Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"SNH News" 17/2016 "Kuusamo"
SNH NEWS 17/2016
"KUUSAMO"

21.05
To jest ten dzień! Dzień, w którym zainaugurujemy Puchar Świata 2016! Na liście 1. serii pojawiło się 13 nicków, wielkim nieobecnym był Anders Jacobsen.
I już się zaczęło, fajerwerki wystrzeliły, kibice w komplecie, cały fiński obiekt zapełniony, mimo tak niskich temperatur. Zaczął BOKS, który frunął bardzo długo, na odległość 138 metrów, co go w ostateczności uplasowalo na 4. miejscu. Ex aequo z nim uplasował się Tramer. Przed nimi wojtekschiller3 i Raver ze świetnymi wynikami, oboje po 140 metrów. Sensacyjnie prowadzi Daroo, skoczył metr dalej niż wspomniana wcześniej dwójka. Ostatni Robek, z bulą. Słabo również Lacrox, bo dopiero na 10. pozycji.
Zaczynamy drugą serię, którą - ze względu na problemy sprzętowe - rozpoczyna BOKS. I skacze... fatalnie. Warunki mu nie sprzyjały, tylko 20 metrów, co usytuowało go w ostateczności na dalekim 12. miejscu, czyli przedostatnim. Ostatnim, który "podpisywał" wyniki, był Primoż Peterka, będący po 1. serii na 8. miejscu zawodnik, w swojej drugiej próbie skacze tylko 23 metry. Przeniesiemy się teraz do najlepszej piątki, którą otwiera Gajek, oddał dwa równe i dobre skoki. Zaraz przed nim znajduje się wojtekschiller3, więc swojej pozycji po 1. serii nie utrzymał, a był drugi. Na najniższym stopniu podium staje... Tramer, więc nic nowego. Za to nowym może być świetna pozycja ciesloka, który zajmuje drugą pozycję, brawo! Ostatnio wspominał, że też chce namieszać, i udało mu się to! Natomiast wygrywa Raver, który odpłaca się za troszkę "nieudane" lato, oby dalej mu tak szło!

22.05
Drugi dzień, drugi konkurs, wciąż w Finlandii, wciąż w Kuusamo, i wciąż skaczemy na Ruce o rozmiarze liczącym 142 metry. Wiatr, jak to w Kuusamo bywa, niesforny, ale to nic, bo organizatorom udało się przeprowadzić zawody jak należy. A te były bardzo ciekawe. Zacznijmy zatem 1. serię...
A rozpoczynają ją debiutanci w tym sezonie - zibidob, kamilus500 oraz ATG. Ten pierwszy na miarę swoich możliwości, choć zdarzało mu się lepiej - 125 metrów, i zajmuje 9. lokatę. Drugi osobnik to kamilus, który niestety swój skok "spaprał", tylko 112.5 metra. ATG, który na ostatnich 13 konkursach pojawił się bodaj tylko 3 razy, tym razem nie zawodzi. Widać, że trenował. Skacze aż 139.5 metra, co daje mu 4. lokatę! Przed nim trójka liderów - cieslok, który jest ewidentnie w formie, razem z nim w strefie lidera stoi również Primoż Peterka, a obok niego Gajek, wszyscy troje skoczyli 140 metrów! Lacrox siódmy, za nim wojtekschiller3. Wielki nieobecny to wciąż Anders, a dzisiaj dołączył do niego również BOKS.
Druga seria, rozpoczyna cieslok, który podobnie jak BOKS miał problemy sprzętowe. Mimo tego skacze świetnie, bo to tylko 4 metry krócej niż w 1. serii, lecz i tak nie starcza mu to na podium, a więc kończy na 5. pozycji, co również nie jest złym wynikiem. Sensacyjnie tuż przed nim Jabol, o tym właśnie pisaliśmy, że ten "chłopak" może zaskoczyć, i zrobił to! Na podium sensacja! Trzeciego miejsca nie ma, jest za to drugie na którym stoi ATG wraz z Gajkiem, gratulacje! Konkurs wygrywa Primoż Peterka, który wyrównał rekord Andersa Jacobsena sprzed kilku miesięcy, skoczył więc 142 metry! Brawo!

Podsumowanie eksperta
"Ruka to dość nietypowa skocznia, co odzwierciedliły wyniki. Raczej będę się trzymał, że większość skoków to po prostu zasługa tej skoczni, która niektórym może sprzyjać, niektórym wręcz trudzić. Mimo wszystko, i Raverowi, i Primożowi te zwycięstwa się należały, skakali świetnie."

Wywiady

Raver:
L - Witaj, Raver! Wczoraj wygrałeś, dzisiaj kończysz szósty. Jak ocenisz swoje występy?
R - Oceniam moje występy jako bardzo dobre. Dzisiaj po prostu stawka była trudniejsza do pokonania, nie uważam że mam spadek formy.

L - Mimo wszystko dzisiaj skakałeś troszeczkę krócej. Jest tego jakaś przyczyna?
R - Cóż, tak po prostu jest. Maszyną nie jestem. Raz skacze się dalej raz krócej. Każdy tego doświadcza.

L - Jak oceniłbyś dzisiejsze zawody?
R - Podczas dzisiejszy zawodów w czołówce stawki była bardzie emocjonująca i zacięta. Padło dzisiaj znacznie więcej dobrych odległości niż w poprzednich zawodach. Wyrównany został też rekord skoczni, wynoszący 142 metry, przez skoczka Peterkę.

L - Za tydzień skaczemy w Trondheim. Cel?
R - Moim celem na Trondheim są dwa miejsca na podium. Jestem w formie i chcę to wykorzystać i powiększyć swoją przewagę w Klasyfikacji Generalnej Pucharu Świata.

L - W takim razie tego Ci życzę. Dziękuję i do zobaczenia!
R - Dzięki za wywiad. Powodzenia.

Primoż Peterka:
L - Witaj, Primożu! Gratuluję dzisiejszego zwycięstwa, standardowe pytanie - jak się czujesz?
P - Normalnie się czuję, standardowa odpowiedź.

L - Dziś wygrałeś, ale wczoraj nie poszło Ci tak świetnie. Dlaczego?
P - Myślę że to dlatego że dawno nie skakałem na tej skoczni i pierwszy konkurs był bardziej by się ze skocznią zapoznać.

L - Wracając do dzisiejszych zawodów - jak je oceniasz?
P - Starałem się skakać swoje, i mam sukces.

L - Za tydzień zawody w Trondheim. Na jakie miejsca chcesz wskoczyć?
P - Trondheim to skocznia szybka, więc będę starał się o najdalsze skoki, choć to może być czasem trudne.

L - W takim razie życzę Ci jak najlepszego wyniku. Dziękuję i do zobaczenia!

Na marginesie
Zibidob ponownie zbanowany! Tym razem "poleciał" za udostępnianie danych osobowych jednego z użytkowników. Bardzo współczujemy, lecz sam sobie na to zapracowałeś, pamiętaj! Czekamy ze zniecierpliwieniem na Twój powrót, trzymaj się!
Anders Jacobsen wciąż poszukiwany. "Z dnia na dzień coraz bardziej się o niego martwimy" - mówili wczoraj pod skocznią przypadkowi kibice. Andersa na GG nie było od 4 dni, na forum był widziany wczoraj po północy.
Powrót na fotel moderatora marzy się wojtkowischillerowi3, który jeszcze niedawno na tym fotelu siedział, odszedł z powodów nieznanym niektórym osobom (czyt. redaktorowi SNH News). Tym razem ma wrócić silniejszy, przynajmniej takie stwierdzenie można wywnioskować po przeczytaniu jego podania. Oczywiście życzymy mu jak najlepiej. Powodzenia!

Pozdrowienia etc.
Raver - "Pozdrawiam Primoza Loserkę i wszystkim dziękuję za wspaniałą rywalizację."
Primoż Peterka - "Pozdrawiam zapałki"
Lacrox - "Pozdrawiam biedniego zibidoba, będzie dobrze!"

Pytania do czytelników
1. Jak podoba się Wam nowa rubryka "Na marginesie"?
2. Kto stanie na podium w następnym tygodniu?
Odpowiedz
1. Jest bardzo dobra, wręcz świetna!
2. Ja i Wojtek na pewno!
Odpowiedz
Super, ale mniej serio więcej żartu rób.
[Obrazek: comment_Ecid7TTzpMLsAtMfve6gnHA7wMcXmEaW.gif]
Odpowiedz
Bardzo dobra, wręcz znakomita!

2. Kto stanie na podium w następnym tygodniu?
Na pewno nie ja. Faworytami są Raver, Wojtek, ty i BOKS (jeśli się pojawi).
#ThankYouOnysz
Odpowiedz
1.Tak
2.Ja
Odpowiedz
1 Super
2 Mam nadzieje że ja jedna z moich lepszych skoczni i myślę że na podium może być jeszcze Gajek i Tramer
Odpowiedz
Cieslok002 ale ty mi słodzisz Big Grin Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: