Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 15/2020 - „Tego jeszcze nie grali - inauguracja sezonu w Wiśle”
Sezon Pucharu Świata 2020/21 będzie obfitował w aż sześć pucharów: Turniej Czterech Skoczni, Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich, Zimowe Igrzyska Olimpijskie, Puchar Świata w lotach, RAW Air oraz Puchar Świata w skokach narciarskich. W pierwszym wydaniu naszej gazetki w nowym sezonie powiemy sobie, co nas czeka, a także podsumujemy pierwsze dwa konkursy w Wiśle.

KALENDARZ
W tym sezonie czekają nas łącznie:
- 31 konkursów indywidualnych (28 Pucharu Świata, 2 Igrzysk Olimpijskich, 1 Mistrzostw Świata w lotach)
- 4 konkursy drużynowe (2 Pucharu Świata - RAW Air, 1 Igrzysk Olimpijskich, 1 Mistrzostw Świata w lotach)
- co najmniej 8 serii kwalifikacyjnych (4 Turnieju Czterech Skoczni, 4 RAW Air).
Rywalizacja rozpocznie się w Wiśle, a zakończy w Planicy.
Państwa organizatorzy:
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png] - 8 konkursów* (Titisee-Neustadt, Oberstdorf, Willingen, Garmisch-Partenkirchen)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] - 6 konkursów (Oslo, Trondheim, Lillehammer, Vikersund)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Austria.svg.png] - 4 konkursy (Innsbruck, Bischofshofen, Tauplitz)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Poland.svg.png] - 4 konkursy (Wisła, Zakopane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Finland.svg.png] - 4 konkursy (Kuusamo, Lahti)
[Obrazek: 22px-Flag_of_South_Korea.svg.png] - 3 konkursy (Pjongczang)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Russia.svg.png] - 2 konkursy (Niżny Tagił)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Slovenia.svg.png] - 2 konkursy (Planica)
[Obrazek: 20px-Flag_of_Switzerland.svg.png] - 2 konkursy (Engelberg)

* - dwudniowa, czteroseryjna rywalizacja indywidualna MŚ w lotach została zaliczona jako jeden konkurs

PROGNOZA
Już po raz dwunasty zawodnicy przystąpią do rywalizacji w walce o Kryształową Kulę. Choć stawki przed sezonem jeszcze nie znamy, to na pewno wśród głównych faworytów będzie zwycięzca Letniego Grand Prix, jarek21cr, który w poprzednim sezonie zwyciężył w klasyfikacji lotów, a w Pucharze Świata zajął 3. lokatę. Prezentuje wysoki poziom od kilka lat i być może ten jeden z bardziej doświadczonych graczy będzie wiódł prym. Jak zwykle oczy będą zwrócone na pionierów skoków narciarskich - Andersa Jacobsena, ciesloka002 oraz Dembele, który mimo wcześniejszych zapowiedzi, ku chwale skoków, postanowił nie kończyć kariery (w końcu jak można by to było zrobić przed sezonem olimpijskim?). Obrońca trofeum, 229-652 prawdopodobnie odpuści walkę w Pucharze Świata, co nie zmienia faktu, że podczas wielkich imprez będzie jednym z faworytów. Na pewno ten sezon byłby ciekawą batalią rewanżu, który mógłby wziąć koza za poprzedni sezon, ale i jego występy stoją pod znakiem zapytania. Wysoką formą podczas LGP wykazał się Handballijczyk, a i poprzedni sezon Pucharu Świata był dobry w jego wykonaniu, więc można oczekiwać wiele. 

[Obrazek: logo.png]

WISŁA
Inauguracja sezonu po raz pierwszy miała miejsce w Wiśle. W pozostałych jedenastu sezonach organizatorami było Kuusamo lub Kligenthal. Do rywalizacji przystąpiła okrojona stawka. Sobotnia rywalizacja toczyła się między 9-cioma graczami. Pierwszy skok sezonu oddał cieslok002 - 129. metrów. Poza Francem, który lądował na buli, reszta stawki odnotowała dalsze próby. Liderem po I serii jarek21cr, który jako jedyny przekroczył rozmiar skoczni. W finale genialny skok oddaje Maciek3839 - 136.0 metrów dało mu znaczny awans w klasyfikacji - ostatecznie skończył konkurs na 3. miejscu. Drogą Franc poszedł cieslok002, bulą kreśląc sobie szansę na dobry wynik. Drugą odległość serii finałowej osiągnęli jarek21cr  oraz Anders Jacobsen - 133.5 metra dało im miejsca na podium. Dla jarka była to 8 wygrana w karierze, dla Jacobsena 92 podium w historii.
[Obrazek: 36jIRnC.png]
W niedzielę stawka jeszcze bardziej okrojona - tylko pięciu zawodników pojawiło się na liście startowej. Bulę zalicza Pol Llonch. Ponownie fotel lidera po pierwszej kolejce dzierżawił jarek21cr, któryo 0.5 punktu okazał się lepszy od cielsoka i o punkt od Franca. Pierw drugą bulę notuje Pol, a druga seria rozkręciła się od pięknej próby Anders Jacobsena - 135.5 metra. Tuż po nim identyczny wynik osiąga Franc, czym zapewnia sobie ,,pudło". Mimo dobrego skoku - 130 metrów, w klasyfikacji spada cieslok002. Drugi raz 134.5 metra wykręca jarek, co sprawia, że z Wisły wywozi dublet. Jednak niedzielny triumf musiał podzielił z Francem, który wywalczył tym samym piąte podium w swojej karierze. Podium uzupełnia Anders Jacobsen.
[Obrazek: qQ8fKL4.png]

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
Franc (8. i 1 miejsce)
AJ: Inauguracja sezonu 2020/21 za nami. Przed nami jeden ze zwycięzców drugiego konkursu - Franc. Witaj!
F: Witam
AJ: Sobota nie była udana w Twoim wykonaniu, ale w niedzielę już wszystko było jak trzeba. Zwłaszcza druga próba wyszła bardzo dobrze, co zaowocowało 5. wygraną w karierze. Czy może powiedzieć, że trafiłeś z formą już na początku sezonu?
F: Otwarcie powiem tak Sobota to był pierwszy konkurs przetarcie nart na nowo zapoznać sie z obiektem zobaczyć swoje pierwsze skoki ale drugi konkurs to juz poznanie obiektu i progu w 100% i to się przełożyło na moją 5 wygraną w karierze a co do mojej formy forma jest stabilna to dopiero początek sezonu wiec dopiro będe się rozkręcał z konkursu na konkurs
AJ: Trzeba przyznać, że o takową wygraną było łatwiej z tego względu, że do Wisły przyjechała bardzo okrojona stawka.
F: Owszem do Wisły wybrała się stawka zawodników którzy znali obiekt od podrzewki wiec wiedzieli jak skakać na obiekcie i ja byłem jednym z nich bo ten obiekt znam dobrze wiec wiedziałem jak tam skakać aby stanąć na podium.
AJ: Jakie są Twoje plany na ten sezon?
F: mój plan na ten sezon to skakać równo jak inni trzymać się najlepszych w pobliżu pierwszej 8 lub 5 w zależności od zawodników w konkursie no i walczyc o podium czy to w zwykłych konkursach czy ms czy imprezach które nas czekają czy to igrzyska czy tcs czy row air ale moim planem na ten sezon to powalczyć o małą kryształową kulę w mś w lotach lub powalczyć o kolejne medale na igrzyskach ale to jaki będzie plan dalszy to sezon pokaże
AJ: Za tydzień zawody w Kuusamo. Jakie masz odczucia związane z tym obiektem?
F: Z tym obiektem mam różne odczucia bo raz mi sie uda dobrze skoczyć raz nie ale mam nadzieje że złe odczucia miną w konkursie za tydzień i uda mi sie tam skakać tak jak bym chciał czyli daleko i stabilnie
AJ: Zatem nie zostaje nic innego, jak życzyć Ci powodzenia w rozpoczętym już sezonie. Dziękuję za rozmowę i gratuluję wygranej!
F: dziękuje bardzo za wywiad za gratulacje z wygranej oraz z tego miejsca pozdrawiam zarząd snh jak i redakcje snh news

,,IN PLUS"
- dobra dyspozycja jark21cr;
- wyrównana rywalizacja o miejsca na podium;
,,IN MINUS"
- bardzo niska frewkencja;
- bula we wszystkich czterech seriach;
ZAWODNIKA DNIA:
a) sobota - jarek21cr
b) niedziela - jarek21cr

KLASYFIKACJA GENERALNA PO ZAWODACH:
1.jarek21cr                                   200 pkt                    
2.Anders Jacobsen                         140 pkt       
3.Franc                                         132 pkt    

PYTANIA:
1.Czy jarek21cr będzie głównym faworytem w Kuusamo?
2.Czy frekwencja w Finlandii będzie wyższa?
3.Jaki są Twoje cele na ten sezon?
4.Który z pucharów tego sezonu jest dla Ciebie najważniejszy?

EJDŻEJ
Odpowiedz
1. po co
2. nie
3. Medal ZIO
4. .
L E G E N D A

Odpowiedz
1. tak
2. oby
3. powrot na zio, medal na mś i ustanowienie PB na lotach
4.Loty i mś
Chłop co robi