Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"SNH News" 19/2016 "Pragelato"
SNH NEWS 19/2016
"PRAGELATO"

04.06
Trzeci weekend Pucharu Świata witamy w słonecznej Italii, pomimo zimy. Po bardzo długiej przerwie, na belce pojawił się Anders Jacobsen! Oczekiwało go tysiące fanów i w końcu się pojawił. Lecz debiutu udanego nie miał. Po pierwszej serii jedenasty (z dwunastu), po drugiej awans na dziewiąte miejsce. Słabo wypadł również Raver. Pierwszy skok nie był taki zły, lecz drugi był bulą, tym samym spadł za Andersa i zakończył dziesiąty. Wyniki podpisywali Nexor oraz StarPak, który został zdyskwalifikowany za zatrzymanie się na progu i cofnięcie. Przenieśmy się do najlepszej piątki konkursu, którą otwiera Daroo! Pierwszy skok świetny, była to 2. odległość 1. serii. Jednakże drugi 9 metrów bliżej, który spowodował spadek Daroo z drugiego na piąte miejsce. Na czwartym miejscu Gajek, który natomiast 1. skok oddał bardzo średni, natomiast drugim nadrobił sporo, i zaliczył awans z siódmej pozycji. Otwieramy podium, a na najmniejszym stopniu stoi Lacrox, którego jest to drugie podium w tym sezonie. Pierwszy skok podobny do tego pierwszego wyniku Gajka, drugi również, lecz w każdej serii udawało mu się z Gajkiem wygrywać, łącznie wygrał o 2 metry, i to pozwoliło mu stanąć na podium. Na średnim stopniu podium - Primoż Peterka, którego coraz częściej się już nazywa Primożem Loserką, mimo że coraz rzadziej "przegrywa". Primoż w 1. serii skoczył tyle samo co Lacrox, lecz w 2. serii wygrał z nim już o półtora metra, takim wynikiem wyprzedził go również w klasyfikacji ogólnej tych zawodów. No a zwycięzcą okazał się być wojtekschiller3! Który mimo lekkiej straty do Primoża w Klasyfikacji Generalnej, wciąż pokazuje, że to on tym razem wygra cały cykl. Primoża pokonał aż o 4.5 metra!

05.06
Drugi dzień tych emocjonujących zmagań. Dziś mamy o niebo lepsze warunki do skakania niż wczoraj. Poziom musi być zdecydowanie lepszy! No i rzeczywiście tak się stało. Po pierwszej serii prowadzi kamilus, skoczył rewelacyjnie. Pół metra więcej niż liczy rozmiar skoczni. Dopiero trzy metry za nim Robek, ex aequo z BOKSem. Zaraz za nimi Gajek, który traci do nich tylko pół metra. Najlepszą piątkę zamyka Terrorym, który również powraca po długiej przerwie. Za nimi Primoż, Anders, debiutant TheNexy, ATG, dziesiąty Lacrox, ex aequo z wojtkiemschillerem, potem Raver, debiutant AJPdawid, i podpisujący wyniki - cieslok002, na czternastym miejscu. Druga seria to już świetna próba ciesloka, dwa metry przed HS, bardzo słaby skok AJPdawida, kolejna bula Ravera, przeciętny skok Lacroxa, kamilusa. Cała wymieniona piątka kończy na miejscach 10-14. Przed nimi Terrorym ze znaczną przewagą nad 10. kamilusem. Dalej jest Primoż, wygrał z Terrorymem o pół punkta, jeszcze przed nim wojtekschiller. A TOP5 konkursu otwiera ATG i Robek, którzy są sklasyfikowani na tym samym miejscu. Przed nimi TheNexy, który wyrównał rekord skoczni należący do Tramera, którego od jakiegoś czasu nie widujemy na skoczniach Pucharu Świata, skacząc 141 metrów! Do podium mu zabrakło tylko, a tym samym aż, pół metra. Taką właśnie przewagę zachował BOKS, który w drugiej serii nie ryzykował, choć gdyby skoczył metr bliżej, to nie byłby tak zadowolony jakim pewnie jest teraz. No i drugi konkurs po wielkim powrocie, i już podium! Anders musiał sporo trenować w ukryciu, bo to co zrobił w drugiej serii bylo niesamowite! Zwycięża Gajek, który już nie jest "sensacyjnym zwycięzcą", a prawowitym członkiem "elity SNH". Dwa równe, świetne skoki, potrafił nadgonić stratę, wytrzymać presję. Jeśli wciąż będzie podtrzymywał formę, to wróżymy mu świetną przyszłość. Ta świetna przyszłość może już się zacząć po ostatnim konkursie Turnieju Czterech Skoczni, gdy będzie miał szansę odebrać trofeum.

Komentarz eksperta
"Pragelato podtrzymało moją opinię na temat aktualnego poziomu ligi - był rewelacyjny. Zdecydowana większość skakała powyżej 130 metrów i w ich okolicach. Jeśli chodzi o aspekty indywidualne - zastanawiają mnie próby Ravera, szczególnie te drugie. Mam nadzieję, że to tylko ta skocznia mu tak nie odpowiadała. Cieszy również powrót Andersa, bo to kolejny zawodnik na poziomie. Wciąż trzymam opinię, że ten sezon będzie najlepszym w historii. O ile frekwencja będzie się utrzymywała, a o to już może być ciężej..."

Wywiady

Gajek
L - Witaj Gajku! Świetny konkurs, gratulacje. To chyba Twój pierwszy wywiad dla gazety?
G - Nie udzielałem dla Was żadnego wywiadu, więc chyba oczywiste, że to pierwszy wywiad. <śmiech>

L - Twoje zwycięstwo w Pragelato było planowane, czy jednak z początku liczyłeś na niższe miejsce?
G - Myślę, że żadne zwycięstwo nie jest planowane. Zawsze celem jest zwycięstwo, ale nie ma jakiejkolwiek możliwości, by "zaplanować" wygraną.

L - Jak ocenisz zawody pod względem sportowym i organizacyjnym?
G - Organizacyjnie było w porządku, jednak pod względem sportowym wydawało mi się, że poziom jest średni. Dzięki temu poczułem, że mam szansę o coś powalczyć i udało się wygrać, z czego się bardzo cieszę.

L - Po tych konkursach Pragelato chyba będzie jedną z Twoich bardziej ulubionych skoczni?
G - Chyba tak. <śmiech>

L - Za tydzień ostatni przystanek przed TCS - Engelberg. Jakie cele na ten weekend?
G - Cele takie jak zawsze, oddać 2 równe i dalekie skoki, a na jakie miejsce się to przełoży, to zobaczymy po zawodach w Engelbergu.

L - Być może nie będzie już okazji, więc zapytam teraz. Co chcesz osiągnąć podczas Turnieju Czterech skoczni?
G - Nie wiem co chcę osiągnąć, chce po prostu skakać równo i daleko, a na co się to przełoży to zobaczymy. Celem jest utrzymanie wysokiej formy i miejsce w czołówce.

L - Dzięki za wywiad. Gratulacje i powodzenia!
G - Również dziękuję i pozdrawiam!

wojtekschiller3
L - Witaj Wojtku! Kolejny, solidny wynik w Twoim wykonaniu. Jak wrażenia po tym weekendzie?
W - No weekend oceniam za bardzo udany. W końcu udało się wygrać konkurs. <śmiech>

L - Za tydzień lecimy do Szwajcarii, do Engelbergu, na dwa konkursy Pucharu Świata. Jak wspominasz tą skocznię?
W - Engelberg to naprawdę ciekawa skocznia ale ja jej zbytnio wspominam nie za dobrze.

L - Engelberg to również ostatni przystanek przed TCS, jakie masz cele na następny weekend?
W - Na następny weekend chcę co najmniej jedno miejsce na podium.

L - Być może nie będzie już okazji, więc zapytam teraz. Co chcesz osiągnąć podczas Turnieju Czterech skoczni?
W - Być w TOP 5.

L - Dzięki za wywiad. Gratulacje i powodzenia!
W - Ja też dziękuje i nawzajem. <uśmiech>

Na marginesie
Anders wrócił! Ze słupów i lamp zostały pozrywane ogłoszenia, które sygnalizowały jego zaginięcie. Zapytaliśmy jednego kibica przed zawodami w Pragelato o odczucia, jakie towarzyszyły mu, gdy dowiedział się, że Anders wraca. Ten odpowiedział: "Ale kto to jest?" Czy to możliwe? Czy to możliwe, że wszyscy już o nim zapomnieli?

Pozdrowienia etc.
W tym tygodniu pusto. :<

Pytania do czytelników
1. Co sądzisz o naszym kochanym administratorze, o Andersie?
2. Masz jakieś propozycje zmian, bądź pomysły na nowe rubryki dla SNH News?
Odpowiedz
1. Spoko osoba
2.Mam trzy propozycje na nowe rubryki dla SNH News: 1)Nie kryty krytyk , 2) czarny koń zawodów , 3)Skok w statyske zwycięscy(ile razy na podium ).

PS . Wszelki objaśnienia dotyczce odpowiedzi na 2 pytanie pisz gg to wyjaśnie.
Bilans podium 13 zwycięstw 7 drugich miejsc 11 trzecich miejsca bez konkursòw drużynowych .Rekord życiowy (oficjalny) 242.5 m Planica 
[Obrazek: 1LPnXqb.png]

Odpowiedz
1. Nie znam go, ale wydaje się być spoko osobą
2. Nie mam ;c
Odpowiedz
1. Najlepszy admin ever <3
2. Możesz dorzucić jakieś statystyki od czasu do czasu. Pozatym jest w porządku
#ThankYouOnysz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości