Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 15/2017 - „Mistrzostwa Świata w Oslo - raport z Holmenkollbakken”
DZIEŃ TRZECI
Po tygodniu odpoczynku zawodnicy wracają do walki o medale Mistrzostw Świata. Zawody odbyły się na legendarnym obiekcie Holmenkollbakken K-120. Do rywalizacji przystąpił o jeden zawodnik więcej, niż na obiekcie normalnym.
W gronie faworytów do medali:
#Donald Trump - już zaznał smaku dwóch kruszców z tych mistrzostw. Z drużyną sięgnął po złoto, a indywidualnie okazał się gorszy od jednego gracza. Udowadniać już czegokolwiek nie musi.
#Friz - ogromne rozczarowanie konkursu indywidualnego, dopiero dwunasta lokata. Poprawił się w drużynówce. Coś jednak nie gra u tego zawodnika. Możliwe, że przełamanie nadejdzie w sobotę.
#GetVacced - złoty medalista ze skoczni normalnej. Świetnie zaatakował w drugiej serii. Obiekt duży też mu sprzyja. Spora szansa na dublet.
#Raver - fantastyczna postawa na Midtstubakken. Zaskoczył indywidualnie, sięgając po srebro. W pięknym stylu ratował honor Polski w drużynówce.

Lista startowa:
1.sebol                         [Obrazek: 240px-Flag_of_Japan.svg.png]
2.Friwer aka SkoczeK     [Obrazek: 240px-Flag_of_Japan.svg.png]
3.Raver                        [Obrazek: 250px-Flag_of_Poland_%28normative%29.svg.png]
4.kamilus500                [Obrazek: flaga-norwegii.png]
5.Franc                        [Obrazek: flaga-slowenii.png]
6.Matixoo                     [Obrazek: 240px-Flag_of_Germany.svg.png]
7.jarek21cr                   [Obrazek: 240px-Flag_of_Germany.svg.png]
8.DembelePL                [Obrazek: 240px-Flag_of_Germany.svg.png]
9.ZanDiPL                    [Obrazek: 250px-Flag_of_Poland_%28normative%29.svg.png]
10.Naata                     [Obrazek: flaga-slowenii.png]
11.koza                       [Obrazek: flaga-slowenii.png]
12.Wyspy Salomona      [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
13.GetVacced               [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
14.Friz                         [Obrazek: 240px-Flag_of_Georgia.svg.png]
15.Anders Jacobsen      [Obrazek: flaga-norwegii.png]
16.Donald Trump         [Obrazek: flaga-slowenii.png]

RELACJA: Chyba wszem i wobec wiadomo, że konkursy na skoczniach normalnych bywają bardziej emocjonujące, ale kibice oczekują przede wszystkim odległości, tych dalekich. Konkurs wystartował za sprawą nieoczekiwanego gościa, sebola. Brak oskakania wyszedł momentalnie - bula. Kolejno do swojej próby podszedł drugi z debiutujących w tym sezonie, Friwer aka SkoczeK - tutaj kibice mogli zostać uraczeni pięknym skokiem na 136.5 m. Fantastycznie pofrunął moment później, Raver, wyrównując rekord skoczni. Za HS lądowali następni w kolejce: kamilus500, Franc, Matixoo, Naata, Wyspy Salomona, GetVacced. Dobre, choć nie najdalsze próby osiągali Donald czy Dembele. Śladem sebola poszedł koza. Pierwsza tura została okraszona mizerną próbą Andersa Jacobsena. Z rywalizacją żegna się koza.
W serii finałowej zapowiadał nam się intrygujący bój o medale, a na czoło nie wysunął nam się którykolwiek z zawodników. Ścisk powodował nawał emocji. Druga seria okazała się przełomowa. 13-tu z 15-tu zawodników przekroczyło 130.0 metrów! Nie udało się to jedynie Wyspom Salomona, przy skoku którego było trochę kontrowersji. Sebol zrezygnował ze startu po nieudanej I serii. Spośród kilku świetnych skoków, najwięcej skorzystali na nich GetVacced, który wykorzystał świetne warunki i skopiował wyczyn z Midtstubakken, bijąc rekord skoczni oraz obejmując prowadzenie w zawodach, poprzeczkę zawieszając bardzo wysoko; Matixoo drugi raz poleciał na 135.5 m., ale do popularnego ,,Geta'' brakło mu połowy punktu; Franc oraz Friwer oddali dobre skoki, ale za krótkie, aby wyprzedzić wspomnianą wcześniej dwójkę. Przed skokiem prowadzącej po pierwszej serii pary Raver-Naata, wiadomo było, że trzeci medal z Oslo wywiezie GetVacced. Naata po części sprostała presji i zdobyła punkt ,,HS'', ale zdało to się jedynie na remis z notą Matixoo - pierwsze indywidualne medale dla tej dwójki, brawa! Indywidualne zmagania na MŚ kończył Raver - mógł przejść do historii, jako zawodnik, który na przestrzeni dwóch kolejnych Mistrzostw Świata w skokach narciarskich zdobył medale we wszystkich indywidualnych konkursach (dwa złota w Libercu, srebro na normalnej w Oslo). Tym razem jednak Raverowi się nie powiodło, przeciętny, jak się końcowo okazało, skok 131.0 metrów, dał w ostateczności 7-mą lokatę. GetVacced sięga po drugi złoty medal w Oslo - niczym Raver w Libercu. Srebrnymi medalami cieszyli się Matixoo oraz Naata. Ponownie organizatorzy nie potrzebnie przygotowali medale z brązu
Pełne wyniki tutaj: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=878

WYWIADY z medalistami:
Anders Jacobsen: Drugi złoty medal! Panie GetVaccedzie, osiągnięcie Ravera z Liberca wyrównane. Można rzecz, że jest Pan mistrzem drugich serii.
GetVacced: Tak, zawsze powtarzałem, że wole w pierwszej rozpocząć spokojnie [Obrazek: zeby.gif] Nawet znalazłem analogię do poprzedniego konkursu, bo Raver również był 8 po 1 serii i również skoczył rekord skoczni, zdobywając drugie złoto! Jestem szczęśliwy, i nie wiem, co powiedzieć.
A: Jest dla Ciebie zaskoczeniem, że na podium stanęli również Matixoo i Naata, a w polu pozostawieni zostali zawodnicy pokroju Donalda Trumpa, Friza, czy Andersa Jacobsena?
G: Tak, jest to dla mnie ogromne zaskoczenie, chciałbym oczywiście bardzo pogratulować zarówno Naacie jak i Matixoo, aczkolwiek po ich skokach widać, że jest to jak najbardziej zasłużone.
A: Jak przed tygodniem mamy identyczną sytuację - komukolwiek nie wręczymy brązowego medalu.
G: Tutaj pojawia się problem u organizatorów, bo napewno brązowe medale mieli przygotowane. Aczkolwiek w tym sezonie poziom był tak wyrównany, że było to do przewidzenia.
A: Do pełnego wyrównania osiągnięcia Ravera, potrzeba będzie jutrzejszego złota w drużynie. Na skoczni normalnej Gruzini wypadli mizernie, niektórzy nawet mówią o kompromitacji - jak się do tego odniesiesz?
G: Jest w tym sporo mojej winy, ponieważ ja popsułem obydwa moje skoki [Obrazek: kwasny.gif] Aczkolwiek jutro zrobię wszystko, aby się to nie powtórzyło, i postaram się pociągnąć nas do zwycięstwa!
A: Życzę powodzenia! Był z nami GetVacced - autor dubletu mistrzowskiego. Dziękujemy!
G: Dziękuję!

Anders Jacobsen: Gratuluję srebrnego medalu, Naata!
Naata: Dziękuje serdecznie, to dla mnie duże zaskoczenie.
A: Znasz już smak złotego medalu. Do tej pory jednak udawało się to w drużynie. W Oslo pokazałaś, że potrafisz rywalizować z najlepszymi.
N: Owszem, medal w drużynie to coś pięknego, jednak indywidualny smakuje inaczej. Sama na niego zapracowałam i ciesze się,że to właśnie dzisiaj wyszło wszystko tak, jak chciałam. To dla mnie duża nagroda za trud jaki wkładam w każdy trening.
A: Dzisiaj mogło być jeszcze lepiej. Prowadziłaś eq equo po I serii. Zdjała presja przed finałowym skokiem?
N: Oj tak, przed drugim skokiem byłam bardzo zdenerwowana. Kompletnie się nie spodziewałam, ze moge być tak wysoko po pierwszej i wlaczyc sie do walki z najlepszymi. Mimo stresu, postawilam wszystko na jedna karte i staralam się pokazać to, co potrafie.
Skok był spóźniony i nie jestem z niego zadowolona, ale na szczescie wystarczył do medalu, z czego sie bardzo ciesze.
A: 
W zeszłym tygodniu, z Twoim sporym wkładem, Słowenia sięgnęła po złoto. Jutro też Wam się uda? Kto będzie najgroźniejszym przeciwinikiem?
N: Faktycznie, to było coś pięknego i mam nadzieje, że jutro napiszemy podobny scenariusz. Będzie jednak niezwykle trudno, poniewaz kazda ze startujacych ekip wykazuje spory potencjał. Sa mocni Gruzini, nieobliczalni Niemcy, a i Polacy moga sprawić niespodzianke. Walka będzie zacięta, ale licze na to, że w ostateczności to my z niej wyjdziemy zwycięsko.
A: Jeszcze raz gratuluję medalu. Życzymy dalszych sukcesów!

Anders Jacobsen: Pierwszy medal w karierze! Matixoo, jak się z tym czujesz?
Matixoo: No jest fajnie [Obrazek: zeby.gif], czuję się swietnie, wreszcie mogę poczuć smak medalu, a tak naprawdę to czuję się dzisiaj jak zwycięzca.
A: Dzisiaj rywalizacja była naprawdę zacięta. Faworyci dzisiaj nie sprostali zadaniu. Czy to było motywujące? Upatrywałeś w tym szansy?
M: Nie spodziewałem się że dzisiaj oddam tak dobre skoki, na treningach szło mi przeciętnie, ale wiedziałem że mogą być niespodzianki, bo w końcu na takiej imprezie jak MŚ presja jest wielka, a ja dzisiaj jej w ogóle nie miałem.
A: Drugie złoto indywidualnie zdobył GetVacced - jego drugie skoki są świetne. Czy łatwiej się atakuje niż broni - jak uważasz?
M: Myslę że jednak lepiej się atakuję, wtedy nie masz nic do stracenia, a gdy się bronisz, zawsze z tyłu głowy pojawiają się takie mysli że jednak musisz to zrobić, i wtedy jest ciężej [Obrazek: usmiech.gif]
A: Dziękuję bardzo za tę wypowiedź. Życzę więcej takowych, w okolicznościach takich, jak ta. Gratulacje srebrnego medalu!
M: Dziękuję
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości