"SNH News" 2/23 - "Podsumowanie zawodów w Zakopanem, Sapporo i Willingen" - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: "SNH News" 2/23 - "Podsumowanie zawodów w Zakopanem, Sapporo i Willingen" (/showthread.php?tid=2274) |
"SNH News" 2/23 - "Podsumowanie zawodów w Zakopanem, Sapporo i Willingen" - Siatko - 02-02-2023 Witam i serdecznie zapraszam wszystkich na podsumowanie ostatnich trzech skoczni przed Igrzyskami Olimpijskimi. Zakopane, Sapporo i Willingen dostarczyło nam sporo emocji, roszad, kontrowersji, czyli tego co wszyscy lubimy najbardziej. Kto na zakończenie periodu okazał się największym zwycięzcą, kto przegranym. Tego myślę, że dzisiaj się wszyscy dowiecie. "Cisza przed burzą" Zawody w Zakopanem nie okryły się niczym ciekawym. Ze względu, że czeka nas dzisiaj daleka podróż będę w jednym punkcie opisywał całe zawody na danej skoczni. Z pewnością, Zakopane, to nie jest skocznia najtrudniejsza w przeciwieństwie jakie nas dzisiaj czekają. i choć prowadzenie w PŚ przejął skijumphaxball, to jednak Zakopane przywróciło starego króla Clouxxa. Pierwszy konkurs był mocno nudny, na starcie 15 graczy, zero debiutów, zero sensacji. Jedynie co można uwzględnić, to wysoki poziom, gdyż jarek21cr po dwóch udanych skokach na 137,0m zajął dopiero 10 miejsce. Konkurs wygrał cLouxXx, po świetnych próbach na kolejno: 140,5m i 139,5m. Drugi, który tracił 0,5 do zwycięzcy był Fine Klimas. Podium zamykali QSM i Fabregas z sporą przewagą nad resztą. Drugi konkurs natomiast trochę inne oblicze, gdyż zadebiutował w tym sezonie i powrócił po latach - KraK, a podium po pierwszej serii było niezwykle oldschoolowe. Pierwszy - jarek21cr, na drugim miejscu egzekwo Anders Jacobsen i Fabregas, a tuż za nimi też weteran skijumphaxball. Sporo tracił natomiast cLouxXx, który zmuszony był do ataku z siódmej pozycji. Do rozczarowań? Z pewnością bula Fine Klimasa, który z 2 pozycji w dniu wczorajszym, musiał przełknąć gorycz ostatniego miejsca. Druga seria pozostawiła stan podium z tymi samymi ludźmi, ale w innej kolejności. Presję wytrzymał jarek21cr, który triumfował po długiej przerwie, bo półtoramiesięcznej. Przerwie, która była okraszona przeciętnością z małymi przebłyskami na podium. Cóż jarek zgasł względem poprzedniego sezonu jednak mimo, to on po raz drugi w tym sezonie stanął na pierwszym miejscu na podium. Jednak nie był w tym sam, bo Fabregas odrobił metrową stratę skacząc na niezwykle daleką odległość - 141,0m. Spokojnie utrzymał przewagę AJ, który po skoku na 140,5m przypieczętował 3 miejsce, a tym samym mógł dopisać 60 punktów, do swojego konta klasyfikacji generalnej. cLouxXx nie dał rady zaatakować i w dodatku spadł na ósme miejsce, natomiast świetnie skijumphaxball, który był czwarty i znowu odskoczył triumfatorowi LGP. A oto ostateczne klasyfikacje obydwu konkursów. 1 KONKURS: 1. cLouxXx | 2. Fine Klimas | 3. QSM | 3. Fabregas | Liczba zawodników: 15. 2 KONKURS: 1. jarek21cr | 1. Fabregas | 3. Anders Jacobsen | Liczba zawodników: 15. "Przełomowa Okurayama" Co zabawne przełomowa bardziej dlatego kto na niej nie wystąpił w pierwszym konkursie, albowiem. Na konkursie porannym, który mówiąc wprost oddziela wiernych graczy, od okazyjnych, gdyż trzeba było jednak być o tej 9:30, pojawiła się skacząca zresztą najczęściej w tym sezonie siódemka poza.... cLouxXe'm tak jest. Zabrakło pretendenta do Kryształowej Kuli na konkursie tak ważnym, zresztą przy tak małej różnicy, to każdy dla tych panów jest ważny. Konkurs nie był praktycznie ciekawy. Przeciętnie jak zwykle siatko, Anders Jacobsen z Robkiem też bez szału, jednak cudowny koncert umiejętności dali QSM i skijumphaxball. Szczególnie ten drugi był zwycięzcą, gdyż dosłownie - wygrał konkurs, a dodatkowo uciekł na aż sto punktów cLouxXxowi, praktycznie pieczętując KK oczywiście jeżeli skijumphaxball utrzyma dotychczasową formę, a warto stwierdzić jednak jedno - to był jego siódmy tryumf w tym sezonie, więc liczba już zdecydowanie pokaźna. Zanim stanął QSM, który tracił jednak 1,5 punktu, a trzeci już z większą stratą był jarek. Znacznie natomiast ciekawiej prezentował się już ciekawy z samego faktu pory dnia rozgrywania konkursu, ten drugi konkurs. Gdyż na Okurayamie gracze zebrali się o 1:30 i to całkiem licznie jak na ową porę, gdyż zgromadziło się 14 osób. A tam sporo sensacji, gdyż bulę niespodziewanie dal jeden z lepszych graczy i faworytów na Igrzyska Olimpijskie - Fabregas, dodatkowo los nieprzyjemnie potraktował Andersa Jacobsena. Co ciekawe nocny konkurs również opuścił cLouxXx, pewnie licząc też na nieszczęście skijumphaxballa, natomiast na nieszczęście tego wyżej wymienionego, to właśnie reprezentant Finlandii wraz z jarkiem21cr i Dembele prowadził po pierwszej serii. Tuż za nimi był sporadycznie występujący w tym sezonie 229-652. Druga seria, to była spora rzeź, gdyż zawierająca aż trzy bule o czym mówi fakt, że 7 miejsce zajął jarek, 9 miejsce zajął siatko, a 10 Matixoo mając na swoim koncie tzw. "kapcia" Do grona ludzi, którzy zaliczyli spotkanie z bulą w drugiej serii, zaliczył się 229-652 m.in zabierając sobie szansę na wyjątkowy jubileusz, bowiem to był jego 250 występ. Świetnie sobie natomiast poradził wiecznie groźny Dembele, który zaliczył tryumf po skoku na 141m w drugiej serii. QSM natomiast kapitalnie zaatakował podium, gdyż tak jak już napisałem jarek absolutnie się posypał po skoku na 99,5m. Trzeci po również co najwyżej dostatecznej próbie był skijumphaxball, jednak, tak się ułożyła rywalizacja, że przeciętne 135,5m dało mu trzecie miejsce. Myślę, że liczył na więcej, jednak 160 punktów przewagi nad swoim oponentem do KK, to dosyć spora zaliczka, zważywszy na to, że cLouxXxowi wiele czasu do nadrobienia nie zostało, a skijumphaxball nie zapowiada obniżki formy, a oto ostateczne klasyfikacje konkursów w Sapporo: 1 KONKURS: 1. skijumphaxball | 2. QSM | 3. jarek21cr | Liczba zawodników: 7. 2 KONKURS: 1. Dembele | 2. QSM | 3. skijumphaxball | Liczba zawodników: 14. "Bezlitosne Willingen" Jak zwykle zresztą bezlitosne, bo to bardzo trudna skocznia o czym świadczą wyniki z pierwszego między innymi konkursu w tym sezonie. Po pierwszej serii natomiast było ciekawie, gdyż była realna szansa na walkę między faworytami do KK, gdyż pierwszy był skijumphaxball, a tuż zanim z stratą jednego metra był cLouxXx. Przepadli natomiast mocni gracze tacy jak Fabregas czy czareq, którzy zaliczyli kolejno bulę i wcześniej wspomnianego już "kapcia". Druga seria oscylowała w jeszcze niższy poziom. Choć frekwencja była niska, to różnice między pierwszym a trzecim miejscem porażające, bo aż 10,5 punktu dzieliło triumfatora od zawodnika na trzecim miejscu. Kim byli ci panowie, no przedstawię całą genezę co się działo w drugiej serii, a działo się sporo. Fabregas, Czareq i Robek powitali drugą serię no dosyć zabawnie dla oglądających (z pewnością mniej dla graczy), ponieważ skoczyli 95,5m, 38,0m i 41,0m. Dalej nie było wiele lepiej, bo SwordskiPL przekroczył punkt k o zaledwie trzy metry, jednak w dzisiejszym konkursie to starczyło na naprawdę świetną, bo piątą lokatę. Sensacji dokonał PGGracek, który w swoim 13 występie, jak się okazało, niepechowym zrobił pierwsze w karierze podium, gdyż po dwóch solidnych skokach jak na takiego nowicjusza, gdyż 142,0m i 140,5m to naprawdę kapitalne próby na tym obiekcie zepchnął jarka z 3 miejsca. Przepadł absolutnie cLouxXx zupełnie wystawiając jak na tacy skijumphaxballowi Krzyształową Kulę. W swoim 400. konkursie administrator naszego serwisu - Anders Jacobsen świetnie udowodnił moc swojego doświadczenia wskakując na drugie miejsce. Natomiast zmasakrował absolutnie rywali skijumphaxball. Zwiększając przewagę w KG do ponad dwustu punktów. Drugi konkurs był okraszony świetną frekwencją, gdyż na konkurs przedolimpijski przybyło aż 17 graczy. Zadebiutował TheOX, powrócił Luki. Powrócił także 229-652, jednak jego fatalna passa trwa dalej, absolutnie ten sezon w jego wykonaniu nie jest udany, gdyż oddał bulę i zakończył rywalizację na pierwszej serii. Jego los podzielił także Fine Klimas, który zakończył skakanie na 16 lokacie. Bez szału dalej Fabregas i Siatko, którzy oddali skoki w pobliżu 90m. Poziom był znacznie jednak wyższy, gdyż już w 1.serii widać było moc w zawodnikach. Prowadzili po pierwszej serii starzy wyjadacze forum - Anders Jacobsen i jarek21cr. Dalej QSM, Czareq i cLouxXx. Druga seria, to już absolutna jazda bez trzymanki. Przepadł na ostatnim miejscu PGGracek, który po cudownym 3 miejscu w pierwszym konkursie, drugą rywalizację na tej skoczni zakończył ostatni z punktami. Natomiast praktycznie skok, po skoku oglądaliśmy próby daleko za punkt konstrukcyjny tego obiektu. Niebotyczną próbę na 148,5m oddał cLouxXx zdobywając swoim potężnym atakiem 2 miejsce i nadrabiając ostatecznie do skijumphaxballa 30 punktów. jarek21cr mocno spadł na siódmą pozycję, a triumfował QSM, a oto ostateczne klasyfikacje obydwu konkursów: 1 KONKURS: 1 .skijumphaxball | 2. Anders Jacobsen | 3. PGGracek | Liczba zawodników: 11. 2 KONKURS: 1.QSM | 2. cLouxXx | 3. Czareq | Liczba zawodników: 17. A teraz czas na wywiady, więc dzisiejszymi gośćmi, którzy udzielili parę słów do gazety są lider PŚ - skijumphaxball oraz świeży zdobywca podium - PGGracek. Siatko: Ostatnie konkursy przed Igrzyskami były dla ciebie niezwykle owocne, jak odbierasz fakt, że ostatni period rozpoczniesz jako Lider PŚ, bliski Kryształowej Kuli? skijumphaxball: Jest to dla mnie najlepszy okres w życiu, niewątpliwie, myślałem że nie moge przebić poprzedniego sezonu, i tamten był życiowy, gdy to byłem 2, jak widać, los jednak pokazał, że moge być jeszcze silniejszy, ciężka praca popłaca, jest to dla mnie miła informacja, że jade na igrzyska, jako lider PŚ, i zamierzam tam, oraz przez końcówkę sezonu pokazywać, dlaczego prowadzę w tabeli S: Jak myślisz, co spowodowało nagle taką stratę clouxxa i skąd takie nagłe przebudzenie mocy, na skoczniach nawet niezbyt ulubionych przez ciebie? sk: szczerze, to ten weekend w Sapporo, to pomogło najbardziej, tam czułem się wyjątkowo silny, i wiedziałem że ta skocznia mi siedzi od początku, a na moją korzyść była nieobecność clouxxxa, kto wie jakby to się potoczyło, gdyby miał swoje próby w dzień i w nocy, w willingen natomiast, zachowałem zimną krew, i nie klepnąłem żadnej buli, gdy clouxxxowi zdarzył się jeden bulny skok, nie wierze w to że ma presje, jest silnym zawodnikiem w tym sezonie, łud szczęścia i popis mojej dyspozycji powoduje, że mogę realnie myśleć o kryształowej kuli S: Z tych ostatni konkursów, Zakopane, Sapporo, Willingen, która skocznia najbardziej ci podpasowała? sk: Myślę że mimo wszystko Sapporo, Zakopane było dobrą skocznią, ale czegoś mi tam zabrakło, w Willingen zabrakło tego dobrego skoku w 2 serii, w Sapporo wszystko mi szło tak jak chciałem, co było widać po wynikach, 1 i 3 miejsce, ale jestem zadowolony z każdych 3 weekendów, gdzie pokazałem się z dobrej strony S: Czy jesteś pewny siebie, sądzisz, że nic ci już nie jest w stanie zabrać tej Kuli? sk: Nie, zachowuje zimną głowę, i jestem zmotywowany, ale za plecami wciąż jest clouxxx, który zawsze może wykorzystać jeśli ja bym się miał potknąć, dlatego muszę się skupić na sobie, ale mieć z tyłu głowy, że ta przewaga z 200 pkt stopniała do 165, więc ona może topnąć, nie moge sobie na to pozwolić, i działać muszę do samego końca. pewny będę kuli dopiero wtedy, gdy będzie to w 100% oficjalne, gdybym miał np. w ostatnim konkursie 101 pkt przewagi S: Kto uzupełni twoim zdaniem podium. Anders, jarek, czy może QSM? sk: Patrząc jak QSM skacze, dałbym go szczerze na sensacyjnego 3 zawodnika, choć raczej bezpiecznym wyborem byłby jarek21cr, ale QSM bardzo ładnie ciśnie w tej klasyfikacji generalnej ciągle powiększając dorobek punktowy, zarazem ciągle się zbliżając, konkursów jeszcze troche jest, jeśli powygrywa większość, to kto wie S: Porozmawiajmy też o realnym PŚ, wierzysz jeszcze, że Kubacki nadrobi stratę do Graneruda, czy uważasz to za realne? sk: Owszem, jest to realne, ale po konkursie w lotach, straciłem wiarę, Halvor pokazuje w tym sezonie, że ma psychikę ze stali, stał się ogarnięty i w skokach, i poza nimi, na przykład ostatnio podzielił się nagrodą z Yevhenem Marusiakiem, po prostu szanować taki gest. Chciałbym Dawida, to jest ciągle realne, ale widząc Halvora, szanse nikłe S: Na koniec, chciałbyś kogoś pozdrowić, albo coś przekazać do czytelników? sk: Pozdrawiam wszystkich polaków na pewnej innej lidze, oni będą wiedzieli o co chodzi, pozdrawiam również wszystkich z SNH, i przekazuje powodzenia clouxxxowi i spółce w pędzącym ku końcowi sezonu pociągu A teraz czas na wywiad z drugim gościem - PGGracekiem. Siatko: Szybko i na ciebie przyszło pierwsze podium, jak odczucia? PGGracek: odczucia normalne , jestem bardzo zadowolony z 1 konkursu z willingen S: Co cię skłoniło do debiutu na tej lidze? Kto ci o niej powiedział? PG: Skłoniło mnie do debiutu wsm to nie wiem , pomyślałem tak , patrze ze skijumphaxball skakali z trapiotereq to mówie że sie zapisuje i anders mnie przyjal na kolejny konkurs akurat S: Masz jeszcze jakieś plany, do osiągnięcia w tym sezonie? PG: skupiam się na zio żeby nie bulnąć , mam nadzieje że druzynowo nikt nie zrobi kapćia wiec na to sie stawiam , i na pojedyncze konkursy jakieś S: Jesteś świeży w świecie haxballa, tak naprawdę, powiedz od kiedy grasz w te grę, a szczególnie w skokową wersję? PG: o boże , na serio haxballa grałem kiedys sobie w 2k15 i 2k16 i wtedy przerwa , w 2022 cos ruszałem i po zapisaniu ruszyłem na nowo haxballa i skoki S: W przeciwieństwie do innych gości, czytelnicy dopiero muszą cię poznać, czym tak naprawdę się interesujesz, jakie masz hobby?, no podejrzewam, że poza graniem w haxball. PG: granie w haxball to nie moje hobby (nie bijcie , lubie grac sobie ale to nie hobby wiec jak cos to nie bijcie) lubie bardzo f1, geografie , piłke nożną , różne sagi filmowe np. Star Warsy czy Szybkich i Wściekłych i innych duzo świetnych rzeczy jak ktoś chce zapraszam moge całą liste podać S: Wróćmy na koniec, do pierwszego pytania, skoro przyszedłeś na snh przez skiego, to kiedy właściwie go poznałeś i gdzie, ogólnie okoliczności, gdyż nie jesteś pierwszym i nie jesteś ostatnim tego typu człowiekiem, jednak dopiero tobie mogę to pytanie skierować, także - jak to było? PG: huh długa historia , pierwszy raz go poznałem gdy miał drame z jednym z youtuberow (zreszta znasz go) i wtedy byłem ich glownym celem iz dostalem zapro na serwer i była debata o mnie dluga klotnia , plot twist zaufal mi i zyjemy teraz mega dobrze ze sobą S: Czy chciałbyś na koniec kogoś pozdrowić, albo coś przekazać do czytelników? PG: pozdrawiam oczywiście Fabregasa który we mnie wierzy mocno z Bossem tez go pozdrawiam jak i skijump haxballa , oczywiście pozdrowie kazdego też żeby się nikt nie poczuł źle , i mam was do przekazania że zio będzie świetnym turniejem i życzę wam powodzenia żeby nie było kapcia jak siatkowi hueh Dziękuję państwu za przeczytanie dzisiejszej wyjątkowo długiej lektury. Zachęcam każdego do głosowania w ankiecie, kto państwa zdaniem będzie zwycięzcą tegorocznej Kryształowej Kuli. Na następne konkursy myślę, że zapraszać nie muszę, gdyż następne będą Igrzyska Olimpijskie. Pierwszy konkurs na skoczni Zhangjiakou już w tą niedzielę o godz. 12:00. Serdecznie Pozdrawiam. Redaktor Naczelny. RE: "SNH News" 2/23 - "Podsumowanie zawodów w Zakopanem, Sapporo i Willingen" - PGGracek - 02-04-2023 TO JA! |