Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News" 2/2017 - „Pierwsze loty za płoty"
Po bardzo udanym Turnieju Czterech Skoczni, zawodników czekał nie lada sprawdzian - pierwsze w sezonie 2016/17 zawody na skoczni do lotów.
Niemniej zawodnicy po zakończonym pucharze nie musieli się gdziekolwiek przenosić, gdyż na najlepszych lotników czekał już obiekt w Tauplitz.
Wielu pewnie pamięta, że właśnie skocznia Kulm „sprawiła" o pobiciu rekordu świata w długości lotu z Planicy. 235-metrów - tyle osiągali najlepsi zawodnicy tamtych konkursów.

DZIEŃ PIERWSZY:
Pierwszego dnia zmagań zawodnicy postawili sobie jasny cel - wyrównać rekord skoczni, a nawet go pobić. Bardzo ciasno było w pierwszej ,,ósemce" klasyfikacji. Fakt, że będący na ósmej pozycji skijumphaxball tracił do liderującego Bendtnera raptem cztery punkty. Sensacyjny lider przypomniał się kibicom po długim okresie, kiedy to wygrał na inaugurację w Kuusamo, ze względu na skok, którym wyrównał rekord obiektu. Tuż za nim uplasowali się jarek21cr oraz Raver. W serii finałowej również oczekiwaliśmy próby na 235-ty metr, ale jedynie Donaldowi Trumpowi, który nomen omen wygrał cały konkurs. Na kolejnej pozycji jarek21cr, a podium uzupełnił Friz, dla którego jest to siódme podium z rzędu. Ze słabszej stron pokazał się cieslok002, który najwidoczniej nie jest w stanie przełożyć dyspozycji z Turnieju na mamuty.

DZIEŃ DRUGI:
Niedzielny wieczór okazał się pełen ciekawych informacji. Pierwszą z nich był nieoczekiwany długo powrót Primoza Peterki do skoków. Stawka zmagań przewyższała tę z dnia ubiegłego. Ponownie nie zawiedli jarek21cr i Donald Trump. Pierwszy z nich lądował tylko pół metra przed rekordem, a Donald Trump na metrze 234-tym. Nie tylko jemu się to powiodło. Aż pięciu zawodników piastowało drugą lokatę po pierwszej turze: Raver, wojtekschiller3, GetVacced, Wyspy Salomona i Anders Jacobsen. Poziom był na tyle wysoki, że awansu do finałowej ,,piętnastki" nie wywalczył ηιєgяzє¢zηу яαρєя™, którego skok zmierzono na 220.0 metrów. Oprócz niego z konkursem szybko pożegnali się Peterka i BOKS, dla którego loty w Tauplitz nie były udane. W finale już zawodnikom zdarzały się wpadki. Cała czołówka nie zawiodła - a najlepiej z nich wyszedł Donald Trump, który ustrzelił dublet na Kulm. Drugie miejsce utrzymał wojtekschiller3, a podium uzupełnili Raver i Friz, który zaatakował z drugiej linii, przez co ósmy kolejny raz znalazł się w pierwszej ,,trójce". Daleki zlot zanotował jarek21cr: w pierwszej serii brakło mu pół metra do punktu HS, a w drugim pół metra do punktu K. Nie nadzwyczajny występ ujrzeliśmy w wykonaniu Gajka, który stracił żółtą koszulkę lidera na rzecz, będącego w genialnej formie Friza.

IN PLUS:
- Występ Donalda Trumpa.
- Podium, po długiej przerwie, wojtkaschillera3.
- Wysoka dyspozycja większości stawki.
- Pierwsze rekordy życiowej wielu zawodników.

IN MINUS:
- Problemy z sędziowaniem pod koniec niedzielnego konkursu.
- Stopniowy zanik formy u Gajka.

Wywiady:
(Zachowano oryginalną pisownię)
Anders Jacobsen: Ten sezon ma w Pana wydaniu różne etapy - od dobrych konkursów po zawieszenia. Trzeba przyznać, że podczas TCS szło Ci świetnie. Teraz pokazujesz, że loty też Ci są niestraszne. Jak wrażenia?
Donald Trump: To prawda, jednak muszę przyznać, że nie wiązałem z tym sezonem dużych nadziei. Wszystko jednak zmieniło się z czasem, gdy powróciłem do regularnego skakania. Jak to się mówi apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc i ja zmieniłem zupełnie nastawienie. Pierwszym krokiem miał być dobry występ w Turnieju Czterech Skoczni, z którego jednakże nie jestem zbytnio zadowolony, bo zepsułem skok w najważniejszym momencie. Później na spokojnie postanowiłem, że będę kontynuował to co robiłem od kilku zawodów, regularne wysokie miejsca i chłodna głowa. Efekty przyszły same, bo już na skoczni w Kulm pokazałem, że mogę tutaj również wygrywać. Jestem bardzo zadowolony, bo moje połowiczne cele zostały już osiągnięte i teraz mogę ze spokojem robić swoje, czyli sprawiać niespodzianki w nadchodzących konkursach. 
A: W Tauplitz zwyciężyłeś komplet konkursów, co sprawia, że jesteś prawie pewny zwycięstwa w Klasyfikacji Generalnej Pucharu Świata w lotach. Rzeczywiście loty tak Ci pasują?
D: Szczerzę powiedziawszy to był moje pierwsze oficjalne występy na mamuciej skoczni. Tym bardziej jestem z siebie dumny, że zdołałem właśnie na mamutach odnieść dwa pierwsze zwycięstwa w tym sezonie. Mam swoje ulubione obiekty, a jeśli tak dalej pójdzie to chyba mamuty zagoszczą wśród nich. Możliwe, że po zwycięstwie w lotach narodzi się we mnie lotnik z czego cieszę niezmiernie, bo staram się być wszechstronnym zawodnikiem.
A: Decydujący konkurs o PŚwL odbędzie się w Oberstdorfie podczas FIS Team Tour - jak Pan zaopatruje się na ten turniej; masz już skompletowaną drużynę?
D: Bardzo cieszę się na myśl o tym turnieju, bo uwielbiam rywalizację drużynową. To jest właśnie ten element sezonu, w którym musisz dać z siebie wszystko i pokazać ile jesteś wart. Również bardzo się cieszę, że przed decydującym konkursem o PŚwL jestem liderem, to mnie tylko motywuję i wzmacnia pewność siebie. Drużyny niestety nie mam ani skompletowanej, ani nawet nie orientowałem się kogo mógłbym wspomóc. Mam w głowie taki drobny szkic osób, którym chciałbym to zaproponować, wszystko zależy od ich chęci. Ja osobiście raczej chciałbym być liderem tej reprezentacji, bo w takiej roli czuję się pewniej, więc jak sami widzicie dobór osób to nie taka łatwa sprawa.
A: W takim razie, życzymy powodzenia w kompletowaniu ekipy. Być może wykrystalizuje się ona już podczas przyszłotygodniowych zmagań w Sapporo. Dziękuję.
D: Dziękuję bardzo za wywiad, też mam taką nadzieję. Pozdrawiam!

Pytamy:
1.Czy ktoś jest w stanie odebrać Donaldowi Trumpowi Małą Kryształową Kulę ?
2.Kiedy BOKS wróci do optymalnej dyspozycji, a może jest to już jego zmierzch ?
3.Jak oceniasz obiekt w Kulm - czekasz na pozostałe obiekty mamucie ?

EJDŻEJ
Odpowiedz
1. Myślę iż nie, dwa razy nie popełnię tego samego błędu i ze spokojem podejdę do ostatniego konkursu.
2. Ja mam osobiste zdanie na ten temat, mianowicie BOKS nie potrafi odnaleźć się wśród dużej ilości zawodników prezentujących wysoki poziom, co nie zmienia faktu, że szanuję go za to co osiągnął, ale o powrót do swojej wysokiej formy będzie mu strasznie ciężko.
3. No domyślcie się jak ja go mogę ocenić, świetnie mi się skakało i nie mogę doczekać się kolejnych mamutów. Właśnie rywalizacja na mamutach bywa najbardziej wyrównana, a jeden błąd i tracisz wszystko, dlatego chyba je polubię. Big Grin
[Obrazek: VpUYqBr.png]
Odpowiedz
On sam może sobie jedynie odebrać z małą pomocą rywali Big Grin

Ostatnie jakie jego podium pamiętam to w Oberstdorfie na Ski-hax Tongue nie wiem co z nim się dzieje zawsze był bardzo solidny, a teraz otwiera listy wyników Sad

Dość prosta skocznia. Dla mnie bez znaczenia jest czy jest to mamut bądź mniejszy obiekt liczy się, że nie speedowy, chociaż i na takich obiektach wygrywałem, ale nie daże ich sympatią Big Grin
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz
Nie wiem, nie mnie to oceniać. Ale tylko on sam może sobie odebrać MKK za loty.

Prędzej obawiałbym się o lekką stagnację Gajka, choć BOKS też przyznam, jest cieniem siebie.

Oczywiście, że tak.

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz
1.Czy ktoś jest w stanie odebrać Donaldowi Trumpowi Małą Kryształową Kulę ?Nikt pod warunkiem iż będzie na konkursie .Zakładając jakby go nie było to Friz.
2.Kiedy BOKS wróci do optymalnej dyspozycji, a może jest to już jego zmierzch ? Znasz moje stanowisko , nic się nie zmieniło . A zapewniam iż wszystko będzie na swoim miejscu ( poukładane) to do końca sezonu wygram parę konkursów bądź będę na podium.
3.Jak oceniasz obiekt w Kulm - czekasz na pozostałe obiekty mamucie ? Ta szczególnie na Oberstdorf HS225
Bilans podium 13 zwycięstw 7 drugich miejsc 11 trzecich miejsca bez konkursòw drużynowych .Rekord życiowy (oficjalny) 242.5 m Planica 
[Obrazek: 1LPnXqb.png]

Odpowiedz
To czekamy na "Powrót króla" Big Grin
Odpowiedz
Właśnie, czekamy! Tu ma być tak wysoki poziom, nieosiągalny dla wiadomo jakich ludzi. Big Grin
[Obrazek: VpUYqBr.png]
Odpowiedz
No właśnie czekam, aż ktoś wyrzuci mnie z podium Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości