Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,SNH News" 8/2023 - "Szwajcarski dublet oraz zapowiedź tcs"
Gary Lineker, jeden z lepszych angielskich piłkarzy swego czasu powiedział: "Piłka nożna to taka gra, w której 22 mężczyzn biega za piłką, a na końcu i tak wygrywają Niemcy" U nas można by było napisać w sumie podobnie, że: "Skoki narciarskie haxball, to taka gra, w której 20 zawodników kopie kulkę, a na końcu i tak wygrywa 229-652" Tym akcentem chciałbym państwa zaprosić na kolejne wydanie SNH News w tym roku, tym razem przeniesiemy się na Gross-Titlis Schanze, gdzie póki co niezatapialny w tym sezonie 229-652 udowodnił swój kunszt, tuż przed prestiżowym TCSem (i jeszcze bardziej prestiżowym Świątecznym Pucharem Króla  Wink ) Dzisiaj również zapowiem TCS, gdzie wraz z moimi niezawodnymi kolegami z redakcji, trochę potypujemy, trochę powiemy co było kiedyś. Nie przedłużając i tak już długiego wstępu, zapraszam do lektury!

"Jałtańska? Nie, SNHowa wielka trójca w akcji"
Konkursy w Engelbergu mają to do siebie, że profil tej skoczni umożliwia skakanie w pobliże rozmiaru skoczni tak naprawdę bez większego wysiłku, skocznia w Engelbergu jest też znana z tego, że liczba jej rekordzistów jest ogromna i wydaje się, że co sezon będzie się zwiększać, w tym momencie, aż 19 skoczków skoczyło 143,0m, co jest rekordem tej skoczni, (dokładną statystykę, kto i ile razy można zobaczyć tutaj: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=22) I w pierwszym konkursie rekordu zabraknąć oczywiście nie mogło, ale po kolei. Konkurs całkiem przyjemnie rozpoczął KraK - 138,0m, nie poradził sobie natomiast doświadczony Maciek3938, który po skoku na 113 metr, musiał się liczyć, że prawdopodobnie wypisał się z walki o punkty w tym konkursie. Wprawdzie na papierze można by opisywać i delektować się każdym skokiem, bo można powiedzieć, że prawie każdy kończył się próbą na rozmiarze skoczni, albo obok, tak naprawdę jedynie Tramer zaskoczył, ale negatywnie, gdyż skoczył 114,5m. Do zanotowania z pewnością bardzo udany skok ciesloka002 - 142,5m, który jednak również zalicza się do faworytów, także jego dobra dyspozycja nie powinna zaskakiwać. Ładnie także nightmaregamer - 141,0m, ale przejdźmy do trójki, która dzieli i rządzi w tym sezonie. Donald Trump - 142,0m, póki co drugi, ale wciąż w walce. Duma Norwegii jarek21cr - 142,5m. Do końca został jedynie 229-652, a on tak naprawdę jakby od niczego wyciągnął 143,0m z rękawa, wyrównując rekord, drugi raz w swojej karierze. W drugiej serii właściwie niewiele się zmieniło, rozpoczął NatanN - 138,0m, chwile później Robek - 139,5m, Siatko - 139,0m. Poziom równy, bardzo wysoki charakterystyczny dla tej skoczni. Świetnie skoczył tomuniu - 141,5m, jednak strata z 1 serii raczej wykluczyła go z walki o poważny wynik, podobnie Quani - 142,0m. Jak poradziła sobie ostatnia czwórka, walcząca o zwycięstwo. Pierwszy skakał Trump - 142,0m, powtórzył skok z pierwszej serii, cieslok002 - 139,5m, skok niezły, ale patrząc na dyspozycję jarka i 229-652, to raczej wykluczyło go z podium. I tak też było jarek21cr - 141,5m, egzekwo z Donaldem Trumpem, a potem 229-652 zamknął usta rywalom, pewnie tryumfując już po raz 4 w tym sezonie. 

1. 229-652|2. jarek21cr|2. Donald Trump

[Obrazek: bzXfCRX.png]

"Rekordowa niedziela"
Niedzielny konkurs zaczęliśmy z wysokiego Z, gdyż Tramer oddał prawdopodobnie jeden z najlepszych jak nie najlepszy skok w historii tej skoczni, skacząc idealne 143, będąc nie tak daleko, magicznego 143 metra i 50 centymetra, który jednak raczej nie jest osiągalny na tym obiekcie. Jednak poziom ogólnie był znacznie niższy, mniej również było zawodników, bo 14, a nie 17. Z poziomu wypadł jarek21cr, bo po skoku na 137m nie miał szans już na nic w tym konkursie i wiedział, że dużo straci. Kapitalnie natomiast kamilus500, który po próbie na 141m, o ile tracił do czołówki, to nie był aż tak daleko podium. Ponownie kapitalnie po pierwszej serii poradził sobie cieslok, choć można mieć lekkie wątpliwości, co do długości tej próby, arbiter zawodów stwierdził, że to 143m i zrównał się na 1 miejscu z Tramerem. Chwile później tyle samo skoczył Donald Trump, pokazując kosmiczny poziom czołówki tej 1 serii. Liderowi klasyfikacji generalnej pucharu świata nie udało się zrównać na pierwszym miejscu, ale nie ma mowy by powiedzieć, że skoczył słabo, bo po próbie na 142,5m w gruncie rzeczy dalej miał równe szanse w kwestii zwycięstwa. Drugą serię od próby na 115m rozpoczął NatanN, solidnie siatko, 138,5m, nieźle tomuniu, 138, ale słabo jak na umiejętności tego gracza jarek, jedynie 136m i jarek w niedzielnym konkursie musiał pogodzić z tym, że prawdopodobnie 229-652 znacząco mu ucieknie, choć przynajmniej ostudził swoje nastroje przed TCS, gdyż to nie on musi coś udowodnić. Potem kilku zawodników z rzędu osiągnęło daleką odległość 141m, ale mając stratę po pierwszej serii na próżno mogli liczyć na podium. Najbliżej z tych zawodników, był Robek, który po nocie 281,0 myślę, że zachował jakieś szanse na podium. Poważny angaż w walce o podium dał kamilus, skacząc 141,5m był bardzo wysoko, a wyprzedzenie go było nielada wyzwaniem, Wyzwaniem, któremu oczywiście sprostał 229-652, który po próbie na 141,5m, może pewny zwycięstwa nie był, jednak mimo trójki zawodników do końca, ciężko byłoby sobie wyobrazić popularnego "cyferka" poza podium. I w istocie tak było, Tramer, który po świetnej próbie w pierwszej serii mógł powalczyć o pierwsze podium od dawna, zupełnie spalił się, po nieudanej próbie na 133,5m. Podobnie jak w 1 konkursie cieslok również popsuł swoją próbę względem 1 serii, jednak przewaga dała mu w tym momencie 3 miejsce. Został jedynie Donald Trump, który jak wydawało się był jedynym graczem, który wtedy mógł pokonać lidera, jednak i on temu nie sprostał. Po skoku na 138,5m musiał pogodzić się z 4 miejscem, a 229-652 po tym konkursie mógł się cieszyć z 5 z 8 konkursów zwycięstwa w tym sezonie, w tym trzeciego z rzędu oraz z 7 podium. 

1.229-652| 2. kamilus500 | 3.cieslok002
[Obrazek: RG6Re3m.png?format=webp&quality=lossless]

XVIII edycja Turnieju Czterech Skoczni rozpocznie się 29 grudnia w oczywiście Oberstdorfie, następnie 1 i 4 stycznia poskaczemy kolejno w Ga-Pa oraz legendarnej Bergisel, a finisz nas czeka w niedzielny wieczór - 7 stycznia 2024 roku w Bischofshofen. 

Dotychczasowi zwycięzcy Turnieju Czterech Skoczni:

2015: Anders Jacobsen
2015/16: Primož Peterka
2016: Primož Peterka
2016/17: Friz
2017: Donald Trump
2017/18: Donald Trump
2018: ZanDiPL
2018/19: Anders Jacobsen
2019: Wyspy Salomona
2019/20: Raver
2020: 229-652
2020/21: 229-652
2021: Fabregas
2021/22: cLouxXx
2022: jarek21cr
2022/23: cLouxXx
2023: jarek21cr

Garść statystyk:

Najwięcej zwycięstw w jednym TCS: Friz - 2016/17: 4 zwycięstwa, Raver - 2019/20: 4 zwycięstwa.
Rekordy skoczni na obiektach TCS: Oberstdorf - cieslok002: 141,5m, Garmisch-Partenkirchen - kazam, Dembele: 145,5m, Innsbruck - Friz, koza: 137,5m, Bischofshofen - Orzech: 147,5m.
Najmniejsza różnica między zwycięzcą a 2 miejscem w TCS: 2020/21: 229-652 - Lukseh, (1.5m), 2022/23: cLouxXx - QSM, (1.5m)
Najwięcej razy na podium klasyfikacji końcowej TCS: Anders Jacobsen (5 razy)

WYWIADY
kamilus500
AJ: Drugi zawodnik niedzielnego konkursu w Engelbergu jest z nami - witaj, kamilus!
K: Witam cie Anders
AJ: Dwa świetne skoki i 17. podium w karierze. Nastawiałeś się na walkę o takie lokaty czy przypadkowo raczej to wyszło?
K: Nastawiałem się. Ostatnio duzo trenuje i staram sie dojsc jak najwyżej w klasyfikacji generalnej.
AJ: Myślisz, że jaki wynik byłby dla Ciebie satysfakcjonujący na koniec sezonu?
K: Chciałbym byc w top 5 rankingu klasyfikacji generalnej. Wysoko celuje, ale uważam ze dla chcącego nic trudnego.
AJ: W tym sezonie zacząłeś nieco później, ale chyba widzisz, co się dzieje. Dominacja 229-652, który wyprzedził Ciebie jako jedyny na Groß Titlis. Ktoś będzie w stanie go zatrzymać w nadchodzącym Turnieju Czterech Skoczni?
K: Na naszym forum jest dużo legendarnych oraz wybitnych skoczków. Natomiast nie mi jest oceniać kto bedzie w stanie zatrzymać Pana 229-652.
AJ: Zatem przejdźmy do Twoich celów. Do tej pory w Turnieju Czterech Skoczni najwyższa lokata, którą zająłeś na koniec, to trzecie miejsce. Jednak było to... siedemnaście sezonów temu. Uważasz, że jesteś w tak dobrej dyspozycji, aby nawiązać do tamtego wyniku?
K: Jak napisałem wczesniej, wysoko celuje. Wiem o tym i mam nadzieje ze mi sie uda ?
AJ: Który obiekt może okazać się najtrudniejszy dla Ciebie, a na którym skacze Ci się najlepiej?
K: W sumie to nie wiem ?
AJ: To może uchylisz nam rąbka tajemnicy i powiesz, gdzie odbywa te intensywne treningi kamilus500?
K: No jak to gdzie, na serwerze haxball ? Często tez pod okiem Andresa Jacobsena
AJ: Na koniec ,,szybka piłka". Proszę o odpowiedzi ,,tak" lub ,,nie". Wolałbym zająć wyższe miejsce w TCS niż w klasyfikacji generalnej na koniec sezonu?
K: Nie
AJ: Jarek21cr będzie najwyżej klasyfikowanym zawodnikiem Norwegii w Turnieju?
K: Nie
AJ: Obecnie mam największą motywację do skakania od początku kariery narciarskiej?
K: Tak
AJ: Kamilusie, dziękuję Ci za rozmowę! Życzę udanego występu podczas Turnieju Czterech Skoczni.
K: Dziękuję Anders i nawzajem ?

Donald Trump
AJ: Drugi zawodnik sobotniego i czwarty niedzielnego konkursu w Engelbergu - Donald Trump. Dzień dobry!
DT: Cześć wszystkim!
AJ: III period jak najbardziej udany. Trzy podia i trzecie miejsce w klasyfikacji generalnej. Zapewne powiesz, że można było więcej wykręcić, ale i tak od razu po powrocie wskoczyłeś na top. Ile procent możliwości Donalda obecnie widzimy?
DT: Sam nie wiem, ciężko to określić, nie chce się też stawiać na piedestale czy usprawiedliwiać, ale to na pewno nie ten sam poziom, co prezentowałem przed rozbratem z ligą. Myślę, że to takie 60-70% tego na co mnie stać, ale czy kiedyś jeszcze wskoczę na taki poziom i w taki rytm jak kiedyś to nie wiem, trochę czasem brakuje motywacji, trochę czuć zmęczenie skakaniem, rok był ciężki, a formę odbudować nie jest łatwo, a poziom poszedł drastycznie w górę.
AJ: Myślisz, że obecnie jarek czy 229 to mocniejsi rywale niż Friz czy cieslok wtedy?
DT: Nie, myślę, że po prostu jest szersze grono zaowdników, którzy mogą wygrywać konkursy. Friz to był mój najlepszy rywal, dzięki któremu nigdy nie zrobiłbym takiego postępu, a dzięki cieslokowi mogłem pokazać pełnie swoich możliwości rywalizując z nim o PŚ. Szanuję jarka i 229, to genialni zawodnicy, ale to inni zawodnicy niż Friz i cieslok z tamtego okresu.
AJ: Co jest teraz najtrudniejsze dla Ciebie w skokach - mentalne podejście? motywacja? dyspozycja techniczna?
DT: Kiedyś mentalne podejście i zachowanie spokoju, obecnie chyba motywacja do treningów. Pamiętam, że kiedyś przygotowywałem się do konkursów sumiennie, obecnie brakuje takiej chęci trochę by podejść tak profesjonalnie jak kiedyś, co nie znaczy, że jestem tym wszystkim znudzony i już nie mam ochoty by coś jeszcze osiągnąć.
AJ: Wygranie Turnieju Czterech Skoczni by było takim wejściem smoka. Tam, gdzie zawieszona została kariera - tam wróciłeś i zwyciężyłeś jeden z najbardziej prestiżowych turniejów. Jak oceniasz swoje szanse? Nie ma co ukrywać, że dla wielu jesteś jednym z głównych, a nawet numerem jeden do Złotego Orła.
DT: Z pewnością to by było coś, co może dało by mi kopa do jeszcze lepszego skakania, ale to miecz obusieczny i mam wrażenie, że może to być ostatni dzwonek dla mnie, by pokazać sobie, że mogę jeszcze coś osiągnąć. Nie stawiam się w roli faworyta. Mam swoje podejście i mogę wam zdradzić swój sekret, który pomógł mi wygrać ten turniej dwukrotnie. Skupiam się by oddać 8 równych skoków,  nieważne, który będziesz, musisz skupić się tylko na tym. Wiadomo, że to muszą być dalekie skoki, ale turniej wygrywa ten kto popełni jak najmniej błędów. To mój cel i nie stawiam się w roli faworyta, ale z pewnością będę chciał namieszać, mam coś do udowodnienia po Engelbergu, w którym wypuściłem wygraną z rąk.
AJ: Jednakowoż, gdy Ty wygrywałeś TCS dwa razy z rzędu, to rywale z podium też skakali bezbłędnie i osiągali całkiem dobre noty. Po prostu Ty wtedy byłeś rewelacyjny. Jak popatrzymy na zwycięzców poszczególnych edycji, to zdarzali się nawet tacy, co popełniali parę błędów i nie stanęli razu na podium. Teraz wszystkie oczy skupione są na 229. Tak samo jak Ty, wygrał TCS sezon w sezon. W ostatnim zajął trzecie miesjce... startując tylko w trzech konkursach! Teraz szykuje się zacięta walka. Kto Twoim zdaniem ma największe szanse na zatrzymanie ,,Cyferka"?
DT: Nikt. Cyferka może zatrzymać jedynie Cyferek i ewentualne błędy, a skorzystać może na tym ktoś kto popełni ich mniej od niego i będzie skakał równie daleko. Jest jeden zawodnik, który mnie intryguje i jest nim cieslok002, przypuszczam, że może być czarnym koniem tego turnieju i zaskoczyć wszystkich w tym samego 229.
AJ: Jak szlifujesz formę do zmagań? Trzeba było odświeżyć sobie skocznie? Od lat nie ulegały one większym modernizacjom.
DT: Na razie odpoczywałem przez święta. Pierwszym szlifem był Świąteczny Puchar Króla, teraz wraz z Mika Kojonkoskim i kadrą Słowenii zaczynamy przygotowania do turnieju. Przez moją przerwę ze skokami skupiłem się na treningach siłowych i tak w sumie było nawet przez święta, więc można powiedzieć, że pracowałem jedynie nad sylwetką.
AJ: Teraz ,,szybka piłka". Proszę o udzielanie krótki odpowiedzi - ,,tak" lub ,,nie". Najbardziej obawiam się skoczni szybkiej w Bischofshofen?
DT: Nie
AJ: W którejś z serii kwalifikacyjnej odpadnie więcej niż jeden zawodnik?
DT: Tak
AJ: Bardziej cieszyłoby mnie podium złożone ze słoweńskich zawodników - beze mnie - od jednego Słoweńca na ,,pudle" w mojej postaci?
DT: Tak
AJ: Jeszcze jakiś komunikat dla SNH News?
DT: Widzimy się na TCS, dajcie z siebie wszystko! Pozdrawiam i dbajcie o siebie.
AJ: Dziękuję, Donaldzie!
DT: Hvala vam

