Ja nie.
1. Panowie z Eurosportu, nie TVP.
2. Obie formy są poprawne.
3. W ogóle, to wcześniej mówiono "Prefc" i nikt nie narzekał, że źle, a teraz już narzekają wszyscy. Mniej więcej 4 lata temu mówiono "Prefc" i nic. A teraz jak powiesz "Prefc" to wszyscy cię biczują. O co kaman?
Cytat:Nie chcę się jakoś przesadnie kłócić, ale ja dałem link do kobiety wymawiającej nazwisko Petera, która mimo wszystko jest Słowenką, po głosie można też powiedzieć, że jest pełnoletnia. A Ty w odpowiedzi dajesz mi 13-letniego Polaka, który nie podał nawet źródła, w którym Peter mówi, że woli by go wymawiać "Prefc". No i ci zagraniczni komentatorzy może też popełniają błąd w wymowie, tak jak Panowie z TVP? Tego nie bierze nikt pod uwagę oczywiście...
Jasne, nie mówię, że "Prefc" jest niepoprawne, bo jasne że tak - m.in w języku polskim, ale generalnie w Słowenii mówią "Prełc". Słoweńscy komentatorzy, Pani z linku, który podałem wcześniej... Dlatego nie wiem dlaczego uważasz, że Pieczatowski źle ogarnął jego nazwisko. Toż to nawet lepiej brzmi. :b
1. Panowie z Eurosportu, nie TVP.
2. Obie formy są poprawne.
3. W ogóle, to wcześniej mówiono "Prefc" i nikt nie narzekał, że źle, a teraz już narzekają wszyscy. Mniej więcej 4 lata temu mówiono "Prefc" i nic. A teraz jak powiesz "Prefc" to wszyscy cię biczują. O co kaman?
PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)
benzynka mmm