Skoki Narciarskie Haxball
PODSUMOWANIE XIII SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH - Wersja do druku

+- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl)
+-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: Podsumowania (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+---- Wątek: PODSUMOWANIE XIII SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH (/showthread.php?tid=2019)

PODSUMOWANIE XIII SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH - Anders Jacobsen - 09-12-2021

Wyjątkowo długi sezon Pucharu Świata 2021 w końcu dobiegł końca. Było w nim czuć, że jest to sezon poolimpijski - można powiedzieć, że w pewnym stopniu mieliśmy nawiązanie do kampanii z 2015. Była to z pewnością szansa na pokazanie się zawodników z drugiego szeregu. Jedni tę okazję wykorzystali, drudzy mogą sobie pluć w brodę, bo tak dużej szansy na wykręcenie dobrych wyników może już nie być. Jak zwykle latem gościliśmy Mistrzostwa Świata, rozegrano trzecią edycję RAW Air, 13. edycję Turnieju Czterech Skoczni, a do zgarnięcia były rzecz jasne dwie Kryształowe Kule. Podsumujmy zatem miniony sezon.
Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Wisła:  
Podium: 1.Fabregas, 2.BOKS, 3.skijumpaxball. Najdłuższy skok: BOKS - 135.5 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: BOKS
Podium: 1.cLouxXx, 2.Fabregas, Dembele. Najdłuższy skok: cLouxXx - 135.0 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
2.Kuusamo:  
Podium: 1.Liban, 2.skijumpaxball, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 143.5 m. Liczba zawodników: 6. ZAWODNIK DNIA: Liban
Podium: 1.skijumpaxball, 2.cLouxXx, 3.Dembele. Najdłuższy skok: Fabregas - 143.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: skijumpaxball
3.Niżny Tagił:  
Podium: 1.Dembele, 2.cLouxXx, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Dembele - 135.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.skijumpaxball. Najdłuższy skok: Czareq - 134.0 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: Dembele
4.Titisee-Neustadt:  
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Fabregas, Dembele - 141.5 m. Liczba zawodników: 4. ZAWODNIK DNIA: Dembele
Podium: 1.XY1, 2.Anders Jacobsen, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: XY1- 141.5 m. Liczba zawodników: 4. ZAWODNIK DNIA: XY1
5.Engelberg:  
Podium: 1.cLouxXx, 2.Dembele, 3.XY1. Najdłuższy skok: Fabregas - 142.5 m. Liczba zawodników: 4. ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
Podium: 1.Fabregas, 2.Liban, 3.jarek21cr. Najdłuższy skok: Handballijczyk - 141.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: Liban
6.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:
Podium: 1.Fabregas, 2.dominikbosspl, 3.ka55s. Najdłuższy skok: Kaza, BOKS - 140.5 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Fabregas
Podium: 1.Fabregas, 2.dominikbosspl, 229-652. Najdłuższy skok: Fabregas - 142.0 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: dominikbosspl
7.Innsbruck & Bischofshofen:
Podium: 1.229-652, 2.Anders Jacobsen, 3.Dawidox. Najdłuższy skok: Kaza, 229-652, Anders Jacobsen - 136.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: Dawidox
Podium: 1.Fabregas, 2.Kaza, 3.dominikbosspl. Najdłuższy skok: dominikbosspl - 145.0 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Fabregas
8.Predazzo:
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.229-652. Najdłuższy skok: Dembele - 134.5 m. Liczba zawodników: 6. ZAWODNIK DNIA: Dembele
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Dembele - 135.0 m. Liczba zawodników: 4. ZAWODNIK DNIA: Dembele
9.Zakopane:
Podium: 1.Dembele, 2.XY1, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Dembele - 137.5 m. Liczba zawodników: 4. ZAWODNIK DNIA: XY1
Podium: 1.229-652, 2.Luki, 3.Dembele. Najdłuższy skok: Fabregas - 141.5 m. Liczba zawodników: 6. ZAWODNIK DNIA: Luki
10.Sapporo:
Podium: 1.Dembele, 2.Anders Jacobsen, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Dembele - 139.0 m. Liczba zawodników: 5. ZAWODNIK DNIA: Dembele
Podium: 1.Liban, 2.Dembele, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Liban, Anders Jacobsen - 140.5 m. Liczba zawodników: 6. ZAWODNIK DNIA: Liban
11.Oberstdorf (loty):
Podium: 1.Anders Jacobsen, 2.Dembele, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 236.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.KondzioX. Najdłuższy skok: Handballijczyk - 236.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: KondzioX
12.Lahti:
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.Handballijczyk . Najdłuższy skok: Dembele - 131.5 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: Handballijczyk 
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.Liban. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen, Dembele - 130.0 m. Liczba zawodników: 6. ZAWODNIK DNIA: Liban
13.Willingen:
Podium: 1.koza, Fabregas, 3.Lukseh. Najdłuższy skok: Fabregas - 145.5 m. Liczba zawodników: 7. ZAWODNIK DNIA: koza
Podium: 1.229-652, 2.Fabregas, 3.Dembele. Najdłuższy skok: dominikbosspl, Dembele - 147.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: dominikbosspl
14.Seefeld (MŚ):
Podium: 1.Dawidox, 2.Dembele, Fabregas. Najdłuższy skok: Dawidox - 110.5 m. Liczba zawodników: 13. ZAWODNIK DNIA: Dawidox
Podium: 1.Dembele, 2.Handballijczyk , 3.229-652. Najdłuższy skok: Dembele - 137.0 m. Liczba zawodników: 12. ZAWODNIK DNIA: Dembele 
Podium: 1.Japonia, 2.Norwegia, 3.Niemcy. Najdłuższy skok: 229-652- 137.0 m. Liczba zawodników: 10 (3). ZAWODNIK DNIA: 229-652
15.Oslo:
Podium: 1.Japonia, 2.Norwegia, 3.Niemcy. Najdłuższy skok: Dembele, Handballijczyk - 136.5 m. Liczba zawodników: 7 (3). ZAWODNIK DNIA: Handballijczyk 
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.Handballijczyk . Najdłuższy skok: Dembele - 136.5 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: Dembele
16.Lillehammer & Trondheim:
Podium: 1.Dembele, 2.Czareq, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 143.0 m. Liczba zawodników: 8. ZAWODNIK DNIA: Czareq
Podium: 1.Dembele, 2.Fabregas, 3.XY1. Najdłuższy skok: Dembele - 143.5 m. Liczba zawodników: 6. ZAWODNIK DNIA: Dembele
17.Vikersund (loty):
Podium: 1.Japonia, 2.Norwegia. Najdłuższy skok: 229-652 - 238.0 m. Liczba zawodników: 4 (2). ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.229-652, 2.Dembele, 3.KraK. Najdłuższy skok: Dembele - 244.0 m. Liczba zawodników: 10. ZAWODNIK DNIA: KraK
18.Planica (loty):
Podium: 1.Dembele, 2.Handballijczyk, 3.Fan Skoków. Najdłuższy skok: Kaza, Anders Jacobsen, Handballijczyk - 248.0 m. Liczba zawodników: 9. ZAWODNIK DNIA: Fan Skoków
Podium: 1.Dembele, 2.229-652, 3.Fabregas. Najdłuższy skok: 229-652 - 248.5 m. Liczba zawodników: 4. ZAWODNIK DNIA: 229-652

Pierwsze konkursy zapowiadały bardzo dobrą rywalizację, w której główne role mieliby odgrywać powracający do dobrej formy po latach skijumphaxball oraz objawienie Letniego Grand Prix - cLouxXx. Cztery podia w sześciu konkursach i prowadzenie w generalce. Niestety, ku zaskoczeniu większości oboje po obięcującym starcie zrezygnowali z dalszych startów. Tym samym zmagania potraciły na wartości. Przeciętna frekwencja, niski poziom zawodów - była to woda na młyn dla Fabregasa oraz Dembele, którzy wobec pozostałych rywali prezentowali się niczym lwy na tle dachowców. Turniej Czterech Skoczni spowodował, że Fabregas, wygrywając cały cykl, odskoczył w klasyfikacji generalnej. Popularny ,,Murzyn" wystartował jedynie w Ga-Pa, gdzie nie zdobył punktów. Życiowy wynik odnotował kaza, plasując się tuż za Fabregasem, a przed Andersem Jacobsenem. Następnie rywalizacja wyglądała już wedle jednego schematu: popisy Dembele, który wygrywał zawody za zawodami, a Fabregas stopniowo gromadził punkty do tabeli, utrzymując prowadzenie w niej. Podczas MŚ w Seefeld w najlepsze trwały popisy Dembele, który zdobył dwa złote i jeden srebrny medal. Lider PŚ, jednocześnie kolega z kadry o jeden złoty krążek mniej. Po raz kolejny sensacyjnie złoty medal zdobył Dawidox, triumfując na normalnym obiekcie. Na Bergisel srebrnymi medalami podzielili się 229-652 oraz Handballijczyk. W rywalizacji drużynowej Japonia nie pozostawiła złudzeń rywalom, ogrywając Norwegów oraz Niemców. Powrót do zmagań w Pucharze Świata przyczynił się do powstania pytania: czy Dembele zdąży odrobić straty do Fabregasa. Wydawać by się mogło, że zrobił prawie wszystko, co tylko się dało - na sześć ostatnich konkursów pięć wygranych. Natomiast niskie frekwencje sprawiły, że nawet przy słabej dyspozycji, Fabregas zdobywał sporo punktów do klasyfikacji łącznej, co utrudniało Dembele pogoń. Ostatecznie Fabregas z przewagą 70 ,,oczek" sięgnął po Kryształową Kulę, po drodze sięgając po wygraną w RAW Air. Dembele na osłodę pozostała wygrana w Pucharze Świata w lotach, a także dwa wybitne osiągnięcia: rekord podiów oraz wygranych w jednym sezonie. Podczas ostatnich zawodów w Planicy oglądaliśmy wybitnie dalekie loty. Owocem tego był rekord świata w długości lotu, wcześniej należący do Macka3839 - 247.0 metrów z Vikersund, poprawiony przez kazę, Andersa Jacobsena oraz Handballijczyka - 248.0 m. Ostatecznym rekordem popisał się 229-652, który niedzielną rywalizację okrasił próbą na 248.5 metra. Ciekawie zapowiadająca się walka o podium PŚ w lotach, zakończyła się 2. miejscem dla Cyferka, a 3. dla Fabregasa. Poza podium Jacobsen, który jednak uplasował się na trzeciej pozycji w Pucharze Świata w skokach narciarskich.

WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.Fabregas
2.Dembele
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: Azkdcxx.png]

II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.Dembele

2.229-652
3.Fabregas
[Obrazek: P71tR2s.png]

III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:
1.Fabregas
2.Kaza
3.Anders Jacobsen
[Obrazek: l37rK42.png]

IV.MISTRZOSTWA ŚWIATA W SKOKACH NARCIARSKICH:
1.Dawidox
2.Fabregas
2.Dembele
[Obrazek: 7oQmn2S.png]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Dembele
2.229-652
2.Handballijczyk
[Obrazek: 3TyTdCX.png]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Japonia
2.Norwegia
3.Niemcy
[Obrazek: Sum4JrW.png]

V.RAW AIR:
1.Fabregas
2.Dembele
3.229-652
[Obrazek: TED2XdJ.png]

Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
Dembele - 23 razy (rekord)
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ:  Dembele - 15 razy (rekord)
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: Dembele, Fabregas - 3 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 Dembele - 10 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej: Handballijczyk, dominikbosspl - 3 razy (jedno drugie i dwa trzecie miejsca; dwa drugie i jedno trzecie miejsce)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 42.0 pkt - XY1 nad Andersem Jacobsenem, Titisee-Neustadt
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - Liban nad skijumphaxballem, Kuusamo; Dembele nad Fabregasem, Niżny Tagił; 229-652 nad Fabregasem, Willingen; 229-652 nad Dembele, Vikersund
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: Fabregas (29 konkursów), cLouxXx (3), skijumphaxball (1)
- Na podium stało łącznie: 22 zawodników
- Udział wzięło: 31 zawodników 
- Punktowało: 29 zawodników
- Najwięcej startów: Fabregas - 32 na 32 możliwe
- Liczba buli konkursowych we wszystkich turniejach: 47
- Liczba skoków konkursowych we wszystkich turniejach: 564

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: Dembele
2.ODKRYCIE SEZONU: cLouxXx
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: jarek21cr
4.KAPITAN SEZONU: Fabregas - Japonia
5.SKOK SEZONU: Fabregas - 8943.5 m
6.MVP MŚ: Dembele

WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
Fabregas (zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, srebrny medalista Mistrzostw Świata na skoczni normalnej, złoty medalista Mistrzostw Świata w drużynie, zwycięzca RAW Air, zwycięzca Pucharu Świata w skokach narciarskich, trzeci zawodnik Pucharu Świata w lotach narciarskich)
AJ: Zwycięzca Pucharu Świata 2021, Fabregas. Gratulacje!
F: Witam, dzięki Smile
AJ: Bardzo długi sezon za nami. Wygrać, nie odpuszczając żadnego z konkursów to wielki wyczyn. Choć trzeba przyznać, że rywale zbytnio nie starali się przeszkadzać. Jedynie Dembele pod koniec pędził na szóstym biegu. Była obawa, że może Cię dogonić?
F: Na początku sezonu jak skakał jeszcze systematycznie ski czy boks a clouxxx nawet przez chwile odebrał mi lidera kg była rywalizacja jednak po ich zrezygnowaniu już poczułem się trochę jak zwycięzca pś i ciesze się, że wtedy do skakania i to bardzo dobrego wrócił Dembele bo uratował troche rywalizację w tym sezonie a można nawet powiedzieć, że ją zdemolował bo z przewagi bodajże 490 pkt po tcs odrobił do około 200 i od tego momentu obawiałem się, że naprawdę mogę stracić pś ale udało się jakoś utrzymać tą przewagę a nawet w willingen przez brak w jednym konkursie dembele i w drugim bezpośrednio go pokonując ja powiększyć i utrzymać ją do końca. Jednak muszę w tym miejscu pogratulować dobrej postawy Dembele i pobicia rekordy zwycięstw oraz odebrania mi na finiszu rekordu podium

AJ: Poza Kryształową Kulą, zgarnąłeś jeszcze Złotego Orła za TCS, RAW Air, srebrny i złoty medal MŚ w Seefeld, trzecie miejsce w Pucharze Świata w lotach narciarskich. Mówiłeś, że Puchar Świata jest najcenniejszym skalpem, ale powiedz, gdzie oczekiwałeś lepszego rezultatu?
F: Tak naprawdę PŚ był jedynym celem postawionym przed sezonem a w zasadzie nie jego wygranie a żeby nie zrobił tego Dembele <3 (cieszę się, że nadal mogę go troszkę powkurzać - on wie o co chodzi) i to udało się osiągnąć więc oczekiwania spełnione . Co do pytania nie tyle lepszego rezultatu w poszczególnym turnieju co ogólnie lepszych wyników w pojedyńczych konkursach oczekiwałem od siebie. Nie oszukujmy się ale mimo wygrania pś, tcs czy ra moja postawa nie była jakaś wybitna a poprostu brak większej konkurencji to spowodowała ale jak to mawiąją przebieg zapomną a potem zostanie jedynie gablota a ta w tym sezonie się mocno uzupełniła.

AJ: Moment z tego sezonu, który będziesz najmilej wspominał? A o którym będziesz mówił z niesmakiem?
F: Może to zabrzmi dość dziwnie ale to co będę wspominał najmilej jak i z niesmakiem jest to samo czyli wygranie PŚ w tym sezonie. Najmilej bo po raz kolejny pokonałem Dembele i zdobyłem w okresie pół roku drugi puchar świata licząc tą i inną lige konkurencyjną gdzie dembele również za mną przegrał a z niesmakiem to w sposób jaki go zdobyłem. Bo jednak dembele byłby na jednym czy dwóch konkursach więcej i to on by zwyciężył. No i jako miłe wspomnienie będę mógł określać srebro indywidualne na mś bo jednak podchodziłem do tech mś żeby je odbębnić i głównie zależało mi na tym żeby przez moje podejście do tego typu konkursów nie popsuć mojej 
drużynie zawodów.
AJ: Jakie plany na przyszłość? Walka w LGP?
F: Planowałem po tym sezonie zakończyć swoją 'karierę' jako skoczek haxballowy jak uda mi się wygrać PŚ ale jak już wiadomo często ludzie wracają bardzo szybko a niektórzy nie zdążą odejść a już wracają więc tutaj postawmy na razie znak zapytania. Jak przyjdzie chęć i czas to powalczymy o obronę LGP jednak jak już miałbym typować sobie cele i jakbym został aż do PŚ przyszłego to bez wątpienia byłby to indywidualny medal MŚWL którego mi brakuje do kompletu Smile
AJ: W takim razie życzę powodzenia w spełnianiu celów. Dziękuję za ten sezon! Udanego odpoczynku, Fabregasie!
F: Dzięki. Na koniec chciałbym pozdrowić Dembele i życzyć mu sto lat z okazji urodzin i wygrania wkońcu PŚ <3

229-652 (srebrny medalista Mistrzostw Świata na skoczni normalnej, złoty medalista Mistrzostw Świata w drużynie, drugi zawodnik Pucharu Świata w lotach narciarskich, trzeci zawodnik RAW Air, rekordzista świata w długości lotu narciarskiego)
AJ: 229-652, nowy rekordzista świata w długości lotu narciarskiego jest z nami. Witaj!
229: Haha, witam!

AJ: Spodziewałeś się takiej próby czy jednak było w tym przypadku sporo szczęścia?
229: Muszę się przyznać, że ja sporo trenowałem Planicę przed tym weekendem. Bardzo zależało mi skoczyć z 248 metrów, no i mój cel został spełniony, ale nie spodziewałem się rekordu świata. Jestem bardzo zadowolony z tej próby i bardzo dobrze kończę ten sezon, zresztą już 8 w mojej karierze.

AJ: Właśnie, ten sezon. Jak go ocenisz? Zarówno ogólnie, jak i w Twoim wykonaniu?
229: W tym sezonie bardzo dużo opuściłem konkursów, przez co nawet nie stanąłem na podium PŚ. Z czego mogę być zadowolony, na pewno ze złotego medalu z Japonią, PŚwL mogłem wygrać, ale biegunka mnie wzięła w Oberstdorfie i nie pozwoliła wystartować hah, Takie już jest życie, ale ono dalej się toczy i mam nadzieje, że w najbliższym sezonie zdobędę tą małą kulę.

AJ: Z perspektywy czasu, czego w tym sezonie żałujesz najbardziej?
229: No Pucharu Świata w Lotach, strasznie miałem apetyt na małą kulę, ale pech górą. Mam nadzieje, że w następnym sezonie już przyjdzie szczęście haha.

AJ: Rywalizacja Dembele z Fabregasem przypomina sytuację, gdy Ty walczyłeś z Frizem czy kozą. Choć rywale błyszczeli bardziej, wygrała systematyczność. Jak myślisz, czy taka ,,droga przez mękę" - bo tak można powiedzieć o byciu na wszystkich zawodach, nie zawsze robiąc dobre wyniki, ale sięgając po końcowy triumf daje więcej satysfakcji od zwycięstw w pojedynczych zawodach, ale praktycznie w każdych?
229: Triumf to triumf, każdy ma swoją taktykę, aby potem wyszła prawidłowo. Nie ważne w jaki sposób, zawsze to jest satysfakcja.

AJ: To teraz powiedz, jakie masz plany na przyszłość?
229: Brakuje mi Letniego Grand Prix i małej kryształowej kuli, więc raczej po to zmierzamy w następnym sezonie. Ogólnie chciałbym jakoś jeszcze 2 sezony ugrać na SNH, bo to był mój 8, więc do 10 miło by było dobić.

AJ: Dziękuję za rozmowę i za cały sezon! Gratuluję medali Mistrzostw Świata oraz rekordu świata - swoją drogą ciekawe, ile przetrwa, bo zapewne Vikersund będzie chciało ponownie odbić palmę pierwszeństwa - do zobaczenia!
229: Dziękuje za wywiad i trzymajmy wszyscy razem kciuki, że w następnym sezonie Dembele ugra kryształową kulę haha.
[Obrazek: zclJUOp.png]
To już jest koniec, nie ma już nic... Po tak męczącym sezonie te słowa są niczym kojący balsam na rozdarte rany. O ile z niczym nie kończą, bo brak jakichkolwiek osiągnięć w tym sezonie byłby mocno deprymujący. Jednak, każdy kto pilnie brał udział w zawodach na brak wyników nie może narzekać. Fabregas poszedł drogą 229-652 i był w stanie ograć Dembele z marzeń o triumfie w PŚ. Ten zaś wykręcił bardzo dobre rekordy, które będzie ciężko pobić. Znowu niczym Filip z konopi wyskoczył Dawidox, zostając mistrzem na dużej imprezie. Choć sam sezon poziomem ogólnym nie zachwycił (może to ta pechowa trzynastka), to jego wyniki zapadną na długo w pamięci. Teraz pora na odpowiedź na pytanie: co dalej? Przede wszystkim: wolne. Czas odpocząć, a później od nowa - skaczemy!
Bądźcie z SNH dalej!
Dziękujemy!
Do zobaczenia!