Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 17/2020 - „Puchary Świata w Niemczech i Szwajcarii przed TCS”
Zawsze w sezonie pierwszym trofeum do zdobycia jest Turniej Czterech Skoczni. Zwykle są dwie opcje do jego przygotowania się. Pierwszą jest regularny start w Puchar Świata, oddawanie licznych skoków konkursowych, szlifowanie formy - zwłaszcza na ostatnich przed imprezą zawodach w Engelbergu. Druga to zbieranie siły, odpoczynek w startach i szykowanie się wyłącznie na decydujące starcie. W naszych rozważaniach zajmiemy się wyłącznie tymi zawodnikami, którzy objęli tę pierwszą ścieżkę. Zapraszamy na podsumowanie konkursów w Titisee-Neustadt oraz Engelbergu, a także preludium związane z Turniejem Czterech Skoczni.

[Obrazek: Flag_of_Germany.svg]
DZIEŃ PIERWSZY
Dwa dni na niemieckiej skoczni Hochfirstschanze na pewno były pod wieloma względami najlepszymi w tymi sezonie. Pierwszego dnia zmagań pada rekord frekwencji - dwudziestu czterech zawodników. W tym po raz pierwszy w sezonie pojawili się: KraK, Fabregas, SkoczekZawodowy, Kris.08 pl, Luki, Handballijczyk, dominikbosspl.  Najdalej spośród nich wylądował Quani, który jako jedyny osiągnął ,,hill size". Powyżej 135. metra cała pierwsza ,,10-tka". Wśród całej stawki pięć bul - tą najbardziej szczęśliwą popisał się Franc - 33.0 metry dały 20. miejsce i awans do finału. Poza finałem: sidor, Tomson, Fabregas i dominikbosspl. Uczciwie trzeba przyznać, że druga seria nieszczególnie mogła zachwycić. Co prawda już w pierwszych skokach najdłuższą odległość w finałowej serii uzyskał Anders Jacobsen - 142.0 metry, to kolejne skoki były dosyć przeciętne lub zwyczajnie słabe. Szansę na nadgonienie w ,,generalce" zaprzepaścił jarek, który po słabej próbie spadł nawet za Norwega. Na większą dawkę emocji kibice musieli czekać do próby krisa. Ku zaskoczeniu wielu poprawił się w stosunku do serii finałowej, skacząc na 140.5. Takie skoki pozwoliły krisowi na pierwsze podium w karierze, a był to jego dopiero drugi start w historii Pucharu Świata. 138.0 metrów to była odległość uzyskana przez SkoczkaZawodowego - dwie bardzo dobre próby zaowocowały 4. pozycją w całym konkursie. Będący na piątym miejscu po pierwszej serii Sajmoninho już w Niżnym Tagile ładnie się zaprezentował, w Niemczech dał temu potwierdzenie, gdy po pięknej próbie, która skończyła się tuż przed drugą czerwoną linią, objął prowadzenie w zawodach. Nieoczekiwanie w swoich próbach zawodzili faworyci cieslok002, Maciek3839, a także Grasso'. Jedynie Quani pokazał siłę, i lądując na 139 metrze i 50 centymetrze wygrał całe zawody, czyniąc to drugi raz z rzędu.
[Obrazek: NFTJeer.png]
DZIEŃ DRUGI
Niedziela to bardzo wyrównana walka. Dobrze to obrazuje klasyfikacja po I turze, gdzie dwunastu zawodników odleciało przynajmniej 135 metrów. Najdalej Sajmoninho - 142.0, 0.5 metra krócej Jacobsen, metr QSM. Po pierwszej turze w zawodów odpadli: kapixomm, Tomson, Dawidox i Miłeszx. Ten ostatni po ,,antyskoku" na... 4.0 metry. W drugiej serii w najlepszy możliwy sposób powetał sobie średnio udany pierwszy skok cieslok002 - wyrównując rekord obiektu, który zresztą współdzierżawił. Mógł się stopniowo piąć w górę, bo poprzeczkę zawiesił dość wysoko. Bez problemu przeskoczył ją jarek21cr, który skoczył 141.0 metrów. Skok adekwatny do pseudonimu zaprezentował Kosmos - 142.0 metry sprawiły, że z 9-tej awansował na 2-gą pozycję w całym konkursie. Tym razem niepowodzenie u Quaniego. Drugiej próby nie oddał Handballijczyk. 140.0 metrów KraKa sprawiło, że uplasował się tuż za Kosmosem. Metr bliżej niż w I serii skoczył Dembele, ale efekt był taki, że objął prowadzenie i nie oddał go do końca. Będący na wirtualnym podium QSM i Anders Jacobsen w finale nie sprostali zadaniu, klapnęli na buli i spadli na koniec stawki. Liderujący Sajmoninho też nie sprostał, ale 133.0 metry dały mu ostatecznie 6. lokatę.
[Obrazek: JdN2Pi1.png]
ZAWODNIK DNIA:
a) sobota - kris.08 pl
b) niedziela - Kosmos

KLASYFIKACJA GENERALNA PO ZAWODACH:
1.Anders Jacobsen   460 pkt
2.jarek21cr             431 pkt
3.cieslok002            396 pkt
[Obrazek: Flag_of_Switzerland.svg]
DZIEŃ PIERWSZY
Tradycyjnie przed Świętami Bożego Narodzenia zawodnicy goszczą w na Gross-Titlis Schanze. Jedna z łatwiejszych, o ile nie najłatwiejsza skocznia w kalendarzu. Choć niekoniecznie jest to atut. O zwycięstwo też nie jest tu tak łatwo, bo w końcu margines błędu jest minimalny, a czasem nawet żaden. Pierwsza seria to bardzo dobre widowisko - co drugi skok kończył się osiągnięciem rozmiaru skoczni. Spośród stawki 16-tu zawodników zdyskwalifikowany za podwójne uderzenie i cofanie się na progu został mati, czym ułatwił drogę do awansu rywalom. Najdalej cieslok002 - 142.5 metra. Na wirtualnym ,,pudle" znaleźli się jeszcze: QSM, Dembele, KraK, 229-652. Kryzys formy ewidentnie dopadł Andersa Jacobsena, który skoczył jedynie 113.5 metra i już czwarte zawody z rzędu pełnił ogony. W drugiej serii znowu bardzo wysoki poziom. Punktu ,,K" nie osiągnął jedynie QSM, czym spadł z 2. na 12. pozycję. Oglądając całą masę skoków za 140-ty metr, można było poczuć lekką monotonię, oczywiście w pozytywnych tego słowa znaczeniu, ale atencją trzeba było obdarzyć Sajmoninho, tym razem za sprawę rekordu skoczni, który wyrównał - 143.0 metry. W efekcie dało mu to awans na piąte miejsce. 142.5 metra skoczyli  Cyferek, co dało mu miejsce na podium, a także jarek21cr, który co prawda zajął 4. miejsce, ale wyprzedził za to Andersa Jacobsena w klasyfikacji generalnej, co i uczynił cieslok002. Jemu skok na 142. metr dał 17 wygraną w karierze, a jednocześnie żółtą koszulkę lidera. Identyczna odległość u KraKa, który uzyskał trzecie miejsce. Jubileuszowy 50. start w karierze odbywał Pol Llonch.
DZIEŃ DRUGI
20. dzień grudnia roku 2020 - tę datę trzeba będzie zapamiętać na długo. Takiego konkursu na górze Titlis jeszcze nie było. Co prawda co sezon ogląda się tu świetne widowiska, z mnóstwem skoków w granicach rozmiaru skoczni, bardzo mało bul i słabszych prób, ale ten był nieprawdopodobny. Dużo mówić... Najlepszym przykładem tego spektaklu winno być to, że spośród szesnastki obecnych, po skoku na 138. metra z konkursem pożegnałby się lider Pucharu Świata cieslok. Szczęśliwym trafem taką samą notę miał będący na premiowanym awansem 15. miejscu Dawidox, co sprawiło, że obaj awansowali do finału. Poniżej wielkości skoczni lądowali jeszcze tylko jarek21cr i Pol Llonch. Najdalej w tym festiwalu skoków lądował Handballijczyk - 143.0 metry i wyrównanie rekordu skoczni. 1.0 przed 229-652 i Sajmoninho - można nawet stwierdzić, że to całkiem wyraźna przewaga. Ogromne emocje czekały na wszystkich w serii finałowej. Tutaj ciężko czynić by było różnice w pozycjach, bo tak naprawdę metr dawałby awans o pięć lokat. Statystyki finału prawie identyczne - 12 odległości za ,,HS", cztery przed. Jednak mała różnica - wicelider po pierwszej serii Sajmoninho oddał najgorszy skok zawodów - 128.0 metrów, co sprawiło, że nie dopisał do KG punktów. Do rywalizacji wrócił seplox - dwa skoki ponad 140 metrów dało mu 9. miejsce. W końcu przełamanie u Macka3839 i Franc, którzy zajęli odpowiednio piątą i czwartą pozycję. Ex equo z Mackiem Anders, który po nieudanych zmaganiach w Niemczech, odzyskał utraconą dnia poprzedniego pozycję lidera generalki. Na podium zawodów: 229-652 - po raz 42, czym dogania w klasyfikacji wszech czasów Ravera i Friza. Triumfem podzielili się Handballijczyk oraz Dembele, który w finałowej próbie wyrównał rekord skoczni. Po zawodach sytuacja w klasyfikacji Pucharu Świata stała się jeszcze bardziej ciekawa. Zgodnie z oczekiwaniami o lidera walczy trójka: Jacobsen, cielsok, jarek. Na TCS Anders jedzie z przewagę siedmiu punktów nad cieslokiem i dwudziestu czterech nad jarkiem.
[Obrazek: O9USudJ.png]
ZAWODNIK DNIA:
a) sobota - KraK
b) niedziela - Franc
KLASYFIKACJA GENERALNA PO ZAWODACH:
1.Anders Jacobsen                        525 pkt       
2.cieslok002                                 518 pkt
3.jarek21cr                                   501 pkt    

[Obrazek: Vierschanzentournee_logo.png]
XII edycja Turnieju Czterech Skoczni rozpocznie się 30 grudnia w Oberstdorfie. Następnie rywalizacja przeniesie się do Garmisch-Partenkirchen, gdzie rozpoczęty zostanie rok 2021. Austriacka część turnieju będzie miała miejsce 4 stycznia w Innsbrucku i 6 stycznia w Bischofshofen. Krótki rys historyczny i analiza szans poszczególnych zawodników. 

ZWYCIĘZCY TURNIEJU CZTERECH SKOCZNI I NOTY:
2015 - Anders Jacobsen        (954.5)
2015/16 - Primož Peterka    (1084.0)
2016 - Primož Peterka         (1091.0)
2016/17 - Friz                        (1128.5)
2017 - Donald Trump           (1114.5)
2017/18 - Donald Trump      (1114.0)
2018 - ZanDiPL                      (1091.0)
2018/19 - Anders Jacobsen  (1062.5)
2019 - Wyspy Salomona      (1078.5)
2019/20 - Raver                     (1136.0)
2020 - 229-652                      (1097.5)

NAJWIĘCEJ PODIÓW NA POSZCZEGÓLNYCH SKOCZNIACH (również obiekty przed modernizacją)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png]Oberstdorf - Anders Jacobsen 5 razy (3 wygrane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png]Garmisch-Partekirchen - Donald Trump 4 razy (2 wygrane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Austria.svg.png]Innsbruck - Anders Jacobsen 5 razy (2 wygrane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Austria.svg.png]Bischofshofen - Anders Jacobsen 3 razy (bez wygranej)
Na forum dostępna jest również statystyka, która obrazuje liczbę podiów podczas konkursów Turnieju Czterech Skoczni: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=1865

FAWORYCI
jarek21cr 
PODIA W TYM SEZONIE: 3
ZWYCIĘSTWA W TYM SEZONIE: 2
ŚREDNIA PUNKTOWA NA KONKURS: 50.1
NAJWYŻSZA LOKATA W TCS: 2. miejsce (2016/17)
OCENA: Bardzo dobre rozpoczęcie sezonu, ostatnio jednak zaczynają się przytrafiać błędy. To na pewno jest idealny moment, by wykorzystać ogromne doświadczenie i wygrać prestiżowe trofeum. Kluczowy będzie konkurs w Oberstdorfie - to zwykle tam jarkowi nieszczególnie się wiodło.
Anders Jacobsen
PODIA W TYM SEZONIE: 5
ZWYCIĘSTWA W TYM SEZONIE: 2
ŚREDNIA PUNKTOWA NA KONKURS: 52.5
NAJWYŻSZA LOKATA W TCS: 1. miejsce (2015, 2018/19)
OCENA: Wejście w sezon przypominało to sprzed pięciu lat. Pięć podiów z rzędu, ale po tym widoczny zjazd i miejsca w drugiej dziesiątce. Mimo ostatnich słabych wyników, to dwukrotny zdobywca tego trofeum na skoczniach turnieju zwykle spisuje się bardzo dobrze. 
cieslok002
PODIA W TYM SEZONIE: 4
ZWYCIĘSTWA W TYM SEZONIE: 1
ŚREDNIA PUNKTOWA NA KONKURS: 57.5
NAJWYŻSZA LOKATA W TCS: 4. miejsce (2016/17, 2017/18, 2019)
OCENA: Stopniowo budował formę, kręcąc coraz lepszy wyniki. W Engelbergu objął nawet pozycję lidera Pucharu Świata. Wydaje się, że to główny faworyt, gdyż najrzadziej zdarzają mu się słabsze próby. Dodatkowo będzie chciał w końcu zająć miejsce na podium imprezy - trzykrotnie plasując się tuż za nim.
229-652
PODIA W TYM SEZONIE: 3
ZWYCIĘSTWA W TYM SEZONIE: 0
ŚREDNIA PUNKTOWA NA KONKURS: 52.4
NAJWYŻSZA LOKATA W TCS: 1. miejsce (2020)
OCENA: Obrońca trofeum zaczął sezon nieco później, ale nie wygląda by na tym stracił. Miejsca w czołówce, dobre skoki - wydaje się, że to wystarczające argumenty na to, by obronić trofeum, a chociaż stanąć na podium.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na bardzo dobrze prezentujących się ostatnio KraKa i Dembele. Namieszać mogą na pewno Maciek3839 i Quani. Cichym bohaterem może okazać się Sajmoninho. 

WYWIADY
(zachowano oryginalną pisownię)
Franc
AJ: Witaj Franc! Na początek pytanie, co się stało, że odpuściłeś rywalizację w Titisee-Neustadt? startując tylko w jednej serii pierwszego dnia, a następnego już Cię nie widzieliśmy.
F: Chcialem zachować sily na skocznię w elgebergu która jest egzaminem przed Turniejem czterech skoczni i dla tego odpuściłem drugi konkurs w titisee Neustadt
AJ: W Szwajcarii pierwszy konkurs przeciętny - 15 lokata, zaś drugiego dnia 4 miejsca podczas... najlepszego konkursu w historii - Twoim zdaniem?
F: w 1 konkursie to było zapoznanie sie z obiektem ze skocznią z progiem gdzie jest wybicie i dlatego w drugim konkursie taki wynik wykręciłem widząc że konkurs jest na bardzo wysokim poziomie i że byłem bliski podium bo zabrakło 0.5m do 3 miejsca a metr do lidera
AJ: Teraz pora na Turniej Czterech Skoczni. Jakie są Twoje cele na tę imprezę?  Do tej pory najwyższe miejsce na koniec to... dziewiętnaste. Warto też zauważyć, że jeszcze nigdy nie wystąpiłeś w komplecie konkursów.
F: moje cele na TCS to zawalczyc o najwyższe pozycje i trzymac sie blisko czołówki ale na pewno nie odpuszczę walki o złotego orła 
AJ: Który obiekt Ci najbardziej pasuje, a który mniej?
F: mi najbardziej pasuje obiekt w obersdorfie insbrucku a mniej mi pasuje obiekt w Gapa skocznia w gapa mi przypomina najgorszy start w snh chodzby z tego względu że to była skocznia speedowa a mi nie pasowała
AJ: Z tego, co mi wiadomo, to Große Olympiaschanze nie była skocznią szybką...Ale teraz zapytam Cię o faworytów tego turnieju. Kto Twoim zdaniem ma największe szanse? Może masz jednoznaczny typ na triumfatora?
F: jesli chodzi o mój typ to biorę pod uwagę skoczków z pierwszej 10 a ktos może zaskoczyć ze skoczków z po za pierwszej 10 więc emocje tam bedą na najwyższym poziomie jesli chodzi o triumfatora to brałym pod uwagę pierwszą trójkę jarkek cieslok i Anders ale uważałbym na skoczków od miejsca 4 do 7
AJ: W takim razie, dziękuję Ci Franc za rozmowę. Powodzenia na turnieju!
F: dziękuje Anders i pozdrowienia dla całej ekipy snh

PYTANIA:
1.Czy konkurs w Engelbergu był według Ciebie najlepszy w historii Pucharu Świata?
2.Jaki wynik chcesz osiągnąć podczas Turnieju Czterech Skoczni?
3.Jakie podium Turnieju Czterech Skoczni obstawiasz?
4.Jak ocenisz cały 2020 rok pod względem sportowym w skokach haxball?
ZABAWA: Złóż życzenia świąteczne i noworoczne w humorystyczny sposób narciarskiej społeczności.

EJDŻEJ
Odpowiedz
1.tak
2.top 7
3.Cieslok,229,Fran
4.najlepszy w historii
Wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku
Odpowiedz
1. W mojej opinii był to drugi najlepszy konkurs w historii forum pod względem poziomu zaraz po jednym z olimpijskich
2.top3
3.1 dembele 2 229 3 jarek
4 Zdrowych Świąt i pijanego sylwestra
Odpowiedz
1. Nie
2. Stanąć na podium na koniec turnieju.
3. Nie pokuszę się o typowanie :x
4. Był to bardzo dobry rok dla mnie sezon 19/20 średni ale obecny sezon jest bardzo dobrze zacząłem od życiówki w Titisee-Neustadt zakończę ten sezon z życiowy rezultatem Smile
Wesołych rodzinnych Świąt a 25 konkurs na SNH dla funny pewnie pod % hehe
[Obrazek: 33px-Flag_of_the_United_States.svg.png]
Odpowiedz
1. Jeden z najlepszych konkursów Smile
2. Jak najlepiej mogę. Powalczyć o przynajmniej top 5.
3. 1. Cieslok 2. Anders 3. 229
4. 2020 był świetnym rokiem. Zdobyłem dwa medale w Bad Mitterndorf i jeden w Lahti, posiadam rekord świata ligi. Co tu dużo mówić.. Oby tak dalej Big Grin
Wesołych, Zdrowych Świąt oraz żeby 2021 był dla każdego lepszy.
Nie warto się poddawać gdy dążysz do celu i marzeń!
Odpowiedz
(12-25-2020, 12:42)Maciek3839 napisał(a): 1. Jeden z najlepszych konkursów Smile
2. Jak najlepiej mogę. Powalczyć o przynajmniej top 5.
3. 1. Cieslok 2. Anders 3. 229
4. 2020 był świetnym rokiem. Zdobyłem dwa medale w Bad Mitterndorf i jeden w Lahti, posiadam rekord świata ligi. Co tu dużo mówić.. Oby tak dalej Big Grin
Wesołych, Zdrowych Świąt oraz żeby 2021 był dla każdego lepszy.

1 Fantastyczny konkurs 
2 moje miejsce w TCS to top 6 
3 1. Anders 2. Jarek 3.Franc
4.to byl dla mnie fantastyczny rok i będę na olimpiadzie bronił tytuł mistrza olimpijskiego 
Chciałbym ze swojej strony złozyć hosterom maperom oraz całej drużynie snh zdrowych miłych pogodnych świąt oraz fantastycznego nowego roku 
Odpowiedz
Troche spoznione bo nie widzialem XD

1. Kazdy konkurs jest dla mnie taki sam
2. Zwyciestwo? XD
3. 1. KraK 2. Lukseh 3. Maciek
4. 2 miejsce w sezonie 2019/20 wiec chyba fajnie

Jestem nudziarzem wiec nie
Król i władca
Odpowiedz
1. Nie skakałem, ale Engelberg to jedna z najbanalniejszych skoczni w kalendarzu, więc nie ma co się jarać dużą ilością dalekich skoków
2. Zwycięstwo
3. 1. koza 2. krak 3. Fabregas
4. 5/10
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości