Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 6/2018 - „Avanti! Avanti! - Mistrzostwa Świata w Predazzo - prolog”
Sezon 2018 w skokach narciarskich obrał kurs na ostatnią prostą. Zanim jednak zawodnicy będą włączali piąty bieg, aby ugrać jak najwięcej w Pucharze Świata, czeka ich niezwykle trudny do pokonania łuk w postaci głównej imprezy tej kampanii - Mistrzostw Świata w narciarstwie klasycznym, które rozegrane zostaną we włoskiej miejscowości Predazzo, położonej w Dolinie Płomieni. Trzy dni, trzy konkursy, dziewięć medali do zdobycia. Kto sięgnie po najwyższe laury, a kto obejdzie się smakiem i marzenia o triumfie odłożyć będzie musiał o kolejny rok? Dowiemy się za niespełna tydzień. Wszystkich naszych czytelników zapraszamy na felieton poświęcony tejże imprezie. Benvenuto, amici!
[Obrazek: predazzo_2013-02-23_03-55-52.jpg]
I.ACCORDI - PRZYGOTOWANIA
Ostatnie dwa tygodnie przed imprezą zawodnicy spędzili w Niemczech, gdzie, już po raz ostatni, rozegrany został FIS Team Tour.
Pięć konkursów, w tym dwa drużynowe pokazały, że grono faworytów można prosto nazwać AUSTRIA. Na jedenaście możliwych miejsc medalowych (dziewięć indywidualnie, dwa drużynowo) członkowie tej drużyny zajęli aż dziewięć! Nie ma się co dziwić. Cała drużyna to najlepsi zawodnicy Pucharu Świata. Na potwierdzenie siły składu, świadczy fakt, iż ustanowili nowy rekord noty w FTT - 6476.5 punkty (do tej pory najlepszą notę uzyskali Austriacy (jednak w całkowicie innym składzie) w sezonie 2016/17 - 6465.0 punktów.
Kluczową postacią był PropS, który we wszystkich zawodach zgromadził łącznie 1754 punktów, triumfując indywidualnie w Klingenthal i Willingen, drużynowo w Oberstdorfie, zajmując drugie miejsce z drużyną w Willingen. 
Pozostałe drużyny znacząco odstawały od zawodników znad Dunaju. Głównie braki kadrowe i nieobecności zawodników zablokowały równą walkę z rywalami. O ile w pierwszym konkursie w Willingen, Norwegom udało się ograć Austriaków będąc w przewadze jednej głowy, to do Oberstdorfu pofatygowali się tylko dwaj z nich, przez co odpuścili konkurs ekip, co wykorzystali Polacy, którzy zgromadzili tysiąc punktów i wyprzedzili Skandynawów w generalnej klasyfikacji FTT. Nieregularnie punkty gromadzili Finowie, którzy jednak nie starają się tworzyć monolitu.

II.TENATATIVI - TESTY
Dotychczas na skoczni Trampolino Dal Ben rozegrane zostały cztery konkursy indywidualnie Pucharu Świata. 
W sezonie 2015/16 podia zawodów prezentowały się:

1.Raver                           134.0 m  134.5 m  268.5
2.wojtekschiller3              134.0 m  130.5 m  264.5
3.Anders Jacobsen           129.0 m  134.5 m  263.5
3.Tramer                         130.0 m  133.5 m  263.5

1.Anders Jacobsen         134.0 m  133.0 m  267.0 
2.Friwer aka SkoczeK      132.0 m  132.0 m  264.0 
2.BOKS                          130.0 m  134.0 m  264.0
Ze stawki z tamtego okresu aktywnie w zawodach uczestniczy jedynie trójka Norwegów (skijumphaxball, kamilus500 i Anders Jacobsen), karierę kontynuują również Raver i Dumny Milanista.
W sezonie 2017/18 została rozegrana jeszcze próba przed mistrzostwami.

1.Wyspy Salomona           134.5 m 134.0 m 268.5
2.GetVacced                    133.0 m 134.0 m 267.0
3.Anders Jacobsen           133.0 m 133.5 m 266.5

1.Anders Jacobsen           134.0 m 134.5 m 268.5
2.DembelePL                   134.5 m 133.0 m 267.5
3.ZanDiPL                       132.0 m 134.0 m 266.0
Tak więc na obiekcie w Predazzo bardzo dobrze czuje się Anders Jacobsen. Wieloletni lider norweskiej drużyny stał na podium we wszystkich konkursach organizowanych w dolinie Val di Fiemme. 

III.STORIA - HISTORIA
Lista medalistów MŚ (liczba zawodników/drużyn):
SAPPORO:
- normalna: 1.BOKS, 2.NIEZNANY, 3.Simon Ammann  (12)
- duża: 1.I.Karlovic, 2.kamilus500, 3.SAM GROTH       (6)
- drużynowe: 1.Polska, 2.Norwegia, 3.Słowenia          (4)
LIBEREC:
- normalna: 1.Raver, 2.wojtekschiller3, 3.GetVacced   (14)
- duża: 1.Raver, 2.GetVacced, 3.Gajek                      (14)
- drużynowe: 1.Słowenia, 2.Finlandia, 3.Norwegia      (3)
OSLO:
- normalna: 1.GetVacced, 2.Raver, Donald Trump      (15)
- duża: 1.GetVacced, 2.Matixoo, Naata                     (16)
- drużynowe normalna: 1.Słowenia, 2.Norwegia, 3.Gruzja  (5)
- drużynowe duża: 1.Niemcy, 2.Gruzja, 3.Słowenia     (4)

IV.STATISTICA
Najdłuższy skok Mistrzostw Świata:
- duża: 138.0 m - Raver, Liberec 2016
- normalna: 107.5 m - Kamil Stoch, Oslo 2017
Najwięcej medali Mistrzostw Świata:
- GetVacced - 6 medali (*,*, *,*D,*,*D
Najwięcej konkursów Mistrzostw Świata:
- Anders Jacobsen - 7 konkursów (4 indywidualnie, 3 drużynowo)
Najwyższa łączna nota w obu skokach:
- Matixoo (D.Siegel) -  274.0 pkt, Oslo 2017 konkurs drużynowy
Najkrótszy skok Mistrzostw Świata:
- Primož Peterka - 2.0 m, Liberec 2016, skocznia duża

V.SALTI - SKOCZNIE
Trampolino Dal Ben to kompleks skoczni. Oba obiekty mają zeskok położony po prawej stronie. Zarówno duża, jak i normalna skocznia charakteryzuje się stosunkowo niskim kątem nachylenia rozbiegu. Na zeskok składają się krótka i łagodna bula oraz stok nachylony pod kątem 33°. Duży obiekt miał już okazję gościć oficjalne zawody. Można go zaklasyfikować do tych delikatnych i mniej wymagających. Skocznia mniejsza będzie dopiero poddana inauguracji. 
Parametry obiektów:
- normalna: K-95, HS-106
- duża: K-120, HS-134, rekord: QSM 135.0 m

VI.RECENSIONI - OPINIE
Grono faworytów obejmuje przede wszystkim zawodników austriackich. Jednak tylko DembelePL zna smak medalu mistrzowskiego. Na poprzednim turnieju w barwach reprezentacji Niemiec zdobył złoty medal na dużej skoczni. Prócz czwórki Austriaków, w walce o medale powinni się też liczyć doświadczony Anders Jacobsen i najbardziej utytułowany zawodnik w historii imprez, GetVacced. Z drugiej linii powinni zaatakować Matixoo, jarek21cr oraz skijumphaxball. Nie należy zapominać o zawodnikach, którzy nie zadeklarowali występu w turnieju, ale ich udział jest możliwy, mamy na myśli: Donalda Trumpa, ciesloka002, czy Wyspy Salomona.  
Specyfika obiektów Trampolino Dal Ben sprawia, że aby sięgnąć po triumf trzeba będzie oddać dwa rekordowe skoki, a i niewykluczone, że będziemy świadkami dzielenia medali ex equo. 

METRYKI FAWORYTÓW:
ZanDiPL
Miejsce w KG PŚ: 1
Liczba podiów w tym sezonie: 14
Najwyższa lokata na MŚ: 8. Oslo, normalna
Kadra: Austria
Ocena: Lider tego sezonu. Zwyciężył w Turnieju Czterech Skoczni i pewnie zmierza po triumf w generalce PŚ. Z pewnością numer jeden to medali.
DembelePL
Miejsce w KG PŚ: 2
Liczba podiów w tym sezonie: 8
Najwyższa lokata na MŚ: 6. Oslo, normalna
Ocena: Regularność i chłodna głowa są jego atutami. Odnosił już sukcesy w drużynie, teraz pora na indywidualny pokaz.
PropS
Miejsce w KG PŚ: 3
Liczba podiów w tym sezonie: 7
Najwyższa lokata na MŚ: debiut
Ocena: Efektownie prezentował się na początku sezonu, później lekkie zahamowanie. Ostatnie konkursy pokazały, że przynajmniej jeden medal indywidualnie uda mu się zdobyć.
QSM
Miejsce w KG PŚ: 4
Liczba podiów w tym sezonie: 8
Najwyższa lokata na MŚ: debiut
Ocena: W bardzo wyrównanej kadrze Austriaków chyba lekko zmarginalizowany. Jednak to własnie chęć kreacji na lidera drużyny może być dla niego motywacją do walki. 

TYPY ZAWODNIKÓW:
ZanDiPL
- normalna:  1.PropS, 2.GetVacced 3.DembelePL
- duża: 1.PropS, 2.QSM, 3.ZanDiPL
- drużynowe: 1.Austria, 2.Norwegia, 3.Polska
PropS
- normalna: 1.PropS, 2.ZanDiPL, 3.GetVacced
- duża: 1.Anders Jacobsen, 2.PropS, 3.DembelePL
- drużynowe: 1.Austria, 2.Norwegia, 3.Finlandia
kazam
- normalna: 1.mati, 2.ZanDiPL, 3.kazam
- duża: 1.Anders Jacobsen, 2.ZanDiPL, mati
- drużynowe: 1.Norwegia, 2.Austria, 3.Polska
DembelePL
- normalna: 1.PropS, 2.DembelePL, 3.Anders Jacobsen
- duża: 1.ZanDiPL, 2.QSM, 3.Anders Jacobsen
- drużynowe: 1.Austria 2.Norwegia 3.Polska
GetVacced
- normalna:  1.PropS, 2.GetVacced, 3.ZanDiPL

- duża: 1.GetVacced, 2.PropS, 3.Anders Jacobsen
- drużynowe: 1.Austria 2.Norwegia 3.Finlandia

VII.INTERVISTE - WYWIADY
[Obrazek: 240px-Flag_of_Austria.svg.png]ZanDiPL
AJ: Lider Pucharu Świata, reprezentant Austrii, ZanDiPL. ZanDi, w tym sezonie jesteś najlepszym zawodnikiem. Wygrałeś już Turniej Czterech Skoczni, wiele wskazuje, że wygrasz Kryształową Kulę. Pora na zostanie mistrzem świata?
Z: Mam taką nadzieję, lecz będzie o to bardzo ciężko.
AJ: Można rzec, że historia nie stoi po Twojej stronie. Jeszcze się nie zdarzyło, aby lider PŚ zdobył złoty medal indywidualnie.
Z: Czas to zmienić w takim razie [Obrazek: usmiech.gif]
AJ: Czujesz się pewnie, gdy przychodzi moment gry? Na takiego wyglądasz, wyniki to potwierdzają. Nie odczuwasz presji? Ta zawsze ciąży na liderach.
Z: Czy czuję się pewnie, gdy przychodzi moment gry? Można tak powiedzieć. Jak dla mnie jest to po prostu zabawa, która ma mi sprawiać przede wszystkim satysfakcję.
AJ: Jak zaopatrujesz obiekty Trampolino Dal Ben? Był już treningi?
Z: Małe treningi już były. Według mnie skocznia normalna jest bardzo przyjemna i będą na niej liczyły się centymetry kto stanie na podium. Jeśli chodzi o skocznię dużą jest ona znacznie bardziej znana od normalnej i również ją lubię.
AJ: Właśnie! - centymetry. Czy możemy być świadkami, że podium będzie stanowiła większa liczba zawodników, niż liczba miejsc na nim?
Z: Zgadzam się z tym stwierdzeniem. Jeśli zawodnicy, którzy chcą walczyć o medale będą dobrze przygotowani do mistrzostw to liczba zawodników, niż liczba miejsc na podium może przekroczyć wymagane trzy.
AJ: Kogo, w takim razie, upatrywałbyś do walki o najwyższe miejsca?
Z: Myślę, że o medale powalczy cała nasza drużyna, czyli Austria. Poza tym o miejsca na podium mogą powalczyć już doświadczeni zawodnicy m.in. Anders Jacobsen, GetVacced, a może w nieoczekiwanym momencie wróci cieslok002 czy Donald Trump. Mogą zdarzyć się również niespodzianki.
AJ: Chciałbym zapytać jeszcze o Waszą drużynę. Czy taka mocna ekipa stara się budować jakieś relacje poza sportowe? Trenujecie wspólnie? Obmyślacie taktykę? Często zdarza się, że niektóre drużyny budują skład tylko na dwie serie...
Z: Jeśli chodzi o tą ostatnią kwestię to na pewno nie jest to o naszej drużynie. Choć jesteśmy jako ekipa dopiero od tego sezonu to trzymamy ze sobą kontakt w sposób przyjacielski. Nie ma tak, że widzimy się tylko na konkursach jako drużyna, a potem nie kontaktujemy się. Jeśli chodzi o treningi wspólne to nie są one tak częste jak się wydaje. Trenujemy razem, wtedy kiedy mamy na to czas.
AJ: Kto jest szefem w kadrze? Formalnie, a może nieformalnie?
Z: Myślę, że na takiego szefa wyrasta PropS. Choć to ja jestem liderem PŚ i ,,teoretycznie'' to ja powinienem im zostać to jednak on stara się prowadzić od zwycięstwa do zwycięstwa w kolejnych konkursach naszą drużynę. Nie bez powodu startuje w ostatniej grupie konkursów drużynowych.
AJ: Dziękuję za rozmowę, ZanDi! Życzę powodzenia i porządnej, zdrowej rywalizacji w Predazzo!
Z: Również dziękuję i pozdrawiam wszystkich czytelników [Obrazek: usmiech.gif]

[Obrazek: 2000px-Flag_of_Poland_%28normative%29.svg.png]mati
AJ: Witaj, mati! Lada dzień zaczniemy zmagania w randze Mistrzostw Świata. Jak nastrój przed tak ważną imprezą?
M: Witam, mam dobre, pozytywne nastawienie do tych mistrzostw, wiem co chcę zdobyć na MŚ i dąże do tego żeby to osiągnąć.
AJ: Zdradzisz nam, jakie masz cele?
M: Na pewno chciałbym się włączyć w walkę o złoto na skoczni normalnej, na dużej będzie trudniejsza walka ale się nie poddam, w konkursie drużynowym medal całą kadrę Polski na pewno będzie zadowolił.
AJ: Skoro jesteśmy przy temacie drużyny. Czy w reprezentacji Polski panuje nieład? Nie widać tej spójności i kolektywu.
M: Nie jest tajemnicą że nie jesteśmy zgrani, jednak jako że jest to drużyna musimy się wspierać, a nie kłócić bez zgrania niczego na tych MŚ nie osiągniemy.
AJ: Nie można powiedzieć, że jesteście bez szans. Macie przecież w swoim składzie fenomenalnego Matixoo. Kazam i 229-652 też starają się walczyć. Nawiązując do tego ostatniego, to wiemy, że został zawieszony na forum i jego udział w imprezie został ograniczony. Będzie mógł jednak wystąpić z Wami w drużynie. To na pewno budujące.
M: Oczywiście, że jest to dobra wiadomość, 229-652 to dobry duch zespołu, wracając do Matixoo problem polega na tym że ani razu nie pojawił się w FTT, nie brał udziału w konkursach indywidualnych jak i drużynowych, mam jednak wielką nadzieję że pojawi się w konkursie drużynowym MŚ, ponieważ może być motorem napędowym tego zespołu.
AJ: Jakie przeczucia odnośnie obsady podium na mistrzostwach?
M: Na ten moment faworytami do medalu są QSM, Zandi, jednak w walce o medale cała dziesiątka pucharu świata będzie się liczyć.
AJ: Jak Ty przygotowujesz się do zmagań? Treningi czy raczej odpoczynek?
M: Przed tak wielką imprezą i chęcią walki o medal na pewno rozsądny będzie trening, jednak nie przesadzam z nim i więcej odpoczywam.
AJ: Mati, dziękuję za wywiad. Tobie życzę udanych skoków na mistrzostwach i walki o medale, a drużynie Polski większego zgrania i startu w pełnej obsadzie w zmaganiach drużynowych.
M: Proszę bardzo, cześć.

[Obrazek: 220px-Flag_of_Norway.svg.png]kamilus500
AJ: Kamilus, przed nami Mistrzostwa Świata. Dla Ciebie nie jest to nic nowego. To będzie dla Ciebie czwarta taka impreza.
K: Oczywiście już wiele razy brałem udział w takim przedsięwzięciu, jestem ciekaw jaką formę zaprezentuje tym razem [Obrazek: 1f642.png]
AJ: W tym sezonie rzadko możemy Cię oglądać w Pucharze Świata. A jednak podium w Sapporo już było. A to właśnie podczas mistrzostw w Japonii sięgnąłeś po dwa medale - srebro na dużej skoczni i złoto w drużynie. Czy teraz stać Cię na powtórzenie któregokolwiek z tych wyczynów?
K: Mogę przyznać, że ten turniej raczej nie będzie dla mnie przyjemny, gdyż ostatnimi czasy niestety nie rozkwitam formą . [Obrazek: 1f61e.png]
AJ: Co będzie więc dla Ciebie celem na tym turnieju?
K: Panie Andersie naprawdę nie wiem [Obrazek: 1f615.png] Jakoś nie czuję tego zapału do skoków co kiedyś. Oddam swoje skoki i tyle zobaczymy co będzie [Obrazek: 1f642.png]
AJ: W porządku. Zapytam teraz o Twoje typy na te zmagania. Kto według Ciebie sięgnie po medale indywidualnie?
K: Anders Jacobsen oraz Props
AJ: A drużynowo? Norwegowie są w stanie nawiązać walkę ze świetną drużyną Austrii?
K: Stawiam ,że walka pomiędzy tymi dwoma reprezentacjami będzie wyrównana [Obrazek: 1f600.png]
AJ: Zadam jeszcze pytanie o skocznie. Jak Ci się podobają obiekty Trampolino Dal Ben? Treningi w planach?
K: Będę z tobą Anders całkowicie szczery , że nie ocenie tych skoczni ponieważ ich nie pamietam [Obrazek: 1f600.png] . Trenować nie mam zamiaru , będę leciał na żywioł [Obrazek: 1f600.png]
AJ: Kamilus, jesteś wyjątkowym rozmówcą. Dzięki za rozmowę! Życzę dalekich lotów na Mistrzostwach Świata.
K: Dziękuję i tobie również [Obrazek: 1f642.png]

[Obrazek: 240px-Flag_of_Finland.svg.png]GetVacced
AJ: Z nami GetVacced, członek reprezentacji Finlandii na nadchodzące Mistrzostwa Świata. Get, jak przygotowania do tej imprezy?
G: Witam wszystkich czytelników. Przygotowania idą zgodnie z planem który opracowaliśmy wcześniej, tak więc jak najmniej startów, standardowa ilość treningów i dużo odpoczynku.
AJ: To specyficzne podejście. Większość zawodników woli być w rytmie konkursowym. Ty jednak jesteś już doświadczonym zawodnikiem. Brakuje już powoli sił na wszystkie zawody? - mam tutaj na myśli zmęczenie bardziej psychiczne, aniżeli fizyczne, które raczej nie doświadcza się w grze.
G: Jest to prawda, po tylu konkursach pewne rzeczy już się nudzą. Dużo osiągnąłem jeśli tak mogę powiedzieć w skokach i nie mam już motywacji do występów w zawodach, a tym bardziej do trenowania, jest to też spowodowane okresem w którym odbywa się sezon - wakacje, a poza tym średnio u mnie z czasem. Aczkolwiek nie ukrywam, że chcę trochę się przygotować na MŚ i zdobyć jakiś medal.
AJ: Właśnie! Celem dla Ciebie jest medal? W końcu to Ty bronisz obu złotych medali, na skoczni dużej i na skoczni normalnej.
G: Oczywiście, celem jest medal i tutaj nie bedę ukrywał. Wydaje mi się, że jestem w dobrej formie bo gdzie startowałem tam zazwyczaj byłem wysoko, a w zeszłym sezonie na próbie przez MŚ zająłem 2 miejsce. Jeżeli chodzi o drużynę - jeśli wszyscy się pojawią to również szanse na medal są. Mamy samych weteranów i dzięki doświadczeniu powinniśmy zajść daleko.
AJ: Zespół fiński nie jest postrzegany w roli faworyta do medalu, co daje z góry podium pozostały drużynom. Jakie są relacje w Waszej drużynie? O ile takowe są, bo ciężko zauważyć jakąkolwiek komunikatywność między Wami.
G: Nie chcę skłamać, tak naprawdę jesteśmy zlepkiem paru zawodników stworzonych na potrzeby FTT. Przychodząc na konkurs w Willingen nawet nie wiedziałem że mam jakąkolwiek drużynę, ale na papierze wyglądała mocna, więc zgodziłem się na "dopisanie"
AJ: W takiej sytuacji, możemy liczyć na obejrzenie Finów w niedzielny wieczór na Trampolino Dal Ben?
G: Nie jestem w stanie na to odpowiedzieć, ale napewno możecie liczyć na moją obecność podczas całego weekendu [Obrazek: oczko.gif]
AJ: GetVacced, to będą dla Ciebie trzecie mistrzostwa. Na poprzednich dwóch imprezach zdobywałeś medale we wszystkich konkursach indywidualnych, dodatkowo w Oslo dwukrotnie sięgnąłeś po medale z drużyną - z sześcioma krążkami jesteś najbardziej utytułowanym zawodnikiem w historii tej imprezy.

G: Naprawdę? Nie wiedziałem. No cóż, w takim razie w Predazzo trzeba powiększyć swój dorobek, coprawda czterech medali jak w Oslo nie zdobędę bo są trzy konkursy, ale na pewno dam z siebie wszystko.4
AJ: Oby tak było. W tej edycji głównymi faworytami są reprezentanci Austrii. Czy Twoim zdaniem to oni podzielą między sobą podium? Czy ktoś będzie im w stanie zagrozić?
G: Uważam, że na MŚ nic nie jest pewne. Ja na przykład w swoim debiucie zdobyłem dwa medale. Są to zawody na których decyduje dyspozycja jednego dnia. Oczywiście patrząc statystycznie Austria na papierze wygląda najmocniej ale wystarczy jedna zła próba, i marzenia o medalu się kończą. Jednak nie zmienia to jednego - PropS trzymam kciuki za Ciebie!
AJ: GetVacced, dziękuję Ci za dialog! Życzę powodzenia i dalekich skoków w Predazzo!
G: Dziękuje i pozdrawiam.

[Obrazek: 240px-Flag_of_Austria.svg.png]PropS
AJ: PropS, sezon 2018 jest dla Ciebie bardzo udany. Walczysz o miejsce na podium klasyfikacji generalnej PŚ. Teraz pora jednak na imprezę sezonu - Mistrzostwa Świata, na których zadebiutujesz. Jakie emocje Ci towarzyszą?
P: Odczuwam stres, bo jest to moja pierwsza indywidualna impreza na której mogę przywieźć medal. Mimo stresu, jestem zadowolony, że mam okazję znaleźć się w dużym gronie faworytów do medali.
AJ: Niewątpliwie zaliczany jesteś do ścisłego grona pretendentów do medali. Czy indywidualnie trofeum jest dla Ciebie celem minimum?
P: Bez wątpienia. Jadę na Mistrzostwa Świata do Predazzo po medal, a najchętniej złoto. Nie zamierzam wrócić bez krążka na szyi. Jeśli wrócę bez niego uznam to za największą porażkę w tym sezonie.
AJ: Indywidualnie będzie oto niełatwo. Zaś drużynowo, innej opcji niż złoto nie można zakładać. Wasza drużyna nie ma sobie równych.
P: Zgadza się. Nasza drużyna jest kompletna bez słabych punktów. Myślę, że złoto jest formalnością i po prostu w konkursie drużynowym musimy to potwierdzić. Aczkolwiek nie można patrzeć na czubek swojego nosa, bo jest to sport i jeden słabszy skok może wiele odmienić, tym bardziej, że w takich konkursach najczęściej objawia się presja.
AJ: Czwórka najlepszych zawodników Pucharu Świata zebrała się razem. Kto jest faktycznym liderem, kapitanem drużyny? Nie mam tu tylko na myśli poziomu sportowego -  myślę tutaj chociażby o mentalności, zdolnościach przywódczych.
P: Myślę mimo wszystko, że jestem nim ja. Skaczę ostatni, więc ja będę musiał stanąć na wysokości zadania. Albo bronić przewagi, albo gonić rywali.
AJ: Wedle statystyk, to austriaccy zawodnicy winni dzielić między sobą medale. Kto z pozostałej stawki ma według Ciebie największe szanse na urwanie Wam ,,krążków"?
P: Jak mówi Św. Augustyn - ,, Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą." Więc uważam, że każdy może tutaj sprawić niespodziankę, a w szczególności tacy zawodnicy, jak : Anders Jacobsen, cieslok, Donald Trump, Get Vacced oraz Wyspy Salomona o ile będą chcieli zaszczycić nas swoją obecnością.
AJ: PropS, dziękuję za czas, który nam poświęciłeś. Życzę powodzenia na mistrzostwach!
P: Dziękuję. Życzę wszystkim powodzenia na tegorocznych MŚ.

Wszystkim uczestnikom mistrzostw życzymy sprawiedliwej, równej walki w przyjaznej atmosferze. Niech ta rywalizacja przebiega w sportowym duchu i będzie dla nas czystą przyjemnością!
Buona fortuna!

PYTAMY:
1.Jak według Ciebie będzie wyglądać podium MŚ w poszczególnych konkursach?
2.Reprezentanci, którego kraju zdobędą najwięcej medali?
3.Która skocznia bardziej Ci pasuje - duża czy normalna?
4.Jakie miejsce dla Ciebie będzie satysfakcjonujące w zawodach indywidualnych?
5.Jak oceniasz ten model prezentowania artykułu?

EJDŻEJ
Odpowiedz
1. Nie ma sensu typować,wszystko zależy od losu
2. Norwegia
3. na normalnej nie skakałem,duża jest ok.Ale za łatwa
4. medal
5. całkiem ok
Odpowiedz
1. Już typowałem
2. Norwegia
3. Normalna
4. 1 miejsce
5. Bardzo dobrze, widać tam dużo pracy i trzeba to docenić