Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 13/2017 - „Mistrzostwa Świata w Oslo - raporty.”
DZIEŃ PIERWSZY
Inauguracja Mistrzostw Świata w Oslo odbyła się na normalnym obiekcie K-95. Sobotni wieczór na Holmenkollen spędziło piętnastu zawodników. 
W gronie faworytów do medali:
#Donald Trump - główny kandydat do złota. Jeżeli mielibyśmy wskazać największego faworyta, to wielu wskaże właśnie Donalda. Fenomenalna forma, niebanalny talent, w połączeniu z mocną psychiką wychodzi nam zawodnik idealny, jednakże na głównych imprezach czegoś zawsze braknie.
#Friz - brylował w zeszłym sezonie, wzbudzał podziw w niejednych monitorach, dopiero pojawienie się pewnego Słoweńca sprawiło, iż troszkę zszedł na dalszy plan. Niemniej jednak na Olimpiadzie spisał się bardzo dobrze.
#GetVacced - specjalista od skoczni normalnych. Choć w Pucharze Świata nie porywa, to jego solidność procentuje, zwłaszcza na dużych imprezach.
Lista startowa:
1.Tramer                   [Obrazek: 240px-Flag_of_Japan.svg.png]
2.Raver                     [Obrazek: 250px-Flag_of_Poland_%28normative%29.svg.png]
3.kamilus500             [Obrazek: flaga-norwegii.png]
4.Benji                      [Obrazek: 240px-Flag_of_Japan.svg.png]
5.Matixoo                   [Obrazek: 240px-Flag_of_Germany.svg.png]
6.Kamil Stoch             [Obrazek: flaga-norwegii.png]
7.DembelePL              [Obrazek: 240px-Flag_of_Germany.svg.png]
8.ZanDiPL                  [Obrazek: 250px-Flag_of_Poland_%28normative%29.svg.png]
9.Maciej Kot                [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
10.koza                      [Obrazek: flaga-slowenii.png]
11.Wyspy Salomona     [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
12.GetVacced              [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
13.Friz                        [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
14.Anders Jacobsen     [Obrazek: flaga-norwegii.png]
15.Donald Trump        [Obrazek: flaga-slowenii.png]

RELACJA: Konkurs rozpoczął Tramer, który dawno nie gościł w konkursach pucharowych. Skok nie za dobry - 67.0 metrów. Kolejne skoki były już lepsze, aczkolwiek dało się odczuć asekuracyjność. Przez dłuższy czas prowadził Raver, a jego skok na 102. metr okazał się być naprawdę dobrym wynikiem. Jego odległość przebił ZanDiPL, lądując dwa metry dalej. W I serii tylko jeden zawodnik ewidentnie postawił na jedną kartę - GetVacced przepięknie pofrunął, a zmierzony wynik okazał się lepszy niż punkt HS. 104.5 metra osiągnął, będący w centrum uwagi, Donald Trump.
Finałowa runda niesie za sobą jeszcze większa bagaż stresu. Ten jednak już nie dotyczył Kamila Stocha, który po słabej pierwszej próbie, pokazał, że ma zadatki na wygrywanie - 105.5 metra. Wielkim zaskoczeniem okazał się skok Friza - faworyt zepsuł próbę, poprzez popełniony błąd na progu. Tuż po nim kibice zostali uraczeni kwintesencją skoków narciarskich haxball. ,,Żużlowy akcent" zaprezentował nam Raver, który niczym najlepsi rajderzy czarnego sportu, poleciał po bandzie, a jego wynik pokazał możliwości Midstubakken - 107.0 metrów, a organizatorzy zapewniają, że ten wynik można jeszcze poprawić. Będący na wirtualnym pudle ZanDi nie dał rady i zrobił przysługę rekordziście obiektu, ,,wpuszczając" go do strefy medalowej. ,,Słoweńska armata" ponownie skoczył na 104-ty metr i 50-ty centymetr, a jego łączna nota była identyczna, jak u Ravera. Lider po pierwszej serii sprostał wyzwaniu i niczym stary profesor skwitował starania młodych adeptów sztuki narciarskiej; najczęściej osiągana w sobotę odległość - 104.5 m, wystarczyła, aby z przewagą dwóch punktów, co jak na ten rodzaj obiektu, jak na tę rangę imprezy, jest sporą różnicą, zdobyć złoty medal
Pełne wyniki tutaj: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=874&pid=13112#pid13112

[Obrazek: oHkoBNl.png]
WYWIADY z medalistami:
Anders Jacobsen: Wielkie gratulacje, Raverze! Srebrny medal w takich zawodach, to niesamowite osiągnięcie.
Raver: Dziękuję. Jeszcze lepiej to smakuje kiedy jest to jeden z niewielu występów w tym sezonie. Choć powiem, może się to wydać dziwne, ale pozostał lekki niedosyt.
A: Dwa lata temu w Libercu zgarnąłeś wszystko. Czy myślisz, że tym w Twoje ślady pójdzie GetVacced? On ma nawet szansę, aby przebić Twój wynik, w końcu w Oslo będą aż cztery konkursy?
R: Myślę, że dokonanie tego przez GetVacceda będzie bardzo trudne, lecz nie ma rzeczy nie możliwych. To, że jest więcej konkursów jest też utrudnieniem, są aż dwie drużynówki, a ten konkursy rządzą się swoimi prawami. Zaś na dużej skoczni w konkursie indywidualnym na pewno nie zabraknie osób, które będą pragnęły rewanżu za wydarzenie ze normalnego obiektu.
A: W tym sezonie nie było Cię na większości konkursów. Czy to była celowa zagrywka, aby siły i ambicje przelać wyłącznie w Oslo? 
R: Raczej nie, po prostu brakowało motywacji do skakania, a letnia kryształowa kula nie jest tak prestiżowa jak zdobycie tego trofeum w zimie. Jest to jednak bardzo prawdopodobne, że taka przerwa pozytywnie wpłynie (częściowo już wpłynęła) na występy w Oslo.
A: O ile, w Libercu, byłeś członkiem bardzo mocnej drużyny, tak teraz, wydawać by się mogło, że Polska, raczej nie ma szans na medal.
R: Każda drużyna może zaskoczyć, ale my po pierwsze musimy pojawić się w pełnym składzie. Dzisiaj z naszej drużyny byłem tylko ja i ZandiPL. 
A: Na jeden dzień przed zawodami ciężko będzie doprowadzić do normalności drużynę. Jednakże życzę powodzenia! Jeszcze raz gratulacje drugiego miejsca!
R: Dziękuję i wzajemnie.

Anders Jacobsen: Witamy Donalda Trumpa - srebrnego medalistę konkursu indywidualnego Mistrzostw Świata!
Donald Trump: Witam czytelników, witam Państwa.
A: Drugie miejsce po tak zaciętym konkursie, z pewnością, jest to dla Ciebie satysfakcjonujące. Ale niedosyt jest?
D: Teraz jak tak na chłodno to analizuję to jestem usatysfakcjonowany. Patrząc jak zawodzili inni faworyci mogę śmiało stwierdzić, że wypadłem bardzo dobrze. Niedosyt zawsze będzie, bo popełniłem małe błędy, te zawody stały na dosyć wysokim poziomie, więc tym bardziej cieszę się, że zdobyłem medal. Rola faworyta jest trudna, ale to dobra lekcja na przyszłość.
A: Jak oceniasz skocznię? To trudny obiekt? Dzisiaj nie oglądaliśmy wielu odległości powyżej 105-ciu metrów. Wielu rywali też nie radziło sobie z warunkami.
D: Nie zaliczyłbym go do trudnych, jest wymagający bo trzeba wyczuć odbicie, ale takie powinny być na wielkich imprezach. Na pewno stres też zrobił swoje, dlatego ważne było, żeby popełnić jak najmniejsze błędy. Tak jak Pan mówi, wielu tych którzy mieli tu odlatywać, nie uzyskiwali nawet 103 metrów, to jest magia wielkich imprez jak Mistrzostwa Świata.
A: Jutro konkurs drużynowy. Słowenia z pewnością jest w gronie faworytów do złota. Ponownie szykuje się walka z Gruzją?
D: Z pewnością my oraz Gruzini mamy chrapkę na złoto i podejrzewam, że tak to będzie wyglądać. Mobilizacja jest spora, bo dziś skakało nas, Słoweńców, tylko dwóch, Franc i Naata to nasze ASY w rękawie na konkurs drużynowy.
A: Na koniec zapytam o tę sytuację przed skokiem w serii finałowej. Faktycznie były tam jakieś problemy techniczne czy tylko gra na czas?
D: Nie mam po co grać na czas, nigdy tego nie praktykowałem, owszem problemy były, bo warunki nie sprzyjały. Dojeżdżając do progu dostałem silnych turbulencji i myślałem, że spalę skok, jednak udało mi się "wyciągnąć" wystarczającą odległość, żeby utrzymać miejsce z pierwszej serii. Jestem dumny z siebie, że poradziłem sobie nawet w takich warunkach.
A: Niemniej jednak, świetnie się Pan spisał. Gratuluję medalu i życzę powodzenia w jutrzejszej drużynówce!
D: Dziękuję i gratuluję wszystkim biorącym udział w zawodach. Jutro postaram się skakać jeszcze lepiej! Pozdrawiam redakcję i stałych czytelników.

Anders Jacobsen: Witamy nowego Mistrza Świata!
GetVacced: Witam!
A: Wspaniały konkurs, wspaniała wygrana. Co czujesz w tym momencie?
G: Czuję się niesamowicie, składałem już ten sezon na straty, nawet otwarcie mówiłem że nie lubię tej skoczni a tu medal.
A: Dwa lata temu brązowy medal w Libercu, teraz złoto. Widać normalne obiektu na MŚ są dla Ciebie szczególne.
G: Tak, i znowu prawie rekord [Obrazek: zeby.gif] Niestety zabrał mi go srebrny medalista, Raver któremu gratuluję! On również jak widać dobrze czuję się na obiektach normalnych! Co do pytania, ogólnie wole skocznie mniejsze, więc troszeczke mnie boli, że jest ich tak mało w kalendarzu Pucharu Świata.
A: Już w I serii zawiesiłeś rywalom poprzeczkę wysoko. Czy presja, gdy skakałeś, jako ostatni, była tak duża?
G: Oj, straszna. Od zawsze miałem problemy z głową, co pokazało wiele konkursów w zeszłym sezonie.Po IO chciałem już zakończyć nawet moją karierę, ale teraz Myślę, że tym, że teraz sobie poradziłem, rozpoczynam nowy rozdział w mej karierze.
A: Wspomniałeś o Raverze, który uplasował się razem z Donaldem na drugiej pozycji. Jest dla Ciebie zaskoczeniem jego obecność na podium?
G: Mimo wszystko tak, spodziewałem się, że wróci mocny, ale że aż tak? Obstawiam, że na tym MŚ może nas jeszcze zaskoczyć.
A: Jutro konkurs drużynowy, Gruzini pójdą w ślady swojego kolegi i zawieszą złoto na szyjach?
G: Myślę, że będziemy wszyscy podbudowani tym medalem, i być może koledzy mi pozazdroszczą ;d Więc motywacja będzie spora!
A: Powodzenia! Gratulacje Złota Mistrzostw Świata!
GDziękuje! Chcę w tym miejscu zadedykować mój mały sukces Panu Donaldowi Trumpowi i Pani Naacie!
Odpowiedz
A Mistrz został opluty i nie ma wywiadu?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości