Ankieta: Który konkurs sezonu 2019/2020 był najbardziej emocjonujący?
Ankieta jest zamknięta.
Zakopane HS-140 (II konkurs)
0%
0 0%
Oslo HS-134
12.50%
1 12.50%
Vikersund HS-240 (II konkurs)
50.00%
4 50.00%
Titisee-Neustadt HS-142 (II konkurs)
0%
0 0%
Klingenthal HS-140 (II konkurs)
25.00%
2 25.00%
Lillehammer HS-140 (II konkurs)
0%
0 0%
Engelberg HS-140 (II konkurs)
0%
0 0%
Oberstdorf HS-137
12.50%
1 12.50%
Kuusamo HS-142 (II konkurs)
0%
0 0%
Razem 8 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE X SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Jubileuszowy 10. sezon Pucharu Świata zakończony! Pewnie niewielu spodziewało się, gdy pięć lat startowaliśmy, iż uda nam się osiągnąć taki wynik. Stawka co roku się zmieniała, ale poziom stale rośnie - a o to przecież chodzi. Choć zimowej aury ciężko było szukać za oknami ona, to u nas zapanowała ona na dobre, za sprawą innowacji, którą wprowadziliśmy - białe tło mapy imitujące śnieg. Choć z początku mogło to nieco rozpraszać, to po sezonie może śmiało stwierdzić, że to był bardzo dobry pomysł. Można dostrzec, że sezon 2019/2020 był w schemacie bardzo podobny to poprzedniego - tzw. ,,one man show". Jest za tym, o czym pisać. Puchar Świata w skokach i Puchar Świata w lotach, Turniej Czterech Skoczni, Mistrzostwa Świata w lotach - działo się! Zapraszamy na podsumowanie minionego sezonu.
Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Klingenthal:  
Podium: 1.KraK, 2.Primož Peterka, 3.sebek006. Najdłuższy skok: mister11 - 147.0 m. Liczba zawodników: 17. ZAWODNIK DNIA: KraK  
Podium: 1.GetVacced, 2.229-652, 3.KraK. Najdłuższy skok: GetVacced - 147.0 m. Liczba zawodników: 22.  ZAWODNIK DNIA: GetVacced 
2.Kuusamo:  
Podium: 1.ŁadowarkaP, 2.sebek006, 3.KraK. Najdłuższy skok: ŁadowarkaP - 143.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: Fenix600
Podium: 1.Dembele, cieslok002, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: ZUTWLC - 143.0 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA: ZUTWLC 
3.Lillehammer:  
Podium: 1.sebek006, 2.ZanDiPL, ZUTWLC. Najdłuższy skok: sebek006 - 142.0 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA: ZUTWLC  
Podium: 1.Raver, 2.ŁadowarkaP, 3.mister11. Najdłuższy skok: 229-652 - 142.0 m. Liczba zawodników: 20.  ZAWODNIK DNIA: Raver
4.Niżny Tagił:  
Podium: 1.Raver, 2.jarek21cr, 3.Quani. Najdłuższy skok: Raver - 136.0 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA:   Quani
Podium: 1.cieslok002, 2.Many, 3.sebek006, Dembele. Najdłuższy skok: 229-652 - 136.0 m. Liczba zawodników: 25. ZAWODNIK DNIA: Many
5.Engelberg: 
Podium: 1.229-652, 2.mister11, 3.Raver. Najdłuższy skok: Raver - 143.0 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA: Bartosz Kapustka
Podium: 1.Anders Jacobsen, KraK, 3.Raver, GetVacced, olek20050. Najdłuższy skok: KraK - 143.0 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: olek20050
6.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen: 
Podium: 1.Raver, 2.olek20050, 3.Wyspy Salomona. Najdłuższy skok: Liczba zawodników: 26. ZAWODNIK DNIA:  olek20050
Podium: 1.Raver, 2.Macike3839, 3.KraK. Najdłuższy skok: Raver - 144.5 m. Liczba zawodników: 24. ZAWODNIK DNIA: Raver
7.Innsbruck & Bischofsohfen:  
Podium: 1.Raver, 2.jarek21cr, 3.chudygosc. Najdłuższy skok: Raver, sebek006 - 137.0 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA: chudygosc
Podium: 1.Raver, 2.Quani, 3.KraK. Najdłuższy skok: Raver, Quani - 146.5 m. Liczba zawodników: 24. ZAWODNIK DNIA: Raver
8.Willingen:  
Podium: 1.seplox, 2.Raver, 3.229-652. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, seplox - 148.0 m. Liczba zawodników: 23.  ZAWODNIK DNIA: seplox 
Podium: 1.Raver, 2.Wyspy Salomona, 3.229-652. Najdłuższy skok: Wyspy Salomona - 150.0 m. Liczba zawodników: 20.  ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball 
9.Zakopane:  
Podium: 1.KraK, 2.Raver, 3.mister11. Najdłuższy skok: seplox, JeronimXD - 140.0 m. Liczba zawodników: 22. ZAWODNIK DNIA:  KraK
Podium: 1.Raver, Lukseh, 3.229-652. Najdłuższy skok: Lukseh, 229-652 - 142.0 m. Liczba zawodników: 24.  ZAWODNIK DNIA: Lukseh
10.Sapporo:  
Podium: 1.Raver, 229-652, 3.KraK. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, KraK - 141.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: ZanDiPL  
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.Lukseh. Najdłuższy skok: Lukseh, jarek21cr - 140.5 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA:  Dembele
11.Tauplitz (MŚwL):  
Podium: 1.Wyspy Salomona, 2.229-652, Maciek3839. Najdłuższy skok: Kosmos, Dembele, Miki123456810, Maciek3839 - 234.5 m. Liczba zawodników: 24. ZAWODNIK DNIA: Kosmos
Podium: 1.Polska, 2.Estonia, 3.Japonia. Najdłuższy skok: Raver, Dembele - 234.5 m. Liczba zawodników: 23.  ZAWODNIK DNIA:  Raver
12.Oslo & Trondheim:  
Podium: 1.Lukseh, 2.seplox, Raver. Najdłuższy skok: Lukseh, Raver, ŁadowarkaP, GetVacced, KraK, Miki123456810 - 136.5 m. Liczba zawodników: 19. ZAWODNIK DNIA: Lukseh 
Podium: 1.KraK, 2.Raver, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: ŁadowarkaP, Krak - 145.0 m. Liczba zawodników: 19.  ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball 
13.Vikersund (loty):  
Podium: 1.no name, 2.ZanDiPL, 3.ŁadowarkaP. Najdłuższy skok: Maciek3839, no name - 243.5 m. Liczba zawodników: 18. ZAWODNIK DNIA: no name  
Podium: 1.Wyspy Salomona, 2.mister11, 3.Miki213456810. Najdłuższy skok: Wyspy Salomona - 245.5 m. Liczba zawodników: 20.  ZAWODNIK DNIA: Wyspy Salomona
14.Lahti & Kuopio:  
Podium: 1.mister11, 2.Miki123456810, 3.sebek006. Najdłuższy skok: Miki123456810, KraK - 133.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Miki123456810
Podium: 1.jarek21cr, 2.KraK, 3.ŁadowarkaP. Najdłuższy skok: mister11 - 131.0 m. Liczba zawodników: 19.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
15.Ałmaty:  
Podium: 1.Wyspy Salomona, 2.KraK, 3.seplox, ZanDiPL. Najdłuższy skok: Wyspy Salomona - 143.0 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Wyspy Salomona  
Podium: 1.Maciek3839, 2.Miki123456810, cieslok002. Najdłuższy skok: 229-652, Miki123456810 - 142.0 m. Liczba zawodników: 15.  ZAWODNIK DNIA: Maciek3839 
16.Titisee-Neustadt:  
Podium: 1.Raver, 2.mister11, 3.KraK. Najdłuższy skok: Dembele, mister11 - 142.0 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: mister11  
Podium: 1.Raver, 2.KraK, 3.seplox. Najdłuższy skok: Raver, mister11 - 142.5 m. Liczba zawodników: 16. ZAWODNIK DNIA: Raver 
17.Wisła:  
Podium: 1.mati, 2.Żelson, KraK. Najdłuższy skok: Żelson, mati - 136.0 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Żelson
Podium: 1.KraK, 2.Quani, 3.Raver. Najdłuższy skok: Żelson - 136.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: Quani 
18.Planica (loty):  
Podium: 1.Dembele, 2.Raver, 3.Lukseh. Najdłuższy skok: Dembele - 243.0 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: Dembele  
Podium: 1.ŁadowarkaP, 2.mister11, 3.Miki123456810. Najdłuższy skok: ŁadowarkaP, 229-652 - 242.5 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: ŁadowarkaP

Początek sezonu dał sygnał: idzie nowe! Przez pierwsze konkursy najlepiej prezentowali się sebek006 oraz KraK. Przez pierwsze pięć konkursów, temu pierwszemu udało się czterokrotnie stanąć na pucharowym podium. Momentem przełomowym w sezonie okazał się być drugi konkurs w Lillehammer. Wtedy do do rywalizacji po kilku sezonach powrócił Raver. Od razu wygrywając zawody. Trzynaście podiów w czternastu kolejnych konkursach, w tym jedenaście z rzędu! Dyspozycję Ravera można było równać jedynie z tymi Friza i Donalda Trumpa za najlepszych lat. Raver w cuglach sięgnął po triumf w Turnieju Czterech Skoczni, wygrywając wszystkie konkursy i bijąc rekord noty w całym turnieju. Od wyrównania rekordu liczby podiów z rzędu powstrzymał... się sam - odpuszczając niektóre kolejne starty. Do austriackiego Tauplitz jechał jako murowany kandydat do medalu. Los jednak bywa przewrotny i ówczesnego reprezentanta Estonii też dopadł pech. Bula w pierwszej serii zaprzepaściła szansę na wszystko. Na Kulm brylował wówczas Wyspy Salomona, który sięgnął po drugi tytuł Mistrza Świata w lotach narciarskich w karierze. Srebrnym medalem podzielili się 229-652 i Maciek3839, dla którego było to najważniejsze osiągniecie w dotychczasowej karierze. Drużynowo najlepiej wypadli Polacy, a podium uzupełnili Estończycy i Japończycy. Faworyzowani Chińczycy poza podium, tak jak i obrońcy trofeum Norwegowie, poza strefą medalową. Po mistrzostwach rywalizacja rozgrywała się w Skandynawii. Po dwóch drugich miejscach, lider ,,generalki" postanowił odpocząć. Stratę stopniowo odrabiał KraK i to on wydawał się jedynym, który może jeszcze Raverowi ,,wykraść" Kryształową Kulę. Pozostała stawka miało jedną ujmę - brak powtarzalności. Rezon zupełnie zagubił Cyferek, który na Półwyspie Skandynawskim nie był wyżej niż 9-ty. Prezentujący wysoką formę z początku sezonu sebek006 został zbanowany do końca rozgrywek. Widoczny postęp można było zauważyć u Mikiego123456810, jednak w jego wypadku rywalizacja toczyła się o znacznie niższe cele, niż triumf w Pucharze Świata. Na ostatniej prostej mogliśmy oglądać zalążek walki pomiędzy Raverem a KraKiem. Obaj pokazali, że to oni w tym sezonie byli zdecydowanie lepsi od pozostałej części zawodników. Od kazachskiego Ałmatego KraK pięć razy stawał na podium, ciągle plasując się w ,,siódemce". Raver wystąpił tylko w czterech konkursach i oczywiście we wszystkich stał na podium, gdzie w całym sezonie uzbierał ich aż 19-cie, co jest najlepszym wynikiem w historii - do tej pory rekord dzierżawił Anders Jacobsen z 18-toma podiami z 2015. Już pierwszego dnia lotów w Planicy Raver zapewnił sobie triumf w klasyfikacji generalnej. Ciekawa za to była walka o Małą Kryształową Kulę, gdzie zawodnicy ostro się tasowali. Mimo sobotniego triumfu, trofeum nie udało się obronić Dembele, którego na finiszu wyprzedził ŁadowarkaP. Za wspomnianą dwójką uplasował się mister11.
W głosowaniu na konkurs sezonu użytkownicy wybrali drugi dzień zmagań na Vikersundbakken. 

WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.Raver
2.KraK
3.ŁadowarkaP
[Obrazek: cqwrDPU.png?1]
--------------------------------------------------------------------------
II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.ŁadowarkaP

2.Dembele
3.mister11
[Obrazek: kF7WWop.png]
-----------------------------------------------------------------------
III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:
1.Raver
2.Maciek3839
3.ŁadowarkaP
[Obrazek: bIFn3e6.png]
-------------------------------------------------------------------------------------
IV.MISTRZOSTWA ŚWIATA W LOTACH NARCIARSKICH:
1.Wyspy Salomona
2.229-652, Maciek3839
[Obrazek: 04NiQbs.png]
-----------------------------------------------------------------------------------------
1.Polska
2.Estonia
3.Japonia
[Obrazek: o0RfF7N.png]

Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
Raver - 19 razy (rekord)
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ:  Raver - 11 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: Raver - 4 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 Raver - 11 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: Miki123456810 - 4 razy (dwa drugie i dwa trzecie miejsca)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 6.5 pkt - Raver nad jarkiem21cr, Niżny Tagił
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - ŁadowarkaP nad sebkiem006, Kuusamo; KraK nad Raverem, Zakopane; mister11 nad Mikim123456810, Lahti
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: KraK (3 konkursy), sebek006 (9), Raver (23)
- Na podium stało łącznie: 26 zawodników
- Udział wzięło: 58 zawodników
- Punktowało: 47 zawodników
- Najwięcej startów: 229-652, ŁadowarkaP - 34 na 34 możliwe

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: Raver
2.ODKRYCIE SEZONU: KraK
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: Anders Jacobsen
4.KAPITAN SEZONU: 229-652 - Polska
5.SKOK SEZONU: 229-652- 8707.0 m
6.MVP MŚwL: Wyspy Salomona

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
Raver (zwycięzca Pucharu Świata, zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, srebrny medalista Mistrzostw Świata w lotach w drużynie)
AJ: Zwycięzca Pucharu Świata 2019/2020 - Raver. Gratulacje!
R: Dziękuję. Długo czekałem na ten suckes. To trofeum sprawia, że sportowiec jest najbardziej spełniony. KK -efekt dobrej formy przez cały sezon
AJ: W Twoim wypadku, nawet idealnej formy. Przez cały sezon nie dopadł Cię nawet najmniejszy kryzys. Co odegrało najważniejszą rolę w tym wyniku?
R: Myślę, że sukcesywne  skupianie się na swoim zadaniu. Odpuściłem też kilka konkursów aby naładować akumulatory, ale myślę że nawet skacząc ciągle utrzymywałbym wysoki poziom.
AJ: Zaowocowało to pobiciem rekordu Anders Jacobsena w ilości podiów w sezonie - udało Ci się to 19 razy. Patrząc jakie tuzy próbowały, a jednak minimalnie brakowało im - Donald Trump, Friz, to wielkie osiągnięcie. Myślisz, że komuś uda się w przyszłości pobić ten wynik?
R: Myślę, że będzie ciężko. Ale kto wie, czas pokaże. Może znajdzie się kolejny dominator.
AJ: Wróciłeś do rywalizacji pierwszy raz od sezonu 2017. Od razu chciałeś pokazać wszystkim, że jesteś skoczkiem klasowy? Czy dopiero z czasem przyszła myśl, że ten sezon będzie Twoim życiowym?
R: Myślę, że dopiero z czasem. Początek był świetny, ale nie byłem w stanie przewidzieć jak to się dalej potoczy.
AJ: W całym sezonie zgarnąłeś trzy trofea - Kryształową Kulę, Złotego Orła i srebrny medal Mistrzostw Świata w lotach. W Twojej przebogatej karierze brakuje jeszcze tylko mistrzostwa olimpijskiego. Będziesz dążył do zdobycia wszystkich skalpów?
R: Myślę, że będę walczył o to by mieć jak najwięcej trofeów.
AJ: Który konkurs tego sezonu był dla Ciebie szczególny? Który będziesz najmilej wspominać?
R: Nie jestem pewny. Ale myślę, że m.in. Bischofshofen kiedy poprzeczka w drugiej serii do wygrania była umieszczona na prawdę wysoko. Ale jednak udało mi się wytrzymać i pobić rekordy dot. TCS. Ważny był też ten w  Lillehammer, który mi pokazał, że wciąż mogę być w czołówce.
AJ: Pod koniec sezonu odpuściłeś kilka zawodów, KraK przez to nadrobił w generalce. Co by było, gdyby te nieobecności zaważyły na utracie 1. miejsca?
R: Ciężko mi teraz o tym myśleć. Nie ma już co gdybać. Cieszę się z tego co mam teraz.
AJ: Jakie masz teraz plany? W przyszłości start w LGP?
R: Nad startem w LGP się zastanowię. Jeszcze nie wiem czy się na niego zdecyduję.
AJ: Domyślam się, że Twoi rywale ze skoczni doradzaliby Ci urlop (z wiadomych względów). Raverze, dziękujemy Ci za sezon pełen emocji. Możesz być mentorem dla młodych zawodników. Wszystkiego najlepszego!
R: Dziękuje i wzajemnie!

ŁadowarkaP (zwycięzca Pucharu Świata w lotach narciarskich)
AJ: Ładowarko, gratuluję zdobycia Małej Kryształowej Kuli za Puchar Świata w lotach.
Ł: Dzięki, i witam serdecznie.
AJ: Pewnie miło będzie dorzucić to trofeum do gabloty, zwłaszcza, że niewiele na to wskazywało. Chociażby po zawodach na Vikersundbakken.
Ł: Jasne, w tym sezonie to jedyna rzecz którą zdobyłem, i prędzej stawiałem na to, że ZanDi wygra Małą Krzyształową Kulę, a nie ja.
AJ: W Planicy jednak rywale psuli - wspomniany ZanDi lądował na buli, Dembele też drugiego dnia nie błysnął. Ty zdobyłeś najwięcej punktów ze wszystkich w obu konkursach. Gdzie Ci się lepiej skakało w Norwegii czy w Słowenii?
Ł: Szczerze to na obu skoczniach nie czułem się dobrze, a pomimo mojej sympatii do Vikersundbakken, to na treningach dalej latałem na Letalnicy.
AJ: W tym sezonie udało Ci się wziąć udział w wszystkich konkursach. Ciężko było?
Ł: Gdy byłem w domu i miałem czas to starałem się startować, a wieczorami zazwyczaj zawsze mam czas. Wyjątkiem były ferie zimowe, gdy w ostatniej chwili naładowałem laptopa i przyszedłem :d. Początek sezonu był dobry, i szczerze spodziewałem się na więcej, ale ponownie w środku sezonu mi nie szło. Od Vikersund szło mi trochę lepiej i nawet awansowałem w generalce, ale myślałem że uda się w tym sezonie zdobyć trochę wiecej, np. stanąć na podium w KG.
AJ: Fakt, że te starty były bardzo różne. Popatrzmy tylko na stosunek miejsc w czołowej ,,10-tce" do tych, gdzie byłeś dalej, a nawet nie kwalifikowałeś się do serii finałowej - 21:13. Nie wygląda to zbyt dobrze. Toteż szósta lokata jest chyba adekwatna. Co było przyczyną takich wahań formy?
Ł: Często po prostu psułem jeden skok, i albo wyrzucał mnie on z drugiej serii, albo powodował ogromny spadek po I serii. Niektóre skocznie mi po prostu nie pasowały, np. taki Niżny Tagił.
AJ: Jakie wnioski zatem po zakończonym sezonie?
Ł: Skakać lepiej i więcej wygrywać Wink
AJ: Tego Ci właśnie życzę. Na koniec zapytam Cię jeszcze o Ravera. W tym sezonie był w genialnej dyspozycji i zasłużenie sięgnął po Kryształową Kulę. Czego mógłbyś się od niego nauczyć?
Ł: Lepszej psychiki, no i oczywiście lepszych skoków Big Grin
AJ: Ładowarko, gratuluję triumfu w Pucharze Świata w lotach! Dziękuję za ten sezon i rozmowę! Do zobaczenia!
Ł: Dzieki, i cześć.
[Obrazek: MTj79nz.png]
[Obrazek: SeVM9kT.png]
Można powiedzieć, że narciarska dekada za nami. Spędzić tyle czasu w takim środowisku to nie lada wyczyn. Choć ten sezon dobiegł już końca, to mamy gorącą nadzieję, że będziecie go dobrze wspominać. Razem postarajmy się otworzyć nową dekadę skoków haxball. Najważniejsza jest motywacja, a nic tak nie motywuje, jak chęć rywalizacji z dobrymi kolegami. Warto pamiętać: skoki mają nam dawać radość, a nie przysparzać nerwów. Dlatego też róbmy wszystko, aby wyeliminować niesnaski i wszystko spędzać w przyjacielskiej atmosferze. Nie jest to łatwe, ale jest dobra rada, która w tym pomoże - ,,Wymagajcie od siebie, nawet, jeżeli inni od Was nie wymagają" - nie starajmy się zatem szukać błędów u innych, a pierw znajdźmy je u siebie i wyeliminujmy. Za sezon 2019/2020 dziękujemy wszystkim uczestnikom! Gratulujemy zwycięzcom, a tym, którym się nie powiodło - życzymy powodzenia w kolejnych zmaganiach, jak nie Pucharu Świata, to może w letnim cyklu Grand Prix, który oczywiście nas niedługo czeka. 
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz
Może nie udało się w top 10 KG PŚ się znależć ale to był i tak mój najlepszy sezon w karierze SNH. Drugi sezon a tu tak:
Drugie miejsce w TCS
Srebrny i Brązowy medal MŚWL
Pierwsze zwycięstwo w SNH w moim 50 występie
Obym miał więcej takich sezonów Big Grin
Nie warto się poddawać gdy dążysz do celu i marzeń!
Odpowiedz
WYKONANE CELE PŚ 2019/20
Medal MŚwL
NIEWYKONANE CELE PŚ 2019/20
Zwycięstwo TCS

CELE PŚ 2020
Zwycięstwo TCS, co najmniej jeden medal na MŚ w Lahti, TOP 5 PŚ, TOP 3 PŚwL.
L E G E N D A

Odpowiedz
no dla mnie Wili najlepsze bo win

a zrobie tak jak 229
CELE WYKONANE:
WYGRAĆ KONKURS (OSTATNI WYGRANY W 2017/18)
NIEWYKONANE
WSZYSTKO
Angry

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości