Ankieta: Kto okazał się najbardziej wartościowym zawodnikiem MŚ w Falun (MVP)?
Ankieta jest zamknięta.
ZanDiPL
57.14%
8 57.14%
seplox
28.57%
4 28.57%
cieslok002
14.29%
2 14.29%
Razem 14 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podsumowanie Mistrzostw Świata w Falun
Piąte Mistrzostwa Świata w skokach narciarskich za nami! Trzydniowe zmagania w Falun na kompleksie Lugnet przyniosły sporo sensacyjnych rozstrzygnięć. Jak się okazało, to nie faworyci grali główne role. Emocji było co nie miara, więc na pewno zapamiętamy ten turniej na długo. Pora na spokojnie przysiąść i przeanalizować wydarzenia imprezy sezonu. Zapraszamy na podsumowanie Mistrzostw Świata w Falun! Tradycyjny schemat, tradycyjnie: miłej lektury!

KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI NORMALNEJ: 
RELACJA: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1511
PODIUM:  1.seplox                    101.5 m  101.5 m  203.0
                 2.ZanDiPL                 100.5 m  102.0 m  202.5
                 3.229-652                 101.0 m  101.0 m  202.0
                 3.Dembele                102.0 m  100.0 m  202.0
                 3.Friz                       101.0 m  101.0 m  202.0
ZAWODNIK DNIA: seplox - Mistrzowi Świata musiało przypaść to miano. Nikt nie spodziewał się, że ten zawodnik jest w stanie sięgnąć po medal, a co dopiero zdobyć mistrzostwo. Dwa skoki na 101.5 m sprawiły, że mógł cieszyć się z życiowego sukcesu.
NAJDŁUŻSZY SKOK: ZanDiPL, Dembele - 102.0 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: Choć ciężko wskazać osobę, która ewidentnie zawiodła, to trzeba przyznać, że brak awansu do serii finałowej Andersa Jacobsena, był zaskoczeniem dla wielu. Bula i ostatnie miejsce w konkursie dla zawodnika tego pokroju nie powinny się zdarzać, zwłaszcza na takich turniejach. 
[Obrazek: KtAGGlk.png?1]
WYWIADY:
AJ: Mistrz Świata w skokach narciarskich - seplox. Brzmi świetnie prawda?
S: prawda brzmi świetnie
AJ: Jak się czujesz po takich zawodach?
S: nie wierzę w to co się stało że w ogóle zdobyłem złoty medal choć presja była duża
AJ: Śmiało można powiedzieć, że jesteś najbardziej sensacyjnym mistrzem świata w historii. Gdy po I serii zajmowałeś drugą pozycję, przechodziły Ci przez myśl wizje, że możesz zaraz zostać triumfatorem tej imprezy?
S: na pewno jestem największa sensacją MŚ ale po 1 serii myślałem ze w 2 serii zepsuje choć oczywiście miałem myśl ze mogę zdobyć złoty medal i się udało
AJ: Z czego wynikała tak dobra postawa w piątkowy wieczór?
S: dużo trenowałem przed zawodami codziennie tak 15 skoków oddawałem
AJ: Pokonałeś takich faworytów jak Friz, Dembele czy 229-652. Jak teraz będzie się spoglądało na seploxa? Nowa postać w czołówce czy jednak bohater jednego spektaklu?
S: myślę ze Nowa postać w czołówce chociaż już kiedyś osiągałem jakieś sukcesy ale teraz powróciłęm
AJ: Będzie szansa na wywalczenie kolejnych medali na tej imprezie?
S: jeśli wytrzymam presję to jak najbardziej mogę zdobyć kolejny medal tak samo w drużynie
AJ: Presja teraz będzie większa czy przeciwnie - już nic nie trzeba udowadniać?
S: Presja dalej będzie duża choć już trochę mniejsza bo już zdobyłem medal
AJ: Seploxie, gratuluję zdobycia złotego medalu Mistrzostw Świata w Falun! Dziękuję Ci za chęć rozmowy i życzę kolejnych udanych konkursów!
S: Również Dziękuję

KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI DUŻEJ:
RELACJA: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1512
PODIUM:  1.cieslok002            136.5 m  135.0 m  271.5
                 2.Maciej Kot            134.0 m  134.0 m  268.0
                 3.ZanDiPL               130.5 m  136.5 m  267.0
ZAWODNIK DNIA: ZanDiPL - choć do złota brakło mu 4.5 punktu, to skok w finale był wręcz mistrzowski. 136.5 metra - rekord skoczni i awans z 10-tej pozycji.
NAJDŁUŻSZY SKOK: ZanDiPL - 136.5 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: Często to miano przypada faworytom, którzy znaleźli się poza podium. Tym razem nie popisał się Dembele, który skakał przyzwoicie, ale zajęcie dziewiątego miejsca dla tego zawodnika na pewno nie jest satysfakcjonujące. 
[Obrazek: qn1gKE8.png?1]
WYWIADY:
AJ: Cieslok - nowy mistrz świata! Gratulacje!
C: A dziękuję bardzo
AJ: O zawodach na skoczni normalnej chyba nie mamy, co mówić - przeciętne wyniki. Dzisiaj byłeś zdecydowanie najlepszy. Wygrałeś o 3.0 punkty, co jest dosyć wyraźną różnicą, choć nie rekordową. Była presja, gdy stanąłeś jako ostatni na belce w finale?
C: Zgadza się zawody na małych skoczniach jak od dawna wiadomo to nie moja bajka. Na dużej mogłem że tak powiem swobodnie odlecieć , jednak pamiętam moment gdy przed moim skokiem Maciej Kot powiedział : ,, cieslok na luzie to skoczy " gdy to przeczytałem natychmiast zacząłem odczuwać pewną presję czego sam po sobie się nie spodziewałem . Widziałem , że kolejni skoczkowie , którzy byli w czołówce konkursu skakali po prostu słabe skoki bałem się właśnie tego , że to ja mogę być następny dlatego po starcie w ciągu 2-3 sekund poleciałem do góry i jak najszybciej zleciałem aby mieć już to za sobą , na szczęście skok wyszedł z tych wybitnych i nie pozostało mi nic jak cieszyć się ze złota w moich debiutanckich MŚ w skokach narciarskich
AJ: Liczyłeś na większe postawienie się rywali?
C: Szczerzę myślałem na to że tacy skoczkowie jak dembele dino czy ladowarka powalczą w tym konkursie , jednak no niestety to nie był ich dzień , również niespodziewany był dla mnie brak friz
AJ: Na skoczni normalnej Friz nie dał rady pokonać seploxa. Myślisz, że na Frizie była zbyt duża presja?
C: Myślę że nie friz jako bardzo doświadczony nie tylko skoczek , ale również haxballowy gracz według mnie na tym poziomie już jej nie odczuwa . Friz jednak nie był w stanie pokonać seploxa gdyż ten w 1 serii skoczył jak się najlepiej tylko da , a w drugiej już pozamiatał . Ciężko było oddać 2 lepsze skoki niż seplox i nawet wielki friz miał z tym problem
AJ: Teraz pora na zawody drużynowe. Finowie przed mistrzostwami byli stawiani na głównych faworytów. Teraz, gdy mają mistrza świata są jeszcze bardziej zmotywowani? 229 wspomniał, że liczy się tylko wygrana.
C: Najważniejsze to oddać dobre skoki drużynowka , wiadomo 8 skoków każdy ma swoje szanse , ale dla nas cel minimum top2
AJ: Kogo upatrujesz jako najgroźniejszych rywali?
C: Oczywiście Chińczyków , którzy tworzą solidną ekipę , lecz liczę na to że ich brak ciągłego skakanie w PŚ spowoduje ich gorsze skoki
AJ: Oby to była sprawiedliwa i uczciwa walka. Cieslok002 - mistrz świata z dużej skoczni Lugnet w Falun! Dziękuję i winszuję!
C: dzięki i powodzenia

AJ: Maciej Kot - srebrny medalista Mistrzostw Świata ze skoczni dużej! Gratulacje!
MK: Dziękuje bardzo, Witam
AJ: Życiowy sukces. Już byłeś kiedyś srebrnym medalistą Mistrzostw Świata, ale w lotach. Teraz udało się to na skoczni dużej. Jak się z tym czujesz?
MK: Trochę jestem zaskoczony, że rywale (poza cieslokiem) nie popisali się wspaniałą formą, ale oczywiście też zadowolony jestem, że w końcu wpadł jakiś medal indywidualny mś
AJ: Właśnie! Sam zauważyłeś, że duży w tym udział rywali. Myślisz, że to jest przyczyną presji? Czy jakiś inny czynnik miał na to wpływ.
MK: Myślę że za bardzo chcieli, widząc dużą szansę na medal za bardzo zaryzykowali, presja też ma w tym swój udział.
AJ: Kiedy poczułeś, że możesz awansować na podium, będą liderem w serii finałowej?
MK: Po swoim skoku myślałem, że przegram, lecz gdy zostały 4 skoki do końca poczułem że może jednak się udać, no i się udało.
AJ: Również ZanDi genialną próbą na rekord skoczni wykonał świetny atak z 10-tej na 3. lokatę, a seploxowi brakło tylko jednego metra do drugiego medalu imprezy. Co się stało z faworytami? Friz zrezygnował ze startu, 229 - 6-ty, a Dembele - 9-ty.
MK: Może tak jak mówiłem za bardzo chcieli, ZanDi popełnił błąd, ale w drugiej serii skoczył na luzie, miał trochę szczęścia i zdobył medal.
AJ: Myślisz, że ten wynik będzie przełomowy w Twojej karierze? Zacznie się walka z czołówką w Pucharze Świata?
MK: Szczerze mówiąc to nie bardzo mam ochotę na walkę w PŚ, ale do listopada może zmienie zdanie.
AJ: Być może przyjdzie na to czas. Macieju, dziękuję Ci za wywiad i gratuluję wicemistrzostwa świata!
MK: Dzięki, pozdrawiam

AJ: Witaj, ZanDi - dwukrotny medalisto Mistrzostw Świata w Falun!
Z: Dzień dobry, a raczej dobry wieczór
AJ: Dwa medale dla Ciebie - zaskoczenie? Można rzec, że nie do końca. Chociaż w tym sezonie Twoja forma, delikatnie mówiąc, jest przeciętna, to jednak jesteś triumfatorem Pucharu Świata sprzed dwóch lat. Powiedz, liczyłeś na triumf w Falun?
Z: Na pewno nie w takim stopniu. Myślę, że dużą rolę odegrała głowa, bo podczas konkursu na skoczni dużej rywale palili się po kolei, a ja awansowałem aż o 9 pozycji.
AJ: To prawda. Wykonałeś świetną pracę w drugich seriach. Zarówno wczoraj, jak i dzisiaj. Finałowe skoki były rekordowe. Chciałeś zaryzykować czy po prostu tak wyszło, że aż idealnie?
Z: Zdecydowanie chciałem zaryzykować, stwierdziłem, że nie mam nic do stracenia.
AJ: Który medal bardziej Cię cieszy? Na skoczni normalnej jednak miałeś większe szanse po pierwszej turze. Po pierwszej serii na obiekcie dużym raczej byłeś na straconej pozycji...
Z: Myśle, że oba smakują tak samo. Fajnie wrócić do czołówki nie zmieniając znacząco swojej formy poprzez ciągłe treningi.
AJ: Myślisz, że na Twoje medale w dużej mierze złożyła się słabsza forma rywali? Zwłaszcza dzisiaj nie było widać kogoś, kto ma siłę, aby wygrać. Cieslok mimo zwycięstwa, też był do pokonania.
Z: Tak, ale skoro rywale są słabsi i nie wykorzystują swoich szans, to chyba samemu warto tę szanse wykorzystać. Poziom obu konkursów nie był za wysoko, ale wielkim czynnikiem, który wpłynął na taki rozwój sytuacji jest pewnie stres związany z MŚ.
AJ: Można wyjść za założenia, że skacząc piach przez większą część sezonu - jak miało to miejscu u Ciebie - motywacja zawodnika staje się lekko obniżona, ale co za tym idzie presja jest całkowicie zlikwidowana?
Z: Nie no, piach skakałem tylko w poszczególnych konkursach kiedy to startowałem dla zabawy, by sobie poskakać tak sobie. W najważniejszych imprezach sezonu pokazałem, że stać mnie na wiele. Najpierw II miejsce w TCS, a teraz dwa medale na MŚ. Presja zawsze jest i jej się nie uniknie.
AJ: W takim zestawieniu: seplox - ZanDiPL, kto jest większym zaskoczeniem tych mistrzostw?
Z: Seplox chyba, mało wygrywał, a w odpowiednim momencie zdobył jeden z najważniejszych tytułów w lidze. Ale to już niech każdy oceni.
AJ: Indywidualnie jesteś zadowolony - to nie podlega wątpliwościom. Pora na konkurs ekip. Chiny będą w stanie powalczyć o najwyższy laur? Macie dwóch medalistów, ale forma chociażby KraKa nie napawa optymizmem.
Z: KraK się na spokojnie zepnie i skoczy swoje. Liczymy na medal, to nas usatysfakcjonuje.
AJ: Kto ma, Twoim zdaniem, największe szanse na złoto?
Z: Chiny, Finlandia, Kanada.
AJ: Fachowa ocena, biorąc pod uwagę, że wymieniłeś trzy z pięciu drużyn, które zostały zapisane. Dziękuję Ci, ZanDi za wypowiedź. Jeszcze raz, wielkie brawa za zdobycie dwóch medali MŚ w Falun!
Z: Dziękuję.

KONKURS DRUŻYNOWY:
RELACJA: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1513
PODIUM:    1.CHINY                1065.0  [535.0] 
                   2.NORWEGIA         1005.5  [475.0] 
                   3.FINLANDIA           955.5  [532.0]  
ZAWODNIK DNIA: C.Cui (ZanDiPL) - to był ZanDi jak za dawnych lat. Nie dość, że sam oddał świetne skoki, to jeszcze wykonał solidną robotą jako zastępstwo zawodnika za nieobecnego Yanga.
NAJDŁUŻSZY SKOK: C.Cui (ZanDiPL) - 136.5 m
ROZCZAROWANIE KONKURSU: A.Aalto (ŁadowarkaP) - jedyny zawodnik, który zaliczył bulę w I serii. Przez to jego Finlandia odpadła w przedbiegach w walce o najwyższe laury. Co prawda udało im się wywalczyć brąz, ale ten zawodnik prezentował się najsłabiej w drużynie Suomi.
[Obrazek: r43q3sh.png]
Wyniki indywidualne konkursu drużynowego:
1.Cihang Cui                136.0 m  136.5 m  272.5
2.Nigel Lauchlan          135.5 m  134.0 m  269.5
3.Jingtao Hu                132.5 m  135.5 m  268.0 
3.Eetu Nousiainen        134.5 m  133.5 m  268.0

WYWIADY:
AJ: Jest z nami Dembele - brązowy medalista ze skoczni normalnej i mistrz świata w drużynie. Witaj!
D: Dzień Dobry
AJ: Zacznijmy od piątku - prowadziłeś po pierwszej serii z rekordem skoczni. Kończyłeś konkurs i jednak krótsza próba, a co za tym idzie spadek na 3. miejsce. Medal jest, ale nie żałujesz?
D: Nie żałuję, skok w I serii był bardzo dobry, jednak w podświadomości wiedziałem, że będzie trudno go powtórzyć. Cieszę się z medalu i oczywiście gratuluję mojemu koledze z zespołu - ZanDiemu, któremu udało się zdobyć srebro.
AJ: Spodziewałeś się, że seplox wytrzyma presję?
D: Byłem trochę zaskoczony, ale gratuluję mu.
AJ: Sobota była dla Ciebie niezbyt udana, ale i inni gracze spisali się przeciętnie. Co było przyczyną, Twoim zdaniem?
D: Za mało się napiłem napoju mojego sponsora - Red Bulla. Byłem trochę rozkojarzony i tak nie swój. Co do innych to pewnie psychika zawiodła
AJ: Niedziela - Chiny w cuglach zdobywają Mistrzostwo Świata! W pierwszej serii szliście łeb w łeb z Polską i Norwegią, ale w finale byliście zdecydowanie lepsi od rywali, którzy popełnili błędy.
D: Tak jest. Pomimo tego, że niektórzy zarzucają nam tzw. bocenie, chciałbym zdementować te plotki. Nikt z nas nie oddawał więcej niż 5 skoków na tej skoczni przed konkursem. Dyspozycja dnia po prostu sprawiła, że ani razu nie skoczyliśmy poniżej 130 metrów oprócz pierwszego skok.
AJ: Jak wpłynęło na wynik stosowane zastępstwo zawodnika? Z dinospeedem byłyby podobne odległości?
D: Myślę że z dino byłoby podobnie. Być może nawet lepiej, ale to już nie ma znaczenia. Jesteśmy mistrzami świata i to jest najważniejsze.
AJ: Zdobywając dwa medale dogoniłeś w klasyfikacji wszech czasów GetVacceda - macie po sześć medali na Mistrzostwach Świata. Będziesz starał się wyśrubować ten rekord?
D: Będę starał się jeszcze podczas przyszłorocznych MŚ
AJ: Dziękuję Ci, Dembele za wypowiedź. Gratulujemy brązowego medalu na skoczni normalnej i złota w konkursie drużynowym! Pozdrowienia dla kolegów z Chin!
D: Również dziękuje, do zobaczenia

AJ: ŁadowarkaP - brązowy medalista Mistrzostw Świata w Falun w konkursie drużynowym. Witaj!
Ł: A witam, witam.
AJ: Wypadałoby pogratulować brązowego medalu, ale nie wiem, czy dla Finów ten wynik jest jakkolwiek zadowalający...
Ł: Dla mnie jest jak najbardziej zadowalający, medal to zawsze coś, jednak nie może przyjąć tego do wiadomości największy płaczek tego forum, czyli 229-652, któremu nie pasuje to że skoczyłem bulę, a no bo jakbym nie skoczył, to miałby inny kolorek medalu w profilu Smile. Pewnie, bez mojej buli byłbym bardziej usatysfakcjonowany, ale to co zdobyliśmy mi pasuje.
AJ: Nie czujesz się poniekąd winowajcą utraty szansy na zwycięstwo? Twój skok w pierwszej serii na pewno podciął drużynie skrzydła.
Ł:Oczywiście że się czuję, nie jestem jakąś maszyną która zawsze kopnie kulkę poza rozmiar skoczni. Moi koledzy z teamu, np. cieslok002 (nie mam żadnych pretensji), lub taki 229-652, który boci cały dzień po prostu tego nie zrozumieją. Mają z tym problem, że podczas granie w grę nie kliknąłem w jednym momencie spacji, ale gdyby teamy składały się z dwóch osób, a ja byłbym z 229, to wiedząc jak się zachowywał po mojej 1 buli chętniebym ją skoczył po raz drugi, ale w tym konkursie tego nie zrobiłem, bo nie. chciałem wyrządzać krzywdy innym członkom zespołu.
AJ: Ostatecznie, błędy rywali, a jednocześnie Wasze dobre skoki sprawiły, że udało Wam się odrobić straty i zdobyć brąz. Poza zasięgiem byli Chińczycy. Którzy oddali komplet ośmiu bardzo dobrych skoków.
Ł: Być może nie musielibyśmy nic odrabiać, gdyby nie zły wpływ cyferka na nasz team, przynajmniej mnie. Prawdę mówiąc Finlandia w I serii za dobrze nie zaczęła, a przypomnę że zaczynał cyferek. Musiałem po nich odrabiać, a z powodu dużego ryzyka nie wcisnąłem jednego klawisza na mej klawiaturze (Microsoft Wired Keyboard 600, jak ktoś chce pozdrowić). No ale potem tam Maciek Kot i Maciek 839 bulnęli, więc jakoś tam te 100pkt dało radę odrobić. A co do Chińczyków to nie ma co dam gadać, mudzin pro, zandi pro, krakierod pro, normalnie pro tim, i ich też pozdrawiam.
AJ: Spójrzmy jeszcze z perspektywy całej imprezy na Twoje wyniki: 6. lokata na dużej i 7. na skoczni normalnej. Możesz być chyba zadowolony ze swoich występów.
Ł: No powiem tak, na skoczni normalnej nie zaryzykowałem, poszło jak poszło, jednak 6. miejsce może być. Na dużej liczyłem na dużo więcej, 2 słabe skoki, ale i tak wysoka lokata, więc nie ma tragedii. Czuję w kościach że na obu skoczniach była szansa na zdobycie podium, gdyby nie złe moce wysyłane przez 229-652. Według mnie ma on kontakt z duchami, i być może zatrudnił jakiegoś, żeby mi popsuć skok.
AJ: Ciekawa teza. Niemniej, dziękuję Ci, Ładowarko za rozmowę. Gratuluję medalu MŚ w Falun!
Ł: Dziękuje serdecznie, a no i bym zapomniał, przestroga dla wszystkch czytelników: RATUJCIE SIĘ PRZED DUCHAMI 229, NIGDY NIE WIECIE CO ONE MOGĄ WAM WYRZĄDZIĆ! No i pozdrawiam samego cyferka, któremu zapewniłem ciemniejszy medal do profilu.

Statystyki MŚ:
Skoki powyżej punktu HS: 16 (normalna), 10 (duża), 12 (drużynowe) - łącznie 38, co daje 36.53 % (wszystkich skoków)
Skoki powyżej punktu K: 11 (normalna), 17 (duża), 22 (drużynowe) - łącznie 50, co daje 48.07 %
Skoki poniżej punktu K: 6 (normalna), 4 (duża), 6 (drużynowe) - łącznie 16, co daje 15.38 %
Łącznie zawodnicy przelecieli 11766 metrów.

Tradycyjnie wybieramy najbardziej wartościowego zawodnika imprezy. 
Zgodnie z predykcjami, głosowanie wygrywa ZanDiPL, który zgromadził ponad połowę wszystkich głosów.
Zwycięzcy poprzednich edycji:

2015, Sapporo - SAM GROTH
2016, Liberec - Raver
2017, Oslo - Matixoo
2018, Predazzo - Dembele
Odpowiedz
Jak zawsze świetna gazetka, ogólnie moje MŚ może nie były aż tak udane jak zeszłoroczne, lecz w dalszym ciągu nie mogę powiedzieć że fatalne.

PS: Popłakałem się gdy zobaczylem wywiad Ładowarki
Odpowiedz
powiem tak, nawet nieźle, w drużynie pjenknie, ciemniejsze = pjenkniejsze, ogółem mój wywiad polecam przeczytać, emvipi leci do zandiego polskiego, jak ktoś chetny, proszę pozdrowić moją klawiaturę na pw. Microsoft Wired Keyboard 600. ahh, i bym zapomniał - RATUJCIE SIĘ PRZED DUCHAMI 229, NIGDY NIE WIECIE CO ONE MOGĄ WAM WYRZĄDZIĆ!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości