Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 1/2017 - „Turniej Czterech Skoczni - podsumowanie”
4. Turniej Czterech Skoczni zakończony. Bezapelacyjnie najwspanialszy pod wieloma względami ze wszystkich rozegranych dotychczas.
Dziesięć dni zmagań przysporzyły tylu wrażeń i kondygnacji, że poprzeczka postawiona największym wydarzeniom tego sezonu - Olimpiadzie i MŚ w lotach, jest naprawdę wysoka. Czas pokaże, czy TCS 2016/17 okaże się jedyny w swoim rodzaju, czy też był on tylko „narciarskim aperitifem".

Były sobie konkursy cztery...
OBERSTDORF:
W ostatnich dwóch edycjach w parach zwyciężali przeważnie zawodnicy nierozstawieni, tym razem było odwrotnie - tylko Gajek wygrał swoją parę, będąc niżej klasyfikowanym po kwalifikacjach. Osiem par - ośmiu zwycięzców - czterech „szczęśliwych przegranych". Spośród szesnastki graczy, tylko trzem nie udało się skoczyć poprawnie (lądowanie na buli), za to średnia odległość osiągana przez zawodnika ze wspomnianych trzynastu wynosiła... 136.7 !!! - czyli praktycznie tyle, ile wynosi HS Schattenbergschanze! Najlepiej poradził sobie cieslok002 - powiedzieć, że zrobił wrażenie, to bardzo skromne słowa, gdyż pobił o metr rekord skoczni - 141.5 metra, prowadzenie po I serii. Tylko metr krócej lądował Friz - ten zaś wygrał o pół metra z cieslokiem w kwalifikacjach. Wicelider I tury w parze nie musiał się wysilać - jeden z faworytów, Anders Jacobsen zaliczył bulę i niejako pogrzebał szansę na wygraną w cyklu.
W drugiej serii zawodnicy byli oszczędniejsi, ale rywalizacja stała ponownie na wysokim poziomie.  Bardzo ciasno w czubie tabeli, ale główną atrakcją była walka: Friz vs cieslok002. Pierwszy z nich odleciał na 138-my metr i 50-ty centymetr, jego rywal... ląduje metr bliżej, co spowodowało, że łączna nota obu zawodników była identyczna - 279.0. W ich cieniu pozostał nawet będący tego dnia na trzecim miejscu skijumphaxball. Do podium punktu brakło Gajkowi - głównemu faworytowi TCS.
[Obrazek: cHNv6Js.png?1]

GARMISCH-PARTENKIRCHEN:
Nowy Rok przywitaliśmy w scenerii Große-Olympiaschanze. Ten obiekt przyzwyczaił nas, że odległości powyżej 140-tu metrów są bardzo częstym widokiem. 
W eliminacjach zawodnicy kalkulowali, dlatego nie widzieliśmy pełni ich możliwości. Gdy tylko zaczęła się pierwsza seria od razu szerzej powieki nam się rozwarły. Co skok, to rewelacyjny lot. Krótko mówiąc: siedem z dziewiętnastu prób osiągnęło HS. Na pierwszym miejscu... czterech zawodników ! Każdy lądował na 141. metrze. Friz - jarek21cr - Raver - wojtekschiller3, ale pół ,,oczka'' za nimi: Donald Trump - wogsta - zibidob. Po pierwszej serii wiedzieliśmy niewiele więcej, co przed rozpoczęciem zawodów. Pewne było tylko to, że walka toczyć się będzie między nie dwoma zawodnika, jak to było w Oberstdorfie, ale co najmniej siedmioma.
II seria: skijumphaxball wyrównuje rekord skoczni i pnie się w górę, długo czekać nie musiał na fotelu lidera, albowiem Donald Trump nie był gorszy i uzyskał 141.5 metra. Z prowadzącej czwórki słabsze próby osiągnęli: jarek21cr i wojtekschiller3, przez co spadli z ,,pudła". Raver skokiem na rozmiar skoczni zapewnił sobie miejsce w ,,trójce". Współlider Turnieju miał niełatwe zadanie, ale wybrnął z niego w najlepszym z możliwych stylów - wyrównał rekord skoczni i o pół metra wyprzedził Donald Trumpa. Cieslok002 stracił w tych zawodach do Friza cztery punkty. 
[Obrazek: mDEbgyE.png]

Na półmetku podium TCS wyglądało tak: 1.Friz - 561.5, 2.cieslok002 - 557.5, 3.skijumphaxball - 556.0

INNSBRUCK: 
Trzy dni odpoczynku mieli gracze przed drugą połową imprezy. Charakterystyczna skocznia Bergisel była na pewno większym wyzwaniem niż skocznie niemieckie. 
W kwalifikacjach spodziewanie - galimatias różnych odległości. Wygrywają je: Friz, wojtekschiller i Donald Trump - 136.5 metra. O ile Friz i wojtek trafili na rywali faktycznie słabszych, to Donald Trump nie mógł być zadowolony z wygrania kwalifikacji ex aequo - najniższa z całej trójki pozycja w KG sprawiła, że rywalem w starciu KO był dla niego skijumphaxball ! Mimo obaw, rekordzista obiektu wcale nie był szczególnie warty uwagi tego dnia. Dwa dobre skoki, powyżej HS, ale furory nie zrobił, awansując do serii finałowej, jako LL. Objawieniem pierwszej rundy był debiutujący w Pucharze Świata koza - skokiem na 137.5 metra pobił rekord Bergisel. Nie tylko jemu się to udało w tym konkursie. Będący w genialnej dyspozycji podczas Turnieju Czterech Skoczni, Friz również stał się rekordzistą. Kolejne zawody, w których w większości, wygrywają w parach zawodnicy rozstawieni. Po raz trzeci na pierwszej rundzie zmagania zakończył kamilus500. W czołowej ,,trójce'' znalazł się zaś wznawiający starty villareal. 
Drugi etap konkurs był najmniej okazałym elementem 4.Turnieju Czterech Skoczni. Prawie przez całą serię nie było zawodnika, który poleciał by dalej niż linia wyznaczająca 135-ty metr. Tuż przed nią wylądowali Login, villareal - taki wynik dał im lokaty na podium zawodów. Liderujący po I turze koza, spalił swoją próbę.
Jednak lider imprezy udowodnił, że Złoty Orzeł jest już w jego objęciach - drugi raz pofrunął 137.5 metra. Nad drugim villarealem miał aż 3.5 punktu przewagi - co jest rekordem w tej kwestii. Miłym widokiem był stojący na najniższym stopniu podium Login. Friz powiększył przewagę nad przeciwnikami w klasyfikacji turniejowej. Drugiego ciesloka002 wyprzedzał już o 9.5 pkt. Tylko katastrofa mogłaby pozbawić go wiktorii w tym prestiżowym pucharze.
[Obrazek: ylUj5RW.png?1]

BISCHOFSHOFEN:
Friz potrzebował tylko potwierdzenia triumfu dwoma dobrymi skokami. Ale czwarty obiekt zmagań jest najbardziej nieprzewidywalny ze wszystkim. Szybka skocznia im. Paula Ausserleitnera sprawiała, że nie tacy mocarze musieli w ciszy zagryźć zęby i pożegnać się z walką o upragnione cele. 
Na początek zaznaczymy, że w tym konkursie tylko jeden z dziewięciu nierozstawionych skoczków pożegnał się po pierwszej serii. Możliwość zdobycia miejsca na podium w całym cyklu stracił Donald Trump, który klapnął na buli.  9:9 - skoków nieudanych/spalonych:skoków dalekich/satysfakcjonujących.
Mający jeszcze iluzoryczne szansę na wygraną z Frizem, cieslok002 pobił rekord skoczni, szybując aż 147.0 metrów! Friz nie pozostał mu dłużny, zamknął pierwszą serię skokiem na 146.0 metr. Na podium wskoczył jeszcze GetVacced, dla którego ten turniej nie był zbyt zadowalający - 142.5 metra, to była ostatnia odległość powyżej punktu HS. 
W ostatniej serii TCS 2016/17 oglądaliśmy podobny scenariusz, jak w Innsbrucku. Nie każdy sobie radził z trudnym obiektem w Bischofshofen. Daleki skok oglądaliśmy w wykonaniu villareala - 141 metrów. Kto wie, co mógłby zwojować drugi zawodnik PŚ w lotach narciarskich 2016, gdyby zaczął starty od Oberstdorfu...
Dalej od niego lądował jeszcze GetVacced, który ponownie osiągnął taką samą odległość i zajął miejsce na podium. Po nim na belce zostało dwóch bohaterów z Oberstdorfu, którzy teraz walczyli o wygraną, nie tylko w konkursie, ale i w całym turnieju. Strata ciesloka002 wynosiła jeszcze 8.5 punktu, dlatego tylko znaczący błąd Friza dawałby nadzieję na powodzenie. Nic z tych rzeczy ! Friz znowu nokautuje - drugi raz 146.0 metrów ! Zniesmaczony cieslok nie zachował zimnej głowy i wylądował na buli, co okazało się bardzo kosztowne w całym rozrachunku, gdyż spadł on z podium 4.Turnieju Czterech Skoczni. Znalazł się za to na nim trzeci gracz tego konkursu - skijumphaxball. Friz dodatkowo przebił najwyższą notę w historii Bischofshofen, aż o 11.5 punktu !
FRIZ ZWYCIĘŻA CZWARTY KONKURS ORAZ CAŁY TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI !!!

[Obrazek: fWTNhoJ.png?1]

Osiągnięcie Friza jest historyczne. Pokazał niesamowitą klasę, gdyż wygrana w czterech konkursach to jedna kwestia, ale dodatkowego podziwu dodaje fakt, że każdy z ośmiu skoków był fantastyczny - wszystkie były za rozmiar skoczni !
Wyniki całego 4.Turnieju Czterech Skoczni: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=676
STATYSTYKI i HISTORIA:
Średnia długość skoku w TCS:
2015 - 111.0 metrów
2015/16 - 122.5 metra
2016 - 124.5 metra
2016/17 - 137.5 metra
Liczba punktów zwycięzcy TCS:
2015 - Anders Jacobsen 954.5
2015/16 - Primož Peterka 1084.0
2016Primož Peterka 1091.0
2016/17 - Friz 1128.5
Liczba zawodników startujących w TCS:
2015 - 7
2015/16 - 23
2016 - 16
2016/17 - 25
Liczba skoków w TCS 2016/17: 107
Liczba skoków osiągniętych HS: 53 - co daje 49.53% wszystkich skoków
Liczba skoków osiągniętych punkt K: 28 - co daje 26.16% wszystkich skoków
Najdłuższy skok turnieju: 147.5 m - Friz, kwalifikacje Bischofshofen
Najkrótszy skok turnieju: 15.0 m - KillerPOL, kwalifikacje Innsbruck
Łączna odległość wszystkich skoków: 14712.5 metrów
KWALIFIKACJE:
Oberstdorf - Friz
Garmisch-Partenkirchen - BOKS
Innsbruck - Friz, wojtekschiller3, Donald Trump
Bischofshofen - Friz

Wywiady:
Rozmowa ze zwycięzcą Turnieju Czterech Skoczni 2016/17 - Frizem (oryginalna pisownia)
Anders Jacobsen: Friz ,,Hannavald" - taki tytuł od dzisiaj należy się Tobie ! Ustrzeliłeś kwadruplet TCS !
Friz: Jestem zaskoczony bo przeciętnie spisywałem się przed TCS, ale na turnieju każdy skok mi siadł.
A: Czy presja rosła z każdym skoki w Turnieju, a może odwrotnie, im dalej w las, to czuł się Pan pewnie?
F: Myślę, że co skok turnieju to był lepszy, więc czułem się coraz lepiej i pewnie. Oczywiście rywale naciskali na mnie, ale przeszarżowali.

A: Przed Turniejem mówiłeś, że spróbujesz wygrać cztery konkursy - to była realna wycena Twoich możliwości czy nadmierny rezon?
F: Nigdy nie kalkuluje skacze na pełnym ryzyku, w początkowej fazie sezonu nie dawało to efektu, ale udało mi się osiągnać równowage już w Engelbergu, więc przed TCS czułem się mocny oraz bardzo pasują mi tamtejsze skocznie.
A: Zwycięstwem we wszystkich czterech zawodach przejdziesz do historii na pewno. Również dążysz do pobicia rekordu w ilości podiów z rzędu. Na razie jesteś na półmetku - 12 razy w sezonie 2015 był Anders Jacobsen. Ale już wyrównałeś liczbę wygranych konkursów z rzędu - uda się wyśrubować rekord w Tauplitz?

F: Wątpie. Zamierzam trochę odpocząć po turnieju, oczywiście postaram się być na zawodach, ale fajerwerków raczej nie będzie. Co do przejścia do historii to nalezy jeszcze wspomnieć o rekordzie w nocie, będzie ona trudniejsza do pobicia niż komplet zwycięstw.
A: Widzę, że również jesteś przygotowany. Ważki jest też fakt, że wyprzedziłeś Gajka w KG PŚ - jesteś liderem tego cyklu!
F: Jestem zaskoczony, że tak szybko udało mi się odrobić straty, mimo przeciętnego początku sezonu, ale nie przywiązywałbym dużej wagi do obecnej punktacji, jeszcze dużo startów przed nami.
A: Jeszcze wracając do TCS - Ty co konkurs oddawałeś dwa fenomenalne skoki - jest to produkt intensywnej pracy na treningu czy po prostu umiejętność wrodzona?
F: W haxballa gram już przeszło 4 lata, brałem udział w wielu turniejach pod presją wyniku i zwycięstwa. To doświadczenie pozbawiło mnie układu nerwowego w takich zawodach, więc skacze tak jak na treningach, a słowo "bula" tylko mnie motywuje. Oczywiście w tym momencie muszę wspomnieć o Wonchu, graczowi który nauczył mnie techniki skakania.

A: Gratulujemy tego wspaniałego, arcymistrzowskiego turnieju w Twoim wykonaniu! Dziękujemy, Friz.
F: Dziękuje.
Drugi eq aequo podczas TCS 2016/17 był jarek21cr - co nam powiedział? (oryginalna pisownia)
Anders Jacobsen: Jest z nami człowiek, o którym pewnie jeszcze miesiąc temu słyszeli przypadkowi gracze - jarek21cr, srebrny medalista 4.Turnieju Czterech Skoczni!
jarek21cr: Dobry Wieczór bo to dla mnie był naprawdę jest bardzo udany dzień.
A: Spodziewał się Pan, że na koniec tej prestiżowej imprezy znajdziesz się na podium czy jest to dla Ciebie absolutny szok?
j: Widziałem że stać mnie na podium w TCS. W każdym skoku starałem się dać z siebie maxa i to przyniosło zamierzały efekt.
A: Na którym obiekcie skakało Ci się najlepiej? Najlepszy wynik odnotowałeś w Bischofshofen.
j: Prawda najlepszy wynik odnotowałem w Bischofshofen ale myślę że to dlatego bo duża cześć rywali się "spaliła" a ja starałem się oddać tutaj dobre skoki ale bez większego ryzyka.Najlepiej mi się skakało w Innsbruck bo tam mogłem nawet wygrać trochę szkoda drugiego skoku.
A: Myślisz, że ten turniej będzie dla Ciebie procą w dalszym etapie kariery, czy jednak tutaj po prostu ,,wyszło''?
j: Myślę że to jest dobry początek w drodze na sam szczyt.
A: Druga pozycja w TCS-ie - uważasz, że było Cię stać na osiągnięcie najwyższego celu czy obecny stan rzeczy można brać za nadmierny sukces, gdyż to ostatni konkurs i niepowiedzenie rywali ,,posadziły'' Pana na podium?
j: Uważam że z Frizem nikt nie mógł wygrać w tej edycji świadczą o wszystkie wygrane konkursy przez tego pana choć miałem cichą nadzieje że nie wytrzyma presji jak to często bywało jak skakał na konkurencyjnym forum ale widać że Fritz dojrzał do wygrywania i gratuluje mu zwycięstwa.Oczywiście zawodnicy tacy jak cieslok002 i Donald Trump popsuli swoje ostatnie próby i dlatego mam podium ale myślę że zasłużyłem na ten sukces w każdym konkursie oddawałem równe skoki.
A: Cieszysz się, że ktoś obok Ciebie znalazł się na tym drugim stopniu? Jakie są Wasze stosunki?
j: ... 
A: Rozumiem. Gratuluję, moim i Państwa bohaterem był jarek21cr, Drugi zawodnik TCS.
j: Dziękuję za rozmowę.Pozdrawiam

Obok jarka21cr znalazł się skijumpaxball, dla którego jest to największy sukces w karierze, zaraz przy srebrze MŚ w lotach w Oberstdorfie. (oryginalna pisownia)

Anders Jacobsen: Witam.
skijumphaxball: dzień dobry
A: Drugie miejsce w 4.Turnieju Czterech Skoczni - ta sytuacja przypomina nieco Mistrzostwa Świata w lotach w Oberstdorfie..
s: mogę tak powiedzieć, ta sytuacja mnie wzruszyła, nie wierze jak mi się udało zdobyć 2 miejsce w 4.Turnieju Czterech Skoczni. Mogę powiedzieć że udało się na farcie, ponieważ 2 zawodników cieslok i Donald trump nie poradzili sobie, a mi się udało
A: Trzeba przyznać, że główni faworyci do zwycięstwa zawiedli. Myślisz, że właśnie taka świeżość w startach, jaką mogliśmy zaobserwować m.in. u Ciebie czy Donalda Trumpa jest odpowiedniejszą drogą, aniżeli ułożony regularny rytm zawodów?
s: aby zdobyć formę trzeba dużo pracować, ale nawet zawodnikowi w formie może przytrafić się słaby skok, skoki narciarskie to nieprzewidywalny sport, może zdarzyć się wszystko, ale z czasem jak się regularnie występuje, to ta forma może się ustabilizować na dobrym poziomie i wtedy nawet zły wiatr nie przeszkodzi zawodnikowi
A: Podczas turnieju dwukrtonie stałeś na podium: w Oberstdorfie i Bischofshofen na trzecim stopniu. Najsłabiej Ci za to poszło w Twoim ukochanym Innsbrucku - czego było to skutkiem?
s: w moim Innsbrucku zawodnicy skakali bardzo daleko, nawet pobito mój dotychczasowy rekord 137m, poziom stawki był duży, a nawet za duży dla mojej aktualnej formy, no i moje 2 skoki nawet świetne, ponieważ powyżej 130m nic nie dały, a w oberstdorfie i bischofshofen wyglądało to inaczej, poziom konkursu był taki, że się udało stanąć na podium
A: Już w swoim debiutanckim występie w sezonie 2016/17 wygrałeś konkurs. Następnie było coraz niżej. Podczas TCS znowu odzyskałeś blask. Czy możemy liczyć na to, byś utrzymał wysoką formę  w następnych zawodach?
s: Mówiąc szczerze sam jestem zadowolony z tego sezonu, czuję się lepiej niż rok temu, w Engelbergu nie poszło mi najlepiej z tego względu że nie tylko brak treningów ale i debiut w Szwajcarii trochę mnie zestresował, na następne zawody przewiduję dobrą formę, moje skoki w treningach świadczą o dobrych skokach w konkursie, niedługo tauplitz, a ja już skaczę 230m, mam nadzieję że przebije mój rekord
A: Wiadomo, że niesposób to przewidzieć, ale twierdzisz, iż jesteś w stanie awansować do czołowej ,,piątki" klasyfikacji generalnej PŚ?
s: mam nadzieję że się uda, nie jest to łatwe zadanie, ale nie jest też to i trudne zadanie, aktualnie do top 5 tracę zaledwie 52 punkty, lecz mogę także stracić, ale wydaje mi się że jestem w szczytowej formie i się uda
A: Jeszcze słowo o TCS-ie: na drugim miejscu z Tobą znalazł się jarek21cr - który nawet razu nie stał w turnieju na podium. Zaskoczył Cię takim osiągnięciem?
s: szczerze mówiąc, prawda, jarek mnie zaskoczył, w jarku widzę talent który się rozrasta, możliwe że w pucharze świata zaskoczy swoimi występami, życzę mu oczywiście jak najlepszych skoków, i żeby ten jego młody talent był naprawdę świetny
A: Gratulujemy Panu tego wspaniałego wyniku podczas pucharu. Oczywiście bacznie będziemy się przyglądać Twoim występom w kolejnej fazie PŚ. Był z nami skijumphaxball - drugi zawodnik Turnieju Czterech Skoczni 2016/17.
s: dziękuje za wywiad, a teraz czekamy na tauplitz

Pytamy:
1.Który zawodnik rozczarował Was najbardziej podczas minionego turnieju ?
2.Czy zrodzi nam się walka: Friz vs Gajek w Pucharze Świata ?
3.Który konkurs Turnieju Czterech Skoczni 2016/17 był wg Was najbardziej emocjonujący ? Dlaczego ?
                                                                                                                                                                                                                                                                                            EJDŻEJ
Odpowiedz
1. Wojtek zakosił mi conajmniej 0.5m w Oberstdorfie przez, co nie wygrałem wszystkich konkursów na solo Tongue A tak naprawdę to spodziewałem się lepszych skoków ze strony Donalda Trumpa.
2. Z pewnością od Gajka jestem lepszy, ale to PŚ liczy się wiele składowych frekwencja, dobre skoki, lagi, pech, układ miejsc na konkursie Tongue
3. Myślę, że GA-PA bardzo małe różnice walka na dystansie główki od zapałki.

P.S. Bardzo lubie takie statystyki Big Grin
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz
1. Ja sam siebie rozczarowałem, chyba jeszcze trochę musze poczekać zanim coś mi tutaj wyjdzie. Big Grin Z innych zaskoczeń to trochę zawiódł mnie Raver oraz Anders, oczekiwałem iż do końca będą liczuć się w walce o podium.
2. Niesądze, Gajek od jakiegoś czasu pikuje w dół. Prędzej ktoś inny ma na to szanse, może wojtek, Anders?
3. Zdecydowanie GaPa, dosyć lubiany obiekt przez wszystkich i dosyć łatwy. Tam walka była na połówki, każdy metr był na wage złota. Świetna sprawa, gdy poziom jest tak wysoki. Smile
[Obrazek: VpUYqBr.png]
Odpowiedz
"Były sobie konkursy cztery..." Big Grin

ad.1
Ja. Ale trochę nie z mojej winy Wink

ad.2
Oj, chciałbym. Ale moim zdaniem tytuł wygra... Gajek.

ad.3
Niestety nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie byłem na wszystkich konkursach, a szkoda...

PB: 240.0m (Vikersund 2017, Norwegia)

benzynka mmm

[Obrazek: 7gjdpne.jpg]
Odpowiedz
fajnie zibidob dokładnie mogłeś nic nie napisać Tongue
[Obrazek: vfxQil1.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości