Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 9/2019 - „Puchar Świata 2019 - prolog"
Momentalnie zleciała nam przerwa w zmaganiach między Pucharami Świata. Przez półtora miesiąca zawodnicy mogli odpocząć lub szykować formę podczas Letniego Grand Prix. Tego okresu na pewno nie przespał Dembele, który sięgnął po zwycięstwo w letnim cyklu. Ostatnim akordem, który kończył wesoły wstęp były obchody związane z 4. rocznicą założenia ligi. Teraz pora na walkę na całego. Dziewiąty sezon Pucharu Świata rusza już jutro w Klingenthal, a my zaprezentujemy w tym wydaniu SNH News, co nas czeka w nadchodzącym sezonie, a także, jak podchodzą do niego zawodnicy. Miłej lektury!
[Obrazek: ps.jpg]
I KALENDARZ I TURNIEJE
- 32 konkursy indywidualne PŚ
- 6 konkursów indywidualnych PŚ w lotach narciarskich
- 4 konkursy Turnieju Czterech Skoczni
- 3 konkursy Mistrzostw Świata w skokach narciarskich
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png] 8 konkursów (Klingenthal, Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Titisee-Neustadt, Willingen)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] 6 konkursów (Lillehammer, Trondheim, Oslo, Vikersund)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Finland.svg.png] 4 konkursy (Kuusamo, Lahti, Kuopio)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Austria.svg.png] 4 konkursy (Innsbruck, Bischofshofen, Tauplitz)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Sweden.svg.png] 3 konkursy (Falun - MŚ)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Slovenia.svg.png] 2 konkursy (Planica)
[Obrazek: 20px-Flag_of_Switzerland.svg.png] 2 konkursy (Engelberg)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Poland.svg.png] 2 konkursy (Wisła, Zakopane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Japan.svg.png] 2 konkursy (Sapporo)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Russia.svg.png] 2 konkursy (Niżny Tagił)

II HISTORIA PUCHARU ŚWIATA
2015 - Anders Jacobsen         1826 pkt
2015/16 - Primož Peterka       1589 pkt
2016 - Primož Peterka            1604 pkt
2016/17 - Donald Trump        1229 pkt
2017 - Friz                            1387 pkt
2017/18 - cieslok002              1504 pkt
2018 -  ZanDiPL                     1406 pkt
2018/19 - kazam                   1609 pkt
III PROGNOZY
O ile wytypowanie zwycięzców poszczególnych imprez przed sezonem mija się z celem, to już przewidywania odnośnie całego sezonu są wręcz pożądane.
Ten sezon będzie wyjątkowo długi i będzie w nim rekordowa liczba 32 konkursów. Zatem istnieje pewna doza bezpieczeństwa w razie niepowiedzenia lub opuszczenia niektórych konkursów. Wśród nazwisk, które będą się liczyć w tym sezonie, na pewno są zawodnicy, którzy byli w czołówce ostatnimi laty. Obrońca trofeum kazam, były triumfator cieslok002, triumfator LGP Dembele, trzeci zawodnik ubiegłego sezonu PŚ jarek21cr oraz zwycięzca TCS z ubiegłego roku Anders Jacobsen. Jak pokazują statystyki zawodnik, który wygrał już Kryształową Kulę nie jest w stanie tego powtórzyć, za wyjątkiem Primoža Peterki, który osiągnął sukces w latach 2015-16. Co za tym idzie spośród kandydatów największe szanse możemy dawać Dembele oraz jarkowi. 
Być może w końcu będziemy świadkami przełomu 229-652, który widocznie nabiera doświadczenia, a co za tym idzie chłodniejszej głowy i mniej emocjonalnego podchodzenia do zawodów. Oczy wielu zwrócone będą też w stronę przygasłych gwiazd skoków: ZanDiPL, Friz czy QSM.
Nasz typ do wygrania Pucharu Świata: Dembele

IV WYWIADY
(zachowano oryginalną pisownię)
229-652
AJ: Witam Cię, Cyferku!
229: Cześć!
AJ: Rusza Puchara Świata 2019. Jak nastroje?
229: Mój nastrój do kolejnego sezonu jest spokojny. Nadchodzi pełnymi krokami lato, więc będę na spokojnie skakał.
AJ: Trzeba przyznać, że da się zauważyć pewną zmianę u Ciebie. Problemy z psychiką zaczynają u Ciebie powoli się rozwiązywać. Dojrzewasz jako zawodnik. Czy ten sezon może w końcu być przełomowy w Twoim wykonaniu? Myślę tuta,j chociażby o miejscu w czołowej trójce PŚ czy medalu na dużej imprezie.
229: O miejscu medalowym w PŚ zupełnie nie myślę. Ale potrzebuje jeszcze medalu z Falun, który mam nadzieję wykonam z drużyną.
AJ: W drużynie zmiany. Myślisz, że ten skład pozwoli Wam na osiągnięcie sukcesu? Nie myślę tutaj tylko o tym w drużynie, ale też indywidualnie? Wiadomo przecież, że gdy w drużynie jest teamspirit, to pojedynczy zawodnicy rokują lepiej.
229: No wiesz, myślę, że moja drużyna wyniki w skokach indywidualnych osiągnie też wysokie miejsca. Chociażby taki jarek, w tamtym sezonie na ZIO osiągnął złoty medal na dużej skoczni w Soczi. Nie wiadomo, co będzie w tym sezonie.
AJ: Ostatnie pytanie: jak myślisz, kto w tym sezonie będzie walczył o główne trofeum - Kryształową Kulę?
229: Jak zawsze? No to wymienię kilka zawodników: Cieslok, Anders Jacobsen, jarek21cr no i zawsze daje sensacje, no name.
AJ: 229-652, dziękuję Ci za rozmowę. Życzę powodzenia w nadchodzący sezonie!
229: Dzięki i czołem!
BOKS
AJ: BOKS, nowy sezon Pucharu Świata rozpoczęty. Z jakim nastawieniem do niego podchodzisz? Ambitne cele czy standardowo rywalizacja w formie zabawy?
B: Standardowe podejście 4Fun .Zero postanowień poza jednym by się dobrze bawić w grze jak i w realu.
AJ: W ubiegłym sezonie opuściłeś raptem dwa konkursy. W tym sezonie też będzie można liczyć na tak wysoką frekwencję?
B: Zdecydowanie w tym sezonie frekwencja dużo grosza z tego co patrzylem w kalendarz sezonu wynisie koło 50%
AJ: Już dziewiąty sezon - Ty startujesz od początku. Z perspektywy czasu: jak zmienia się sposób rywalizacji, a co za tym idzie, poziom zmagań?
B: Z biegiem czasu z sezonu na sezon co raz wyższy poziom jest ale emocji nie zawsze jest więcej , gdyż w każdym z poszczególnych sezonów jest 1gora 2 dominatorów .np we wcześniejszych : Anders, gajek, Friz, Donald itd . jednak jedno się nie zmienia poziom podczas głównych imprez ,np choćby ostatnie ZIO o noty podium. Jedno jest wspólne osoby które skakały na początku zawsze jak są obecne to są brane pod uwagę jako czarne konie. Świadczy o tym ich dorobek osiągnięć.
AJ: Skoro nawiązałeś do dużych imprez, to w tym sezonie czekają nas Mistrzostwa Świata w Falun. Myślisz, że jesteś w stanie znów zawalczyć o końcowy triumf, jak to miało miejsce w Sapporo przed laty?
B: W stanie by powalczyć to jestem zawsze tak samo jak "ELITA " z początku forum ,warunek odpowiednie zapoznanie się z obiektem i opanowanie równych skoków, oczywiście dalekich.
AJ: Sezon letni jest często dobrym polem do wyeksponowania formy zawodników, którzy nie są zwykle zaliczani do ścisłej czołówki. Dodatkowo można zauważyć, że powoli doświadczeni gracze są jakby rozleniwieni i nie mają takich aspiracji. Twoim zdaniem, kto w tym sezonie może sięgnąć po najwyższe cele?
B: Kazam skijump plus osoby co doszły jak mnie nie było na forum
AJ: Dziękuję bardzo za rozmowę! Powodzenia w całym sezonie!
B: Dziękuję i również zycze udanego sezonu

PYTANIA:
1.Kto zdobędzie Kryształową Kulę w Pucharze Świata 2019?
2.Która pozycja w klasyfikacji generalnej na koniec sezonu Cię zadowoli?
3.Czy w tym sezonie padnie rekord pod względem ilości punktów zdobytych przez triumfatora KG?
4.Zawodów, na której skoczni wyczekujesz najbardziej?
5.Kto będzie liderem cyklu po zawodach w Klingenthal?

EJDŻEJ
Odpowiedz
1. Największe szanse ma Dembele albo Anders (Zapomniałem Dembele dodać do wywiadu Sad ).
2. 4-8 miejsce. Miejsce medalowe też, ale nie mam w planach.
3. Nie.
4. Klingethal, Lahti, Falun
5. 229-652, albo Jarek.
L E G E N D A

Odpowiedz
1.Myśle że dembele albo kosmos
2.30 miejsce
3.tak
4.szczerze nie wiem
5.zobaczymy
Nie wiem co tu napisać w sumie
Odpowiedz
1. Dembele głównym faworytem
2. 20 miejsce
3. raczej nie
4. Sapporo, Falun
5. Dembele lub 229-652
[Obrazek: UGCeSRP.gif]
Odpowiedz
1. Dembele, bo prawie zapomniałem jak się skacze.
2. 5 miejsce.
3. Tak.
4. Kuusamo, Falun, Lahti
5. 229-652.
Odpowiedz
1. cieslok
2. Druga dziesiątka
3. Nie wiadomo. Wszystko jest nieprzewidywalne.
4. MŚ w Falun.
5. Anders, Dembele, cieslok, no name albo Zandi
Odpowiedz
1. Cieslok, Dembele, ale ni ma jak wytypowac.
2. Conajmniej 10 miejsce, choc licze na mocne 5
3. moze i tak byc, chodz bardziej wierze w scenariusz na 1500pkt<
4. Zakopane <3
5. ja Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości