Ankieta: Który konkurs sezonu 2020/21 był najbardziej emocjonujący?
Ankieta jest zamknięta.
PJONGCZANG HS-109 (ZIO)
11.11%
1 11.11%
PJONGCZANG HS-142 (ZIO) (D)
22.22%
2 22.22%
ENGELBERG HS-140 (II konkurs)
11.11%
1 11.11%
BISCHOFSHOFEN HS-142
33.33%
3 33.33%
OBERSTDORF HS-137
0%
0 0%
TAUPLITZ HS-235 (I konkurs)
0%
0 0%
OBERSTDORF HS-235 (MŚwL)
22.22%
2 22.22%
Razem 9 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE XII SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Dwunasty sezon Pucharu Świata przechodzi do historii. Sezon, w którym była najważniejsza impreza czterolecia - Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Zatem można powiedzieć, że kolejny kwartet za nami. Do tego po raz piąty zorganizowane został Mistrzostwa Świata w lotach, które po raz drugi gościły w niemieckim Oberstdorfie. Oczywiście walka w Pucharze Świata, w  Pucharze Świata w lotach narciarskich, a także w Turnieju Czterech Skoczni i RAW Air. Łącznie 35 konkursów, z czego cztery drużynowe. Pora na podsumowanie sezonu 2020/21.
Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Wisła:  
Podium: 1.jarek21cr, 2.Anders Jacobsen, 3.Maciek3839. Najdłuższy skok: Maciek3839 - 136.0 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
Podium: 1.jarek21cr, Franc, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Franc, Anders Jacobsen - 135.5 m. Liczba zawodników: 5.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
2.Kuusamo: 
Podium: 1.Maciek3839, 2.Anders Jacobsen, 3.Quani. Najdłuższy skok: Maciek3839 - 141.5 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: Dominos
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.cieslok002, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: cieslok002 - 142.0 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
3.Niżny Tagił: 
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.cieslok002, 3.229-652. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 136.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.Quani, 2.cieslok002, 3.mister11. Najdłuższy skok: QSM - 135.5 m. Liczba zawodników: 17.  ZAWODNIK DNIA: Quani
4.Titisee-Neustadt:  
Podium: 1.Quani, 2.Sajmoninho, 3.kris.pl 08. Najdłuższy skok: Quani - 142.5 m. Liczba zawodników: 24. ZAWODNIK DNIA: kris.pl 08
Podium: 1.Dembele, 2.Kosmos, 3.Franc. Najdłuższy skok: cieslok002 - 142.5 m. Liczba zawodników: 19.  ZAWODNIK DNIA: Kosmos
5.Engelberg: 
Podium: 1.cieslok002, 2.229-652, 3.KraK. Najdłuższy skok: Sajmoninho - 143.0 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: KraK
Podium: 1.Handballijczyk, Dembele, 3.229-652. Najdłuższy skok: Handballijczyk, Dembele - 143.0 m. Liczba zawodników: 16.  ZAWODNIK DNIA: Franc
6.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:  
Podium: 1.Lukseh, 2.KraK, koza. Najdłuższy skok: KraK, Quani, mister11, sidor, jarek21cr- 140.5 m. Liczba zawodników: 26. ZAWODNIK DNIA: sidor
Podium: 1.koza, 2.Anders Jacobsen, Handballijczyk. Najdłuższy skok: Handballijczyk - 142.5 m. Liczba zawodników: 26.  ZAWODNIK DNIA: sidor
7.Innsbruck & Bischofshofen:  
Podium: 1.jarek21cr, 2.Lukseh, 3.koza. Najdłuższy skok: jarek21cr, Lukseh - 137.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: Lukseh
Podium: 1.Maciek3839, 2.229-652, 3.Dembele. Najdłuższy skok: mati - 145.5 m. Liczba zawodników: 24.  ZAWODNIK DNIA: Maciek3839
8.Tauplitz (loty):
Podium: 1.Fabregas, 2.Pol Llonch, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: Pol Llonch - 235.0 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: Pol Llonch
Podium: 1.Fabregas, 2.Maciek3839, 3.Lukseh. Najdłuższy skok: olek20050, ŁadowarkaP, 229-652 - 234.5 m. Liczba zawodników: 24.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
9.Oberstdorf (MŚwL):
Podium: 1.Handballijczyk, 2.koza, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: Dembele, Żelson - 237.0 m. Liczba zawodników: 25 (Q30). ZAWODNIK DNIA: Handballijczyk
Podium: 1.Norwegia, 2.Austria, 3.Polska. Najdłuższy skok: Dembele - 237.0 m. Liczba zawodników: 23 (6).  ZAWODNIK DNIA: matiroadtogold
10.Zakopane:  
Podium: 1.QSM, 2.jarek21cr, 3.229-652. Najdłuższy skok: Maciek3839, QSM - 140.5 m. Liczba zawodników: 19.  ZAWODNIK DNIA: QSM
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.Czareq, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: GraSSo', Żelson, jarek21cr - 140.5 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: Czareq
11.Willingen:  
Podium: 1.kubexw, 2.szymonsky69, 3.229-652. Najdłuższy skok: 229-652 - 146.0 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA: kubexw
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.szymonsky69, 3.QSM. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, ŁadowarkaP - 149.5 m. Liczba zawodników: 23.  ZAWODNIK DNIA: szymonsky69
12.Pjongczang (ZIO):  
Podium: 1.Dawidox, 2.szymonsky69, 3.229-652, Dembele, Lukseh. Najdłuższy skok: Dawidox, szymonsky69 - 110.0 m. Liczba zawodników: 25 (Q28). ZAWODNIK DNIA: Dawidox
Podium: 1.Fabregas, 2.Dawidox, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: jarek21cr, Quani - 142.0 m. Liczba zawodników: 22.  ZAWODNIK DNIA: Dawidox
Podium: 1.Norwegia, 2.Japonia, 3.Turcja. Najdłuższy skok: QSM - 142.5 m. Liczba zawodników: 25 (8).  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
13.Lahti:  
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.szymonsky69, 3.QSM. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 132.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.229-652, 2.QSM, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: 229-652 - 135.5 m. Liczba zawodników: 21.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
14.Oslo:  
Podium: 1.Japonia, 2.Turcja, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 137.0 m. Liczba zawodników: 11 (6). ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.Fabregas, 2.Dembele, 3.QSM. Najdłuższy skok: Fabregas, Matixoo - 137.0 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
15.Lillehammer & Trondheim:  
Podium: 1.QSM, 2.mati, 3.Franc. Najdłuższy skok: QSM - 142.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: QSM
Podium: 1.229-652, cieslok002, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: cieslok022 - 144.5 m. Liczba zawodników: 15.  ZAWODNIK DNIA: tomuniu:*
16.Vikersund (loty):  
Podium: 1.Japonia, 2.Norwegia, 3.Turcja. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 244.5 m. Liczba zawodników: 12 (7). ZAWODNIK DNIA: QSM
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.QSM, 3.229-652. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, QSM - 246.5 m. Liczba zawodników: 14.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
17.Planica (loty):  
Podium: 1.Franc, 2.Anders Jacobsen, 3.Dembele. Najdłuższy skok: Dembele - 242.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Franc
Podium: 1. jarek21cr, Dembele 3. Maciek3839 Najdłuższy skok: QSM- 243.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr

Od początku sezonu rywalizacja w Pucharze Świata toczyła się pomiędzy Andersem Jacobsenem i jarkiem21cr. Etatowy reprezentant Norwegii przez pierwsze pięć konkursów nie schodził z podium. Po kilku konkursach dołączył do nich cieslok002, a także 229-652. Po dobrej passie ówczesny lider ,,generalki" złapał zadyszkę, poczynając od drugiego konkursu w Niżnym Tagile, gdzie nie awansował do serii finałowej. Wykorzystał to będący w wysokiej dyspozycji Quani, który wygrał dwa konkursy z rzędu. Bardzo dobre wyniki notował zaskakująco Sajmoninho. Sezon rozpoczął w Titisee-Neustadt KraK, który w przeciągu kolejnych pięciu zawodów trzy razy stawał na ,,pudle". Regularne starty wznowił Dembele, od razu wygrywając dwa konkursy. Po przeciętnych liczbach z początku, zaczynała wzrastać frekwencja. Turniej Czterech Skoczni to rywalizacja pomiędzy Luksehem, 229-652 oraz kozą, który po świetnym poprzednim sezonie, w tym wystartował wyłącznie w niemiecko-austriackim turnieju. Widać było ogromny apetyt na Złotego Orła - trzy konkursy i trzy podia. Podczas niemieckiej części niespodziewanie wysoko był sidor, ale do Austrii już się nie wybrał. Galopującego po wygraną kozę pech dopadł podczas ostatniej rywalizacji, w Bischofshofen, gdzie pożegnał się z konkursem po I turze. Skrzętnie wykorzystał to, podążający ostatnimi kampaniami za kozą niczym cień, 229-652, który wywalczył triumf w turnieju, nie wygrywając nawet żadnego konkursu; sięgając po drugiego ,,orła" w karierze. Jeszcze w trakcie trwania imprezy żółtą koszulkę przejął ponownie jarek21cr. Pierwsze w sezonie loty narciarskie padły łupem Fabregasa, który dwukrotnie zwyciężył na Kulm. Kolejno przyszła pora na Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w niemieckim Oberstdorfie. Tam z triumfu cieszył się Handballijczyk, jednak zrobił to w kontrowersyjnych okolicznościach, za co zaraz po turnieju został zawieszony na miesiąc. Spodziewanie medale z imprezy wywieźli koza oraz jarek21cr, choć warto dodać, że przez trzy serie liderem był Luki. Rywalizacja drużynowa padła łupem Norwegów, którym deptali po piętach Austriacy. Brązowe medale zawiesili Polacy. Przed olimpiadą odbyły się dwa konkursy w Zakopanem i dwa w Willingen. Najlepiej szło tam QSMowi, który dwukrotnie stanął na podium. Szczególnie kibice zapamiętają pierwsze zmagania w Willingen, gdzie zawodnicy nie byli w stanie oddać dobrego skoku, a cały konkurs obfitował aż w dwanaście buli - co jest rekordem konkursu Pucharu Świata. Do Korei Południowej jako lider Pucharu Świata jechał Anders Jacobsen. Zimowe Igrzyska Olimpijskie to sensacyjne wyniki Dawidoxa, który zwyciężył na skoczni normalnej, a na dużej zajął drugą lokatę. Na skoczni HS-109 wicemistrzostwo niewiele mniej zaskakująco wywalczył szymonsky69, a brązowe medale trafiły do 229-652, Dembele i Lukseha. Tytuł na dużym obiekcie wpadł w ręce Fabregasa, który obok Dawidoxa był jednym z najlepszych zawodników imprezy. Podium uzupełnił Matixoo. W konkursie drużynowym tytuł obronili Norwegowie, srebrne medale zdobyli Japończycy, a brązowe Turcy. Skandynawski maraton rozpoczęto w Lahti, gdzie historycznym momentem było wywalczenie przez Andersa Jacobsena 100. podium w karierze. Kolejno rywalizacja przeniosła się do Norwegii, gdzie rozegrano drugą edycję RAW Air. Ciekawy i wyrównany bój stoczyli między sobą jarek21cr, QSM, Dembele, Fabregas, Anders Jacobsen, Franc oraz Matixoo. W dużej mierze błyszczała pierwsza dwójka. I choć jarek21cr nie zepsuł żadnego skoku, to QSM prezentował bardzo wysoką formę, stając trzy razy na podium w zmaganiach indywidualnych, wygrywając cały cykl. Drużynowo dwukrotnie triumfowali Japończycy, a miejsca na podium zajmowali Norwegowie i Turcy. Rywalizacja o Kryształową Kulę toczyła się już zasadniczo pomiędzy reprezentantami Norwegii: Andersem i jarkiem. Regularność i zajmowane wysokie miejsca sprawiły, że już pierwszego dnia Jacobsen zbudował wystarczającą przewagę, aby sięgnąć po drugi Puchar Świata w karierze. Szansę na wyprzedzenie jarka21cr miał jeszcze 229-652, ale na Letalnicy raczył kibiców ekwilibrystycznymi kombinacjami, zaś jarek pokazał na co go stać, wygrywając ostatni konkurs sezonu. Końcowe emocje odnosiły się głównie do Pucharu Świata w lotach narciarskich, gdzie Fabregas utrzymał solidną zaliczkę punktową i zgarnął Małą Kryształową Kulę. Druga lokata ponownie dla jarka21cr, a trzecia dla Andersa Jacobsena.
W głosowaniu na konkurs sezonu użytkownicy wybrali konkurs Turnieju Czterech Skoczni w Bischofshofen.

WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.Anders Jacobsen
2.jarek21cr
3.229-652
[Obrazek: cjzRxGZ.png]

II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.Fabregas

2.jarek21cr
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: vXvejJz.png]

III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:
1.229-652
2.Lukseh
3.jarek21cr
[Obrazek: 9PznGno.png]

IV.MISTRZOSTWA ŚWIATA W LOTACH NARCIARSKICH:
1.Handballijczyk
2.koza
3.jarek21cr
[Obrazek: LETRr15.png]
-------------------------------------------------------------------------------------------
1.Norwegia
2.Austria
3.Polska
[Obrazek: l5Wfq1u.png]

V.ZIMOWE IGRZYSKA OLIMPIJSKIE:
1.Dawidox
2.szymonsky69
3.Dembele
3.Lukseh
3.229-652
[Obrazek: vpAqVww.png]
--------------------------------------------------------------
1.Fabregas
2.Dawidox
3.Matixoo
[Obrazek: SeYtXCi.png]

---------------------------------------------------------
1.Norwegia
2.Japonia
3.Turcja
[Obrazek: yk8gW9a.png]

VI.RAW AIR:
1.QSM
2.jarek21cr
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: jbJCvGc.png]
Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
Anders Jacobsen - 13 razy 
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ:  Anders Jacobsen - 6 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: Anders Jacobsen, jarek21cr, Quani, Fabregas - 2 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 Anders Jacobsen, QSM - 5 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: KraK, szymonsky69 - 3 razy (jedno drugie i dwa trzecia miejsca; trzy drugie miejsca)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 7.5 pkt - QSM nad matim, Lillehammer
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - Quani nad Sajmoninho, Titisee-Neustadt; Dembele nad Kosmosem, Titisee-Neustadt; cieslok002 na 229-652, Engelberg; Lukseh nad KraKiem i kozą, Oberstdorf HS-137; koza nad Andersem Jacobsenem i Handballijczykiem, Ga-Pa; jarek21cr nad Luksehem, Innsbruck
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: jarek21cr (10 konkursów), Anders Jacobsen (16), cieslok002 (2)
- Na podium stało łącznie: 23 zawodników
- Udział wzięło: 63 zawodników (rekord)
- Punktowało: 54 zawodników
- Najwięcej startów: Anders Jacobsen, jarek21cr - 28 na 28 możliwych
- Liczba buli konkursowych we wszystkich turniejach: 92
- Liczba skoków konkursowych we wszystkich turniejach: 1065

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: jarek21cr
2.ODKRYCIE SEZONU: szymonsky69
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: koza
4.KAPITAN SEZONU: Anders Jacobsen - Norwegia
5.SKOK SEZONU: Anders Jacobsen - 7765.5 m (2. miejsce - jarek21cr - 7748.0)
6.MVP ZIO: Dawidox
7.MVP MŚWL: jarek21cr

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
229-652 (zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, trzeci zawodnik Pucharu Świata, brązowy medalista Zimowych Igrzysk Olimpijskich na skoczni normalnej, brązowy medalista Mistrzostw Świata w lotach narciarskich w drużynie)
AJ: Dzień dobry, 229-652! Jak nastrój po zakończonym sezonie?
229: Nastrój bardzo dobry, spełniłem wszystkie moje cele. Chciałem obronić orła - udało mi się, chciałem zdobyć medal ZIO - udało mi się, podium PŚ też utrzymałem więc ten sezon nie jest tragiczny. Anders Jacobsen zasłużył po prostu na kule, bo w 2015 była rywalizacja w 5 osobowym gronie. Już postawiłem sobie cele na kolejny sezon, mam nadzieje, że je spełnię.
AJ: Czwarty sezon z rzędu na podium Pucharu Świata - naprzemiennie: 1. miejsce, 3. miejsce, 1. miejsce, 3. miejsce. Zatem w przyszłym sezonie po Kryształową Kulę?
229: Nie, nie będę jakoś regularnie w letnim sezonie startował. Moje cele na kolejny sezon są następujące: Zdobyć LGP, orła i jakiś medal z MŚ w Austrii.
AJ: Zatem wizję przyszłości mamy już przedstawioną, to powiedzmy o tym, co było. Który moment, które osiągnięcie z tego sezonu jest dla Ciebie najważniejsze?
229: Medal olimpijski, zawsze chciałem go mieć no i go zdobyłem.
AJ: Na początku tego sezonu odpuściłeś trzy konkursy. To były pierwsze Twoje absencje w ciągu ostatnich czterech sezonów - niesamowita sprawa. Myślisz, że gdybyś wystartował w Wiśle, to byłaby szansa na Kryształową kulę?
229: Miałbym szanse i to wielką, na pewno bym się bardziej starał. Ale ja mam już dwie kule i mi więcej nie potrzeba. Po prostu nie ma co gdybać i tyle.
AJ: W tym sezonie kolejne istotne osiągnięcie - osiągnięcie liczby 48 podiów, czym stałeś się trzecim najlepszym zawodnikiem w tej klasyfikacji. Jak myślisz, ile Ci się uda ich jeszcze zdobyć? Jakaś ilość by Cię satysfakcjonowała?
229: 50 podium już jest bardzo dobrym wynikiem, więc do tylu dobije w następnym sezonie.
AJ: Czego nauczył Cię ten sezon? Jakie wnioski z niego wyciągniesz? Myślisz, że jesteś w stanie się jeszcze rozwinąć?
229: Tu nie ma co rozwijać, jestem już na bardzo wysokim poziomie jako skoczek. Na pewno wnioski są takie, że nie opłaca się trenować, bo potem w konkursie psuje.
AJ: Było coś w tym sezonie, z czego jesteś niezadowolony?
229: Wyniki mojej drużyny w konkursie drużynowym na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich, Jedynie seplox z tego co pamiętam pokazał jakiś tam poziom, reszta tragedia.
AJ: Przez ostatnie lata byłeś wybierany jako najlepszy kapitan, w tym sezonie jednak nie udało się zbudować mocnej drużyny, choć i tak jeden medal się udało zdobyć. Chciałbyś dalej się realizować w szkoleniu nowych adeptów?
229: Tak, moim celem jest sprowadzać nowych użytkowników i stworzyć z nimi drużynę. Lubie takie eksperymenty.
AJ: Teraz przerwa, a po niej rusza letni cykl Grand Prix. Mówisz, że tam walka o wygraną?
229: Tak, Chciałbym w końcu wygrać to LGP, bo 5 podia z rzędu w końcowej klasyfikacji, a ani razu nie udało się zdobyć pucharu.
AJ: Życzę powodzenia! Dziękuję za rozmowę i cały sezon 2020/21. 229-652 - trzeci zawodnik klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, brązowy medalista olimpijski, brązowy medalista MŚ w lotach w drużynie, triumfator Turnieju Czterech Skoczni.
229: Dzięki.

Fabregas (zwycięzca Pucharu Świata w lotach narciarskich, złoty medalista Zimowych Igrzysk Olimpijskich na dużej skoczni, wicemistrz olimpijski w drużynie)
AJ: Fabregas - triumfator Pucharu Świata w lotach narciarskich, a także mistrz olimpijski na dużej skoczni w Pjongczang i wicemistrz olimpijski w konkursie drużynowym. Gratulacje!
F: Witam i dziękuje za gratulacje ale jednak niedosyt w tym sezonie pozostaje.
AJ: Mała Kryształowa Kula zdobyta, ale nerwy były podczas ostatniego konkursu?
F: Nerwy to może za dużo powiedziane ale brałem pod uwagę utratę małej kuli w ostatnim konkursie mimo 49pkt przewagi. Obiekt w planicy mi nigdy nie odpowiadał i już na innej konkurencyjnej lidze przegrałem pśwl dosłownie tydzień temu przez tą skocznie mając przed konkursami w planicy 51pkt przewagi tutaj miałem 100 i to chyba było kluczowe bo po pierwszym konkursie i po twoim drugim miejscu a moim dopiero dziewiątym zrobiło się już nieprzyjemnie i miałem małe deja vu z tygodnia temu.
AJ: Zatem, jakbyś ocenił obiekty do lotów z tego sezonu? Myślisz, że loty to Twoja specjalność?
F: Paradoksalnie  nie przepadam za konkursami na obiektach do lotów jednak bardzo często zdobywam na nich bardzo dobre lokaty, niekiedy nawet konkursy na tych skoczniach są punktem kulminacyjnym do ataku o coś w danym sezonie co miało miejsce tutaj gdzie po nieudanym tcs przyszła przeze mnie lubiana skocznia kulm gdzie kilka konkursów wcześniej na innej lidze zdobyłem w weekend 1 oraz 2 miejsce a tutaj udało się zrobić jeszcze lepszy wynik i zajmując dwa razy pierwszą lokatę. Więc niewątpliwie najbardziej podpasował mi obiekty z asutrii. Może jeszcze przed zakończeniem 'kariery' i planica przypadnie mi do gustu.
AJ: Mała Kryształowa Kula na pewno cieszy, ale chyba jednak dwa medale na igrzyskach w Korei są najlepszym momentem w tym sezonie dla Ciebie. Co było cięższe do osiągnięcia?
F: No i tu dochodzimy do momentu co zawsze mam pewne zgrzyty z rozmówcami jak poruszamy temat imprez takich jak mś, mśwl i io bo moim zdaniem takie konkursy nie ukazują najlepszego zawodnika a bardzo często (niestety) zawodnika co wybocił daną skocznie co idealnie pokazuje przykład Dawidoxa gdzie cały sezon na snh czy konkurencyjnej lidze nie osiąga za dobrych wyników a nagle zdobywa dwa medale igrzysk w tym jeden złoty. Jednak wracając konkretnie do pytanie uważam, że złoty medal io jest ciężej zdobyć jednak dla mnie cenniejsze jest zdobyte coś co pokazuje 'forme' na dłuższym okresie czasowym.
AJ: W Pucharze Świata też prezentowałeś dobrą formę. Ostatecznie 9. pozycja w ,,generalce", trzy wygrane konkursy. Dlaczego tak późno zacząłeś sezon? - dopiero od Turnieju Czterech Skoczni regularne starty. Może udałoby się walczyć o podium.
F: Po sytuacji już trochę mitycznym turniejem czterech skoczni postanowiłem sobie, że nie będę skakał na tej lidze i będę gościł jedynie na imprezach i to był główny powód nie wbijania mojego od początku. Myślę, że jakby nie wymagane 1 czy 2 konkursy przed udziałem w igrzyskach nie wbiłbym nawet na tcs jednak zrobiło się o tym głośno na innej lidze i w pewnym sensie zrobili wam reklame tego tcs i wbiłem raz z ciekawości a dwa żeby dane konkursy 'odhaczyć'. Jak nie postanowie zakończyć już mojej kariery skoczka co nie trwa długo jednak sama gra na haxie już bardzo to nie wykluczam, że kolejne sezony zacznę od początku bo nie można ciągle żywić dziecinnej złości.
AJ: Jakie wnioski, nowe doświadczenia z tego sezonu możesz wynieść?
F: Jedyne co mogę wynieść z tego sezonu to małą kule i dwa medale igrzysk a tak na serio to nie wydaje mi się żeby ten sezon przyczynił się do wyciągania jakiś doświadczeń może jedynie do wniosków można podciągnąć to, że przestałem skreślać konkursy na snh przez tą sytuacje z tcs jednak to chyba już nigdy z pamięci mi nie zniknie.
AJ: Jakie plany na przyszłość? Starty w LGP?
F: Tak jak już pisałem wyżej kluczowe będzie to czy jeszcze będą te chęci do startowania dalszego jak i od czasu bo to jest chyba najważniejsze. Jednak biorąc pod uwagę w tym momencie dwie największe ligi skoków (snh i sjh) to przez nieco ponad rok skakania brakuje mi tylko właśnie tego lgp więc nie obiecuje ale jest duża szansa, że wystartuje od początku do końca w lgp i tym razem uda mi się osiśgnąć lepsze miejsce niż w moim debiutanckim 'sezonie' na snh.
AJ: Zatem życzę wytrwałości i powodzenia w dalszej ,,karierze". Dziękuję za rozmowę, Fabregasie!
F: Również dziękuje za rozmowę i mam nadzieje, że do 'zobaczenia' po lgp na kolejnym wywiadzie Smile

jarek21cr (drugi zawodnik Pucharu Świata, złoty medalista Zimowych Igrzysk Olimpijskich w drużynie, złoty medalista Mistrzostw Świata w lotach narciarskich w drużynie, brązowy medalista Mistrzostw Świata w lotach narciarskich,  trzeci zawodnik Turnieju Czterech Skoczni, drugi zawodnik RAW Air, drugi zawodnik Pucharu Świata w lotach narciarskich)
AJ: Witam Cię, jarku!
J: Witam.
AJ: Sezon 2020/21 zakończony. Kończysz go z satysfakcją czy jednak niedosyt pozostaje?
J: Niby stałem na każdym możliwym turnieju na podium chyba nikt nie dokonał takiego wyczynu w jednym sezonie ale pozostaje niedosyt że nie wygrałem KK
AJ: Właśnie - co sprawiło, że Ci się nie udało tego osiągnąć? Przez długi okres byłeś liderem ,,generalki" w połowie sezonu.
J: Wytłumaczenie jest proste cały sezon skakałem równo lecz za mało wygrałem konkursów za które są duże punkty
AJ: Po raz kolejny stoczyłeś walkę z kolegą z kadry, Andersem Jacobsen, w pozostałych przypadkach Ty byłeś górą, teraz uległeś, chyba w najważniejszym starciu. Dwa drugie miejsca w: Pucharze Świata i w lotach narciarskich, taka regularność napawa optymizmem do dalszej walki czy powoduje rozczarowanie? W końcu od wielu sezonów Twoja dyspozycja stale wzrasta.
J: Tak to prawda pamiętam że dwa razy wygrywałem z Andersem trzecie miejsce w klasyfikacji generalnej w ostatnim konkursie no cóż tym razem mnie pokonał ale postaram się wrócić jeszcze silniejszy
AJ: Indywidualnie rywalizacja, ale w drużynie byliście niezawodni - dwa złote medale na dużych imprezach. To pytanie mam następujące: które osiągnięcie z tego sezonu najbardziej Cię cieszy?
J: Oczywiście złoto na Igrzyskach Olimpijskich.
AJ: Coś udało Ci się poprawić w tym sezonie? Sezonie, który był przecież najlepszy w Twojej karierze.
J: Tak zdecydowanie nawet parę rzeczy by się znalazło na pewno  poprawiłem  kąt wyjścia z progu
AJ: Największy błąd, który popełniłeś w tym sezonie?
J: Ciężko teraz sobie coś przypomnieć
AJ: Rozumiem. To zapytam, o to, w jakiej kondycji jesteś, zarówno psychicznej jak i fizycznej - czy narzekałeś na któryś z tych elementów w trakcie sezonu?
J: Zdecydowanie jestem w gorszej kondycji psychicznej ten sezon mnie wyczerpał i dlatego zrobię sobie przerwę od skoków
AJ: Zatem w LGP nie będziesz startował?
J: Wrócę jeżeli odpocznę psychicznie narazie nie wiem kiedy to nastąpi być może nawet zacznę LGP a być może zrobię sobie przerwę nawet na sezon PŚ co będzie w lecie
AJ: Patrząc jeszcze na cały sezon - który zawodnik zrobił na Tobie największe wrażenie? Jakieś rozstrzygnięcie uznałbyś za sensacyjne? Który Twój rywal był najtrudniejszy do pokonania?
J: Zdecydowanie trzy razy Anders w tym sezonie był doskonały szczególnie w drugiej połowie
AJ: Być może dlatego Norwegia osiąga tak dobre wyniki. To na koniec pytanie dywagujące: czy oddałbyś wszystkie osiągnięcia z tego sezonu za Kryształową Kulę?
J: Trudne pytanie na które nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć
AJ: Zatem nie będziemy dalej męczyć. Jarku, gratuluję osiągniętych wyników! Życzymy kolejnych! Dziękuję za rozmowę i cały sezon!
J: Dziękuję. Do zobaczenia!

[Obrazek: CVnhg9a.png]
Można rzec, że tym sezonem zakończony został kolejny cykl czteroletni. Można powiedzieć, że idzie nowe - postawy szymonskyego, a także rezultaty Quaniego oraz Dawidoxa pokazały, że następuje zmiana warty. Niemniej, parafrazując słynny filmowy cytat: czasy się zmieniają a w czołówce stale Anders Jacobsen i 229-652. Jedne gabloty wypełniły się kolejnymi medalami i trofeami, a inni mogą sobie tylko zaśpiewać hitowy przebój: ,,Gram, gram... No i co z tego mam?" Odpowiemy wprost: fan! Każdy chce zdobywać tytuły, ale nie każdy może to zrobić od ręki. Chyba nawet triumf po dłuższym okresie smakuje bardziej. Dwunasty sezon uważamy za zamknięty. 
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PODSUMOWANIE XII SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH - Anders Jacobsen - 03-13-2021, 14:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości