SNH NEWS 18/2016
"TRONDHEIM"
"TRONDHEIM"
28.05
Rozpoczynamy drugi weekend nowego sezonu Pucharu Świata! Trzy dni temu skoczkowie dolecieli do Norwegii, do Trondheim i rozpoczęli treningi na Granasen. Trzy dni później rozpoczęli 1. serię 1. konkursu w kraju wikingów. Zaczęli debiutanci - Nexor, villareal oraz Naata. Ten pierwszy zaliczył świetny, debiutowy skok! 141 metrów i prowadzi po 1. serii! Villareal natomiast dobrze, lecz niewystarczająco dobrze - 135 metrów i 9. miejsce. Było naprawdę ciasno. Ostatnia z debiutantów - Naata, pierwsza "skoczkini" w historii ligi, swojego debiutu do udanych nie zaliczy - 103 metry i przedostatnia, piętnasta pozycja. Z czołówki - wysoko Gajek, właściwie to przed nim jest tylko lider. Za Gajkiem bardzo ładnie występujący ostatnio - cieslok. Poza podium Lacrox, wojtekschiller oraz Raver, za nimi Primoż Peterka. Do 2. serii nie awansował Jabol, wpadka z bulą.
2. seria - debiutanci presji nie wytrzymali. Nexor spadł na 7. miejsce, villareal na 13., zaś Naata pomimo awansu pozycji, odległości nie polepszyła - zakończyła na 11. miejscu. Jeśli o awansach mowa, świetny zaliczył BOKS. Z 9. miejsca (ex aequo z villareal) wskoczył na podium. Ba! Na pierwsze miejsce, na którym stanął również Primoż Peterka, ten awansował z 7. miejsca! Podium uzupełnił wojtekschiller3, zaraz za nim, ten który pozycji nie zmienił, czyli Lacrox. TOP5 zamyka kamilus. Gajek kończy 12.
29.05
Drugi konkurs na Granasen, poziom sportowy niezmienny, wciąż zawodnicy latają daleko, nawet dalej niż wczoraj. Na prowadzeniu BOKS z odległością 140.5 metra, dalej świetny występ Robka - 139 metrów. Na trzecim miejscu dwóch zawodników - Primoż Peterka oraz Lacrox, skoczyli 138.5 metra. Zemstę na Granasen zaplanował natomiast Jabol, który mści się już w 1. próbie skacząc 138 metrów! Dalej Raver, wojtekschiller, Tramer, Gajek. Stawkę zamyka Robin (15. miejsce, 42 metry). Na starcie ujrzeliśmy również dwóch debiutantów - Herbesa oraz StarPaka, oboje jednak na 13. miejscu, skoczyli 103 metry.
Druga seria była już o wiele gorsza od pierwszej. Połowa skoków to skoki słabe, niestety. Do grona słabych skoków doszli m.in Lacrox (zakończył na 12. miejscu), ATG (13. miejsce), wojtekschiller3 (8. miejsce) i BOKS (7. miejsce). Oprócz tego słabsze skoki Herbesa oraz StarPaka (kolejno 10. i 11. miejsce). Znacznie lepsze występy zanotowali Jabol, który skończył na podium, na 2. pozycji, oraz Robek notując swoje pierwsze zwycięstwo, po skoku na 140. metr! Podium utrzymał Primoż Peterka. Zaraz za nim Tramer oraz Gajek, szósty Raver i dziewiąty cieslok. Ostatni, czternasty - Robin. Natomiast z dyskwalifikacją zakończył konkurs Nexor, który zatrzymał się na progu. Tak właśnie wyglądała niedziela.
Komentarz eksperta
"Granasen było wspaniałe, wiele świetnych skoków, ogromne emocje... Zaskakujące wyniki, wprowadzające do tej rutyny PŚ na SNH ogromny chaos. Bo zwycięstwo Robka, świetny 'performance' Jabola, a już wcześniej zaskoczył m.in Gajek. Aktualny poziom zawodników potwierdziło właśnie Trondheim. Oby te wyniki były jeszcze lepsze w następnych konkursach! SNH wchodzi na następny poziom."
Wywiady
Robek:
L - Witaj Robek! Cóż za świetne skoki w Twoim wykonaniu. Jak to się stało?
R - Nie mam pojęcia kompletnego. Ale wygląda na to, że przypomniało się doświadczenie z poprzednich lat. Na jednym z forów miałem medal za MŚ na średniej skoczni.
L - Który to Twój konkurs? Bo dość szybko "doskakałeś" się zwycięstwa! Liczysz w przyszłości na więcej?
R - Nawet nie liczę, który to jest mój konkurs. Skaczę od kilku lat, jak wspomniałem wcześniej zanim tu przybyłem skakałem na różnych forach i wychodziło mi nieźle. Jeśli chodzi o przyszłość to na pewno liczę na pewno na dobre wyniki i dobrą zabawę.
L - Skocznia w Trondheim Ci odpowiadała?
R - Skocznia w Trondheim jest jedną z tych szybkościowych, gdzie rozpędzasz się trzymając X, a potem w odpowiednim momencie musisz puścić X, a potem szybko wcisnąć X. Nie jednokrotnie miałem okazję do czynienia, że zamiast skoczyć daleko, to ląduje blisko.
L - Jak ocenisz ubiegły konkurs, pod względem organizacyjnym oraz sportowym?
R - onkursy tutaj są zawsze konkursami, gdzie walka o zwycięstwo jest do ostatniego skoku w drugiej serii, organizacyjne ten poprzednie oraz inne konkursy są na wysokim poziomie.
L - Za tydzień skaczemy w Pragelato. Jakie masz cele na ten zbliżający się weekend?
R - Jeśli chodzi o cele, to przede wszystkim zająć jak najwyższe miejsce w konkursie. Oczywiście, znajdą się ci, którzy będą walczyć o wygraną w konkursie. Faworytami tego weekendu w moim odczuciu są: Primoż Peterka, Raver, Gajek, wojtekschiller3. A sam liczę na dobre skoki.
L - Dzięki za wywiad i powodzenia!
R - Dzięki Lacrox za wywiad. Jesteś świetny w przeprowadzeniu wywiadów. Pjona Lacrox!
BOKS:
L - Witaj BOKS! W końcu zwycięstwo. Ulżyło Ci?
B - Witaj. Nie ulżyło mi, bo się nie staram w pucharze świata. Na wielu konkursach mnie nie będzie w 2. połowie sezonu, dlatego czekam na TCS.
L - Konkurs był bardzo wyrównany, w końcu nie Ty jedyny wygrałeś. Jakbyś go ocenił?
B - Fakt, wygrałem go, ale nie sam, bo z Primożem, który do czołówki nie tracił dużo. Oddał dobre, solidne skoki, które mu pozwoliły także awansować. Owszem, konkurs był wyrównany, ale tylko w pierwszej serii. Twierdzę tak, gdyż dużo osób z czołówk zepsuło swój skok. Oceniłbym ten konkurs za słaba, ze wzglęów sportowych.
L - Trondheim Ci odpowiada? Wielu skoczków na nią narzeka. Jaka jest Twoja opinia na temat tego obiektu?
B - Trondheim odpowiada mi, tak samo jak inne skocznie speedowe, lecz tylko jak skacze na swoim hoście. Osoby narzekają na ten obiekt, bo nie umieją skakać na speedowych. Jak ktoś umie skakać na skoczniach szybkich to i tak musi uważać, bo tu jest troszeczkę zbyt płaski próg. Sam przekonałem się nieraz na skokach próbnych przed konkursem, że łatwo o nieudany skok.
L - Za tydzień wylatujemy do Włoszech, na skocznię w Pragelato. Cel na te zawody?
B - Na przyszłe zawody w Pragelato nie mam innego celu jak szlifowanie formy na TCS. A nie odbiegając od pytania - chcę być w pierwszej piące, pomimo że niezbyt leży mi ta skocznia, ze względu na wysoko położoną bulę. Jednak liczę na złamanie noty 270 metrów conajmniej, lecz o 280 będzie już trudniej.
L - Dzięki i powodzenia!
B - Dzięki za wywiad, pozdrawiam.
Primoż Peterka:
L - Witam, Primożu! Mówiłeś, że ten sezon nie jest dla Ciebie ważny, a mimo wszystko w sobotę triumfowałeś. Jednak chcesz obronić kulę?
PP - Nie żależy mi już na tym co sezon temu, skaczę "na luzie" i nie spinam się przed skokiem, myślę że to mi daje niezłe rezultaty.
L - Twoje skoki w Trondheim były bardzo dobre, lecz cały weekend opiewał w podobne występy. Czy to tak wysoki poziom reszty zawodników, czy może łatwy obiekt?
PP - Na szybkich skoczniach dobrze sobie radzę i stabilnie, myślę że sporo przez błędy innych skoczków zyskałem.
L - Jak ocenisz ubiegłe konkursy, pod względem organizacyjnym oraz sportowym?
PP - Były one bardzo w porządku, mało można się przyczepić.
L - W następnym weekend skaczemy w Pragelato. Czego od siebie będziesz wymagał?
PP - Skakania na tyle ile mogę - tyle wymagam cały czas.
L - Dzięki i powodzenia!
PP - Dziękuję również.
Na marginesie
Andersa wciąż nie ma! Coraz częściej spekuluje się o porwaniu bądź braku dostępu do forum.
Do grona zbanowanych dołączył Robin, teraz będzie mógł przebywać w jednej drużynie z zibidobem, któremu wg pewnych informatorów, czas banicji został przedłużony o tydzień. Tym samym oboje wrócą na forum w tym samym czasie. Cóż za zbieg okoliczności!
Wg onetu, Raver stara się o posadę redaktora w SNH News. Na ostatnim konkursie podobno podpowiadał naczelnemu redaktorowi, co ma dopisać do rubryki "Na marginesie".
Gajek liderem typera SNH! Zaraz za nim Lacrox i BOKS, którzy są klasyfikowani na drugim ex aequo. Zachęcamy, by włączyć się do rywalizacji! Wątek można znaleźć w HydeParku.
Pozdrowienia etc.
Primoż Peterka - "Pozdrawiam stacje benzynowe"
Lacrox - "PJONA ROBEK!"
Pytania do czytelników
1. Co Was najbardziej zaskoczyło w ten weekend?
2. Kiedy pojawi się Anders!?