Skoki Narciarskie Haxball
„SNH News” 5/2023 - „18-tka SNH, czyli 18. sezon Pucharu Świata - prolog" - Wersja do druku

+- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl)
+-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: „SNH News” 5/2023 - „18-tka SNH, czyli 18. sezon Pucharu Świata - prolog" (/showthread.php?tid=2400)

„SNH News” 5/2023 - „18-tka SNH, czyli 18. sezon Pucharu Świata - prolog" - Anders Jacobsen - 11-21-2023

W końcu nadszedł moment, w którym zmagania ligowe wchodzą w pełnoletność. Nadchodzący sezon zimowy będzie osiemnastym w historii SNH - szmat czasu... Sezon ten będzie także szczególny z istotnego faktu. Mianowice, w końcu kalendarz forumowy pokrywa się z tym rzeczywistym w skokach narciarskich. Zatem możliwe, że w nawyk nam wejdzie oglądanie zmagań przed odbiornikami, by kilkadziesiąt minut później sprawdzić się w warunkach wirtualnych. Co przyniesie nam jubileuszowa kampania? Tym razem można powiedzieć, że bez fajerwerków. Główną imprezę sezonu stanowić będą Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich. Poza tym, jak co roku - Turniej Czterech Skoczni oraz Raw Air. Po raz pierwszy w kalendarzu Pucharu Świata zagościł polski Szczyrk. Po kilku sezonach nieobecności powróciło też Klingenthal. Czego możemy się spodziewać po zawodnikach? Co oni sami mają do powiedzenia? Jakie są nasze przewidywania? Zapraszamy do lektury!

[Obrazek: p862yFj.png]
I KALENDARZ I TURNIEJE
- 34 konkursy indywidualne PŚ
- 6 konkursów indywidualnych PŚ w lotach narciarskich
- 1 konkurs drużynowy PŚ
- 4 konkursy Turnieju Czterech Skoczni
- 6 konkursów indywichdualnych Raw Air
- 2 konkursy Mistrzostw Świata w lotach narciarskich, w tym jeden drużynowy
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png] 8 konkursów (Klingenthal, Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Willingen)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] 8 konkursów (Lillehammer, Oslo, Trondheim, Vikersund)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Poland.svg.png] 5 konkursów (Wisła, Szczyrk, Zakopane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Austria.svg.png] 4 konkursów (Innsbruck, Bischofshofen, Tauplitz - MŚwL)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Finland.svg.png] 4 konkursy (Kuusamo, Lahti)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Slovenia.svg.png] 2 konkursy (Planica)
[Obrazek: 20px-Flag_of_Switzerland.svg.png] 2 konkursy (Engelberg)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Japan.svg.png] 2 konkursy (Sapporo)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Russia.svg.png] 2 konkursy (Niżny Tagił)
[Obrazek: 22px-Flag_of_the_United_States.svg.png] 2 konkursy (Lake Placid)

II HISTORIA PUCHARU ŚWIATA
2015 - Anders Jacobsen         1826 pkt
2015/16 - Primož Peterka       1589 pkt
2016 - Primož Peterka            1604 pkt
2016/17 - Donald Trump        1229 pkt
2017 - Friz                            1387 pkt
2017/18 - cieslok002              1504 pkt
2018 -  ZanDiPL                     1406 pkt
2018/19 - kazam                   1609 pkt
2019 - 229-652                     1476 pkt
2019/20 - Raver                    1734 pkt
2020 - 229-652                     1820 pkt
2020/21 - Anders Jacobsen    1471 pkt
2021 - Fabregas                    2190 pkt
2021/22 - 229-652                2033 pkt
2022 - jarek21cr                   2394 pkt
2022/23 - skijumphaxball       2029 pkt
2023 - jarek21cr                    2400 pkt

III PROGNOZY
          Największym faworytem do wygrania Pucharu Świata jest?
Siatko: Moim zdaniem, jest to kwestia jak co roku zależna od wielu czynnikow. Bo 229-652 myślę, że jest najlepszym skoczkiem aktywnym na naszej lidze i myślę, że już mógłby mieć 5 kryształowych kul, ale często gubił konkursy. Tak samo clouxx, już mógłby przygarnąć 2 kryształowe kule, gdyby nie gubił konkursów. To wszystko zależy często od pojedynczych konkursów. Jarek jest niezwykle regularny i to jest jego największa zaleta, natomiast uważam, że jeżeli 229-652 będzie skakał regularnie w konkursach to na pewno nie bez walki, gdyż może mieć mocnych rywali, ale myślę, że jednak postawiłbym na 229-652.
Anders Jacobsen: To prawda. 229-652 i jarek są głównymi faworytami. To, co ich różniło, to forma przygotowania do sezonu - jarek wygrał Grand Prix, 229 odpoczywał głównie. Jednak regularność występów przemawia na korzyść jarka.
           Pretendent do czarnego konia sezonu?
AJ: Jeśli dotrzyma umowy i będzie skakał regularnie, to Gajek.
S: To ja postawie na może GetVacceda, wiem że niegdyś to był świetny skoczek, miał długą przerwę, ale myślę że jeżeli będzie skakał, to pokaże umiejętności sprzed lat.
           Zwycięzca Pucharu Świata znowu przekroczy 2000 punktów?
S: Myślę, że przy wysokim poziomie zważywszy na to, że jest dużo konkursów, bardziej bym się zastanawiał czy nie będzie bliżej 2400 punktów
AJ: Możliwe. Dwa tysiące przy ponad 30 zawodach, nie powinno być problemem dla takiego jarka czy 229.
           Czy spośród nowych zawodników debiutujących w bieżącym roku ktoś się wyróżni?
AJ: Z pewnością. Co sezon pojawia się jakiś nowy zawodnik, który parę razy stanie na podium, a w generalce zajmie przynajmniej miejsce w ,,15-tce''.
S: Szczerze mówiąc, uważam, że nightmaregamer, to chyba będzie dla niego pierwszy zimowy pś u nas, to świetny skoczek. Pokazywał już to na innych ligach, myślę że przy regularności wynik w pobliżu 3 miejsca końcowej klasyfikacji generalnej jest w zupełności realny, choć podejrzewam, że może być ciasno, bo jest przynajmniej 6 lub 7 zawodników którzy o brąz mogą powalczyć.
           W jakich granicach oscylować może frekwencja?
S: To zależy od graczy, niektórzy narzekają na moderacje, że nie ma frekwencji, ale przecież i ja i pan nikogo siła nie zaciągniemy na ligę, ja moge zachecac i staram sie, bo im wiecej ludzi tym wiecej emocji, w koncu wiecznie faworyci wygrywac nie moga, natomiast myślę, że mamy aktualnie szansę na jakieś 12 do 15 osób na zawody regularnie tak jak to było w ubiegłym zimowym sezonie. Cieszy powrót starych graczy, tj. (Tramer, Gajek, GetVacced (może wróci na stałe, mam taką nadzieje), Dumny Milanista) ogólnie to mamy kilkunastu regularnych graczy, zapewne będzie ich znacznie więcej okazjonalnych, także to nie do końca wiadomo.
AJ: Biorąc pod uwagę też takie czynniki, jak godziny i dni konkursów, a także ich prestiż, to można się spodziewać, że w pewnych konkursach, jak chociażby w Sapporo o poranku zjawi się może z dziesięć osób. Zaś podczas ważniejszych zawodów liczba powinna przekraczać dwadzieścioro.
           Ile reprezentacji wystąpi w pucharowej drużynówce w próbie przed MŚwL?
AJ: Ciekawa kwestia. Ten konkurs nie ma większego znaczenia dla całego cyklu. Jedyne, co można w nim uzyskać, to - po pierwsze: zgranie drużyny przez turniejem; po drugie: trening przed konkursem indywidualnym na Wielkiej Krokwi. Zatem możliwe, że niektórzy zawodnicy odpuszczą ten konkurs, natomiast zgłoszonych może być 3-4. Często się zdarza, że zawodnicy zgłaszają drużynę na ostatni moment.
S: Ja obstawiam cztery reprezentację, czy w pełnym składzie? Nie mam pojęcia.
           Czy rzeczywiste konkursy, które często będą odbywały się przed naszymi, będą motorem napędowym dla zawodników?
S: Nie sądzę, myślę że takie coś raczej nie ma wpływu na skoki w haxballu.
AJ: Myślę inaczej. Zima zawsze wiąże się z taką dyscypliną jak skoki, o których ludzie zapominają na okres letni. To poniekąd oddziałuje na mentalność. Może nie będzie to dotyczyło tych starszych zawodników, ale nowych adeptów, to często mobilizuje - wiem z autopsji. Skoro nie można być Małyszem czy Jacobsenem w rzeczywistości, to chociaż w wirtualnym świecie.
           Powrót po dłuższym czasie na obiekt w Szczyrku, czy spodoba się graczom?
AJ: To obiekt dosyć przyjazny. Jednocześnie w porównaniu do innych skoczni normalnych można tam odlecieć i zrobić kilka metrów przewagi nad rywalami. Rzadko mamy takie obiekty w kalendarzu, zatem na pewno odzew w większości będzie pozytywny.
S: Również tak sądzę. Plus skocznie normalne to zawsze przyjemne urozmaicenie, które daje dużo świeżości.

IV - WYWIADY
A teraz czas na koronną część każdego wydania SNH News, czyli wywiady. Wywiady, które przeprowadził Siatko z trzema graczami, tak więc przejdźmy, do pierwszej osoby. 

Robek:

S: Witam cię Robku. Jako, że zostałeś na ostatnich mistrzostwach indywidualnym mistrzem świata po trochę zakręconym konkursie, myślisz że jesteś w stanie to powtórzyć na skoczni mamuciej?
R: Witam cię też serdecznie Ojej, to jest pytanie na które ciężko mi odpowiedzieć. To zależy od tego w jakiej będę dyspozycji w trakcie sezonu, ale także na skoczni mamuciej, na takiej skoczni jeden zły skok eliminuje z walki o medale. Będzie ciężko, ale postaram się o sensację jak to było na ostatnich MŚ gdy zdobyłem złoto na dużej skoczni.
S: Ciągnąc temat, lubisz w ogóle skocznie mamucią w Kulm?
R: Szczerze mam pozytywne zdanie o tej skoczni. Nie powiem nic złego o niej. Mam nadzieję, że po samych MŚ nie zmienię o niej zdania.
S: Robku, a kogo byś obstawił do zwycięstwa pucharu świata?
R: Ciekawe pytanie Jest na pewno kilku pretendentów do wygranej, aczkolwiek ciężko mi wskazać tego głównego faworyta do wygrania Kryształowej Kuli za sezon 23/24. Więc zobaczymy kto na końcu będzie świętował zwycięstwo w Pucharze Świata na koniec sezonu
S: No to zamiast naszego haxballowego pucharu świata, zapytam cię o realny, jakie top 3 tegorocznego PŚ obstawiasz.
R: Mmmmmm

Kolejne ciężkie pytanie

Jest kilku kandydatów Jest Ryoyu, Halvor, Dawid, Anze. Myślę, że kulę może wygrać ktoś z dwójki Ryoyu, Halvor

1. Ryoyu

2. Halvor
3. Dawid
S: Zbliża się również Świąteczny Puchar Króla, który również wygrałeś, planujesz bronić pucharu?
R: Nie zaszkodzi spróbować wygrać drugi raz z rzędu. Więc tak, mam w planach obronę tytułu zdobytego przed rokiem.
S: No, improwizując z tymi pytaniami, trochę wyszło mi takie skakanie między haxballowym a prawdziwym światem. Teraz przejdźmy do światu skoków, kto twoim zdaniem nadaje się na 4 i 5 w polskiej kadrze?
R: Myślę, że trzeba szukać między tymi nazwiskami
Zniszczoł, Murańka, Wąsek, Juroszek, Pilch
Osobiście chciałbym częściej widzieć i Kacpra i Pawła, ale nie na jestem trenerem, a Thomas. I to on zdecyduje o tym jak będzie wyglądały kadry na konkursy PŚ
S: I ponownie wracając do haxballowego kalendarza. Jaka jest Twoja ulubiona skocznia w tegorocznym kalendarzu na naszej lidze?
R: Na pewno nie Willingen Wymieniłbym Zakopane, Planicę Ale też dodam inne skocznie mamucie, bo lubię dalekie odległośc
S:No i na koniec. Czy chciałbyś coś przekazać społeczności snh, albo kogoś pozdrowić?
R: Chciałbym, żeby ten sezon był wyjątkowy jak każdy, żeby rywalizacja była wyrównana, do samego końca. A kogo chcę pozdrowić? Rodziców, rodzinę no i może pewną dziewczynę którą poznałem wiele lat temu w przedszkolu, a całkiem niedawno oboje obchodziliśmy urodziny, ja czwartego listopada ona szóstego, więc pozdrawiam Kaję, która miała wcześniej na imię Karolina. 

P.S Karolina to ładniejsze imię niż Kaja

jarek21cr:

S: Bronisz kryształowej kuli, jednak nie była ona zdobyta bez problemów, myślisz że w tym roku będziesz miał łatwiej?
J:Witam serdecznie, Szczerze to nie mam pojęcia wszystko zależy od frekwencji.
S: Kogo byś określił jako najcięższego rywala w tym sezonie?
J: Trudno powiedzieć z tego co wiem to cyferek ma przeskakać cały sezon moze być solidnym rywalem ale raczej to jest poziom niżej odemnie, Fabregasmem z tego co wiem to nie wystartuje,być może powróci najlepszy w historii skoków haxballowych skoczek ale to nie jest jeszcze pewne. Napewno też będzie trzeba uważać na kolegów z kadry :Andersa, cLouxXx , cieslok
S: Na jaką skocznie najbardziej czekasz w tym sezonie?
J: Nie oglądałem jeszcze całego terminarzu ale napewno Zakopane tak jak, zawsze będzie wyjątkowe.
S: jak oceniasz powrót po latach na skocznie w Szczyrku, testowałeś już ten obiekt w haxballu?
J: niestety nie miałem okazji jeszcze testować
S: mśwl w tym roku w Tauplitz, co sądzisz o tym mamucie, lubisz go, czy jednak z tej skromnej listy mamutów, on znajduje się na niskim miejscu?
J: Tak lubię
S: lgp wygrałeś w cuglach, jednak tam frekwencja wynosiła zazwyczaj około 10 osób, jaką obstawiasz na zimę?
J: nie chwaląc się myślę że będzie podobnie ?
S: no dobrze, ale jaka frekwencję obstawiasz na zimę, będzie lepiej, znacznie lepiej, czy może jednak bez szału?
J: Myśle że frekwencja będzie wynosić ok. 15 osób na konkurs
S: Jakie zmiany, albo czy w ogóle powinna zrobić liga, żeby była bardziej "popularna" aniżeli teraz twoim zdaniem, czy w ogóle są takie rzeczy?
J: Popularna to jest. Tylko teraz ta popularność trzeba przełożyć na frekwencję na konkursach. Szczerze to ja bym nic nie zmieniał.
S: No i na koniec, czy chciałbyś coś przekazać społeczności, może kogoś pozdrowić?
J: Pozdrawiam drużynę Norwegi liczę że zdobędziemy razem sporo medali. Do zobaczenie w sezonie 2023/2024.

229-652:

SW zeszłym sezonie nie sposób nie zauważyć, że gdyby nie ominięcie przez ciebie kilku cennych konkursów zapewne wygrałbyś puchar świata, żałujesz, że w sumie to zwycięstwo tak łatwo ci umknęło?
229: Po pewnym czasie trochę było mi szkoda, że opuściłem te konkursy. Wiem, że gdybym nie opuścił tych 3 zawodów wygrałbym 4 raz Puchar Świata. Ale w taki sam sposób wygrywałem z Frizem czy kozą - więc porażkę przyjąłem na klatę.
S: W tym sezonie, prawdopodobnie bez fabregasa, lub z jego sporadycznymi występami tak naprawdę najcięższym rywalem wydaje się być jarek, ewentualnie, ale to zależy od jego częstotliwości występowania clouxx. Myślisz, że raczej bezproblemowo poradzisz sobie z takimi przeciwnikami?
229: Zacznijmy od tego, że ja też nie mam w planach startować we wszystkich zawodach. Jak będę skakał w każdych konkursach na pewno wygram Kryształową Kulę. Może się coś zmieni i będę chciał powalczyć o kulę również na SNH. Znam swoją formę w tym sezonie, jestem bardzo pewny siebie i czuję, że to będzie wielka odsłona koTa. W 2021/22 było znakomicie, to w 2023/24 będzie nieprawdopodobnie znakomicie. Jarek czy clouxx nie powinni mi zagrozić, jeśli będę startował tutaj na każdych konkursach.
S: A na mśwl? najpierw co sądzisz o skoczni w kulm, a następnie czy planujesz wystawić jakiś skład, by tak jak Finowie, zdetronizować Norwegów?
229: Ogólnie to uważam, że Kulm to najłatwiejsza skocznia mamucia. Miałem tam złoty medal drużynowo i srebrny indywidualnie w 2020 roku. Czy jakiś skład wystawie - nie wiem, ale pewnie coś się sklei przed samymi Mistrzostwami.
S: Choć Szczyrk nie jest skocznią nową, już jakiś czas figuruje na haxmapsie i na niej zapewne będziemy skakać, to jednak można z pewnością przyznać, że często na tym obiekcie no się nie skacze, co sądzisz o tej skoczni?
229: Co mam sądzić? Zwykła skocznia, może trochę ,,nowa" w kalendarzu Pucharu Świata. A jak wiadomo - nowości zawsze mile widziane. Tak to nie mam zdania o tej skoczni...
S: A teraz trochę wspominki do przeszłości. Jaki jest najlepszy gracz z jakim rywalizowałeś na snh i dlaczego? I tutaj mówię o całej historii ligi, a ty już trochę na niej skaczesz.
229: Mógłbym wskazać na wielu zawodników - Anders Jacobsen, jarek21cr czy Fabregas. Jednak jedyne rywalizacje, które zapadły mi bardziej w pamięc na SNH, to z Frizem w 2019 i z griezem w 2020. Walka z Frizem była bardzo stresująca dla mnie, ale udało się ostatecznie wygrać PŚ. Rywalizacja z kozą za to była bardzo wymagająca, przez cały sezon walczyliśmy o Kryształową Kulę, ostatecznie ja wygrałem przez parę opuszczonych konkursów przez kozę.
S: Myślisz, że snh w swoich latach szczytu o których tutaj wspomniałeś, była silniejsza od dzisiejszych lig discordowych?
229: Do sezonu 2020/21 mógłbym powiedzieć, że SNH było najlepszą ligą skoków narciarskich w Haxballu. Potem już z każdym sezonem niestety coraz gorzej, co teraz powoduje, że SNH się traktuje jako najgorszą ligę z wszystkich czterech. Mimo wszystko, SNH zapadnie mi w pamięci do końca mojej kariery haxballowej. Dużo tutaj osiągnąłem, między innymi 3 Kryształowe Kule.
S: Jakbyś mógł przywrócić jednego skoczka z przed lat, a teraz nie skacze, żeby skakał dalej, kto by to był?
229: Jest to Raver. Nie znam innego skoczka, który tak fenomenalnie skakał przez cały sezon na SNH. Nie liczę tutaj załóżmy sezonu 2021, gdzie się skakało w czwórkę czy piątkę i się zdobywało darmowe podia. Raver je zdobywał jeszcze przy wysokiej frekwencji. Fajnie jakby kiedyś jeszcze wrócił na SNH i zaznaczył swoją dominację.
S: No i na koniec, kogo chciałbyś pozdrowić i czy chciałbyś coś przekazać dla spoleczności czytający to wydanie snh news?
229: Życzę powodzenia w Pucharze Świata 2023/24. Pozdrowienia dla Walla.

Pytania:
1.Kto znajdzie się w TOP3 w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata na koniec sezonu?
2.Czy zwycięzca Pucharu Świata przekroczy granicę 2000 punktów?
3.Na który obiekt tego sezonu czekasz najbardziej?
4.Jaki jest Twój cel na ten sezon?
5.Któremu z pozostałych zawodników kibicujesz najbardziej w zawodach?

EJDŻEJ, siatko.