229-652
AJ: 229-652 - lider klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Dzień dobry!
229: Witam serdecznie!
AJ: Forma kapitalna. Na osiem dotychczasowych konkursów: pięć wygranych, tylko raz poza podium. Czemu zawdzięczamy tak wyborną dyspozycję ,,Cyferka"?
229: Pewność siebie! Przed sezonem wiedziałem, że to będzie lepszy sezon - i teraz widać. Skoki sprawiają mi więcej radości niż to bywało w poprzednich edycjach Pucharu Świata. Może dlatego, że ciągle dobrze skaczę hahah. Jestem strasznie zadowolony z mojej obecnej formy, a zresztą nie tylko na SNH jestem liderem Pucharu Świata. Przez jakoś 2 tygodnie byłem liderem wszędzie gdzie się da (oczywiście promocji innym ligom nie będę robił xD), co potwierdza, że obecnie jestem najlepszy.
AJ: W tym sezonie nie wygrałeś tylko na skoczniach szybkich w Lillehammer. Teraz zbliża się Turniej Czterech Skoczni, a Ty uchodzisz za zdecydowanego faworyta. Wiele osób przyznaje, że w równej walce żaden z rywali nie jest w stanie Cię ograć. Jak się na to zaoptrujesz?
229: No te osoby mają całkowitą rację. Obecnie kto by mnie mógł pokonać to Donald z 2018/19, Friz i Raver. Chociaż mi nie za bardzo zależy na Turnieju Czterech Skoczni, to postaram się go wygrać. Nie jest to łatwa impreza, strasznie wymagająca, trzeba oddać 8 dobrych i równych skoków. Ja obecnie oddałem 16 takich prób, ale wiadomo - na takiej imprezie jest inaczej. Za bardzo się napalę i koniec gry.
AJ: Twoją zaletą jest to, że na najtrudniejszej dla wielu skoczni imienia Paula Ausserleitnera idzie Ci fantastycznie - czterokrotnie tam wygrywałeś. Liczysz się z tym, że to właśnie tam będziesz mógł w końcu odskoczyć rywalom?
229: Ja powiem tak, mogę wygrać nawet 4 konkursy z rzędu. Nawet w Garmisch-Partenkirchen, a ten obiekt nie za bardzo mi ,,siedzi". Tutaj wszystko zależy ode mnie i każdy o tym wie. Fakt, Bischofshofen to moja najbardziej ulubiona skocznia z całego turnieju, no ale warto podkreślić, że speedowa. Jak nie dam kapcia, to pewnie wygram, bo kopnięcie mam jak z armaty. Liczę, że się uda po prostu.
AJ: Nie odczuwasz żadnej presji przed zawodami?
229: Presja? A po co mi to? Osiągnąłem już na prawdę dużo, jestem jednym z najbardziej doświadczonych zawodników. Obecnie potwierdzam swoją klasę i tyle.
AJ: Jak ocenisz swoich pozostałych konkurentów? Jarek bardzo dobra dyspozycja, Donald powraca na standardowe dla siebie tory - pojedyncze sygnały dają też inni reprezentanci Norwegii.
229: Są oni dla mnie obecnie średnimi konkurentami, gdzie mają czasem dobre przebłyski. Myślę, że jedynie Donald Trump mi zagrozi w tym turnieju, nikt więcej. Oby się nie skończyło tak jak 4 stycznia 2019 w Innsbrucku. Kto wie ten wie.
AJ: Myślisz, że jesteś w stanie pobić rekordową notę Turnieju - 1136.0 punktów Ravera z sezonu 2019/20?
229: Nie no bez przesady. Ta nota jest raczej nie do pobicia. Oddał on wtedy osiem fenomenalnych skoków. To jest bardzo ciężkie do wykonania.
AJ: Mówisz, że w Bischofshofen czujesz się jak małpa w klatce. A jak scharakteryzowałbyś pozostałe obiekty imprezy?
229: Reszta skoczni łatwiejszy aspekt ma ten, że nie są one speedowe. A teraz tak pojedynczo, na Oberstdorfie powinno mi pójść dobrze po paru treningach. Schattenbergschanze jest takim obiektem, że niby niewygodny, ale jak się skoczy 2 razy dobrze, to jednak wszystko okej, może być. Garmisch-Partenkirchen, jak pisałem już powyżej... Nie za bardzo lubię tę skocznię. Lekko się jej obawiam, no ale raczej nie tak, żeby dać jakąś bulę. Bergisel za to chyba najłatwiejsza skocznia w całym turnieju. Chwila treningu i już skocznia mi będzie leżeć.
AJ: Na koniec ,,krótka piłka". Proszę o zwięzłe odpowiedzi - ,,tak" lub ,,nie". W tej edycji TCS ktoś wygra go po raz trzeci w karierze?
229: Tak.
AJ: Wolałbym wygrać Turniej Czterech Skoczni niż Puchar Świata?
229: Nie.
AJ: Chciałbym trafić w parze na Donalda Trumpa lub jarka21cr?
AJ: Rekord skoczni zostanie wyrównany/pobity przynajmniej na jednym obiekcie?
AJ: Ogólnie jestem bardziej utalentowanym zawodnikiem niż Donald Trump?
AJ: 229, życzę emocjonujących zmagań w Niemczech i Austrii! Dziękuję Ci za rozmowę!
229: Dzięki i nawzajem, do usłyszenia!

PRZEWIDYWANIA TCS REDAKTORÓW SNH NEWS:
Anders Jacobsen: W tym roku Turniej Czterech Skoczni stać będzie pod znakiem zapytania - czy ktoś pokona 229-652? Lider Pucharu Świata nawiązuje dyspozycją do swoich najlepszych lat, gdy wygrywał cały cykl. Jednak TCS ma swoją specyfikę. I choć przez ostatnie laty zdarzały się sytuacje, gdy triumfował zawodnik, który popełniał błędy wyraźne, a mimo to i tak nikt nie zdołał go pokonać. Teraz jednak uważam, że zwycięzcą zostanie osoba, która nie popełni żadnego spalonego skoku konkursowego. Truizmem jest stwierdzenie, że czołowa ,,trójka" klasyfikacji generalnej ma największe szanse. Na pewno najbardziej zależeć będzie Trumpowi - wraca po przerwie, do tego dyskwalifikacja w jednych z zawodów. Raz już pokazał, że potrafi zawalczyć o komplet (trzy wygrane i jedno drugie miejsce ze znaczącą przewagą) i zdobyć Złotego Orła. Poza nimi w roli faworytów Norwegowie - cieslok i kamilus. Doświadczenie i ekstrawagancja. Warto przyjrzeć się Robkowi oraz Gajkowi - mogą namieszać. Przypuszczam, że ostateczne rozstrzygnięcie zapadnie dopiero w finałowej serii w Bischofshofen. Do triumfu w TCS typuję: Donalda Trumpa.

Donald Trump: Nie skłamie jak powiem, że faworytem do wygrania turnieju jest zdecydowanie 229-652, który wygrał ostatnie 3 konkursy z rzędu, ale jak dobrze wiemy faworyci często nie wygrywają, dlatego moim zdaniem jest tu duża szansa by Zlotego Orła zgarnął ktoś inny. Będzie to trudne bo Cyferek jest w doskonałej dyspozycji, ale nie zapominajmy o takich zawodnikach jak jarek21cr, Anders czy powracający i głodny zwycięstw Donald Trump. Kandydatów jest kilku, a do czołówki puka również cieslok002, który może okazać się czarnym koniem tego turnieju. Liczę że na podium znajdzie się ktoś nieoczywisty, może ktoś z nowej generacji skoczków jak nightmaregamer albo Quani? Cała kadra Słowenii może zapewnić fanów, że wraz z Miką Kojonkoskim ostro się szykują na owy turniej. Dochodzą nas słuchy również o powrotach do skakania doświadczonych zawodników, może to kamilus500, który wrócił w Engelbergu zaskoczy wszystkich? Z pewnością będzie to jeden z ciekawszych turniejów w historii, bo tak naprawdę faworyt jest jeden, ale stawka naciskająca na niego jest ogromna, co zapowiada równie olbrzymie emocje!

Siatko: Cóż, zgodzę się z tym co powiedział pan Trump, wszakże faworyci bardzo często na końcu nie wygrywają, natomiast w tym roku myślę, że 229-652 zdobędzie swojego upragnionego trzeciego złotego orła, ale na pewno, nie będzie to zdobyte w sposób łatwy. Myślę, że będzie zacięta rywalizacja, a 229-652 nie zdominuje TCS, tak jak dominował dotychczas Puchar Świata. Natomiast stabilność jego formy, co udowadnia fakt, że tylko raz i to minimalnie spadł z podium, pokazuje, że jest duża szansa, że nawet jak nie będzie wygrywał, to będzie na podium, albo w ścisłej czołówce, a to jest to, czego brakuje trochę innym. W końcu TCS można wygrać, wygrywając nawet 1 konkurs, lub nie wygrywając nic. Dlatego, jeżeli chodzi o mój typ na zwycięzcę, to obstawiam aktualnego lidera Pucharu Świata - 229-652. Jeżeli chodzi o resztę podium to obstawiłbym na 2 miejscu Donalda Trumpa, a na trzecim może cieslok002 lub Wall, choć od tego drugiego to zależy czy będzie chciał startować, bo umiejętności z pewnością ma. 

Podsumowanie
Czas na małe podsumowanie dzisiejszego wydania SNH News. Na pewno wnioski wysuwają się same, faworyt do wygrania do Turnieju Czterech Skoczni jest jeden, natomiast jest wielu "gniewnych" skoczków, którzy będą chcieli mu to utrudnić, choć wyróżniają się oczywiście jarek21cr i Donald Trump. W tym sezonie zapowiada się na fascynujący triumwirat w walce o najwyższe trofea tego sezonu, pytanie, kto ostatecznie przekroczy ten nasz "Rubikon" i kto triumfuje na końcu Pucharu Świata? Do odpowiedzi na to pytanie, jeszcze dużo czasu, ale na pewno zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni już do końca będzie musiał żyć ze świadomością, że wszystko jest na jego wyciągnięcie ręki. Odskakując trochę z walki o największe trofea, chciałbym również zaprosić na dzisiejszy Świąteczny Puchar Króla. To już tradycja i jak co roku z pewnością będzie wesoło i radośnie, a przy okazji będzie można zasmakować trochę rywalizacji przed TCS.

PYTANIA:
1. Kto wygra TCS?
2. Ile zwycięstw na końcu turnieju, będzie miał zwycięzca TCS?
3. Kto będzie wyżej w klasyfikacji końcowej TCS: jarek21cr czy Anders Jacobsen
4. Twoja ulubiona skocznia na TCS?

S.
Odpowiedz
1. Anders Jacobsen
2. 1
3. Anders Jacobsen
4. Garmisch-Partenkirchen
Odpowiedz
1.Stawiam na walkę pomiędzy 229-652, a jarkiem
2.Wygra 2 z 4 konkursów moim zdaniem.
3.jarek21cr