Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,SNH News" 15/2019 - ,,Na Rukatunturi... - Puchar Świata w Kuusamo."
Po dwóch konkursach w Klingenthal wracamy do mroźnej Rukatunturi. Emocji nie brakowało, a więc zapraszamy do lektury!

DZIEŃ I
Weekend w Kuusamo rozpoczął Seplox. Skok nie był najgorszy, bo wylądował na 138.0 metrze. Przejdźmy jednak do czołówki pierwszej serii. Maciek3839 popisał się bardzo dobrym skokiem. Wylądował aż na 141.5m. Po pierwszej serii był drugi z Sebkiem006, który bardzo dobrze rozpoczął sezon. Na czele był Krak po skoku na 142.0m, czyli rozmiar skoczni w Kuusamo.
Już na początku drugiej serii świetnym skokiem popisał się Dembele. Skoczył 142.0 metry. Tyle również skoczyli ZUTWLC, który dopiero zaczyna swoją przygodę na SNH i Fenix600. ,,Top 5" rozpoczął ŁadowarkaP. Skoczył na 143.0m, więc dał wielkie wyzwanie czołówce. Maciek3839 niestety nie zdodał odpowiedzieć na fenomenalną próbę ŁadowarkiP i wylądował na 3 miejscu. Ładowarka ostatecznie wygrał o pół punktu. Za nim był Sebek006, a na trzeciej pozycji Krak.

Podium: 1. ŁadowarkaP  2. sebek006  3. Krak.
Pełne wyniki: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1595

DZIEŃ II
Drugi dzień zmagań na skoczni Rukatunturi. Na starcie było 21 zawodników, w tym dwóch debiutantów. Na prowadzeniu po pierwszej serii niedzielnych zmagań był niespodziewanie ZUTWLC. Na drugim miejscu AŻ trzech zawodników, czyli Dembele, cieslok002 i Anders Jacobsen, którzy wylądowali na 141.5m. Tracili do lidera półtora punktu.
Możemy przejść już do drugiej serii. Wielką niewiadomą był ZUTWLC, ponieważ w 1 serii skoczył 143.0 metry. Ale jednak ściągnął go stres i wylądował na 134 metrze i 50 centymetrze. Tą szanse wykorzystali cieslok002 i Dembele, bo obaj wygrali zmagania. Tuż za nimi, bo tylko o 0.5 punktu przegrał Anders Jacobsen. Chociaż miał podium, to mógł czuć lekki niedosyt, że przegrał o pół punktu. Za podium znaleźli się 229-652 i sebek006, ale tutaj już była większa strata - półtora punktu. Sebek006 po zawodach w Kuusamo staje się liderem Klasyfikacji Generalnej Pucharu Świata, a za nim Krak ze stratą dziesięciu punktów.

Podium: 1. Dembele, cieslok002  3. Anders Jacobsen.
Pełne wyniki: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1597

Rozczarowanie weekendu:  mister11 (dwa razy 13 miejsce),  Franc (18 miejsce),  seplox (15 i 11 miejsce).  
Pozytywy weekendu:  ŁadowarkaP (1 i 9 miejsce),  sebek006 (2 i 4 miejsce),  Krak (3 i 6 miejsce), 229-652 (dwa razy 4 miejsce).
Najdłuższy skok weekendu:  143.0m  -  ŁadowarkaP, ZUTWLC

KĄCIK EKSPERTÓW

Ekspert Anders Jacobsen:

Początek sezonu zazwyczaj nie daje pełnego obrazu na to, czego można będzie się spodziewać w pucharowych zmaganiach. Niemniej przez pierwsze cztery konkursy dwójka zawodników pokazała, że w tym sezonie chcą się liczyć z najlepszymi. KraK i sebek zgłosili takie aspiracje. Po udanych zawodach w Klingenhtal, sobotnie zmagania oboje zakończyli na podium. Niemniej, więcej uwagi warto poświęcić zawodom niedzielnym, bo tam rywalizacja stała na wyższym poziomie. Świetna walka na odległości, zwłaszcza w drugiej serii, gdzie raptem pięć prób na dziewiętnaście było bliższe niż 135.0 metrów. Na podium doświadczenie: cieslok, Dembele, Anders, którzy wytrzymali ciśnienie, które narosło, nie tylko na nich, po I turze. Pojedynczymi próbami popisywał się stawiający pierwsze kroki w PŚ ZUTWLC. Tuż za podium w obu zawodach 229-652. Myślę, że każdy z obserwatorów tego końca tygodnia w Kuusamo mógł wiele wywnioskować. Na pewno, najistotniejszym będzie zagadnienie opisujące rywalizację pomiędzy ,,starą gwardią" a ,,młodymi wilkami". Pierwszego dnia na podium: ŁadowarkaP, KraK, sebek006, drugiego: cieslok002, Dembele, Anders Jacobsen. Rukatunturi to obiekt sprzyjający walce, ale niewybaczający błędów. Kolejne zawody, zarówno w Lillehammer jak i Niżnym Tagile powinny nam dać odpowiedź, czy ten sezon będzie należał do młodych, czy jednak doświadczeni gracze będą wiedli prym. Na koniec postawię odważną tezę: gdy tylko ,,starym" będzie się chciało, to młodzi będą musieli wznieść się na wyżyny kunsztu narciarskiego, którego jeszcze aż tak dobrze nie opanowali.

WYWIAD:

Redaktor: Witamy naszego gościa SNH News, ŁadowarkaP!
ŁadowarkaP: Cześć
R: Co czujesz po zawodach w Rukatunturi? Niedosyt, a może zadowolenie? Warto podkreślić, że stałeś na najwyższym stopniu podium w sobotnim konkursie.
Ł: Pierwszy konkurs dla mnie jak najbardziej udany, drugi skok mi wyszedł i wyszła taka bomba Smile Może w drugim konkursie nie było takiej rewelacji, ale nie mogę też narzekać, poziom konkursu był na bardzo wysokim poziomie, wiedziałem że będzie trudno o najwyższe lokaty więc w 2 serii zaryzykowałem - nie wyszło.
R: Jak oceniasz swój początek sezonu?
Ł: Zawsze mogło być lepiej, ale według mnie wciąż jest dobrze. Muszę się rozkręcić, czuję, że jestem w dobrej formie, i mogę powalczyć o podium PŚ.
R: Zdradzisz nam może cele na ten sezon?
Ł: TOP5 Turnieju Czterech Skoczni, bo w tym sezonie w końcu będę mógł wystąpić we wszystkich konkursach, oraz medal MŚwL.
R: Z nami był ŁadowarkaP. Powodzenia na następnych konkursach!
Ł: Dzięki, i cześć.

PYTANIA:

1. Kto według ciebie ma szanse wygrać Kryształową kule w sezonie 2019/20?
2. Kto według ciebie najlepiej wystąpił w Kuusamo?
3. Jak oceniasz cały weekend na skoczni Rukatunturi?

To jest dopiero pierwsza moja gazetka.

Proszę o docenienie, już nie długo się rozpiszę.
Pozdrawiam,
229-652.
L E G E N D A

Odpowiedz
1. Sebeeeek...
2. Ładowarka...
3. 0,00001/10
Odpowiedz
1.KraK
2.sebuś, no!
3.7/10, zawsze te 100 punkcików wleciało, i sebusia może da rade dogonić
Odpowiedz