Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„SNH News” 4/2020 - „Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Tauplitz - prolog.”
W sezonie 2019/2020 zawodnicy mają pauzę od największych imprez jak Mistrzostwa Świata, Igrzyska Olimpijskie. Co nie oznacza, że po Turnieju Czterech Skoczni rywalizacja toczyć się będzie tylko w Pucharze Świata. 10. sezon zmagań za najważniejszą imprezę obrał Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich. Do tej pory wydarzenie to gościły: niemiecki Oberstdorf, słoweńska Planica, norweskie Vikersund, czeski Harrachov. Na dopełnienie tego cyklu zostało Taupllitz. Położony na skraju z gminą Bad Mittendorf obiekt Kulm dał się dobrze poznać zawodnikom, którzy rywalizowali na nim w pięciu poprzednich sezonach. Pora zatem na najważniejsze konkursy na austriackim mamucie. Co nas czeka w dniach 17-19 stycznia? Postaramy się temu przyjrzeć i przeanalizować w tym wydaniu SNH News. Miłej lektury!

SKOCZNIA
[Obrazek: haxmaps_146731157048.png]

Nazwa obiektu: Kulm
Punkt konstrukcyjny: 200 m
Rozmiar skoczni: 235 m
Data oddania: czerwiec 2016
Rekord skoczni: villareal, Anders Jacobsen, Friwer aka SkoczeK, BOKS, Bendtner, Donald Trump  235.0 m

KONKURSY NA KULM
Liczba konkursów: 10
Zwycięzcy: Anders Jacobsen • 3, cieslok002 • 3, Donald Trump • 2, Gajek, skijumphaxball, sebek006, kazam, mister11, Dembele
Najwięcej podiów: Anders Jacobsen  • 4, cieslok002 • 3, Dembele • 3
Rekordowa nota: Anders Jacobsen, Dembele - 469.5 (2019)
Minimalna nota na podium:
Anders Jacobsen - 460.5 (2016)
Liczba buli: 21

HISTORIA MŚWL
2016 
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png] OBERSTDORF
1.Primož Peterka                                1.Japonia
2.skijumphaxball                                2.Austria
3.BOKS                                             3.Norwegia
2017 [Obrazek: 22px-Flag_of_Slovenia.svg.png] PLANICA
1.Wyspy Salomona                            1.Słowenia
2.seplox                                           2.Austria
3.GetVacced                                     3.Norwegia
2018 [Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] VIKERSUND
1.cieslok002                                     1.Słowenia
2.kamilus500                                    2.Niemcy
3.ZanDiPL                                        3.Norwegia
2019 [Obrazek: 22px-Flag_of_the_Czech_Republic.svg.png] HARRACHOV
1.Friz                                              1.Norwegia
2.BOKS, Maciej Kot                          2.Niemcy  
                                                     3.Słowenia
ZAWODNICY
Lista zawodników, którzy uzyskali prawo startu na Mistrzostwach Świata w lotach narciarskich, wraz z ich rekordami życiowymi. (N/A - brak startu na skoczni do lotów)
1.shadyy                          N/A
2.neXolo                           N/A
3.Arecos                           N/A
4.PJOTER231                    N/A
5.luten1337                   231.5 m
6.Bartek yt                        N/A
7.ATG                           237.5 m
8.ŻulSpodLidla                   N/A
9.koza                           237.0 m
10.Luki                          236.0 m
11.Sicario                          N/A
12.Żelson                          N/A
13.Fenix600                   237.0 m
14.dominikbosspl               N/A
15.Franc                        242.0 m
16.chudygosc                    N/A
17.Matixoo                     239.0 m
18.Kosmos                     207.0 m
19.Miki123456810           242.5 m
20.BOKS                        242.5 m
21.kamilus500                243.0 m
22.Bartosz Kapustka          N/A
23.skijumphaxball           243.5 m
24.mati                          244.0 m
25.Primož Peterka           235.0 m
26.Pol Llonch                    N/A
27.Lukseh                      244.5 m
28.olek20050                 205.5 m
29.Wyspy Salomona       238.5 m
30.ZanDiPL                    244.5 m
31.Many                           N/A
32.seplox                       242.5 m
33.ZUTWLC                       N/A
34.no name                   233.0 m
35.GetVacced                242.5 m
36.Quani                          N/A
37.Maciek3839              239.0 m
38.jarek21cr                 242.5 m
39.ŁadowarkaP             238.5 m
40.mister11                  234.5 m
41.Anders Jacobsen       243.0 m
42.Dembele                  242.5 m
43.cieslok002                244.5 m
44.KraK                        240.5 m
45.229-652                   239.5 m
46.sebek006                 240.5 m
47.Raver                      237.0 m

FAWORYCI DO MEDALI
1.Raver:
Kadra: Estonia
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 1.
Liczba konkursów w tym sezonie: 11
Liczba podiów: 10
Najniższa pozycja: 7.
Rekord życiowy: 237.0 m (Planica 2017)
Poprzednie mistrzostwa: 15. -  Planica
Charakterystyka: Lider Pucharu Świata. Zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni. Obecnie najlepszy zawodnik w stawce. Zdecydowany faworyt do zwycięstwa.
2.sebek006:
Kadra: Polska
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 2.
Liczba konkursów w tym sezonie: 14
Liczba podiów: 5
Najniższa pozycja: 15.
Rekord życiowy: 240.5 m (Planica 2018)
Poprzednie mistrzostwa: debiut
Charakterystyka: Choć świetna dyspozycja z początku sezonu lekko się zahamowała, to nadal jest to zawodnik walczący o czołowe lokaty. Rok temu zwyciężył Puchar Świata w lotach narciarskich, za sprawą świetnych występów w Tauplitz.
3.229-652:
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 3.
Liczba konkursów w tym sezonie: 16
Liczba podiów: 4
Najniższa pozycja: 24.
Rekord życiowy: 239.5 m (Vikersund 2018)
Poprzednie mistrzostwa: 7. - Vikersund; 6. - Harrachov
Charakterystyka: Mimo kilku słabych występów w tym sezonie, nadal w czołówce. Na pewno łatwiej mu będzie pod względem psychologicznym, gdyż atakuje z drugiego rzędu. Po Raverze, drugi kandydat do triumfu.
4.cieslok002:
Miejsce w klasyfikacji generalnej: 5.
Liczba konkursów w tym sezonie: 14
Liczba podiów: 2
Najniższa pozycja: 18.
Rekord życiowy: 244.5 m (Vikersund 2018)
Poprzednie mistrzostwa: 13. - Planica; 1. - Vikersund; 13. - Harrachov
Charakterystyka: Choć jego dyspozycja nie napawa zbyt dużym optymizmem przed walką o medale, to jego ogromne doświadczenie i wyniki (cztery medale MŚ w lotach) muszą plasować go w gronie faworytów. Jeżeli co drugie mistrzostwa był 13., to może co drugie je wygra...

DRUŻYNY
[Obrazek: 22px-Flag_of_Poland.svg.png] POLSKA
ZAWODNICY: cieslok002, Matixoo, 229-652, sebek006
MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 5. - 31. - 3. - 2.
ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 241.0 m
KSM: 41.19
LIDER: 229-652
CHARAKTERYSTYKA: Bardzo mocna drużyna, o najwyższej średniej punktowej. Umiejętności i forma poszczególnych zawodników dają duże szanse na złoto, jednak aspekt mentalny nieco chłodzi te zapędy. 229-652 musi odpowiednio poukładać elementy tej układanki, aby w pełni wykorzystać potencjał zespołu. Mają w swoich szeregach byłego mistrza świata w lotach, który swoim bagażem eksperiencji zapewni spokój i fundament pod dobry wynik, którym niewątpliwie będzie wyłącznie medal. Prawie wszyscy zawodnicy są faworytami indywidualnie. Pytanie, czy zagra to wszystko w drużynie...
TYP: 2. miejsce

[Obrazek: 22px-Flag_of_Estonia.svg.png] ESTONIA
ZAWODNICY: seplox, GetVacced, Wyspy Salomona, Raver
MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 16. - 13. - 19. - 1.
ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 240.0 m
KSM: 37.96
LIDER: Raver
CHARAKTERYSTYKA: Najbardziej nieobliczalna drużyna w stawce. Ciężko ocenić ich dyspozycje, bo skaczą niedużo. Zadecyduje dyspozycja dnia - jeśli będzie im ,,szło", to mogą w cuglach zwyciężyć rywalizację. Niemniej, patrząc obiektywnie, to poza Raverem, nie ma pewnych punktów w tym zespole. Jednak warto przypomnieć MŚ w Planicy, gdzie indywidualnie medale zdobyli... Wyspy, GetVacced i seplox.
TYP: 3. miesjce

[Obrazek: 22px-Flag_of_Japan.svg.png] JAPONIA
ZAWODNICY: Miki123456810, mister11, Maciek3839, Lukseh
MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 29. - 8. - 11. - 21.
ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 240.0 m
KSM: 22.8
LIDER: mister11
CHARAKTERYSTYKA: Solidny skład, ale wydawać by się mogło, że za słaby na nawiązanie rywalizacji o końcowy triumf. Najniższa średnia punktowa ze wszystkich drużyn - może jednak być myląca, bo akcje poszczególnych zawodników stoją zdecydowanie wyżej. Może brak wielkich gwiazd będzie atutem tej drużyny, gdzie każdy może stać się przodownikiem.
TYP: 5. miejsce

[Obrazek: 22px-Flag_of_the_United_States.svg.png] STANY ZJEDNOCZONE
ZAWODNICY: olek20050, dominikbosspl, chudygosc, Kosmos
MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 20. - 34. - 31. - 30.
ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 206.0 m
KSM: 29.0
LIDER: olek20050
CHARAKTERYSTYKA: Nie będą mieli łatwego zadania. Brak regularności, doświadczenia, zgrania, o wynikach nie wspominając. Nie licząc Kosmosa, skład tej reprezentacji opiera się na zbieraninie żółtodziobów. Raptem dwadzieścia siedem konkursów ma łącznie cała czwórka. Pozycje w klasyfikacji generalnej tego sezonu mówią same za siebie. Każdy inny wynik niż ostatnie miejsce, będzie brany za pozytywny. 
TYP: 6. miejsce

[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] NORWEGIA
ZAWODNICY: kamilu500, BOKS, skijumphaxball, Anders Jacobsen
MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 27. - 28. - 25. - 7.
ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 243.0 m
KSM: 26.89
LIDER: Anders Jacobsen
CHARAKTERYSTYKA: Ekipa lotników. Obrońcy trofeum. Piąta taka impreza dla Andersa i kamilusa, a czwarta dla BOKSA. Najbardziej doświadczona drużyna, która sięgała po medale na wszystkich dotychczasowych MŚ w lotach. Indywidualnie, poza Jacobsenem, każdy zdobył medal, a BOKS nawet dwukrotnie. Największa średnia długość rekordowych lotów. Jednak, historia to jedyne, co przemawia na ich korzyść. W obecnym sezonie tylko lider Norwegów bierze regularny udział, a i tutaj bez szczególnych osiągnięć. Medal jak najbardziej możliwy.
TYP: 4. miejsce

[Obrazek: 22px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png] CHINY
ZAWODNICY: Dembele, ŁadowarkaP, ZanDiPL, KraK
MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 6. - 9. - 18. - 4.
ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 241.5 m
KSM: 35.49
LIDER: Dembele
CHARAKTERYSTYKA: Choć dyspozycja poszczególnych graczy budzi wiele do życzenia, to są oni w każdej chwili zmienić podejście o 180°. Świetnym lotnikiem jest Dembele. ZanDi zawsze na dużych imprezach potrafi się zmobilizować. KraK ma sezon życia. Jedynie o postawę Ładowarki można mieć wątpliwości. Z pewnością do walki natchnie ich dobra atmosfera, którą wprowadza każdy z nich. Patrząc schematycznie, tylko Polacy są w stanie ich pokonać.
TYP: 1. miejsce

WYWIADY
(zachowano oryginalną pisownię)

[Obrazek: 22px-Flag_of_Poland.svg.png] sebek006
AJ: Dzień dobry! Sebek006 - reprezentant Polski.
S: Witam!
AJ: Mistrzostwa Świata w lotach już za moment. Jakie nadzieje wiąże z nimi był lider klasyfikacji generalnej Pucharu Świata?
S: Lubię tą skocznie, wygrałem tam pierwszy raz w mojej karierze. Myślę, że mam szanse zdobyć podium na tej skoczni.
AJ: Ten sezon jest dla Ciebie do tej pory życiowy. Świetny początek, teraz delikatniej. Forma ma osiągnąć maksimum właśnie w Tauplitz?
S: Myślę, że jest szansa na dobry występ, lecz nie jestem w stanie ocenić jak dobrze będę sobie radzić po Mistrzostwach Świata w Lotach.
AJ: Zatem, jak mocny jest obecnie wicelider ,,generalki"?
S: Trudno ocenić, ostatnie konkursy mnie nie zachwycały, lecz też skocznie nie należały do mych ulubionych. A skocznia Kulm jest jedną z takich miło wspominanych.
AJ: Zgadza się. Pamiętamy, że właśnie tutaj zapewniłeś sobie Małą Kryształową Kulę za loty. Teraz powtórka na Mistrzostwach Świata? Jesteś w gronie faworytów. Jest ktoś, kogo szanse oceniał byś wyżej niż Twoje?
S: Oczywiśćie, Raver. Lecz ta skocznia jest wyjątkowo łatwa, co powoduję że jest bardziej losowa. Myślę że na tych Mistrzostwach będzie jakaś niespodzianka.
AJ: Reprezentacja Polski zbudowała jeden z mocniejszych składów. Co za tym idzie, tylko zwycięstwo?
S: Jeśli każdy odpowiednio się przygotowuje to myślę, że jesteśmy w stanie powalczyć o zwycięstwo. Lecz nie ukrywam, że podium też by mnie zadowolił.
AJ: Na którą nację najbardziej będziecie musieli uważać?
S: Myślę, że bardzo silna będzie Estonia.
AJ: O odczucia do Kulm - nie pytam, bo samo przez się rozumie, że bardzo dobre. Interesuje mnie jeszcze kwestia mentalności w zespole. Umiejętności są niepodważalne, ale jak wygląda Wasza ekipa ,,od kuchni"?
(po zadaniu tego pytania sebek zakończył rozmowę z naszym dziennikarzem)

[Obrazek: 22px-Flag_of_Estonia.svg.png] Raver
AJ: Z nami jest Il Fenomeno obecnego sezonu, reprezentant Estonii, Raver! Dzień dobry!
R: Witam.
AJ: Kogo by nie zapytać o typ do zdobycia Mistrzostwa Świata w lotach, to odpowie: ,,Raver". Ja pamiętam, że w podobnej sytuacji byli jeszcze Donald i Friz. Powiedz, nie męczy to, że wszystkie oczy zwrócone na Ciebie?
R: Muszę się skupić i wykonywać to co do mnie należy. Bardziej presję nakładam ja na siebie, tej zewnętrznej nie odczuwam.
AJ: Tylko złoto wchodzi w rachubę czy obniżyłeś sobie poprzeczkę na tę imprezę?
R: Zawsze trzeba mierzyć wysoko. Nie zamierzam niczego odpuszczać, dam z siebie wszystko aby walczyć o jak najlepszy wynik.
AJ: Skorzysta na tym drużyna Estonii. Drużynowo też celem złoty medal? Tutaj Twój zespół już nie jest takim faworytem.
R: Szczerze, nie do końca.
AJ: Podium wtedy wyglądało tak: Wyspy Salomona, GetVacced i seplox. Zatem latać potraficie. Ale patrząc na takich Chińczyków i Polaków to mają mocniejsze drużyny. Pozostają też obrońcy tytułu - Norwegowie.
R: To jest inny sezon, to są inni zawodnicy. Nie da się przewidzieć sukcesu na zawodach tej rangi patrząc w przeszłość. Liczy się forma z tego sezonu, często forma dnia.
AJ: Kto będzie Twoim głównym rywalem w zmaganiach indywidualnym? Wiadomo, że każdy może mieć dzień i zawalczyć, ale pytam o Twoje przeczucia.
R: Wolę skupiać się na sobie, nie wypowiadać się nt. rywali.
AJ: Próbne loty na Kulm już odbyte? Podoba Ci się ten obiekt?
R: Obiekt przyjemny. Jednak jeden błąd może kosztować dobre miejsce.
AJ: Życzę sprawiedliwej walki! Dziękuję za rozmowę, Raverze!
R: Dzieki, wzajemnie

[Obrazek: 22px-Flag_of_Japan.svg.png] Maciek3839
AJ: Maciek3839, reprezentant Japonii. Czołem!
M: Witam Pana!
AJ: Debiut na Mistrzostwach Świata w lotach. Jak nastrój przed tym wydarzeniem?
M: Napewno będzie ciekawie ale mam dobry nastrój bo to skocznia na której mi dobrze szło.
AJ: Co prawda w oficjalnych zawodach jeszcze na niej nie startowałeś, ale rozumiem, że wyniki treningowe dają optymistyczne prognozy?
M: Dokładnie. Na tej skoczni pokładam wielkie nadzieje.
AJ: Jakiego wyniku oczekujesz? Medal?
M: Bardzo ciężko będzie o zwycięstwo i o miejsce na podium ale wierzę że dam radę z presją.
AJ: Co z rywalami? Presję przecież w dużym stopniu nakładają oni, przez swoje wyniki.
M: Ich nie wolno lekceważyć, są nieprzewidywalni i nikt nie wie jak skoczą.
AJ: A jak z drużyną Japonii?
M: Dobrze. To jest drużyna która może powalczyć o najwyższe miejsca.
AJ: Myślisz, że Wasz skład jest optymalny? Patrząc na Chińczyków i Polaków, to można nawet odnieść wrażenie, że nie całkiem.
M: To są też świetne ekipy ale po prostu wierzę w moją drużynę. No i jeszcze Estonia ma trochę dobrych zawodników i zwłaszcza Raver który będzie ich motorem napędowym
AJ: Na TCS pokazałeś, że jest w stanie z nim nawiązać walkę. Zobaczymy, jak będzie na obiekcie do lotów narciarskich. Dziękuję, Maćku! Udanych mistrzostw!
M: Nawzajem. I życzę wszystkim drużynom długich lotów! Big Grin

[Obrazek: 22px-Flag_of_the_United_States.svg.png] olek20050
AJ: Dzień dobry, olku!
O: Dzień dobry
AJ: Zaczniemy od Twoich wyników w tym sezonie. Dwa podia - możesz być z siebie zadowolony. To początek poważniejszych startów w Pucharze Świata?
O: Myślę że mogę być z siebie zadowolony ponieważ były to dwa miejsca na podium pod rząd lecz potem trochę obniżyłem loty ale mam nadzieje że moja forma wzrośnie. Moim zdaniem raczej to początek poważniejszych startów Pucharze świata.
AJ: Po Turnieju Czterech Skoczni, przyszedł czas na Mistrzostwa Świata w lotach. W Harrachovie całkiem dobrze poszło Twojej drużynie. Indywidualnie nie startowałeś. Jak przygotowany jesteś tym razem?
O: Tym razem na pewno wystartuje w konkursie indywidualnym i drużynowym. Jestem w trakcie przygotowań i myślę że jak będe przygotowany w 100% przełoży się to na wynik.
AJ: A jaki wynik Cię zadowoli?
O: W konkursie indywidualnym top 5 a w drużynowym top 3
AJ: Co będzie ciężej osiągnąć?
O: myślę że top 3 w drużynowym ale trzeba stawiać zawsze wysoko
AJ: Skoro już jesteśmy przy drużynie, to trzeba przyznać, że Amerykanie na tle innych drużyn wyglądają bardzo słabo.
O: Niestety inne drużyny mają graczy bardziej utytułowanych ale wcale nie trzeba nas skreślać
AJ: O ile Ty i Kosmos już doświadczenie ze skoczni do lotów macie, to chudygosc i dominikboss są zupełnymi nowicjuszami. Dadzą radę?
O: Myślę że dadzą rade jeżeli będą się przygotowali
AJ: Rozumiem, że nie trenujecie wspólnie?
O: Tak nie trenujemy wspólnie ale może jutro przed konkursem uda nam się zrobic  wspólny trening
AJ: Na koniec pytanie o Twoich faworytów do triumfu, zarówno indywidualnie, jak i w drużynówce?
O: W konkursie indywidualnym: 1.Raver 2.229  3.Maciek3839. W konkursie drużynowym: 1.Estonia 2.Polska 3.USA
AJ: Dziękuję za rozmowę! Życzę udanych lotów dla Ciebie i kolegów z drużyny!
O: Dziękuje również i życzę też dalekich lotów

[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] kamilus500
AJ: Witaj, kamilus!
K: Witaj,Anders
AJ: Loty... Chyba najpiękniejsze słowo dla Norwega?
K: Zgadzam się z tym bezsprzecznie, Anders. Skocznie mamucie do dla Norwegów "cud miód" 
AJ: Może wydawać się to lekko lakoniczne, ale tak istotnie jest. Wyniki na MŚ w lotach temu aprobują: Ty oraz skijumphaxball macie po srebrnym medalu indywidualnie, a BOKS ma jeszcze do srebra brąz. Drużynowo macie trzy brązowe krążki oraz jeden złoty, którego zresztą bronić będziecie. Zatem trzeba zwrócić uwagę na Norwegię?
K: Norwegia co roku zaskakuje, w tym roku się to nie zmieni.
AJ: Tyle lat w tym samym składzie. Ta stabilizacja ma znowu dać sukces? Właśnie, co teraz będzie sukcesem dla Skandynawów? Macie jakiś cel?
K: Uważam,że skład jest doświadczony i ma dalej szanse na podium.Dla mnie minimum totalnym jest srebro Smile
AJ: To jest przykład bardzo ambitnej postawy! Teraz na Waszej drodze stać będą mocniejsze ekipy: Chiny, Polska, Estonia. Brak presji z tego powodu czy odwrotnie, jest ona jeszcze większa?
K: Presji nie odczuwam lecz większa satysfakcje gdyż drużyn jest coraz więcej na lotach.
AJ: Drużynowo - medal. To już mówiłeś. A co, z Twoim występem? Czego od siebie oczekujesz?
K: Szczerze, dla mnie najważniejszy jest konkurs drużynowy ? Indywidualne występy są u mnie niżej w hierarchii
AJ: A gdybyś miał upatrywać kogoś, komu zależy najbardziej? Kto jest Twoim faworytem do triumfu w imprezie?
K: Zamiast jednej osoby podam dwie: Anders Jacobsen oraz Raver.
AJ: Ciekawe zestawienie. Raver nie jest zaskoczeniem, kwestia Waszego kapitana, już bardziej dyskusyjna, ale zostawmy te rozważania. Jak podoba Ci się obiekt Kulm?
K: Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić tego obiektu Sad ale zamierzam w najbliższym w czasie
AJ: Zatem udanych treningów! Dziękuję za rozmowę, kamilusie! Powodzenia!
K: Dziękuję wzajemnie i powodzenia Anders Smile

[Obrazek: 22px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png] KraK
AJ: Przedstawiciel Chin, Krak. Dzień dobry!
K: Dzień dobry
AJ: Mistrzostwa Świata w lotach w Tauplitz - jakie cele ma pierwszy w tym sezonie lider klasyfikacji generalnej PŚ?
K: Indywidualnie - nie liczę na nic wielkiego. Drużynowo - naszym celem jako drużyna jest oczywiście pierwsze miejsce
AJ: Chiny na papierze są jedną z mocniejszych, o ile nie najmocniejszą ekipą. Presję nałożyliście sobie zatem sami a priori.
K: Tak to prawda. Jesteśmy w roli faworytów co może się zakończyć słabszymi skokami naszej reprezentacji. Moim zdaniem jednak zarówno ja jak i moi koledzy zdołamy wybrać konkurs
AJ: Polska głównym konkurentem do starcia o złoto?
K: Polska jest także bardzo dobrą drużyną z doświadczonym składem. To może być bardzo wyrównana walka, możliwe że zwycięzcę poznamy dopiero po ostatnim skoku.
AJ: Na drużynówkę wielka mobilizacja. Indywidualnie, mówisz, że nie nastawiasz się na osiągnięcie wyniku. Kogo zatem byś upatrywał jako głównych kandydatów? Jak oceniasz szanse kolegów z drużyny?
K: W roli faworyta widzę obecnego lidera Pucharu Świata i triumfatora TCS - Raver'a. Jeśli chodzi o moich kolegów z drużyny to mam nadzieję że pokażą się z jak najlepszej strony i będą walczyć o mistrzostwo.
AJ: Pytanie o Kulm. Skocznia bardzo lubiana przez zawodników. Jak Tobie on podchodzi?
K: Skocznia wygląda na łatwą co tak naprawdę sprawia, że jeszcze ciężej osiągnąć dobry wynik. Skacze mi się na niej dobrze, ale te skoki mogą nie dac dobrego wyniku.
AJ: To się okaże w piątek oraz sobotę. Dziękuję, Kraku za wypowiedź. Do zobaczenia podczas zawodów! Powodzenia!
K: Dziękuję i nawzajem

WYPOWIEDZI EKSPERTÓW:
SKOCZNIA
229: W tym sezonie MŚwL gości Tauplitz. Najwięcej razy na tej skoczni triumfowali cieslok002 i Anders Jacobsen - 3 razy. Skocznia jest dosyć łatwa, więc myślę, że tutaj będzie największa walka o medal.
AJ: Kulm jest jednym z przyjemniejszych ,,mamutów". Zawodnicy bardzo lubią ten obiekt, a to zaś powoduje, że nie będzie miejsca na błędy. Czwarta największa skocznia świata może nie uraczy nas rekordami życiowymi po 240 metrów, ale rywalizację ogląda się na niej bardzo przyjemnie.
FAWORYCI
AJ: Każdy wymienia Ravera. Chciałbym, ale nie będę oryginalny. Cztery skoki dają minimalny bufor bezpieczeństwa, więc nie trzeba będzie skakać rekordu w każdej próbie, toteż Raver będzie wiedział, jak to rozegrać. Na pewno 229-652 będzie chciał pokrzyżować plany Estończykowi. Do tej dwójki ja bym bacznie obserwował ciesloka i ZanDiego, którzy cichuśko, cichuśko z tyłu, by na koniec zawiesić medal na szyi. Moim cichym faworytem jest skijumphaxball - świetny lotnik, który już medale na takiej imprezie zdobywał.
229: Zgodzę się. Skijumphaxball w końcu lubi skocznie do lotów, a po zawodach w Willingen możemy wywnioskować, że jest w formie, którą raczej wykorzysta na imprezie. Moim faworytem jest sebek006, który raczej tą najlepszą formę wykorzysta właśnie w Tauplitz jak skijumphaxball. Oczywiście nie zapomnę o Dembele, bo jak poprzednio mówiłem - na MŚwL wreszcie się obudzi i po czterech skokach zdobędzie medal. On już pokazywał nie raz, że na takich imprezach mistrzowskich nie ma presji i oddaje skoki na medal.
DRUŻYNY
229: Do drużynówki zgłosiło się sześć zespołów. Najbardziej mnie interesuje USA, bo o nich nie wiemy zbyt wiele. Myślę, że ta drużyna nie zdobędzie medalu, ale będzie się koło niego krążyła. Co sezon silny skład wystawiają Chiny jak i Norwedzy. Jest on prawie bez zmian jak w poprzednim sezonie. W Chinach nie pewny dobry występ jest ŁadowarkiP, a w Norwegii BOKSA. Myślę, że najsilniejsze drużyny zgłoszone do rywalizacji są Estończycy i Polacy. W pierwszym jest lider KG - Raver i dodatkowo dwóch lotników, czyli seplox i Wyspy Salomona. Polska ma sebka006, który dzięki zawodom w Kulm zdobył małą kryształową kulę, bo w sezonie 2018/19 były to jedyne zawody lotów (oprócz MŚwL). Również posiadają budzącego się 229-652 i praktycznie mistrza Tauplitz - cieslok002.
AJ: Polacy i Chińczycy najmocniejsi na papierze. Norwegowie i Estończycy mają bogatą przeszłość bardzo dobrych lotników. Pomiędzy nimi gdzieś plasować by można Japończyków, a zdecydowanie odstają od wszystkich Amerykanie. Jeżeli wszystko obędzie się bez bul, to podejrzewam, że walkę na odległości powinny między sobą stoczyć nacje, które wymieniłem na początku. Zaś kolejne dwie powinny powalczyć o brąz. Japonia ma równy skład, więc na pewno wykorzystają opcjonalne potknięcie któregoś z rywali. Natomiast Amerykanom życzę startu w pełnej obsadzie i dobrych szlifów, bo na wynik się nie zanosi, niestety.
NIEOBECNI
AJ: Na pewno szkoda, że nie zobaczymy obrońcy trofeum, Friza. Widać znudziło mu się wygrywanie i chce dać szansę innym. Stawka byłaby ciekawsza, gdybyśmy ujrzeli specjalistów od lotów, jak sebol czy Maciej Kot. Ciekawe też, jakby spisał się rekordzista świata, PropS. Myślę, że nieco zapominany, Kamil Stoch dałby radę zaskoczyć publikę.
229: Zgodzę się. Mi najbardziej zabraknie kazama, który rok temu był w swojej najlepszej formie. Również z tych ciekawszych nie będzie QSMa. Szkoda, że Friza nie będzie, bo pojedynek z Raverem lub z innymi byłby ciekawy. W sumie, to prawie całe podium medalowe z poprzednich MŚwL zabraknie. Jedynie z nich prawdopodobnie wystąpi BOKS.
TYPY
229: 1.sebek006; 2.Dembele; 3.Raver. 1.Polska; 2.Estonia; 3.Norwegia
AJ: 1.Dembele; 2.Raver; 3.skijumphaxball. 1.Chiny; 2.Polska; 3.Estonia

PYTANIA:
1.Jak będzie wyglądać obsada podium w konkursie indywidualnym?
2.Jak będzie wyglądać obsada podium w konkursie drużynowym?
3.Wszystkie drużyny stawią się w komplecie?
4.Czy ktoś wyrówna rekord skoczni? - 235.0 metrów
5.Jaki wynik Ciebie będzie satysfakcjonował? 
                                                                                                                                                                                                                                                                                              EJDŻEJ & koT
Odpowiedz
1. Typowałem.
2. Typowałem.
3. Tak.
4. Oczywiście.
5. Indywidualnie - Top 5, Drużynowe - Top 3.
L E G E N D A

Odpowiedz
1. (przy okazji wytypuję siebie)

#1 cieslok002
#2 229-652
#3 Dembele
-----------------
#11 mister11

2. (przy okazji wytypuję Japonię)

#1 Chiny
#2 Estonia
#3 Polska
-------------
#5 Japonia

3. Nie wiem.
4. Być może.
5. Być chociaż raz w top 10 konkursu indywidualnego.
Odpowiedz
1.
1 Raver
2. Wyspy Salomona
3. Seplox
2.
1 Estonia
2 Chiny
3 Japonia
3. tak
4. tak
5. medale