Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,SNH News" 4/2019 - ,,Długa przejażdżka do Azji - weekend w Sapporo"
WEEKEND W SAPPORO

Tydzień temu skakaliśmy w Polskiej Wiśle i w Zakopanem. Na następny konkurs, który odbywa się w Sapporo, w linii prostej trzeba by było przejechać 8282 km.
Nasi zawodnicy nie musieli pokonywać takich odlegości, ale na konkursy odbywane o 10:00 i 9:00 przyszli tylko ci, którzy  walczą o pucharowe punkty. 
Miłej lektury!

WSTĘP:
Jak dobrze wiemy, konkursy w Sapporo są zaczynane o godzinach porannych. W sobotę obejrzeliśmy 18 zawodników, w tym jednego debiutanta - TMAXA, natomiast w niedziele obejrzeliśmy jednynie 9 zawodników. M.in wtedy nie skakali: skijumphaxball, kazam, sebek, Anders Jacobsen lub Lukseh

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAPPORO #1

DZIEŃ PIERWSZY:
Sobotnia rywalizacja o punkty na Okurayamie zaczęła się o godzinie 10:00. Debiutant - TMAX wylądował na 131.5 metrze, co nie dawało mu szans na walkę o podium. Na bulę klapnęło czterech zawodników - 229-652, QSM, Miki123456810 oraz Pol Llonch. Tych dwóch ostatnich nie wszedło do II serii. Wszyscy pozostali skakali poza 130 metr, oprócz jednego w faworytów. Kazam skoczył na 100 metr i 50 centymetr, co dało pole do ataku Dembele, który gonił kazama w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Do Pucharu Świata powrócił również Friz, który po długiej przerwie nie stracił formy, czego dowodem było 139,5 metra. Znakomitymi skokami popisał się Anders Jacobsen, oraz KraK, a 140,5 metra po I serii dawało im prowadzenie. Lukseh, ZanDiPL, oraz Dembele skoczyli o metr krócej. W II serii dobrze skoczył kazam, a 139.5 metra w tym momencie dawało mu I miejsce. Skoki jego następców nie były aż tak dalekie, ale ich przewaga po I serii była ogromna, przez co każdy go wyprzedzał, oprócz TMAXA i no name'a, którzy swój skok po prostu zepsuli. Gdy nadeszła I trójka, skoki zaczęły być dalsze. Friz poszybował na 139.5 metra, co dało mu pewne prowadzenie. Skok Lukseha na 136 metrów dał mu 2 miejsce. Skaczący po nim ZanDiPL i Dembele zawiedli. Obaj skoczili na 35,5 metra, co dało im 3 miejsce od końca. Trzeba dodać, że Dembele skokiem na 35.5 metra wylądaował za kazamem i zaprzepaścił swoją szansę na odrobienie cennych punktów w Pucharze Świata. Skoki KraKa i Andersa Jacobsena słamsiły słabsze skoki poprzedników. Ten pierwszy skoczył na 138.5 metra, co dało mu prowadzenie ex aequo z Frizem, ale Anders pokazał, że jest w świetnej formie i skokiem na 139.5 metra wygrał konkurs.

PODIUM: 1. Anders Jacobsen 140.5m  139.5m     280.0p
                     2. KraK  140.5m  138.5m     279.0p
                     2. Friz  139.5m  139.5m     279.0p

PEŁNE WYNIKI: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1302

ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen - 2 równe skoki i wygranie konkursu

SKOK DNIA: 140.5m - Anders Jacobsen, KraK

ROZCZAROWANIE DNIA: Dembele - 3 miejsce po I serii, w II serii bula i odległe 11 miejsce, ZanDiPL - taka sama sytuacja jak Dembele, kazam - w I serii zepsuty skok i zero szans na podium

NAJWIĘKSZY SPADEK: Dembele, 8 pozycji (3 - 11),   ZanDiPL, 8 pozycji (3 - 11)

NAJWIĘKSZY AWANS: kazam, 4 pozycje (12 - 8),    jarek21cr, 4 pozycje (11 - 7)

CIEKAWOSTKI: Friz w tym konkursie stanął 1 raz na podium od 10 września 2017 roku, czyli od 503 dni

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAPPORO #2

DZIEŃ DRUGI:

Niedzielny konkurs rozpoczął się o godzinie 9:00. Konkurs dobrze nie rozpoczął Friz - zawodnik, który poprzedniego dnia stał na drugim stopniu podium, tym razem skok po prostu zepsuł i wylądował na 99 metrze i 50 centymetrze. Skoki Lukiego, BOKSA, ŁadowarkiP, ciesloka czy Dembele były przeciętne. Najbardziej rozczarował ten ostatni, skokiem na 34.5 metra. Swoim skokiem na 138.5 metra zaskoczył Miki123456810, co dawało mu prowadzadzenie. Nie zdołali go wyprzedzić 229-652 lub jarek21cr, którzy po I serii byli tuż za nim. Dembele rozpoczynając II serie skoczył 140.5 metra, co i tak nie dawało mu szans na walkę z innymi. Friz, Luki oraz cieslok przedłużyli passę dobrych skoków. Kolejno 139.5 metra, 138 metrów i 139 metrów dało im również w tej samej kolejności miejsce w 1 trójce. Niektórzy by pomyśleli, że tak mogło by wyglądać podium konkursu, gdyby do końca nie zostało jeszcze 5 zawodników. BOKS skoczył jedyne 35.5 metra, przez co przegrywał nawet z Dembele. ŁadowarkaP też skoczył słabo - 93 metry dało mu w tym momencie 4 miejsce. Do końca została już pierwsza trójka. Rozpoczął ją 229-652, który skokiem na 135,5 metra pokonał ciesloka dzięki zapasowi z I serii. Jarek21cr skoczył metr dalej, przez co uzyskał prowadzenie. Został już tylko Miki123456810 - zagadka po I serii. Mogło się wydawać, że to 1 miejsce po I serii to był pozytywny wypadek przy pracy, ale Miki zamknął usta niedowiarkom. Skokiem na 141 metrów wyrównał rekord skoczni i pokonał drugiego jarka21cr aż o 6 punktów.

PODIUM:  1. Miki123456810  138.5m  141.0m    279.5p
                      2. jarek21cr  137.0m  136.5m    273.5p
                      3. 229-652  136.5m  135.5m     272.0p

PEŁNE WYNIKI: http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=1304&pid=17975#pid17975

ZAWODNIK DNIA: Miki123456810 - Prowadzenie po I serii i rekord skoczni w II serii

SKOK DNIA: 141.0m - Miki123456810

ROZCZAROWANIE DNIA: Dembele - Bula w I serii i zero szans na walkę o wyższe lokaty

NAJWIĘKSZY SPADEK: BOKS, 4 pozycje (5 - 9)

NAJWIĘKSZY AWANS: Friz, 2 pozycje (8 - 6) ,  Luki, 2 pozycje (7 - 5)

CIEKAWOSTKI: W tym konkursie wystartowało najmniej zawodników w tym sezonie, o 5 mniej niż w pierwszym konkursie w Lillehammer

WYWIADY:
Miki123456810

Ł: Witamy Mikiego123456810!
M: A no witam
Ł: Punktowałeś tylko dwa razy, i ani razu nie wszedłeś do "pierwszej 10-tki". Za to w Sapporo wygrałeś swój pierwszy konkurs. Jak się to potoczyło?
M: No to tak, na skoczni w Zakopanym nawet 11 miejsce było ok wtedy, gdy brali udział też dobrzy zawodnicy. W Sapporo jakoś mi się udało, ale w konkursie nie brali udział najlepsi zawodnicy PŚ. No i tak się to potoczyło
Ł: W drugiej serii wyrównałeś rekord skoczni Donalda Trumpa. Czy jest to zwiastun przed nadchodzącymi Igrzyskami Olimpijskimi w Sochi?
M: Mam nadzieję, że tak. Już parę razy skakałem tak sam w treningach na skoczni w Sochi i nawet dobrze mi szło punkt, a HS był przekraczany bez problemu.
Ł: Czy skocznie w Sochi ci odpowiadają? I czy już trenujesz na ten turniej?
M: Jak już wcześniej powiedziałem tak skocznia w Sochi bardzo mi leży, i tak trenuje już na ZIO
Ł: Czy przed tym drugim konkursem w Sapporo myślałeś, że możesz zdobyć aż tak wysokie miejsce?
M: Szczerze to spodziewałem się znowu jakiegoś miejsca dalszego niż TOP 5 a tu niespodzianka.
Ł: A teraz zagrajmy w typera. Obstaw, kto wygra imprezy wymienione poniżej.

PŚ -
ZIO (normalna) -
ZIO (duża) -
ZIO (drużyna) -
PŚwL -
MŚwL -
MŚwL (drużyna)
Finał PŚ w Planicy:

M:
PŚ - Tutaj zdecydowanie Kazam
ZIO (normalna) - Tutaj też myślę,że Kazam może wygrać
ZIO (duża) - No tutaj mam ciężki wybór, bo tutaj dużo osób może wygrać więc się wstrzymam od typowania
ZIO (drużyna) - tutaj się wstrzymuję po jeszcze nie wiadomo jakie drużyny będą
PŚwL - Tutaj to może sebek006 albo skijumphaxball ale postawię na tego pierwszego
MŚwL - Tutaj może Kazam wygra
MŚwL (drużyna) - Tutaj się też wstrzymuję ponieważ nie wiem jakie drużyny będą na 100%
Finał PŚ w Planicy: no to tutaj myślę że Sebek006 wygra ostatni konkurs PŚ

Ł:  Dziękuję Miki i powodzenia w następnych konkursach!
M: No ja też dziękuje za wywiad

PYTANIA:
1. Obstaw imprezy podane w wywiadzie :O
2. Czy zaskoczył cię rekord skoczni Mikiego i wygranie przez niego konkursu?
3. Czy odpowiada ci skocznia w Willingen, na której odbędą się ostatnie konkursy przed ZIO?

To moja 1 gazetka
Proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
ŁadowarkaP
Odpowiedz
1. PŚ: kazam
ZIO (normalna): kazam
ZIO (duża): Friz
ZIO (drużyna):
PŚwL: sebek006
MŚwL (drużyna):
Finał PŚ w Planicy: ZanDiPL
2. Tak.
3. No, nie za bardzo, bo tutaj jest łatwo o bulę.
Odpowiedz
PŚ - kazam
ZIO (normalna) - Dembele Big Grin
ZIO (duża) - Dembele albo kazam
ZIO (drużyna) - Polska, Niemcy albo Norwegia
PŚwL - Ktoś z czołówki
MŚwL - mati
MŚwL (drużyna) - Polska
Finał PŚ w Planicy: 229-652 lub Anders Jacobsen

Tak, bardzo mało o nim było słyszeć w SNH, ale dorównał takiego konia, że już będzie wiadomo jaką formę trzyma na ZIO

Trochę tak, a trochę nie.

Pisz jeszcze w dniach jak Donald Trump, czyli że np. Helikopter zostaje dalej na 1 miejscu a za nim ratownik i traktor w KG.
L E G E N D A

Odpowiedz
Dzięki za radę Tongue
Odpowiedz
Gazetka wspaniała, Ładowarka powinien zostać redaktorem do końca forum.
Odpowiedz
Rób jeszcze: Liczba bul w konkursie: np. 7
L E G E N D A

Odpowiedz
Bardzo fajny materiał przyjemnie się czyta ty musisz być redaktorem bez dwóch zdań  Big Grin
Tylko taka uwaga nie pisz tym niebieskim kolorem co opisałeś drugi konkurs bo się zlewa z tłem i się nieprzyjemnie czyta a oprócz tego bardzo fajnie
(Jeśli ktoś już to pisał to sorry ale komentarzy nie czytałem )
Odpowiedz
Zmienione na jaśniejszy, może będzie lepiej
Odpowiedz
Jest lepiej dzięki ładowarka Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości