Ankieta: Który konkurs sezonu 2020 był najbardziej emocjonujący?
Ankieta jest zamknięta.
Lahti HS-100 (MŚ)
0%
0 0%
Kuusamo HS-142 (I konkurs)
0%
0 0%
Klingenthal HS-140 (I konkurs)
0%
0 0%
Engelberg HS-140 (I konkurs)
0%
0 0%
Bischofshofen HS-142
20.00%
1 20.00%
Zakopane HS-140 (II konkurs)
0%
0 0%
Oslo HS-134 (D)
20.00%
1 20.00%
Vikersund HS-240 (IND)
0%
0 0%
Planica HS-240 (II konkurs)
60.00%
3 60.00%
Razem 5 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE XI SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Druga dekada skoków rozpoczęta! Zakończony piąty rok funkcjonowania forum niósł ze sobą już jedenasty sezon Pucharu Świata. Kolejne 30 konkursów, które łącznie nam dały... 321 zawodów indywidualnych Pucharu Świata w historii. Pięć lat temu latem inaugurowaliśmy pierwszą edycję Pucharu Świata, po dziesięciu sezonach kolejna inauguracja - norweski maraton RAW Air. Jak zawsze Turniej Czterech Skoczni, Mistrzostwa Świata w fińskim Lahti oraz dwie Kryształowe Kule, w tym jedna Mała za loty narciarskie. Co przyniosły nam ponad trzy miesiące rywalizacji? Wielu pewnie wie, ale pamięć bywa ulotna, dlatego nasze tradycyjne podsumowanie sezonu szybko przypomni w każdej chwili, a tym, których ten sezon ominął - w skrócie opowie, co się wydarzyło.
Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Kuusamo:  
Podium: 1.ZanDiPL, 2.odyniec, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: ZanDiPL - 143.5 m. Liczba zawodników: 21. ZAWODNIK DNIA: odyniec
Podium: 1.229-652, 2.Anders Jacobsen, 3.ZanDiPL. Najdłuższy skok: 229-652 - 143.0 m. Liczba zawodników: 17.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
2.Klingenthal:  
Podium: 1.Raver, 2.mati, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: mati - 147.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: mati
Podium: 1.Raver, 2.koza, Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Raver - 147.0 m. Liczba zawodników: 15.  ZAWODNIK DNIA: Raver
3.Niżny Tagił: 
Podium: 1.Raver, 2.koza, 3.229-652. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, Raver - 136.0 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: Raver
Podium: 1.jarek21cr, 2.koza, 3.229-652. Najdłuższy skok: jarek21cr, koza - 135.5 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
4.Engelberg:  
Podium: 1.Dembele, szymonsky69, 3.Maciek3839, 229-652, Fabregas. Najdłuższy skok: Dembele, szymonsky69, Maciek3839, Fabregas, mati - 142.5 m. Liczba zawodników: 15. ZAWODNIK DNIA: szymonsky69
Podium: 1.koza, 2.Wyspy Salomona, 3.Raver. Najdłuższy skok: Wyspy Salomona - 143.0 m. Liczba zawodników: 18.  ZAWODNIK DNIA: Wyspy Salomona
5.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:  
Podium: 1.Miki123456810, 2.229-652, 3.KraK. Najdłuższy skok: jarek21cr, Miki123456810, mister11 - 140.0 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Miki123456810
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.koza. Najdłuższy skok: Dembele - 145.5 m. Liczba zawodników: 14.  ZAWODNIK DNIA: Dembele
6.Innsbruck & Bischofshofen:  
Podium: 1.koza, 2.Handballijczyk, 3.229-652. Najdłuższy skok: koza - 136.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: Handballijczyk
Podium: 1.229-652, 2.koza, 3.Handballijczyk. Najdłuższy skok: 229-652, koza - 145.5 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
7.Wisła:  
Podium: 1.koza, ZanDiPL, 3.Handballijczyk. Najdłuższy skok: ZanDiPL - 136.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: ZanDiPL
Podium: 1.koza, 2.Matixoo, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: koza - 135.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: Matixoo
8.Zakopane:  
Podium: 1.koza, 2.229-652, 3.mati. Najdłuższy skok: koza, 229-652 - 141.0 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: koza
Podium: 1.koza, mister11, mati. Najdłuższy skok: koza, mister11, mati - 141.5 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: mister11
9.Willigen:  
Podium: 1.Handballijczyk, 2.koza, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: 229-652 - 150.0 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Handballijczyk
Podium: 1.mati, 2.229-652, 3.ZanDiPL. Najdłuższy skok: mati - 148.5 m. Liczba zawodników: 13.  ZAWODNIK DNIA: mati
10.Oberstdorf (loty):  
Podium: 1.229-652, 2.Dembele, 3.mister11. Najdłuższy skok: jarek21cr - 236.5 m. Liczba zawodników: 11. ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.mister11, 2.Dembele, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: Dembele, Handballijczyk - 236.5 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: mister11
11.Pjongczang:  
Podium: 1.Liban, 2.Anders Jacobsen, 3.Dembele. Najdłuższy skok: Liban, mati - 142.5 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: Liban
Podium: 1.Anders Jacobsen, Matixoo, 3.Dembele. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, mati, Matixoo - 109.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: Liban
12.Sapporo:  
Podium: 1.koza, 2.229-652, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: koza - 140.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: koza
Podium: 1.koza, 2.Dembele, 3.229-652. Najdłuższy skok: jarek21cr, 229-652, koza - 140.5 m. Liczba zawodników: 6.  ZAWODNIK DNIA: koza
13.Lahti (MŚ):  
Podium: 1.koza, 2.Handballijczyk, 3.Maciek3839. Najdłuższy skok: mister11 - 100.5 m. Liczba zawodników: 14. ZAWODNIK DNIA: Maciek3839
Podium: 1.Raver, 2.Handballijczyk, 3.koza. Najdłuższy skok: Raver - 133.5 m. Liczba zawodników: 17.  ZAWODNIK DNIA: Raver
Podium: 1.Finlandia, 2.Norwegia, 3.Szwajcaria. Najdłuższy skok: Raver - 133.5 m. Liczba zawodników: 18 (5).  ZAWODNIK DNIA: Raver
14.Oslo:  
Podium: 1.Szwajcaria, 2.Finlandia, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: koza, ZanDiPL - 137.0 m. Liczba zawodników: 14 (5). ZAWODNIK DNIA: koza
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.Matixoo, koza. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, Matixoo, Wyspy Salomona - 135.0 m. Liczba zawodników: 13.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
15.Lillehammer & Trondheim:  
Podium: 1.229-652, 2.mati, 3.no name. Najdłuższy skok: 229-652 - 141.5 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.Wyspy Salomona, 2.229-652, 3.Matixoo. Najdłuższy skok: Wyspy Salomona - 145.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: Wyspy Salomona
16.Vikersund (loty):  
Podium: 1.Szwajcaria, 2.Finlandia, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: koza - 243.5 m. Liczba zawodników: 15 (5). ZAWODNIK DNIA: koza
Podium: 1.koza, 2.jarek21cr, 3.ZanDiPL. Najdłuższy skok: Maciek3839 - 247.0 m. Liczba zawodników: 18.  ZAWODNIK DNIA: koza
17.Planica (loty):  
Podium: 1.jarek21cr, 2.229-652, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 236.0 m. Liczba zawodników: 5. ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
Podium: 1.229-652, 2.jarek21cr, 3.koza. Najdłuższy skok: jarek21cr, Anders Jacobsen - 241.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: 229-652

Początek sezonu zapowiadał powrót ,,starej gwardii". Przez pierwsze cztery konkursy liderami w generalnej byli ZanDiPL oraz Anders Jacobsen. Szybko ,,usadził ich" obrońca trofeum, Raver, wygrywając trzy konkursy z rzędu, przez co wszystkim przypomniały się jego kosmiczne wyczyny z sezonu 2019/20. Niestety dla widowiska, ,,stety" dla reszty stawki, Raver odpuścił starty w kolejnych konkursach. Tym samym tropem poszedł pierwszy lider klasyfikacji generalnej, ZanDi, a forma słabła u Andersa. Stabilną i wysoką dyspozycję wykazywał 229-652, co zaowocowało objęciem fotelu lidera w generalce. W szwajcarskim Engelbergu sezon rozpoczęli Dembele i Matixoo, którzy wnieśli sporo świeżości do stawki. Podczas Turnieju Czterech Skoczni, poza najrówniej prezentującym się ,,Cyferkiem", z bardzo dobrej strony dał się poznać Handballijczyk, który w całym turnieju zajął drugi miejsce, zaraz za wspominanym 229-652. Podium uzupełnił koza, który jeszcze w Ga-Pa rozpoczął świetną serię ośmiu konkursowych podium z rzędu. Już w Wiśle przejął żółty plastron lidera. A na polskiej ziemi był niepokonany - kareta. Jego fenomenalna dyspozycja z czasem nieco słabła, ale nadal była to czołówka stawki. Od zawodów w Willingen na fali wznoszącej był Dembele, który przez sześć konkursów nie wypadł z ,,czwórki". Podczas próby przedolimpijskiej w Pjongczang najlepiej wyglądali Liban oraz Anders Jacobsen i Dembele. Impreza sezonu w Lahti zgodnie z zapowiedziami, należała do kozy, który zdobył złoty i dwa brązowe medale. Ponownie bardzo udany wynik Handballijczyka, który indywidualnie zdobył dwa srebra, a w drużynie sięgnął po triumf z gospodarzami. Brąz na skoczni normalnej nieoczekiwanie zdobył Maciek3839, który do tamtej pory raptem raz stał na podium w tym sezonie Pucharu Świata. Na skoczni dużej świetny występ Ravera, który zdobył swój czwarty złoty medal MŚ w karierze. Wśród drużyn bezapelacyjnie najlepsi Finowie, których nie dali rady dogonić Norwegowie i faworyzowani Szwajcarzy. Po ciężkich mistrzostwach, jeszcze cięższy RAW Air. Pierwsza edycja norweskiego maratonu pada łupem 229-652, który do pewnego momentu dzielnie walczył z kozą, ale po jego błędzie w Lillehammer, miał już otwartą drogę do triumfu. Podczas lotów w Vikersund moment wyjątkowy. Po ponad dwóch latach rekord świata w długości lotu PropSa zostaje pobity przez Macka3839, o pół metra - 247.0 m. W klasyfikacji generalnej ścisk i przed finałem w Planicy nie wiadomo było, kto sięgnie po Kryształową Kulę, choć przewaga kozy była dosyć znacząca. Pierwsze zawody padają łupem jarka21cr, który jeszcze w Vikersund prezentował świetną formą, co sprawiło, że Mała Kryształowa Kula z PŚ w lotach trafił w jego ręce. Na starcie brak kozy, a 2. miejsce 229-652 zbliżyło go do lidera cyklu na 22 punkty. Finałowe starcie miało iście pasjonujący przebieg, świetne dalekie skoki, a w bezpośrednim pojedynku 229 lepszy od kozy, odrabia stratę i sięga po drugą Kryształową Kulę w historii. Niemal w identycznym scenariuszu, jak przed dwoma sezonami, gdy wygrał rywalizację z Frizem. Na finiszu też zmiana na trzeciej lokacie w ,,KG" - jarek wyprzedził Andersa Jacobsena... i dwa punkty. 
W głosowaniu na konkurs sezonu użytkownicy wybrali finałowy konkurs w Planicy. 
WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.229-652
2.koza
3.jarek21cr
[Obrazek: wk5uDB6.png]
II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.jarek21cr

2.229-652
3.Maciek3839
[Obrazek: 42LRNLi.png]

III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:
1.229-652
2.Handballijczyk
3.koza
[Obrazek: DZQuMab.png]

IV.MISTRZOSTWA ŚWIATA W SKOKACH NARCIARSKICH:
1.koza
2.Handballijczyk
3.Maciek3839
[Obrazek: bpu2LqB.png]
-----------------------------------------------------------------
1.Raver
2.Handballiczyk
3.koza
[Obrazek: m4SxWlf.png]
---------------------------------------------------------------
1.Finlandia
2.Norwegia
3.Szwajcaria
[Obrazek: CIhIwii.png]

V.RAW AIR:
[Obrazek: 5a20Czr.png]
Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
koza - 17 razy 
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ:  koza - 9 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: koza - 4 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 koza - 8 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: Fabregas - 2 razy (jedno drugie i jedno trzecie miejsce)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 16.0 pkt - koza nad jarkiem21cr, Vikersund
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - jarek21cr nad kozą, Niżny Tagił; Miki123456810 nad 229-652, Oberstdorf; Dembele nad Fabregasem, Ga-Pa; koza nad Handballijczykiem, Innsbruck; 229-652 nad kozą, Bischofshofen; 
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: ZanDiPL (2 konkursy), Anders Jacobsen (2), Raver (1), 229-652 (8), koza (18)
- Na podium stało łącznie: 21 zawodników
- Udział wzięło: 37 zawodników
- Punktowało: 34 zawodników
- Najwięcej startów: 229-652 - 30 na 30 możliwe

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: 229-652
2.ODKRYCIE SEZONU: koza
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: ŁadowarkaP
4.KAPITAN SEZONU: 229-652 - Finlandia
5.SKOK SEZONU: 229-652- 8719.0 m
6.MVP MŚ: koza

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
229-652 (zwycięzca Pucharu Świata, zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, złoty medalista Mistrzostw Świata w drużynie, zwycięzca RAW Air, drugi zawodnik Pucharu Świata w lotach narciarskich)
AJ: Zwycięzca Pucharu Świata w skokach narciarskich, 229-652 jest z nami! Gratulacje!
229: Witam i dziękuje.
AJ: Jak tydzień temu rozmawialiśmy o możliwym triumfie traktowałeś to w formie miłego zaskoczenia, ale mało prawdopodobnego. To co się stało w finałowym konkursie w Planicy... Niesamowite! Jak znudzą Ci się skoki, to chyba powinieneś pójść do szkoły filmowej, bo scenariusze piszesz iście dramatyczne. Można to porównać do bramki w ostatniej akcji meczu albo minięcia rywala na linii mety.
229: To był mój game plan, choć zwątpiłem trochę już po konkursie w Vikersund. Myślę, że też zestresowałem kozę grą psychologiczną, jak ciągle pisałem, że wygra Kryształową Kule.
AJ: Myślisz, że koza nie zlekceważył rywala? Odpuścił konkurs w sobotę, przez co nadrobiłeś sporo punktów.
229: Mnie to nie obchodziło, co on zrobi. Jego wina i tyle, mógł w sobotę przyjść, przez co już wtedy by miał zapewnioną kule.
AJ: Kolejny świetny sezon w Twoim wykonaniu. Nie odpuszczasz konkursów, przez co jesteś cały czas w rytmie. Czy ten sezon oceniasz za najlepszy w karierze? Kryształowa Kula, Turniej Czterech Skoczni, RAW Air, złoto Mistrzostw Świata w drużynie.
229: Zdecydowanie zaliczam ten sezon do udanych. Wszystkie cele, które sobie postawiłem na ten sezon wykonałem. Najbardziej cieszę się ze sukcesu w TCS, bo zwycięstwa w tym turnieju postawiałem od sezonu 2018/19.

AJ: Teraz przeszedłeś do historii, jako drugi zawodnik, który wygrał dwa razy Puchar Świata. Celujesz w trzeci? Z tych dwóch, który było ciężej wywalczyć? One były dosyć podobne w przebiegu.
229: Trudniej było w sezonie 2019, bo nie oszukujmy się, Friz jest o wiele lepszy od kozy. Nie byłem taki dobry jak w tym sezonie. W trzeci już nie będę celował, bez przesady. Czuje, że kolejne lato nie będzie moje, bo już nie będę ciągle startował jak to bywało dotychczas.

AJ: Czy było coś w tym sezonie, co udało Ci się poprawić w narciarskim rzemiośle?
229: Nie za bardzo, teraz skacze z większym ryzykiem i poprawiłem wyjście z progu.

AJ: Który moment w tym sezonie był dla Ciebie najtrudniejszy?
229: Vikersund, to jest dla mnie chyba najtrudniejsza skocznia.

AJ: Obiektywnie: koza bardziej zasłużył na Kryształową Kulę niż Ty?
229: Szczerze, to mieliśmy bardzo podobny sezon. On wygrał chyba 9 konkursów PŚ, ale ja TCS, RAW Air i PŚ - turnieje, które są długodystansowe. Ciężko mi to ocenić. Od siebie do kozy dodam: Następny sezon (jeśli już nie zakończyłeś kariery) uda ci się najlepiej.

AJ: Jakie teraz plany Cyferka? Urlop i walka w LGP?
229: Tak, będę walczył o LGP, bo jeszcze tego nie osiągnąłem. Na razie mi brakuje do gablotki osiągnięć LGP, PŚwL i medal ZIO.

AJ: Zatem pozostaje życzyć zdrowia i wytrwałości w dążeniu do kolejnych celów. 229-652 triumfator klasyfikacji generalnej Pucharu Świata 2020, po zakończonym sezonie. Dziękuję!
229: Cześć!

koza (drugi zawodnik Pucharu Świata, złoty medalista Mistrzostw Świat ana skoczni normalnej, brązowy medalista Mistrzostw Świata na skoczni dużej, brązowy medalista Mistrzostw Świata w drużynie, drugi zawodnik RAW Air)
AJ: Witaj, kozo!
K: Witam.
AJ: Ostatnio nie rozmawiamy w przyjemnych dla Ciebie okolicznościach, ale chyba teraz czara goryczy się przelała... Jak skomentujesz to, co się wydarzyło w ostatnich zawodach w Planicy?
K: Ostatnio nie rozmawiamy w przyjemnych dla Ciebie okolicznościach, aleWydarzyło się to, co w normalnych okolicznościach nie miało prawa się wydarzyć. Gdyby zawody w Planicy odbywałyby się wieczorem - wygrałbym KK; gdybym przyszedłbym na chociaż jeden z opuszczonych przeze mnie konkursów w tym sezonie - wygrałbym KK; gdybym wiedział, że mam 22, a nie 42 punktów przewagi przed ostatnim konkursem - przygotowałbym się do zawodów nieco lepiej i też wygrałbym KK. Oczywiście to tylko gdybanie, ale chyba każdy zdaje sobie sprawę, że wystarczyło, aby przynajmniej jeden z tych warunków został spełniony i Puchar Świata padłby moim łupem.chyba teraz czara goryczy się przelała... Jak skomentujesz to, co się wydarzyło w ostatnich zawodach w Planicy?
AJ: To prawda, ale jednak ciężko się oswoić z myślą, że coś, na co pracowałeś kilka miesięcy zostało zaprzepaszczone przez niuanse. Może ta praca i zaangażowanie, które pokazuje 229 jest lepszą receptą na sukces niż błysk i umiejętności, którymi Ty w tym sezonie się świetnie wykazałeś.
K: Też pracowałem, też byłem zaangażowany - to nie to. Najzwyczajniej w świecie nie zawsze byłem w stanie przyjść na zawody, bo są sprawy ważniejsze od kopania kulki w haxballu. 229 wygrał Kryształową Kulę nie dzięki temu, że był w tym sezonie ode mnie lepszy, ale dlatego, że zawsze mógł pojawić się na konkursach. Ostatecznie skakał w 4 konkursach więcej niż ja, a generalkę wygrał o zaledwie 20 punktów...

AJ: W tym Waszym pojedynku, 229 górą w Turnieju Czterech Skoczni, RAW, Air, Pucharze Świata. Tobie za to lepiej wyszły Mistrzostwa Świata, których zostałeś wybrany MVP. W skrócie: jesteś lepszy w krótkich pojedynkach, ale na dłuższą metę już 229 lepiej wychodzi. Jakby nie patrzeć, ten sezon jest dla Ciebie życiowym. Co się przyczyniło do tego, że po kilku latach absencji wróciłeś do skakania i to z takim animuszem?
K: Wcale nie uważam, że jestem gorszy w dłuższych pojedynkach - te wyniki zakłamuję rzeczywistość. Co do powrotu do skakania, to przyczyniła się do tego pandemia, przez którą zostaliśmy zamknięci w domach. Przypomniałem sobie wtedy o haxballowych skokach i postanowiłem wrócić. Teraz mogę jednak powiedzieć, że nie była to najlepsza decyzja. Zmarnowałem tylko czas, bo nawet pomimo bycia najlepszym zawodnikiem w stawce, praktycznie nic nie wygrałem. Porażka.

AJ: Jak to wpłynie na Twoją postawę? Zmotywuje do jeszcze większego zaangażowania i walki o trofea?
K: Nie wiem. W tym momencie mam dość haxballowych skoków i wszystkiego, co z nimi związane. Nie mam też pojęcia, czy będę miał w ogóle ochotę kontynuować swoją karierę... Po tym wywiadzie chcę się od tego wszystkiego odciąć i zobaczyć, czy po przerwie znajdę w sobie choć odrobinę motywacji do kontynuowania tego...

AJ: Z pewnością dla skoków Twoje odejście byłaby stratą. Aczkolwiek, frustracja jest zrozumiała. Robienie czegoś na siłę też może nie przynieść niczego dobrego. Zatem powiedzmy jeszcze o tym sezonie - który moment wspominasz najmilej? Który konkurs? Który skok?
K: MŚ Lahti na skoczni normalnej i drugi 100-metrowy skok, po którym wiedziałem, że mam ogromną szansę na złoto. Udało się.

AJ: Ktoś z reszty stawki zrobił na Tobie wrażenie swoją postawą? Pytam w nieco bardziej ogólnej skali. Dajmy na to, scenariusz, w którym koza już nie wraca do skakania - kto byłby najgroźniejszym rywalem dla Cyferka? 
K: Raver jeśli wróci do regularnego skakania. Jeśli nie, to nikt, bo nikt nie będzie w stanie przyjść na wszystkie konkursy, tak jak 229.
AJ: Kiedy możemy spodziewać się decyzji odnośnie Twoich dalszych startów? Zrobisz to oficjalnie czy raczej bez oficjalnych deklaracji?
K: Nie, nie - nie będzie żadnych oficjalnych deklaracji. Jeśli miałbym kontynuować, to po prostu stawię się na starcie najbliższego konkursu. Normalnie po takiej przypadkowej porażce już nie miałbym ochoty dalej się w to bawić i na ten moment absolutnie nie mam, ale z drugiej strony czuję, że wciąż mam coś do udowodnienia. Zdaję sobie też sprawę, że na razie wszystko jest na gorąco, dlatego pomimo wielkiego rozczarowania, wolę jednak jeszcze przemyśleć, czy mam chęci i czas, żeby dalej skakać. Całe szczęście, że teraz czeka nas przerwa od skakania.

AJ: Najlepszy zawodnik MŚ w Lahti, drugi zawodnik Pucharu Świata - koza. Dziękuję za rozmowę i cały sezon! Wszystkiego dobrego!
K: Dzięki i nawzajem.

[Obrazek: 2AqhcJQ.png]

Ten sezon może mieć jedno, bardzo znane hasło - nigdy się nie poddawaj! Regularność 229-652 pokazuje, że wytrwałość popłaca. Wszyscy, którzy obserwują tego zawodnika od lat, zauważyć mogą, jak transformację przeszedł ten zawodnik. To daje świetny przykład dla nowych adeptów skoków, którym początki nie wychodzą, ale i tym doświadczonym, którzy obecnie mają zastój. Zdobywanie trofeów to jedna sprawa, ale sama rywalizacja kształtuje charaktery. Nie każdemu się to uda - przetrwają najsilniejsi. Dlatego zwycięzcami nie są tylko ci, którzy wygrywają zawody, ale ci, którzy walczą do końca. Jedenasty Puchar Świata w historii za nami. Chyba nic odkrywczego nie mamy tutaj do przekazania, jak tradycyjnymi podziękowaniami i zaproszeniem na kolejne starty.
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz
Może się nie popisałem w TCS ale i tak mam się z czego cieszyć.
Rekord lotu SNH
Medal MŚ w Lahti
Podium PŚwL
Top 10 w PŚ (może to nie jest wielkie osiągnięcie ale w Pucharze Świata to jest moje minimum)
Więc uważam że sezon można zaliczyć do udanych.
Nie warto się poddawać gdy dążysz do celu i marzeń!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości