Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE XVII SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Siedemnasty sezon Pucharu Świata dobiegł końca. Wydawałoby się, że letni cykl jest mniej emocjonujący od zimowego, i choć pod pewnymi względami, jak frekwencja, liczba uczestników, rzeczywiście nie ma podejścia do wersji grudniowo-marcowej, tak walka o najwyższe laury w niczym nie ustępowała bardziej popularnej kampanii. Piękne Mistrzostwa Świata w Planicy, potrójna walka o Kryształową Kulę czy emocje do ostatniego skoku w Raw Air i Turnieju Czterech Skoczni - tak w skrócie można opowiedzieć kampanię 2023. Pora podsumować to, co działo się przez całe lato tego roku. Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Wisła:  
Podium: 1.229-652, 2.Fabregas, 3.dominikbosspl. Najdłuższy skok: dominikbosspl, 229-652 - 136.0 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.jarek21cr, 2.229-652, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: jarek21cr - 135.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
2.Kuusamo:  
Podium: 1.jarek21cr, 2.Fabregas, 3.229-652. Najdłuższy skok: dominikbosspl - 143.5 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
Podium: 1.229-652, Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Fabregas - 142.5 m. Liczba zawodników: 6.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
3.Titisee-Neustadt:  
Podium: 1.229-652, 2.Dumny Milanista, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: 229-652- 142.0 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: Dumny Milanista
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.jarek21cr, 3.erdog. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, Robek - 142.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: erdog
4.Engelberg:  
Podium: 1.Fabregas, 2.skijumphaxball, 3.229-652. Najdłuższy skok: Fabregas, skijumphaxball - 142.5 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
Podium: 1.Fabregas, 2.skijumphaxball, 3.Siatko. Najdłuższy skok: Fabregas, Siatko - 143.0 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: Siatko
5.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:
Podium: 1.jarek21cr, 2.dominikbosspl, 3.229-652. Najdłuższy skok: dominikbosspl - 140.0 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: dominikbosspl
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.jarek21cr, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 144.0 m. Liczba zawodników: 4.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
6.Innsbruck & Bischofshofen:
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.Fabregas, 229-652. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 136.0 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.229-652, 2.Siatko, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: 229-652- 146.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
7.Zakopane:
Podium: 1.Fabregas, 2.229-652, Robek. Najdłuższy skok: Fabregas - 141.0 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: Robek
Podium: 1.jarek21cr, 2.229-652, 3.Fabregas, dominikbosspl. Najdłuższy skok: dominikbosspl - 142.0 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: SwordskiPL
8.Sapporo:
Podium: 1.jarek21cr, 2.Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: cLouxXx, Fabregas - 140.5 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
Podium: 1.jarek21cr, Fabregas, 3.Siatko. Najdłuższy skok: Wilczur, jarek21cr - 141.0 m. Liczba zawodników: 5.  ZAWODNIK DNIA: Siatko
9.Tauplitz (loty):
Podium: 1.229-652, 2.Anders Jacobsen, erdog. Najdłuższy skok: Fabregas, 229-652 - 234.5 m. Liczba zawodników: 6.  ZAWODNIK DNIA: erdog
Podium: 1.229-652, 2.jarek21cr, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: jarek21cr- 234.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
10.Willingen:
Podium: 1.Fabregas, 2.jarek21cr, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen- 144.5 m. Liczba zawodników: 5.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
Podium: 1.229-652, 2.Fabregas, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: 229-652- 149.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
11.Lake Placid:
Podium: 1.229-652, 2.jarek21cr, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: 229-652 - 131.5 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.Fabregas, 2.jarek21cr, 3.dominikbosspl. Najdłuższy skok: Fabregas - 131.0 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
12.Râșnov:
Podium: 1.Fabregas, 2.jarek21cr, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: Fine Klimas, Fabregas, cLouxXx - 98.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
Podium: 1.jarek21cr, cLouxXx, 3.229-652, skijumphaxball. Najdłuższy skok: jarek21cr, cieslok002 - 98.5 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
13.Planica (MŚ):
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.erdog, QSM. Najdłuższy skok: erdog - 104.5 m. Liczba zawodników: 13.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.Robek, 2.Fabregas, 3.jarek21cr, skijumphaxball, cLouxXx, cieslok002. Najdłuższy skok: Fabregas - 141.0 m. Liczba zawodników: 14.  ZAWODNIK DNIA: Robek
Podium: 1.Polska, 2.Norwegia, 3.Szwajcaria. Najdłuższy skok: Fine Klimas - 140.5 m. Liczba zawodników: 14 (4).  ZAWODNIK DNIA: Fine Klimas
14.Oslo:
Podium: 1.jarek21cr, 2.erdog, dominikbosspl. Najdłuższy skok: erdog - 136.5 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: erdog
Podium: 1.skijumphaxball, 2.Anders Jacobsen, 3.229-652. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 136.5 m. Liczba zawodników: 10. [b] [/b]ZAWODNIK DNIA: skijumphaxball
15.Lillehammer:
Podium: 1.229-652, 2.skijumphaxball, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: skijumphaxball - 142.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.Fabregas, 2.skijumphaxball, 3.jarek21cr.. Najdłuższy skok: Fabregas - 141.0 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: Fabregas
16.Vikersund (loty):
Podium: 1.229-652, 2.Anders Jacobsen, 3.skijumphaxball. Najdłuższy skok: skijumphaxball, nightmaregamer - 245.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.skijumphaxball, 2.Siatko, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: 229-652- 243.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: Siatko
17.Lahti:
Podium: 1.jarek21cr, 2.Fabregas, Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: jarek21cr - 133.0 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
Podium: 1.dominikbosspl, 2.jarek21cr, 229-652. Najdłuższy skok: dominikbosspl, jarek21cr - 132.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: nightmaregamer
18.Planica (loty):
Podium: 1.229-652, 2.Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: 229-652 - 248.5 m. Liczba zawodników: 5.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.229-652, 2.Fabregas, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: 229-652- 248.0 m. Liczba zawodników: 5.  ZAWODNIK DNIA: 229-652

Letni sezon ma to do siebie, że często jeden zawodnik dominuje nad resztą stawki, pewnie wygrywa Puchar Świata i walczy o bicie rekordów. Tym razem jednak taki status osiągnęło trzech zawodników: 229-652, Fabregas oraz jarek21cr. To ta trójka od początku sezonu błyskawicznie odskakiwała reszcie stawki. Niemal do rozpoczęcia Turnieju Czterech Skoczni, to popularny ,,Cyferek" przewodził stawce. Podczas pierwszego turnieju, nastąpiła zmiana lidera generalki na Fabregasa. To właśnie on i jarek stoczyli świetny bój o Złotego Orła, który padł łupem reprezentanta Norwegii - wygrana raptem o 6.5 punktu. Kolejne periody to całkowita dominacja wspomnianej trójki. Rozdawali karty wyłącznie między sobą, co skutkowało coraz wyraźniejszą przewagą nad resztą stawki. Niewątpliwie dołożyła się na to niska frekwencja na przestrzeni praktycznie całego sezonu, ale także nieszczególne formy pozostałych zawodników. Wystarczy powiedzieć, że od TCS nikt nie był w stanie pokonać całej trójki - wygrywając zawody - aż do Raw Air. Podczas najważniejszej imprezy w sezonie - Mistrzostw Świata w Planicy w końcu ujrzeliśmy, że nie tylko im zależy na wygrywaniu. Dosyć sensacyjne podium mieliśmy już na skoczni normalnej, gdzie pewnie triumfował, regularnie pauzujący w tym sezonie, Anders Jacobsen, dla którego był to pierwszy indywidualny medal na MŚ. Za jego plecami objawienie tego sezonu, erdog oraz mający raptem trzy starty w tym sezonie, QSM - którzy podzielili się srebrem. Jeszcze większą niespodzianką okazał się mistrz na obiekcie dużym - dwukrotnie skacząc ponad 140 metrów, złoty medal wywalczył Robek. Niewiele stracił do niego Fabregas. Druga seria pełna wielu słabszych prób spowodowała, że na trzecim miejscu uplasowało się aż czterech zawodników: jarek21cr, skijumphaxball, cieslok002, cLouxXx. Na zakończenie imprezy jak zwykle drużynówka. Ponownie starli się w niej o triumf przedstawiciele kadr Fabregasa oraz Andersa Jacobsena. Tym razem o pięć ,,oczek" lepsi Polacy pod dowództwem tego pierwszego. Podium uzupełnili Szwajcarzy, którzy swój akces zgłosili w trakcie turnieju. Co ciekawe, to właśnie te zawody okazały się najwyższe pod względem frekwencji - czternaścioro graczy. Podczas kolejnego cyklu, jakim był Raw Air, wydarzyły się znamienne rzeczy. Po zawodach w Oslo koszulkę lidera PŚ przejął, po kilkunastu konkursach, od Fabregasa jarek21cr. Był to także drugi konkurs w sezonie, na którym zabrakło 229-652, czym nieco oddalił się od pozostałej dwójki w klasyfikacji generalnej. Na turnieju w końcu ujrzeliśmy zawodnika, która potrafił się bić jak równy z równym z czołową ,,trójką" - skijumphaxballa. To właśnie on miał spore szanse na triumf w całej imprezie, jednak ostatecznie o kilka punktów lepszy był jego dawny kolega z kadry, jarek21cr. Z Norwegii zawodnicy udali się jeszcze do Finlandii. Na Salpausselce w Lahti też jednorazowe przełamanie monopolu, bo w jednym konkursie zatriumfował dominikbosspl. Finał w Planicy zapowiadał się niezwykle ekscytująco - choć o Kryształową Kulą walczyli już tylko jarek21cr i Fabregas. Mimo, że temu drugiemu udało się dwukrotnie być lepszym od lidera generalki, tak przewaga okazała się wystarczająca i zwycięzcą Pucharu Świata po raz drugi w karierze został jarek. W Planicy, jak i na pozostałych skoczniach do lotów, bezkonkurencyjny był 229-652, który zdeklasował rywali w klasyfikacji Pucharu Świata w lotach narciarskich - wygrywając 5 na 6 możliwych zawodów. Podium uzupełnili Fabregas i jarek21cr. Absolutna dominacja tych trzech graczy przedstawia się także w liczbach: na 34 konkursy, tylko sześciokrotnie rywale byli w stanie ich pokonać (trzykrotnie Jacobsen, dwukrotnie skijumphaxball i raz dominikboss), a na 102 możliwe miejsca na podium zajęli oni 66. Na koniec jednak najokazalej prezentuje się gablota jarka21cr, który ze wszystkich możliwych imprez i turniejów nie stanął na podium tylko podczas konkursu na normalnej skoczni podczas MŚ w Planicy. 
WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.jarek21cr
2.Fabregas
3.229-652
[Obrazek: jBekRLd.png]

II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.229-652
2.Fabregas
3.jarek21cr
[Obrazek: Xyy7NyW.png]

III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:  
1.jarek21cr
2.Fabregas
3.229-652
[Obrazek: Pz0it9f.png]
IV.MISTRZOSTWA ŚWIATA W SKOKACH NARCIARSKICH:
1.Anders Jacobsen
2.erdog
2.QSM
[Obrazek: X9CAOhf.png]
--------------------------------------------------------
1.Robek
2.Fabregas
3.jarek21cr
3.cieslok002
3.cLouxXx
3.skijumphaxball
[Obrazek: Yww8ImS.png]
--------------------------------------------
1.Polska
2.Norwegia
3.Szwajcaria
[Obrazek: EMDKHFY.png]

V.RAW AIR:
1.jarek21cr
2.skijumphaxball
3.Fabregas
[Obrazek: geXjqcq.png]

Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
jarek21cr - 23 razy 
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ: 229-652- 12 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: jarek21cr - 3 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 jarek21cr - 8 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: Siatko - 4 razy (dwa drugie i dwa trzecie miejsca)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 13.5 pkt - 229-652 nad Fabregasem, Willingen
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - Fabregas nad skijumphaxballem, Engelberg; Anders Jacobsen nad Fabregasem, 229-652, Innsbruck; jarek21cr nad 229-652, Zakopane; Fabregas nad jarkiem21cr, Rasnov
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: 229-652 - (7 konkursów), Fabregas (17), jarek21cr (9)
- Na podium stało łącznie: 11 zawodników
- Udział wzięło: 26 zawodników 
- Punktowało: 24 zawodnik
- Najwięcej startów: jarek21cr, Fabregas - 34 na 34 możliwe
- Liczba buli konkursowych we wszystkich turniejach: 50
- Liczba skoków konkursowych we wszystkich turniejach: 626

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: jarek21cr
2.ODKRYCIE SEZONU: erdog
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: cLouxXx
4.KAPITAN SEZONU: Fabregas - Polska
5.SKOK SEZONU: Fabregas - 10110.5 m (jarek21cr - 9960.0 m)
6.MVP MŚ: Fabregas

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
jarek21cr (zwycięzca Pucharu Świata w skokach, zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, zwycięzca Raw Air, brązowy medalista mistrzostwa świata na skoczni dużej, wicemistrz świata w drużynie)
AJ: Jarek21cr - zwycięzca Pucharu Świata 2023 naszym rozmówcą. Gratulacje!
J: Dziękuję.
AJ: Na początek ,,szybka piłka". ,,To był mój najlepszy sezon w karierze"...
J: Jeśli chodzi o osiągnięcia to tak z pewnością. A jeśli chodzi o formę to bardzo podobny do tego z 2022r.
AJ: ,,Gdybym wystartował w konkursie mistrzostw świata na skoczni normalnej - byłbym na podium w każdym z możliwych turniejów/zawodów medalowych"...
J: Nie lubię się chwalić ale z pewnością by tak było.
AJ: ,,Gdyby 229-652 wystartował we wszystkich zawodach, wygrałby Puchar Świata w skokach narciarskich"...
J: Ciężko stwierdzić na pewno by było bardzo ciasno. Inaczej się skacze jak się nie ma nic do stracenia a inaczej jak jest blisko, dobrym przekładam będzie tegoroczny RA
AJ: Gdzie były większe emocje, gdy walczyłeś z Fabregasem o TCS czy ze skijumpem w Raw Air? W jednym i w drugim turnieju wygrywałeś o kilka punktów.
J: Wydaje mi się że w RA ponieważ tam musiałem gonić a w TCS miałem przewagę.
AJ: Byłeś na wszystkich zawodach pucharowych. Jaki jest przepis na utrzymanie takiej formy i skupienia przez cały czas?
J: Od początku sezonu była walka bardzo ciasna to mnie motywowało.
AJ: Jaki był najtrudniejszy moment, okres dla Ciebie w tym sezonie?
J: Nie było takiego momentu lub nie mogę sobie o nim przypomnieć.
AJ: A odwrotnie - najprzyjemniejszy konkurs?
J: Ostatni konkurs sezonu w Planicy i odebranie KK.
AJ: Jak ocenisz postawę pozostałych zawodników w tym sezonie? O ile Fabregas i 229 byli na równi z Tobą, tak reszta tło... dalekie...
J: Faktycznie Fabregas i cyferek byli bardzo blisko gratulacje dla nich że podjęli rękawice ale niestety dla nich to ja na ważnych turniejach i KG ich pokonałem. Jeśli chodzi o pozostałych to było widać że ten sezon był bardzo ogórkowy.
AJ: Jaki plan na przyszłość? Zarówno LGP, jak i następny Puchar Świata? Może jakieś wyzwanie dla Fabregasa i 229?
J: LGP raczej niektóre konkursy odpuszczę ale na PS będę gotowy. Jeśli chodzi o wyzwanie no cóż zapraszam obu Panow na PS może tym razem uda się im mnie pokonać?
AJ: Panie Fabregasie, Panie 229-652 - czelendż akceptyd? Jarku, dziękuję Ci bardzo za rozmowę i za sezon pięknej walki. Życzę udanego odpoczynku!
J: Również dziękuję za miła rozmowę. Dziękuję. Do zobaczenia na skocznia a jeszcze jedno słowo dla moich rywali niech zdecyduje skocznia a nie słowa. Pozdrawiam

229-652 (zwycięzca Pucharu Świata w lotach, brązowy medalista mistrzostw świata w drużynie, trzeci zawodnik Pucharu Świata, trzeci zawodnik Turnieju Czterech Skoczni)
AJ: Trzykrotny zdobywca Pucharu Świata i od tego sezonu także dwukrotny triumfator Pucharu Świata w lotach narciarskich - 229-652. Gratulacje!
229: Witam serdecznie! Dziękuję
AJ: Zadowolony z tego długiego i ciężkiego sezonu? Na podium łącznie w trzech klasyfikacjach: PŚ, PŚwL oraz TCS.
229: Nie odczułem zmęczenia tym sezonem. Nie był on dla mnie ciężki, ponieważ uświadomiłem sobie, że ja już nic nie muszę. Ale jak wygrałem 2 konkursy w Tauplitz... No to mówię, że jednak coś jeszcze muszę no i wygrałem Puchar Świata w lotach. Jestem bardzo zadowolony że wygrałem małą kulę w bardzo pięknym stylu, bo odniosłem zwycięstwo aż w 5 zawodach na ogólnie 6 w całym tym cyklu. Poczułem się takim królem skoków. A chyba już dawno nim jestem, bo 3 kryształowe kule coś jednak pokazują. No i na koniec TCS, chyba jakieś nieporozumienie, że tam znalazłem się w TOP 3? Opuściłem konkurs w Ga-Pa i podium w końcowej klasyfikacji turnieju... hahah
AJ: Niewiele brakło, aby do kolekcji trafiła czwarta... Na początku sezony byłeś liderem generalki, a później przez cały sezon toczyliście zażarty pojedynek w składzie: Fabregas i jarek21cr. Masz poczucie, że dało się to zrobić? Nie masz do siebie żalu - chociażby o odpuszczone niektóre zawody?
229: Po prostu nie zawsze miałem na to czas, też nie rozumiem skąd moi główni rywale mieli ciągle czas na te konkursy, ale ja też w taki sposób wygrywałem Puchar Świata z kozą czy Frizem. Wygrał jarek21cr, ale tutaj można różnie uważać kto był lepszy. 2/3 konkursy odpuścisz przy takiej frekwencji oraz rywalizacji no i o Kryształową Kulę już ciężej. No ale co? Mam płakać? No nie. Mogłem wygrać, ale nie wygrałem i tyle. Nie muszę już. Ale nie ukrywam, że w następnym sezonie MOŻE o coś powalczę Smile
AJ: Na mistrzostwach świata w Planicy udało się wywalczyć brązowy medal z drużyną. Zatem można powiedzieć, że w Słowenii w tym sezonie stałeś na podium razem pięciokrotnie. Masz jakiś szczególny sentyment do tego miejsca?
229: Planica to jest zawsze jakieś święto skoków. Mistrzostwa Świata w moim wykonaniu to był trochę śmiech na sali, ale tamte skocznie średnio mi odpowiadały. Za to skocznia mamucia? Wyrównałem swój rekord świata. Uwielbiam Letalnice i będę uwielbiał. Ta skocznia jest po prostu świetna.
AJ: Zatem, gdy Cię zapytam, o najlepszy konkurs w Twoim wykonaniu w tym sezonie, to będzie to...
229: Bez wątpienia to będzie konkurs w Willingen, gdzie oba skoki oddałem pod 150 metr. Zdemolowałem tam rywali mając przewagę nad drugim Fabregasem gdzieś pewnie około 15 metrów. Ale cały weekend w Planicy też mi się spodobał, raz wyrównanie rekordu świata, raz 248 metrów i dwukrotna wygrana.
AJ: Jak wyglądał przebieg tego sezonu od zaplecza? Treningi? Psychologiczne nastawianie się do rywalizacji?
229: Żadne treningi. Wbijałem sobie po prostu na konkursy i skakałem swoje, CZASAMI oddając parę skoków przed samymi zawodami. Skaczę już 4fun, po możliwe dalsze osiągnięcia, bez żadnego napinania się. O to chodzi w tej grze.
AJ: Jakie zatem wnioski wyciągniesz z tego sezonu? Jakbyś go podsumował?
229: Nie mam co wyciągać z tego sezonu. Podsumuje go w prosty sposób: Jarek21cr wygrał Puchar Świata, ale lepszym zawodnikiem był 229-652. I czasami tak niestety bywa. Ale cóż, brawo dla jarka za to piękne osiągnięcie.
AJ: Dziękuję za cały sezon, piękne loty oraz walkę do końca o Kryształową Kulę. Udanego wypoczynku!
229: Dziękuję również wszystkim, w szczególności jarkowi i Fabregasowi za piękną walkę i co. WIDZIMY SIĘ W SEZONIE ZIMOWYM... Cześć!

[Obrazek: H4jxCSd.png]
Sezon dwóch biegunów. Na jednym - walka trzech muszkieterów przez całą kampanię na wszystkich frontach, na drugim - dość bezradna, mało liczebna reszta stawki. Trzeba jednak powiedzieć, że i taki sezon jest ciekawy, bo stanowi swoistą odmianę tego, czego już doświadczyliśmy po raz siedemnasty. O ile takiej walki na szczycie chcemy jak najczęściej, tak ze strony pozostałycyh zawodników liczymy na większy opór. Do specyfiki letniego Pucharu Świata zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Przyzwyczajeniem jest też to, że długi sezon niekoniecznie niesie za sobą długi odpoczynek - Letnie Grand Prix jak zwykle będzie preludium do następnego Pucharu Świata, który będzie szczególnym z co najmniej jednego względu - będzie to sezon, w którym będzie toczyć rywalizację równoległą z rzeczywistymi zawodami. Jest to wszakże melodia, niedalekiej, ale jednak przyszłości. Nam pozostaje podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w tej siedemnastej kampanii skoków narciarskich, ciesząc się z sukcesów, gratulując triumfatorom, a jednocześnie doceniając wszelkie gesty wsparcia i pomocy oraz przepraszając za jakieś uchybienia i błędy. Liczymy, że ,,pełnoletność" będzie jeszcze bardziej widowiskowa. 
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz
Fajny sezon, sporo emocji jak na letni. Pierwszy raz w historii, przynajmniej tak mi się wydaje, ze trzech zawodników grubo powyżej 2k punktów. Brawo.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości