„SNH News” 20/2017 - „Aaa... Alpy tu się oddycha!” - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: „SNH News” 20/2017 - „Aaa... Alpy tu się oddycha!” (/showthread.php?tid=944) |
„SNH News” 20/2017 - „Aaa... Alpy tu się oddycha!” - Anders Jacobsen - 12-17-2017 Jak to mawiał Gustaw Kramer w „Vabanku”. Koniec roku coraz bliżej, a więc Turniej Czterech Skoczni za pasem. Ostatnie szlify, jak przystało, dokonuje się w szwajcarskim Engelbergu na Gross-Titlis-Schanze. W klasyfikacji generalnej okropny ścisk i walka o premiowaną pewnym awansem do zawodów w Oberstdorfie „trójkę" klasyfikacji generalnej. Lass uns zum Lesen kommen! PIERWSZY DZIEŃ: Sobotnie zawody bez wątpienia były najokazalszymi z dotychczas rozegranych. Listę startową otwierają debiutanci: Zawisza, Jestem Bogiem oraz Le$zczu. Chrzest bojowy przeszedł jedynie ten ostatni, który genialnie poszybował 141.0 metrów. Pozostała dwójka nie uzyskała premii. Uczestnicy konkursu raczyli nas raz po raz pięknymi próbami, czego potwierdzeniem była liczba skoków powyżej punktu HS - aż osiem. Spośród tej zażartej walki najlepiej wyszedł cieslok002, który nie tylko skoczył najdalej, ale i wyrównał rekord obiektu - 143.0 m - należący wcześniej do Friza i BOKSA. Druga seria, jak to już zwyczajowo na SNH bywa, troszkę niższa pod względem odległości, bo tylko dwóm skoczkom udało się przeskoczyć rozmiar skoczni. Jednak nie ma czego żałować, bo patrząc na wyniki konkursu (http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=942&pid=13594#pid13594), nie ujrzymy odległości niższej niż 135 metrów. Zawodnicy jakby się zmówili i ,,obstrzeliwali" granice przed drugą czerwoną linią. Zwycięsko z batalii wyszedł Donald Trump, który drugą próbą na 142.5 m, wywalczył swoje drugie z rzędu zwycięstwo w kampanii. Miejsce w czołówce zdołali obronić cieslok oraz Matixoo, dla których były to szóste podia w karierze. Bardzo dobrym debiutem może się pochwalić Le$zczu - czwarta lokata. Rywalizacja była bezkompromisowa i komukolwiek nie można zarzucić pasywności. WYWIADY: (zachowano oryginalną pisownię) Anders Jacobsen: Witamy zwycięzcę konkursu Pucharu Świata w Engelbergu, Donald Trump - naszym rozmówcą! Donald Trump: Cześć, dzień dobry! A: Wspaniałe zawody! Multum dalekich odległości. Niełatwo przyszło to dzisiejsze zwycięstwo? D: To prawda, zawody nie należały do najłatwiejszych, tym bardziej że po szumnych zapowiedziach niektórych skoczków nieoglądaliśmy zbytnio wielu dalekich lotów. Pierwsza seria w moim wykonaniu była słaba, mimo iż byłem piąty to nie nastawiałem się na zwycięstwo, udało się bo znowu rywale troche pomogli a i skok mi wyszedł prawie idealny. A: Groß-Titlis-Schanze to obiekt, który uważany jest za dosyć prosty - niskie prędkości na progu i wysoki próg sprawiają, że ciężko tu o bulę i łatwiej oddać daleki skok. D: Takie opinie panują wśród zawodników, ale czasem i na tych pozornie łatwych skoczniach ciężko wygrać. Trzeba po pierwsze skoczyć bezbłędnie dwa równe skoki, a po drugie zrobić to w niemal idealnym stylu, jeden błąd i już masz spory problem. Jestem zdania, że tu na tej skoczni może wygrać każdy. A: Nie sposób się nie zgodzić. Pozdrawiamy Menego! To zwycięstwo było dla Ciebie 13-tym w karierze i 28 podium. Masz tylko o jedno mniej niż drugi w klasyfikacji wszech czasów, Primož Peterka. Już w niedzielę uda się go dogonić? D: Nie myślę o tym, mam nadzieję go przegonić w przyszłości, ale czy w ten weekend czy kolejny to nie ma dla mnie znaczenia. Ja piszę swoją kartę i chce kontynuować dobrą passę w Pucharze Świata, a jak będzie w niedziele to się okaże, rywale nie śpią więc trzeba być ostrożnym. A: To jeszcze pytanie z historii... Gdzie Donald Trump po raz pierwszy stanął na podium? D: Właśnie w Engelbergu! Tak pamiętam to doskonale, niejako była to niespodzianka i początek pięknej historii. A: Rywale pewnie życzą, aby i ostatnie było w Engelbergu. Dziękuję za rozmowę. Moim, Państwa gościem był Pan Donald Trump, lider Pucharu Świata. D: Mogą życzyć wszystkiego, ale na razie to ja rozdaje karty, dziękuję również! Do usłyszenia! Anders Jacobsen: Witamy Pana ciesloka002! Dzisiaj zgodnie z przydomkiem, druga lokata. cieslok002: Tak , to już kolejne podium w tym sezonie co mnie ogromnie cieszy . W końcu skacze dobrze , regularnie i równo A: Dzisiejsze zawody były bardzo wymagające. Poziom sprawił, że niełatwo było osiągnąć miejsce w czołówce. Ostatnie punktowane miejsce zajął zawodnik, który skoczył dwukrotnie powyżej 130-tego metra! C: Tak , poziom był bardzo wysoki z czego się po prostu cieszę. To przyjemność stanąć na podium , podczas takiego konkursu niż podczas , takiego w którym co drugi skok miały zakończyć się bułą . Miło , też widzieć nowe twarze w naszej niewielkiej lidze , które już w pierwszych konkursach świetnie skaczą. A: Jak odnajdujesz obiekt w Engelbergu? Wszem i wobec, panuje opinia, iż nie jest to trudna skocznia, przez co cieszy się popularnością wśród zawodników. C: Szczerze ? Nie jest to mój typ skoczni . Nie przepadam za skoczniami z małymi prędkościami na rozbiegu , co pewnie dzisiaj wyjdzie xd . W tym sezonie bardziej czekam na loty , w których bardzo rzadko brałem udział i na TCS , który jest głównym celem mojego sezonu A: Obecnie zajmujesz drugie miejsce w klasyfikacji generalnej, co jest sporym osiągnięciem. Myślisz, że uda Ci się utrzymać miejsce w czołowej piątce przez dalszą część sezonu? A może nawet coś więcej... C: Myślę , że top5 na koniec sezonu to minimum , co chciałbym osiągnąć. Moim celem jest bycie w top3 przed TCS , abym nie musiał się martwić kwalifikacjami i mam nadzieję , że uda mi się w tej topce utrzymać A: Wróćmy na koniec do Engelbergu. Jakie cele na niedzielny konkurs? C: Oczywiście zwycięstwo i dogonić Donalda w PŚ DRUGI DZIEŃ: Niedzielą stał ostatni konkurs indywidualny Pucharu Świata przed rozpoczynającym się w przedostatni dzień grudnia Turnieju Czterech Skoczni. Szósty raz zawodnicy będą mierzyli się na obiektach w Niemczech i Austrii. Zanim to nastąpi, przyjrzyjmy się temu, co wydarzyło się na Groß-Titlis-Schanze 17 grudnia. Stawka zaopatrzona została przez osiemnastu zawodników - co jest wyrównaniem wyniku z drugiego konkursu w Ruce. Pierwsze spojrzenia były kierowane w stronę Sułka, który debiutował w Pucharze Świata. Ponadto na starcie nie zabrakło coraz bardziej zadomawiających się w naszym gronie QSM-a, 229-652 czy GangBanga, jak i rywalizujących o najwyższe laury w klasyfikacji łącznej Donalda Trumpa, ciesloka002, Matixoo. Konkurs ponownie uraczył szwajcarskich kibiców pięknymi skokami. Najlepiej spisał się Wyspy Salomona, który zrobił sobie kilku konkursową przerwę, aby nabrać świeżości - jak widzimy świetnie mu to zrobiło. Tylko metr krócej od Wysp pofrunął debiutant, Sułek - 141.5 metra. Ze stawką po I serii pożegnali się Benji, który osiągnął wcale niekrótki wynik, 133.5 m. Mniej szczęścia miał Dembele, który klapnął na buli, a także Le$zczu, który za cofnięcie się na progu został zdyskwalifikowany. To pierwsza tego typu decyzja w tym sezonie. Druga seria, to już kolejny popisowy atak Donalda Trumpa, który wyrównując rekord skoczni, zaatakował z szóstej lokaty, lądując na pierwszym. 138.5 metra wystarczyło, aby Wyspy Salomona obronił miejsce na podium. Świetnie spisywał się cieslok002, co zaowocowało czwartym podium w sezonie. Pół punktu do podium brakło Sułkowi. Próby ognia nie przetrwali Matixoo oraz QSM, którzy opuścili poczesne miejsca za sprawą buli, które im się przytrafiły. Jeżeli ostatnie konkursy miałyby być realną zapowiedzią do nadchodzącego święta skoków, to laury najbliższe są Donaldowi Trumpowi, który zwyciężył w turnieju także przed rokiem. Trzy wygrane z rzędu sprawiły, iż to Słoweniec pojedzie do Oberstdorfu w żółtej koszulce lidera. IN PLUS: - Piękna forma Donalda Trumpa. - Kolejni debiutanci. - Porządne frekwencje. - Wyrównanie rekordu skoczni. - Dyspozycja i regularność ciesloka002. IN MINUS: - Dyskwalifikacja Le$zcza. - Bule w drugim konkursie. Teraz tydzień wolnego będą mieli zawodnicy w Pucharze Świata. Okres świąt można wykorzystać odpoczywając od skoków albo wręcz przeciwnie, wziąć uczestnictwo w corocznym Konkursie Świątecznym na SNH. Już teraz zapraszamy! Więcej informacji (o dacie i zasadach) wkrótce. PYTAMY: 1.Czy zaskoczyły Cię bule na obiekcie Groß-Titlis? 2.Donald Trump to najpoważniejszy kandydat do Złotego Orła? 3.Który z debiutantów zrobił na Tobie największe wrażenie? EJDŻEJ RE: „SNH News” 20/2017 - „Aaa... Alpy tu się oddycha!” - Maciej Kot - 12-18-2017 1.Nie 2.Tak 3.Leszczu RE: „SNH News” 20/2017 - „Aaa... Alpy tu się oddycha!” - seplox - 12-18-2017 1. tak 2. nie 3. każdy RE: „SNH News” 20/2017 - „Aaa... Alpy tu się oddycha!” - cieslok002 - 12-18-2017 1tak 2 nie :p 3 leszczu |