11-23-2018, 17:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-24-2018, 20:16 przez Donald Trump.)
Ufff, zapewne wielu z was odetchnęło od letniej przerwy i z niecierpliwością oczekiwało tego momentu. Już oficjalnie możemy powiedzieć, iż ruszył chyba najbardziej emocjonujący epizod, ten którego wyczekują wszyscy, a mowa tutaj o zimowym sezonie skoków narciarskich na naszym forum. Kto powiedział, że zima jest zła? Na pewno nie na SNH, gdzie już w pierwszych konkursach mieliśmy sporo emocji, pierwsze zwycięstwa, rozczarowania jak i zwroty akcji. Żeby więcej nie przedłużać zapraszam do zapoznania się z krótkim raportem po zawodach w Klingenthal.
Przyjemnej lektury!
Przyjemnej lektury!
Dzień I
Inaugurujący konkurs zawsze niesie ze sobą niespodzianki, małą niepewność i konsternacje. Kto jest w jakiej formie? Komu poszczęści się w dniu dzisiejszym i kto wytrzyma psychicznie przy swoich dwóch próbach. Vogtland Arena ma to do siebie, że szybko weryfikuje wszystkie czynniki, obiekt ten nie należy do łatwych i już w pierwszych skokach widzieliśmy jak kończy się lekceważenie tej skoczni. Aż czterech zawodników popsuło swoje próby, wśród nich seplox, Maciej Kot, jarek21cr i 229-652, którego nick radzę zapamiętać. Po kilku niepowodzeniach do głosu doszli bardziej doświadczeni skoczkowie, a ich próby były już dużo lepsze. Na prowadzeniu po pierwszej serii znajdował się ZanDiPL po skoku na 145.5 metrów, tuż za jego plecami dwójka zwycięzców Pucharu Świata, cieslok002 i Donald Trump z identyczną notą- 143.5 m. Pół metra za tą dwójką kamilus500, niezły skok oddał także Anders Jacobsen (142.5 m), a granicę rozmiaru skoczni uzyskał jeszcze Franc. Z konkursu odpadli Maciej Kot i seplox.Czołówka lekko przetasowała się w serii finałowej, a to za sprawą paru nieudanych prób takich skoczków jak Gajek, Luki, kamilus500, cieslok002 czy Franc, ostatnia trójka straciła tym samym szansę na wysokie miejsce w dniu dzisiejszym. Pech i potknięcia innych skrzętnie wykorzystał Dembele, który uzyskując 142.5 metrów wskoczył na najniższy stopień podium i... zrównał się z Andersem Jacobsenem, który uzyskał identyczną notę. Drugą lokatę obronił Donald Trump, skacząc tego dnia bardzo równo, zasłużenie zajął drugie miejsce. Niekwestionowanym zwycięzcą okazał się ZanDiPL, bijąc w swoim drugim skoku rekord skoczni, 147 metrów z takim wynikiem ZanDiPL wpisał się na karty historii. Tym samym wysłał ważną wiadomość w kontekście rywalizacji w najważniejszych imprezach - "Hej Panowie, ja też tu się liczę". Ciekawostką jest, że tym występem ZanDiPL ustanowił także rekordową notę w Klingenthal, serdeczne gratulację!
Pełne wyniki: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1200
Dzień II
W niedzielnym konkursie czekała nas znowu niemała niespodzianka, a wszystko za sprawą skoczka, który jeszcze dzień wcześniej ogłaszał koniec kariery. Zasłona dymna czy jeden przebłysk? Każdego to ciekawiło, gdy na najwyższym stopniu podium tego dnia stanął... 229-652. Tak, to żadna literówka (a raczej "cyfrówka"), to właśnie ten skoczek przeprowadził świetny atak na zwycięstwo zakończony sukcesem, chociaż po pierwszej serii zajmował dopiero siódmą lokatę. Trzeba jednak zauważyć, że skoki czołówki były bardzo wyrównane. Liderem na półmetku był GetVacced(143.0 m), dla którego był to pierwszy start w sezonie, za jego plecami ze stratą 0.5 m QSM, na trzecim miejscu Donald Trump, tracący do wyżej sklasyfikowanego zawodnika, także 0.5 m. Takie minimalne różnice utrzymywał się w całej siódemce pierwszej serii, dlatego też zajmujący siódme miejsce 229-652 tracił do lidera trzy metry, co na tej skoczni łatwo zniwelować. Tradycyjnie swoje skoki popsuło dosyć spore grono zawodników, wśród nich przykładowo seplox, chyba największy przegrany tego weekendu. Niespodziewanie daleko Anders Jacobsen, który dzień wcześniej stanął na podium, reszta stawki skakała przyzwoicie, aczkolwiek ta strata była już znaczna.Druga seria dostarczyła nam nie lada emocji i dawkę paru dalekich skoków. Byliśmy świadkami zrównania rekordu skoczni jak i dziesięciu prób na co najmniej 140 metr. Przejdźmy jednak do meritum, czyli próby skoczka 229-652, po której wszyscy przecierali oczy ze zdziwienia. Nieoczekiwanie zawodnik z pokolenia "młodych wilków" zrównał rekord skoczni, jak się okazało nikt z wyżej sklasyfikowanych skoczków nie był w stanie odpowiedzieć na tak fenomenalną próbę. Najbliżej wydarcia zwycięstwa z rąk 229-652 był Donald Trump, który po skoku na 144.5 metrów przegrał walkę o tryumf o zaledwie pół metra! Na podium wskoczył także cieslok002 skacząc tyle samo w drugiej próbie co Donald Trump, jednakże strata z pierwszej serii pozwoliła mu na zajęcie tylko lub aż trzeciego miejsca. Tuż za podium sobotni tryumfator ZanDiPL, wysokie miejsca zajęli także QSM i Franc, którzy zgłaszają swoje kandydatury do walki z tymi najlepszymi. O dużym pechu może mówić GetVacced, który spadł w dół aż o siedem lokat w stosunku do pierwszej serii, niestety jego finałowy skok nie był tak dobry jak ten pierwszy. Spora sensacja w Klingenthal, 229-652 zapisuje swoje pierwsze karierowe zwycięstwo w Pucharze Świata!
Na pocieszenie Donald Trump zostaje nowym liderem Pucharu Świata, tuż za nim ZanDiPL oraz 229-652.
Pełne wyniki: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1203&pid=15906#pid15906
Za tydzień widzimy się w Kuusamo, do zobaczenia!
Rozczarowanie weekendu: Gajek, kazam, seplox
Pozytywy weekendu: 229-652, ZanDiPL, Donald Trump
Średnia długość skoku: ~116.5 m
Najdalej skaczący*: ZanDiPL ~144.0 m
Najbliżej skaczący*: jarek21cr 79.5 m
*brane pod uwagę 4 skoki
Dygresja dla przyszłych mistrzów
Takim krótkim podsumowaniem zakończmy wątek zawodów w Klingenthal. Mimo, że to tylko zabawa zapewne wielu z was nie raz miało dosyć SNH i "kopania kulki w dół". Słabsze dni się zdarzają każdemu, a tego weekendu mieliśmy fajny przykład co to znaczy silna motywacja i wola walki w wykonaniu 229-652. Ilu z was po nieudanym konkursie następnego dnia zapewne nie zjawiłoby się na skoczni, a tymczasem Pan 229-652 szybko zapomniał o kończeniu kariery, na dodatek zrobił to w chyba najlepszym możliwym stylu, wygrywając swój pierwszy konkurs w karierze! Drodzy gracze SNH, jeśli kiedyś coś wam nie wyjdzie, a wiem po sobie, że każdy to przeżywał, to zawsze bądźcie dobrej myśli i powiedzcie sobie w myślach: "Jeśli cyferek mógł, to ja tym bardziej!".WYWIADY:
Redaktor: Witam, naszym gościem jest ZanDiPL, zwycięzca sobotniego konkursu na Vogtland Arenie.
ZanDiPL: Witam.
R: Sezon zacząłeś "z wysokiego C", wygrałeś na inaugurację sezonu, dodatkowo z rekordem skoczni, powiedz nam czy trafiłeś z formą na ten Puchar Świata?
Z: Myślę, że tak choć moim celem w tym sezonie nie jest Kryształowa Kula. Chcę się skupić na imprezach mistrzowskich.
R: To bardzo ciekawa wypowiedź, bo po dwóch konkursach zajmujesz drugie miejsce w generalce. Czy nie uważasz, że masz szansę na tryumf w tym sezonie?
Z: Gdybym chciał wystartować we wszystkich konkursach to pewnie biłbym się o zwycięstwo, jednak już w najbliższy weekend opuszczę jeden konkurs, w przyszłości również mam zamiar opuścić kilka konkursów.
R: Chodzą słuchy, że dołączyłeś do reprezentacji prowadzonej przez Donalda Trumpa, swoją drogą powracającego do PŚ. Co skłoniło Cię do wstąpienia w ich szeregi?
Z: Myślę, że wspomnienia z sezonu 2017/2018, w którym wspólnie zdobyliśmy złote medale na MŚwL w Vikersund. Poza tym trzeba jasno powiedzieć, że zespół, w którym będę występował jest w TOP3 SNH jeśli chodzi zespoły i nie mam w tym żadnych wątpliwości. Cechuje się również dobrą atmosferą.
R: Oprócz Ciebie w Klingenthal zwyciężył także 229-652 co było dużą niespodzianką. Na podium obu konkursów stanął Donald Trump, w niedzielę trzeci był cieslok002, a wysokie lokaty zajmowali także BOKS, Franc czy GetVacced. Nie bez powodu wymieniłem tych zawodników, bo powracają oni do pucharowej rywalizacji. Jak Twoim zdaniem wpłynie to na rozstrzygnięcia w tym sezonie i czy skoczkowie z pokolenia "młodych wilków" mogą im zagrozić?
