rywale jeszcze bardziej odskoczyli myślę że jak bym coś odpuścił to za wiele by to nie dało ale teraz to można sobie tylko gdybać.
AJ: Pozostałe turnieje - całkiem porządnie. Dwa medale na igrzyskach, w tym złoto w drużynie, wicemistrzostwo świata w lotach w drużynie, drugie miejsce w Raw Air. Byłeś w tym sezonie najbardziej wszechstronnym zawodnikiem.
J: No cóż miło słyszeć takie słowa choć wiem że zabrakło czegoś "ekstra".
AJ: To powiedz, z którego osiągnięcia z tego sezonu cieszysz się najbardziej?
J: Najbardziej cieszy mnie obronione złoto na Igrzyskach Olimpijskich w drużynie.
AJ: Jak ocenisz cały sezon: jaki był poziom? ktoś zrobił na Tobie szczególne wrażenie? ktoś rozczarował?
J: Poziom był dość wysoki. Wrażenie zrobił na mnie skijumphaxball bo w tym sezonie znacznie się poprawił, a rozczarował  chyba popularny "cyferek"
AJ: Jakie plany na przyszłość?
J: Jak najbardziej będę dalej skakał.
AJ: Zapewne Twoi sympatycy są ukontentowani tą jakże precyzyjną wypowiedzią. Dziękuję, jarku za sezon, za rozmowę! Do zobaczenia!
J: Dziękuję. Do zobaczenia.

cLouxXx (drugi zawodnik Pucharu Świata, zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, trzeci zawodnik Raw Air)
AJ: Drugi zawodnik klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, cLouxXx. Witaj!
C: Witam
AJ: Zasadnicze pytanie: zadowolony czy rozczarowany?
C: w zasadzie to i to z poczatku sezonu bardzo zadowolony jednak juz z koncówki mocno rozczarowany
AJ: Co wpłynęło na Twoją słabszą postawę w drugiej części, a w efekcie straconą szansę na Kryształową Kulę?
C: myśle ze mało regularności opuściłem dość sporo konkursów
AJ: Do którego momentu miałeś jeszcze nadzieję na dogonienie skijumpa?
C: do lahti miałem nadzieje
AJ: Na koniec jeszcze jarek napędził Ci strachu, ale udało się obronić drugie miejsce i, co by nie mówić, osiągnąć najlepszy wynik w karierze. Większym sukcesem na pewno było wygranie po raz drugi Turnieju Czterech Skoczni?
C: tak złoty orzeł to jedyne moje większe osiągniecie w tym sezonie
AJ: Wielkie imprezy to całkowite niepowodzenia. Na igrzyskach ogony, do tego afera w drużynie. Trochę lepiej zapowiadało się na Vikersdunbakken, gdzie mistrzostwo świata było na wyciągnięcie ręki, to wówczas pstryczka dostałeś od warunków. Myślisz, że każde takie niepowodzenia wpływały na Twoją psychikę i podejście do kolejnych zawodów?
C: na psychike nie wpływa lecz na podejscie juz raczej tak troche sie odechciewa skakac po takich konkursach
AJ: Jak to może się przełożyć na dalszą rywalizację w Pucharze Świata? Mówisz, że zniechęca. Gdy pytałem o to niegdyś jarka, któremu też kłody wpadały pod nogi, gdy walczył o najwyższe laury, to mówił, że jeszcze bardziej go to nakręcało i efekt sami widzieliśmy.
C: skakac dalej chce jak najlepiej i tu sie nic nie zmieni
AJ: Czujesz się zmęczony całym sezonem? Pora na odpoczynek czy chciałbym jak najszybciej wrócić na skocznię?
C: trochę czuć zmęczenie ale i tak chciałbym jak najszybciej wrócić do rywalizacji
AJ: W tym sezonie: ktoś zrobił na Tobie szczególne wrażenie, ktoś rozczarował? Jakie wnioski wyciągniesz z tego sezonu?
C: bardzo duże wrażenie zrobił na mnie skijumphaxball od Bischofshofen trzymał bardzo wysoką forme raczej nikt mnie nie rozczarował a wnioski to w moim przypadku wiecej regularnosci
AJ: Na koniec ,,Pomidor": gdybym wystartował w tylu konkursach, co skijumphaxball, wygrałbym Puchar Świata w tym sezonie...
C: raczej nie ale myślę ze miałbym na pewno mniejsza stratę punktową
AJ: Dziękuję za ciekawy sezon, cLouxXx! Życzę wytrwałości w spełnianiu kolejnych założeń. Do zobaczenia!
C: dzięki do zobaczenia
[Obrazek: M10ZVZY.png]
Bardzo intensywna kampania. Już widać było, że pod koniec niektórym brakowało paliwa. Natomiast cieszy fakt, że najwyższe dyspozycje zawodnicy przygotowali na Zimowe Igrzyska Olimpijskie, choć i tu były wyjątki. Skijumphaxball pokazał, że należy do światowej czołówki. CLouxXx, mimo że pokonany, to na pewno nie przegrany - kolejny świetny sezon. Cieszą nowi zawodnicy, którzy pokazali się z przyzwoitej strony, a także starzy wyjadacze, których tak łatwo nie idzie zdetronizować. Cykl czteroletni za nami. Teraz zasłużona przerwa, która każdemu się przyda. Oczywiście nie za długa, bo letni cykl Grand Prix już idzie w naszym kierunku. Za 16. sezon Pucharu Świata, za 8. Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich, za 16. Turniej Czterech Skoczni, za 6. Raw Air, za każdy z 36 konkursów, za wszystkie z 8 serii kwalifikacyjnych, za każdy z 931 skoków konkursowych - hvala lijepa! 
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz
Wspaniały sezon. Dla mnie sezon dość średni w porównaniu do poprzedniego ale cieszy że nawet w tak średnim sezonie zostałem Zawodnikiem Sezonu to chyba oznacza że jestem Top.Powodzenia wszystkim w następnym sezonie
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości