Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 16/2020 - „Mroźne klimaty - Puchary Świata w Kuusamo i Niżnym Tagile”
Brick 
W dniach 28. i 29. listopada skoczkowie mogli już na poważnie poczuć rozpoczęcie zimowego sezonu. Padok zagościł do fińskiego Kuusamo, gdzie odbyły się dwudziesty trzeci i dwudziesty czwarty konkurs pucharowy organizowany tamże. W mroźnych klimatach zawodnicy pozostali na dłużej - grudzień przywitali po wschodniej części Uralu, a ,,na Mikołaja dostali Bociana". Zapraszamy zatem do naszego podsumowania ostatnich dwóch tygodni zmagań!

[Obrazek: Flag_of_Finland.svg]
DZIEŃ PIERWSZY
W Finlandii wielu zawodnikom dobrze się skacze, a sam obiekt daje spore możliwości. Sobotnia rywalizacja rozegrała się między jedenastoma skoczkami, wśród których było dwóch debiutantów: Tomson oraz Dawidox. I seria pokazała, że nie każdy dobrze się oswoił z Rukatunturi. Na tle przeciętnych czy nawet słabych skoków wyróżnili się Quani, Maciek3839, Dominos i Anders Jacobsen, którzy lądowali przynajmniej 138 metrów. Druga kolejka w przebiegła w podobnym stylu. Przeciętne skoki oddali debiutanci, choć w przypadku Tomsona nie niosło to za sobą znacznych ubytków, gdyż konkurs ukończył w czołowej ,,szóstce". Fantastyczna próba w wykonaniu Matixoo - 140.5 metra na niewiele się zdała, bo doświadczony zawodnik uplasował się na końcu stawki. Kwartet liderujących pierwszej serii nie zmienił się pod względem osobowym, ale pozycjami już tak. Najdłuższy skok konkursu - 141.5 metra uzyskał Maciek, co sprawiło, że pewnie wygrał konkurs. Dwa metry krócej Anders Jacobsen, który zajmuje drugą lokatę. Podium uzupełnia Quani, a tylko pół metra od pierwszego podium w karierze Dominos.
DZIEŃ DRUGI
Drugi konkurs też miał swoje blaski i cienie. Tym razem mogliśmy w rolach głównych ujrzeć szóstkę zawodników, spośród których najlepiej wykazali się Quani oraz Anders Jacobsen, liderzy po pierwszej serii. Zgodnie z oczekiwania wysoko cieslok002, jarek21cr, Maciek3839 oraz Franc. Druga tura to rehabilitacja Dawidoxa - 139.5 metra (w I turze nie 92.0 m) oraz sidora - debiutant osiągnął 140.5 metra. Walka o podium bardzo zacięta: lider generalki, jarek pewne 139.5 metra, ale zaraz po nim cieslok, który jako jedyny podczas tego weekendu osiągnął rozmiar skoczni - 142.0 metry. Nerwów na wodzy nie utrzymał Franc i spadł w klasyfikacji. Taka sama sytuacja z Mackiem. W walce liderów, Quani też się nie popisał i jego skok 128 metrów pozbawił go podium, gdyż Anders skokiem na 139. metra sprawił sobie 95. podium w karierze i zwycięstwo w konkursie. Drugi cieslok, który ,,pudło" zaliczył już po raz 40-ty. Trzecie miejsce dla jarka21cr, który utracił pozycję lidera klasyfikacji generalnej na rzecz Andersa Jacobsena. 150 konkurs w zawodniczej karierze osiągnął 229-652.
[Obrazek: ZpE45bO.png]

,,IN PLUS"
- trzy debiuty;
- czwarte podium z rzędu Andersa Jacobsena;
- powrót na podium ciesloka002;
,,IN MINUS"
- wyraźna strata punktowa między podium a resztą stawki w drugim konkursie;
ZAWODNIK DNIA:
a) sobota - Dominos
b) niedziela - Anders Jacobsen

KLASYFIKACJA GENERALNA PO ZAWODACH:
1.Anders Jacobsen     320 pkt
2.jarek21cr                305 pkt
3.Maciek3839            205 pkt

[Obrazek: Flag_of_Russia.svg]
DZIEŃ PIERWSZY
Z Kuusamo zawodnicy przenieśli się do Niżnego Tagiłu. Trzynastu zawodników ujrzeliśmy na sobotniej liście startowej, w tym debiutujący Ukasz. Wymagający obiekt Aist nie wybacza błędów, ale gdy komuś uda się go rozpracować, to zdecydowanie oddaje on z nawiązką. Te słowa oczywiście kierujemy w stronę Andersa Jacobsena - nokaut w pierwszej serii! 136.0 metrów, tylko 0.5 metra bliżej od rekordu skoczni i prowadzenie aż o 5.5 punktu przed... Bartoszem Kapustką! Sensacyjny powrót, a jeszcze bardziej nieoczekiwana pozycja tego zawodnika. O ile pozycja lidera, wydawała się nieosiągalna, to pozostałe dwa miejsca na podium mogły być brane pod uwagę przez ośmiu zawodników - dziesiąty Franc tracił cztery oczka do wicelidera. Bulę zaliczyli mister11 oraz jarek. Ten drugi w finałowej serii mocno postarał się o poprawę, jednak zdało się to na awans o dwie pozycje. Bardzo dobra próba w wykonaniu sidora - 131.5 metra. Co prawda nie udało się wskoczyć na podium, ale awans z ósmej na czwartą pozycję na pewno cieszył nowicjusza. Mocny akces wyraził 229-652, który skokiem na 132.5 metra wywalczył trzecią pozycję - po raz 40 na podium Pucharu Świata. Cieslok002 również pokazał, że w tym sezonie nie będzie statystą - 133.5 metra w drugiej próbie. Liderujący Anders Jacobsen nie wysilał się zbytnio i postawił tylko kropkę nad ,,i", triumfując już... 43 w karierze!
[Obrazek: fRsTOuk.png]
DZIEŃ DRUGI
W niedzielnej rywalizacji mogło być już tylko więcej emocji. Na ,,Bocianie" zjawiło się 17 zawodników, zatem pierwszy raz w sezonie ktoś winien był się pożegnać po I serii. Ponownie nowe twarze zawitały do padoku: Sajmoninho, Jumper02 oraz Sławomir. Po trzech latach, swój drugi oficjalny konkurs zaliczył Grasso'. Kibice również mogli zobaczyć QSMA, który w ostatnich trzech sezonach wziął udział w trzech konkursach. Najwidoczniej przez te dwa lata kumulował energię na pierwszą serią tegoż konkursu. Niczym Jacobsen dnia poprzedniego, piękna próba za rozmiar skoczni i pewne prowadzenie, choć nie aż tak wyraźne, bo cieslok dał sobie nadzieję skacząc 132.5 metra. W środku stawki ciasno, a odległości w granicach 129-127.0 metrów. W gronie pechowców, którzy zakończyli udział na I serii: debiutujący Jumper02 oraz... Anders Jacobsen, który w dotychczasowych pięciu zawodach nie opuszczał podium, tym razem uległ niesprzyjającym warunkom, które wielu zawodnikom dały się we znaki w rundzie finałowej. Spośród piętnastki, tylko ośmiu udało się dolecieć do punktu konstrukcyjnego. Między innymi był QSM, który klapnął na buli i nie utrzymał prowadzenia po I serii. O weekendzie w Rosji będzie chciał zapomnieć jarek21cr, który tego dnia był w stanie tylko wykręcić ósmą lokatę. Zadowalająco zaprezentował się Sajmoninho - 123.5 i 126.5 metra dało mu 7. pozycję, tuż za sidorem, któremu będziemy się bacznie przyglądać w następnych zawodach. W najważniejszej rywalizacji bardzo dobrze spisał się Quani, który po skoku na 132.5 metra objął prowadzenie... i nie oddał go aż do końca. Cieslokowi 128.0 metrów dało drugą pozycję. 130.5 metra ,,wciągnęło" mistera11 na trzecie miejsce. Drugi triumf w karierze odnotowuje Quani, który pierwsze podium odniósł rok temu właśnie na obiekcie Aist w Niżnym Tagile.
[Obrazek: h6z5pTX.png]

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
cieslok002 (2. miejsce w Kuusamo, 2. i 2. miejsce w Niżnym Tagile)
AJ: Trzeci zawodnik klasyfikacji generalnej PŚ, cieslok002, witaj!
C: Witam serdecznie!
AJ: Na początek pytanie: czym była spowodowana nieobecność pierwszego dnia w Kuusamo?
C: Dnia tego otworzyli w mojej miejscowości lodowisko. Grzechem było nie skorzystać, wiem że jestem w formie więc mogę sobie odpuścić parę konkursów
AJ: Nie sposób się z tym nie zgodzić. Z tą formą - rzecz jasna, bo o lodowisku raczej nie będziemy rozmawiać. Od początku widać, że jesteś dobrze  przygotowany do sezonu, a w Finlandii i w Rosji poświadczyły temu wyniki. Co jest powodem tej dyspozycji? Można rzec, że takiej, jak za dawnych lat.
C: Myśle że w tym przypadku największą moją zaletą jest po prostu doświadczenie. Skocznie się od dłuższego czasu nie zmieniają a ja ze tak powiem znam je na wylot. Pamiętam że poprzednie sezony, gdy Kuusamo było na inaugurację sezonu w generalce byłem zawsze wysoko
AJ: Trzy podia z rzędu, w tym dwa w Rosji. Jak się czułeś na ,,Bocianie"?
CTonguerzyzwoicie ze tak powiem. Na obiekcie tym starałem się oddać po prostu przyzwoite skoki, które mogłyby uplasować mnie w top5 konkursu. Spowodowane było to tym że minimalnie za późne wybicie powodowało driamentalnie słabsza odległość. Podczas treningów co druga próba spalona właśnie błędem miejsca wybicia
AJ: Trzeba przyznać, że i obiekt nie należy do najłatwiejszych. Na Twoją korzyść były również wpadki rywali - jarkowi ewidentnie nie leżał ten obiekt, a Andersowi warunki odebrały szanse na punkty. Myślisz, że między Waszą trójką będzie toczyła się rywalizacja w Pucharze Świata?
C: Myślę ze w tej edycji Pucharu Świata ,  to właśnie ktoś z tej trójki wygra Kryształową Kulę. Błędy wcześniej wspomnianych oponentów przybliżyły mnie , że tak powiem  do jedynki generalki , więc nie pozostaje mi nic innego jak walczyć o jak najlepsze miejsca w kolejnych zawodach
AJ: Teraz zawody w Titisee-Neustadt. Jakie masz odczucia związane z Hochfisrtschanze? Tam już walka o żółtą koszulkę?
C: Na Titisee osobiście czuję się dobrze , preferuję większe obiekty .  Myślę , że rywale nie pozwolą mi przywłaszczyć żółtą koszulkę jeszcze w tym tygodniu . Jednak nie kryję , że celem na te zawody jest jak największe zniwelowanie strat do Andersa
AJ: Życzę powodzenia i udanych lotów! Dziękuję! Do zobaczenia, ciesloku!
C: Dziękuję , Do zobaczenia

,,IN PLUS"
- cztery debiuty;
- powrót do skakania wielu nieobecnych (m.in. QSM, Grasso');
- rosnąca forma Quaniego;
- piąte podium z rzędu Andersa Jacobsena; 
- rosnąca frewkencja;
,,IN MINUS"
- przeciętny poziom pierwszego konkursu;
- gorsze warunki w drugim konkursie;
ZAWODNIK DNIA:
a) sobota - Anders Jacobsen
b) niedziela - Quani

KLASYFIKACJA GENERALNA PO ZAWODACH:
1.Anders Jacobsen                        420 pkt       
2.jarek21cr                                   363 pkt                    
3.cieslok002                                 319 pkt

PYTANIA:
1.Które konkursy były atrakcyjniejsze - w Kuusamo czy w Niżnym Tagile?
2.Który z debiutantów zrobił na Tobie największe wrażenie?
3.Czy trójka: Anders Jacobsen, jarek21cr, cieslok002 będzie wiodła prym w dalszej części sezonu?
4.Jakie podium obstawiasz podczas konkursów w Titisee-Neustadt?

EJDŻEJ
Odpowiedz
1. W Niżnym Tagile więcej się działo mimo że w Kuusamo udalo sie wygrac.
2. Sajmoninho mnie zaskoczył najbardziej
3. Cieslok dla mnie najbardziej zasuwa po trofeum
4. Cieslok, Franc i jarek (moze ja zaskocze w jednym konkursie Big Grin)
Nie warto się poddawać gdy dążysz do celu i marzeń!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości