Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 7/2024 - „III period - podsumowanie. 20. TCS - wstęp”
III period sezonu 2024/25 za nami. Dla niewtajemniczonych, przypominamy - I i II period mają miejsce jeszcze podczas Letniego Grand Prix. Miesiąc zmagań w Pucharze Świata, a już jesteśmy świadkami pewnego rodzaju rozstrzygnięć. Powoli nam się tworzy liga trzech prędkości, a nawet czterech. Co miało miejsce na przełomie listopada i grudnia - to właśnie będzie przedmiotem niniejszego artykułu. Koniec roku, to rzecz jasna jeden z najbardziej prestiżowych turniejów w skokach narciarskich - jubileuszowa, 20. edycja Turnieju Czterech Skoczni. Jak zaopatrują się na niego poszczególni zawodnicy? Zapraszamy do lektury!

PODSUMOWANIE III PERIODU 
III period Pucharu Świata, rozpoczął się fenomenalnie dla postronnego widza skoków. Sezon rozpoczęliśmy na olimpijskiej skoczni w Lillehammer, a tam jak Filip z Konopi wyskoczył Franc, o ile w pierwszym konkursie wygrał z dominatorem dotychczasowych rozgrywek, 229-652, uzyskując te samą notę. Tak w drugim konkursie już nie dał szans nikomu i wygrał nad drugim nightmaregamerem i trzecią Justyną. Kiedy wydawało się, że Franc miał po prostu swój dzień konia, okazało się, że on nie chce zwalniać, o ile na Szwedzkim Lugnecie wygrał popularny "cyferek", tak jednak Franc zajął drugie miejsce, co pozwoliło mu na utrzymanie żółtej koszulki lidera. Podium domknął wówczas Siatko, zdobywając pierwsze podium w tym sezonie. Niestety, to koniec raczej sensacyjnych informacji w tym podsumowaniu, Franc znany z swojej tendencji do gubienia frekwencji w pojedynczych konkursach, nie wystąpił w pierwszym konkursie w Ruce, a w drugim zajął szóste miejsce. Oczywiście wykorzystał to 229-652, który zgarnął we Finlandii dublet. Słabszą dyspozycję zaliczył również nightmaregamer, który ani razu nie stanął na podium. Od tego momentu 229-652 już będzie tylko powiększać przewagę w klasyfikacji generalnej, sprawiając, że wydaje się, że jeśli sam zainteresowany, nie zrezygnuje z dalszego skakania i nie zreiteruje w trakcie sezonu, to piąta kryształowa kula, jest już raczej w jego kieszeni. Z kronikarskiego obowiązku dodam, że w Kuusamo pierwsze podium zaliczył Robek, a po raz trzeci na trzecim miejscu stanęła Justyna. Do ataku włączył się także cLouxXx, który tydzień później w Wiśle przeskoczył nightmaregamer'a w klasyfikacji generalnej. Przechodząc płynnie do konkursów na skoczni im. Adama Małysza, tam mieliśmy nieoczekiwany zwrot i dwóch raczej niespodziewanych zwycięzców. W pierwszym konkursie triumfował Robek, za to w niedzielnym wygrał Siatko. W obydwu konkursach lider PŚ oczywiście nie spał, dwukrotnie stajac na drugim miejscu na podium. Następnie przeskakujemy na jakże ciekawy profil w Lake Placid, gdzie mimo tego, że aktor, przynajmniej w pierwszym konkursie znów był jeden - 229-652, tak jednak należy odnotować fakt tego, że do rywalizacji powrócił GetVacced od razu będac liderem po pierwszej serii, przewagi jednak swojej nie obronił, a za triumfującym cyferkiem, stanęli na podium drugi - cLouxXx i po raz pierwszy w tym sezonie Anders Jacobsen, który uzyskał taką samą notę jak wyżej wymieniony cLouxXx. W niedzielę jednak, w myśl przysłowia - co się nawlecze, to nie uciecze. GetVacced tym razem nie zmarnował przewagi z pierwszej serii i doczekał się swojego zwycięstwa po latach. Co sprawiało, że dołączył do grona już wówczas wtedy, aż pięciu różnych zwycięzców konkursów, co trzeba przyznać, że jak na stan po zaledwie 9 konkursach jest imponującą liczbą. Jak co roku, przedsmakiem przed niemiecko - austriackim czempionatem, były konkursy na Gross-Titlis. Specyfika tej skoczni sprawia, że możemy tam zawsze oglądać wyrównane zawody, pełne lotów za rozmiar skoczni. Tak było i tym razem. Engelberg nie należy, do najtrudniejszych profili w Pucharze Świata, przez to i wynik ostateczny tych konkursów, nie był taki oczywisty. Na sam start, w sobotę, dopiero po raz pierwszy w tym sezonie triumfował nightmaregamer, zwycięzca letniego PŚ, dla którego wejście w ten sezon nie było łatwe, a wygrał egzekwo z cLouxXem, który również triumfował po raz pierwszy. Na najniższym stopniu podium stanął 229-652. Niedzielny konkurs, dołożył nam jeszcze ciekawsze rozwiązanie. Swoje pięć groszy, dorzuciła Justyna, wygrywając pierwszy raz w karierze, będąc drugą kobietą, która tego dokonała. A z podium wypadł 229-652.
Podsumowując. Oczywiście imponująca jest przewaga 229-652, jest to, aż 232 punkty nad drugim miejscem. Właściwie, ciężko sobie wyobrazić lepszy start sezonu, jednak nie sposób zwrócić uwagi na to, że na 11 konkursów, mieliśmy aż 8 różnych zwycięzców (Franc, 229-652, Robek, Siatko, GetVacced, nightmaregamer, cLouxXx, Justyna), co budzi wrażenie, że w tym sezonie każdy może uszczknąć, coś dla siebie, ergo co sprawia, że może pojedyncze imprezy mistrzowskie, polegające na wyłonieniu zwycięzcy po jednym pojedynczym konkursie, typu np. Igrzyska Olimpijskie, mogą być dużo ciekawsze. Cała magia cyferka, tkwi więc zatem w tym, że nie może nie wygrywa za każdym razem, ale praktycznie nie spada z podium i na dystansie jest nie do pokonania. Zatem po III periodzie PŚ jednoznacznie można stwierdzić, że każde inne rozwiązanie, niż kryształowa kula dla cyferka w tym sezonie, to będzie niespodzianka. 
3.FALUN                                                                                    5.KUUSAMO
[Obrazek: Nzr9HWz.png][Obrazek: KSSg0bB.png]

9.LAKE PLACID                                                                        11.ENGELBERG
[Obrazek: XYCDVUs.png][Obrazek: D0Ha128.png]

TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI
Jubileuszowy sezon Pucharu Świata jest równoznaczny z jubileuszowym - 20-tym Turniejem Czterech Skoczni. Wiadomo, że ten zimowy, organizowany na przełomie starego i nowego roku jest bardziej klimatyczny niż ten letni. Teraz przyjrzyjmy się nieco historii tego prestiżowego wydarzenia.

MEDALIŚCI TCS 
Najwięcej zwycięstw w Turnieju ma 229-652, który trzykrotnie był najlepszy. 
Najczęściej imprezę na podium kończył Anders Jacobsen - 6 razy (z czego dwa wygrane). 
Komplet czterech wygranych konkursów osiągnęli: Friz - 2016/17; Raver - 2019/20; nigthmaregamer - 2024.
Największą ilość punktów osiągnął w sezonie 2019/20 Raver - 1136.0.
Najwięcej zwycięstw w pojedynczych konkursach - Anders Jacobsen - 9.
Najwięcej podiów w pojedynczych konkursach - Anders Jacobsen - 21.
[Obrazek: Dox7aNS.png]

FAWORYCI
229-652
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 1.
Podia w tym sezonie: 9
Średnia punktowa na konkurs: 80.0
Najlepszy wynik w TCS: 1. miejsce - 2020, 2020/21, 2023/24
Ocena: Kolejny rewelacyjny sezon tego zawodnika. Od początku dominuje w rywalizacji, zdobywające kolejne podia. Bawi się skokami, a jego najsłabsze starty w tym sezonie, to czwarte miejsca. Niemalże murowany faworyt do zwycięstwa.
nigthmaregamer
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 2.
Podia w tym sezonie: 5
Średnia punktowa na konkurs: 58.0 
Najlepszy wynik w TCS: 1. miejsce - 2024
Ocena: Nieco słabszy początek sezonu, ale im bliżej końca roku, tym forma zwyżkuje. Możliwe, że powalczy o obronę tytułu i zagrozi 229-652. Jako jeden z nielicznych zawodników w stawce jest w rytmie zawodów od początku - komplet startów. 
cLouxXx
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 3. 
Podia w tym sezonie: 6
Średnia punktowa na konkurs: 67.8
Najlepszy wynik w TCS: 1. miejsce - 2021/22, 2022/23
Ocena: Bardzo równa i wysoka dyspozycja. Widać chęć walki o najwyższe laury. Być może, gdyby nie pojedyncze odpuszczane zawody, to byłby w stanie zagrozić 229. Walczy o trzeciego Złotego Orła.

WYWIADY
(zachowano oryginalną pisownię)
Panker95
AJ: Panker95, tegoroczony debiutant jest z nami, witaj.
P: W porządku nie napalam się jak narazie na zbyt dużo liczę, że z każdym następnym występem będzie coraz lepiej i, że moje skoki jakościowo będą się stopniowo polepszać oraz moje wyniki będą coraz lepsze
AJ: Do tej pory pięć konkursów: w Kuusamo, Lake Placid i Engelbergu. Która skocznia Ci najbardziej przypadła do gustu?
P: Kłóciłbym się pomiędzy Lake Placid a Engelbergiem ale myślę, że Engelberg delikatnie lepiej
AJ: Jak wyglądają Twoje przygotowania do zawodów? Trenujesz wcześniej czy dopiero na zawodach zapoznajesz się z obiektem?
P: Dopiero na zawodach żeby jak najmniej oszukiwać resztę
AJ: Jak rozumiesz to ,,oszukiwanie"?
P: trenowanie przed konkursem to dla mnie takie delikatne oszukiwanie na innych ligach sam tak robiłem przez co nie popełniałem błędów na danej skoczni trenowanie przed konkursem takie w pojedynkę to oszukiwanie reszty bo inni nie wiedzą, że trenujesz i przez to masz przewagę oni sami też mogą to robić ale liczę, że są uczciwsi
AJ: Przyznam, że przez dziesięć lat skakania, mając kontakt z setkami zawodników - takie podejście słyszę pierwszy raz. To teraz pytanie o resztę stawki. 229-652 rewelacyjnie zaczął sezon. Myślisz, że ktoś jest w stanie mu zagrozić?
P: myślę, że z wszystkich uczestników prędzej czy później znajdzie się ktoś, z kim 229-652 będzie miał spore problemy ale jeszcze nie wiem kto to może być liczę, że w TCSie lub tuż po znajdzie się taki ktoś
AJ: To jak już wprowadziłeś temat Turnieju, to porozmawiajmy o nim. Jaki jest w nim Twój cel?
P: zająć satysfakcjonujące dla mnie miejsce w ścisłej czołówce czołowa 5 coś takiego i popełniać mało błędów jakościowo, żeby moje skoki nie odstawały od reszty stawki jakoś diametralnie oraz oczywiście dobrze się w nim bawić i nie stresować się tym, kiedy mi nie wyjdzie
AJ: Co prawda mówiłeś, że nie trenujesz wcześniej, ale miałeś już okazję oddać jakieś skoki na obiektach TCS?
P: jeszcze nie i nie zamierzam myślę, że trening na skoczni z wszystkimi zawodnikami przed kwalifikacjami czyli tam 1 bądź 2 skoki mi wystarczy jestem typem zawodnika, który szybko się zapoznaje z danym obiektem i po 1 skoku już mniej więcej wiem, jak należy na danej skoczni skakać ale czasami stres, który sam sobie tworzę nie pozwala mi na oddawanie takich solidnych prób podczas turnieju chce to nareszcie zmienić mimo tego, że presja tam będzie większa niż dotychczas to będzie dla mojej psychiki bardzo dobry sprawdzian przed następnymi po turnieju konkursami pucharu świata
AJ: Kto Twoim zdaniem będzie największym rywalem dla ,,Cyferka"?
P: Myślę, że dla niego największym rywalem będzie koT on zawsze jest mocny i zawsze trzeba na niego uważać koT potrafi na ten turniej niesamowicie się sprężyć i wygrać go w cuglach a jeśli chodzi o sam puchar świata to mam co do tego takie samo zdanie o nim
AJ: Zasadniczo, to ,,Cyferek" to 229-652, czyli wspomniany przez Pana koT, ale to mówi samo przez się - największym zagrożeniem dla niego jest on sam. Rywalizacja w parach - większa presja czy szansa na awans mimo słabszych skoków?
P: tak myślę, że szansa na awans mimo słabszych skoków nieraz widziałem jak popełnia błędy ale w 2 seriach potrafił się poprawić o wiele pozycji więc myślę, że rywalizacja w parach nawet jeśli mu się skok nie do końca uda a awansuje do 2 rundy to napewno to będzie awans o wiele wiele pozycji być może, że nawet na podium danego konkursu
AJ: Kiedy odczuwasz największą presję? Przed zawodami, zaraz przed skokiem??
P: Na początku sezonu tak było że odczuwałem największą presję tuż przed skokiem potem zacząłem przed skokiem bardziej się skupiać niż stresować ale po nieudanym skoku zawsze byłem zły i wściekły jak już oznajmiałem wcześniej na turnieju chce to zmienić i skupić się tuż przed skokiem najbardziej jak się tylko da i nie smucić się oraz nie frustrować po gorszej nieudanej próbie
AJ: Na koniec jakiś przekaz do naszych czytelników?
P: Żeby się nie poddawali jak coś nie wychodzi i próbowali dalej mimo że nie wychodzi oraz żeby zawsze byli zdrowi i szczęśliwi
AJ: Dziękuję za pierwszy wywiad dla SNH News, Pankerze. Gratuluję debiutu i życzę owocnych dalszych konkursów.
P: Dziękuję Panu Również Liczę że jeszcze się spotkamy i porozmawiamy tak jak dzisiaj

229-652
AJ: 229-652 - lider ,,generalki" i murowany kandydat do Złotego Orła jest z nami.
229: Jestem, jestem i witam serdecznie, jest mi zaszczyt być liderem klasyfikacji generalnej Pucharu Świata i zmierzać pewnymi krokami po piątą kryształową kulę!
AJ: III period, to niemal całkowita Twoja dominacja: 9 podiów, 5 zwycięstw w 11 konkursach - kosmiczne liczby. Myślisz, że to Twoja dyspozycja jest już taka dobra czy też forma rywali ułatwia zadanie?
229: Moim zdaniem moja forma jest fatalna, jest dużo do poprawienia i martwię się o moją wygraną w Turnieju Czterech Skoczni. Ale gdy jednak pomyślę, że rywale często lubią psuć skoki, a ja jestem równy w moich próbach i są one dla wszystkich "dobre", to pojawia się nutka nadziei że może uda się zgarnąć Złotego Orła. Nie nazywałbym tego dominacją, bo stać mnie na więcej i tak jak mówię, mam fatalną formę i mam nadzieję, że uda się ją poprawić.
AJ: Te słowa na pewno wleją otuchę w serca rywali - skoro masz parę set punktów przewagi nad nimi po 1/3 sezonu, a jesteś podobno w słabej dyspozycji. Który z konkursów do tej pory sprawił Ci największe trudności?
229: Największe trudności sprawił mi konkurs ten, który ostatnio zawaliłem, czyli niedzielne zmagania w Engelbergu. Nie oddawałem pewnych skoków, ale ja jestem opinii, że gdy skocznia wydaje się bardzo łatwa to jest o wiele trudniej. Ja podszedłem do sprawy zbyt pewny siebie i skończyłem na słabych skokach - coś niesamowitego, masz pewność siebie a przychodzi co do czego i jest słabiutko.
AJ: Teraz pora na jubileuszowy Turniej Czterech Skoczni. Jesteś jedynym zawodnikiem, który wygrał go trzykrotnie - jak bardzo nastawiasz się na śrubowanie tego rekordu już teraz?
229: Przystępuję do tej edycji z nadzieją, że uda mi się wygrać. Chcę oddawać równe skoki, nie psuć i myślę że będzie dobrze. Trochę zacząłem się martwić po zawodach w Engelbergu, ale teraz jest chwila przerwy i odpoczywam od poważnych zmagań, a od 28 grudnia wilk rusza po swoje.
AJ: Której skoczni najbardziej się obawiasz? Zwykle dla graczy Paul Ausserleitner szance jasne największym wyzwaniem, ale Ty jesteś tam jak karp w wannie po prostu.
229: Najbardziej obawiam się ogólnie tych niemieckich skoczni, są one dla mnie trochę niewygodne, ale jak się troszeczkę intensywnie potrenuje to nie będzie się czego obawiać i oddam niezłe skoki w konkursach. Fakt, Bischofshofen to mój dom, uwielbiam ten obiekt i mam nadzieję, że zgarnę tam kolejny raz Złotego Orła.
AJ: Którego z rywali najbardziej się obawiasz?
229: Nikogo się nie obawiam. Kto będzie skakał dobrze ten będzie skakał dobrze, może mi zagrozi, ale wątpię w to, oczywiście życzę wszystkim powodzenia i we'll see. Myślę, że przed turniejem nie ma sensu kogokolwiek się obawiać, trzeba się skupić na sobie i zmierzyć pewnymi krokami po Złotego Orła.
AJ: Przy takiej formie jest jakiś inny, poboczny cel? Rekord noty? Komplet wygranych?
229: No powiem szczerze, że przy takiej formie to ja nic nie mogę obiecywać. Mogę obiecać że dzielnie powalczę o zwycięstwo Złotego Orła, ale to wszystko. Rekord noty czy komplet wygranych dla mnie jest nierealne, takie coś mógł osiągnąć na przykład Raver, dla którego ciągłe wygrywanie problemem nie było.
AJ: Co wymaga zatem największej poprawy? Mental chyba jest na odpowiednim poziomie.
229: Chcę poprawić moje skoki, żeby to wyglądało na niezłym poziomie, a nie że kończę zawody poza podium. Co to w ogóle za forma, że jestem czwarty. Nie mam z czego się cieszyć i chcę poprawić moje skoki na Turniej Czterech Skoczni i też pewność siebie na skoczni.
AJ: Zwykle TCS wymaga właśnie takich prawidłowych skoków - rzadko kiedy trzeba dać z siebie maskimum. Myślisz, że teraz będzie przełamanie i walka będzie toczyła się na punkty, a nie na mniejszą ilość zepsutych skoków?
229: Ciężko stwierdzić jednoznacznie, ale wydaję mi się, że znowu będzie trzeba po prostu równych niezłych skoków do zwycięstwa. Z tyłu głowy mam, że mogą znaleźć się zawodnicy co będą dużo trenować i będą oddawać równe skoki, ale wszystko zweryfikuje kochane Bischofshofen.
AJ: To na koniec taka wybieranka, bo i tak wszyscy zdają sobie sprawę, że skoki to taka dyscyplina, że iluś tam graczy skacze jak najdalej, a na koniec i tak wygrywa ,,Cyferek": rekord noty TCS czy komplet zwycięstw?
229: Lubię wygrywać więc wolę komplet zwycięstw. Wątpię że mi się uda, ale wierzę. Może forma rywali będzie dość słaba i nie będzie to takie ciężkie? Kto wie, ale uważam, że wygram maksymalnie jeden konkurs podczas tej edycji Turnieju Czterech Skoczni.
AJ: 229, dziękuję za rozmowę. Gratuluję wyników podczas III periodu. Powodzenia w Vierschanzentournee!
229: Dziękuję bardzo i nawzajem! Przy okazji tego wywiadu chcę wszystkim życzyć jak najlepszego 2025 roku, żeby wasze cele się spełniały i dużo zdrówka. Do zobaczenia!

Justyna
AJ: Trzeci period zakończony. W jakim nastroju jest po nim Justyna?
J: Mieszanym ? z jednej strony to mój debiut na SNH więc są takie pozytywne wibracje. Z drugiej strony mam za sobą konkursy bardzo dobre jak i beznadziejne. Chciałabym ustabilizować formę bo przyszłam tu walczyć o medale. Pierwsze koty za płoty ?
AJ: W klasyfikacji generalnej czołowa pozycja. W dodatku cztery podia, a na koniec w Engelbergu inauguracyjna wygrana. Dużo wysiłku było do tego potrzebne?
J: Szczerze? Chyba nieSmile Najbardziej to wysiłek by się zmobilizować. To moja czwarta liga i nie ukrywam że przyszłam tu skakać for fun i miałam nadzieję że takim skakaniem uda się być na podium PŚ. Troszkę się przeliczyłam. Poznałam trochę realia tej ligi. Różni się bardzo od lig discordowych. Liczę że moja średnia punktowa na konkurs będzie wyższa. Oczywiście czas wszystko zweryfikuje ?
AJ: Jak się rywalizuje z takimi zawodnikami jak 229-652, nightmaregamer czy cLouxXx. Myślisz, że jesteś w stanie z nimi wygrywać częściej?
J: 229-652 oraz Nighta znam bardzo dobrze jak i znam ich możliwości. cLouxXx to nowa osoba dla mnie. Rywalizacja z takimi osobami jest dla mnie zaszczytem. Gdy zaczynałam skakać nie myślałam że będę potrafiła rywalizować na takim poziomie. Uważam, że tak. Nikt nie jest robotem. Każdemu zdarzają się gorsze momenty, ważne żebym je umiała wykorzystać. Moim celem jest podium PŚ na koniec.
AJ: Do tej pory najlepsze wyniki miałaś w Lillehammer - dwa podia. To specyficzna skocznia, bo szybka. Jak się zaopatrujesz na takie obiekty?
J: Lepiej czuję się na skoczniach speedowych ? im szybsza skocznia tym lepsza ? nie lubię zasypiać na proguSmile
AJ: Dlatego wygrałaś w Engelbergu... Teraz pora na Turniej Czterech Skoczni - jaki jest Twój cel?
J: Mój cel? Postraszyć resztę i do samego końca być w walce o końcowy triumf. Miejsce poza top 3 będzie porażką. Choć z drugiej strony to dopiero mój pierwszy TCS na tej lidze.. może trochę pokory mi się przyda ?
AJ: Ktoś jest w stanie wygrać z Cyferkiem?
J: Tak. Największe szanse ma Nightmaregamer
AJ: Miałaś już okazję trenować na obiektach TCS?
J: Nie wiem jakie dokładnie będą to obiekty. Ale myślę że na większości z nich jakieś skoki oddawałam
AJ: Po drodze wygrany Świąteczny Puchar Króla. Jak oceniasz taką imprezę w trakcie sezonu?
J: Bardzo przyjemnie. Miła odmiana. Dużo zabawy. Mogłabym częściej skakać w takich turniejach. W zeszłym roku na SJH był podobny turniej 1v1 ale przegrałam w pierwszej rundzie. A ŚPK był moim dopiero drugim turniejem rozgrywanym w takiej formule. Odczucia pozytywne. Na pewno zwycięstwo dodało mi animuszu przed TCS.
AJ: Jakiś przekaz do naszych czytelników przed TCS?
J: Drodzy czytelnicy, oglądajcie turniej, bo na pewno będzie się dużo działo i coś czuję.. będą niespodzianki ?
AJ: Dziękuję za rozmowę, Justyna. Życzę powodzenia podczas Turnieju Czterech Skoczni.
J: Dziękuję również. Oby pogoda dopisała, warunki by były równe dla wszystkich. I niech po prostu wygra lepszySmile

TYPY REDAKCYJNE
1.Najlepszy zawodnik III periodu:
Anders Jacobsen: 229-652
Siatko: 229-652. Tylko dwukrotnie poza podium, właściwie nie ma co tłumaczyć.

2.Największe pozytywne zaskoczenie III periodu:
Anders Jacobsen: Franc - świetnie zaczął sezon, był liderem klasyfikacji generalnej i de facto, jako jedyny był wyżej niż 229-652.Raczej niewielu spodziewało się, że Franc może aż tak dobrze wejść w sezon.
Siatko: GetVacced. No ja postawiłem na GetVacceda, ponieważ wrocil do regularnych startów, udowadniając starszym skoczkom, że można. Tylko trzeba chcieć. Może fajerwerków z tego nie ma, ale jednak ma ten swój powrót po kilku latach na pierwsze miejsce. I wygrał ten pojedynczy konkurs, co pokazuje, że drzemie w nim duży potencjał. Plus kilkukrotnie był wysoko po 1 serii, ostatecznie zaprzepaszczajac pozycje w 2 skoku, ale za każdym razem przynajmniej walczy o czub. To jest udany powrót.

3.Największe rozczarowanie III periodu:
Anders Jacobsen: cieslok002 - dużo startów opuszczonych, a w zawodach nawet razu nie uplasował się w pierwszej ,,szóstce".
Siatko: Franc - To ja postawie na Franca. Po raz kolejny w karierze, ma problem z aktywnością. W sezonie, gdzie zaczął go wybitnie, realnie mając szansę bić na koniec o podium klasyfikacji generalnej, co byłoby ładnym zepnieciem jego 10-letniej zaraz kariery, znowu zmniejszył aktywność i już teraz traci do lidera ponad 500 punktów.

4.Kto stanie na podium Turnieju Czterech Skoczni?
Anders Jacobsen: 229-652, nightmaregamer, cLouxXx
Siatko: 229-652, cLouxXx, nightmaregamer.

5.Na którym obiekcie będzie najciekawsza walka?
Anders Jacobsen: Oberstdorf - na Schattenbergschanze zawsze różnice są minimalne, też ciężej jest odlecieć i zrobić większą przewagę, co umożliwiają obiekty w Ga-Pa i Bischofshofen.
Siatko:
Bischofshofen - No myślę, że przy tak doborowej trójce skoczków, to na bischo, gdzie z racji, że to speed, a night w przeszłości miał duże problemy z bischo. Może być bardzo ciekawie i będą niespodziewane zwroty akcji.

6.Ilu będzie zwycięzców konkursów w TCS?
Anders Jacobsen: Trzech.
Siatko: Czterech.

PYTANIA
1.Kto stanie na podium końcowym 20. TCS?
2.Ktoś wygra więcej niż jeden konkurs?
3.Padnie rekord najwyższej noty turnieju (1136.0 Ravera)?
4.Jaki wynik satysfakcjonujący dla Ciebie w tej edycji?
5.Więcej będzie buli czy skoków za rozmiary skoczni?

EJDŻEJ, S.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości