Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE XIV SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Czternaście stacji z nami, ale w przeciwieństwie do drogi krzyżowej, nasza się na niej nie kończy. Sezon ,,pandemiczny" za nami. Sezon, w którym pierwszy raz w historii nie mieliśmy jakiejkolwiek imprezy mistrzowskiej. Do zgarnięcia jednak, jak co roku, Puchar Świata, Puchar Świata w lotach, Turniej Czterech Skoczni oraz Raw Air. Z pewnością każdy sezon ma w sobie coś charakterystycznego, czasem bardziej niepochlebnego, ale przeważnie budującego, jak to miało miejsce w zakończonej kampanii 2021/22.
Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Wisła:  
Podium: 1.229-652, 2.Dembele, Franc. Najdłuższy skok: 229-652, Anders Jacobsen - 135.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.Dembele, 2.Quani, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Dembele - 136.0 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Dembele
2.Kuusamo:  
Podium: 1.Fabregas, 2.229-652, 3.Handballijczyk. Najdłuższy skok: Handballijczyk, Fabregas, Kaza - 142.0 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: Liban
Podium: 1.229-652, 2.Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 143.5m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: tomuniu:*
3.Niżny Tagił:  
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.Fabregas, 3.seplox, Quani. Najdłuższy skok: Fabregas - 135.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: seplox
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.Handballijczyk. Najdłuższy skok: Fabregas - 136.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: tomuniu:*
4.Klingenthal:
Podium: 1.cieslok002, 2.Gajek, Fabregas. Najdłuższy skok: Handballijczyk - 146.5 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: Gajek
Podium: 1.229-652, 2.jarek21cr, 3.Handballijczyk. Najdłuższy skok: 229-652- 147.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: 229-652
5.Engelberg:
Podium: 1.Czareq, 2.cLouxXx, 3.229-652. Najdłuższy skok: Fabregas - 143.0 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Czareq
Podium: 1.Dembele, 2.seplox, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: Dembele, seplox, cieslok002, tomuniu:*- 142.5 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: seplox
6.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.Anders Jacobsen, Kwakusiek11. Najdłuższy skok: Fabregas, Dembele, Anders Jacobsen, Kwakusiek11 - 140.5 m. Liczba zawodników: 24. ZAWODNIK DNIA: Kwakusiek11
Podium: 1.Dembele, 2.Quani, 3.seplox. Najdłuższy skok: seplox - 144.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: Dembele
7.Innsbruck & Bischofshofen:
Podium: 1.Quani, 2.Friwer aka SkoczeK, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: Tramer - 137.0 m. Liczba zawodników: 24. ZAWODNIK DNIA: Quani
Podium: 1.Czareq, 2.jarek21cr, 3.Gajek. Najdłuższy skok: Czareq - 144.5 m. Liczba zawodników: 20. ZAWODNIK DNIA: Czareq
8.Predazzo:
Podium: 1.jarek21cr, 2.229-652, Quani. Najdłuższy skok: Czareq, Fabregas - 105.5 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA: Cotty Olsen-Manoes
Podium: 1.cLouxXx, 2.jarek21cr, 3.Gajek. Najdłuższy skok: cLouxXx, jarek21cr, Matixoo, Fabregas - 105.5 m. Liczba zawodników: 20. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
9.Titisee-Neustadt:
Podium: 1.Handballijczyk, 2.cielok002, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 142.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Handballijczyk
Podium: 1.Quani, 2.cieslok002, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: Matixoo, 229-652- 142.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Quani
10.Zakopane:
Podium: 1.Gajek, 2.229-652, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: cLouxXx- 141.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Gajek
Podium: 1.jarek21cr, 2.cLouxXx, 3.229-652. Najdłuższy skok: jarek21cr - 141.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
11.Sapporo:
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.jarek21cr, 3.XY1. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, jarek21cr - 140.5 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.jarek21cr, 2.Fabregas, 3.229-652. Najdłuższy skok: jarek21cr- 140.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
12.Willingen:
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.XY1, 3.229-652. Najdłuższy skok: cLouxXx - 147.5 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: XY1
Podium: 1.Matixoo, 2.cieslok002, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: jarek21cr - 147.0 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: Matixoo
13.Tauplitz (loty):
Podium: 1.229-652, 2.XY1, Fine Klimas. Najdłuższy skok: 229-652, Fine Klimas - 234.5 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
Podium: 1.Fine Klimas, 2.jarek21cr, 3.Friwer aka SkoczeK. Najdłuższy skok: Fine Klimas - 234.5 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
14.Râșnov: 
Podium: 1.Fabregas, 2.skijumphaxball, 3.Handballijczyk. Najdłuższy skok: Fabregas - 100.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: Fabregas
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.jarek21cr, 3.229-652. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, Kaza, 229-652 - 98.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
15.Lahti:
Podium: 1.Friwer aka SkoczeK, 2.229-652, 3.skijumpaxball, Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: cLouxXx- 132.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Friwer aka SkoczeK
Podium: 1.Friwer aka SkoczeK, 2.Fabregas, 3.Handballijczyk, Luki, Matixoo, Kaza. Najdłuższy skok: Matixoo, Kaza, Handballijczyk - 132.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: Friwer aka SkoczeK
16.Oslo:
Podium: 1.Słowenia, 2.Ukraina, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: Fabregas, Kaza - 136.5 m. Liczba zawodników: 10 (3). ZAWODNIK DNIA: Matixoo
Podium: 1.skijumphaxball, 2.229-652, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: Orzech - 137.0 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
17.Lillehammer & Trondheim:
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.229-652, Fabregas. Najdłuższy skok: 229-652 - 142.5 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.229-652, 2.Friwer aka SkoczeK, skijumphaxball. Najdłuższy skok: 229-652, Friwer aka SkoczeK, skijumphaxball - 143.5 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: 229-652
18.Vikersund (loty):
Podium: 1.Norwegia, 2.Ukraina, 3.Słowenia. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 244.5 m. Liczba zawodników: 5 (3). ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
Podium: 1.229-652, 2.jarek21cr, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: 229-652- 245.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: 229-652

Można było się spodziewać, że w tym sezonie przodować będą doświadczeni zawodnicy. Brak turniejów jednodniowych sprawił, że do wygrania były turnieje składające się minimum z dwunastu skoków, a tyle już mniej ogranym zawodnikom rzadko się udaje. Z początku sezonu najlepiej dysponowani byli prymusi poprzednich kampanii - 229-652, Dembele oraz Fabregas. Szczególnie kibiców radował ten drugi - odpuszczał co drugie zawody, ale gdy tylko startował nie dawał szans rywalom. Kapitalnie rozpoczął Turniej Czterech Skoczni - wygrywając oba konkursy w Niemczech. Punktem zwrotnym, jak się okazało w całym jego sezonie, był skok, a w zasadzie bula w Innsbrucku. Można powiedzieć, że był to cios w samo serce tego wybitnego skoczka, który od tamtego wypadku już nie pojawił się w zmaganiach Pucharu Świata (oddał jeszcze skok w konkursie drużynowym w Oslo). Kapitulacja ,,Murzyna" nie została wykorzystana przez czołówkę z Andersem Jacobsenem i 229-652 na czele, którzy odpadli po I serii. Szansy nie wykorzystali także cieslok oraz Quani. Sensacyjny triumf osiągnął będący po trzech konkursach na piątej pozycji w turnieju, cLouxXx. Podium udało się też zdobyć XY1 i mimo wszystko cieslokowi, który po tylu sezonach w końcu znalazł się w najlepszej ,,trójce" tego turnieju. Piąty period to powrót do wysokiej dyspozycji jarka21cr oraz Andersa Jacobsena, którzy wyraźnie dali sygnał, że będą walczyć o podium w generalce PŚ. Jubileusz we włoskim Predazzo obchodził Matixoo - 100 startów w Pucharze Świata. W Titisee-Neustadt z 50-tego podium w karierze cieszył się cieslok002, a dwa tygodnie później w Sapporo równie okrągłą liczbą zwycięstw pucharowych Anders Jacobsen. Pomiędzy tymi zmaganiami zawodnicy gościli w Polsce, gdzie oglądaliśmy jedne z najgorszych zmagań od dawna. W przeciągu dwóch dni padło aż dwanaście buli, co stanowiło 1/5 wszystkich prób. Następnie na zawodników czekały pierwsze w sezonie loty narciarskie. W austriackim Tauplitz/Bad Mittendorf rewelacją był Fine Klimas, który był pierwszy oraz drugi. Kolejny jubileusz, obchodził jarek21cr, który notował na Kulm 200-tny start w karierze. Powiew świeżości wnieśli także wracający do skoków skijumphaxball oraz Friwer aka SkoczeK, prezentujący bardzo dobry poziom. Wielokrotny reprezentant Norwegii w Lahti wystąpił po raz setny w pucharowym konkursie, stając wówczas na podium. Ostatnią szansą na wywalczenie trofeum było dla zawodników mordercze Raw Air. Wielu z nich odpadło w przedbiegach, nie formując drużyny - start w zawodach uzyskały tylko trzy ekipy. Choć konkursy drużynowe nie budziły zbyt wielu emocji, to w indywidualnych sięgały zenitu. W dużej mierze wiązało się to z ostatecznym podium Pucharu Świata - chrapkę na to mieli Anders Jacobsen, jarek21cr oraz Fabregas, którzy przeplatali się pozycjami. Ten pierwszy już w Oslo mógł świętować nieprawdopodobny wynik - 350 startów w Pucharze Świata. Ten ostatni bardzo sumiennie startował w całym cyklu RA, nie popełniając żadnego błędu wygrał, drugi raz z rzędu, czwartą edycję turnieju. Choć trzeba powiedzieć wprost: najjaśniej błyszczała w Norwegii gwiazda 229-652 - cztery podia w czterech konkursach indywidualnych. Szczególnie ważną wygraną odniósł w ostatnich zawodach sezonu na Vikersundbakken, albowiem na ostatniej prostej udało mu się wyprzedzić Fine Klimasa w klasyfikacji lotów narciarskich i sięgnąć po pierwszą Małą Kryształową Kulę. Piękny lot w drugiej serii potwierdził nie tylko zwycięstwo w Pucharze Świata, ale także dał podium w tejże klasyfikacji Andersowi Jacobsenowi, któremu widocznie brakowało już sił na loty, który ponownie w bezpośrednim starciu mierzył się ze swoim kompanem z norweskiej drużyny, jarkiem21cr - tym razem będąc lepszym o 7 punktów. Dla którego pocieszeniem mogło okazać się trzecie miejsce w PŚ w lotach narciarskich. Ostatecznie w cyklu Raw Air za Fabregasem usadowili się 229-652, który razem z nim startował dla Ukrainy, a trzecia lokata dla kolejnego z Norwegów - skijumphaxballa. 

WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.229-652
2.Fabregas
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: P99fWxF.png]
II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.229-652

2.Fine Klimas
3.jarek21cr
[Obrazek: ipO87ql.png]
III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:
1.cLouxXx
2.XY1
3.cieslok002
[Obrazek: uoLICEZ.png]
V.RAW AIR:
1.Fabregas
2.229-652
3.skijumphaxball
[Obrazek: hGKgu0u.png]
Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
229-652- 19 razy 
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ:  229-652- 6 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: Dembele - 3 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 Fabregas, 229-652 - 4 konkursy
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: seplox, XY1- 3 razy (jedno drugie i dwa trzecie miejsca; dwa drugie i jedno trzecie miejsce)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 6.5 pkt - 229-652 nad XY1 i Fine Klimasem, Tauplitz
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - Fabregas nad 229-652, Kuusamo; Dembele nad Handballijczykiem, Niżny Tagił; Anders Jacobsen nad Fabregasem, Niżny Tagił; Dembele nad seploxem, Engelberg; Dembele nad 229-652, Oberstdorf; Quani nad Friwerem aka SkoczKiem, Innsbruck; jarek21cr nad 229-652 i Quanim, Predazzo; cLouxXx nad jarkiem21cr, Predazzo; Handballijczyk nad cieslokiem002, Titisee-Neustadt; Quani nad cieslokiem002, Titisee-Neustadt; Gajek nad 229-652, Zakopane; jarek21cr nad Fabregasem, Sapporo; Friwer aka SkoczeK nad Fabregasem, Lahti 
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: 229-652 (30 konkursów), Fabregas (3), Dembele (1)
- Na podium stało łącznie: 21 zawodników
- Udział wzięło: 51 zawodników 
- Punktowało: 47 zawodników
- Najwięcej startów: Fabregas, 229-652 - 34 na 34 możliwe
- Liczba buli konkursowych we wszystkich turniejach: 89
- Liczba skoków konkursowych we wszystkich turniejach: 994

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: 229-652
2.ODKRYCIE SEZONU: Kaza
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: Franc
4.KAPITAN SEZONU: 229-652 - Ukraina
5.SKOK SEZONU: 229-652 - 9232.0 m

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
229-652 (zwycięzca Pucharu Świata w skokach narciarskich, zwycięzca Pucharu Świata w lotach narciarskich, 2. miejsce w Raw Air)
AJ: Zawodnik sezonu 2021/2022, Pan 229-652. Dzień dobry!
229: Dzień dobry!
AJ: Kolejny wymagający rok, ale dla Ciebie udany prawie idealnie. Dwie Kryształowe Kule i druga lokata w norweskim RA. Jak ten sezon wyglądał z Twojej perspektywy? Od początku nastawiałeś się na takie triumfy?
229: Ostatnio miałem zamiar zdobyć małą kryształową kulę. W poprzednim sezonie to mi się nie udało, więc cieszę się, że w końcu to zrobiłem w 2021/22. Po letniej edycji Pucharu Świata przemyślałem, czy czasami nie poskakałbym po trzecią kryształową kulę. I z tego powodu dzisiaj rozmawiamy. Cieszę się, że stałem się najwybitniejszym skoczkiem w historii.

AJ: Ale nie powiesz, że byłeś taki pewny wygranej w klasyfikacji Pucharu Świata... Na początku Fabregas był lepiej dysponowany, a Dembele, gdy tylko stawiał się na starcie bił wszystkich jak szło.
229: Nigdy nie można być pewnym zwycięstwa na początku sezonu. Wszystko się wyjaśnia w późniejszej fazie. Dembele się spłakał po konkursie w Innsbrucku, a Fabregas przez cały sezon miał mieszaną formę. Tak na prawdę pewnym zwycięstwa byłem wtedy, gdy już na prawdę miałem to zapewnione.
AJ: Pod koniec sezonu gaz pokazał jarek. Bałeś się, że może Cię dogonić?
229: Tak, trochę się bałem formy jarka, ale w pewnym momencie miałem wrażenie, że odpuścił.

AJ: I ostatecznie skończył bez podium w generalce. Natomiast udało się mu to w lotach, gdzie laur również wpadł w Twoje ręce. Piękny finisz w Vikersund i Fine Klimas wyprzedzony. Mocno się nastawiałeś na te zawody?
229: Po konkursie w Vikersund przypomniał mi się wywiad z Panem na podsumowanie XI sezonu, na którym padły takie słowa: ,,To co się stało w finałowym konkursie w Planicy... Niesamowite! Jak znudzą Ci się skoki, to chyba powinieneś pójść do szkoły filmowej, bo scenariusze piszesz iście dramatyczne. Można to porównać do bramki w ostatniej akcji meczu albo minięcia rywala na linii mety.". Trzeba przyznać, że trochę więcej czasu poświęciłem na treningi w Vikersund, gdyż zależało mi na małej kuli. Mocne nastawienie, w finałowym skoku mały stresik, ale udało się.

AJ: To prawda. Jesteś ,,mistrzem ostatniego kroku". Aby trochę goryczki dodać, to trzeba powiedzieć słów kilka o TCS. Tak poważnie: naprawdę nie zależało Ci na kolejnym Orle? W sytuacji, gdy wyłamuje nie się główny kandydat, Dembele...
229: Nie zależało mi na Orle, też trzeba pomyśleć o innych. Ja już tyle w skokach zdobyłem, po prostu zdecydowałem dać szansę ,,młodszym".

AJ: Nie wiem, czy taka szlachetna postawa ma sens w sportowej rywalizacji, ale na pewno Pan cLouxXx Ci za to winszuje. A tak generalnie, zmęczył Cię ten sezon czy jednak brakowało imprezy mistrzowskiej? Przypomnijmy, że w tym sezonie winny odbyć się Mistrzostwa Świata w lotach w Planicy, gdzie jesteś rekordzistą w długości lotu.
229: Końcówka sezonu już mnie trochę męczyła, co nie zmienia faktu, że miałem wtedy lepszy okres. W Norwegii same podia, wcześniejsze konkursy też dobrze wypadły. Szkoda, że mi ścinało w Lahti, bo mógłbym mieć niezłą passę podiów - aż 7 z rzędu.

AJ: Podsumowując sezon: który konkurs najbardziej zapadł Ci w pamięć? Jak ocenisz poziom w tej kampanii? Kto Cię zaskoczył, a kto rozczarował?
229: Ten sezon nie był jakoś ciekawy. Na pewno zajdzie w pamięć, że zdobyłem jako pierwszy 3 kryształowe kule. Dla mnie konkurs w Vikersund był niesamowicie ciekawy ze względu na walkę Fine Klimasa a mną. Ten konkurs zapadł mi w pamięć, bo odrobiłem do mojego rywala straty i wygrałem małą kryształową kulę. W sumie nic mnie nie zaskoczyło w tym sezonie... Może nagły powrót formy Fabregasa pod koniec sezonu. Rozczarował mnie Franc i ciekawi mnie, dlaczego tak nagle zakończył karierę na SNH. Znając życie - pewnie znowu wróci.
AJ: Dziękuję Ci, Cyferku za rozmowę i cały sezon pełen pięknej walki. Gratuluję i życzę udanego wypoczynku!
229: Dziękuję i do widzenia. Życzę powodzenia tym, co mają jakiekolwiek cele na Letnie Grand Prix i letni Puchar Świata.

Fabregas (zwycięzca Raw Air, drugi zawodnik Pucharu Świata w skokach narciarskich) 
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:
AJ:
F:

cLouxXx (zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni)
AJ: Zwycięzca 14. Turnieju Czterech Skoczni, cLouxXx - gratulacje!
C: dziękuje
AJ: Nieprawdopodobny zwrot akcji. Najpierw sensacyjnie na buli ląduje Anders Jacobsen, który był liderem turnieju, następnie polegli cieslok oraz 229-652. Kiedy zrozumiałeś, że to Ty masz szansę na wygraną?
C: Zrozumiałem, że mam szanse na wygraną w TCS dopiero po słabym skoku pana 229

AJ: Niemniej, jeszcze XY1 i nawet w pewnym stopniu cieslok mieli jeszcze możliwość by Ci zagrozić. Czułeś mobilizację, stres?
C: tak, oczywiście wiedziałem, że muszę oddać dobry skok w 2 serii żeby zwyciężyć mocno się na tym skupiłem.

AJ: Jesteś pierwszym zawodnikiem w historii, który wygrał TCS, mimo że... nawet razu nie stał w nim na podium konkursowym. To chyba po raz kolejny świadczy, że nie opłaca się wygrywać konkursów, a trzeba po prostu nie psuć skoków. Chociaż w Ga-Pa też miałeś słabszą dyspozycję. To był najtrudniejszy konkurs dla Ciebie?
C: Tak, w Ga-Pa nic mi nie szło próbowałem poprawić błędy na konkurs w innsbrucku i tam powalczyć o wysoką lokatę.

AJ: A jakie odczucia wobec skoczni im. Paula Ausserleitnera? Te zawody po raz kolejny pokazały, że ten obiekt jest nieprzewidywalny, niemożliwy do rozpracowania.
C: Tak, bardzo byłem zdziwiony że liderzy skoczyli tak słabo

AJ: Życiowy sukces - to pewne, ale jak traktujesz ten moment: pierwszy krok do wielkiej kariery czy to coś więcej, niż byś się spodziewał, że uda Ci się osiągnąć?
C: Nigdy bym sie nie spodziewał że wygrałbym takie trofeum bo skacze na snh dosyć krótko a są na pewno lepsi ode mnie mam nadzieje, że to utwierdzi mnie że potrafię skakać dobrze.

AJ: W takim razie, o co, poza Orłem i punktami pucharowymi, jesteś bogatszy po tym turnieju?
C: zakończyłem turniej z wiedzą że trzeba walczyć do końca i nie poddawać się nawet w kryzysowej sytuacji.

AJ: Piękne przesłanie dla każdego i zawsze. Dziękuję bardzo za turniej i rozmowę, cLouxXxie.
C: ja również dziękuje.

[Obrazek: ak5igQq.png]
Pierwszy sezon w historii SNH, gdy nie mieliśmy ani jednej imprezy mistrzowskiej. Pierwszy sezon, gdy w kalendarzu nie znalazła się słoweńska Planica. Ta specyficzna kampania przechodzi do historii. Razem z jej triumfatorem, który stał się najbardziej utytułowanym zawodnikiem w jej historii. Na ile uda się 229 utrzymać samodzielny prym w tej klasyfikacji? Przynajmniej przez pół roku, o ile o Kryształową Kulę będzie w stanie zawalczyć Jacobsen (raczej powrotu Peterki nie ma się co spodziewać), a zapewne przez jeszcze wiele sezonów. Jedni pewnie będą zmęczeni całym cyklem, a szczególnie jego intensywną końcówką, drudzy zaś będą czuli głód, który zaspokoić będzie mógł następny sezon, gdy będziemy walczyć na dwóch Mistrzostwach Świata, jak i testować olimpijskie obiekty w Chinach. A jeżeli komuś spieszno do następnych zawodów, to oczywiście letni cykl Grand Prix rusza za kilka tygodni. 
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PODSUMOWANIE XIV SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH - Anders Jacobsen - 03-15-2022, 22:36

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości