Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE VI SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Początek wiosny, to bardzo wyczekiwany moment, zwłaszcza po mroźnej zimie. Choć ta za oknami nie do końca obrazuje wyobrażenia tej pory roku, to zima w wirtualnej rzeczywistości jak zwykle nie zawiodła - ciesząc już po raz kolejny graczy zmaganiami w jednej z wielu dyscyplin haxballa, jaką są skoki narciarskie. Szósta edycja zmagań w naszej lidze zakończona! Co za tym idzie, napisany zostaje kolejny etap w naszej historii, którą tworzymy my wszyscy - użytkownicy, gracze, zawodnicy! Co pół roku jeden z wielu podnosi w geście triumfu Kryształową Kulę, ale nie należy ukrywać, że ta zdobyta zimą ma szczególny wyraz. Jak przystało, zakończone zmagania należy podsumować. Wedle akceptowalnej formuły - prezentujemy sezon 2017/18 w przybliżeniu.
Miłej lektury!

1.Kuusamo:  
Podium: 1.GetVacced, 2.Donald Trump, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: GetVacced, jarek21cr, seplox - 141.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: GetVacced
Podium: 1.Naata, 2.Donald Trump, 3.Anders Jacobsen, Wyspy Salomona. Najdłuższy skok: Naata, Donald Trump - 142.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: Naata
2.Lillehammer:
Podium: 1.Naata, 2.Wyspy Salomona, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: Wyspy Salomona - 143.5 m. Liczba zawodników: 19. ZAWODNIK DNIA: Wyspy Salomona
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.cieslok002, 3.Tramer. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 143.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: Tramer
3.Harrachov:
Podium:
 1.seplox, cieslok002, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: Dumny Milanista - 143.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: seplox
Podium: 1.Donald Trump, 2.Matixoo, 3.seplox. Najdłuższy skok: Donald Trump - 143.0 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: 229-652
4.Engelberg
Podium: 1.Donald Trump, 2.cieslok002, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: cieslok002 - 143.0 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: Le$zczu
Podium: 1.Donald Trump, 2.Wyspy Salomona, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: Donald Trump - 143.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: Sułek
5.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:
Podium: 1.Donald Trump, 2.cieslok002, 3.DembelePL. Najdłuższy skok: Donald Trump, Le$zczu - 140.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: Zara'
Podium: 1.Donald Trump, 2.goldi202, 3.GetVacced. Najdłuższy skok: GetVacced - 144.5 m. Liczba zawodników: 26. ZAWODNIK DNIA: goldi202
6.Innsbruck & Bischofshofen:
Podium: 1.Donald Trump, 2.Anders Jacobsen, 3.seplox, Maciej Kot, ZanDiPL. Najdłuższy skok: Ocipek123 - 136.5 m. Liczba zawodników: 20. ZAWODNIK DNIA: Donald Trump
Podium: 1.Matixoo, 2.Donald Trump, 3.seplox. Najdłuższy skok: Matixoo - 147.0 m. Liczba zawodników: 20. ZAWODNIK DNIA: Matixoo
7.Tauplitz (loty):
Podium: 1.cieslok002, 2.DembelePL, 3.jarek21cr, Le$zczu, seplox. Najdłuższy skok: dawid1982, cieslok002 - 234.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: DembelePL
Podium: 1.cieslok002, Anders Jacobsen, 3.seplox, skijumphaxball. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, seplox, cieslok002 - 234.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
8.Zakopane:
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.seplox, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: seplox - 139.5 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
9.Sapporo:
Podium: 1.QSM, ZanDiPL, 3.GetVacced. Najdłuższy skok: Matixoo - 138.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: QSM
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.cieslok002, 3.DembelePL. Najdłuższy skok: Donald Trump - 141.0 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
10.Predazzo:
Podium: 1.Wyspy Salomona, 2.GetVacced, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: QSM - 135.0 m. Liczba zawodników: 20. ZAWODNIK DNIA: Wyspy Salomona
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.DembelePL, 3.ZanDiPL. Najdłuższy skok: DembelePL, Sułek, Anders Jacoben, Gajek - 134.5 m. Liczba zawodników: 19. ZAWODNIK DNIA: ZanDiPL
11.Willingen:
Podium: 1.Słowenia, 2.Austria, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 150.0 m. Liczba zawodników: 15.(4) ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.cieslok002, 2.Maciej Kot, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok:  Naata - 148.5 m. Liczba zawodników:  20. ZAWODNIK DNIA: cieslok002
12.Klingenthal:
Podium: 1.Matixoo, 2.skijumphaxball, 3.QSM. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 144.0 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Matixoo
13.Oberstdorf (loty):
Podium: 1.ZanDiPL, 2.cieslok002, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Matixoo - 237.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: ZanDiPL
Podium: 1.Niemcy, 2.Słowenia, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: Donald Trump - 237.5 m. Liczba zawodników: 18.(6) ZAWODNIK DNIA: Donald Trump
14.Vikersund (MŚwL):
Podium: 1.cieslok002, 2.kamilus500, 3.ZanDiPL. Najdłuższy skok: cieslok002 - 244.5 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: kamilus500
Podium: 1.Słowenia, 2.Niemcy, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: PropS - 246.5 m. Liczba zawodników: 14.(4) ZAWODNIK DNIA: PropS
15.Lahti:
Podium: 1.Matixoo, 2.skijumphaxball, 3.kamilus500. Najdłuższy skok: Donald Trump - 132.5 m. Liczba zawodników: 19. ZAWODNIK DNIA: kamilus500
Podium: 1.DembelePL, 2.Donald Trump, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: Naata - 100.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: DembelePL
16.Trondheim & Oslo:
Podium: 1.ZanDiPL, 2.Donald Trump, 3.skijumphbaxll. Najdłuższy skok: ZanDiPL, cieslok002 - 142.0 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: ZanDiPL
Podium: 1.Donald Trump, 2.cieslok002, 3.sebol. Najdłuższy skok: Donald Trump - 137.0 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: sebol
17.Planica:
Podium: 1.sebol, 2.DembelePL, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: cieslok002, sebol - 243.0 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: sebol
Podium: 1.QSM, 2.PropS, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: QSM - 243.0 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: QSM

Sezon 2017/18 stał pod znakiem zapytania - czy Donald Trump po zakończeniu kariery przez Friza będzie absolutnym hegemonem skoków narciarskich? Jak się okazało: nie ma ludzi niepokonanych. Choć nie można umniejszyć słoweńskiemu liderowi, gdyż ten sezon również należał dla niego do udanych. Tradycyjnie pierwsze konkursy Pucharu Świata mają niespodziewanych liderów - tak było i w tym: najpierw w Kuusamo GetVacced, a przez kolejne konkursy Naata. Jak się później okazało, ta dwójka wcale nie wiodła prymu w kampanii. Turniej Czterech Skoczni ponownie padł łupem Donalda Trumpa, który był w niesamowitej dyspozycji jeszcze przed rozpoczęciem tych mistrzostw. Łącznie wygrywając sześć konkursów z rzędu, co jest absolutnym rekordem w skokach! Podczas prestiżowych zmagań na niemiecko-austriackiej ziemi medalowe miejsce zajęli GetVacced i Le$zczu.  Kolejna przyszła u Trumpa zniżka formy, którą starali się wykorzystać cieslok002 i Anders Jacobsen. Temu pierwszemu udało się pokazać pazur na ojczystej ziemi, gdzie rozgrywany był FIS Team Tour - cieslok zwyciężył go wraz ze swoją reprezentacją, samemu stając dwukrotnie na podium w indywidualnej rywalizacji. Reprezentant Niemiec podjął rękawicę podczas Mistrzostw Świata w lotach w norweskim Vikersund, gdzie indywidualnie sięgnął po złoty medal. Wspomniana dwójka kontrkandydatów zawiodła i uplasowała się daleko od ,,pudła", które obsadzili rewelacyjnie skaczący na tej imprezie kamilus500 i ZanDiPL. Wspaniała dyspozycja ciesloka002 nie odeszła w cień na ostatniej prostej rywalizacji. Walka o Kryształową Kulę rozkręciła się w Skandynawii, gdzie cieslok dwa razy wskakiwał na podium, zaś Donald - trzykrotnie. Z marzeniem o drugiej w karierze Kryształowej Kuli, pożegnał się Anders Jacobsen, który nie wytrzymał trudów sezonu i w Finlandii oraz w Norwegii odgrywał tylko marginalną rolę. Na finałowe loty do Planicy, w żółtej koszulce lidera jechał cieslok, który miał znacząco przewagę nad Donaldem Trumpem. Życiowy sezon Niemca został okraszony dwoma Kryształowymi Kulami - za zwycięstwo w KG PŚ oraz w KG PŚ w lotach. W obu klasyfikacjach na podium stał Anders Jacobsen, zaś w gronie ,,lotników" Donalda ustąpił miejsca koledze z kadry, bardzo dobrze prezentującemu się w tym sezonie, ZanDiemuPL.

WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.cieslok002
2.Donald Trump
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: cJ8Utnk.png?1]

II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.cieslok002
2.Anders Jacobsen
3.ZanDiPL
[Obrazek: WmjgYcP.png?1]

III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:
1.Donald Trump
2.GetVacced
3.Le$zczu
[Obrazek: fFp3fX0.png?1]

IV.FIS TEAM TOUR:
1.Niemcy
2.Słowenia
3.Norwegia
[Obrazek: uLy1wIQ.png?1]

V.MISTRZOSTWA ŚWIATA W LOTACH NARCIARSKICH:
1.Słowenia
2.Niemcy
3.Norwegia
[Obrazek: lsBee1L.png?1]

------------------
1.cieslok002
2.kamilus500
3.ZanDiPL

[Obrazek: fVixANY.png?1]

Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: Donald Trump - 12 razy
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ: Donald Trump - 7 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: Donald Trump - 6 konkursów (rekord)
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ: Donald Trump - 7 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: skijumphaxball- 5 razy (dwa drugie i trzy trzecie miejsca)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 9.0 pkt - sebol nad DemebelePL, Planica
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - GetVacced nad Donaldem Trumpem, Kuusamo; Donald Trump nad Matixoo, Harrachov; Donald Trump nad cieslokiem002, Engelberg; ZanDiPL nad cielsokiem002, Oberstdorf (loty); DembelePL nad Donaldem Trumpem, Lahti; ZanDiPL nad Donaldem Trumpem, Trondheim; 
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: GetVacced, Naata, Donald Trump, cieslok002
- Na podium stało łącznie: 20 zawodników
- Udział wzięło: 56 zawodników
- Punktowało: 46 zawodników
- Najwięcej startów: Matixoo - 28 na 28 możliwych
NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: cieslok002
2.ODKRYCIE SEZONU: QSM
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: Naata
4.KAPITAN SEZONU: Donald Trump - Słowenia
5.SKOK SEZONU: Matixoo - 7268.5 m

WYWIADY:
(zachowana oryginalna pisownia)
cieslok002 (zwycięzca PŚ, PŚ w lotach, Mistrz Świata w lotach)
C: Był to bardzo dobry sezon , jeżeli chodzi o poziom oraz frekwencje , która była ciut lepsza niż w poprzednim . Sezon ten był , również wyjątkowy dla mnie udało mi się spełnić haxballowe marzenia i zdobyc 2 kulki [Obrazek: zeby.gif]
AJ: Te właśnie triumfy sprawiły, że stałeś się symbolem walki od zera do bohatera. W ubiegłym sezonie uplasowałeś się na ostatnim miejscu w klasyfikacji łącznej, teraz jesteś w niej najwyżej.
C: I to właśnie pokazuje jak pięknym sportem są skoki narciarskie , nigdy nie skreślamy skoczka przed skokiem .
AJ: Powiedz nam, kiedy uwierzyłeś, że zdobycie Pucharu Świata jest możliwe? Momentami wydawać by się mogło, że Donald Trump jest nie do zatrzymania, a i Anders momentami pokazywał, że doświadczenie może okazać się nieocenione.
C: Heh , trochę ciężko mi na to odpowiedziec , ponieważ ja wciąz nie dowierzam .Donald pare konkursów przed koncem PS wyrobił sobie prawie 200 pkt przewagę a Anders ze skoku na skok się rozkręcał . Dlatego z tego miejsca chcę podziękować obu panom za wspaniała walke
AJ: Ciesloku, w tym sezonie zdobyłeś nie tylko Kryształową Kulę za zwycięstwo w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, ale również jej mniejszy odpowiednik za loty, czy złoty medal na Mistrzostwach Świata w lotach w Vikersund. Które trofeum cenisz najbardziej?
C: Przed sezonem miałem 2 cele czyli wygrac TCS oraz MŚ . Z racji tego , że nie udało mi się wygrac TCS najbardziej sobię cenię 1 miejsce na MS. Oczywiscie cieszę się również , że udało mi się wygrac obie klasyfikacje generalne , ale nie był one głownym celem sezonu dla mnie
AJ: Jakie są cele na przyszłość? Zarówno te najbliższe - mam na myśli letni cykl Grand Prix, jak i te dalsze - kolejne sezony Pucharu Świata.
C: Jeśli chodzi o LPG nie mam wielkich wymagań od siebie , zadowoli mnie top siódemka. Natomiast jeśli chodzi o kolejny sezon PS będę już trzeci raz ( może szczęśliwy) próbował zdobyć złotego orzełka
AJ: Zapytam jeszcze o jedną kwestię: mówi się o Twoim rzekomym odejściu z kadry Niemiec. Czy możesz się do tego odnieść?
C: Ależ nic z tych rzeczy . Niestety została 3 Niemców , a LPG będzie to idealna okazja aby znalezc 4 do naszej kadry [Obrazek: usmiech.gif]
AJ: Mamy rozumieć, że to tylko ,,chwilowe transfer"?
C: No możemy tak powiedziec [Obrazek: usmiech.gif]
AJ: Wiadomo, jakie barwy będziesz reprezentował podczas LGP?
C: Najprawdopodobniej bedą to włoskie barwy , ale niczego jeszcze nie potwierdzam
AJ: Ciesloku002, ogromne gratulacje za to, co zrobiłeś w tym sezonie. Na pewno możesz być wzorem do naśladowania dla wielu młodych adeptów narciarstwa w haxballu. Życzymy, oczywiście, sukcesów na dalszym etapie kariery!
C: Dziękuję , bardzo[Obrazek: wykrzyknik.gif]!

Donald Trump (zwycięzca TCS, MŚ w lotach w drużynie)
AJ: Donaldzie, za nami ostatnie rozstrzygnięcia w Pucharze Świata. Tym razem Kryształowa Kula w rękach ciesloka002. Jak ocenisz to, co działo się w sezonie 2017/18?
D: Mogę powiedzieć że ten sezon przypominał jazdę kolejką górską, raz spokojnie, a potem wielkie emocje. Z pewnością myślałem o czymś więcej w tym sezonie niż to co zdobyłem.
AJ: Wygrałeś Turniej Czterech Skoczni, zdobyłeś złoty medal na MŚ w lotach wspólnie z drużyną. Wymieniłbyś któreś z tych osiągnięć na przykładowo Kryształową Kulę?
D: W sumie tak, to co w drużynie oddałbym za Kryształową Kulę, ale również bardzo pragnąłem innego trofeum, medalu na MŚ w lotach.
AJ: Zwycięzcą obu wymienionych przez Ciebie kategorii został cieslok002. Co według Ciebie sprawiło, że ten sezon w jego wykonaniu był tak efektywny?
D: Myślę, że cieslok dobrze przygotowywał się do konkursów, co w moim wykonaniu nie zawsze było takie dobre jak kiedyś. Poza tym nabrał sporo doświadczenia i to zaprocentowało w tym sezonie. Szczerzę mu gratuluję, bo zasłużył na wszystko.
AJ: Był okres, w którym absolutnie górowałeś nad rywalami - zwłaszcza w czasie rozgrywania Turnieju Czterech Skoczni. Od zwycięstwa w tym cyklu, zaczęła się jazda w dół... Czym było to spowodowane?
D: Nie jestem pewny, albo jakieś rozluźnienie, albo brak motywacji do odnoszenia dalszych zwycięstw. Muszę przyznać, że również sporo pecha, bo z moim "sprzętem" nie zawsze było dobrze. Przez długi okres pech mnie nie omijał, ale to część tej rozgrywki.
AJ: Trzeba przyznać, że wola walki wygrała z rutyną - zarówno Tobie, jak i Andersowi Jacobsenowi, nie udało się ,,okiełznać" walecznego ciesloka. Czy to jest swego rodzaju, zmiana pokoleniowa? Zwłaszcza, gdy spojrzymy na takich zawodników, jak ZanDiPL, Matixoo, QSM, to widać w nich tę żarliwość, charyzmę. Jak się to ma u skoczków, nie powiem starszego pokolenia, ale tych, którzy występują w zawodach Pucharu Świata dłużej niż sezon, dwa?
D: U mnie osobiście to już nie to samo co kiedyś. Wola walki i chęć sukcesów nadal jest, ponieważ mam jeszcze wiele do zdobycia, ale tak jak mówisz, wciąż trzeba odpierać ataki młodych gniewnych. To trudne, bo niby jesteś bardzo doświadczony, a jednak Ci nowicjusze szybko stają się wprawionymi zawodnikami skaczącymi co konkurs. To fajnie, że nadal panuje tu taka rywalizacja.
AJ: Choć indywidualnie w tym sezonie fajerwerków nie było, to ponownie pokazałeś, że w roli kapitana drużyny spisujesz się doskonale. Znowu skomponowałeś drużynę, która zdobyła najważniejsze drużynowe trofeum, czyli złote medale MŚ w lotach. Jaka jest recepta na drużynę?
D: Chyba najważniejsze to dobry, stabilny kapitan, który z angażuje się w życie drużyny i dba o każdego zawodnika. Jestem dumny ze swojej drużyny, bo musiałem praktycznie przebudować ją całą, a mimo to udało się świetnie nam zaprezentować w FTT jak i w lotach.
AJ: Zapytam o mniej istotny, ale jednak nurtujący kibiców fakt: czym spowodowane było odpuszczenie ostatniego konkursu w Planicy? Cieslok również się na nim nie pojawił... Przypadek?
D: Przypadki chodzą po ludziach, ale tak na poważnie to nie mogłem się pojawić bo w przed dzień konkursu świętowaliśmy urodziny. Wolałem nie ryzykować kontuzji na koniec sezonu.
AJ: Co dalej? Donald Trump nastawia się na walkę w Letniej Grand Prix?
D: Myślę, że w niektórych konkursach się pojawię, mam już to trofeum także nie zależy mi aż tak bardzo. Będę przygotowywał się w spokojnym zaciszu, w tym roku na Podlasiu urządzam sobie obóz treningowy.
AJ: Był z nami, Donald Trump - drugi zawodnik PŚ 2017/18, zdobywca Turnieju Czterech Skoczni, Mistrz Świata w lotach w drużynie z Vikersund. Gratulujemy osiągniętych wyników! Życzymy udanych przygotowań i dalszej rywalizacji na arenie międzynarodowej!
D: Dziękuję bardzo, do usłyszenia!

QSM (zawodnik wybrany na ,,Objawienie sezonu")
AJ: QSM, zawodnik wybrany przez kapitułę jako ,,Odkrycie sezonu 2017/18". Jakie emocje odczuwasz w związku z tym sezonem? Uważasz, że ten tytuł zasłużenie nadano właśnie Tobie?
Q: Myślę,że tak
AJ: Czym był dla Ciebie ten sezon? Momentem zbierania doświadczenia, czy jednak liczyłeś na coś więcej, aniżeli tylko obycie w zawodach tej rangi?
Q: Nabyłem bardzo dużo doświadczenia,nie liczyłem na jakieś wielkie dokonania,a i tak to był dla mnie wielki sukces,ponieważ zdobyłem 10 miejsce.
AJ: Mowa oczywiście o miejsce w klasyfikacji generalnej. W początkowej fazie rozgrywek nie było łatwo: sporo konkursów opuszczonych, braki kwalifikacji do serii finałowej. Im dalej w las, tym spisywałeś się coraz lepiej, czemu świadczą trzy miejsca na podium, w tym wygrany ostatni konkurs w sezonie.
Q: Tak,tak na początku w ogóle nie trenowałem,a potem coraz więcej.
AJ: Należy zauważyć, że każdy z zawodników, który liczy się walce o trofea indywidualnie, jest członkiem stabilnej drużyny narodowej. Nie uważasz, że zespół, w którym się jest, atmosfera i otoczka wiążąca się z pracą drużyny, sprawia, iż zawodnik zyskuje - staje się poukładany, nabiera jeszcze większej motywacji do działania? Tego brakło Ci w tym sezonie. Sam wspominałeś, że Austria nie była drużyną zgraną.
Q: Planuję zmienić drużynę na letni sezon,trwają już rozmowy w tej sprawie.
AJ: Co będzie Twoim celem na Letnie Grand Prix?
Q: Top 3
AJ: Ambitnie! W takim razie, życzymy powodzenia! Gratulacje za wyniki osiągnięte w zakończonym już sezonie Pucharu Świata!
Q: Dziękuje!

PropS (rekordzista świata w długości lotu narciarskiego)
AJ: Przed nami reprezentant Słowenii, 19. zawodnik klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, złoty medalista Mistrzostw Świata w lotach narciarskich w drużynie. Uszanowanie, PropS!
P: Witam!
AJ: PropSie, to był Twój pierwszy sezon Pucharu Świata, w którym brałeś udział nieregularnie. Co powiesz o tym sezonie w Twoim odczuciu?
P: Pomimo małej ilości występów udało mi się stanąć na podium, tak się złożyło, że na swojej ojczystej ziemi. Dołożyłem do tego złoty medal, tak jak wcześniej wspomniałeś. Myślę, że mogę być zadowolony, bo niektórzy musieli się trudzić cały sezon, a jednak mają mniejsze osiągnięcia.
AJ: W PŚ, tak jak powiedziałeś, jedno miejsce na podium - 2. lokata w Planicy. Kibice zapamiętają Cię z tego sezonu, jako bardzo dobrego lotnika - od MŚ w lotach w Vikersund, jesteś rekordzistą świata w długości lotu narciarskiego - 246.5 metra - robi wrażenie!
P: Życzę każdemu podobnego lotu! Niesamowite uczucie. Po odbiciu myślałem, iż skok będzie w granicy 240 metra, ale widocznie dostałem podmuch wiatru, który pozwolił mi ulecieć kilka metrów dalej i te czynniki złożyły się na to, że zostałem rekordzistą globu! Zgadza się, zawsze uwielbiam rywalizować na skoczniach do lotów- jak na Słoweńca przystało.
AJ: Wspomniany lot w znacznym stopniu przyczynił się do sięgnięcia drużyny Słowenii po złoty medal w konkursie drużyn.
P: Nie myślę tak o tym. Każdy wykonał swoją pracę i przyczynił się do sukcesu naszej drużyny. Fakt mogło to trochę przestraszyć rywali, ale czy aż w takim stopniu, to szczerze wątpię.
AJ: Ten sezon zakończył się zwycięstwem w obu Pucharach Świata ciesloka. Zawodnika, który sezon temu był ostatnim w tabeli. Jest to zaskoczenie? Zwłaszcza, że odprawił z kwitkiem głównego faworyta, obrońcę trofeum, Twojego kolegę z kadry, Trumpa.
P: Dla mnie cieslok jest zaskoczeniem. Na pewno to utalentowany i bardzo dobry skoczek, ale przed sezonem postawiłbym go gdzieś około 5 lokaty. Donald swoje wygrał, chętnie zobaczyć kogoś, kto niespodziewanie pokona tak fenomenalnego skoczka jakim jest wspomniany wcześniej Jonasz.
AJ: Jakie plany na przyszłość?
P: Wielkimi krokami zbliża się następny sezon, gdzie postaram się uczestniczyć w każdym konkursie. Dlatego będę chciał zakończyć sezon w czołowej dziesiątce, a najlepszą dyspozycję przygotować na MŚ, które odbędą się w Predazzo.
AJ: Jeszcze wcześniej: masz zamiar brać udział w Letnim Cyklu Grand Prix czy odpoczynek po pucharze?
P: Oczywiście, że wystąpię w tym cyklu. Moim celem są dobre skoki, bo jest to okres przygotowań, a fajnie by było coś osiągnąć.
AJ: PropSie, życzę powodzenia! Do zobaczenia na skoczniach świata!
P: Do zobaczenia!

[Obrazek: eVIUqgW.png]
Bez mała, trzy lata minęły od powstania forum, a co za tym idzie ligi skoków narciarskich. Już sześciokrotnie rozgrywaliśmy kampanie Pucharu Świata. Ciężko przewidzieć, co stanie się w przyszłości, ale przeszłość uczy nas, że w sporcie nie ma nic pewnego. Ze sportowych mielizn można wzbić się na sam top, czego przykładem świetlanym jest cieslok002, który w poprzednim PŚ zajął ostatnie miejsce w klasyfikacji generalnej, by w obecnym sezonie triumfować w Pucharze Świata, Pucharze Świata w lotach narciarskich, triumfując na Mistrzostwach Świata w lotach, a także zdobywając medal srebrny na tym turnieju w Vikersund. Czas upływa, a skoki nadal nas cieszą - co jest rzeczą priorytetową. Jedni czerpią z nich tylko radość, a drudzy miewają prawdziwe huśtawki nastrojów - co też ma ogromne znaczenie, gdyż najmniej pożądana jest apatia i obojętność. Niczym noworoczne życzenia powtarzamy sobie, aby kolejny sezon był równie udany, a może nawet lepszy od zakończonego. 
Nie ma słabych warunków;
nie ma słabych zawodników;
są tylko: słabe charaktery. 
Spełniajcie swoje cele! 
Razem z SNH!
Odpowiedz
Mimo 6 startów 19 miejsce- pięknie. Dobre podsumowanie- Anders, oby tak dalej Wink
[Obrazek: giphy.gif]
Odpowiedz
Jak zwykle wielkie brawa dla Andersa za wspaniała pracę , ale smuci mnie że tylko raz byłem skoczkiem dnia :p
Odpowiedz
Bardzo ładnie napisane,mam nadzieję,że następny sezon będzie jeszcze lepszy w moim wykonaniu.
Ps: Ja nawet byłem 2 razy skoczkiem dnia Tongue
Rekord życiowy: 243.0 m. 
Planica 18.03.2018 r.

GG: 63421415 
Odpowiedz
Heh we wszystkich konkursach brałem udział. 8 razy po za pierwszą dziesiątką.
W klasyfikacji generalnej PŚ, na koniec byłem 4.
W MŚ w Lotach byłem 4
No i w wielu konkursach również Tongue
Sezon trochę pechowy ale jestem zadowolony.
A co do artykułu, to naprawdę fajnie napisany Smile
I bardzo interesująco
Personal Best : 239,5m (7.03.2021) Vikersund HS-240
Liczba występów/podium w PŚ : 142/25
Confused

Odpowiedz
szczerze powiedziawszy spodziewałem się gorszego wyniku, ze względu na to że zaczynałem sezon dopiero od tauplitz czyli gdzieś od 2/4 sezonu, ale patrząc na wyniki: 3x 3 2x 2 2x 7 1x 4 1x 14 śmiało mogę powiedzieć że sezon mimo zakończenia na 13 miejscu w KG i zaledwie 9/28 indywidualnych konkursów (nie licze DNS z zakopanego kiedy się skompromitowałem w 1 serii) to sezon był udany dla mnie, nie tylko z niezłych osiągnięć takich jak także medal w drużynie na MŚ, ale z ustanowienia o 1m dalej rekordu życiowego z 242,5m na 243,5m, a najbardziej z tych wszystkich wymienionych zawodników gratuluje komuż by innemu jak nie liderowi KG cieslokowi, który mimo że jest w innej drużynie niż ja, to jesteśmy dobrymi kolegami, a jego sukcesy w tym sezonie także nie były rzadkością
REKORD ŻYCIOWY: 248,5m (VIKERSUND HS240) (11.09.2022r.)

ROZPOCZĄŁ KARIERĘ: 1.01.2016r.
SKOŃCZYŁ KARIERĘ: 9.06.2024r.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości