Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 3/2018 - „Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Vikersund - prolog.”
W sezonie 2017/18 główną imprezą zdają się być Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich. Specyficzny, ale bardzo lubiany przez zawodników element narciarskiego padoku. Dotychczas rozegrano dwukrotnie turniej na najlepszego lotnika świata - po raz pierwszy w sezonie 2015/16, wtedy obiektem zmagań była skocznia im. Heiniego Klopfera w Oberstdorfie, a także rok później na słynnej Letalnicy w słoweńskiej Planicy. Ostatni tydzień lutego stanie pod znakiem walki o tytuł mistrza świata w lotach narciarskich w norweskim Vikersund, oficjalnie największej skoczni świata. 

HISTORIA:
OBERSTDORF 2016
Liczba zawodników na starcie: 20
Najdłuższy skok: Terrorym., BOKS - 223.0 m
Podium: 1.Primož Peterka               216.0 m  207.0 m  220.0 m  217.0 m    860.0
               2.skijumphaxball               210.5 m  210.0 m  212.5 m  220.5 m    853.5
              3.BOKS                             181.5 m  222.0 m  213.0 m  223.0 m    839.5
Relacja: Zawody ogromnych przetasowań. Którykolwiek z liderów w poszczególnych trzech seriach nie utrzymał miejsca na podium w ostateczności. Komplet skoków oddało dziesięciu z piętnastu uprzywilejowanych do tego zawodników. 
Lider po I serii - na koniec 13. miejsce.
Lider po II serii - 11. miejsce.
Lider po III serii - 4. miejsce.
KONKURS DRUŻYNOWY:
Liczba zawodników na starcie: 16 (z 4 drużyn)
Najdłuższy skok: Maciej Kot (sebol) - 223.5 m
Podium:  1.JAPONIA       1713.5 
               2.AUSTRIA       1670.0  
               3.NORWEGIA   1633.0
Relacja: Obie serie miały podobny przebieg. Poprzez liderujących Japończyków, skończywszy na Polakach, którzy zmagania skończyli na ostatnim, czwartym miejscu. Zwycięska ekipa Japonii reprezentowana była wtedy przez: Lacroxa, Kamila Stocha, lecimy_tutaj oraz Dumnego Milanistę. 

PLANICA 2017
Liczba zawodników na starcie: 17
Najdłuższy skok: seplox, BOKS - 242.5 m
Podium: 1.Wyspy Salomona          230.5 m  238.5 m  234.5 m  230.0 m  933.5
              2.seplox                         242.0 m  242.5 m  200.0 m  239.5 m  924.0
              3.GetVacced                   233.0 m  240.0 m  205.5 m  242.0 m  920.5
Relacja: Medaliści nie schodzili z wirtualnego podium już od drugiej serii konkursowej. Przez pierwsze dwie prowadził seplox, przez trzecią i czwartą Wyspy Salomona. Komplet skoków oddało jedenastu z piętnastu zawodników, którzy uzyskali prawo startu we wszystkich seriach. 
KONKURS DRUŻYNOWY:
Liczba zawodników na starcie: 12 (z 4 drużyn)
Najdłuższy skok: Manuel Fettner (skijumphaxball), Stefan Kraft (cieslok002) - 242.5 m
Podium: 1.SŁOWENIA   1876.5  
              2.AUSTRIA      1771.0 
              3.NORWEGIA  1409.0
Relacja: Nokaut Słoweńców. Prowadzili przez wszystkie osiem serii konkursowych. Austriacy nie byli w stanie nawiązać walki, nie mówiąc już o startujących w osłabieniu Norwegów, czy Czechów, których honoru bronił osamotniony Štursa. Zwycięska drużyna w składzie: Donald Trump, Naata, Franc, Login.

OBIEKT:
DANE
Nazwa: Vikersundbakken
Parametry: K-200, HS-240
Rekord skoczni: kamilus500 - 242.5 m
[Obrazek: haxmaps_147171260267.png]
ZAWODY
PŚ 2016:  1.kamilus500                 242.5 m  232.0 m  474.5
                2.Anders Jacobsen          240.5 m  233.0 m  473.5
                3.wojtekschiller3             235.5 m  237.5 m  473.0
PŚ 2017:  1.Naata                         240.5 m  237.0 m  477.5
                2.DembelePL                  224.0 m  231.5 m  455.5
                3.Kamil Stoch                 218.0 m  231.5 m  449.5

1.DembelePL                   241.0 m  229.5 m  470.5
               2.Kamil Stoch                  228.5 m  238.0 m  466.5
               3.zibidob                         208.0 m  239.0 m  447.0

OBSADA
Liczba zawodników, którzy wystąpią w konkursie indywidualnym do końca zapewne będzie nie odkryta. Tych, których zmagania oglądać będzie można w sobotę, poznamy już wieczorem w piątek. 
Przyjrzyjmy się tym, którzy są postrzegani jako kandydaci do medali:

I.Donald Trump
Kadra: SŁOWENIA
Obiekty do lotów: 5 podiów: 1. miejsce (Tauplitz x2, Oberstdorf, Harrachov), 3. miejsce (Oberstdorf)
Rekord życiowy: 242.0 m, Planica 
MŚwL: Planica - 4.miejsce indywidualnie, 1. miejsce (D)
Forma: 7/10 - Początek sezonu bardzo dobry, zwycięstwo w TCS, po nim lekki dołek formy.
II.cieslok002
Kadra: NIEMCY
Obiekty do lotów: 3 podia: 1.miejsce (Tauplitz x2), 3.miejsce (Oberstdorf)
Rekord życiowy: 242.5 m, Planica
MŚwL: Oberstdorf - 20. miejsce; Planica - 13. miejsce indywidualnie, 2. miejsce (D)
Forma: 8.0/10 - życiowy sezon, w którym prowadzi w Pucharze Świata
III.Matixoo
Kadra: NIEMCY
Obiekty do lotów: 1 podium: 3.miejsce (Oberstdorf)
Rekord życiowy: 237.5 m, Oberstdorf
MŚwL: Planica - 7. miejsce
Forma: 7/10 - równa dyspozycja we wszystkich periodach, jedyny zawodnik, który brał udział we wszystkich konkursach.
IV.seplox
Kadra: AUSTRIA
Obiekty do lotów: 2 podia: 3. miejsce (Tauplitz x2)
Rekord życiowy: 242.5 m, Planica
MŚwL: Planica - 2. miejsce 
Forma: 7.5/10 - jedno z objawień sezonu, siedmiokrotnie na podium PŚ, wicemistrz świata w lotach z Planicy.

PREZENTACJA DRUŻYN
[Obrazek: 240px-Flag_of_Germany.svg.png]NIEMCY
ZAWODNICY - REKORDY ŻYCIOWE:
1.DembelePL (C.Schmid) - 242.0 m;
2.Matixoo      (D.Siegel)  - 237.5 m;
3.Gajek         (S.Freund) - 237.0 m;
4.cieslok002  (R.Freitag) - 242.5 m;
ATUT: Wyrównany i mocny skład. Świetne wyniki Dembele podczas ostatnich zmagań w Vikersund. 
MINUS: Niepewne występy Gajka.
OCENA: Drużyna o najbardziej wyrównanym składzie, która wygrała sprawdzian generalny przed MŚ - FIS Team Tour. Cieslok jest liderem PŚ, Dembele jest zwycięzcą Pucharu Świata w lotach sprzed sezonu. Matixoo prezentuje się bardzo równo, a Gajek posiada ogromne doświadczenie. Jeżeli nie wydarzy się coś niespodziewanego, to Niemcy z pewnością powalczą o złoto. Każdy z nich indywidualnie ma potencjał na wejście do najlepszej ,,trójki".
WYWIAD:
AJ: Reprezentant Niemiec, cieslok002, znany też jako Richard Freitag. Ciesloku, za Tobą bardzo udany FTT, w którym Twoja drużyna odniosła pewne zwycięstwo. Jak nastroje przed Mistrzostwami Świata w lotach?
C: Nastroje wręcz znakomite . Cięzko trenujemy co przeklada się na wyniki. Myslę że na MS pokazemy się z dobrej strony
AJ: Podczas zmagań na ojczystej ziemi spisywałeś się na tyle dobrze, że objąłeś prowadzenia w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Można powiedzieć, że cieslok002, to teraz główny faworyt do złota? Dodajmy, że jesteś współrekordzistą świata w długości lotu narciarskiego.
C: Nie , to za szybko na takie okreslenia. Przed nami jeszcze 2konkursy , gdzie jeden moj gorszy skok i lepsze proby rywali mogą obrucić tabelę. Jednak dam z siebie wszystko , będę chcial się pokazac z jak najlepszej strony na kolejnych konkursach i zamierzam pobic rekord SNH na MS!
AJ: W poprzednich edycjach MŚ w lotach następujące lokaty: 20. - w Oberstdorfie, 13. - w Planicy. Drużynowy sukces w Niemczech - druga lokata, wtedy w barwach Austrii. Teraz nadzieje medalowe?
C: Nie ukrywam , że po cichu liczę na pierwszy inwidualny medal , zwłaszcza , że w tym sezonie jestem w formie. Jednak MS rządzą się swoimi prawami , każdy jest na nie bardzo dobrze przygotowany , przez  co takie konkursy są bardzo wyrównane i ciekawe.
AJ: Uchodzicie za drużynę, która ma najmocniejszy skład. Z liderem PŚ i PŚ w lotach na czele. Do tego dochodzą bardzo regularny Matixoo, bardzo doświadczony Gajek i Dembele, który na Vikersundbakken w ubiegłym sezonie dał się poznać ze świetnej strony - wygrana i trzecie miejsce, w końcowym rozrachunku sięgając po Małą Kryształową Kulę za loty.
C: Heh , i tu ma pan racje. Przy wspólnym treningu pomagamy sobie nawzajem , podpowiadamy sobie co można zrobić ,  aby nasze skoki były jeszcze dalsze. Opróćz tego traktujemy to bardzo luzno nie wymagamy od siebie zbyt wiele , więc nie czujemy presji. Do tego rzeczywiście Matixoo jedno z odkryć sezonu , bardzo wysoka lokata z poszczególnymi wygranymi w PS . Dembele najbardziej doświadczony lotnik naszej druzyny , co potwierdza mała kryształowa kulka oraz Gajek , którego nie trzeba przedstawiać . Jest on już legendą naszej ligi , która osiągała zwycięstwa na zawołanie
AJ: Ciesloku, Niemcy są faworytem do złota, a kto Twoim zdaniem będzie Waszym najgroźniejszym rywalem?
C: Na pewno nie będę oryginalny , ale będą nimi Słoweńcy i Norwegowie
AJ: Indywidualnie, kogo typowałbyś do medali?
C: Myślę że: Donald , Matixxoo , Anders i tu zaskoczenie 229 , który świetnie skacze na treningach , ale beznadziejnie na konkursach , może wreście się przełamie.
AJ: Jak zaopatrujesz obiekt Vikersundbakken? To specyficzna skocznia półszybka. Historia pokazuje, że wcale nie trzeba bić rekordu za rekordem, żeby świętować triumfy.
C: I z tym się również zgodzę. Nie jeden skoczek oddał 1 skok doskonały , aby drugi zepsuć. Przepisem na zdobycie medalu na Vikersund to dwa dalekie i przedewszystkim równe skoki
AJ: Wieńcząc naszą rozmowę, co byłoby dla Ciebie cenniejsze: medal indywidualnie czy w drużynie?
C: Hmmmm... Ciężkie pytanie , ale mam juz dwa srebra z drużynówki , więc bardziej bym sobie cenil medal zdobyty inwidualnie
AJ: Powodzenia! Dziękuję za rozmowę. Do zobaczenia!
C: Dziękuję bardzo i nawzajem!

[Obrazek: si.png]SŁOWENIA
1.PropS               (J.Tepes)   -  234.0 m;
2.ZanDiPL           (D.Prevc)   -  241.0 m;
3.Naata              (Ž.Jelar)     -  242.0 m;
4.Donald Trump  (J.Damjan) -  242.0 m;
ATUT: Lider w postaci Donalda Trumpa.
MINUS: Brak wyników pozostałej trójki zawodników.
OCENA: Zespół, który obok Niemców jest pretendentem do wygrania imprezy. Chociaż nie mają głośnych nazwisk, poza Donaldem Trumpem, to w FIS Team Tourze zaprezentowali się bardzo przyzwoicie. Kapitan Słoweńców liczy na wystrzał swoich podopiecznych w najważniejszym momencie.
WYWIAD:
AJ: Naato, jak i Žigo Jelarze, Mistrzostwa Świata w lotach w norweskim Vikersund rozpoczynają się już w piątek. Jak z formą u Ciebie?
N: Forma stopniowo idzie w górę, co było widać w ostatnim konkursie drużynowym, w którym przyczyniłam się do wysokiego miejsca mojego zespołu. Odzyskałam dawne czucie, co pozwala mi oddawać skoki na najwyższym poziomie. Forma ta nie jest jeszcze w pełni ustabilizowana, jednakże ciągle nad tym pracuję. Czuję, że przy odrobinie szczęścia mogę powalczyć o wysokie lokaty.
AJ: Masz jakiś postawiony cel na zmagania indywidualne?
N: Celem są przede wszystkim dobre skoki. Jeśli oddam próby na miarę swoich możliwości i tego co prezentuję na treningach, powinno być bardzo dobrze. Nie chcę mówić o konkretnych miejscach. Czołowa 5 będzie sukcesem, a wszystko ponad to miłą niespodzianką. Chcę przede wszystkim cieszyć się skokami i tym, że mogę rywalizować z najlepszymi. Mam nadzieje, że nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa w i nawiąże do wyników z początku tego sezonu.
AJ: Twoja drużyna pokazywała już podczas FIS Team Touru, że jest jednym z pretendentów do złotego medalu. Liczycie się z tym, że pokładane są na Was ogromne oczekiwania?
N: To prawda. Nasza drużyna jest niezwykle silna i nie uciekniemy od tego, że stawia się nas w gronie głównych kandydatów do złota. Nie chcę jednak niczego obiecywać. To są skoki i jak wiadomo może zdarzyć się w nich wszystko, z aferami i romansami włącznie  Jeśli jednak zachowamy chłodną głowę i oddamy dobre skoki możemy spełnić pokładane nadzieje. Na pewno damy z siebie wszystko i nie będziemy oglądać się na innych. To niech rywale się boją.
AJ: Jakie afery masz na myśli?
N: Nie chcę głośno o tym mówić. Specjalistą od takich tematów jest Franc, który jak wiadomo pożegnał się już z naszą reprezentacją. Zresztą nie bez przyczyny, zdażało mu się brać łapówki i celowo psuć swoje skoki co było karygodnym zachowaniem i musieliśmy odsunąc go od kadry.  Nie chcę jednak tego rozstrząsać, gdyż skandal nie jest wskazany przed tak ważną imprezą.
AJ: W takim razie nie poruszamy tego tematu dalej. Jak myślisz, kto będzie głównym faworytem do medalu? Zarówno w konkursie indywidualnym, jak i drużynowym.
N: Faworytów jest wielu. W konkursie drużynowym groźni bedą Niemcy, Austriacy jak i nasza reprezentacja. Zaś indywidualnie najbardziej liczę na lidera słoweńskiej kadry, niezawodnego od wielu lat, Donalda Trumpa. To prawdziwy profesjonalista, który potrafi zachować chłodną głowę w najważniejszych momentach. Bardzo liczę na jego dobry występ. Największym zagrożeniem może być dla niego cieslok, Anders bądź Matixo. Mam nadzieję, że ja także włącze się do tej rywalizacji.
AJ: Dziękuję i życzę powodzenia!

[Obrazek: no.png]NORWEGIA
1.kamilus500            (T.Hilde)        -  242.5 m;
2.Anders Jacobsen    (A.Fannemel) -  242.5 m;
3.sebol                    (J.A.Forfang)  -  235.0 m;
4.skijumphaxball       (M.Lindvik)    -  242.5 m;
ATUT: Talenty lotnicze całej drużyny. Występ na domowym obiekcie.
MINUS: Przeciętne próby kamilusa w ostatnich zawodach.
OCENA: Ekipa złożona z prawdziwych lotników - trzech jest współrekordzistami świata w długości lotu; sebol i skijumphaxball na ostatnich dwóch takich imprezach oddawali najdłuższe pojedyncze skoki, a kamilus jest rekordzistą Vikersundbakken. Do tego dochodzi Anders, który nie zawodzi w ważnych dla drużyny momentach. Jedynym zmartwieniem może być kamilus500, który ma problemy z dwoma równymi skokami - jest nieobliczalny. 
WYWIAD:
AJ: Sebol - reprezentujący Norwegię jako J.A.Forfang. Sebolu, wróciłeś do skoków po wielomiesięcznej przerwie i już w tych kilku konkursach pokazałeś, że nie ubyło Ci przez ten rozbrat ze skokami.
S: To prawda. Dalej są emocje, dalej trzeba się przygotowywać, jednak mam to jak w zegarku. Po przerwie chcę zdobyć jeszcze więcej, i z każdym konkursem jest coraz bliżej kolejnych sukcesów.
AJ: Mistrzostwa Świata w lotach będą szczególne dla Ciebie. Nie tylko dlatego, że uchodzisz za specjalistę od tej dziedziny skoków narciarskich, ale ze względu na miejsce rozgrywania zawodów - Vikersund. Występ przed własną publicznością na pewno motywuje jeszcze bardziej.
S: Oczywiście. Jest to moja pierwsza, poważniejsza szansa na sukces po przerwie. Występy na mamutach to dla mnie przyjemność, a co dopiero przed własnymi kibicami.
AJ: Już miałeś okazję brać udział w imprezie tej rangi - dziewiąta lokata indywidualnie w Oberstdorfie przed czterema sezonami, drużynowo poza podium. Teraz z pewnością liczysz na poprawę.
S: Wtedy liczyłem na zdecydowanie więcej. Teraz mogę to poprawić, jednak nie będzie to takie łatwe. W tym sezonie jest kilka mocnych rywali, którzy według aktualnej formy mają większe szanse na medal niż ja.
AJ: Kogo masz na myśli?
S: Według mnie, najwieksze szanse na medale mają: Donald Trump, Anders Jacobsen i cieslok002. Gdybym miał obstawiać pierwszą trójkę, to właśnie tak bym to zrobił.
AJ: Drużynowo też walka zapowiada się emocjonująco. Wydaje się, że walka o medale rozstrzygnie się między czterema drużynami. Jak upatrujesz w niej szansę ekipy Norwegii?
S: Norwegia w ostatnich konkursach drużynowych nie wskakiwała do TOP2, ale była na 3. miejscu. Wiem, że stać naszą ekipę na więcej i 3. miejsce to nie maksimum.
AJ: Jeszcze kilka słów o obiekcie. Dla Ciebie będzie to debiut na Vikersunbakken. Kibice mają jednak w pamięci Twoje niebywałe wyczyny na Velikance w Planicy, gdzie potrafiłeś skoczyć nieosiągalne dla innych odległości. Obiekt w Vikersund jest największy na świecie - myślisz, że powalczysz o rekord świata w długości lotu?
S: Nie myślę o tym. Dla mnie najważniejszy jest dobry wynik i wspięcie się na wyżyny swoich możliwości. To pytanie zostawiam dla wszystkich.
AJ: Dziękuję za wywiad i życzę powodzenia!
S: Również dziękuję i także życzę powodzenia.

[Obrazek: 1200px-Flag_of_Austria.svg.png]AUSTRIA
1.seplox                 (M.Fettner)           -  242.5 m;
2.QSM                   (M.Poppinger)       -  234.5 m;
3.Kevin De Bruyne  (S.Kraft)               -  232.5 m;
4.Maciej Kot           (G.Schlierenzauer) -  235.5 m;
ATUT: Brak presji wyniku. Posiadanie medalisty z poprzedniej imprezy.
MINUS: Znikoma kondygnacja w zespole. 
OCENA: Drużyna, która może, a nie musi. Wydaje się, że czwarte miejsce jest jej z góry przypisane, a mogą zaskoczyć zarówno in plus, jak i in minus. Z pewnością, poza seploxem nie jest to zespół lotników.
WYWIAD:
AJ: QSM, a także Manuel Poppinger, reprezentant Austrii przed nami. Jeszcze tylko kilka dni i ruszają Mistrzostwa Świata w lotach. Jakie odczucia przychodzą Ci na myśl?
Q: Troszkę stres,bo to będą moje pierwsze MŚwL.
AJ: Ostatnie konkursy w Oberstdorfie były dla Ciebie udane. Wszystkie loty ponad 220. metr. Ustanowiłeś tam rekord życiowy.  Vikersundbakken to największy obiekt świata Myślisz, że na nim uda Ci się go pobić?
Q: Mam taką nadzieję,że go pobije wszystko jest możliwe.
AJ: Jakie są Twoje cele na ten turniej? Walka o medale zapowiada się wyrównanie, zwłaszcza w konkursie drużynowym. Myślisz, że reprezentacja Austrii jest w stanie się włączyć do walki o złoty medal?
Q: Moje indywidualne to top 3,a drużynowo jesteśmy bez szans. 
AJ: Co sprawia, że tak nisko oceniasz swoją drużynę?
Q: Same nicki pokazują nasze doświadczenie i poziom. 
AJ: Skoro tak stawiasz sprawę, to kto jest według Ciebie głównym faworytem do złota w konkursie drużynowym? A kto w indywidualnych zmaganiach?
Q: W konkursie drużynowym Słowenia i Norwegia,a w indywidualnych Anders Jacobsen,Donald Trump,GetVacced i cieslok002.
AJ: Jakie nastroje Panują w Waszym zespole? Czy przez nastawienie Wasze akcje oceniacie tak przeciętnie? W ostatnim konkursie drużynowym pokazaliście, że potraficie walczyć. Wasz reprezentant, seplox będzie bronił srebrnego medalu w indywidualnych zawodach.
Q: Z sobą mamy kontakt na konkursach nie mam nawet,jak dać kilku rad jeżeli by ktoś nie mógł wczuć się w skocznię.Seplox ostatnio nie jest już w takiej w formie,ale liczę,że stanie na podium.
AJ: Jeszcze trochę czasu zostało. Może jakoś uda Wam się ,,posklejać" pewne kwestie i do Norwegii pojedziecie z bardziej optymistycznymi nastrojami. Dziękuję i życzę powodzenia!
Q: Również dziękuje. 

[Obrazek: 300px-Flag_of_South_Korea.svg.png]KOREA POŁUDNIOWA
1.jarek21cr  (J.Park)    -  239.0 m;
2.Le$zczu    (H-K.Kim) -  234.0 m;
3.mati         (H.Choi)   -  debiut
4.229-652    (S.Choi)   -  232.0 m;
ATUT: Bardzo pozytywne nastawienie kapitana drużyny.
MINUS: Brak zgrania. Niskie frekwencje na zawodach.
OCENA: Zespół nie posiadający większego zgrania. Dodatkowo mati będzie debiutował na skoczniach do lotów. Team powstał prawdopodobnie tylko ze względów przepisowych FTT, ale 229-652, który uchodzi za lidera drużyny, zapewnia, iż zespół nie będzie chłopcem do bicia. Mają w końcu zawodników, którzy już nie raz stawali na ,,pudle" konkursowym - jarka oraz Le$zcza. Mogą być przysłowiowym kopciuszkiem.
WYWIAD:
AJ: Mamy przyjemność przeprowadzić rozmowę z kapitanem reprezentacji Korei Południowej, 229-652, czyli Seou Choiem. 
229: Tak witam wszystkich 
AJ: Popularny ,,Cyferku", powiedz, jak dyspozycja? Ostatnie konkursy podczas FTT pokazały, że mimo niedużego doświadczenia masz aspiracje, aby znaleźć się w czołówce. 
229: No, dyspozycja... wszystko się zdązy przez te dni na MŚwL i znajdę się możliwe 6 bo to naprawdę trudne zawody. A mogę wrucić do środkowej części niemieckiej FTT Klingenthal tusz tusz za podium więc fajnie się skakało.
AJ: Trzeba przyznać, że drużyna Korei powstała trochę przez przypadek. Podczas FTT w konkursie drużynowym tylko Ty wziąłeś udział. Myślisz, że ta drużyna może cokolwiek zdziałać na mistrzostwach?
229: Turek tylko też sam,  mieliśmy szansę na 2,3 zawodników ale niestety pan ma rację tylko nie moja drużyna jak mati, ja i Leszczu jest dobrej dyspozycji i jest szansa a o jarku też świetnu ale wyniki nie wiadome tak jak np ja z matim będę to już ostatnie lub wyżej o 1 miejsce niestety tak bywa
AJ: Czy Koreańczycy będą się przygotowywać, czy tylko zobaczycie się na konkursie?
229: Będziemy trenować.
AJ:  Zawodnicy Waszej drużyny nie są zbyt rozpoznawalni, aczkolwiek Le$zczu oraz jarek21cr stali już w tym sezonie na podium. Zresztą, oboje stanęli na trzecim miejscu eq aequo w Tauplitz podczas lotów.
229: to mnie bardzo cieszy, mam nadzieje ze ogromna forma będzie i będziemy 3,4 bo trudne drużyny będą
AJ: Twierdzisz, że Korea będzie walczyć o medal w drużynie?
229: Tak. Bardzo ciekawie by było na taką drużynę więc wieże
AJ: Które drużyny, według Ciebie, będą dla Was największą konkurencją?
229: Norwegia, Niemcy oraz Słowenia, ale nie możemy puszczać sił, tylko walczyć jak lepsi.
AJ: W środowisku słychać kilka niepochlebnych opinii na Twój temat. Jednakże, gdyby udało Ci się osiągnąć wynik podczas Mistrzostw Świata w lotach, to zapewne wielu krytykom zamknęłoby usta. Dałbyś się poznać jako kapitan - i to taki, który nie prowadzi jachtu, a małej barki, która wcale nie musi okazać się gorsza od armatorów.
229: Na cały czas trenuję skoki i nie czuję się jako kapitan drużyny ale muszę to wiedzieć owszem jacht, i jestem i tak całkiem - zadowolony bo ja nie miałem formy ale jednak coś tam mam.
AJ: Vikersundbakken - największa skocznia do lotów. W Oberstdorfie pobiłeś swój rekord życiowy. Na mistrzostwach uda Ci się go poprawić?
229: W Vikersund pewnie i co do możliwości mogę skoczyć nawet rekord snh ale jestem za słaby jak myślę o moją formę ale o 244m -myślę.
AJ: Oby się udało. Dziękuję za ten wywiad i życzę powodzenia w Vikersund!
229: Dziękuje, do zobaczenia.

[Obrazek: 240px-Flag_of_Japan.svg.png]JAPONIA
1.Wyspy Salomona  (N.Kasai)         -  238.5 m;
2.tomuniu              (D.Ito)             -  debiut
3.Zara'                   (R.Kobayashi)  -  223.5 m;
4.camperpl14         (J.Kobayashi)    -  debiut
ATUT: Posiadanie w składzie obrońcy tytułu.
MINUS: Prawdopodobny brak startu w zawodach.
OCENA: Ciężko cokolwiek powiedzieć o tym zespole, gdyż mało który zawodnik się z nim identyfikuje. Podobnie jak z zespołem Korei - drużyna stworzona z wymogów FTT. Sam start zespołu w konkursie drużynowym będzie sporym zaskoczeniem.

[Obrazek: 300px-Flag_of_Turkey.svg.png]TURCJA
1.GetVacced        (M.A.Bedir)    -  242.5 m;
2.CybulaGames    (F.A.İpcioğlu) -  229.5 m;
3.KillerPOL          (S.Karta)        -  210.0 m;
ATUT: Przywódca w postaci GetVacceda.
MINUS: Przeciętne zaangażowanie członków drużyny.
OCENA: Kolejny zespół, który już start będzie mógł zaliczyć do sukcesów. Jednak na liście mają zawodników, którzy mogliby powalczyć o całkiem przyzwoity wynik.

Zgłoszenie dodała również drużyna Ukrainy, ale wiadomo, że ze względów regulaminowych nie będzie mogła wziąć udziału w imprezie.

PYTAMY:
1.Wytypuj podium konkursu indywidualnego.
2.Wytypuj podium konkursu drużynowego.
3.Czy drużyny: Japonii, Korei Południowej, Turcji wezmą udział w zawodach?
4.Czy podczas Mistrzostw Świata w lotach narciarskich zostanie pobity rekord świata w długości lotu (jeżeli tak, jaką będzie mieć długość?)
5.Jesteś zadowolony ze stylu przedstawiania informacji w niniejszym artykule?

* - w wywiadach zachowaliśmy oryginalną pisownię.

EJDŻEJ
Odpowiedz
1.
1.Anders Jacobsen
2.Donald Trump
3.cieslok002

2.
1.Niemcy
2.Norwegia
3.Słovenia lub Korea

3.
Japonia i Korea weżmie udział za pewnę

4.
Tak podczas MŚwL będzie rekord w długości lotu 246m

5.
Jestem zadowolony

i tak dodatkowo oceniam, 9/10
L E G E N D A

Odpowiedz
Nie no genialny wywiad cyferkow , szacun xD
Odpowiedz
bardzo ciekawie to zrobiłeś jeszcze FLAGI podododawałeś
Czyżby powrót?
Odpowiedz
I.
1. Donald
2. Anders
3. cieslok002
II.
1. Słowenia
2. Niemcy
3. Norwegia
III.
Myślę że tak, wezmą udział.
IV. Tak, zostanie pobity,stawiam na 244.0m
V. Tak, ciekawa lektura, fajnie się ją czyta Smile
Personal Best : 239,5m (7.03.2021) Vikersund HS-240
Liczba występów/podium w PŚ : 142/25
Confused

Odpowiedz
(02-21-2018, 23:26)cieslok002 napisał(a): Nie no genialny wywiad cyferkow , szacun xD

Coś się nie potoba? 
L E G E N D A

Odpowiedz
Szanuję za cały wysiłek włożony w tą "lekturę".
1. 3. miejsce Donald Trump, 2. miejsce cieslok002, 1. miejsce Anders Jacobsen
2. 1. miejsce dla Norwegii, 2. miejsce dla Niemców, 3. miejsce dla Słoweńców.
3. Oby tak.
4. Rekord świata w długości lotu nie zostanie pobity.
5. Tak jak napisałem wyżej, szanuję za wysiłek, styl artykułu jest bardzo ładny i czytelny.

[Obrazek: tumblr_p63ykhK5kM1s0a0qao5_400.gif]
Cytat:,,Wszyscy musimy się podnieść oraz pokazać, że jesteśmy silni i damy radę. Bo damy radę!" 
Odpowiedz
Cyferki 2k18 orto max

"wieże"
"wrucić"
Personal Best : 239,5m (7.03.2021) Vikersund HS-240
Liczba występów/podium w PŚ : 142/25
Confused

Odpowiedz
"Zgłoszenie dodała również drużyna Ukrainy, ale wiadomo, że ze względów regulaminowych nie będzie mogła wziąć udziału w imprezie."

Wait... what? XD

W jakim sensie względy regulaminowe? Że nie startowaliśmy w PŚ, i dlatego jesteśmy "debiutantami"?

Wstyd i śmiech na sali Panie Tomaszu...

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz
I
1. miejsce Anders Jacobsen
2. miejsce cieslok002
3. miejsce Donald Trump

II
1. Słowenia
2. Norwegia