Z: Młodzi skoczkowie na pewno będą podgryzywać doświadczonych, ale właśnie w najważniejszych momentach może brakować im doświadczenia. BOKS, Franc i GetVacced to już znane ,,nazwiska'' w świecie SNH. Mam nadzieję, że powrócą do formy jaką prezentowali za najlepszych czasów.
R: Na koniec powiedz jak podsumujesz swój występ w Klingenthal, co jest do poprawy, a z czego jesteś zadowolony.
Z: Pierwszy dzień był perfekcyjny, w drugim szwankowało dobre wyjście z progu. Mam nadzieję, że w niedzielę uda się oddać dwa równe skoki i zająć wysoką lokatę.
R: Bardzo dziękuję za wywiad, życzę powodzenia za tydzień jak i w realizacji swoich celów. Naszym gościem był ZanDiPL, zwycięzca inaugurującego konkursu i v-ce lider generalki!
Z: Dzięki!
Redaktor: Witam Cię ciesloku bardzo serdecznie. Cieszę się, że znowu możemy porozmawiać z Twoją osobą dla naszej gazety.cieslok002: Witam , cieszę się również
R: Jesteśmy po pierwszym weekendzie nowego sezonu. Twój występ trzeba uznać za bardzo dobry, znowu stanąłeś na podium, zanotowałeś drobne potknięcie w sobotę, ale myślę że odbiłeś to sobie w niedzielę. Jak oceniasz taki start sezonu w swoim wykonaniu.
C: Tak , w tą sobotę rozpoczeliśmy już 8 sezon PŚ , z czego jestem wręcz bardzo dumny . Oba konkursy zostały przeprowadzone dość płynnie i mam nadzieję ze tak będzie do końca. Jeśli chodzi o mnie , jestem bardzo zadowolony. Wróciłem do skoków po ponad półsezonowej przerwie i w drugim konkursie stanąłem na najniższym stopni podium , a ogólnie znalazłem się w topowej piątce w Kg. Myslę ze całkiem przyzwoity start , ale na pewno nie pokazałem pełni sił. Mam nadzieję że już za tydzień będę mógł być zadowolony z siebię w 100%
R: W sezonie 2017/18 wygrałeś upragnioną Kryształową Kulę następnie tak jak wspomniałeś, zrobiłeś sobie przerwę w sezonie 2018. Teraz ponownie włączasz się do rywalizcji, ciekawi nas czy poważnie myślisz o powtórzeniu sukcesu z sezonu 17/18?
C: Oczywiście , jak co sezon Kryształowa kula będzie jednym z moich priorytetów . Jak tak teraz sobię myślę fajnie byłoby w tym sezonie ponownie ją zdobyć i zostać jednym z dwóch skoczków ,zaraz po legendarnym Primożu którzy posiadają aż dwa takie osiągnięcia
R: Ten sezon jak na razie stoi pod znakiem powrotów znanych skoczków. Ponownie ujrzeć mogliśmy nie tylko Ciebie, ale także BOKSa, Gajka, Donalda Trumpa, Franca, jak upatrujesz się na takich rywali? Przecież dwa pierwsze konkursy padły łupem skoczków z nowej generacji, więc można powiedzieć, że ten sezon może być najbardziej wyrównany w historii.
C: To prawda , ciezko mi na tę chwilę to oceniać bo to dopiero drugi konkursy . Lecz , wiadomo nowa generacja jest przyzwyczajona do systematycznego skakania , my jako starzy wyjadacze wracamy po sporej przerwie , więc myślę że gdy nadrobimy swoje zaległości , wcale nie będziemy gorsi a nawet może trochę lepsi . No cóż tu więcej dodać sezon zapowiada się bardzo interesująco
R: A z jaką reprezentacją związałeś się w tym sezonie?
C: W tym sezonie , oczywiście bez niespodzianek . Będę reprezentował Niemcy jako R.freitag
R: Na koniec chciałbym dopytać o Twoje cele na ten sezon. Do zdobycia oprócz KK jest przecież TCS, czy MŚwL, a także mamy przecież sezon olimpijski. Co by Cię usatysfakcjonowało?
C: W tym sezonie , liczy się tylko medal indywidualny na IO , które dwa lata zawaliłem totalnie Z tamtych lat wyciągnąłem mnóstwo wniosków i wiem , że ich ponownie nie popełnię , no cóż już wkrótce zobaczymy jak to będzie
R: Oczywiście życzymy powodzenia i dziękujemy za poświęcony nam czas! Naszym gościem był cieslok002.
C: Cześć i dzięki
Dziękuję za uwagę i do usłyszenia!
JonkeJ