Skoki Narciarskie Haxball
SNH NEWS 24/2016 "Turniej Nordycki - podsumowanie" - Wersja do druku

+- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl)
+-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: SNH NEWS 24/2016 "Turniej Nordycki - podsumowanie" (/showthread.php?tid=599)

SNH NEWS 24/2016 "Turniej Nordycki - podsumowanie" - wojtekschiller3 - 08-22-2016

SNH NEWS 24/2016
"Turniej Nordycki - podsumowanie"

Witamy bardzo serdecznie, w kolejnym numerze "SNH News". Już 24 i przed-przed ostatnim numerze w tegoroczne wakacje. W dzisiejszym numerze omówimy sobie Turniej Nordycki który miał miejsce na skoczniach fińskich i norweskich. No to raz, dwa, trzy, je - dzie - my !

Lahti

Turniej Nordycki zaczynamy od skoczni Salpauselkka. W tym roku wyjątkowo rozgrywano konkurs na normalnej skocznii. Po pierwszej serii prowadził co naprawdę było zaskoczeniem, Kamilus500. W drugiej serii kamilus ku zaskoczeniu publiki wytrzymał presję, wprowadzając rywali w osłupienie, wygrywając konkurs !Wyprzedził drugiego Gajka o zaledwie 0.5 metra. Trzeci Raver który stracił do Gajka też 0.5 metra. Czwarty Primoż, i też strata 0.5 metra. Na dalszych miejscach znajdowali się: villareal, GetVacced, wojtekschiller3, Anders Jacobsen, ATG i SzymonSkiJump444.

Kuopio

Kuopio, jedna chyba z najlepszych skoczni w PŚ. Po 1 serii znowu prowadził kamilus500 i zanosiło się na ponowną wygraną. Niestety jak na niego zepsuł swój skok i ostetecznie zajął 10 miejsce.  Pierwsza seria była obfita w dalekie skoki, obejrzeliśmy 8 skoków powyżej K, oraz 5 skoków powyżej HS lub wylądowane prosto na rozmiarze skoczni. Wygrał konkurs ostatecznie Gajek z przewagą 3 metrów nad drugim Primożem. Trzecie miejsce na podium zajął Raver. Pozostali spisali się nieźle. Anders zajął czwarte miejsce natomiast wojtek, piąte miejsce. Na dwunastym miejscu uplasował się powracający po dłuuugiej przerwie, BOKS.

Lillehammer

Lillehammer, skocznia bardzo trudna, w zeszłym sezonie na tej skoczni doszło do niesamowitej loterii która wyeliminowała z 2 serii m.in. wojtkaschillera3. W tym sezonie było już o wiele lepiej. Szał rozpoczął się w 1 serii, kiedy to Villareal pobił rekord skoczni, 144.0 metry. Tak daleko nikt nie skoczył w całym konkursie. Drugie miejsce po 1 serii należało do GetVacceda, prawdopodobnie objawienie sezonu PŚ, 139.5 metra. Trzeci... skijumphaxball - 138.5 metra.  Druga seria to już popis presji i dalekich skoków, z którego zwyciężko wyszedł skijumphaxball dla którego była to dopiero druga wygrana w karierze. Skonczył on 141.5 metra nokautując właściwie całą stawke, drugi Gajek który stracił do skijumphaxballa aż 8 metrów, trzecie miejsce zajął.... gospodarz, wojtekschiller3, który wygrał z czwarty Janen Happonenenm (debituant) o zaledwie 0.5 metra. Najdłuższy skok w 2 serii oddał Anders Jacobsen, 142.0 m (7 miejsce w konkursie)

Vikersund

Moment najbardziej wyczekiwany w Turnieju Nordyckim - loty na największej skocznii świata - Vikersunbakken, która po modernizacji umożliwia loty na ponad 240 metr !
Można się było spodziewać, że czworo rekordzistów świata w długości lotu (Jacobsen, BOKS, Friwer, villareal), w trakcie zawodów przekaże palmę pierszeństwa, pytanie tylko komu ?
Tym szczęśliwcem, okazał się być wojtekschiller3, który jako pierwszy poleciał za WR, a dokładnie o 0.5 metra, 235.5 metra, jednak rekord zdołał poprawić BOKS który skoczył 237.0 m, a następnie ten rekord wyrównał Gajek. Prawdziwą kometę zaprezentował nam...kamilus500 - dla którego Turniej Nordycki 2016 jest niewątpliwe najlepszym okresem w jego długiej karierze. 242.5 m - odległość bajeczna, a łatwość z jaką osiągnął ją kamilus daje do myślenia, czy to jest najbardziej niespełniony talent w skokach ?
Potem niewiele zabrakło a rekord mógłby trafić do Andresa Jacobsena, 240.5 metra w 1 serii.
W drugiej serii mieliśmy do czynienia z kolejnymi pięknymi lotami, ale nie już tak efektownymi jak w pierwszej serii. Wszyscy oczekiwali na skok kamilusa500... czy wytrzymał persje ? Tak jest. Skoczył 232 metry i wygrał z Andersem o 1 metr. Konkurs w Vikersund to był swiętem dla Norwegów, ponieważ po raz pierwszy w historii SNH udało się osiągnać narodowe podium. Kamilus500, Anders Jacobsen, wojtekschiller3. To bohaterowie Norwegii.
Trzeba przyznać że konkurs odbił się jeszcze jednym echem. Zibidob poprawił antyrekord należący do Primoża, na 1.5 metra. Nie wątpliwie zadowalający widok jak na takiego zawodnika (Big Grin)

Wywiady
Kamilus:

Anders: Dzień dobry, Państwu ! Moim rozmówcą jest kamilus500 - zwycięzca dwóch konkursów Turnieju Nordyckiego oraz nowy rekordzista świata w długości lotu.
Kamilus: Witam bardzo serdecznie  Smile

A: Kamilus, na początku rozmowy zapytam Cię o przygotowania do konkursów w Skandynawii - czy przygotowywałeś się jakoś ?
K: Tak, trenowałem przed każdym konkursem . Lecz nie były to jakoś długie treningi. Smile
A: Podczas TN aż w trzech konkursach byłeś liderem po pierwszej serii, dwukrotnie udało Ci się pozycję utrzymać. Jakie były Twoje odczucia przed finałowymi próbami: presja czy może pełen luz i stoicyzm o wynik ?

K: Zdecydowanie pełen luz, nie stresowałem się wynikiem.
A: Zgodzisz się z opinią, że Turniej Nordycki 2016 był dla Ciebie najlepszym momentem w karierze ?
K: Oczywiście, że tak Big Grin
A: Jesteś w stanie określić, czy to był tylko zryw okresowy, a może początek drogi na szczyt ?
K: Wydaje mi się, że jest to jak mówisz tylko zryw , ale .... CZAS POKAŻE Big Grin
A: Kamilus500, to nowy rekordzista świata w długości lotu -242.5 m z niedzielnego konkursu na Vikersundbakken. Jak się z tym czujesz ?
K:Bardzo się cieszę z tego skoku. Chociaż wydaje mi się , że gdybym się postaram mógłbym skoczyć troszkę dalej. Smile
A: Kończąc wątek TN: reprezentacja Norwegii pokazała prawdziwy kunszt zajmując całe podium w Vikersund - jawiąc swoje umiejętności lotnicze. Czy Ty uważasz się za lotnika ?
K: Nie. Według mnie  cała reprezentacja skakała znakomicie i nie ma jednego najlepszego skoczka. Smile
A: Dziękuję za ten wywiad. Powodzenia w Planicy, mamy nadzieję, że ujrzymy tam rekordzistę świata w długości lotu.
K: Dziękuje bardzo. Smile Pozdrawiam

Gajek:

Anders: Moim, Państwa gościem jest Gajek - zwycięzca konkursu TN z Kuopio.
Gajek: Witam Państwa i witam Cię Anders :d

A: Wygrana na Puijo była Twoim ósmym takim wynikiem w sezonie. Już teraz wiadomo, że będziesz brylował w tej statystyce na zakończenie PŚ 2016.
Przez pierwsze trzy konkursy TN stawałeś na podium. Forma z MŚ została - to zasługa treningów czy doświadczenia ?
G: Od początku sezonu postawiłem sobie jasny cel , ze chciałbym być w TOP 3 w Klasyfikacji Generalnej Pucharu Świata. Myślę ze sukcesem jest to ze mam taki dar ze po prostu obserwuję innych i potrafię wyciągnąć szybko wnioski. Kolejnym sukcesem jest to , ze zawsze przed konkursem staram się znaleźć odpowiedni miejsce do wybiciu które daje mi przewagę na konkursie nad innymi zawodnikami.

A: W Vikersund już tak kolorowo nie było, dopiero dziesiąte miejsce, jednak nowy rekord życiowy - 237 metrów. Jesteś z niego zadowolony ?
G: Pierwszy skok był do zaakceptowania jednak wiedziałem ze coś trzeba  zmienić . Drugą próbę mogę uznać ze poprawiłem element trafienia na  progu bo parabola była wyśmienita jednak uderzenie piłki to była  tragedia. Niestety nie zawsze da się wygrać czy stanąć na podium nawet najlepszym zdarza się zepsuć swoją próbę.

A: Przez cały Turniej Nordycki udało Ci się nadrobić dosyć solidnie stratę do lidera PŚ, Primoža Peterki. Jakie jest Twoje nastawienie na finał w Planicy: będziesz walczył, liczył na potknięcie obrońcy tytułu, a może pogodziłeś się z drugim miejscem, w końcu Peterka ma jeszcze zapas, a będzie startował na domowym obiekcie ?
G: Przed turniejem NORDYCKIM miałem stratą 160 pkt do PRIMOZA zniwelowałem ją do 49   i dlaczego miałbym się poddać ? Kiedyś ktoś powiedział takie  słowa "DOPÓKI
WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ" Dlatego się nie poddaję walczę  do końca wszystko w sporcie jest możliwe.

A:Uważasz, że skocznie do lotów są Twoimi obiektami ? Który z nich odpowiada Ci najbardziej ?
G: Uważam ze loty to nie moja najsilniejsza strona jednak staram się wyciągnąć MAKSA z tego co jest mi dane

A: Na Vikersundbakken byliśmy świadkami genialnych zawodów, a co najważniejsze, nowego rekordu świata w długości lotu - 242.5 m, osiągnięte przez kamilusa - myślisz, że ten zawodnik może namieszać w finale, w końcu walka między Tobą a Primožem może zostać rozstrzygnięta przez kogoś innego ?
G: Kamilus pokazał ze ostatnio ma wyśmienitą formę i jest na pewno faworytem. Życzę PRIMOZOWI powodzenia niech wygra lepszy .

A: Wracając do Turnieju Skandynawskiego: Gajek najczęściej atakował z drugiej, trzeciej linii - w rozrachunku awansując o jedno, a nawet dwa ,,oczka''. Co sprawiło, że ta zasada nie potwierdziła się w Vikersund ? Presja okazała się zbyt duża ?
G: Wydaję mi się ze za bardzo skupiłem się na elemencie progu a zapomniałem  ze muszę kopnąć jeszcze piłkę . Presji nie ma po prostu każdy moze mieć  słabszy konkurs każdy chce wygrać lub stanąć na podium ja zawaliłem 2  skok i tyle Sad

A: Dziękuję za konwersację, Panie Gajku. Życzymy udanych lotów na Velikance.
G: Dzięki ANDERS . Nie dziękuję ,aby nie zapeszyć hehe :d

Pytania do czytelników
1. Jak oceniacie ten maraton konkursów ?
2. Kto wygra PŚ ? Primoż czy Gajek ?

RE: SNH NEWS 24/2016 "Turniej Nordycki - podsumowanie" - Gajek - 08-22-2016

1. Bardzo elegancko szkoda 1 buli Tongue
2. Oczywiście ze PRIMOZ Big Grin

RE: SNH NEWS 24/2016 "Turniej Nordycki - podsumowanie" - zibidob - 08-23-2016

Tak Schiller, to dla mnie satysfakcja Big Grin