„SNH News” 2/2024 - „Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Tauplitz - wstęp” - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: „SNH News” 2/2024 - „Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Tauplitz - wstęp” (/showthread.php?tid=2454) |
„SNH News” 2/2024 - „Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Tauplitz - wstęp” - Anders Jacobsen - 01-22-2024 Koniec stycznia przynosi nam danie główne tego sezonu, czyli 9. edycję Mistrzostw Świata w lotach narciarsich, które po raz drugi w historii odbędą się na obiekcie Kulm w austriackim Bad Mitterndorfie, a de facto w Tauplitz, które obecnie wchodzi w skład gminy Bad Mitterndorf. Choć nie sposób jej się równać pod względem możliwości dalekich lotów z obiektami w Planicy czy Vikersund, jednak ze względu na swój profil jest bardzo ceniona wśród zawodników. W tym wydaniu SNH News przyjrzymy się bliżej historii tej imprezy, jak również przedstawimy harmonogram wydarzeń oraz komentarze i typy naszych ekspertów. SKOCZNIA Nazwa obiektu: Kulm Punkt konstrukcyjny: 200 m Rozmiar skoczni: 235 m Data oddania: czerwiec 2016 Rekord skoczni: villareal, Anders Jacobsen, Friwer aka SkoczeK, BOKS, Bendtner, Donald Trump, Pol Llonch 235.0 m KONKURSY PŚ NA KULM Liczba konkursów PŚ: 16 Zwycięzcy: Anders Jacobsen • 3, cieslok002 • 3, 229-652 • 3, Donald Trump • 2, Fabregas • 2, Fine Klimas, Gajek, skijumphaxball, sebek006, kazam, mister11, Dembele Najwięcej podiów: Anders Jacobsen • 6, 229-652 • 4, jarek21cr • 4, cieslok002 • 3, Dembele • 3 Rekordowa nota: Anders Jacobsen, Dembele - 469.5 (2019) Minimalna nota na podium: Anders Jacobsen - 460.5 (2016) Liczba buli: 35 HISTORIA MŚWL ZAWODNICY Lista zawodników, którzy uzyskali prawo startu na Mistrzostwach Świata w lotach narciarskich, wraz z ich rekordami życiowymi oraz przynależnościami kadrowymi. (N/A - brak startu na skoczni do lotów) 1.Raver 242.5 m (Planica, 2020) 2.no name 243.5 m (Vikersund, 2020) 3.Wilczur 211.5 m (Tauplitz, 2023) 4.dominikbosspl 246.0 m (Planica, 2022) 5.Luki 245.5 m (Planica, 2022) 6.Radek13 209.5 m (Planica, 2021) 7.Kamilos433 N/A 8.Adrian N/A 9.QSM 246.5 m (Vikersund, 2021) 10.Sae N/A 11.Matixoo 239.5 m (Planica, 2018) 12.Fabregas 248.0 m (Planica, 2022) 13.Czareq 243.0 m (Vikersund, 2021) 14.Maciek3839 247.0 m (Vikersund, 2020) 15.Kaza 248.0 m (Planica, 2021) 16.erdog 238.0 m (Vikersund, 2023) 17.tomuniu:* N/A 18.cLouxXx 247.0 m (Planica, 2023) 19.GraSSo' 236.5 m (Oberstdorf, 2021) 20.Tramer 222.5 m (Oberstdorf, 2016) 21.SwordskiPL 248.0 m (Planica, 2023) 22.Franc 242.0 m (Planica, 2017) 23.Quani 236.0 m (Planica, 2020) 24.NatanN 235.5 m (Vikersund, 2023) 25.KraK 247.5 m (Planica, 2021) 26.Siatko 243.5 m (Vikersund, 2023) 27.kamilus500 243.0 m (Vikerund, 2018) 28.Robek 245.5 m (Planica, 2023) 29.Gajek 240.0 m (Vikersund, 2018) 30.Donald Trump 242.0 m (Planica, 2017) 31.Wall N/A 32.cieslok002 244.5 m (Vikersund, 2018) 33.nightmaregamer 245.5 m (Vikersund, 2023) 34.Anders Jacobsen 248.0 m (Planica, 2021) 35.jarek21cr 248.0 m (Planica, 2022) 36.229-652 248.5 m (Planica, 2021) FAWORYCI DO MEDALI 1.229-652 Kadra: Szwajcaria Miejsce w klasyfikacji generalnej: 1 Liczba konkursów w tym sezonie: 16 Liczba podiów: 14 Najniższa pozycja: 8 Rekord życiowy: 248.0 m (Planica, 2022) Liczba podiów w konkursach PŚ w lotach: 19 Poprzednie mistrzostwa: 7. - Vikersund, 2018; 6. - Harrachov, 2019; 2. - Tauplitz, 2020; 8. - Oberstdorf, 2021; 3. - Planica, 2022 Charakterystyka: Absolutny dominator tego sezonu. Wygrany TCS, pewnie prowadzenie w ,,generalce". Do tego dobry lotnik. Cztery lata temu, zdobył srebrny medal na Kulm, na którym aż trzykrotnie wygrywał. Z pewnością, brak medalu będzie ogromnym zaskoczeniem. 2.jarek21cr Kadra: Norwegia Miejsce w klasyfikacji generalnej: 2 Liczba konkursów w tym sezonie: 16 Liczba podiów: 8 Najniższa pozycja: 17 Rekord życiowy: 248.0 m (Planica, 2022) Liczba podiów w konkursach PŚ w lotach: 18 Poprzednie mistrzostwa: 8. - Harrachov, 2019; 3. - Oberstdorf, 2021 Charakterystyka: Jak co roku bardzo solidna postawa, choć w tym sezonie wkradają się słabsze okresy. O ile w konkursach PŚ w lotach ma znaczące osiągnięcia, tak na MŚ indywidualnie wystartował raptem dwukrotnie - raz sięgając po medal. W tej edycji presja na nim jest znacznie mniejsza, co może korzystnie wpłynąć na tego doświadczonego zawodnika. 3.KraK Kadra: Szwajcaria Miejsce w klasyfikacji generalnej: 12 Liczba konkursów w tym sezonie: 9 Liczba podiów: 2 Najniższa pozycja: 19 Rekord życiowy: 247.5 m (Planica, 2021) Liczba podiów w konkursach PŚ w lotach: 1 Poprzednie mistrzostwa: 4. - Tauplitz, 2020; q - Oberstdorf, 2021 Charakterystyka: Mimo że w Pucharze Świata nie przoduje w klasyfikacji, a w historii startów w lotach raptem raz stał na pucharowym podium, tak jego forma w obecnej chwili jest bardzo wysoka. Warto także zaznaczyć, że na poprzednich MŚ w lotach w Bad Mitterndorf zajął czwarte miejsce. Agresywna postawa i brak presji zewnętrznej może okazać się drogą do sukcesu. 4.Wall Kadra: Włochy Miejsce w klasyfikacji generalnej: 6 Liczba konkursów w tym sezonie: 8 Liczba podiów: 5 Najniższa pozycja: 13 Rekord życiowy: N/A Liczba podiów w konkursach PŚ w lotach: 0 Poprzednie mistrzostwa: debiut Charakterystyka: Może to się wydawać niemal abstrakcyjne, że w gronie faworytów na MŚwL stawiany jest zawodnik, który jeszcze ani razu nie startował w oficjalnych zawodach w lotach. Jednak widząc, jakie możliwości przejawia w tym sezonie, z pewnością należy na niego zwrócić uwagę. Jego słabszą stroną może być na pewno brak doświadczenia z wielkich imprez, bo ta będzie dla niego debiutancką. DRUŻYNY BUŁGARIA ZAWODNICY: Matixoo, Wilczur, Radek13, GraSSo' MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 26. - NQ - 31. - 18. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 224.0 m KSM: 18.05 LIDER: GraSSo' CHARAKTERYSTYKA: Zespół złożony rzutem na taśmę, w trakcie trwania mistrzostw. Zasadniczo sam start tej drużyny jest już dla nich pozytywem. Nie raz zdarzało się, że właśnie takie ekipy potrafiły namieszać w wynikach. Poza GraSSo', który w tym sezonie miewał przyzwoite wyniki, a nawet stał na podium, pozostali zawodnicy nie mieli choćby przebłysków. Wilczur nawet nie punktował w tegorocznej kampanii. Może doświadczenie Matixoo sprawi, że Bułgaria będzie walczyła o coś więcej niż tylko o honor. TYP: 7. miejsce STANY ZJEDNOCZONE ZAWODNICY: Adrian, dominikbosspl, NatanN, SwordskiPL MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 29. - 33. - 14. - 15. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 243.0 m KSM: 26.04 LIDER: SwordskiPL CHARAKTERYSTYKA: Drużyna nie posiadająca w swoim składzie wielkich nazwisk, ale mająca graczy doświadczonych z trofeami - jak dominikboss, a także zawodników z dużym potencjałem jak NatanN. Ciężko upatrywać ich do walki o medale, ze względu na ich nieregularność w bieżącej kampanii. Medal dla tej drużyny byłby na pewno sporą niespodzianką. TYP: 6. miejsce SZWAJCARIA ZAWODNICY: KraK, QSM, Fabregas, 229-652 MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 12. - 28. - 25. - 1. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 247.5 m KSM: 57.86 LIDER: 229-652 CHARAKTERYSTYKA: Na papierze najmocniejsza ekipa. Świetne rekordy życiowe całej czwórki. 229-652 jest najlepszym zawodnikiem w stawce, a Fabregas sięgał po medale indywidualnie na ostatnich dwóch mistrzostwach. KraK również w tym sezonie budzi podziw. QSM, mimo braku startów w tym sezonie, jest na tyle doświadczonych zawodnikiem, że na pewno nie odstaje od reszty możliwościami. Wydaje się, że są pewniakiem do złota. TYP: 1. miejsce POLSKA ZAWODNICY: Tramer, erdog, Maciek3839, Gajek MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 17. - 21. - 23. - 8. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 237.0 m KSM: 22.73 LIDER: Gajek CHARAKTERYSTYKA: Ciekawa ekipa z dobrymi nazwiskami. Obecnie jednak tylko Gajek prezentuje formę, która daje szanse na dobry wynik. Doświadczenie jest sporym atutem tej reprezentacji, jednakże spore luki pojawiają się w startach - erdog w tym sezonie nie wykazuje dyspozycji z poprzednich kampanii, a Maciek dopiero co wrócił z dłuższej przerwy od skoków. Ciężko przewidzieć na co będzie ich stać - równie dobrze może walczyć o medal, jak i ratować się przed ostatnim miejscem. TYP: 5. miejsce NORWEGIA ZAWODNICY: Anders Jacobsen, kamilus500, cieslok002, jarek21cr MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 3. - 10. - 5. - 2. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 246.0 m KSM: 47.84 LIDER: Anders Jacobsen CHARAKTERYSTYKA: Najbardziej zgrana i doświadczona drużyna w stawce. Świetni lotnicy - jako jedyny zespół w stawce, ma czterech indywidualnych medalistów MŚ w lotach. W obecnym sezonie wszyscy prezentują bardzo dobry poziom w Pucharze Świata. Od trzech edycji nie schodzą z podium tej imprezy, jednak ostatnie mistrzostwa w Tauplitz były dla nich bardzo nieudane. Poza Szwajcarami, to właśnie Norwegowie mogą pretendować do triumfu w imprezie. TYP: 2. miejsce WŁOCHY ZAWODNICY: Robek, Siatko, Kaza, Wall MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 9. - 10. - 22. - 6. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 245.5 m KSM: 34.9 LIDER: Siatko CHARAKTERYSTYKA: Zespół mający spore możliwości, choć dość niestabilny. Mają genialnego Walla, ale dyspozycja pozostałej trójki jest ciężka do określenia. W konkursie drużynowym przed mistrzostwami pokazali się z dobrej strony i podbudowali morale. Mogą powalczyć o medal, jeśli tylko pojawią się w komplecie, co też stoi pod znakiem zapytania, gdyż zgranie w zespole nie jest aż tak dobre. TYP: 4. miejsce SŁOWENIA ZAWODNICY: Franc, nightmaregamer, tomuniu:*, Donald Trump MIEJSCA ZAWODNIKÓW W KG: 13. - 4. - 19. - 7. ŚREDNI REKORD ŻYCIOWY: 243.0 m KSM: 35.43 LIDER: Donald Trump CHARAKTERYSTYKA: Wielki powrót pod tą flagą znanej ekipy w odmłodzonym nieco składzie. Dyspozycja nightmaregamera oraz Donalda nie budzi obaw, natomiast skaczący w kratkę Franc oraz tomuniu są znakiem zapytania. Widać, że mają ogromną motywację do wygrania, co pokazali w próbie przed mistrzowskiej w Zakopanem. Kwestią zasadniczą jest przełożenie woli walki na działanie. TYP: 3. miejsce WYWIADY (zachowano oryginalną pisownię) Radek13 AJ: Radek13, reprezentacja Bułgarii. Witaj! R: Witam AJ: Jakie wrażenia przed ostatnim konkursem MŚ w Tauplitz? R: No powiem tak wrażenia są niesamowite konkurs mi się podoba każdy każdemu jest równy więc ja liczę na zaciętą rywalizacje AJ: Wasza drużyna została zgłoszona na ostatni moment. Nie było czasu się zgrać. Myślisz, że to może być utrudnieniem? R: Myślę że trochę będzie ale ja liczę jednak na nie utrudnienia bo z utrudnieniami się nie wygrywa. A drużyna została zgłoszona na ostatnio moment bo wcześniej były kombincjce ale wreszcie się udało AJ: Patrząc na inne drużyny, to eksperci dają Wam niewielkie szanse na osiągnięcie czołowych pozycji. W które miejsce zatem Wy byście celowali? R: Myślę że 3 miejsce lub 4 bo na 2 czy 1 nie mamy szans AJ: Kto zatem wygra według Ciebie te zmagania? R: Według mnie to Słowenia albo Norwegia AJ: Największe szanse daje się Szwajcarii - KraK i QSM zdobyli już medale indywidualnie. Myślisz, że nie sięgną po medal? R: Myślę że tak mają bardzo duże szanse AJ: Indywidualnie, jakie skoki będą dla Ciebie zadowalające? R: Dla mnie zadowalające będą udane czyli gdzieś w punkcie konstrukcyjnym lub za punktem AJ: Może uda się pobić rekord życiowy? który do tej pory jest dość skromny - 209.5 metra sprzed trzech lat z Letalnicy. R: Może się uda kto wie AJ: Jak zaopatrujesz się na obiekt Kulm? W konkursie indywidualnym za dużo nie poskakałeś... R: No nie udało mi się skoki mi nie wychodzą AJ: Co sprawia Ci największe trudności? R: Złe warunki Lagi AJ: Pewnie nie tylko Tobie. Choć w Tauplitz warunki są dosyć sprzyjające. Oby tak było w niedzielny wieczór. Na koniec powiedz, czy odczuwasz dużą presję przed skokiem? R: Nie AJ: Zatem pozostaje tylko życzyć Tobie i kolegom z kadry dalekich lotów. Powodzenia! SwordskiPL AJ: SwordskiPL, przedstawiciel reprezentacji Stanów Zjednoczonych. Jak nastrój na chwilę przed Mistrzostwami Świata w lotach? S: Mamy dobre nastroje, nastawiamy się do walki o najwyższe cele niezależnie od tego, jaki poziom będzie wymagany do finałowej '15' lub '20' - zależy od tego, ile osób wystartuje. AJ: Co prawda byłeś już raz w kadrze na MŚ w lotach - w ubiegłym roku w Vikersund, natomiast nie wystartowałeś. Teraz szykuje się debiut. Jakie oczekiwanie wiążesz z tym turniejem - walka o medal? S: Nie skopać żadnego skoku - regularnie na SNH psułem albo pierwsze, albo drugie skoki konkursowe. Na MŚwL będzie ciężej utrzymać formę niż w dwuseryjnym konkursie. Jeżeli sprzęt oraz Internet pozwolą - to myślę, że walka o medale jest realna. Już co najmniej raz w tym sezonie na podium stałem, no i przez chwilę byłem w TOP3 generalki. Tak mnie się wydaje. AJ: Twój rekord życiowy genialny - 248.0 metrów. Na Kulm takiego wyniku osiągnąć się nie da. Jakbyś ocenił tę skocznię? S: Jest to inna skocznia aniżeli na ligach na Discordzie - skocznia, która gości ligę SNH pozwala na skoki w okolice HSu, ale z tego co patrzyłem po rekordach, to skoki zbyt dalekie za HSem nie będą. Rekord wynosi bowiem ledwie 235 metrów. AJ: Dużo trenowałeś? S: Do tej pory nie trenowałem na skoczni Kulm, które będzie na SNH. Nie było za dużo czasu. AJ: Wielkim faworytem imprezy jest 229-652. Myślisz, że jest mu w stanie ktoś pokrzyżwać plany? Jak tak, to kto? S: Pomniejszych faworytów Mistrzostw Świata w lotach jest wielu - 229-652 na pewno nie będzie miał łatwo w walce o tytuł mistrzowski - pamiętajmy, że skaczą choćby Fabregas, Wall oraz Norwegowie, ale ogólnie nikt nie jest bez szans. Wystarczy po prostu więcej szczęścia oraz błędów rywali. AJ: Rok temu Fine Klimas wygrał tytuł skacząc niemal bez rywali - reszta zawodników popełniała masę błędów. Teraz na Kulm zapowiada się walka na 0.5 metrówki. Myślisz, że od razu trzeba będzie ryzykować i iść na maksa? S: Jak to mówią - bez ryzyka nie ma zabawy. Ci, którzy o coś będą walczyć, raczej podejmą ryzyko i spróbują skoczyć te 235 metrów. Nie jest jednak wykluczonym, że takie ryzyko może się skończyć wysypem bul i złoto dać mogą bardziej bezpieczne skoki. AJ: Teraz zdań kilka o konkursie drużynowym. Ekipa Stanów Zjednoczonych wydaje się najsłabsza w stawce. Jakie były przesłanki w budowaniu składu? S: Chcieliśmy w ogóle zbudować skład na konkurs drużynowy. Mamy jednak mieszankę zarówno zawodników doświadczonych, jak i tych osób ze sporym potencjałem. Poza tym, kto wie - może nasz zespół włączy się do walki o pozycje medalowe. Nie jest powiedziane, że komplet 6 zespołów przystąpi do konkursu w czteroosobowych składach. Myślę, że raczej nie będzie takiej kompromitacji, jak w roku 2022 - tam tylko jeden zespół wystawił czwórkę, a brązowi medaliści skakali w dwuosobowym składzie. No i też uważam, że nawet jeżeli skończymy na ostatnim miejscu, to mam nadzieję, że po bardzo dobrych skokach. Inni uważają, że pokonanie Norwegii jest obowiązkowe. Zobaczymy, jak to będzie wyglądało. AJ: Wymieniacie jakieś uwagi między sobą, przygotowujecie się wspólnie? Czy jednak tylko pro forma i konkurs drużynowy Was połączy? S: Uważam, że połączy nas właśnie konkurs drużynowy. Zwykle nie ma czasu na tak wzmożone przygotowania, jak są jeszcze potencjalnie trzy inne ligi do uczestniczenia w nich - tam też będą w tym sezonie Mistrzostwa Świata w lotach, ale nie wiem czy trzeba mówić, na jakiej skoczni. Wracając do pytania - często nie ma czasu, żeby wspólnie się przygotowywać do mistrzostw. AJ: Kogo upatrywałbyś do roli mistrzów świata w drużynie? S: W roli głównych kandydatów do mistrza świata upatrywałbym w głównej mierze Szwajcarów i Norwegów. Ale nikt nie jest bez szans - nie jest ważnym, jak mocny lub jak słaby jest zespół. Każdemu może przydarzyć się błąd. AJ: W Zakopanem rozstrzygnęło się, w jakiej kolejności będą skakać zespoły w Tauplitz. Myślisz, że może to mieć znaczenie? S: Zależy, jak na to spoglądać - niektórzy powiedzą, że ma to znaczenie psychologiczne, inni powiedzą, iż znaczenia to nie ma. AJ: Na koniec ,,x czy y": który medal byłby dla Ciebie cenniejszy - w drużynie czy indywidualny? S: Myślę, że indywidualny byłby dla mnie istotniejszy, ale drużynowy też byłby sporym osiągnięciem - pokonanie takich elitarnych wręcz reprezentacji jak Norwegia czy Słowenia byłoby swego rodzaju impulsem do dalszego rozwoju. AJ: Dziękuję, Swordski za tę rozmowę. Życzę dalekich lotów podczas mistrzostw. S: Też dziękuję i życzę powodzenia na Kulm. Fabregas AJ: Witaj, Fabregas! F: Witam. AJ: Impreza sezonu 2023/24 - Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w austriackim Tauplitz już za moment. Jak nastawienie? F: Nastawienie dobre jak zawsze i tym razem bez większych oczekiwań. AJ: Właśnie. W tym sezonie próżno szukać na zawodach byłego triumfatora Pucharu Świata. Wystartowałeś w Turnieju Czterech Skoczni, ale tam bardzo przeciętny wynik. Następnie zbieranie sił na Mistrzostwa Świata? F: Co do tcs głownie traktowałem go jako nabicie wymaganych konkursów do mistrzostw świata w lotach i miałem zamiar skakać aż do utracenia szans w tcs i nastąpiło to dość szybko ale cel wbijania był inny i go osiągnąłem. Co do samych mistrzostw nie nastawiam się na nic bo wiem, że będzie dużo osób bocić i jedyne na co liczę, że doświadczenie wystarczy żeby o coś powalczyć jak nie to trudno. AJ: Jak oceniłbyś szansę na podtrzymanie passy z MŚwL - dwa srebrne medale indywidualnie z rzędu? F: Patrząc na obecne standardy na skokach w haxie gdzie większość boci a dodatkowo tutaj na lidze prowadzicie konkursy zimowe na 'śniegu' co mnie osobiście bardzo dekoncentruje szanse na złoto oceniłbym dość nisko ale oczywiście 'walczyć' będę. Jednak trzecie srebro z rzędu brzmi też nieźle i może nie warto przerywać pewnej serii. AJ: Jakie emocje związane z Kulm? Na tym obiekcie w przeszłości dwukrotnie wygrywałeś zawody. F: Jak mam być szczery nie pamiętam obiektu u was na lidze i czy różni się jakoś od tych na innych ligach ale pamiętam, że wygrywałem kiedyś na tym obiekcie więc może coś tam sie przypomni jak się będzie oddawało skoki tym razem na imprezie mistrzowskiej. AJ: Kto według Ciebie ma największe szanse na zgarnięcie medalu w konkursie indywidualnym? F: Osobiście typowałbym zawodników z mojej reprezentacji oraz zapewne jareczek co znając go od dłuższego czasu mocno trenuje. Poza nimi myślę, że powalczyć może powracający donald lub nowa siła skoków znana z innych lig jak nightmaregamer czy Wall. AJ: Wywołałeś następny temat - drużyna. Wasza wygląda imponująco. Tylko złoto? F: Mając takie 'nazwiska' nic innego nie może wchodzić w grę. AJ: Startowaliście w różnych drużynach na przestrzeni lat. Teraz względy pragmatyczne zdecydowały o takiej obsadzie? F: W sumie wybór reprezentacji był dość szybki. Już od dłuższego czasu dogadałem się z kotem (u was znanym jako 229-652) że zrobimy razem reprezentację na imprezę mistrzowską a dobór kraka czy qsm to kwestia obecnej 'formy' na innych ligach i chęć dołączenia do drużyny. Zdecydowała umowa słowna i dobranie chętnych zawodników z potencjałem na dobre wyniki. AJ: Słowenia czy Norwegia jest w stanie Wam zagrozić? F: Zagrozić może każdy bo wystarczy jeden gorszy skok i już może być ciężko to odwrócić, Uważam, że nikogo nie można lekceważyć tym bardziej w konkursie drużynowym jednak jak każdy skoczy na minimum swoich możliwości to do nas trafii złoto. AJ: Warto wrócić do takiej ciekawostki sprzed lat - gdy Ty zdobywałeś srebro, to złoto trafiało do Twojego kolegi z drużyny. 229-652 jest absolutnym dominatorem tego sezonu. Potrafi rozgrywać takie wieloseryjne zawody. Wygra złoto? F: Myślę, że jest głównym faworytem i ma na to bardzo duże szanse. AJ: Skoro mówisz, że dawno nie skakałeś na Kulm, to przed piątkowymi zawodami będą treningi? F: Na innych ligach ruszają również mistrzostwa i jak skocznia będzie taka sama i godzina będzie wcześniejsza to jakieś skoki siłą rzeczy oddam. Specjalnych treningów nie planuje i osobiście uważam to za stratę czasu. AJ: Zobaczymy, czy taka nonszalancja w podejściu przyniesie efekty. Dziękuję za rozmowę, Fabregasie. Powodzenia na turnieju! F: Dziękuje. Również życzę powodzenia ? Maciek3839 AJ: Maciek3839 - uszanowanie! M: Uszanowania z powrotem dla pana redaktora. AJ: Kiedy ostatni raz mieliśmy tę przyjemność? M: Sam już niekoniecznie pamiętam... Może w 2021. AJ: Trochę czasu minęło. Teraz powrót po długiej przerwie. Baterie naładowane? Werwy w opór? M: Powrót, którego sam się nie spodziewałem. Można powiedzieć, że jest na razie dobrze mimo wszystko. Może opór uda się postawić na nadciągających konkursach, ale kto wie... Nic nie jest pewne, zwłaszcza po kilku latach przerwy. AJ: Widać, że konkursy po takiej przerwie bywają ciężkie. Na razie w PŚ walka o wejście do II serii zwykle w Twoim wykonaniu. Natomiast teraz pora na to, co Maciek lubi najbardziej - loty? M: Loty... Piękne chwile aż się przypominają... Poza tym, skocznie mamucie są jedne z moich najbardziej ulubionych, i to nie tylko w Haxballu... Jednak na razie wymagań co do tego nie ma wysokich. Wypaść przyzwoicie, to jest mój cel. AJ: Byłeś, choć niezbyt długo, rekordzistą świata w długości lotu - pamiętne 247.0 metrów na Vikersundbakken. Na Kulm próżno szukać skoków za 240 metr, jednak na ostatnich MŚwL tutaj sięgnąłeś po srebrny medal indywidualnie i brąz w drużynie. Teraz jaki wynik byłby dla Ciebie zadowalający? M: Pamiętny ,,Cud''... Nie ma po prostu co tego opisywać szerzej, bo to robiłem po tym gdy tego dokonałem. Celem na te mistrzostwa, najpierw indywidualnie to na pewno przebrnięcie pierwszego dnia, i kto wie... Może komplet wszystkich czterech serii. Drużynowo przede wszystkim pomóc swojej drużynie w walce do samego końca w niedzielę i to będzie spełnienie dla mnie. AJ: Kogo upatrujesz w gronie medalistów tej imprezy? M: 229-652 to jest murowany faworyt. Ciężki wybór między resztą... Sporo jest takich co może zaskoczyć, jednak jest kilku co do tej pory trzymało się jak stali dobrej formy. Jednak jakbym miał wybierać grona medalistów... Indywidualnie w takiej kolejności: 229-652, jarek21cr, nightmaregamer Drużynowo za to tak: Słowenia, Szwajcaria, Norwegia AJ: Twoim celem jest awans do kolejnych serii. A jak jest z Waszą drużyną? Ciekawie prezentuje się Wasz skład, jednak poza Gajkiem niezbyt Wam idzie w tym sezonie - przeważnie miejsca w drugiej ,,dziesiątce". Co spowodowało, że zdecydowaliście się na stworzenie takiego kwartertu? M: Głównie z inicjatywą wyszedł wcześniej wymieniony Gajek. To on pozapraszał mnie i prawdopodobnie również Tramera oraz erdoga. AJ: Nastawiacie się na walkę o medal? M: Na pewno każda drużyna oraz zawodnik pewnie myśli o jak największym sukcesie. Medal drużynowy byłby piękny przeciwko takiej stawce. Jednak najważniejsze, żeby każdy oddał przyzwoite oraz równe próby. To co dalej się stanie to jedynie znane jest przez czas i przyszłość. Lepiej mimo wszystko nie zapeszać niczego do momentu gdy się to stanie. AJ: Słów kilka o skoczni Kulm. Jakie masz o niej zdanie? M: Ogólnie Kulm to klasyk, jednak taki który jeszcze się trzyma mimo przebiegu czasu. Nie jestem ekspertem od wirtualnych skoczni, jednak ogólnie i szczerze to niezła skocznia, zdań negatywnych nie mam o niej. AJ: Gdy Wyspy Salomona wygrywał mistrzostwo świata, wyprzedził Ciebie i Cyferka o... punkt. To jest najmniejsza przewaga w historii. To jest skocznia, na której nie ma możliwości na najmniejszy błąd? M: Skocznia która wydaje się przyjemna, pewnie z tego powodu, że to jeden z niewielu niespeedów... Przy bardziej płaskiej próbie, też można przyzwoicie skoczyć. Jednak ci z czołówki stawiają jedno za cel... 4 wyśmienite skoki, które oddalą ich od reszty. Jednak najważniejsze jest zachowanie świetnej stabilności, sam o tym wiem, bo to mi niezwykle pomogło na tamtejszych mistrzostwach. AJ: Teraz treningi czy odpoczynek i relaks? M: Nie pamiętam czy kiedykolwiek oddałem więcej niż jeden skok próbny przed konkursem, jednak sądze że do takich sytuacji nie dochodzi. Sam jestem przeciwnikiem ,,bocingu''. Staram się na tym nie skupiać, mimo wszystko. Najważniejsze to ułożyć sobie wszystko w głowie i z chłodnym umysłem do tego podejść. AJ: Macku, dziękuję za wypowiedź. Udanych mistrzostw! M: Do usłyszenia, oby wkrótce! kamilus500 AJ: Były wicemistrz świata w lotach narciarskich - kamilus500. Witaj! K: Witam cie Anders ? AJ: Jak już wywołałem w zapowiedzi - to pamiętasz coś z 2018 roku, gdy udało Ci się wywalczyć srebrny medal w Vikersund? K: Nie, szczerze to nie ? AJ: Wówczas świetne skoki i pewna druga lokata. De facto, wygrał Twój obecny kolega z kadry, cieslok002. Powtórka teraz w Tauplitz realna? K: Możliwe ze tak. Nie mowie hop, poniewaz ostatnio pomimo ciezkich treningow rezultaty sa jakie sa AJ: Ostatnie wyniki w Polsce nie były jakieś rewelacyjne, ale poza zawodami w Zakopanem było przyzwoicie. W jakich nastrojach wyjechałeś z Polski? K: Niestety musze przyznac ze wyjechałem z wielkim niesmakiem. Oprócz jednego 4 miejsca ktore zdobylem, nie udalo mi sie osiagnac nic szczegolnego ? Najwidoczniej nie bylo mi pisane lepsze wyniki AJ: Pora na wydarzenie sezonu 2023/24 - MŚ w lotach narciarskich. Jak się czujesz na skoczniach do lotów: lepiej niż na innych obiektach? K: Aby nie zapeszać, nue potwierdzenie ani nie zaprzecze. Mam nadzieję ze wszystko pojdzie dobrze i razem z zespołem zdobędziemy złoto ? Konkurencja jest spora i na najwyższym poziomie, wiec ... Oby wiatr nam sprzyjal ? AJ: Jak już mówisz o drużynówce, to nie wydaje Ci się, że Szwajcaria jest jednak poza zasięgiem? Zobacz tylko, jak skacze Cyferek! K: Owszem, Pan Cyferek skacze fenomenalnie lecz pamiętajmy wygrywa drużyna, a nie jeden zawodnik. Jeden skoczy dobrze, a reszcie szczęścia moze zabraknąć. Jest to Sport. Wszystko moze sie zdarzyć. Mimo ze najwazniejszy jest dla mnie los Norwegii. To kazdej drużynie zycze jak najlepiej ? AJ: A Twoje indywidualne plany? Do tej pory w drużynie na lotach: dwa złote, dwa brązowe i jeden srebrny medal. Indywidualnie - wspomniane srebro z Vikersund. Tylko kolejny krążek będzie satysfakcjonujący? K: Pewnie ? Licze na to AJ: Kogo wymieniłbyś, jako najgroźniejszych rywali w walce o tytuł? K: Andres Jacobsen oraz cyferek ? AJ: Testy na Kulm już były? K: Nie, jesscze nie AJ: Rozumiem. Natomiast, trzeba powiedzieć, że to jest mamut, gdzie każdy krótszy skok może spowodować odpadnięcie z rywalizacji. Zatem, jaka strategia będzie właściwsza: od razu atak i ryzykowne próby czy może jednak stopniowo, solidnie i poprawnie? K: Drugi scenariusz jest wedlug mnie bardziej atrakcyjng ? AJ: Przy jakiej muzyce będziesz się motywował do zawodów? K: Przy muzyce Billa Conti, czyli Gonna Fly Now ? AJ: To na koniec, proszę dokończ: największym atutem kamilusa, którym góruje nad rywalami jest... K: Jego nieprzewidywalność ? AJ: W takim razie: rywale, strzeżcie się! Dzięki, kamilus! Powodzenia na mistrzostwach! K: Dziękuję Anders i nawzajem Wall AJ: Wall - przedstawiciel kadry Włoch, witaj! W: Witam AJ: Wiele wskazuje na to, że jesteś objawieniem tego sezonu. Odpuszczasz wiele konkursów, ale gdy jesteś, to zwykle walczysz o podium. Skąd taka dobra dyspozycja? W: Nie bede klamal, czesto po prostu spie o takich porach przez moj zegar biologiczny ktory zmienia sie z dnia na dzien. Ale dla przykladu jutro do poniedzialku nie bedzie mnie przez wyjazd z domu. AJ: Teraz pora na imprezę sezonu - MŚ w lotach na Kulm. Jakie oczekiwania wiążesz z tym turniejem? W: Wielu to moze zaskoczyc, ale nie za bardzo wiem jak dzialaja ms w lotach, czy mocno sa zmienione zasady czy nie. Ale cel mam taki sam jak zawsze, wygrac jak najwiecej podium a co najmniej byc lepszy od cyferka. W sumie moja przygoda z skokami zaczela sie od tego ze jak wiele ludzi moze mnie kojarzyc z mma, tam stalem sie najlepszy czyli tez lepszy od cyferka i w sumie moj glowny cel na skokach to bylo bycie lepszym od cyferka. AJ: 229-652 to obecnie najlepszy zawodnik w stawce. Rozumiem, że w Tauplitz liczy się tylko złoto? W: Dokładnie. AJ: Będziesz debiutował na lotach. Miałeś już okazję zapoznać się ze skocznią Kulm? W: Mialem okazje, preferuje mniejsze skocznie ale jakos bardzo nie zmienia to mojego poziomu. Mysle ze to nawet na plus bo niektorym ludziom moze byc trudniej dac dobre wyniki. AJ: Jaką zatem taktykę przewidujesz podczas zawodów? Od razu ofensywa i ryzykowne skoki? W: Tak, zdaje sobie sprawe z poziomu pewnych zawodnikow i nie widze innej mozliwosci zebym nie zaczynal agresywnie. AJ: Zatem, kto według Ciebie, poza Cyferkiem, jest największym konkurentem w walce o medal? W: Osobiscie obawiam sie gracza nightmaregamer, lecz slyszalem tez ze jarek moze postawic opor i w sumie ostatnio odebral mi 1 miejsce AJ: Na mistrzostwach będziesz reprezentował Włochy. Jak trafiłeś do tej drużyny? Niewątpliwie byłeś łakomym kąskiem dla wielu drużyn. W: W sumie to proste, dostalem wiadomosc i zaakceptowalem przez wzglad na empatie jaka wyrazam do kapitana tej druzyny. AJ: Myślisz, że macie szansę na medal? Są znacznie mocniejsze ekipy jak Szwajcaria czy Norwegia... W: Obawiam sie ze raczej nie, a jak juz to bedzie bardzo ciezko. Nawet sam fakt ze ostatnio przegralismy przez to ze zawodnik innej reprezentacji mial 1 zawodnika na zawodach wiecej. AJ: Jakie nastroje u Was panują? Dogadujecie się? W: Jak najbardziej. Nikt ze soba nie ma problemow, kazdy co najmniej darzy sie sympatia. AJ: To będzie Twój debiut na lotach. Jaki rekord życiowy chciałbyś osiągnąć? W: W sumie nie mam wyznaczonego, ale bede staral sie o jak najwiekszy. AJ: Czujesz presję czy raczej spokój? W: Spokoj, jestem spokojnym zawodnikiem i presja raczej juz dawno zniknela u mnie. AJ: Na koniec pytanie, czy bardziej byś chciał zdobyć medal w drużynie czy indywidualnie? W: Indywidualnie, zawsze bylem zawodnikiem solo i nie lubilem druzynowych rywalizacji. Ale nie mialbym problemu zeby wygrac rowniez druzynowo. AJ: Wall, dziękuję za wywiad. Udanych lotów na Kulm! W: Rowniez dziekuje i zycze powodzenia. Pozdrawiam Cyferka. nightmaregamer AJ: Przedstawiciel Słowenii, nightmaregamer - dzień dobry! N: Witam! AJ: Ten sezon niewątpliwie jest udany w Twoim wykonaniu. Stuprocentowa frekwencja, dwa podia - a w efekcie czwarte miejsce w ,,generalce". Zadowolony? N: Oczywiście, że tak, być na takiej lidze, na czwartym miejscu w generalce i mieć już podia to super sprawa. AJ: Teraz pora na Mistrzostwa Świata w lotach na Tauplitz. To będzie dla Ciebie pierwsza taka impreza. Jednak zaznałeś już smaku dalekich lotów - Twój rekord życiowy z tamtego roku z Vikersund całkiem okazały - 245.5 metra. Z jakimi oczekiwaniami przystępujesz do turnieju? N: Tak, ale również najważniejsza impreza dla mnie w tym sezonie. Będę starać się pokazać jak najlepsze loty. Oczekiwania z jednej strony mam duże, bo nie ukrywam, że medal się marzy indywidualnie jak i drużynowo, ale będzie o niego bardzo ciężko w szczególności indywidualnie. Bo drużynowo wierzę, że Słowenia zgarnie złoto! AJ: Skoro już takie odważne deklaracje słyszymy, to pociągnę temat. Jak ocenicie swój skład? Dołączyłeś, co by nie mówić, do swego czasu, bardzo znanej i utytułowanej reprezentacji? N: Są lepsze i mocne składy, ale nasz skład jest mocny i uważam, że skład ma potencjał na złoty medal. Słowenia pokaże moc. AJ: Jednak na papierze lepiej znacząco wyglądają Norwegowie, a w szczególości Szwajcarzy. N: Tak prawda, któraś z tych reprezentacji może wygrać i większe szanse bym dawał Szwajcarii niż Norwegii, ale wierzę, że jak oddamy wszyscy git skoki to będziemy w stanie powalczyć o złoto. AJ: Trochę było zamieszania wokół Waszej drużyny, ale widać, że ,,co Was nie zabiło, to Was wzmocniło" - wygraliście drużynówkę w Zakopanem. Taki był plan, żeby wygrać rozstawienie czy po prostu - zawody, to szansa na trening i lepsze dogranie? N: Tak dokładnie. Powiem tak, że to i to, bo cel jakim było rozstawienie udało się osiągnąć, ale również drużynówka sprawdziła w jakiej formie jesteśmy, a jest ona dobra. AJ: Poza Tobą, reszta Słoweńców odpuszcza wiele zawodów - może Franc mniej. Myślisz, że to nie wybija z rytmu meczowego? N: Tak prawda, z jednej strony ma jakiś wpływ ale z drugiej może peak formy będą mieli na mśwl AJ: Przechodząc do zmagań indywidualnych - 229-652 uchodzi za murowanego faworyta. Myślisz, że ktoś go pokona? N: 229-652 według mnie indywidualnie wygra, ale są kandydaci, którzy z nim mogą powalczyć np. KraK, jarek21cr, Wall czy Fabregas AJ: To będzie Twój debiut na Kulm. Miałeś już okazję przetestować obiekt? N: Tak, ale to już jakiś czas temu AJ: Jak wrażenia? Co byś o nim powiedział? N: Pozytywne, ciekawa skocznia, ale jest to obiekt nie wybaczający błędów AJ: Jakbyś zapowiedział nadchodzące mistrzostwa? N: Nadchodzące MŚWL będą najważniejszą imprezą tego sezonu. Czy 229-652 zgarnie złoto, a może ktoś inny mu w tym przeszkodzi? Odpowiedź na to pytanie poznamy lada moment. Przygotujcie się na spektakularne zmagania, emocje na najwyższym poziomie i rekordy, które będą zdobywane podczas tej niezapomnianej imprezy. AJ: Pięknie! Dziękuję i życzę pełnych emocji mistrzostw z zadowalającym dla Ciebie wynikiem. N: Dziękuję, dziękuję WYPOWIEDZI EKSPERTÓW: FAWORYCI Siatko: Faworytami do zgarnięcia złota dla mnie są: 229-652, gdyż to lider dominator, wbrew przewidywaniom niektórych, to czy to jest konkurs turniejowy czy konkurs przeciętny w Szczyrku nie robi mu wrażenia, wygrał turniej czterech skoczni, w 16 konkusach aż czternastokrotnie stanął na podium i prawdę mówiąc, może to mocno zabrzmi, ale 229 tym sezonem pracuje na tytuł skoczka 10-lecia a wymarzony od lat indywidualny laur mśwl będzie ukoronowaniem wybitnej kariery tego skoczka. Jednak z pewnością łatwo mu wygrać nie będzie, gdyż w tym roku również zapewne skakać będzie Fabregas, który po dwukrotnym zajęciu drugiego miejsca myślę że liczy na nawiązanie rywalizacji. Trzecim największym rywalem według mnie będzie Wall, ten świetny Włoch choć nawet nie ma jeszcze oddanego skoku na mamucie na tej lidze, pokazał że jak przychodzi to potęga cyferka nie robi na nim wrażenia. Reasumując, mimo wszystko obstawiam do tryumfu 229-652, do srebra Walla, a do brązu Fabregasa. Anders Jacobsen: Oczywistym kandydatem jest 229-652. Medal w jego dyspozycji jest niemal obowiązkiem. On potrafi rozgrywać zawody, gdzie nie wygrywa się tylko jednym, dwoma skokami. Na pewno chrapkę na wygraną będzie miał jarek - jego forma wzrasta i w Tauplitz będziemy mieli tego przejaw. Gdy się pojawiał na zawodach, co było w tym sezonie dość rzadkie, to fenomenalnie pokazywał się Wall, który, mimo że jest debiutantem w lotach, to walka o czołowe lokaty tego zawodnika nie będzie zaskoczeniem. Warto też przyjrzeć się starym wyjadaczom: Donaldowi Trumpowi, cieslokowi czy Gajkowi - każdy z nich miał w tym sezonie przebłyski i na pewno w tej imprezie będą chcieli zawalczyć o medale. DRUŻYNY Siatko: Tutaj krócej, kadra Szwajcarska w tym roku to raczej jest galacticos, dream team, zwał jak zwał, więc myślę, że chyba kataklizm albo nieobecność może im zabrać zwycięstwo, skład kompletny, wydaje mi się, że wszyscy skoczkowie są bez większego problemu skoczyć obydwa skoki powyżej 230m, a to z pewnością wystarczy. Na drugim miejscu, pewnie samolubnie dam Włochy, które złożone są z świetnego Walla, mocnego Kaze oraz Siatko (mnie), gdzie w zeszłym roku udało mi się właśnie w drużynowym konkursie mimo że faworytami nie byliśmy wygrać nad faworyzowana Norwegia i Polską oraz jest również Robek, który może nie osiąga w tym sezonie wielu sukcesów, ale utrzymywanie się na solidnym poziomie, to jego zaleta, więc wierze, ze jeśli będziemy w komplecie możemy pokonać Norwegów. Apropos Norwegów, ich doświadczenie ich lata triumfów jest argumentem, że na pewno na podium się znajdą, pewnie głowa mówi, że Norwegia to pewny kandydat na 2 miejsce, ale myślę, że Włosi tanią skóry nie sprzedadzą. Anders Jacobsen: Prawdopodobnie udział weźmie sześć ekip, choć możliwe, że na ostatniej prostej - jak to nieraz bywało - zmontuje się jakaś niespodziewana drużyna. Z zapisanych reprezentacji najlepiej wyglądają Szwajcarzy - 229-652 hegemon tego sezonu, Fabregas od dwóch lat sięga po medal indywidualnie na lotach, KraK w tym sezonie idzie tropem Walla - jakość, a nie ilość, jedynie QSM budzi moim zdaniem lekkie wątpliwości. Jeżeli nie będzie jakiś niespodziewanych błędów, to powinni sobie poradzić ze wszystkimi. Bardzo dobrze w tym sezonie pokazują się Norwegowie - natomiast w porównaniu do Szwajcarów brakuje im ewidentnie tego błysku, który daje możliwości sięgać po najwyższe laury. Każdy z nich zna już smak medalu indywidualnie i drużynowo, zatem to doświadczenie jest ich ogromnym walorem. Medal też nie będzie dla nich niczym zaskakującym. Wydaje się, że o podium powalczą też Słoweńcy, którzy wygrali drużynówkę w Zakopanem i widać, że zależy im, aby zrehabilitować się za drobne potknięcia w tym sezonie - rola w tym Donalda, aby odpowiednio ustawić chłopaków - on to potrafi. Z pozostałej trójki Włosi oraz Polacy mają bardzo wyrównane składy i przy dobrych wiatrach mogę powalczyć o podium. Najsłabiej natomiast wyglądają Amerykanie - w tym sezonie jedynie NatanN pokazał się z lepszej strony. Natomiast taka rola ałtsajdera ma też plusy - nic nie muszą, a jedynie mogą. SKOCZNIA Siatko: Kulm, to klasyk wśród mamutów. Myślę, że tutaj nie ma co się rozpisywać, bo Kulm chyba zna każdy. I to chyba jeden z fajniejszych mamutow, mimo że się nie da zbytnio daleko odlecieć. Anders Jacobsen: Chociaż próżno spodziewać się tu skoków za rozmiar skoczni, tak jest to obiekt bardzo przyjemny - łagodne przejścia, delikatny próg, wiele trajektorii dobrego lotu. Trzeba jednak zaznaczyć, to niesie to ze sobą istotną kwestie - zero miejsca na krótszy skok. Tak naprawdę 230 metrów to jest minimum, aby liczyć się w walce o medale. NIEOBECNI Siatko: Szkoda, że nie zobaczymy ani Dembelego, ani GetVacceda, który jednak nie wrócił na stałe, ani przede wszystkim skijumphaxball, który cały czas od ponad 8 lat (od imprezy w 2016 roku) nie ma indywidualnego medalu mśwl, a w tym roku ta seria się przedłuży. Anders Jacobsen: Choć zapewne szkoda, że nie zobaczymy świetnych lotników jak Dembele czy skijumphaxball, tak największym nieobecnym dla mnie jest obrońca trofeum - Fine Klimas. Pamiętamy w jakich okolicznościach wygrał złoty medal, natomiast teraz byłaby to dla niego próba mocy, czy to tylko przypadek, czy rzeczywiście ma zadatki na świetnego lotnika. Na imprezie nie wystartuje także inny medalista z ubiegłego roku z Vikersund, Friwer aka SkoczeK, który też podczas zawodów na mamutach potrafił wzbudzić wiele wrażeń. TYPY Siatko: tak jak już wcześniej dalem to w rozbudowanej części kogo i dlaczego daje na miejscach, to tutaj w skrócie: 1 miejsce 229-652, 2 miejsce Wall, 3 miejsce Fabregas, a w drużynówce 1 miejsce Szwajcaria, 2 miejsce Włochy, 3 miejsce Norwegia Anders Jacobsen: 1.jarek21cr, 2.cieslok002, 3.kamilus500; 1.Szwajcaria, 2.Norwegia, 3.Słowenia PYTANIA: 1.Zajęcie jakich miejsc podczas Mistrzostwa Świata w lotach będzie dla Ciebie zadowalające? 2.Jak oceniłbyś skocznię Kulm? 3.Jaki wynik potrzebny będzie do awansu do kolejnych serii w konkursie indywidualnym? 4.Jaka będzie obsada podium w konkursie indywidualnym, a jaka w drużynowym? 5.Czego będzie więcej podczas turnieju: buli czy wyrównania rekordu skoczni? EJDŻEJ RE: „SNH News” 2/2024 - „Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Tauplitz - wstęp” - 229-652 - 01-26-2024 1.Zajęcie jakich miejsc podczas Mistrzostwa Świata w lotach będzie dla Ciebie zadowalające? ind top 3 druż top1 2.Jak oceniłbyś skocznię Kulm? 8/10 3.Jaki wynik potrzebny będzie do awansu do kolejnych serii w konkursie indywidualnym? 196,5 m 4.Jaka będzie obsada podium w konkursie indywidualnym, a jaka w drużynowym? 1. jarek21cr 2. 229-652 3. KraK | 1. Szwajcaria 2. Słowenia 3. Norwegia 5.Czego będzie więcej podczas turnieju: buli czy wyrównania rekordu skoczni? buli |