Podsumowanie Mistrzostw Świata w Seefeld - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Podsumowania (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=41) +---- Wątek: Podsumowanie Mistrzostw Świata w Seefeld (/showthread.php?tid=2007) |
Podsumowanie Mistrzostw Świata w Seefeld - Anders Jacobsen - 08-24-2021 Mistrzostwa Świata w austriackim Seefeld dobiegły końca. Siódma edycja tej prestiżowej imprezy może nie była aż tak emocjonująca, jak te poprzednie, ale z pewnością nikt nie może powiedzieć, że nie było ciekawie. Pora na nasze tradycyjne coroczne podsumowanie mistrzostw. Zapraszamy! KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI NORMALNEJ: RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2003 PODIUM: 1.Dawidox 110.5 m 109.5 m 220.0 2.Dembele 109.5 m 110.0 m 219.5 2.Fabregas 110.0 m 109.5 m 219.5 ZAWODNIK DNIA: Dawidox - po raz kolejny zaskoczył narciarski padok, sięgając po medal w imprezie rangi mistrzowskiej. Prowadzenie po pierwszej, a także po finałowej serii. NAJDŁUŻSZY SKOK: Dawidox - 110.5 m ROZCZAROWANIE KONKURSU: koza - bohater poprzednich mistrzostw tym razem zawiódł na całej linii. Tylko 74.5 metra, ostatnia pozycja. Szala goryczy sprawiła, że opuścił zawody już po 1. turze. KONKURS INDYWIDUALNY NA SKOCZNI DUŻEJ: RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2005&pid=25421#pid25421 PODIUM: 1.Dembele 137.0 m 136.0 m 273.0 2.Handballijczyk 135.5 m 135.5 m 271.0 2.229-652 135.5 m 135.5 m 271.0 ZAWODNIK DNIA: Dembele - ponownie pokaz mocy w jego wykonaniu. Już na półmetku solidna 1.5 punktowa zaliczka. Piąty medal MŚ zdobyty indywidualnie. NAJDŁUŻSZY SKOK: Raver - 137.0 m ROZCZAROWANIE KONKURSU: Dawidox - choć tym mianem można opisać kilku zawodników, to mistrz świata z normalnej skocznii spisał się najgorzej. Bula w pierwszym, a w drugim skoku odległość bliższa niż te z dnia poprzedniego. KONKURS DRUŻYNOWY: RELACJA: http://snh.cba.pl/showthread.php?tid=2006&pid=25423#pid25423 PODIUM: 1.JAPONIA 1050.0 [505.5] 2.NORWEGIA 1020.0 [490.0] 3.NIEMCY 999.5 [514.5] ZAWODNIK DNIA: R.Kobayashi (229-652) - Japonia nie miała zbyt trudnego zadania. Liderem tego dnia był 229-652, który skoczył 137 oraz 135.5 metra. NAJDŁUŻSZY SKOK: R.Kobayashi (229-652) - 137.5 m ROZCZAROWANIE KONKURSU: D.A.Tande (BOKS) - O ile w zastępstwie kamilusa spisał się całkiem dobrze, to w swoim drugim skoku zaprzepaścił szansę Norwegów na wygraną. Wyniki indywidualne konkursu drużynowego: 1.Ryōyū Kobayashi 137.0 m 135.5 m 272.5 2.Hiroaki Watanabe 135.5 m 136.5 m 272.0 3.Noriaki Kasai 136.5 m 134.5 m 271.0 WYWIADY: (zachowano oryginalną pisownię) Dembele (mistrz świata na skoczni dużej, mistrz świata w drużynie, srebrny medalista na skoczni normalnej) AJ: Dwukrotny mistrz świata, wicemistrz świata z Seefeld - Pan Dembele przed nami. Witam Cię! D: Witam!. AJ: Jesteś 6. zawodnikiem w historii tej imprezy, któremu udało się sięgnąć po triplet. Wcześniej tej sztuki dokonali: ZanDiPL w Falun, PropS w Predazzo, Raver w Libercu. koza oraz Handballijczyk w Lahti. Ale jesteś jedynym, który tego dokonał dwa razy - wcześniej trzy medale w Predazzo. Czujesz się przez to jako najlepszy gracz w historii MŚ? D: Uważam, że jestem specjalistą od zdobywania medali na wielkich imprezach. Obecnie posiadam ich razem ok. 18 (licząc MŚWL, MŚ oraz IO), co jest bardzo pokaźnym wynikiem. Czy uważam się za lepszego od wyżej wymienionych graczy?, nie... wystarczy chłodna głowa, skupienie a reszta przyjdzie sama. Co do tegorocznych MŚ w Austrii - jestem zadowolony ze swojej postawy, nie sądziłem, że uda mi się tyle ugrać, podsumowując, jestem mega zadowolony. AJ: który konkurs był najtrudniejszy dla Ciebie? D: Myślę, że ten sobotni ze względu na ddosa od użytkownika ,,Liban'' przez co zamiast 2, musiałem oddać 3 skoki. AJ: Obiektywnie: te MŚ były na niższym poziomie od poprzednich? D: Myślę, że tak - gorsza frekwencja spowodowała znaczny spadek poziomu konkursów, choć i tak muszę przyznać, że w konkursach indywidualnych na skoczni normalnej, jak i dużej całe podium trzymało zaskakująco dobry poziom, oczekiwałem troszkę krótszych skoków. AJ: Przed imprezą zapowiadaliśmy walkę Twoją z Fabregasem. Pierwszego dnia razem sięgnęliście po srebrne krążki. Natomiast na dużej skoczni zarówno Fabregas, jak i reszta stawki nie była w stanie nawiązać z Tobą walki. Twoje skoki były bardzo dobre, ale byłeś do prześcignięcia. Co spowodowało, że reszta stawki nie była w stanie tego dnia postawić wyżej poprzeczki? D: Myślę, że skocznia sama w sobie jest trudna dla sporej ilości osób do ogarnięcia, brakuje na niej punktu wybicia,co powoduje, iż wielu skoczków skaczę w kratkę. Myślę, że po prostu moja nota 273.0 m była wybitna i w obecnej chwili nie ma skoczków, którzy mogliby ustanowić ją jeszcze większą, zresztą wydaje mi się, że jedynym użytkownikiem, który zdobył takową notę lub większą był Friz, więc to pokazuje, iż niewielu udaje się z nią zaprzyjaźnić do takiego stopnia jak mi czy również Frizowi AJ: W zmaganiach drużynowych Japonia nie miała większego problemu, by wygrać. W pierwszej turze przejechaliście niczym walec po przeciwnikach. Spodziewaliście się większego oporu ze strony rywali? D: Zacznijmy od tego, że na starcie były tylko 3 drużyny, podczas mojej całej kariery jeszcze nigdy się nie zdarzyło, aby było tak mało zespołów na zawodach. To od razu pokazało nam iż złoto jest naszym obowiązkiem byliśmy najlepszą reprezentacją w stawce, a i również w PŚ spisywaliśmy się najlepiej, obowiązkiem było zając P1. Zawody zweryfikowały wszystko, myślę, że poszło nam zdecydowanie za łatwo - nawet popełniając 1 błąd byliśmy w stanie wygrać te zawody, co pokazuje, iż rywalom nie tyle brakło skoków za np, Punkt HS, a po prostu stabilizacji. AJ: Bezsprzecznie zostałeś, już po raz drugi, wybrany MVP MŚ. Zatem rywalizacja w Fabregasem w końcu wygrana. Wcześniej TCS padł jego łupem. Myślisz, że w Pucharze Świata będziesz w stanie nawiązać jeszcze z nim walkę? D: Osobiście uważam tę rywalizację za przegraną, nie sadze, że przegrałem Puchar Świata, skacząc od niego gorzej, tylko po prostu sam pozbawiłem siebie szansy na triumf poprzez brak startów w ok. 7 konkursach indywidualnych. Na obecną chwilę mam zamiar skupić się na pozostałych turniejach, czyli RA i PŚWL, mam nadzieję, że uda mi się wygrać oba trofea i zakończyć ten sezon w dość udany sposób. AJ: Zatem życzę powodzenia w realizacji postanowień! Dziękuję za rozmowę! Gratuluję udanych Mistrzostw! D: Dziękuje, również życzę powodzenia. Trzymaj się!, cześć. Statystyki MŚ: Skoki powyżej punktu HS: 12 (normalna), 17 (duża), 16 (drużynowe) - łącznie 45, co daje 63.4 % (wszystkich skoków - 71) Skoki powyżej punktu K: 6 (normalna), 2 (duża), 5 (drużynowe) - łącznie 13, co daje 18.3 % Skoki poniżej punktu K: 5 (normalna), 5 (duża), 3 (drużynowe) - łącznie 13, co daje 18.3 % Łącznie zawodnicy przelecieli 8242.5 metra. Najbardziej wartościowym zawodnikiem imprezy został bezapelacyjnie Dembele, który zdobył komplet medali - dwa złote oraz jeden srebrny. Zwycięzcy poprzednich edycji: 2015, Sapporo - SAM GROTH 2016, Liberec - Raver 2017, Oslo - Matixoo 2018, Predazzo - Dembele 2019, Falun - ZanDiPL 2020, Lahti - koza 2021, Seefeld - Dembele |