Skoki Narciarskie Haxball
"SNH News" - wydanie nr 8/2016 - Wersja do druku

+- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl)
+-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: "SNH News" - wydanie nr 8/2016 (/showthread.php?tid=389)

"SNH News" - wydanie nr 8/2016 - Lacrox - 02-28-2016

"SNH News" - wydanie nr 8/2016

1) Podsumowanie zawodów w Kuopio
2) Kilka słów o minionym weekendzie
3) Szczęśliwa liczba na następny tydzień
4) Wywiady (Raver, BOKS)

1)

Dzisiejsze zawody, w tym sezonie już ostatnie w Finlandii, można było nazwać jedną, wielką loterią. Choć czy to była loteria, czy może skocznia w Kuopio jest na prawdę tak trudna? Konkurs był na bardzo niskim poziomie, i mimo że widzieliśmy kilka skoków powyżej HS, ba - były nawet trzy odległości powyżej 130-stu metrów, lecz tylko w pierwszej serii - to nadal ten konkurs różnił się od tego... np. w Lahti.
Po pierwszej serii na prowadzeniu sensacyjnie zibidob, po skoku na 131 metrów - w drugiej serii nie wytrzymał presji i spadł na 10. miejsce. Drugie miejsce z początku należało do skijumphaxball'a, ten również spalił drugą serię i wylądował na 12. miejscu. Trzecie miejsce zachował Terrorym. na którym znalazł się ex aeqo z wojtkiemschillerem3 - ten zaś po pierwszej serii plasował się na 8. miejscu. Na tym samym miejscu po pierwszej serii był Raver, który powtórzył swoją odległość z pierwszej próby i awansował aż o 5 miejsc - wylądował więc na podium, zaraz przed Terrorymem. Natomiast na pierwsze miejsce skutecznie zaatakował BOKS, który po 1. serii był na 6. pozycji.
Z niespodzianek - do konkursu ledwo zakwalifikował się Tramer, był 15. a ostatecznie zakończył konkurs na 11. miejscu. Po pierwszej serii blisko niezakwalifikowania się był również Lacrox, który zajmował 13. pozycję, a skończył na 6. tym samym przeskakując najwięcej rywali wśród wszystkich uczestniczących. Do drugiej serii nie zakwalifikował się m.in wczorajszy debiutant H.Y. oraz Anders Jacobsen...

2)

Z Finlandii wyjeżdżamy z lekkim niedosytem, być może zdenerwowaniem. Warunki - jak przystało na Finlandię - fatalne, przez co z organizacją konkursów było kiepsko. Drugie zawody to wielki zawód, tak słabego poziomu nie widzieliśmy już dawno. Miejmy nadzieję, że w Norwegii wszystko to się zmieni.

3)

A szczęśliwa liczba na następny tydzień to... 37 - właśnie o tyle punktów BOKS wyprzedził Andersa Jacobsena w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Gratulujemy!
Może na /avatarze przyniesie Wam szczęście!

4)

BOKS:
(L - Lacrox, B - BOKS)

L - Witaj BOKS, wczoraj Ci się nie udało, za to dzisiaj triumfujesz. Standardowo spytam - jak odczucia?
B - Cześć. Uczucia niedosytu są i pozostaną, bo mogłem skoczyć dalej w drugim skoku, ale miałem dwa cofnięcia na rozbiegu i nie ryzykowałem. Wczoraj mi się nie udało, gdyż podano to beat, to je przekroczyłem. Ale jakbym wiedział, że muszę więcej to bym skoczył ponad 129.

L - Na pewno cieszy Cię fakt, że dogoniłeś "liderująca dwójkę". Jak myślisz, masz szansę ich prześcignąć?
B - W teorii tak, a w praktyce wątpię. Bo za dużo konkursów zalegam, lecz jakbym na nich był to bym z pewnością mógł już świętować zwycięstwo w generalce, bo mi prawie każa skocznia pasuje. Wiadomo - Wojtka mogę dogonić jakbym odrabiał w pozostałych 4 konkursach średnio 55 punktów, czyli musiałbym być maksymalnie piąty, ale Primoża nie mam opcji dogonić w takiej sytuacji. Nawet jak Wojtka udałoby mi się dogonić to nic mi nie da, bo osiągnięcia z pucharu dostaje się tylko za zwycięstwo, gdyż w poprzednim sezonie byłem 2. na koniec, a żadnego osiągnięcia nie mam wpisanego.

L - Wracając jeszcze do Finlandii, obie skocznie były ostatnio modernizowane. Jakie one są? Łatwe, trudne? Bo rozumiem, że Tobie pasują. <śmiech>
B - Dla mnie obie łatwe, bo bez ryzyka można przekroczyć HS. Skoczyłem też parę skoków na zmodernizowanym Lillehammer, i powiem - że tam będzie ciężej przekroczyć rozmiar skoczni.

L - Nie zapytam o Oslo, gdyż wiemy, że skocznia będzie modernizowana. Natomiast zapytam o cele na zawody w Lillehammer, w jakie miejsce celujesz?
B - Tak jak mówiłem, jak chcę spróbować dogonić Wojtka to muszę tylko wygrywać do końca sezonu. Ale jak nie uda mi się odrobić 55 punktów w którymś konkursie to już sobie zrobię wolne, bo nie sądzę żeby Anders mnie chciał dogonić. Zwłaszcza jak wiemy z 1. sezonu, iż nie lubi skoczni speedowych.

L - W skokach wszystko jest możliwe! No nic, dzięki za wywiad w takim razię, gratulację i powodzenia!
B - Dziękuję za wywiad, powodzenia się przyda.

Raver:
(L - Lacrox, R - Raver)

L - Witam, Raver! Dziś podium, dokładnie 2. miejsce. Jak się czujesz po tym konkursie?
R - Pozycja dość wysoka, lecz moje skoki nie były takie jakie bym chciał. Dla mnie byłyśrednie. Wysokie miejsce zawdzięczam jedynie słabym skokom konkurencji w drugiej serii. Z samego rezultatu jestem zadowolony. Z każdymi zawodami czuję coraz większy głód zwycięstwa. Dziś się nie udało, zabrakło jednego metra. Może następnym razem się uda.

L - Konkurs to była istna loteria. Jak ocenisz zawody pod względem sportowym jak i organizacyjnym?
R - Pod względem sportowym były nawet dobre. W pierwszej serii było kilka ładnych skoków powyżej punktu HS. W drugiej zaś serii większość z czołówki nie wytrzymywała presji, czego następstwem była duża roszada pozycji zajmowanych po pierwszej serii. Gorzej ma się sprawa jeśli chodzi o organizację. Pierwszy room konkursowy wywalił, było trochę opóźnień.

L - Puijo, podobnie jak Salpausselka, przeszło niedawno modernizację. Obie skocznie są do siebie podobne z profilu, lecz to ta w Kuopio przysparza zawodnikom najwięcej problemów. Jak Tobie podoba się ta skocznia?
R - Dla mnie nawet przyjemne jest przejście progu. Próg jest płaski, usytuowany dosyć nisko nad zeskokiem. Lot też nie sprawiał mi większych trudności. Inni zawodnicy mogą mieć problem ze względu profilu, który bardzo różni się od pozostałych obiektów z cyklu.

L - Na następne zawody udajemy się do Norwegii, do Lillehammer i do Oslo. Cele na najbliższy weekend?
R - Chciałbym w Norwegii wygrać conajmniej jednezawodu, bo już trochę czasu minęło od mojego ostatniego zwycięstwa. Miłoby było też stanąć dwa razy na podium. Jednakże zawsze jak siadam na belce odrzucam od siebie wszystkie myśli i skupiam się na skoku.

L - Tego Ci życzę! Dzięki za wywiad i powodzenia za tydzień.
R - Także dziękuje za wywiad. Powodzenia.

by Lacrox

Mam również dla Was małe ogłoszenie.
Jeśli ktoś chciałby kogoś pozdrowić to zgłaszajcie się na PW/GG. Wszystko pokaże się w następnym wydaniu SNH News. Wink