Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 11/2017 - „Od Hokkaido po Tatry, aż znowu u Niemców”
Pierwszy miesiąc wakacji ulega końcowi, co oznacza, że sezon wkracza w decydującą fazę. Przed główną imprezą sezonu, jaką będą Mistrzostwa Świata w Oslo, zawodników czeka maraton skoków na niemieckiej ziemi, gdzie rozegrany zostanie FIS Team Tour. W 11-tym wydaniu naszego programu przeanalizujemy, co czeka nas w ciągu ośmiu dni, począwszy od dwudziestego dziewiątego dnia lipca, a także zrobimy rzut oka wstecz i przypomnimy sobie, co działo się w Zakopanem i Sapporo. 
Miłej lektury!

SAPPORO:
Po raz kolejny zawodnicy zawitali na Ōkurayamę. Tym razem obiekt mógł nieco zaskoczyć rywalizujących - parametry skoczni uległy przedłużeniu, punkt K na 123., a Hill Size na 137. metr. Pierwszy konkurs pokazał, że japońska armata nie zawsze wypala. Spośród okrojonego grona startujących, aż czterech lądowało w granicach 40-tego metra. Nie zawiedli walczący o podium w klasyfikacji generalnej PŚ, Anders Jacobsen oraz Friz, który ustanowił nowy rekord obiektu - 140.0 m. W II serii skoczkowie już nie mieli takich problemów z osiąganiem dobrych odległości, jednakże tylko jedna próba przekroczyła HS - Donald Trump skoczył 139.5 m. Ostatecznie, walka o pierwsze miejsce rozstrzygnęła się pomiędzy Frizem i Andersem Jacobsenem. Etatowy reprezentant Norwegii poleciał o półtora metra dalej i wygrał swój 22-gi konkurs w zawodniczej karierze. Podium uzupełnił Wyspy Salomona.
Niedzielne zawody zapowiadały się ciekawej, w końcu zawodnicy mogli już przetestować ,,nową" skocznię, a i pora nie była tak wczesna. Tak też było:
fantastycznie fruwali Anders, Gajek, Zandi, a także jarek21cr - ostatnia dwójka uraczyła nas rekordowymi próbami na 140-ty metr 50-ty centymetr. Ponownie w pierwszej turze swoją próbę spalił do tej pory drugi w KG, Donald Trump. Druga seria okazała się istnym przeciwieństwem inauguracyjnej kolejki. Gracze, którzy osiągali dobre wyniki psuli swoje próby, lądując nawet na buli (jarek21cr, ZandiPL). Przed setnym metrem lądowali również Gajek, Benji, Donald Trump. Ci, którzy nie zawiedli, zostali nagrodzeni. Skijumphaxball skokiem na 138.5 m, awansował z 5. na 3. miejsce, GetVacced próbą na HS, utrzymał lokatę na podium, Anders Jacobsen udowodnił, że w Sapporo świetnie mu się skacze - wyrównał rekord skoczni i bezapelacyjnie został bohaterem japońskiego końca tygodnia.
ZAKOPANE:
Sobota na Wielkiej Krokwi na pewno podobała się widzom. W pierwszej turze warunki sprzyjały dalekim próbom, czemu świadczy fakt, że cała jedenastka zawodników lądowała przynajmniej na punkcie konstrukcyjnym. Wyraźniej odróżniała się pierwsza ,,szóstka'' I serii: prowadzących kozę i Donalda Trumpa dzieliło od szóstego Wysp Salomona, raptem półtora metra. W drugiej kolejce już tak dobrze nie było. Tylko Naacie udało się osiągnąć HS, jednakże przy wysokim poziomie konkursu, dało jej to jedynie awans na 9-tą pozycję. Z tej, jakże zaciętej walki, zwycięsko wyszli Maciej Kot, koza oraz Donald Trump - dla którego był to, niejako, rewanż za fatalne próby w Sapporo. Dziewiąta w karierze wygrana Słoweńca!
W niedzielę większość zawodników odpuściła sobie starty - na liście I serii zabrakło m.in. Gajka, Wysp Salomona, Andersa Jacobsena, a także Friza, który w ogóle do Zakopanego nie przyleciał. Tym razem szansy na oddalenie się od rywali w klasyfikacji łącznej Pucharu Świata, nie wykorzystał Donald Trump, który zajął czwartą lokatę. Mimo tego, z Zakopanego wyjechał z żółtą koszulką lidera. Niedzielne popołudnie z pewnością zapamięta ZandiPL, dla którego było to historyczne pierwsze zwycięstwo a karierze. Tylko pół ,,oczka'' stracił doń GetVacced, a w najlepszej ,,trójce'' uplasował się także jarek21cr. 
Co raz bardziej zacięta walka o Kryształową Kulę, obecnie wygląda na to, że rozstrzygnie się ona pomiędzy tą trójką, z której dwoje zawodników już zna smak zwycięstwa:
1.Donald Trump                        911 pkt
2.Friz                                       877 pkt
3.Anders Jacobsen                    845 pkt

FIS TEAM TOUR
Trzeci rok z rzędu, w którym znajduje się miejsce na ten niemiecki maraton. Ponownie na trzech obiektach:
1.Willingen (Mühlenkopfschanze); K-130, HS-145, HR:149.0 m Tramer, Friz, Gajek
2.Klingenthal (Vogtland Arena); K-125, HS-140, HR: 146.5 m Ziemovit
3.Oberstdorf (Heini-Klopfer-Skiflugschanze); K-200, HS-225, HR: 237.0 m BOKS, Login, Donald Trump, Connor
HISTORIA:
2016: 1.Finlandia 4295.5 (Primož Peterka, ATG, villareal, zibidob), 
          2.Norwegia 3410.0 (wojtekschiller3, kamilus500, Terrorym., Anders Jacobsen)
          3.Polska     2568.0 (SzymonSkiJump444, skijumphaxball, Dumny Milanista, GetVacced)
2016/17: 1.Austria    6465.0 (skijumphaxball, cieslok002, GetVacced, Friz)
                2.Słowenia 5684.0 (Donald Trump, Franc, Naata, Login)
                3.Czechy    5117.5 (PakaPL, Bendtner, Ala123, warcraft246)

ANALIZA SZANS:
A)Gruzja: Na papierze najmocniejsza ekipa. Dowodzona przez Wyspy Salomona Gruzja ma w swoim składzie zawodników doświadczonych, z wynikami. Wszyscy regularnie punktują w Pucharze Świata. Ciężko będzie ich pokonać, albowiem tak równej drużyny nie udało się skompletować komukolwiek.
REGULARNOŚĆ STARTÓW: 68,42%; PODIÓW: 20; ZWYCIĘSTWA: 8; LIDER: Friz; PRZEWIDYWANIA: 1. miejsce
B)Łotwa: Ciężko cokolwiek ocenić w tej drużynie. Składa się z doświadczonych zawodników, którzy święcili sukcesy na przestrzeni swoich karier. Jednakże w obecnym sezonie na skoczniach PŚ oglądaliśmy jedynie Peterkę, który zawitał w Bischofshofen i Harrachovie (loty). Być może szykują formę właśnie na FTT.
REGULARNOŚĆ STARTÓW: 1,31%; PODIÓW: 0ZWYCIĘSTWA: 0; LIDER: Primož PeterkaPRZEWIDYWANIA: 5.miejsce
C)Słowenia: Solidna drużyna, która przy odrobinie szczęścia może powalczyć z Gruzinami. Poza Francem, startują regularnie w PŚ, a nawet stają na podium. Kolektyw budowany przez Donald Trumpa jest funkcjonalny. Zobaczymy, na ile...
REGULARNOŚĆ STARTÓW: 48,68%; PODIÓW: 15ZWYCIĘSTWA: 4; LIDER: Donald TrumpPRZEWIDYWANIA: 2.miejsce
D)Polska: Zespół stworzony specjalnie na turniej. Zlepek zawodnik, którzy raczej nie brylują w tym sezonie. Pokłady nadziei ta drużyna może wiązać z powracającym do skakania Raverem. 
REGULARNOŚĆ STARTÓW: 13,15%; PODIÓW: 1ZWYCIĘSTWA: 1; LIDER: ZandiPLPRZEWIDYWANIA: 4.miejsce
E)Norwegia: Ambitna drużyna, której trzon zawodniczy zachowany jest od lat. Prowadzeni przez Andersa Jacobsena, z powracającym na właściwe tory Gajkiem, mogą namieszać. 
REGULARNOŚĆ STARTÓW: 32,89%; PODIÓW: 15ZWYCIĘSTWA: 5; LIDER: Anders JacobsenPRZEWIDYWANIA: 3.miejsce

Być może podczas zawodów wyłoni nam się inna, niezapisana drużyna.

WYWIADY:
[Obrazek: flaga-norwegii.png] Kamil Stoch
(Zachowano oryginalną pisownię)

Anders Jacobsen: W tym sezonie odbyłeś jeden start, w Zakopanem, czy uważasz, że forma będzie podczas FTT, mimo tak zdecydowanego braku obycia i rytmu konkursowego?
Kamil Stoch: Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak będzie z formą, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to powinno być dobrze.
A: Podobnie, jak podczas Letniej Grand Prix, reprezentował będziesz Norwegię, wtedy Wasz zespół nie odgrywał znaczącej roli. Jak będzie tym razem?
K: Wszystko zależy od tego w jakim składzie pojawi się owa reprezentacja na konkursach, jeśli będzie planowany skład podium będzie kwestią cierpliwości.
A: Która drużyna, wg Ciebie, ma największe szanse na zwycięstwo całego cyklu?
K: Norwegia.
A: Życzę powodzenia! Dziękuję bardzo!
K: Wzajemnie i również dzięki

Anders Jacobsen: Jesteś liderem reprezentacji Słowenii, która wydaje się być, na papierze, drugą siłą tego turnieju. Jakie są Wasze cele?
Donald Trump: Przede wszystkim nie zejść poniżej pewnego poziomu i walczyć o zwycięstwo. Oprócz tego chcemy dalej robić to, co staramy się wspólnie wraz z Naatą i Francem robić, czyli dobrze się bawić i cieszyć się każdym konkursem drużynowym!
A: Zdecydowanym faworytem turnieju wydają się być Gruzini. Według Ciebie, wygrają?
D: Dla mnie nie są aż takimi faworytami, kilka nieudanych prób i może to wyglądać zgoła inaczej niż się każdy spodziewa. Ja liczę na swoją drużynę i według mnie zapowiada się pasjonująca walka o wygraną.
A: Które miejsce by Was satysfakcjonowało?
D: Wyłącznie wygrana, ale wiemy jak to czasem bywa i podium to jest absolutne minimum.
A: Sam walczysz o Kryształową Kulę, myślisz, że uda Ci się utrzymać prowadzenie w KG po zawodach w Oberstdorfie?
D: Będzie strasznie ciężko, bo przetasowania w generalce są duże. Nie jestem zbytnio w formie, ale liczę na solidne występy na mamucie w Oberstdorfie, gdzie rok temu tryumfowałem. Jeśli wszystko pójdzie dobrze i po mojej myśli to chyba ta sztuka mi się uda.
A: Życzę udanych zawodów. Powodzenia!
D: Dziękuję i do zobaczenia na zawodach!

[Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png] GetVacced
Anders Jacobsen: Zespół Gruzji wydaje się być zdecydowanym faworytem. Macie w drużynie świetnych zawodników, do których możemy i Ciebie zaliczyć. Jak poradzicie sobie w roli faworyta?
GetVaccedStaramy się nie myśleć o sobie jako o faworycie, jest bardzo mocna Słowenia, do tego doświadczona Norwegia. Myślę, że nasza kadra posiada bardzo dużo potencjału, co pokazywaliśmy na treningach. Czujemy, że jesteśmy w stanie wygrać FTT, aczkolwiek jak mówiłem - nie wolno myśleć do przodu, skupiamy się na następnym konkursie i tyle.
A: Gdzie rywale mogą upatrywać szans? Jest jakiś obiekt, który nie do końca Wam odpowiada?
G: Myślę, że w naszej kadrze lotników mamy wspaniałych, więc z obiektem w Oberstdorfie nie będziemy mieli najmniejszych problemów. Bardziej obawiałbym się o skocznie w Willingen, która jest dość trudna pod względem technicznym, do tego będzie to początek tego cyklu, po krótkiej przerwie nie będzie wiadomo jak wejdziemy w FTT.
A: Walka toczy się również w Klasyfikacji Generalnej, czy Wasz przedstawiciel, Friz - będziecie kolarska współpraca (jeżeli wiesz, co mam na myśli)?
G: Tak, oczywiście wiem co na myśli. Zacznijmy od tego, że jego dogonienie raczej mi nie grozi <śmiech>. Aczkolwiek jeśli będę miał okazje pomóc Frizowi to jak najbardziej będę myślał o tym, i być może to wykonam.
A: Powodzenia! Dalekich skoków.
G: Wzajemnie!

Pytamy:
1.Która reprezentacja zwycięży w klasyfikacji łącznej FIS Team Tour ?
2.Kto po zakończeniu turnieju będzie liderem Klasyfikacji Generalnej Pucharu Świata ?
3.Który obiekt FTT odpowiada Ci najbardziej ?

EJDŻEJ
Odpowiedz
1. Słowenia, na łatwości.
2. Donald Trump, na łatwości.
3. Oberstdorf.
Odpowiedz
"przy odrobinie szczęścia może powalczyć z Gruzinami" trochę przesadzone Big Grin
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz
1. Ta, która wykaże najwięcej chęci do skakania, czyt. Słowenia Big Grin
2. Anders, po mi się pewnie zdarzy "wpadka"
3. I tu Was zaskoczę, Willingen!
[Obrazek: VpUYqBr.png]
Odpowiedz
Dzięki Anders za zastępstwo Wink Nwm czy zrobię gazetkę teraz, ale jak już, to z całego FTT Big Grin

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz
(08-01-2017, 10:27)zibidob napisał(a): Dzięki Anders za zastępstwo Wink Nwm czy zrobię gazetkę teraz, ale jak już, to z całego FTT Big Grin

Super będzie darmowy papier toaletowy Big Grin
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz
(08-01-2017, 12:32)Friz napisał(a):
(08-01-2017, 10:27)zibidob napisał(a): Dzięki Anders za zastępstwo Wink Nwm czy zrobię gazetkę teraz, ale jak już, to z całego FTT Big Grin

Super będzie darmowy papier toaletowy Big Grin

Widzę że wyciągnąłeś wnioski.

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości