„SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” (/showthread.php?tid=738) Strony:
1
2
|
„SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Anders Jacobsen - 02-16-2017 Najważniejszą rzeczą w igrzyskach olimpijskich jest nie zwyciężyć, ale wziąć w nich udział. - ta dewiza świetnie pasuje do rozpoczęcia naszego artykułu, w którym postaramy się lekko wprowadzić w klimat najważniejszej imprezy narciarskiej w sezonie, a może nawet najważniejszej w historii. Po dwóch Mistrzostwach Świata, czterech Turniejach Czterech Skoczni, jednych MŚ w lotach, przyszła pora na crème de la crème, esencję skoków narciarskich - Zimowe Igrzyska Olimpijskie ! Kanadyjskie Whistler, położone niedaleko Vancouver, będzie gościło najlepszych skoczków przez najbliższe półtora tygodnia. Obiekty z kompleksu Olympic Park Ski Jump są w pełni gotowe na zawody, odpowiednio: 18-tego lutego - skocznia normalna, 24-tego i 26-tego lutego - skocznia duża. Wiele miesięcy trudnych chwil, ciężkiej pracy - wszystko po to, by w ciągu tych ośmiu dni zapisać się złotymi zgłoskami w historii skoków narciarskich SNH. Parametry skoczni olimpijskich: 1.Normalna: - punkt K - 95 m - punkt HS - 106 m *skoki treningowe: 106-107 metrów 2.Duża: - punkt K - 125 m - punkt HS - 140 m *skoki z zeszłego sezonu: 140-142 metry KANDYDACI DO MEDALI: 1.Friz: + lider Pucharu Świata + zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni + mocna psychika + rozbudzony apetyt zwycięzcy - spadek mocy po TCS 2.Donald Trump: + pięć ostatnich konkursów - na podium + wicelider Pucharu Świata + mocny punkt reprezentacji Słowenii podczas FTT + na fali wznoszącej - nieradzenie sobie w kluczowych momentach (konkurs w Bischofshofen) 3.Anders Jacobsen: + ostatnie konkursy w bardzo dobrym wykonaniu (podia) + ogromne doświadczenie + dobre skoki na Whistler HS-140, podczas próby przedolimpijskiej - zawodzenie na wielkich imprezach 4.Gajek: + świetny początek sezonu + medale na MŚ + chęć udowodnienia wielkości - ostatnie konkursy bardzo mizerne 5.Raver: + w miarę stabilna i wysoka forma + wspaniałe MŚ w Libercu - brak błysku To oczywiście tylko te nazwiska, które wymieniają eksperci. Z pewnością warci uwagi będą: skijumphaxball, GetVacced, cieslok002, BOKS - którzy niejako będą atakować z drugiej linii. Kto wie... być może będziemy świadkami niespodziewanego wyskoku i zgarnięcia medalu przez osobę, której ktokolwiek nie typował do medalu. SKOCZNIA NORMALNA: Rozpoczęcie Olimpiady na obiekcie normalnym sprawia, że zawodnicy nie mają łatwego początku - różnice na skoczni K-95 są minimalne i stracić medal jest znacznie łatwiej, aniżeli na obiekcie dużym. Odkryciem nie będą przewidywania, żeby stanąć na podium dwukrotnie trzeba będzie skoczyć za 106-ty metr. Jedno zdanie trafnie podkreśli istotę konkursu na skoczni normalnej: trzeba ryzykować! Typowania: Wiemy, iż w zawodach nie wystartują Raver oraz, kończący jakiś czas temu karierę, wojtekschiller3. Na pewno bacznie przyglądać będziemy się Donaldowi Trumpowi i Frizowi - główne typy do złota. Typem do medalu, chociaż niepopartym wynikami, jest też GetVacced, który dobrze się zapamiętał z konkursu MŚ w Libercu. Wśród zawodników spoza ,,dziesiątki'' PŚ upatrujemy dobrych wyników u: Wyspy Salomona, zibidoba, Primož Peterki. 1.Friz, 2.Donald Trump, 3.GetVacced SKOCZNIA DUŻA: Zdecydowanie bardziej efektowny dla oka konkurs, niż zawody na normalnej. Obiekt był już testowany w oficjalnych zawodach, a tam najlepiej poradzili sobie Anders Jacobsen (dwukrotnie drugi), Gajek oraz ATG - zwycięzcy konkursów. Fakt, że skocznia sprzyja zawodnikom, sprawia, że ciężko będzie uzyskać ewidentną przewagę. Walka na ,,półówki" wywołuje ogromną presję, dlatego doświadczeni zawodnicy będą w lepszej sytuacji. Ponownie Friz oraz Donald Trump, ale także Anders Jacobsen, Raver, BOKS, ATG, ale przede wszystkim Gajek. 1.Gajek, 2.ATG, 3.Friz KONKURS DRUŻYNOWY: Zawody, których wynik jest bardzo ciężki do przewidzenia. Tutaj musi funkcjonować cały kwartet, a nie pojedynczy gwiazdor. Na starcie prawdopodobnie pojawi się osiem drużyn. Pytanie powstaje zasadnicze: kto będzie startował w komplecie? - na pewno tej drużynie będzie znacznie łatwiej. Sprawdzianem dla narodów był rozgrywany na niemieckich skoczniach FIS Team Tour. Najlepsi okazali się w ostatecznym rozrachunku Austriacy - wygrali pierwszy konkurs w Oberstdorfie, stając na trzecim miejscu w Willingen, ponadto dwóch zawodników zajęło miejsca na podium indywidualnie. Wysoko stoją także notowania Czechów, którzy dość niespodziewanie zajęli dwukrotnie drugie miejsce. W formie są też prowadzeni przez Donalda Trumpa Słoweńcy, wygrywając ostatni konkurs przed Olimpiadą. Zawodzili natomiast faworyci (ich składy na papierze prezentowały się najlepiej): Finowie oraz Norwegowie. Być może jest to tylko zasłanianie rywalom oczu... W każdym razie Austriacy są w genialnej dyspozycji, więc oni sięgną po złoty medal. 1.Austria, 2.Słowenia, 3.Finlandia WYWIADY: (zachowano oryginalną pisownię...) FRIZ Anders Jacobsen: Friz, w tym sezonie idzie Ci prawie doskonale: wygrana w Turnieju Czterech Skoczni, prowadzenie w KG PŚ, drugie miejsce w PŚ w lotach. Teraz pora na najważniejszy moment tego sezonu - Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Whister. Jakie masz cele na ten wspaniały turniej - kolejne zwycięstwa? Friz: Po TCS lekko się zatrzymałem, bo od tego czasu już nie stawałem indywidualnie (bo drużynowo tak) na najwyższym stopniu podium, ale nie jest najgorzej, mimo kilku nieobecności kontroluje przewagę w PŚ. Szkoda, że nie udało się powalczyć o małą kule za loty, bo w jednym sezonie mógłbym zdobyć większość trofeów. Nie należy zapominać, iż jeszcze z drużyną wygraliśmy FIS Team Tour. Co do tematu igrzysk będę zawiedziony jak nie zdobędę, chociaż jednego złota. A: Kto Twoim zdaniem będzie najgroźniejszym dla Ciebie oraz Twojej drużyny podczas poszczególnych konkursów? F: Obie skocznie olimpijskie są dość proste, przez co większość zawodników z stawki będzie w stanie oddawać na nich doskonałe próby. W takich warunkach decydującym czynnikem będzie psychika, a z nią nie mam najmniejszych problemów. W tym aspekcie boje się o moich kolegów z drużyny, bo każdy z nich miał z tego powodu wpadki w tym sezonie. FIS Team Tour pokazał, że naszymi najgroźniejszymi rywalami będą Słoweńcy, też jeśli uda im się stawić w komplecie można liczyć na dobry wynik reprezentacji Norwegi i Polski. A: Skakałeś już na obu obiektach olimpijskich, który bardziej przypadł Ci do gustu? F: Oba są bardzo podobne, ale większą słabość czuje do obiektu normalnego, ładnie tam można przytrzeć bule. A: Jaki plan treningowy? Ostatnie szlify techniki czy całkowity ,,odlot'' i zapomnienie o skokach? F: Na początku tygodnia przetrenowałem obie skocznie teraz spokojnie oczekuje konkursów, wole nie ryzykować przetrenowaniem. A: Słusznie. Regeneracja ważna rzecz. Dziękuję, udanej Olimpiady! F: Serdeecznie dziękuje i zapraszam na event "IO w Kombinacji Norweskiej" Donald Trump Anders Jacobsen: Wyniki z tego sezonu sprawiają, że to właśnie Ty jesteś głównym faworytem do złotego medalu - raptem dwukrotnie nie było Cię w ,,piątce'' konkursowej, ale właśnie raz było to kluczowe - podczas TCS w Bischofshofen, w kluczowym momencie nie udało Ci się i straciłeś szansę na medale. Jakie masz teraz przeczucia? Donald Trump: Miło mi, że stawiacie mnie w takiej roli. Szczerze powiedziawszy to nie odczuwam żadnej presji i podchodzę do tych igrzysk jak do każdych kolejnych zawodów. Nie chcę popełnić błędów jak podczas wspomnianego TCS, a moim głównym celem jest medal. Jestem dobrej myśli chociaż konkurencja nie śpi, a szykuje się bitwa o każde pół metra. A: Obecnie jesteś w trójce najlepiej spisujących się zawodników obok Friza i Andersa Jacobsena. Z początku sezonu świetną passę notował Gajek. Czy Ty też widzisz któregoś z nich ze złotem? D: Oczywiście, od początku zmagań w PŚ za najgroźniejszego rywala miałem Friza, który mimo tego iż ostatnio nie zachwycał to wciąż to mocny kandydat do medalu. To samo Anders, z którym w ostatnich konkursach stawałem na podium, nie ulega wątpliwości że na IO utrzyma wysoką formę. Nie zapominajmy o reszcie, bo kandydatów do medali jest wielu, co mnie cieszy, bo jak wygrywać to z najlepszymi. A: Na którym obiekcie czujesz się lepiej? Na normalnej czy dużej skoczni łatwiej będzie Ci o dobry wynik? D: Zdecydowanie na dużej, bo mam dobre wspomnienia z tym obiektem. Tam się czuję mocny i miejsce poza czołową trójką będzie dla mnie lekkim rozczarowaniem. A: Kolega z drużyny wspomniał, że reszta partnerów ma lekki problemy, aby radzić sobie z presją - potwierdzasz te słowa? Trzeba wprost powiedzieć: niewątpliwie Austriacy są głównym faworytem do złota w drużynówce. Pokazali siłę w FTT. D: Tak, to prawda, ale z konkursu na konkurs widzę poprawę, a ja sam staram się ich motywować i doradzać jak mogę. Efekty widzieliśmy w poprzednim konkursie drużynowym, gdzie nikt nie zepsuł swojego skoku, co wszystkich nas bardzo zadowoliło. Przyznaję, że Austriacy to piekielnia mocna ekipa, ale błędy też popełniają i postaramy się to wykorzystać. Konkurs drużynowy to dla mnie priorytet, więc radzę się liczyć także z naszą drużyną! A: Jakie plany na najbliższe dni - treningi? D: Jeśli chodzi o treningi, to pod moimi skrzydłami znajduję się jedna osoba, z którą indywidualnie trenuje, bo postawiliśmy sobie wspólne cele. Na razie na spokojnie, ile można skakać i tak zazwyczaj najintensywniej trenuję w sam dzień zawodów. A: Dziękuję. Powodzenia, zarówno w drużynie, jak i w konkursach indywidualnych. D: Dzięki, trzymajcie za mnie kciuki. kamilus500 Anders Jacobsen: Kamilus, w tym sezonie nie wszystko idzie po Twojej myśli. Wiele konkursów opuściłeś, a najwyższa Twoja lokata, to czwarte miejsce w Engelbergu. kamilus500: Owszem opuściłem dużo konkursów oraz moja forma w skakaniu spadła lecz jest to wina wolnego czasu,którego nie posiadam prawie w ogóle . A: Wnioskuję, że nawet nie liczysz na medale indywidualnie - może się mylę. W takim razie, jaki jest Twój cel na Igrzyskach? K: Najważniejsze dla mnie jest aby Norwegia znalazła się na podium turnieju ? A: W takim razie, jak idą przygotowania w drużynie? Trenujecie wspólnie czy liczycie na udany dzień? K: Liczę na udany dzień A: Jak Ci się skacze na obiektach Olimpijskich - testowałeś je już? K: jeszcze nie testowałem ale zamierzam A: W takim razie, życzę powodzenia, a w szczególności medalu w drużynie! K: Dziękuje bardzo, dozobaczenia ? Wyspy Salomona Anders Jacobsen: Rozpocząłeś starty w tym sezonie dopiero po TCS. Jednakże od tamtego czasu regularnie punktuje, plasując się w pierwszej dziesiątce. Czy apogeum formy zobaczymy w Pana wydaniu w Whistler? Wyspy Salomona: Mam nadzieję że uda mi się zdobyć przynajmniej jeden medal. Anders Jacobsen: Jak zaopatrujesz obiekty Whistler Olympic Park Ski Jump - dobrze Ci się na nich skacze? W: Zdecydowanie tak - a szczególnie na skoczni normalnej. Duży obiekt nie do końca mi pasuje, lecz przy odrobinie szczęścia będę walczył tam o podium. A: Nie ma co ukrywać, że kadra Estonii nie należy do najsilniejszych - podczas FTT mieliście problem z frekwencją - w konkursie nie było choćby dwójki zawodników. W: Niestety, to przez naszą niedyspozycję. Mimo tego będziemy walczyć o medal. A: Tak naprawdę, Wasz skład, to jedna wielka zagadka. Z wyjątkiem Ciebie, nie znamy możliwości pozostałych zawodników, może w mniejszym stopniu villareala, który jednak nie startował za często w tym sezonie. Myślisz, że Lukiego oraz Pafeu stać na walkę z najlepszymi? W: Wszystko może się zdarzyć. Pafeu nie jest tutaj znany, lecz skacze już od kilku lat, tak samo jak villareal. Natomiast Luki to nowy zawodnik, debiutował niecały miesiąc temu. A: Kto według Ciebie zdobędzie medale w poszczególnych konkursach? W: Nie byłbym bardzo zdziwiony, gdyby zawodnicy z TOP 5 nie zdobyli medali. Wszyscy trenują i moim zdaniem możemy się spodziewać tego, że ktoś będzie "czarnym koniem" . Lecz myślę, że medal zdobędzie cieslok002 i Friz, gdyż są w wielkiej formie. A: Ja życzę przede wszystkim udziału, wszystkich zawodników Estonii na ZIO! W: Dziękuję. My też mamy nadzieję, że wystąpimy w komplecie. Jednakże czas Igrzysk jest dla wielu ciężkim okresem, dlatego niektórzy zawodnicy niechętnie wypowiadają się oraz izolują od mediów. Gajek, Raver, zibidob - to kilkoro zawodników, którzy nie chcieli się z nami podzielić informacjami na temat przygotowanie przed Olimpiadą. Brak pewności siebie, a może zwyczajna chęć odpoczynku... - zobaczymy, jak spiszą się na Igrzyskach. PUNKTY MYŚLENIA: Życzymy sobie przede wszystkim udanej imprezy! Nie każdy zdobędzie medale, ale każdy może zostać zwycięzcą, biorąc udział w tych prestiżowych zawodach, które nomen omen odbędą się po raz kolejny... w roku 2019. Niech te konkursy przysporzą nam wspaniałej walki na ,,półmetrówki", wszystkim zawodnikom udało się osiągnąć w każdym skoku punkt konstrukcyjny, a buli nie zaliczył ktokolwiek. Igrzyska Olimpijskie to bardzo trudne konkursy - w PŚ można zepsuć skok, nie raz, nie dwa, a nawet kilka, zaś podczas ZIO nawet dobry skok może przekreślić szanse, albowiem odległości muszą być wręcz doskonałe! Jeżeli ktoś nie czuje się zwycięzcą, niech lepiej usunie się w cień, bo na Olimpiadzie jest... jak na wojnie... spokojnie... W końcu ktoś powiedział: ,,Olimpiada to zastępcza formy wojny". Na igrzyskach jest medal albo nic. Albo coś znaczysz, albo nie! PYTANIA: 1.Czy komuś uda się ustrzelić dublet (wygrana na skoczni dużej i normalnej) ? 2.Czy w konkursie drużynowym wszystkie drużyny będą w komplecie ? 3.Czy w którymś konkursie na starcie będzie więcej niż 30-stu zawodników ? 4.Na której skoczni czujesz się lepiej: duża HS-140 czy normalna HS-106 ? 5.Ile wyniesie najdłuższy skok podczas konkursów: na skoczni normalnej oraz na skoczni dużej ? 6.Której osobie będziesz najbardziej kibicował - z życzliwości (oprócz osoby własnej) ? W czyim posiadaniu znajdą się te oto wspaniałe krążki? EJDŻEJ RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Matixoo - 02-17-2017 1. Tak 2. Nie 3. Raczej tak 4. Trudno powiedzieć niech będzie normalna 5. Normalna 107,5 Duża 142,5 6. Beda to zawodnicy z mojej druzyny czyli Gajek, Connor, Sebek, no i cieslok 7. Okaze sie po zio :d RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - zibidob - 02-17-2017 1.Czy komuś uda się ustrzelić dublet (wygrana na skoczni dużej i normalnej) ? 2.Czy w konkursie drużynowym wszystkie drużyny będą w komplecie ? 3.Czy w którymś konkursie na starcie będzie więcej niż 30-stu zawodników ? 4.Na której skoczni czujesz się lepiej: duża HS-140 czy normalna HS-106 ? 5.Ile wyniesie najdłuższy skok podczas konkursów: na skoczni normalnej oraz na skoczni dużej ? 6.Której osobie będziesz najbardziej kibicował - z życzliwości (oprócz osoby własnej) ? ad. 1 Tak, myślę że to będzie Raver (albo (Al)Donald Trump). ad.2 Śmiem powątpiewać, bowiem np. kadra estońska ma duże braki kadrowe, więc wątpię, czy np. ona przyjdzie w 4. ad. 3 Życzę tego z całego serca, ale myślę, że jak administracja zrobi porządek ze wszystkimi ski-haxami, to będzie spokój. A co do pytania, to myślę, że jeden room wystarczy na jeden konkurs ad. 4 Jest mi obojętnie, na której skoczni skaczę. Wolę jednak normalną, ale wiem, że sporo treningów mnie czeka, by dojść do dobrego poziomu. ad.5 Wydaje mi się, że na dużej pęknie bariera 143m, a na normalnej - 108 max. ad.6 Swojej drużynie A zwłaszcza mojemu ojcowi, Janne Ahonenowi ad.dod. (W czyim posiadaniu znajdą się te oto wspaniałe krążki? ) Zobaczymy, niech skocznia wybierze ! A moje typy napisałem na typerze ciesloka. RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Donald Trump - 02-17-2017 1. Nie, bo za dużo faworytów. 2. Wątpię, chociaż ostatnio było prawie idealnie. 3. Raczej nie, mimo że IO to rekord frekwencji nie padnie. Obym się pozytywnie zaskoczył. 4. Arsenal [żart] Duża oczywiście, jakoś lepiej mi się tam skaczę. 5. 107.5m na normalnej, a na dużej 143m i postaram się o to osobiście. 6. Manchester United [żart] Swoim kolegom i koleżance z reprezentacji Słowenii, nawet bardziej się ucieszę z ich zwycięstwa niż ze swojego. #TeamNa #TeamSLO Dodatkowe - Na pewno nie seploxa xD BTW. Nie skaczę w Austrii tylko w Słowenii, do poprawy! RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Login - 02-17-2017 1.Czy komuś uda się ustrzelić dublet (wygrana na skoczni dużej i normalnej) ? 2.Czy w konkursie drużynowym wszystkie drużyny będą w komplecie ? 3.Czy w którymś konkursie na starcie będzie więcej niż 30-stu zawodników ? 4.Na której skoczni czujesz się lepiej: duża HS-140 czy normalna HS-106 ? 5.Ile wyniesie najdłuższy skok podczas konkursów: na skoczni normalnej oraz na skoczni dużej ? 6.Której osobie będziesz najbardziej kibicował - z życzliwości (oprócz osoby własnej) ? 1. Tak, Franc wygra oba konkursy z dużą przewagą. 2. Jest to możliwe. 3. Może tak być. 4. Duża jest przyjemniejsza, na małej ledwo się wybijesz i już trzeba lądować. 5. Na obu skoczniach można pokusić się o loty powyżej punktu HS, myślę jednak że nie więcej niż kilka metrów, nikt nie będzie ryzykował lądowania na płaskim. 6. Będę kibicował wszystkim zawodnikom, choć na pewno przy skokach reprezentantów Słowenii serce zabije mocniej. RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Friz - 02-18-2017 1.Czy komuś uda się ustrzelić dublet (wygrana na skoczni dużej i normalnej) ? Jestem w stanie to wykonać 2.Czy w konkursie drużynowym wszystkie drużyny będą w komplecie ? Jest to możliwe, sukcesem będzie powtórzenie frekwencji z Wilingen 3.Czy w którymś konkursie na starcie będzie więcej niż 30-stu zawodników ? To zależy ilu zawodników będzie mieć prawo do startu. 4.Na której skoczni czujesz się lepiej: duża HS-140 czy normalna HS-106 ? Normalna, aczkolwiek większość czuje się tam równie dobrze. 5.Ile wyniesie najdłuższy skok podczas konkursów: na skoczni normalnej oraz na skoczni dużej ? Duża 142.5m oraz 107.5m na normalnej według moich pomiarów, a co wyjdzie z linijki AJ to nie wiadomo 6.Której osobie będziesz najbardziej kibicował - z życzliwości (oprócz osoby własnej) ? Z całego serca kibicuje najmłodszemu uczestnikowi igrzysk, czyli SEPLOXOWI P.S. Dzisiaj odbyła się pierwsza konkurencja IO w Kombinacji Norweskiej, zapraszam na dwie kolejne -> http://www.snh.cba.pl/showthread.php?tid=736&pid=10703#pid10703 RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - Wyspy Salomona - 02-18-2017 1.Nie. 2.Może się tak zdarzyć 3.Prawdopodobnie tak 4.Na normalnej 5.108 i 143 6.Donaldowi i seploxowi (XD) RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - ATG - 02-18-2017 Cytat:SKOCZNIA DUŻA: No chyba kogoś mocno przymuliła benzynka . A co do pytań: 1.Czy komuś uda się ustrzelić dublet (wygrana na skoczni dużej i normalnej)? Bardzo możliwe, że tak 2.Czy w konkursie drużynowym wszystkie drużyny będą w komplecie? Nie 3.Czy w którymś konkursie na starcie będzie więcej niż 30-stu zawodników? Nie, choć będzie bardzo blisko 4.Na której skoczni czujesz się lepiej: duża HS-140 czy normalna HS-106? Na obu czuje się dość dobrze, choć minimalnie preferuje dużą 5.Ile wyniesie najdłuższy skok podczas konkursów: na skoczni normalnej oraz na skoczni dużej? Na normalnej 107 m, a na dużej 142.5 m 6.Której osobie będziesz najbardziej kibicował - z życzliwości (oprócz osoby własnej)? Będę kibicował moim kolegom i partnerom z reprezentacji Finlandii Dodatkowe. W czyim posiadaniu znajdą się te oto wspaniałe krążki? Każdy może je zdobyć. Musi po prostu oddać dwa znakomite skoki. RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - seplox - 02-18-2017 czy komuś się uda na dwóch skoczniach poprawić rekord RE: „SNH News” 5/2017 - „Olimpiadę czas zacząć! - wstęp do ZIO w Whistler” - KillerPOL - 02-19-2017 Tobie nie seplox xd |