Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News" 4/2022 - "Podsumowanie weekendu w Kuusamo"
Witam na podsumowaniu tym razem drugiego już weekendu z skokami w naszym turnieju, czyli weekendzie w fińskim Kuusamo, na obiekcie o rozmiarze skoczni 142m. Po świetnym pod względem frekwencji otwarciu przechodzimy dalej, jak się potoczyło w jednej pigułce państwo mogą przeczytać poniżej.

"Otwarcie, ale czy wielkie?"

Konkurs zapowiadał się znacznie słabiej od poprzedniego, gdyż wzięło udział w nim zaledwie 9 osób. Właściwie bez większej historii, bo po pierwszej serii wielka trójka, trójka faworytów tegorocznego sezonu, czyli skijumphaxball, jarek21cr i cLouxXx bardzo odskoczyli. Prowadził ten pierwszy po skoku na 141,0m, zaledwie 0.5m bliżej lądował lider PŚ - cLouxXx, a jarek musiał się cieszyć z pewnego 3 miejsca,  bo choć przewagę nad czwartym cieslokiem miał dosyć pewną, bo półtora metra, to jednak tracił jeszcze więcej do top 2. Druga seria rozpoczęła się od mocnego wstrząsu, gdyż nieradzący sobie zbyt dobrze dotychczas Anders Jacobsen znowu zawiódł. Na dowód złej formy norwega jest skok na 32.5m dający mu ostatnie miejsce. Na wzmiankę zasługuje również spory powrót Quaniego, ten zawodnik nie skakał od dłuższego czasu, choć w konkursie nie zawojował, to jednak zajął solidne 6 miejsce. Jak chodzi o podium, to tu nie doszło do żadnych zmian, choć jarek mocno zniwelował straty do lidera PŚ, to jednak zabrakło wciąż 0.5m, a więc to cLouxXx znów powiększył przewagę - natomiast skijumphaxball po średnim starcie odpalił petardę na 142,0m i z przewagą 4,5pkt wygral konkurs. Było to wielkie zwycięstwo dla reprezentacji Finlandii, a oto ostateczne top 3:

1. skijumphaxball | 2. cLouxXx | 3. jarek21cr
[Obrazek: LzKt8xi.png]

"Kuusamo po raz drugi, ale od razu lepszy!"

Drugi konkurs prezentował się znacznie ciekawiej, gdyż na starcie oglądaliśmy już 12 zawodników, czyli już dosyć solidnie. Zadebiutowali Matixoo oraz Kajuch, a obecnością ugościł nas również nowicjusz mysior, ale też weteran - Robek, czy niezawodny Franc. Mimo dobrych warunków poziom oglądaliśmy marny, mysior wylądował na buli, a weterani Gajek, czy Anders Jacobsen skoczyli znowu bardzo słabo. Natomiast świetnie pokazał się dominikbosspl, który po osiągnięciu 142,5m był drugi. Solidnie Matixoo - 139,5m, Robek, który jak państwo się przekonają jeszcze namiesza, który osiągnął 138,0m, Franc 140,5m. Jednak trzon wciąż ten sam - jarek prowadził po skoku tuż przed rekordem skoczni na 143m, cLouxXx z wyzej wymienionym dominikiembossem byli egzekwo na miejscu drugim, natomiast deptał im po piętach wciąż mocny z małą stratą skijumphaxball, który był czwarty po skoku na 141 metr i pięćdziesiąty centymetr. Co ciekawe 8 kajuch tracił prawie 12m do siódmego Robka, co pokazywało przepaść. Do niedawna lider PŚ Siatko, choć po pierwszym konkursie spadł z 3 pozycji na piątą, teraz mimo tego, że był pewny odzyskania pozycji czwartej ze względu na nieobecność Czarka, to weekendu do udanych zaliczyć na pewno nie może, bo choć w żadnym skoku nie wylądował na buli, to jednak ledwo przekraczał punkt k, a jak już to nieznacznie za 130m. Drugą serię wciąż słabo otworzyli - mysior, gajek. Administrator naszego serwisu - Anders Jacobsen oddał niezłą próbę na 130m, jednak i tak ten weekend miał do zapomnienia, bo musiał znowu patrzeć tylko i wyłącznie z dołu tabeli jak się kreśli czołówka. Siatko 127,5m, natomiast mocno zepsuł Kajuch lądując na odległości polakom dobrze znajomej dzięki Wojciechowi Fortunie, czyli już na tym "mitycznym" 111 metrze. Solidnie skoczył Robek, bo 136m, nikt nie wiedział jeszcze jednak wtedy, że ten tylko "solidny" skok aż tak namiesza, a namieszał, bo Matixoo już na podium liczyć nie mógł po próbie na 129,5m. Franc utrzymał swoją solidność, bo skoczył ponownie 140 i pół metra, co mocno zbliżyło go do podium - szczególnie po tym jak zwycięzca poprzedniego konkursu popsuł swoją próbę, gdyż skijumphaxball osiągnął zaledwie 124,5m. Jeszcze gorzej wypadł skaczący po nim dominikboss, gdyż ten walczący nawet o zwycięstwo zawodnik wylądował na słabym 118 metrze. Zostało już tylko dwóch, pewny podium sensacyjnie był już Franc, który po słabym starcie zaliczył genialny występ. Piekielnie silny cLouxXx ponownie nie zawiódł - 142,5m i już tylko jarek mógł mu przeszkodzić w zwycięstwie, jego największy rywal w tym sezonie. Jednak jedyne komu przeszkodził jarek, to tylko sobie, gdyż jarek nie wytrzymał zupełnie presji, lądując na buli i spadając na jedenastą lokatę. Co niesamowite, że poza tym, że cLouxXx dokonał czynu niemożliwego, gdyż osiągnął przewagę ponad 100 punktów już po czterech konkursach, co jest wynikiem iście niebotycznym. To po 6 latach na podium wrócił nie kto inny jak powracający w tym sezonie Robek, wielki wyczyn, tak samo wielki wyczyn wielkiego Franca, a oto ostateczna klasyfikacja top 3 po tym jakże szalonym konkursie:

1. cLouxXx | 2. Franc | 3. Robek 
[Obrazek: jTOOrr1.png]

Tak natomiast prezentuje się top 3 klasyfikacji generalnej po weekendzie w Ruce

1. cLouxXx - 340 pkt
2. jarek21cr - 234 pkt (+106pkt straty)
3. skijumphaxball - 212 pkt (+128 pkt straty)

Dzisiaj też zamiast opinii eksperta jako wynagrodzenie za brak wywiadów w poprzednim podsumowaniu usłyszą państwo dwa wywiady, na niecałe dziesięć pytań od prowadzącego odpowiedzieli sensacyjni zdobywcy podium, czyli Franc i Robek. 

Oto wywiad z Robkiem:

Siatko: Powrót na podium po 6 latach. Jakie to uczucie?
Robek: Jakie to uczucie pytasz? Niesamowite, niewyobrażalne. Nadal zresztą nie dociera to do mnie, że znalazłem się na podium. Musiałem zrobić przerwę z powodów osobistych, ale nigdy nie zapomniałem grać. Nieraz wracałem, ale coś nie szło. Czuję się jakbym wygrał konkurs.
S: Jakieś priorytety, cele na ten powrotni sezon?
R: Celem będzie na pewno jak najczęściej pojawiać się w rywalizacji, bo bardzo mi brakowało rywalizacji. Jeśli chodzi o priorytet, to na pewno startować w zawodach. Spróbować powalczyć o jak najlepszy wynik. Po prostu staram się dawać z siebie wszystko
S: Co sądzisz o frekwencji na naszym serwisie. Jest źle, średnio, czy dobrze. Jak to wygląda z twojego punktu widzenia?
R: No cóż, patrząc na ostatni konkurs, była dość średnia. Zawsze wydawało się, że było ludzi znacznie więcej. Mam nadzieję, że jednak będzie więcej osób. Liczę po prostu na większą frekwencję. 
S: Będzie ktoś twoim zdaniem w stanie zatrzymać clouxxa?
R: Hmmmm... Ciekawe pytanie na pewno, ale myślę, że będzie ktoś w stanie go zatrzymać. Każdy z zawodników ma chwile słabości, kryzys, gorsze skoki. Myślę, że clouxxa może spotkać takie coś.
S: Jak wspominasz stare lata na snh. Jaka panowała wówczas atmosfera?
R: To były na pewno super lata. Czułem się wtedy w naprawdę dobrej formie. Przed przerwą miałem trzy miejsca na podium. O ironio wszystkie wygrane. Mam wrażenie, że kiedyś było naprawdę fajnie. Lepiej niż teraz, ale mam nadzieję, że kiedyś ta liga znowu będzie naprawdę super. 
S: Teraz przejdźmy do świata realnego. Interesują cię Robku w ogóle skoki w rzeczywistości? Poświęcasz jeszcze jakiś czas na ten sport?
R: No na pewno. Pomimo końca kariery Małysza, gorszej formy naszych skoczków, mniejszych sukcesach w skokach, nadal śledzę skoki. Trochę jest u mnie jak to z Formułą 1, gdy Kubica miał wypadek w 2011 roku, jakoś spadło we mnie zainteresowanie F1, gdy w 2018 ogłoszono jego powrót, ja wróciłem do oglądania F1. Teraz pomimo, że nie jeździ regularnie w F1, ja nadal oglądam F1 i najbardziej trzymam kciuki za byki z Redbulla. 
S: W takim razie wracając do snh, kto po pierwszych konkursach najbardziej się wyróżnia.
R: No na pewno wspomniany przez ciebie clouxx, który walczy o podium w każdym konkursie. Jarek21cr też zasługuje na uwagę, też walczy o podium, ale o starych wyjadaczach jak Anders, skijumphaxball nie możemy zapominać, ani nie ignorować. Bo czasami weteran może zaskoczyć i wygrać. 
S: Bardzo dziękuję za ten krótki wywiadzik. Na koniec co byś chciał przekazać dla czytelników, no i kogo chciałbyś pozdrowić?
R: Chcę pozdrowić każdego zawodnika, który startował w tej lidz.e Wszystkich zawodników, którzy rywalizują w jakiejkolwiek lidze w skokach narciarskich w grze haxball. No i dzięki, że mogłem znowu pogadać jak kiedyś. Mam nadzieję, że będziemy mogli jeszcze raz pogadać. 

Oto słowa, które przekazał nam Robek, teraz czas na wywiad z drugim podiumowiczem - Francem. 

Siatko: Witaj Franc. Jesteś niezwykle doświadczonym zawodnikiem na snh. To już twój siódmy rok. Jest coś jeszcze, co chciałbyś osiągnąć na tym forum?
Franc: Owszem, chciałbym osiągnąć to co będzie mi dane, o co będę mógł zawalczyć, np. TCS lub kolejny medal na IO, lub Raw Air, ale najważniejszym moim celem będzie walka o top 3 w kg. 
S: Co oznacza dla ciebie to podium?
F: Dla mnie to podium oznacza, że wraca powoli ustabilizowana forma, że chce ustabilizować formę do tego stopnia, aby to podium mi przypomniało, że dzięki takim skokom jestem w grze o punkty i wysoką stawkę w kg, ak toi wie może do turnieju czterech skoczni będę w top 3.
S: jesteś wysoce zagrożony banem. Masz aż 90% ostrzeżeń. Żałujesz zachowań z przeszłości?
F: Na pewno żałuje, ale z tego co wiem mogę złożyć wniosek o to, aby odwiesić te procenty, co kiedyś dostałem, aby już nie zbierać tylko na spokojnie skakać, a zachowywać się na forum jak trzeba, ale to co było w przeszłości, to była nerwówka, nerwowe konkursy, no i zachowanie osób na forum, które trzeba było co i rusz uspokajać.
S: Czujesz się w formie?
F: Co do mojej formy, to na pewno czuje się w formie i to podium wczorajsze pokazało mi, że ta forma wraca na właściwe tory i że czuję tę formę,  która powoli wraca, a chce taką dyspozycję i formę pokazywać co konkurs, aby walczyć z najlepszymi. 
S: Franc. Teraz spytam bardziej realnie, czy interesują cię w ogóle skoki narciarskie, czy raczej znudzony jesteś tym sportem?
F: Ja bardzo lubię oglądać skoki narciarskie, ja co weekend oglądam zmagania naszych skoczków w każdym konkursie, a jest na co popatrzeć mamy same najlepsze gwiazdy tamtego sezonu. Zresztą sam sport skoki narciarskie przyciągał zawsze rzeszę widzów, jak skakał jeszcze Adam Małysz. 
S: Jak tam widzisz tegoroczny sezon snh. Czy clouxx utrzyma tę przewagę?
F: Ja widzę to w ten sposób, że ten sezon pokaże czy clouxx utrzyma przewagę, na razie jest bezpieczny, ale czołówka nie śpi, będzie ciekawa walka patrząc na tabelę. Piąty franc traci tylko 50 punktów, do 3 skijumpa i 10 do czwartego siatko, więc będzie ciekawa walka.
S: Franc, jak przewidujesz żywot naszego forum?
F: No ja mam nadzieję, że forum przetrwa w takiej formie jakie jest, a na pewno się nie rozleci z powodu niskiej frekwencji, bo to raczej nie osłabi  forum i będzie na pewno bardzo dobrze.
S: A na koniec klasycznie. Co chcesz przekazać dla czytelników, kogo pozdrowić itd. 
F: No ja ze swojej strony chce pozdrowić całą redakcję SNH, kibiców, którzy nam dzielnie kibicują na każdym konkursie, zawodnikom życzyć walki fair play oraz czystej rywalizacji i zaprosić na kolejny weekend z skokami na skoczni w Wiśle Smile

Reasumując, jak widać weekend w Ruce, choć nie miał tylu graczy, to emocje dostarczył ogromne i miejmy nadzieję, że takie same będą na konkursie w Wiśle. Konkursy w Wiśle już w tę sobotę i niedzielę o klasycznej godzinie 19:00. Każdego gorąco zapraszamy, będzie co oglądać. Bardzo serdecznie natomiast dziękuję czytelnikom dzisiejszego wydania SNH News i zapraszam już do następnych.
Serdecznie Pozdrawia
Redaktor Naczelny, 
Siatko. 
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości