Ankieta: Kto okazał się najbardziej wartościowym zawodnikiem MŚ w Predazzo (MVP)?
Ankieta jest zamknięta.
Matixoo
11.11%
1 11.11%
DembelePL
66.67%
6 66.67%
PropS
11.11%
1 11.11%
jarek21cr
11.11%
1 11.11%
Razem 9 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podsumowanie Mistrzostw Świata w Predazzo
Czekamy trzysta sześćdziesiąt dwa dni, aby w ostatnie tygodnie sierpnia wyłonić mistrzów świata. Długi okres, ale na pewno gra jest warta zachodu. Z historii pamiętamy nieoczekiwanych medalistów z Sapporo, genialne popisy Ravera w Libercu, świetne wyniki GetVacceda w Oslo. A co zapamiętamy z Predazzo? Każdy będzie miał inne odczucia w związku z tą imprezą. Trzy konkursy na kompleksie Trampolino Dal Ben za parę dni odejdą w niepamięć, gdyż Puchar Świata wkracza w decydującą fazę. Ażeby łatwo sobie można było przypomnieć, powstaje tradycyjne Podsumowanie Mistrzostwa Świata. Prego!

KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI NORMALNEJ: 
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1117
PODIUM:  1.DembelePL           104.5 m  105.0 m  209.5
                 1.QSM                    104.5 m  105.0 m  209.5
                 3.PropS                  104.5 m  104.5 m  209.0

ZAWODNIK DNIA: Ciężko wskazać kogoś wyraźnie lepszego spośród medalistów, dlatego miano zawodnika dnia przypniemy jarkowi21cr. Świetna pierwsza próba na 104.5 m dała mu pozycję wicelidera. W drugiej serii nieco krócej, co spowodowało spadek w tabeli i brak medalu. Jego świetna postawa w ostatnich tygodniach w Pucharze Świata nie była dziełem przypadku. 
NAJDŁUŻSZY SKOK: Matixoo - 105.5 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: ZanDiPL - świetna próba w pierwszej serii i prowadzenie, w drugiej klapnięcie na buli i odległe miejsce.
[Obrazek: wQc9TO8.png?1]
WYWIADY:
AJ: Witamy Mistrza Świata w skokach narciarskich Predazzo, QSM!
Q: Czołem!
AJ: QSM, to dla Ciebie fantastyczny moment. Pierwszy w karierze medal i od razu złoto na tak ważnej imprezie jaką są Mistrzostwa Świata. Powiedz, jak to odbierasz.
Q: Świetnie! Nie myślałem, że uplasuje się na podium, a tu od razu złoto!
AJ: Zawody były bardzo zacięte. Przyzwyczailiśmy się, że na normalnych obiektach różnice są minimalne, ale tym razem aż pięciu zawodników mieściło się w granicy 0.5 metra!
Q: Oczywiście, przed konkursem myślałem, że 2 skoki na odległość 104 metra mogą dać medal. Myliłem się!
AJ: Razem z DembelePL pokazaliście siłę austriackiej kadry świetnie skacząc w serii finałowej. Dodajmy, że pół ,,oczka" za Wami, z brązowym medalem plasuje się PropS. Można rzecz, że wszystko wedle planu.
Q: Tak, wytrzymaliśmy największe nerwy i wygraliśmy! PropS był bardzo blisko 1 miejsca. Mogliśmy wygrać w trójkę co by było niesamowitym wyczynem.
AJ: Jaki plan na sobotę? Drugie złoto?
Q: Mam zamiar powtórzyć co dokonałem dzisiaj oddać dwa dobre i równe skoki.
AJ: W takim razie, życzę powodzenia! Dziękuję za rozmowę. Mistrz Świata ze skoczni normalnej w Predazzo, QSM - wielkie gratulacje!
Q: Dziękuje! Żegnam.

AJ: Dembele - Mistrz Świata w skokach narciarskich. Pięknie brzmi?
D: Dokładnie tak [Obrazek: zeby.gif]
AJ: Znasz już smak złotego kruszcu - w Oslo razem z drużyną Niemiec sięgnąłeś po triumf. Teraz można rzec, że z kolegami zawsze raźniej - zwyciężasz ex equo z QSM-em. To pierwsza taka sytuacja w historii.
D: Od początku czułem, że to może być mój konkurs. Po skokach byłem pewny, że będzie medal tylko nie wiedziałem jaki. Później okazało się, że ten triumf będę świętował z moim kolegą z zespołu QSM'em. Przed konkursem czułem, że na podium może stanąć kilku zawodników, i spodziewałem się triumfu być może z moim kolega z drużyny
AJ: Presja przed drugim skokiem była większa niż przed pierwszym?
D: Przed pierwszym skokiem czułem większą presję niż przed drugim skokiem. Było to spowodowane najprawdopodobniej pierwszym skokiem w tych mistrzostwach. W drugim skoku nie czułem już takiej presji i skoczyłem to co skakałem na treningach.
AJ: Przed imprezą typowaliśmy, że całe podium mogą zająć Austriacy - i tak właśnie było. Na podium, a tylko pół punktu za Wami, PropS. Na skoczni dużej też to powtórzycie?
D: Myślę, że moi koledzy mogą o powalczyć o czołową trójkę oprócz mnie, ponieważ nie czuję się tak dobrze na skoczni dużej niż na skoczni normalnej. Mam nadzieję, że jednak powalczę i dołączę do chłopaków z drużyny w walce o medale Mistrzostw Świata.
AJ: Ostatnie dwa Mistrzostwa Świata w Libercu i w Oslo padały dubletami. Statystyki są z Tobą, Dembele. Dziękuję za tę krótką wypowiedź! Gratuluję upragnionego złota mistrzostw świata!
D: Również dziękuje [Obrazek: zeby.gif]

AJ: PropS, jesteś brązowym medalistą Mistrzostw Świata w Predazzo. Jakie emocje Ci towarzyszą?
P: Jestem zadowolony z tego, że udało mi się zdobyć medal, ale uważam, że powinno być więcej, niż brąz. Zawsze lepsze to, niż nic.
AJ: Czuć niedosyt w Twoich słowach. Straciłeś tylko pół punktu do swoich kolegów z reprezentacji. Na dużej skoczni będzie swoisty rewanż?
P: Oczywiście, niedosyt jest. Pół punktu, które nie uważam za przegrane. Chciałbym złożyć serdeczne gratulacje dla QSM-a i Dembele. Nie zmienia to jednak tego, że GetVacced - liczę na Ciebie! Mam nadzieję, że wczorajsza afera fejkowa, dzisiaj zostanie wynagrodzona medalem dla Ciebie. A co do rewanżu - w końcu są to zmagania indywidualne i będę chciał się zrewanżować.
AJ: Mistrzostwa pokazują, że tutaj zawodnicy nie tyle walczą z rywalami, co z samym sobą. Presja na tym poziomie jest ogromna. Popatrzmy tylko na to, kto w drugiej serii psuł skoki - weterani skoków Anders i Gajek, a przede wszystkim samodzielny lider po pierwszej turze, główny faworyt ZanDiPL, któremu taka sytuacja zdarza się ponownie; wcześniej na Midstubakken, rok temu.
P: Oczywiście presja jest, ale po prostu trzeba się opanować, choć jest to niezwykle trudne. Ja jednak mam swój sposób na to i myślę, że dzisiaj znów mi pomoże.
AJ: Rozumiem, że nie zdradzisz nam swojego patentu?
P: Każdy ma na to swoje sposoby. Ja bynajmniej preferuję spożyć dużą ilość tostów. Mi to najzwyczajniej w świecie - pomaga.
AJ: Jedni wolą paprykę, inni tosty. Ważne, żeby pomagało. PropS, gratuluję brązowego medalu MŚ! Życzę powodzenia na skoczni dużej!
P: Dziękuję i życzę powodzenia innym. Trzymajcie za mnie kciuki! Pozdrawiam moich fanów.

KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI DUŻEJ:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1120
PODIUM:  1.Matixoo               134.5 m  134.5 m  269.0
                 2.PropS                  134.0 m  134.5 m  268.5
                 3.DembelePL          134.5 m  133.5 m  268.0
ZAWODNIK DNIA: Matixoo - dwukrotnie lądował poza punkt hill size, co dało mu wygraną. Pół punktu przewagi świadczy, iż trzeba było być perfekcyjnym, a taki tego dnia był Matixoo.
NAJDŁUŻSZY SKOK: GetVacced, DembelePL, Matixoo, PropS  134.5 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: QSM - widocznie złoto ze skoczni normalnej wystarczyło, albowiem na dużym obiekcie QSM nie przypominał zawodnika z całego sezonu, a piątkowego konkursu zwłaszcza. Średni skok w I serii oraz bula w drugiej uplasowały go na ósmym miejscu.
[Obrazek: 3AM2YHq.png?1]
KONKURS DRUŻYNOWY:
RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1121&pid=15109#pid15109
PODIUM:
1.AUSTRIA            1065.5   [533.5]
2.POLSKA               996.5   [520.0]
3.FINLANDIA          527.0   [265.5]
ZAWODNIK DNIA: A.Kofler (QSM) - to był występ! Dwa skoki po 134.0 oraz 134.5 m dałyby indywidualnie złoty medal, a w drużynie był niezastąpiony. Po fatalnej sobocie odrodził się jak feniks z popiołów. To jest klasa!
NAJDŁUŻSZY SKOK: A.Kofler (QSM), J.Ahonen (jarek21cr), S.Kraft (PropS) - 134.5 m 
ROZCZAROWANIE KONKURSU: R.Johansson (kamilus500) - będący podczas tego konkursu w krytycznej sytuacji Norwegowie mieli za zadanie zmierzyć się w walce o medal pocieszenia, bo tak trzeba nazwać brąz w drużynówce, z ekipą Finlandii. Ciężko mówić tu o walce. Dwie próby na 95.5 m potwierdziły tylko mizerny występ Norwegów na tych mistrzostwach.
[Obrazek: 5koAlRb.png?1]

Wyniki indywidualne konkursu drużynowego:
1.Andreas Kofler               134.5 m  134.0 m  268.5
2.Stefan Kraft                   133.5 m  134.5 m  268.0
3.Janne Ahonen                134.5 m  132.5 m  267.0

Statystyki MŚ:
Skoki powyżej punktu HS: 0 (normalna),  6 (duża), 7 (drużynowe) - łącznie 13, co daje 20.63 % (wszystkich skoków)
Skoki powyżej punktu K: 18 (normalna), 6 (duża), 13 (drużynowe) - łącznie 37, co daje 58.73 %
Skoki poniżej punktu K: 4 (normalna), 5 (duża), 4 (drużynowe) - łącznie 13, co daje 20.63 %
Łącznie zawodnicy przelecieli 7083 metry.

Tradycyjnie wybieramy najbardziej wartościowego zawodnika imprezy. 
Zdecydowanym zwycięzcą plebiscytu zostaje reprezentant Austrii, DembelePL, który zgromadził znaczącą przewagę głosów.

Zwycięzcy poprzednich edycji:
2015, Sapporo - SAM GROTH
2016, Liberec - Raver
2017, Oslo - Matixoo
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Podsumowanie Mistrzostw Świata w Predazzo - Anders Jacobsen - 08-20-2018, 16:58

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości