09-11-2024, 01:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-17-2024, 18:28 przez Anders Jacobsen.)
Jubileuszowa X edycja Mistrzostw Świata w skokach narciarskich za nami. Historyczne, bo okrągła rocznica, ale także ze względu na duży obiekt Granasen, który jako pierwszy na mistrzostwach był skocznią szybką. Choć przyzwyczailiśmy się, że lato raczej nie jest szczególnie popularne w padoku, tak impreza pokroju mistrzostw świata zawsze budzi duże emocje. Niemniej, trzeba przyznać, że zawody na norweskiej ziemi były jednymi z najmniej atrakcyjnych w całej ich historii. Co nie oznacza, że nic się na nich nie działo. Pora na tradycyjne podsumowanie turnieju. Zapraszamy!
KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI NORMALNEJ:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2541
PODIUM:
1.NatanN 106.5 m 104.5 m 211.0
2.Siatko 104.0 m 105.0 m 209.0
2.229-652 103.0 m 106.0 m 209.0
ZAWODNIK DNIA: NatanN - sensacyjny zwycięzca. Choć stawka była dosyć okrojona, tak NatanN przed zawodami pewnie miał najmniejsze szanse na medal, a co dopiero na złoto.
NAJDŁUŻSZY SKOK: NatanN, Anders Jacobsen, cieslok002 - 106.5 m (rekord skoczni)
ROZCZAROWANIE KONKURSU: Anders Jacobsen - choć raczej w gronie faworytów norweski weteran nie był, tak jako obrońca tytułu powinien wypaść lepiej niż ostatnia pozycja, okraszona na osłodę rekordem skoczni.
KONKURS DRUŻYNOWY:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2544&pid=26534#pid26534
PODIUM:
1.NORWEGIA 1040.5 [518.0]
2.SŁOWENIA 777.0 [410.0]
3.FRANCJA 661.5 [399.0]
ZAWODNIK DNIA: A.Lanisek (GetVacced) - co prawda Słowenia skacząc w osłabieniu była skazana na walkę jedynie o srebro, tak jeden z najbardziej utytułowanych zawodników w historii MŚ pokazał klasę i osiągnął najlepszy rezultat indywidualny.
NAJDŁUŻSZY SKOK: H.E.Granerud (cieslok002) - 143.0 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: V.Foubert (Siatko) - o ile skoki w jego grupie nie były szczególnie słabe, tak skacząc w roli ZZ, oddał jedyną w tym konkursie bulę, czym pogrzebał szansę dla Francuzów na walkę o srebrny medal.
Wyniki indywidualne konkursu drużynowego:
1.Anze Lanisek 142.5 m 140.0 m 282.5
2.Halvor Enger Granerud 143.0 m 137.5 m 280.5
3.Marius Lindvik 137.0 m 135.5 m 272.5
KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI DUŻEJ:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2543&pid=26533#pid26533
PODIUM:
1.Robek 142.5 m 144.0 m 286.5
2.jarek21cr 141.5 m 141.0 m 282.5
3.kamilus500 141.0 m 108.0 m 249.0
ZAWODNIK DNIA: Robek - pierwszy w historii zawodnik, któremu udało się obronić mistrzowski tytuł w zawodach indywidualnych. Świetne próby i wygrana w każdej serii.
NAJDŁUŻSZY SKOK: Robek - 144.0 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: Siatko - jedyny zawodnik, który nawet razu nie doleciał do setnego metra.
WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
NatanN (mistrz świata na skoczni normalnej)
AJ: Nieoczekiwany Mistrz Świata na normalnej skoczni, NatanN. Gratulacje!
N: Dziękuję, sam się zaskoczyłem że udało mi się zdobyć medal czy nawet złoto
AJ: Ktoś może teraz psioczyć, że niska frekwencja itp., ale na zawodach pokonałeś: 229-652, ciesloka, Andersa czy nightmaregamera. Wygrać z takimi tuzami, to dodatkowa frajda?
N: Tak, daje mi to motywację do dalszego skakania
AJ: Jakie wrażenia odczuwasz wobec obiektu normalnego Granasen? Nie było dane go przetestować w ubiegłym sezonie...
N: Dobra skocznia
AJ: Patrząc na przebieg zawodów - świetna próba w I turze, ale rywale też mocni. W finale rywale nie byli w stanie oddać równie dalekich skoków, to trochę znosiło presję u Ciebie?
N: nie znosiło to presji na mnie, ponieważ zawsze mogłem zepsuć skok
AJ: Było jakieś świętowane medalu?
N: nie było raczej świętowania
AJ: Dlaczego pytam - nie wystąpiłeś na dużym obiekcie, ani indywidualnie, ani w drużynie. Dlaczego?
N: sprawy prywatne
AJ: Której absencji bardziej żałujesz?
N: bardziej drużynowo
AJ: Myślisz, że bylibyście w stanie wygrać z Norwegami, startując we trzech, stosując ZZ?Myślisz, że bylibyście w stanie wygrać z Norwegami, startując we trzech, stosując ZZ?
N: Myślę że bylibyśmy w stanie wygrać
AJ: Jak zatem podsumowałbyś MŚ w Trondheim?
N: Myślę że gdyby nie prywatne sprawy to bym może zdobył jeszcze jeden medal ale i tak wykonałem 110 procent swoich możliwości
AJ: Dziękuję za rozmowę, NatanNie. Życzę kolejnych sukcesów w narciarskiej rywalizacji.
N: Dziękuję i dowidzenia
Robek (mistrz świata na skoczni dużej, brązowy medalista w drużynie)
AJ: Robku, historyczny wyczyn - udało Ci się obronić tytuł mistrza świata w zmaganiach indywidualnych, to pierwszy raz w historii. Wielkie brawa!
R: Na początku witam serdecznie wszystkich. Jestem w niezłym szoku, że ja jako pierwszy obroniłem tytuł indywidualnego mistrza świata. Ja myślałem, że już to zostało uczynione, w sensie że ktoś już obronił tytuł mistrza świata indywidualnie. Ale czuję się zaszczycony tym, że jestem pierwszym który obronił tytuł indywidualnego mistrza świata.
AJ: Trzeba przyznać, że bardzo ciężko nie było - raptem czwórka zawodników na starcie, medal niemal pewny. Jednak starcie między Tobą, jarkiem i kamilusem zapowiadało się bardzo ciekawie po I serii. Jaką taktykę postanowiłeś obrać?
R: Przede wszystkim szkoda, że stawka była tak bardzo niemrawa. Czterech zawodników na starcie takiej imprezy jak MŚ to wstyd, obciach dla organizatorów. Po pierwszej serii faktycznie była walka o złoto i wiadomo było, że tylko jeden z nas może mieć złoto, no chyba że byłby remis w notach za dwa skoki to wtedy dwa złota musieliby rozdać. Wracając do twojego pytania, taktyka? Przede wszystkim, nie zepsuć skoku, lekko obawiałem się, że będzie bula, albo słaby skok, wiedziałem jednak jak skoczyć, wziąłem głębszy wdech, no i oddałem skok. Okazało się, że był to daleki skok. Kamień z serca spadł.
AJ: Dzień wcześniej, konkurs drużynowy - tam Francuzi, z urzędu, wywalczyli medal, ale Wasza postawa nieszczególnie była warta uwagi. Również Tobie nie wyszedł skok, a drugi też nie był jakiś wybitny.
R: No zgadza się, zupełnie mi nie poszło w rywalizacji drużynowej. Kompletnie nie czułem skoczni podczas rywalizacji drużynowej. W konkursie indywidualnym na dużej skoczni czułem się zupełnie inaczej, jakby miał zupełnie nowe siły.
AJ: Jak przygotowywałeś się do imprezy? Jakieś treningi czy spontanicznie?
R: Zupełny spontan. Nie było niestety czasu na treningi. Praca, siłownia, do tego doszły rywalizacje w wirtualnych ligach w grze F1 24. Niedawno zacząłem sezony w ligach Parc Motorsport czy World League of Players. Żeby nie było, nie zapomniałem o skokach narciarskich tutaj. Nadal będę skakał tu.
AJ: Na koniec krótki ,,Pomidor". Złoty medal w Planicy jest dla mnie cenniejszy niż ten z Trondheim...
R: Wiesz co. Trochę jest w tym prawdy. Bo ten pierwszy zloty medal, to było dla mnie zaskoczenie z jednej strony, ale z drugiej strony bardzo się cieszyłem, bo był to mój pierwszy złoty medal MŚ.
AJ: Gdybym wystartował na skoczni normalnej, zdobyłbym trzy medale na imprezie...
R: Kompletnie zapomniałem o trzecim konkursie, na tej normalnej skoczni. Zupełnie mi wyleciał z głowy. Gdy zorientowałem się, że był tego dnia konkurs rangi mistrzowskiej, było już za późno.
AJ: Dodam, że chodzi nam o odpowiedzi ,,tak/nie". Czuję rozczarowanie konkursem drużynowym w wykonaniu drużyny Francji...
R: Czy czuję rozczarowanie drużynówką? Zdecydowanie tak
AJ: To najmniej atrakcyjne MŚ w historii...
R: Tak
AJ: Liczę, że na żadnej dużej imprezie nie będzie już skoczni speedowych...
R: 50/50 Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć
AJ: Robku, dziękuję Ci za ten wywiad. Gratuluję medali mistrzostw świata i życzę udanej końcówki sezonu.
R: Dzięki serdeczne no i do zobaczenia następnym razem.
Sttystyki MŚ
Skoki powyżej punktu HS: 6 (normalna), 5 (duża), 5 (drużynowe) - łącznie 16, co daje 40.0% (wszystkich skoków - 40)
Skoki powyżej punktu K: 4 (normalna), 0 (duża), 9 (drużynowe) - łącznie 14, co daje 35.0%
Skoki poniżej punktu K: 1 (normalna), 3 (duża), 6 (drużynowe) - łącznie 10, co daje 25.0%
Łącznie zawodnicy przelecieli 4712.5 metra.
W głosowaniu na najlepszego zawodnika imprezy został wybrany Robek.
Zwycięzcy poprzednich edycji:
2015, Sapporo - SAM GROTH
2016, Liberec - Raver
2017, Oslo - Matixoo
2018, Predazzo - Dembele
2019, Falun - ZanDiPL
2020, Lahti - koza
2021, Seefeld - Dembele
2022, Oberstdorf - skijumphaxball
2023, Planica - Fabregas
2024, Trondheim - Robek
KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI NORMALNEJ:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2541
PODIUM:
1.NatanN 106.5 m 104.5 m 211.0
2.Siatko 104.0 m 105.0 m 209.0
2.229-652 103.0 m 106.0 m 209.0
ZAWODNIK DNIA: NatanN - sensacyjny zwycięzca. Choć stawka była dosyć okrojona, tak NatanN przed zawodami pewnie miał najmniejsze szanse na medal, a co dopiero na złoto.
NAJDŁUŻSZY SKOK: NatanN, Anders Jacobsen, cieslok002 - 106.5 m (rekord skoczni)
ROZCZAROWANIE KONKURSU: Anders Jacobsen - choć raczej w gronie faworytów norweski weteran nie był, tak jako obrońca tytułu powinien wypaść lepiej niż ostatnia pozycja, okraszona na osłodę rekordem skoczni.
KONKURS DRUŻYNOWY:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2544&pid=26534#pid26534
PODIUM:
1.NORWEGIA 1040.5 [518.0]
2.SŁOWENIA 777.0 [410.0]
3.FRANCJA 661.5 [399.0]
ZAWODNIK DNIA: A.Lanisek (GetVacced) - co prawda Słowenia skacząc w osłabieniu była skazana na walkę jedynie o srebro, tak jeden z najbardziej utytułowanych zawodników w historii MŚ pokazał klasę i osiągnął najlepszy rezultat indywidualny.
NAJDŁUŻSZY SKOK: H.E.Granerud (cieslok002) - 143.0 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: V.Foubert (Siatko) - o ile skoki w jego grupie nie były szczególnie słabe, tak skacząc w roli ZZ, oddał jedyną w tym konkursie bulę, czym pogrzebał szansę dla Francuzów na walkę o srebrny medal.
Wyniki indywidualne konkursu drużynowego:
1.Anze Lanisek 142.5 m 140.0 m 282.5
2.Halvor Enger Granerud 143.0 m 137.5 m 280.5
3.Marius Lindvik 137.0 m 135.5 m 272.5
KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI DUŻEJ:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2543&pid=26533#pid26533
PODIUM:
1.Robek 142.5 m 144.0 m 286.5
2.jarek21cr 141.5 m 141.0 m 282.5
3.kamilus500 141.0 m 108.0 m 249.0
ZAWODNIK DNIA: Robek - pierwszy w historii zawodnik, któremu udało się obronić mistrzowski tytuł w zawodach indywidualnych. Świetne próby i wygrana w każdej serii.
NAJDŁUŻSZY SKOK: Robek - 144.0 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: Siatko - jedyny zawodnik, który nawet razu nie doleciał do setnego metra.
WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
NatanN (mistrz świata na skoczni normalnej)
AJ: Nieoczekiwany Mistrz Świata na normalnej skoczni, NatanN. Gratulacje!
N: Dziękuję, sam się zaskoczyłem że udało mi się zdobyć medal czy nawet złoto
AJ: Ktoś może teraz psioczyć, że niska frekwencja itp., ale na zawodach pokonałeś: 229-652, ciesloka, Andersa czy nightmaregamera. Wygrać z takimi tuzami, to dodatkowa frajda?
N: Tak, daje mi to motywację do dalszego skakania
AJ: Jakie wrażenia odczuwasz wobec obiektu normalnego Granasen? Nie było dane go przetestować w ubiegłym sezonie...
N: Dobra skocznia
AJ: Patrząc na przebieg zawodów - świetna próba w I turze, ale rywale też mocni. W finale rywale nie byli w stanie oddać równie dalekich skoków, to trochę znosiło presję u Ciebie?
N: nie znosiło to presji na mnie, ponieważ zawsze mogłem zepsuć skok
AJ: Było jakieś świętowane medalu?
N: nie było raczej świętowania
AJ: Dlaczego pytam - nie wystąpiłeś na dużym obiekcie, ani indywidualnie, ani w drużynie. Dlaczego?
N: sprawy prywatne
AJ: Której absencji bardziej żałujesz?
N: bardziej drużynowo
AJ: Myślisz, że bylibyście w stanie wygrać z Norwegami, startując we trzech, stosując ZZ?Myślisz, że bylibyście w stanie wygrać z Norwegami, startując we trzech, stosując ZZ?
N: Myślę że bylibyśmy w stanie wygrać
AJ: Jak zatem podsumowałbyś MŚ w Trondheim?
N: Myślę że gdyby nie prywatne sprawy to bym może zdobył jeszcze jeden medal ale i tak wykonałem 110 procent swoich możliwości
AJ: Dziękuję za rozmowę, NatanNie. Życzę kolejnych sukcesów w narciarskiej rywalizacji.
N: Dziękuję i dowidzenia
Robek (mistrz świata na skoczni dużej, brązowy medalista w drużynie)
AJ: Robku, historyczny wyczyn - udało Ci się obronić tytuł mistrza świata w zmaganiach indywidualnych, to pierwszy raz w historii. Wielkie brawa!
R: Na początku witam serdecznie wszystkich. Jestem w niezłym szoku, że ja jako pierwszy obroniłem tytuł indywidualnego mistrza świata. Ja myślałem, że już to zostało uczynione, w sensie że ktoś już obronił tytuł mistrza świata indywidualnie. Ale czuję się zaszczycony tym, że jestem pierwszym który obronił tytuł indywidualnego mistrza świata.
AJ: Trzeba przyznać, że bardzo ciężko nie było - raptem czwórka zawodników na starcie, medal niemal pewny. Jednak starcie między Tobą, jarkiem i kamilusem zapowiadało się bardzo ciekawie po I serii. Jaką taktykę postanowiłeś obrać?
R: Przede wszystkim szkoda, że stawka była tak bardzo niemrawa. Czterech zawodników na starcie takiej imprezy jak MŚ to wstyd, obciach dla organizatorów. Po pierwszej serii faktycznie była walka o złoto i wiadomo było, że tylko jeden z nas może mieć złoto, no chyba że byłby remis w notach za dwa skoki to wtedy dwa złota musieliby rozdać. Wracając do twojego pytania, taktyka? Przede wszystkim, nie zepsuć skoku, lekko obawiałem się, że będzie bula, albo słaby skok, wiedziałem jednak jak skoczyć, wziąłem głębszy wdech, no i oddałem skok. Okazało się, że był to daleki skok. Kamień z serca spadł.
AJ: Dzień wcześniej, konkurs drużynowy - tam Francuzi, z urzędu, wywalczyli medal, ale Wasza postawa nieszczególnie była warta uwagi. Również Tobie nie wyszedł skok, a drugi też nie był jakiś wybitny.
R: No zgadza się, zupełnie mi nie poszło w rywalizacji drużynowej. Kompletnie nie czułem skoczni podczas rywalizacji drużynowej. W konkursie indywidualnym na dużej skoczni czułem się zupełnie inaczej, jakby miał zupełnie nowe siły.
AJ: Jak przygotowywałeś się do imprezy? Jakieś treningi czy spontanicznie?
R: Zupełny spontan. Nie było niestety czasu na treningi. Praca, siłownia, do tego doszły rywalizacje w wirtualnych ligach w grze F1 24. Niedawno zacząłem sezony w ligach Parc Motorsport czy World League of Players. Żeby nie było, nie zapomniałem o skokach narciarskich tutaj. Nadal będę skakał tu.
AJ: Na koniec krótki ,,Pomidor". Złoty medal w Planicy jest dla mnie cenniejszy niż ten z Trondheim...
R: Wiesz co. Trochę jest w tym prawdy. Bo ten pierwszy zloty medal, to było dla mnie zaskoczenie z jednej strony, ale z drugiej strony bardzo się cieszyłem, bo był to mój pierwszy złoty medal MŚ.
AJ: Gdybym wystartował na skoczni normalnej, zdobyłbym trzy medale na imprezie...
R: Kompletnie zapomniałem o trzecim konkursie, na tej normalnej skoczni. Zupełnie mi wyleciał z głowy. Gdy zorientowałem się, że był tego dnia konkurs rangi mistrzowskiej, było już za późno.
AJ: Dodam, że chodzi nam o odpowiedzi ,,tak/nie". Czuję rozczarowanie konkursem drużynowym w wykonaniu drużyny Francji...
R: Czy czuję rozczarowanie drużynówką? Zdecydowanie tak
AJ: To najmniej atrakcyjne MŚ w historii...
R: Tak
AJ: Liczę, że na żadnej dużej imprezie nie będzie już skoczni speedowych...
R: 50/50 Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć
AJ: Robku, dziękuję Ci za ten wywiad. Gratuluję medali mistrzostw świata i życzę udanej końcówki sezonu.
R: Dzięki serdeczne no i do zobaczenia następnym razem.
Sttystyki MŚ
Skoki powyżej punktu HS: 6 (normalna), 5 (duża), 5 (drużynowe) - łącznie 16, co daje 40.0% (wszystkich skoków - 40)
Skoki powyżej punktu K: 4 (normalna), 0 (duża), 9 (drużynowe) - łącznie 14, co daje 35.0%
Skoki poniżej punktu K: 1 (normalna), 3 (duża), 6 (drużynowe) - łącznie 10, co daje 25.0%
Łącznie zawodnicy przelecieli 4712.5 metra.
W głosowaniu na najlepszego zawodnika imprezy został wybrany Robek.
Zwycięzcy poprzednich edycji:
2015, Sapporo - SAM GROTH
2016, Liberec - Raver
2017, Oslo - Matixoo
2018, Predazzo - Dembele
2019, Falun - ZanDiPL
2020, Lahti - koza
2021, Seefeld - Dembele
2022, Oberstdorf - skijumphaxball
2023, Planica - Fabregas
2024, Trondheim - Robek