Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News" 30/2016 - „Groß-Titlis"
„Ty jesteś dziś piękniejsza. Spójrz tylko na te zdjęcia..."
  [Obrazek: fPfgG25.png?1] [Obrazek: alqCijm.png?1]
Groß-Titlis-Schanze uległa modernizacji, która sprawiła, iż obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych i najefektowniejszych naturalnych obiektów w skokach narciarskich. Zamontowane zostały tory LED-owe, próg został cofnięty i obniżony. Wszelkie zmiany sprawiły, że zawodnikom skakało się wyśmienicie.
Nasze, kibicowskie oczy cieszyć mogły zarówno: piękny obiekt, jak i odległości osiągane przez konkursowiczów !

DZIEŃ PIERWSZY:
Na starcie melduje się okrągła liczba, piętnastu zawodników. Każdemu w takim obrocie przysługiwały punkty do klasyfikacji łącznej. 
Już pierwsza runda obfitowała w genialne rezultaty, o czym świadczą raptem dwa skoki poniżej 130-tego metra. Na pozycji lidera skijumphaxball, który pofrunął rekordowe 142.0 metry. Za nim powracający do dyspozycji z sezonu 2015, Anders Jacobsen. ,,Trójkę'' uzupełnił wznawiający starty, Robek.
Druga seria była jeszcze piękniejsza. Fantastyczne warunki sprawiły, że aż sześciu zawodnikom udało się pofrunąć 140.0 metrów lub dalej. Zwycięzca z Harrachova - zibidob, uzyskał 141.5 metra. Długo prowadzeniem się nie nacieszył, gdyż kamilus500, zaraz po nim, wylądował równie daleko. Kibice osłupieli na widok startującego kilka pozycji później, Gajka - uzyskując 142.5 metry, nie tylko pobił rekord skoczni, ale i wprowadził w kompleksy wszystkich swoich kontestatorów, którzy wprowadzili nieformalną akcję #ZdetronizujmyGajka. Lider Pucharu Świata długo czekał w miejscu przeznaczonym dla lidera. W ostatecznym rozrachunku Gajek zyskał cztery lokaty. Miejsca musiał ustąpić Frizowi. Poleciał on najdalej ze wszystkich - 143.0 metry sprawiły, że konkurs w Engelbergu padł jego łupem. 
Czołowa ,,trójka'' I serii skakała słabiej niż w rundzie początkowej. Jedynie Andersowi udało się nie stracić pozycji i utrzymać na ,,pudle''. Ciekawostką jest, iż po I serii troje zawodników zajmowało szóstą lokatę, a po serii finałowej trzy nazwiska widniały przy ,,5''.
Wyglądało ono tak: 1.Friz - 282.0 pkt, 2.Gajek, Anders Jacobsen - 280.5 pkt.
[Obrazek: SNinjgT.png?1]

DZIEŃ DRUGI:
Chociaż warunki były mniej sprzyjające, to gracze radzili sobie jeszcze lepiej niż w sobotę. Dziewięć prób zdobyło ,,Hill Size'' ! 
W czołówce niezwykle ciasno. W klasyfikacji widniały dwie ,,trójki'': na drugiej i piątej pozycji znalazło się w sumie sześciu graczy, w tym cała ekipa Norwegii. 
Na czele stawki, mający fantastyczny okres, Friz. Jeden z faworytów do podium - Gajek, mimo dobrego skoku - 136.0 metrów, nie znalazł się w ,,dziesiątce'', 
co tylko pieczętowało opinię najlepszego konkursu w sezonie. Listę podpisywał KillerPOL, dla którego zawody zakończyły się już na I serii - szesnasta lokata nie dawała prawa startu. 
Druga seria nie obfitowała w taką ilość lotów poza 140-ty metr, jednakże po raz drugi w tym sezonie byliśmy świadkami serii, w której wszyscy przekraczają punkt K.
Najdalej fruwali w niej, drudzy poprzedniego dnia, Gajek i Anders - ci dwaj jako jedyni osiągnęli rozmiar obiektu, który na przebudowanej Titlis, znajduje się na 140-tym metrze. Poprawne skoki oddała również trójka: cielsok002, GetVacced, skijumphaxball, mimo tego zawodów w Engelbergu nie będą wspominać za dobrze, gdyż tylko raz komuś z nich udało się wskoczyć do ,,dziesiątki''. 
Ponownie byliśmy świadkami zjawiska ,,trójka - na piątkę'' - równo w połowie pierwszej ,,dyszki'' uplasowali się tym razem: kamilus500 - który bardzo ładnie spisywał się w ten koniec tygodnia, rzadko widywany w tym sezonie PŚ - ATG, od początku sezonu szukający formy - wojtekschiller3. W końcowym rezultacie zabrakło im pół punktu do miejsca na podium.
Debiut w tym sezonie odnotował SzymonSkiJump444 - on w II serii, mimo że pół metra krócej skoczył, to zyskał aż pięć lokat, co sprawiło, że znalazł się na podium.
Eq aequo z wyżej wspomnianym był powracający po absencji Donald Trump. 
Anders Jacobsen wyprzedził wspomnianą dwójkę i zapewnił sobie trzecie z rzędu podium, a piąte w historii startów w Engelbergu. Zamykający konkurs Friz nie zdjął zawieszonej przez norweskiego zawodnika poprzeczki, ale znalazł się tuż za nim. 
W obu konkursach triumfował zawodnik, który zgromadził w obu próbach sumę punktów 282.5.
Ciekawym faktem jest, że Anders Jacobsen w swoim 80-tym starcie w Pucharze Świata, po raz 40-ty stanął na podium. Było to jego dziewiętnaste zwycięstwo - co jest rekordowym wynikiem.

IN PLUS:
- Wspaniale przebudowany i przygotowany obiekt.
- Zacięta rywalizacja na przestrzeni całej klasyfikacji.
- Pojedynek: Anders Jacobsen vs Friz.
- Nieprzeciętna frekwencja.
- Seria, w której wszyscy osiągali punkt konstrukcyjny.

IN MINUS:
- Najniższa w sezonie pozycja Gajka.
- Brak wypowiedzi jednego z bohaterów tygodnia - Friza.

Wywiady:
Oto, co po sobotnim konkursie miał nam do powiedzenia Gajek (zachowano oryginalną pisownię):
Anders Jacobsen: Jest z nami Pan Gajek, lider klasyfikacji łącznej PŚ 2016/17. Dzień dobry !
Gajek: Dzień Dobry witam wszystkich fanów skoków narciarskich
A: Pamiętasz może taką datę: 22. maja 2016 ?
G: Niestety nie pamiętam.
A: Wtedy po raz pierwszy w czołowej ,,trójce'' konkursu Pucharu Świata uplasował się niejaki Gajek. 
Dziś staje na podium po raz szesnasty. W tym sezonie jesteś nie do zatrzymania. Co sprawia, że od początku sezonu utrzymujesz tak wysoką formę ?
G: Nie przesadzajmy nie wygrałem wszystkich konkursów. 
Myślę, że regularnie oddawanie dalekich skoków i plasowanie się bardzo często na podium to jest recepta , aby coś osiągnąć w tym fachu.
16 razy na podium ile wygralem byłem 2 i 3 masz może gdzieś to napisane ?
A: Naturalnie - taka praca dziennikarza. Jedenaście zwycięstw, pięć drugich miejsc (w tym to dzisiejsze).
G: Piękna HISTORIA skromnego zawodnika Kto by się spodziewał gdy zajerestrował się na forum snh że tyle osiągnie ten zawodnik.
A: Co odczuwasz, gdy praktycznie każdy ze stawki skanduje, abyś skusił swoją próbę ? większa motywacja czy faktycznie strach ?
G: Nie przejmuję się tym wcale czytać to i się tylko śmieje z tego , uważam że to jest dzecinne.
Skocznowie powinni skupić się na swoich jak najlepszych skokach , bo rozpraszanie Mnie nic im nie daje
A: Na liście wszech czasów zajmuje Pan drugie miejsce pod względem liczby wygranych konkursów. 
Wyprzedza Cię tylko Anders Jacobsen, który na swoim koncie ma o siedem triumfów więcej. Myślisz, że uda Ci się go „pobić'' jeszcze w tym sezonie ?
G: Niestety czuję że w tym sezonie nie dam rady, ale w przyłości chciałbym być najbardziej utytułowanym skoczkiem w historii SNH.
A: Jak Ci się podoba przebudowana Groß-Titlis ? W przeszłości wygrałeś konkurs na tamtym obiekcie. Na której lepiej Ci się skakało ?
G: Aktualna jest lepsza, lepiej czuję próg choć wcale nie trenowałem przed konkursem.
A: Wspominałeś, że nie zwracasz uwagi na okrzyki w Twą stronę, ale o tym przedsięwzięciu musiałeś słyszeć. Co myślisz o akcji #ZdetronizujmyGajka ?
G: Żenujące gimbusowskie wygłupy nastolaków. Słyszałem i czytałem te bzdury na konkursie widocznie innym się nudzi i chcą tylko zdenerować 2 człowieka, ale trafili pod zły ades.
A: Dziękuję. Moim - Państwa gościem był Gajek.
G: Dziękuję Pozdrawiam wszystkich czambużynowych Schillerów.

Kamilus500, po niedzielnych zmaganiach (zachowano oryginalną pisownię):
Anders Jacobsen: Dzień dobry - bardzo, kamilusie !
kamilus500: Dzien dobry, Anders.
A: Bardzo udany dla Ciebie tydzień w Engelbergu - czwarta i piąta lokata. Do podium brakło bardzo niewiele. Żałujesz tego ?
K: Szczerze to mam wywalone na to wszystko Big Grin Tak, bardzo żałuje utraty miejsca na podium [Obrazek: 1f61e.png]
A: Myślisz, że Twoja forma utrzyma się podczas Turnieju Czterech Skoczni ?
K: Na turnieju czterech skoczni dam z siebie wszystko i postram sie robic mniej bul niz zwykle [Obrazek: 1f600.png]
A: Jak oceniasz przebudowany obiekt Groß-Titlis ? Bardziej sprzyja Ci, niż poprzedni ? - na starym obiekcie również stałeś na podium.
K: Bardzo podobami sie zmodernizowana skocznia. Uwazam ze projektant zrobil kawal dobrej roboty.
A: Dziękuję za wywiad. Życzę powodzenia na TCS !
K: Takze dziekuje. Do zobaczenia [Obrazek: 1f609.png]

Pytamy:
1.Kto zrobił na Was największe wrażenie podczas dwóch dni zmagań w Engelbergu ?
2.Który obiekt lepiej Ci pasował: starsza Groß-Titlis czy przebudowana ? Dlaczego ?
3.Kogo chcecie wysłuchać w roli eksperta w naszym analizotwórczym wydaniu SNH News przed Vierschanzentournee ? kamilus500 - wojtekschiller3 - BOKS - Raver

EJDŻEJ
Odpowiedz
Mam nadzieje, że jeszcze zdaży się sposobność pogadać na temat skoków i nie tylko Wink

1.Kto zrobił na Was największe wrażenie podczas dwóch dni zmagań w Engelbergu?
Z pewnością Sevilla pozycja 11 oraz 14 to z pewnością wyniki powyżej jego umiejętności. Widać, że chłopak pomimo, iż ze Ski-Hax się rozwija może za tydzień powącha dziesiątki.

2.Który obiekt lepiej Ci pasował: starsza Groß-Titlis czy przebudowana ? Dlaczego ?
Cóż o jakieś przebudowie dowiedziałem się 10 minut przed konkursem, ale udało mi się w tym czasie dość efektywnie wytrenować i osiągnąć przyzwoite wyniki. Wizualnie bardzo ładna i schludna skocznia, tu należy się szacunek oraz brawa dla Andersa Jacobsena. Chcemy więcej twoich skoczni, a żadnej od Wysp Salmonelli.

3.Kogo chcecie wysłuchać w roli eksperta w naszym analizotwórczym wydaniu SNH News przed Vierschanzentournee ? kamilus500 - wojtekschiller3 - BOKS - Raver
Cóż im więcej ekspertów tym więcej opinii, a pluralizm zawsze jest lepszy i sprzyja bliższej pozycji w stosunku do prawdy Wink
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz
Odp. Tak, zrobił. A tak na serio to osoba, która zdecydowała, że w sobotę skaczemy na roomie kamilusa, nie moim, gdzie detronizacja Gajka NA PEWNO by się udała.
Odp. Nowsza, ewidentnie, bo są ładne diodki ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Odp. Raver albo kamilus.

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz
1. Z pewnością Ssijned, dziwne że taki ns był tak wysoko
2. Starsza, bo łatwiej było kopnąc piłkę
3. Ssijned
Odpowiedz
1. Na pewno nie Gejek Gajek. Myślę, że dobrze spisał się Anders, pokazał że jest mocny. Sam z siebie także jestem zadowolony, udany powrót. Wink
2. Nie miałem okazji poskakać na starszej, ale myślę że nowsza wersja wyszła znakomicie. Fajnie się skacze i rywalizacja na niej jest bardzo zacięta. Szybko także idzie się jej nauczyć, chociaż jeden błąd i sporo tracisz odległościowo.
3. Trudno mi powiedzieć, bo jestem tu krótko. Osobiście chciałbym usłyszeć BOKS'a bo jego kojarzę najwięcej. 
[Obrazek: VpUYqBr.png]
Odpowiedz
Na mnie największe wrażenie zrobił oczywiście Anders Jacobsen , który jak zawsze pokazał że jest najlepszym skoczkiem Big Grin
Nowa skocznia bardziej mi się podobała, ponieważ LEDYYYYYY
W roli eksperta chciałbym wysłuchać wojtkaschillera Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości