Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 17/2017 - „To już jest koniec... - finałowe loty w Planicy”
Piąty sezon Pucharu Świata dobiegł końca. Tradycyjnie sezon zakończony w słoweńskiej Planicy. O ile rok temu, jadąc na Letalnicę, znaliśmy już zdobywcę Kryształowej Kuli, albowiem wtedy zmagania Pucharu Świata się zakończyły w Oslo, a w Słowenii bój toczono o tytuł Mistrza Świata w lotach narciarskich, to w tym roku byliśmy świadkami wspaniałego boju! W rolach głównych, tak jak w poprzednim sezonie: Friz oraz Donald Trump.
Zaczynajmy relację z tego nieprawdopodobnego starcia!

Po zakończonych Mistrzostwach Świata w Oslo, zawodnicy pozostali w Skandynawii. W Finlandii czekały ich zmagania na obiekcie Salpausselkä.  
987 punktów - tyle wynosił dorobek Friza w klasyfikacji generalnej. 1171 ,,oczek" miał na swoim koncie lider Pucharu Świata Donald Trump. Wydawać by się mogło, że Słoweniec jest w życiowej formie i ktokolwiek nie jest w stanie mu odebrać drugiej z rzędu Kryształowej Kuli. Za jego czyhał również Anders Jacobsen, jednak i jego strata była znacząca.
Pierwszy konkurs w Lahti stał na dobrym poziomie. Oglądaliśmy dalekie skoki, a ich niemała ilość była lepsza niż rozmiar obiektu. Najlepszy tego dnia okazał się Friz, który na swoje kolejne zwycięstwo czekał pięćdziesiąt pięć dni. Po drodze jednak opuszczał zawody, czy to w Zakopanem, czy w Vikersund. Lider cyklu tego dnia okazał się zupełnie bez formy, co zapewne skutkowało przemęczeniem po Mistrzostwach Świata. Dziesiąta lokata sprawiła, że jedynie 26 punktów zasiliło jego dorobek. Anders Jacobsen przyzwoitymi skokami wywalczył sobie szóstą pozycję.
KLASYFIKACJA GENERALNA NA TRZY KONKURSY PRZED KOŃCEM:
1.Donald Trump        1197 pkt
2.Friz                       1087 pkt
3.Anders Jacobsen    1073 pkt
Spory zastrzyk energii musiał dostać po wygranej Friz, albowiem jego skoki było równie udane, jak w sobotę. O sytuacji z dnia poprzedniego zapomniał Donald Trump, dwukrotnie lądował w granicach HS. ,,Stary wyjadacz" z Norwegii tego dnia był w niewiele słabszym położeniu. Dobre oraz bardzo dobre skoki całej trójki sprawiły, że walka o puchar rozkręcała się na dobre. W 26-tym konkursie sezonu 2017 do najlepszej czwórki, prócz wyżej wspomnianych, dołączył MVP MŚ w Oslo - Matixoo. Friz wygrywa drugi konkurs z rzędu. Donald - trzeci, Anders tuż a ,,pudłem".
KLASYFIKACJA GENERALNA NA DWA KONKURSY PRZED KOŃCEM:
1.Donald Trump        1257 pkt
2.Friz                       1187 pkt
3.Anders Jacobsen    1123 pkt

MERITUM - finał w Planicy
DZIEŃ PIERWSZY:
Przedpołudniowy konkurs oglądał zmagania dziesiątki zawodników. Dziewięciu udało się pofrunąć ponad 200-cie metrów. Jedynym pechowcem... DONALD TRUMP! 33.0-metrowy skok z pewnością nie pomógł w walce o wygranie cyklu. Na szczycie listy I serii: GetVacced, który wyrównał rekord skoczni, jedynie pół metra bliżej lądował Friz. Pięknym skokiem zaprezentował się Franc. Reszta stawki daleko: 1.pod względem odległości, 2.od prowadzącej trójki. 
Donald serię finałową rozpoczął z animuszem - poleciał aż 241.0 metrów, ale na niewiele się to mogło zdać. Dalekimi lotami popisali się Naata - 238.0 i  Dembele - 241.0. Ta dwójka walczyła o zdobycie Małej Kryształowej Kuli za PŚ w lotach, pod nieobecność zawieszonego Wyspy Salomona. Genialnie w rundzie finałowej zadziałali walczący o ,,dużą kulę", Friz oraz Anders Jacobsen, którzy osiągnęli rekordową odległość 242.5 metra. Frizowi dało to trzeci z rzędu wygrany konkurs, Andersowi 54. podium z zawodniczej karierze. Między nich wskoczył tego dnia Dembele, który objął tym samy prowadzenie w klasyfikacji generalnej lotów. Sytuacja bezprecedensowa w ,,dużej tabeli". Friz przed ostatnimi zawodami osiąga jeden punkt przewagi nad Donaldem. Niczym w poprzednim sezonie, zwycięstwo toczyć się będzie do ostatniego skoku. Bez szans na zmianę pozycji - Anders Jacobsen, który, jak przed rokiem, sezon kończy na najniższym stopniu podium.
KLASYFIKACJA GENERALNA PRZED OSTATNIM KONKURSEM:
1.Friz                       1287 pkt
2.Donald Trump        1286 pkt
3.Anders Jacobsen    1123 pkt
DZIEŃ DRUGI:
Scenariusz wymarzony: Kto okaże się lepszy w tym konkursie, okaże się lepszy w klasyfikacji końcowej. Na starcie brak Anders Jacobsena, który zmęczony sezonem, zadowolony trzecim miejscem w Klasyfikacji Generalnej, postanowił odpuścić ostatnie zawody. Pierwsza seria wywołała mieszane uczucia: te mniej szczęśliwe wywołali: wracający do skoków sebek006 - skokiem na bulę, Luki - próbą przed punkt konstrukcyjny, Naata - która zaprzepaściła szansę na wygranie małej KK. Ogromni pozytyw ze strony najlepszej czwórki pierwszej tury, w której znaleźli się dwaj bohaterowie dnia. Donald Trump pięknie poleciał na 240.5 m, metr dalej zaskoczenie I serii, ZanDiPL, 242.0 m zaliczył GetVacced, a prowadzenie należało do Friza, który na Velikance był w kosmicznej formie (trzy skoki: 242.0, 242.5, 242.5)! Nie lada zadania czekało przed Trumpem. Zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, drużynowy MŚ z Oslo, srebrny medalista tejże imprezy vs. brązowy, srebrny medalista z drużynówek imprezy mistrzowskiej. Chociaż trofea przemawiały za Donaldem, to Friz wydawał się nie do doścignięcia. 
RUNDA FINAŁOWA: Donald... skacze dobrze, ale jego szanse na wygranie zmalały znacząco, 234.0 metry. W między czasie ponad 240-metrowe próby osiągnęli Dembele - pieczętując wygranie w KG lotów, oraz GetVacced. Przyszedł czas na Friza... 232.0 - takiej odległości potrzebował, aby spełnić marzenia. Ogromne napięcie... N-O-K-A-U-T!!! Friz wygrywa konkurs w fenomenalny, wyśmienity, bajeczny sposób - 242.5 metra! Znowu rekordowy lot! Czwarty wygrany konkurs z rzędu i przede wszystkim: KRYSZTAŁOWA KULA! Ta, która wymsknęła się mu przed rokiem, a uradowała Donalda Trumpa. Role się odwróciły. Złoty Orzeł w tym sezonie trafił do Donalda, rok temu do Friza. Kryształowa Kula w ubiegłym sezonie do Donalda, w tym do Friza. Zeszłoroczny sezon był bardziej obfity pod względem trofeów na wielkiej imprezie, dla wspomnianej dwójki: Friz sięgnął po złoto olimpijskie indywidualnie, Donald cieszył się nim w drużynie, dodatkowo Słoweńcowi przypadła Mała Kryształowa Kula za loty. 
KLASYFIKACJA KOŃCOWA PUCHARU ŚWIATA:
1.Friz                        1387 pkt
2.Donald Trump      1336 pkt
3.Anders Jacobsen  1183 pkt
Taka trójka, jak przed rokiem, w nieco innej kolejności.

Wywiady: 
Anders Jacobsen: Panie Dembele, gratuluję zdobycia Pucharu Świata w lotach!
Dembele: Bardzo dziękuje , cieszę się z kryształowej kuli , na początku nie myślałem o wygraniu , gdyż w Harrachov byłem ostatni , ale później wiatr mnie poniósł a forma zaczęła rosnąć w górę , więc w następnych 4 konkursach stawałem na podium.
A: Właśnie, w Czechach brałeś udział tylko w jednym konkursie, który nie był dla Ciebie udany. Do Oberstdorfu także nie pojechałeś. Dopiero w ostatnich czterech konkursach, w Vikersund i Planicy, cztery podia. Kiedy przyszła myśl, że możesz zawalczyć o tę Kryształową Kulę?
D: Myśli o Kryształowej kuli za loty przyszły dopiero po przedostatnim konkursem , gdy  byłem 2 w Planicy  i zacząłem prowadzić w klasyfikacji , Ale też czułem że jeżeli w ostatnim konkursie nie dam z siebie wszystko to stracę czołowe miejsce i spadnę  na gorsze miejsca
A: Czujesz się takim dobrym lotnikiem? Czy jednak to wyróżnienie, to zbieg wielu czynników, takich jak duża ilość konkursów na skoczni do lotów, czy też inne priorytety najlepszych zawodników?
D: Tak jestem lotnikiem , oczywiście jest to wyróżnienie , gdyż można skakać bardzo daleko i zdobywać triumfy. Tym więcej się skacze  na skoczni tym bardziej  czuć przyzwyczajenie i wiadomo jak trzeba się wybić albo jaką mieć sylwetkę w locie , jest jeszcze więcej priorytetów takich jak np: trenowanie.
A: Czy w przyszłym sezonie również będziesz chciał powalczyć o zwycięstwo w klasyfikacji lotów?
D: Oczywiście mam zamiar obronić Puchar Świata w lotach ,  może to być dla mnie nie możliwe , gdyż jest wiele lepszych skoczków ode mnie , ale liczę na siebie w następnym sezonie i mam nadzieje że obronie Kule za loty i poprawię moje dotychczasowe wyniki.
A: Życzymy powodzenia! Winszowania za wspaniały sezon!
D: Dziękuje nawzajem

Anders Jacobsen: Friz - zwycięzca Kryształowej Kuli w sezonie 2017. Jakie odczucia po upragnionym zwycięstwie? Rok temu przegrałeś z Donaldem na finiszu, teraz też niewiele zapowiadało taki rozwój sprawy.
Friz: Tym razem to ja goniłem, sytuacja była w sumie beznadziejna, bo odrobienie prawie 200pkt w 4 konkursy do Trumpa było niemożliwe, jednak się udało. Sezon był dla mnie specyficzny bo z wyjątkiem końcówki skakałem w kratke, jeszcze opuściłem kilka konkursów i ban, nie wiem jakim cudem to wygrałem.
A: Ostatnie cztery konkursy były w Twoim wydaniu nieprawdopodobne. Mało kto mógłby Cię zatrzymać. W Planicy, to już w ogóle, nie było takiej możliwości.
F: W Lahti w sumie mogłem przegrać dwa konkursy, jednak miałem trochę szczęscia i rywale pomogli. Przed Planicą poczułem krew nie mogłem zmarnować danej sznasy i przygotowałem się na 101%. Trochę mam niesmak po ostatnim konkursie, bo Trump z Naatą za wszelką cenę chcieli mi przeszkodzić w zwycięstwie: najpierw restart konkursy po przeciętnym jego skoku, a później hosterka przy mojej próbie przylagowała, jednak tego dnia nie było na mnie mocnych.
A: Na Letalnicy oddałeś cztery skoki: 242.0 m oraz trzykrotnie 242.5 m, co jest rekordowym wynikiem. Myślisz, że można polecieć tam jeszcze dalej?
F: Tak da się lepiej w przedziale od 243 do 244 metrów zależy jakby sędziowie policzyli, nieraz na treningach zdarzały mi się takie próby
A: Jakie plany na przyszłość? TCS wygrany, PŚ zdobyty, złoto olimpijskie jest. Chyba tylko mistrzostwa w lotach, a wyniki z Planicy pokazują, że i tam możesz zwyciężyć.
F: Już przed Mistrzostwami Świata zapowiadałem po nich koniec kariery, jednak po tak rozczarowującym występie nie mogłem zakończyć, więc zmotywowałem się na końcówkę, żeby odejść zwycięskim i to mi się udało, nie chce tego zaprzepaścić.
A: Nie zobaczymy już Friza w Pucharze Świata?
F: Tak sobie postanowiłem rywalizacja o Kryształową Kule w tych 2 sezonach dosyć mocno mnie wypaliła, w sumie co ważniejsze udało mi się zdobyć TCS, złoto olimpijskie, a teraz KK. Też mam kilka rekordów ciężkich do pobicia, nie ma już co komu udowadniać.
A: Dziękujemy za emocje, których nam dostarczyłeś. Gratuluję zdobycia upragnionej Kryształowej Kuli. Powodzenia na nowej drodze!
F: Dzięki

Pytamy:
1.Który zawodnik okazał się największym odkryciem tego sezonu ?
2.Dlaczego Donaldowi Trumpowi nie udało się wygrać Kryształowej Kuli, tracąc ją na rzecz Friza ?
3.Czy za rok również w najlepszej ,,trójce'' klasyfikacji końcowej znajdą się ci sami zawodnicy ?
4.Jak ocenisz ten sezon w swoim wydaniu ?
5.Czego najbardziej Ci brakowało w tej edycji pucharowych zmagań ?
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      EJDŻEJ
Odpowiedz
1.Sami weterani
2.To kwestia głowy
3.Prawdopodobnie tak
4.No tak średnio bym powiedział
5.Dobrej atmosfery
Odpowiedz
1.Który zawodnik okazał się największym odkryciem tego sezonu ?
Brakowało prawdziwych debiutantów, ale patrząc na największą niespodziankę to KK w lotach dla Dembele.

2.Dlaczego Donaldowi Trumpowi nie udało się wygrać Kryształowej Kuli, tracąc ją na rzecz Friza ?
W skrócie dwa słabe iksy w Lahti i bula w Planicy. Myślę, że był zbyt pewny i nie przygotował się na maksa.

3.Czy za rok również w najlepszej ,,trójce'' klasyfikacji końcowej znajdą się ci sami zawodnicy ?
Lekko zawiódł Sevilla, myślałem, że po wygraniu LGP będzie walczył o KK, co prawda sezon uratował kompletem medali z MŚ w tym 2 złote, ale liczyłem na coś więcej. Jeśli Anders skakałby we wszystkich konkursach również mógłby liczyć się o końcowy triumf. Reszta jest zbyt nierówna, aby powalczyć z Trumpem.

4.Jak ocenisz ten sezon w swoim wydaniu ?
Cztery ostatnie konkursy go uratowały, przeżyłem wszystkie możliwe emocje od zwątpienia do euforii Big Grin

5.Czego najbardziej Ci brakowało w tej edycji pucharowych zmagań ?
Z pewnością nie brakowało dziwnych roztrzygnięć Robin utrzymujący przez kilka tygodni lidera w generalce, pomimo braku zwycięstwa. Jak i zwycięstwo Kazama w Lilehamer Big Grin Zabrakło debiutantów i frekwencji niestety.
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości