Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 5/2021 - „II edycja RAW Air - podsumowanie”
Druga edycja RAW Air była ostatnim turniejem rozgrywanym w sezonie 2020/2021. Ten istny maraton, w którym do oddania było aż szesnaście skoków w ciągu dziewięciu dni jest prawdziwym wyzwaniem dla każdego zawodnika. Na relację z tego norweskiego ukropu przyszła pora w kolejnym wydaniu SNH News. Zapraszamy!

Po Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w Korei Południowej zawodnicy przenieśli się do Skandynawii. Mianowicie do fińskiego Lahti, gdzie odbyły się dwa konkursy na Salpausselce.
Pierwszy konkurs zgromadził na starcie piętnastu zawodników. Debiut w tym sezonie zaliczył tomuniu:*. W pierwszej turze zawodów wielu zawodników nie było w stanie oddać dobrego skoku. Najdalej lądował jarek21cr - 131.5 metra. W serii finałowej znacząca poprawa wyników. Tylko jeden skok nie przekroczył 125.0 metra. Najdłuższą odległość serii i całego konkursu oddał Anders Jacobsen, czym wygrał konkurs i jednocześnie jako pierwszy w historii osiągnął liczbę stu miejsc na podium PŚ. Za nim uplasował się szmyonsky69, a podium uzupełnił QSM. Zatem pierwsza trójka identyczna jak tuż przed olimpiadą - w Willingen.
[Obrazek: Pj1Wqgg.png]
Niedzielna rywalizacja obejmowała 21 graczy. Po raz pierwszy od dawna mogliśmy ujrzeć występ w zawodach niezwykle doświadczonego multimedalistę Mistrzostw Świata, GetVacceda. Do serii finałowej awans wywalczyli wszyscy, gdyż ostatnie premiowane awansem miejsce zajmowali po bulach Pol Llonch i dominikbosspl. W czołówce dość ciasno, a z punktową przewagą na czele tabeli Fan Skoków po skoku na 131.5 metra. W drugiej serii sporo zepsutych skoków, ale i niemało naprawdę pięknych. Kapitalna próba Andersa na 133.0 metry dała mu awans z 8. miejsca na podium. Pół metra krócej lądował QSM, czego efektem było trzecie podium z rzędu. Tego dnia z 46. podium konkursowego i wygranej w zawodach cieszył się 229-652 - w finale osiągając rewelacyjne 133.5 m - czym wyrównał rekord skoczni, którego sam wcześniej był współautorem.
[Obrazek: fNtgMUZ.png]
[Obrazek: image-removebg-preview.png]
Jak w ubiegłym sezonie zawodników czekała pierw rywalizacja w konkursie drużynowym. Na starcie ujrzeliśmy sześć drużyn, ale żadna nie stawiła się w komplecie. Trzeba wprost powiedzieć, że poza indywidualnymi notami do klasyfikacji RA, ten konkurs nie jest szczególnie istotny, co wiąże się z niższą frekwencją. Prawie oczywistym było, że zwycięstwo trafi w ręce Japończyków, gdyż mieli oni przewagę liczebną - trzech graczy. Zapowiadała się za to ciekawa walka o drugie miejsce - Norwegowie, Turcy, Słoweńcy wystawili dwóch zawodników, a także symboliczny pojedynek ,,jeden na jednego" - Amerykanina z Francuzem. W pierwszej turze Japonia mimo buli pewnie na prowadzeniu, a Norwegowie m.in. po kapitalnej próbie Fannemela na 137.0 metr, o 3.5 punktu przed Turcją i 6.5 przed Słowenią. Decker Dean lepszy od Contamine'a o trzy metry. W finale Japonia już bezbłędna. Dwa mocne uderzenia Turków za rozmiar skoczni sprawiły, że wyprzedzili oni niewiele krócej lądujących Norwegów i Słoweńców. Zajęli oni tym samym drugą lokatę, raptem o 1.5 punktu przed trzecimi Norwegami. W serii finałowej identyczne odległości skoczyli Amerykanin i Francuz, tym samym ich pozycje z I serii nie zmieniły się.
PODIUM: 1.Japonia, 2.Turcja, 3.Norwegia
SKOK DNIA: A.Fannemel (Anders Jacobsen) - 137.0 m
WYNIKI: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1910
WYNIKI INDYWIDUALNE:
1.A.Fannemel (Anders Jacobsen) 137.0 m  135.5 m  272.5
2.D.Dean     (QSM)                    136.5 m  135.5 m  272.0
3.Ž.Jelar    (szymonsky69)          136.0 m  134.5 m  270.5
[Obrazek: IEwzh0w.png]

Konkurs indywidualny jak to ma miejsce podczas RAW Air został poprzedzony prologiem - w nim bardzo wysoki poziom, prawie wszyscy osiągnęli 130. metr. Nie gorzej, a nawet jeszcze lepiej było podczas I serii. Tam tylko Czarqowi nie udało się oddać dobrego skoku. Kapitalnie poradzili sobie Fabregas i Matixoo - po 137.0 metrów. Ponadto jeszcze cztery skoki za rozmiar Holmenkollbakken. W finale kolejna gratka dla kibiców. Sześć skoków za 134.0 metr. Po 136.5 metra uzyskali Fabregas, QSM, Anders oraz Maciek3839. Pierwszy dwójka zapewniła sobie tym samym miejsca na podium. Dla reprezentanta Japonii była to już trzecia wygrana w sezonie. Na podium rozdzielił ich kolega z drużyny zwycięzcy, Dembele, który po raz drugi wykręcił 135.5 metra. W finale dodatkowo mieliśmy dwa dyskwalifikacje: Czarqa oraz Dawidoxa. Ten pierwszy za niewybicie się z progu, a ten drugi za zbyt znaczny odstęp od rozbiegu.
PROLOG: Pol Llonch - 136.0 m
PODIUM: 1.Fabregas, 2.Dembele, 3.QSM
LICZBA ZAWODNIKÓW: 12
SKOK DNIA: Fabregas, Matixoo - 137.0 m
WYNIKI: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1914&pid=25231#pid25231
[Obrazek: AFabWKx.png]
[Obrazek: Lillehammer-RawAir_logo_horizontal_WHITE.webp]
Dzień odpoczynku i rywalizacja przenosi się do Lillehammer. Skocznia szybka, która potrafi namieszać. Tego dnia bezapelacyjnie najlepszy był QSM, który wygrał wszystkie trzy serie, wygrywając całe zawody i po raz piąty z rzędu plasując się w czołowej ,,trójce" konkursowej - tym samym wyrównał wynik Andersa Jacobsena z początku sezonu. Z pozostałej stawki najlepiej wypadł mati, który zwłaszcza w drugiej serii zaimponował skokiem na rozmiar skoczni. Podium uzupełnił Franc, który tego dnia był iście regularny - trzy skoki po 137.5 metra. Pierwsze błędy w cyklu popełnili Dembele i Anders Jacobsen - w konkursie raz lądując tuż za 100. metrem. Tego dnia ewidentnie nie szło Maćkowi, który nie oddał nawet jednego poprawnego skoku. Powrót do stawki zanotował po banicji Handballijczyk, ale bez fajerwerków - 12. lokata. Na półmetku cyklu liderem QSM.
PROLOG: QSM - 141.0 m
PODIUM: 1.QSM, 2.mati, 3.Franc
LICZBA ZAWODNIKÓW: 14
SKOK DNIA: QSM - 142.5 m
WYNIKI: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1917&pid=25235#pid25235
[Obrazek: WitFTG4.png]
W Trondheim ponownie zawodników czekał konkurs na skoczni ,,speedowej". Ten najtrudniejszy typ skoczni wielu zawodnikom sprawia ogromne kłopoty. Tego przykład mieliśmy w tychże zawodach. W prologu tylko sześciu z piętnastu zawodników osiągnęło dobre próby. Niespodziewanie triumfował tomuniu - 142.5 mera. W konkursie już poprawa, ale kilka błędów się przytrafiło, chociażby Mackowi, który w eliminacjach był drugi. Najdalej lądował cieslok002 - 144.5 metra. Niewiele bliżej Fabregas, 229-652, QSM. ,,HS" osiągneli jeszcze Dembele i Anders. W drugiej serii nie powiodło się Fabregasowi i QSM, ten pierwszy kończył na buli, a drugi na 105. metrze. Trochę słabszą próbę z pierwszego skoku powetował tomuniu - 143.0 metry dały mu w końcowym efekcie piątą pozycję. Tyle samo skoczył Dembele i uplasował się o pozycję wyżej. Na podium z piątej pozycji wskoczył Anders Jacobsen po fenomenalnej próbie - 144.0 metry. Dwa metry bliżej wylądował Cyferek. Cieslok nie powtórzył tak dobrego skoku, ale 139.0 metrów dało mu triumf w zawodach - pierwszy od ubiegłorocznych zmagań w Engelbergu - dzielony razem z 229-652, który na podium stanął już 47. raz, tym samym wyprzedzając w klasyfikacji wszech czasów Donalda Trumpa. Debiut w Pucharze Świata Radka13 - choć nieudany, bo dyskwalifikacja w serii finałowej. Prowadzenie w cyklu przejmuje jarek21cr.
PROLOG: tomuniu:* - 142.5 m
PODIUM: 1.229-652, cieslok002, 3.Anders Jacobsen
LICZBA ZAWODNIKÓW: 15
SKOK DNIA:  - 142.5 m
WYNIKI: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1918&pid=25240#pid25240
[Obrazek: xzm4fky.png]
Ostatnie dwa konkursy to loty narciarskie na największym obiekcie świata w Vikersund. Tym samym, konkurs indywidualny toczył się aż na trzy fronty: Puchar Świata, Puchar Świata w lotach oraz RAW Air. Pierwej jednak ostatnia w tym sezonie rywalizacja drużyn. Tym razem ujrzeliśmy siedem ekip, nie stawiła się tylko Austria. Choć ponownie żadna w komplecie. Japonia znowu z przewadze - 3 zawodników. Ponownie Norwegowie, Austriacy i Słoweńcy w parach, a Francja, Stany Zjednoczone i Polska w pojedynkę. Kopia scenariusza z Oslo: bula w I serii jednego z Japończyków. Norwegowie przed Turkami i Słoweńcami. Amerykanin lepszy od Francuza i Polaka. Jednocześnie D.Dean osiąnął najdłuższą odległość pierwszej tury - 243.0 metry. Seria finałowa niewiele zmieniła. Japonia powiększyła przewagę, choć znowu na buli klapnął Daiki Ito. Norwegowie zdecydowanie lepsi od Turków - Anders Jacobsen (A.Fannemel) z nowym rekordem życiowym - 244.5 metra. Jedyna rotacja między Francją a Polską. M.Kot skokiem 224.5 m pokonał M.Contamine'a.
PODIUM: 1.Japonia, 2.Norwegia, 3.Turcja
SKOK DNIA: A.Fannemel (Anders Jacobsen) - 244.5 m
WYNIKI: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1919&pid=25241#pid25241
WYNIKI INDYWIDUALNE:
1.D.Dean     (QSM)                    243.0 m  239.5 m  482.5
2.N.Kasai      (Fabregas)             237.0 m  241.5 m  478.5
2.M.Lindvik   (jarek21cr)             240.5 m  238.0 m  478.5
REKORDY ŻYCIOWE:
- Czareq - 241.0 m (debiut)
- Anders Jacobsen - 244.5 m (243.0 m; Vikersund 2018)

Decydująca rywalizacja to niedzielne trzy serie. Do trzeciego konkursu Pucharu Świata w lotach narciarskich w tym sezonie przystąpiło czternastu zawodników. Rywalizacja w RAW Air wydawała się rozstrzygnąć pomiędzy jarkiem21cr a QSMem - przewaga reprezentanta Norwegii wynosiła tylko 5.5 punktu. Do tej walki apetyt mieli wtrącić się jeszcze Anders Jacobsen, Dembele, Franc oraz Matixoo. Wspomniana dwójka odpadła jednak w przedbiegach - Franc nie pojawił się tego dnia na Vikersundbakken, a Matixoo w prologu nie doleciał do punktu konstrukcyjnego. Triumf w nim zanotował rekordzista obiektu - Maciek3839, który wylądował tylko metr przed swoim zeszłosezonowym wynikiem. Już w tej serii stratę odrobił QSM i objął prowadzenie w RAW Air. W pierwszej serii pięć skoków za rozmiar skoczni. Najdalej lądowali Anders Jacobsen i QSM - rewelacyjne próby, które były raptem o 0.5 metra przed rekordem świata w długości lotu - 246.5 metra. Kilka metrów bliżej lider PŚ w lotach, Fabregas, 229-652 i jarek. Kolejność pierwszej piątki nie zmieniła się również po serii finałowej. Jarek ponownie lądował przy rozmiarze Vikersundbakken, a Fabregas i 229-652 trzy metry za nim. Na koniec walka dnia: Anders Jacobsen vs. QSM. Nadzieję na zwycięstwo w cyklu miał jeszcze jarek, ale QSM musiałby wylądować maksymalnie na 231.5 metra. Nic z tego! Amerykanin podczas tego turnieju był prawie bezbłędny (tylko w prologu w Trondheim wypadek przy pracy). 240.5 metra w finale. Tego dnia jednak palmą pierwszeństwa władał przedstawiciel gospodarzy. 243.0 metry w drugiej próbie dały Andersowi 47. wygraną w karierze i szóstą w sezonie, co walnie przyczyniło się do zwiększenia przewagi w klasyfikacji generalnej PŚ. Podium tego dnia wywalczył także Cyferek, który raptem o pół ,,oczka" ubiegł w tym lidera klasyfikacji lotów, Fabregasa. 
Triumf w całym cyklu dla QSMa, druga lokata dla jarka21cr, trzecia pozycja trafia do Andersa Jacobsena, który rzutem na taśmę wyprzedził Dembele o 2.5 punktu.
PROLOG: Maciek3839 - 246.0 m
PODIUM: 1.Anders Jacobsen, 2.QSM, 3.229-652
LICZBA ZAWODNIKÓW: 14
SKOK DNIA: Anders Jacobsen, QSM - 246.5 m
WYNIKI: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1920&pid=25242#pid25242
REKORDY ŻYCIOWE:
- Anders Jacobsen - 246.5 m (244.5 m; Vikersund 2021)
- QSM - 246.5 m (243.0 m; Planica 2018, Vikersund 2021)
- 229-652 - 243.0 m (242.5 m; Planica 2020)
- Fabregas - 243.0 m (241.5 m; Vikersund 2020)
[Obrazek: YwcJyA7.png]

KLASYFIKACJA I WYNIKI RAW AIR: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1911
[Obrazek: jbJCvGc.png]

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
[Obrazek: 22px-Flag_of_the_United_States.svg.png] QSM (zwycięzca RAW Air)
AJ: Cudownie, udało mi się zdobyć dość prestiżowy turniej RAW Air, chociaż nie byłem jego faworytem. Rywalizacja była do samego końca bardzo interesująca i cieszę się, że wygrałem pokonując jarka21cr czy Andersa Jacobsena.
Q: Cudownie, udało mi się zdobyć dość prestiżowy turniej RAW Air, chociaż nie byłem jego faworytem. Rywalizacja była do samego końca bardzo interesująca i cieszę się, że wygrałem pokonując jarka21cr czy Andersa Jacobsena.
AJ: Od początku byłeś w dobrej dyspozycji. Nawet jeszcze przed rozpoczęciem turnieju. Tylko jeden błąd Ci się przytrafił, w Trondheim. Przechodziło Ci przez myśl, że ten błąd może zaważyć o końcowej przegranej?
Q: Traciłem do lidera 10 punktów, lecz pozostało jeszcze 5 skoków. Taka mała strata była do odrobienia w jednym konkursie.
AJ: To się zgadza, ale jednak za rywala miałeś głównie jarka, który w tym sezonie pokazuje się z niezwykłej regularności.
Q: Skakał regularnie, ale jego skoki nie były tak dalekie jak moje.
AJ: Który konkurs była dla Ciebie najtrudniejszy, a który najmilej będziesz wspominał?
Q: Najtrudniejszy w Trondheim, nie umiałem wyczuć skoczni. Natomiast najlepiej wspominam konkurs w Lillehammer, gdzie wygrałem o 7,5 punktu.
AJ: Kapitalny konkurs na zakończenie w Vikersund. Emocjonująca rywalizacja z Andersem Jacobsen, a przede wszystkim ten genialny lot, który mało co nie skończył się rekordem świata.
Q: Następny razem zrezygnuje z wywiadu :d Konkurs według mnie nie miał w sobie nic szczególnego poza 2 dalekimi skokami. Nie liczyłem na rekord świata, lecz było bardzo blisko może następnym razem się uda.
AJ: Sezon już na ukończeniu, został tylko finał w Planicy. Już jesteś w czołówce Pucharu Świata. Od Zakopanego Twoja dyspozycja jest naprawdę wysoka. Myślisz, że gdybyś zaczął ze startami od początku, to walczyłbyś o Kryształową Kulę?
Q: Jakbym skakał od początku na poważnie wygrałbym, ale jest i tak dobrze top 5.
AJ: Jakieś wnioski zatem, doświadczenia wywieziesz z norweskiej ziemii?
Q: ile jeszcze pytań?
AJ: To było ostatnie. Gratuluję wygranej w RAW Air! Dziękuję!
Q: Na pewno poprawiłem swoje umiejętności skakania na skoczniach speedowych. Dziękuję za wywiad.

[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] jarek21cr (2. miejsce w klasyfikacji RAW Air)
AJ: Drugie miejsce w klasyfikacji RAW Air przypadło jarkowi21cr, który podzieli się z nami wrażeniami. Witam Cię, jarku! Zadowolony z wyniku czy żal, że nie udało się wygrać?
J: Witam. Zdecydowanie żal że nie udało się wygrać
AJ: Który moment byś upatrywał za kluczowy: decydujące zawody w Vikersund czy może któryś z wcześniejszych momentów? Jesteś jedynym zawodnikiem, który nie popsuł żadnego skoku, ale w sporej ilości brakowało jednak tej iskry.
J: Zdecydowanie zawody w środku tygodnia miałem problemy ze sprzętem i musiałem rywalizować samodzielnie i nie miałem kontaktu z innymi skoczkami
AJ: Przed ostatnim konkursem była minimalna przewaga. Kalkulowałeś wtedy te wyniki punktowe? Myślałeś o tym, że potrzeba Ci skoczyć tyle i tyle więcej? Czy nie miało to miejsca.
J: Nie.
AJ: W którym z konkursów czułeś się najlepiej?
J: Vikersund konkurs drużynowy
AJ: Teraz pora na ostatnie rozstrzygnięcia w Pucharze Świata. Jak sądzisz, uda się zdobyć Kryształową Kulę? Ta strata do Andersa już trochę wzrosła.
J: Zdobycie KK już jest absolutnie niemożliwe pozostała walka o obronę drugiego miejsca.
AJ: To by było dosyć dołujące - przez cały sezon niezwykła regularność i równa dyspozycja, a jak się okaże w każdym z turniejów okazał się ktoś lepszy. Takie rozwiązania co by Tobie dawały?
J: Cel na ten sezon był prosty wygranie KK lecz chyba za bardzo się wypaliłem w trakcie Pucharu Świata. Ale może to i dobrze bo jak bym wygrał to na 99%zakonczyl bym karierę a tak chce nadal ja kontynuować.
AJ: Wracając jeszcze do RAW Air. Zwycięzcą QSM - zaskoczyła Cię jego postawa? W tyle pozostali chociażby Dembele czy Fabregas.
J: Szczerze mówiąc tak. Skakał bardzo dobrze przez cały turniej.
AJ: Dziękuję Ci, jarku za rozmowę! Gratuluję wysokiej pozycji, ale przede wszystkim charakternej postawy!
J: Dziękuję. Pozdrawiam

[Obrazek: talerz-1.jpg?fit=2000%2C1003]

PYTANIA:
1.Jak ocenisz swoją postawę w RAW Air?
2.Który konkurs był Twoim zdaniem najbardziej emocjonujący?
3.Na kogo stawiałeś przed finałowymi zawodami w Vikersund: jarka21cr czy QSM?
4.Czy Fabregas utrzyma prowadzenie w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata w lotach narciarskich?
5.Kto wygra Puchar Świata w skokach narciarskich: Anders Jacobsen czy jarek21cr?
                                                                                                                                                                                                                                                                                               EJDŻEJ
Odpowiedz
1. RAW Air jak typowo dla mnie to rozgrzewka przed Planicą.
2. Vikersund ładne skoki były ale reszta też była zacięta.
3. Stawiałem wtedy obu jako faworytów do wygranej.
4. Zdecydowanie tak.
5. jarek21cr zasłużył dla mnie najbardziej na Kryształową Kulę i ją zdobędzie. Mówię wam Big Grin
Nie warto się poddawać gdy dążysz do celu i marzeń!
Odpowiedz
żebym ja tej kuli nie zdobyl
L E G E N D A

Odpowiedz
AJ: Cudownie, udało mi się zdobyć dość prestiżowy turniej RAW Air, chociaż nie byłem jego faworytem. Rywalizacja była do samego końca bardzo interesująca i cieszę się, że wygrałem pokonując jarka21cr czy Andersa Jacobsena.
Q: Cudownie, udało mi się zdobyć dość prestiżowy turniej RAW Air, chociaż nie byłem jego faworytem. Rywalizacja była do samego końca bardzo interesująca i cieszę się, że wygrałem pokonując jarka21cr czy Andersa Jacobsena.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości